Η καλύτερη ατζέντα για το Σαββατοκύριακο
Ένα τριήμερο γεμάτο θέατρο, εκθέσεις και μουσική - Όσα δεν πρέπει να χάσεις
Το τριήμερο έφτασε και η ατζέντα είναι γεμάτη με θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις και δρώμενα που μπορείς να παρακολουθήσεις!
Σημείωσε τις ημερομηνίες, αγόρασε τα εισιτήρια και απόλαυσε τα θεάματα.
Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις αυτή την εβδομάδα, θα τα βρεις εδώ:
Θέατρο
Γκάρης, το μιούζικαλ | Βασιλικό Θέατρο
«Με την καρδιά ακούω καλύτερα» λέει ο κεντρικός ήρωας της παιδικής παράστασης του Κρατικού Θέατρου Βορείου Ελλάδος «Γκάρης, το μιούζικαλ» που επιστρέφει την Κυριακή 22 Οκτωβρίου, στο Βασιλικό Θέατρο μετά την πολύ μεγάλη επιτυχία που γνώρισε την προηγούμενη σεζόν.
Η παράσταση της Παιδικής Σκηνής του ΚΘΒΕ, που παρακολούθησαν ήδη πολλοί θεατές, μικροί και μεγάλοι, από τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, μιλάει για αξίες ζωής όπως η αποδοχή της διαφορετικότητας, η προσφορά στο συνάνθρωπο και η δύναμη της αγάπης που ανατρέπει ακόμα και τους νόμους της φύσης. Χιούμορ, συγκίνηση, χορός, τραγούδια. Οι ήρωες, οι φίλοι μας τα ζώα, ανοίγουν διάλογο με τους θεατές που παρακολουθούν να στήνεται επί σκηνής το πιο διασκεδαστικό πάρτι. «Η αγάπη είναι σαν το τριφύλλι: ρίχνεις μερικούς σπόρους και αυτό φυτρώνει και απλώνεται και γεμίζει ολόκληρο το χωράφι».
Ο «Γκάρης» είναι ένα από τα τρία βιβλία για παιδιά που έχει γράψει η Τασούλα Επτακοίλη και παρουσιάζεται σε μια ευφάνταστη θεατρική διασκευή του Βαγγέλη Κουφάκου, σε σκηνοθεσία του Τάσου Πυργιέρη, πρωτότυπη μουσική του Δημήτρη Μαραμή και στίχους του Σωτήρη Τριβιζά. Η παράσταση «Γκάρης, το μιούζικαλ» είναι υποψήφιο για το Βραβείο Θεάτρου για παιδιά και εφήβους στη διοργάνωση της ελληνικής ένωσης κριτικών θεάτρου και παραστατικών τεχνών θεατρικής περιόδου 2022- 2023.
*Παραστάσεις για σχολεία: Τρίτη – Παρασκευή: 10.30
Το Γκρούφαλο | Θέατρο Αυλαία
Η σύλληψη της ιδέας για τη δημιουργία του θεατρικού έγινε το 1999. Το έργο πρωτοανέβηκε στην Αγγλία το 2001. 23 χρόνια μετά, το έργο μεταφράστηκε και προσαρμόστηκε για το ελληνικό κοινό και παρουσιάζεται σε θέατρα στην Ελλάδα, ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο Αυλαία. Η μαγική, μουσική θεατρική παράσταση για παιδιά βασισμένη στα επιτυχημένα βιβλία, συνεχίζει και κάνει περιοδεία σε πολλές πόλεις του κόσμου όπως στο West End του Λονδίνου (10 σεζόν), στο Broadway της Νέας Υόρκης (2 σεζόν) και στο πανέμορφο θέατρο του Όπερα Χαουζ στο Σύντνευ. Οι London Times το έχουν αναφέρει ως ένα «ακαταμάχητα γοητευτικό θεατρικό έργο για παιδιά και οικογένειες».
Ένας ποντικός βγήκε βόλτα στο βαθύ, σκοτεινό δάσος… Ψάχνοντας το φουντούκι του, συνάντησε την πονηρή αλεπού, την εκκεντρική κουκουβάγια και το φίδι που πάει σε όλα τα πάρτυ. Θα καταφέρει να σωθεί ο ποντικός από τα πεινασμένα πλάσματα του δάσους μέσα από την ιστορία του τρομερού Γκρούφαλο; Εξάλλου δεν υπάρχει Γκρούφαλο – ή μήπως… υπάρχει; Ελάτε να ζήσετε τις περιπέτειές του κλασικού εικονογραφημένου βιβλίου των Τζούλια Ντόναλντσον και Άξελ Σέφλερ σ’αυτή τη μαγική θεατρική διασκευή. Μια τρομακτικά διασκεδαστική παράσταση, γεμάτη γέλιο και μουσική, για παιδιά μέχρι 80 ετών.
Σημείωση για εκπαιδευτικούς:
Μία μοναδική εμπειρία στο διαδραστικό, αφηγηματικό θέατρο για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας 3-8 (προνήπια έως Γ’ Δημοτικού) που προάγει: -Την εφευρετικότητα και το θάρρος στις δύσκολες στιγμές -Την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης με στόχο τη γρήγορη επίλυση προβλημάτων -Την έννοια του εκφοβισμού ακόμα κι από τους αδύναμους -Την απλότητα της ζωής μέσα από τα μάτια ενός ποντικού που ψάχνει στο δάσος το φουντούκι του
Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Ολίβια Τζέικομπς | Δραματουργική επεξεργασία: Τόμπι Μίτσελ | Μετάφραση / Σκηνοθετική επιμέλεια: Άγγελος Κλωνάρης | Μουσική/Στίχοι: Τζον Φάιμπερ, Ρόμπιν Πρας, Ολίβια Τζέικομπς και Άντι Σω | Χορογράφος: Μόρακ Κρος | Επιμέλεια Χορογραφιών: Χρήστος Κατίδης | Σχεδιασμός Σκηνικών / Ενδυματολογία: Ισλα Σω | Κατασκευές Σκηνικών: Μαγδαληνή Σίγα | Κατασκευή Κοστουμιών: Νίκος Μηνάς, Ελένη Χασιώτη | Εγγραφές Studio: Panorama Film Sound | Γραφικά / προσαρμογές: Ρέα Δουφέκα Video επεξεργασία: Παναγιώτης Πέτρου | Τεχνική υποστήριξη: Μιχάλης Βιδάλης | Παίζουν και τραγουδούν: Νίκος Θάνος: Αφηγητής, Γκρούφαλο | Πέτρος Ζαφειρίου: Αλεπού, Κουκουβάγια, Φίδι | Μελίνα Ταχτσίδου: Ποντίκι | Βοηθός σκηνοθέτη / Understudy: Νίκη Αναστασίου
*Από το Σάββατο 14 Οκτωβρίου και κάθε Σάββατο στις 5.30 το απόγευμα και Κυριακή 11.30 το πρωί | Εισιτήρια από 12 Ευρώ στο www.more.com (πρώην viva) και στα ταμεία του Θεάτρου | Link εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/children/to-gkroufalo | Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 10 λεπτά με το διάλειμμα | Προτεινόμενες ηλικίες είναι 3 έως 8 ετών | Εισιτήρια πληρώνουν παιδιά από 2 ετών κι ενήλικες και έχουν θέση. Τα παιδιά μικρότερης ηλικίας μπορείτε να τα έχετε αγκαλιά | Καθημερινές παραστάσεις για σχολεία, επικοινωνήστε με το Θέατρο Αυλαία στο 2310-230013 και online στο: https://www.underdogent.com/schools | Μία παραγωγή της Underdog Entertainment σε συνεργασία με την Αγγλική εταιρία θεάτρου Tall Stories UK
«Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του» | ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ – ΣΚΗΝΗ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΟΣ
Μετά την απόλυτη sold-out επιτυχία, η παράσταση-φαινόμενο του Γιώργου Καπουτζίδη, στην ανανεωμένη της εκδοχή με ηθοποιούς από το δυναμικό του ΚΘΒΕ, επιστρέφει για δεύτερη χρονιά, αυτή τη φορά στη Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός), για να μας χαρίσει γέλιο και αισιοδοξία! «Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του», το πρώτο θεατρικό έργο του Γιώργου Καπουτζίδη, που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και κέρδισε την αγάπη του κόσμου από την πρώτη κιόλας παράσταση, συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του, αναδεικνύοντας μοναδικά τους προβληματισμούς και τα κοινωνικά ζητήματα, που ο Γιώργος Καπουτζίδης ξέρει να θίγει τόσο εύστοχα. Μια παρέα τριαντάρηδων βρίσκεται αντιμέτωπη με την πολυπλοκότητα και τα αδιέξοδα των σχέσεων, με τον φόβο της δέσμευσης, με τις ελπίδες και με τις ματαιώσεις της ζωής. Όλα αυτά σε μια μεταβατική ηλικία που η επιθυμία για έρωτα συγκρούεται με την ανάγκη για αφοσίωση και σιγουριά.
Ένας γάμος που διαλύεται εξαιτίας μιας απιστίας. Ένας άλλος που αναβάλλεται επ’ αόριστον, αλλά κανείς δεν τολμά να το πει στον γαμπρό. Κι ένας ανομολόγητος έρωτας που αποκαλύπτεται ύστερα από είκοσι χρόνια. Ένας πρώην, ένας νυν… κι ένα σπίτι γεμάτο μυστικά, που όσο περνά η ώρα… πλημμυρίζει. Κυριολεκτικά!
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ Σκηνοθεσία: Γιώργος Καπουτζίδης, Σκηνικά: Δανάη Πανά, Κοστούμια: Κική Γραμματικοπούλου, Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος, Βοηθός σκηνοθέτης: Γιάννης Παρασκευόπουλος, Οργάνωση παραγωγής: Εύα Κουμανδράκη, Φωτογραφίες: Mike Rafail (That Long Black Cloud)
• Την πρώτη εκδοχή σκηνικού έκανε η Μαίρη Τσαγκάρη
Παίζουν οι ηθοποιοί (με σειρά εμφάνισης): Ελευθερία Αγγελίτσα (Δήμητρα), Χρύσα Τουμανίδου (Κική), Νατάσα Δαλιάκα (Νατάσα), Νίκος Κουσούλης (Χάρης), Νίκος Τσολερίδης (Μιχάλης), Γιάννης Γκρέζιος (Ιάκωβος), Έφη Σταμούλη (Έφη), Γιάννης Τσεμπερλίδης (Υδραυλικός)
Πληροφορίες: Μονή Λαζαριστών- Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη) | Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα) | Πρεμιέρα: Σάββατο 28/10/2023, στις 21.00 | Προπώληση: ntng.gr |more.com | 11876 | Πληροφορίες- κρατήσεις στο Τ. 2315 200 200 και στα εκδοτήρια του ΚΘΒΕ | Ωράριο Ταμείων: Βασιλικό Θέατρο: Τρίτη 08:30 – 16:00 / Τετάρτη έως Κυριακή 08:30- 21:30 | Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών: Τετάρτη έως Κυριακή 14:00 – 21:30 | Θέατρο Μονής Λαζαριστών: Τρίτη έως Κυριακή 14:00 – 21:30 (τις ημέρες που θα πραγματοποιούνται πρωινές παραστάσεις το ωράριο των ταμείων θα είναι 8:15 – 22:30) | Πλατεία Αριστοτέλους: Το εκδοτήριο θα παραμείνει κλειστό | ΄Ωρες παραστάσεων: Τετάρτη: 18.00 & 21.00, Πέμπτη-Παρασκευή: 21.00, Σάββατο: 18.00 & 21.00, Κυριακή: 19.00
Εχθροί. Μια ερωτική ιστορία | ΘΕΑΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Το έργο του Νομπελίστα συγγραφέα, Ισαάκ Μπάσεβις, ένα κορυφαίο κείμενο της παγκόσμιας λογοτεχνίας που αποτελεί έναν ύμνο στη γυναίκα σε θεατρική διασκευή του Ρόι Χεν και μετάφραση του Λεωνίδα Καρατζά, από τον διακεκριμένο σκηνοθέτη Στάθη Λιβαθινό, επιστρέφει στην ΕΜΣ για να μας μεταφέρει στη Νέα Υόρκη, λίγα χρόνια μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ένας άντρας προσπαθεί να ξεπεράσει τον εφιάλτη, το αξεπέραστο τραύμα του ολοκαυτώματος και βρίσκεται αντιμέτωπος με τις τρεις σημαντικότερες γυναίκες της ζωής του, ψάχνοντας για έρωτα, αγάπη και σωτηρία. Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 14 ετών.
«Χέρμαν… Δεν φταίμε εμείς. Ο κόσμος γύρω μας έγινε κομμάτια κι εμείς είμαστε τα θραύσματα.»
Ο Χέρμαν Μπρόντερ, εβραϊκής καταγωγής, έχοντας διασωθεί από το Ολοκαύτωμα ζει στη Νέα Υόρκη, λίγα χρόνια μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι μνήμες της καταδίωξης τον αναγκάζουν να επιβιώνει στη σκιά, προστατεύοντας διαρκώς τα ίχνη του. Παντρεμένος με την Πολωνή υπηρέτριά του που τον έσωσε, διατηρεί σχέση με τη Μάσα, με την οποία είναι ερωτευμένος, ενώ τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο όταν εμφανίζεται στην πόλη και η Ταμάρα, η πρώην γυναίκα του, που τη θεωρούσε νεκρή.
Ο Χέρμαν προσπαθεί να συλλάβει την ύπαρξή του, μέσα σε έναν κόσμο, που η φιλοσοφία δεν δίνει απαντήσεις, η πίστη στην πρόοδο της ανθρωπότητας έχει εγκαταλειφθεί και ο Θεός έχει πεθάνει. Ενώ αποζητά τρόπους να ορθοποδήσει μετά το τραύμα, οι επιλογές του τον καθιστούν υπόλογο τόσο απέναντι στον αμερικάνικο νόμο, όσο και απέναντι στην ηθική και στον Θεό.
Ο νομπελίστας συγγραφέας, Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ, έγραψε το μυθιστόρημα Εχθροί, μια ερωτική ιστορία το 1966 στα Γίντις. Μέσα από τον σκοτεινό κόσμο των ηρώων του αναδύονται ο ερωτισμός, το μαύρο χιούμορ και η βαθιά υπαρξιακή ειρωνεία, έτσι όπως το γέλιο συνοδεύει τη δυστυχία, όταν η συνείδηση παύει να επαναπαύεται σε καθησυχαστικές αφηγήσεις. Στη θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος από τον Roy Chen, ο χαρακτήρας του Χέρμαν καλείται να επιβιώσει και να ισορροπήσει μεταξύ ενοχής και απόλαυσης, μη μπορώντας να πάρει μια απόφαση για τη ζωή του.
Συντελεστές: Μετάφραση: Λεωνίδας Καρατζάς, Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Στάθης Λιβαθινός, Σκηνικά – Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου, Μουσική: Δημήτρης Μαραμής, Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου, Βοηθός σκηνοθέτη: Θοδωρής Πολυζώνης, Βοηθός σκηνογράφου- ενδυματολόγου: Έμιλυ Κουκουτσάκη, Οργάνωση παραγωγής: Μαριλύ Βεντούρη, Θεατρικό Μακιγιάζ: Μαντώ Καμάρα, Φωτογραφίες: Mike Rafail (That Long Black Cloud)
Παίζουν οι ηθοποιοί: Μελίνα Αποστολίδου (Σίφρα), Παναγιώτης Καμμένος (Κότικ), Γιάννης Καραμφίλης (Ραβίνος Λάμπερτ), Χρίστος Νταρακτσής (Οδηγός), Ορέστης Παλιαδέλης (Χέρμαν) Θοδωρής Πολυζώνης (Γιατρός, Ραβίνος Αβραάμ), Σπύρος Σιδέρης (Σερβιτόρος), Φωτεινή Τιμοθέου (Γιάντβιγκα), Μάρα Τσικάρα (Μάσα), Δημήτρης Τσιλινίκος (Τόρτσινερ), Θάνος Φερετζέλης (Πεσέλς), Ανδριάνα Χαλκίδη (Ταμάρα)
Πληροφορίες: Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2) | Διάρκεια παράστασης: 120 λεπτά (με διάλειμμα) | Πρεμιέρα: Κυριακή 29/10/2023, στις 21.00 | Προπώληση: ntng.gr |more.com | 11876 | Πληροφορίες- κρατήσεις στο Τ. 2315 200 200 και στα εκδοτήρια του ΚΘΒΕ | Ώρες παραστάσεων: Τετάρτη: 19.00 | Πέμπτη-Παρασκευή: 21.00 | Σάββατο: 18.00 & 21.00 | Κυριακή: 19.00
Ωράριο Ταμείων: Βασιλικό Θέατρο: Τρίτη 08:30 – 16:00 / Τετάρτη έως Κυριακή 08:30- 21:30 | Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών: Τετάρτη έως Κυριακή 14:00 – 21:30 | Θέατρο Μονής Λαζαριστών: Τρίτη έως Κυριακή 14:00 – 21:30 (τις ημέρες που θα πραγματοποιούνται πρωινές παραστάσεις το ωράριο των ταμείων θα είναι 8:15 – 22:30) | Πλατεία Αριστοτέλους: Το εκδοτήριο θα παραμείνει κλειστό
«Σ’ εσάς που με ακούτε» | Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών
Εξαιρετικές ήταν οι εντυπώσεις που συγκέντρωσε, την περσινή σεζόν, η παράσταση του ΚΘΒΕ «Σ’ εσάς που με ακούτε» που επιστρέφει για 2η χρονιά την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών.
Το κείμενο της πάντα επίκαιρης και με το ανήσυχο βλέμμα της στραμμένο στην πολιτική, Λούλας Αναγνωστάκη, στην πρωτότυπη σκηνοθεσία του Χρήστου Θεοδωρίδη, ενός από τους πιο ανερχόμενους νέους σκηνοθέτες έχει γίνει σύνθημα και προκαλεί πάντα ενδιαφέρουσες συζητήσεις.
Σε μια πόλη σύμβολο του ταραγμένου παρελθόντος της Ευρώπης, επικρατεί πολιτική και κοινωνική αναστάτωση αλλά και η λήθη που «προσφέρει» η καθημερινότητα. Αύριο, θα γινεί μια τεράστια ειρηνική συγκέντρωση. Αύριο, όλοι θα πρέπει να μιλήσουν. Όλοι θα πρέπει να δηλώσουν τη θέση τους, στον νέο κόσμο. Μέσα στο σπίτι της Μαρίας και του Χανς, μαζί με αυτούς, η Σοφία, ο Άγης, η Τρούντελ, ο Νίκος, ο Τζίνο, η Έλσα, ο Ιβάν κι εμείς, οι θεατές, θα μετρήσουμε τα τραύματα μας. Τις αφόρητες συλλογικές ήττες, τις εφήμερες προσωπικές νίκες. Το ατομικό επίπεδο που διαμορφώνει το πανανθρώπινο, το πολιτικό επίπεδο που ορίζει τη ζωή του καθένα μας ξεχωριστά. Ίσως ανακαλύψουμε πως είμαστε της Γης οι χαμένοι, μα αυτό δεν θα μας σταματήσει από το να χορεύουμε, να τραγουδάμε, να ερωτευόμαστε, να γελάμε, να ελπίζουμε.
Να ελπίζουμε. Να ελπίζουμε, πως μια μέρα κι εμείς θα νικήσουμε.
Η Λούλα Αναγνωστάκη στο Σ’ εσάς που με ακούτε, ίσως ένα από τα σημαντικότερα έργα της, μας προσκαλεί για άλλη μια φορά, να βουτήξουμε στο παρελθόν και ν’αναδυθούμε στο παρόν, γεμίζοντας τα πνευμόνια μας με τον αέρα του μέλλοντος. Να συνομιλήσουμε με το έργο και να αναρωτηθούμε τι φοβόμαστε, τι ελπίζουμε και πώς μοιάζει το αύριο που κοιμάται μέσα μας.
Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Χρήστος Θεοδωρίδης | Δραματουργική επεξεργασία: Χρήστος Θεοδωρίδης, Ιζαμπέλα Κωνσταντινίδου | Χορογραφία- Επιμέλεια κίνησης: Ξένια Θεμελή | Σκηνικά: Εδουάρδος Γεωργίου | Κοστούμια: Μαρίνα Κελίδου | Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας | Μουσική επιμέλεια: Χρήστος Θεοδωρίδης | Βοηθός Σκηνοθέτη: Ξένια Θεμελή | Βοηθός Σκηνογράφου: Δανάη Πανά | Β’ Βοηθός Σκηνογράφου: Ερατώ Γεωργίου | Οργάνωση παραγωγής: Ηλίας Κοτόπουλος | Φωτογραφίες: Mike Rafail (That long black cloud)
Παίζουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά): Πάρης Αλεξανδρόπουλος (έως 17/12), Νικόλας Δροσόπουλος (από 20/12) (Τζίνο), Σεμίραμις Αμπατζόγλου (Τρούντελ), Νικόλας Δροσόπουλος (έως 17/12), Χρήστος Τσάβος (από 20/12) (Νίκος), Ελένη Θυμιοπούλου (Μαρία), Γιώργος Κολοβός (Ιβάν), Νίκος Μήλιας (Άγης), Χρυσή Μπαχτσεβάνη (Σοφία), Δημήτρης Ναζίρης (Χανς), Μπέττυ Νικολέση (Έλσα)
Πληροφορίες: Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη) | Πρεμιέρα: Παρασκευή 17 Νοεμβρίου, 21:00 εως 30 Δεκεμβρίου | Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά, χωρίς διάλειμμα | * Κατά τη διάρκεια της παράστασης για τις ανάγκες της δράσης ακούγεται πυροβολισμός και ένας ηθοποιός ανάβει τσιγάρο. | Ώρες παραστάσεων: Τετάρτη: 19:00 | Πέμπτη – Παρασκευή: 21:00 | Σάββατο: 18:00 & 21:00 | Κυριακή: 19:00
Ωράριο Λειτουργίας Ταμείων: Βασιλικό Θέατρο: Τρίτη 08:30 – 16:00 / Τετάρτη έως Κυριακή 08:30 – 21:30 | Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών: Τετάρτη έως Κυριακή 14:00 – 21:30 | Θέατρο Μονής Λαζαριστών: Τρίτη έως Κυριακή 14:00 – 21:30 (τις ημέρες που θα πραγματοποιούνται πρωινές παραστάσεις το ωράριο των ταμείων θα είναι 8:15 – 22:30) | Πλατεία Αριστοτέλους: Το εκδοτήριο θα παραμείνει κλειστό
Η Πόλη των Χαμένων Ρομπότ | Μικρή Σκηνή
Η Ομάδα Hippo Theatre Group παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά τη διαδραστική, sci-fi θεατρική παράσταση για παιδιά ηλικίας 4-12 ετών «Η Πόλη των Χαμένων Ρομπότ», από 22 Οκτώβρη και για 4 Κυριακές (22 Οκτωβρίου, 19 Νοεμβρίου, 26 Νοεμβρίου και 3 Δεκεμβρίου) στις 12.00, στη Μικρή Σκηνή, στην Θεσσαλονίκη.
Η Υπόθεση:
Κάπου στο μακρινό μέλλον, σε έναν τόπο γεμάτο τεχνολογικές ανακαλύψεις, ρομπότ που μοιάζουν με ανθρώπους, ζουν σε καθεστώς δουλείας, όντας υποχρεωμένα να υπηρετούν ή να διασκεδάζουν τους αφέντες τους. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η Πιν, το μόνο ελεύθερο ανθρωποειδές! Με μότο του «άνθρωπος δεν γεννιέσαι, αλλά γίνεσαι» η Πιν ξεκινά την επανάστασή της, κάτι που δεν αρέσει καθόλου στην αυταρχική Παγκόσμια Κυβέρνηση. Και κάπως έτσι το πιο περιπετειώδες συγκινητικό, γεμάτο ανατροπές και χιούμορ, ταξίδι ξεκινά! Θα μπορέσει η Πιν να διαχειριστεί την ελευθερία της προς όφελος του συνόλου; Θα καταφέρει να βρει την κρυμμένη της ανθρωπιά; Θα παρασύρει και τα υπόλοιπα ρομπότ στο δρόμο της αυτογνωσίας και της χειραφέτησης;
Η παράσταση έχει λάβει την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το κείμενο της παράστασης κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΔΩΔΩΝΗ. Η παράσταση ξεκίνησε το ταξίδι της το καλοκαίρι του 2022 συμμετέχοντας σε καλοκαιρινά φεστιβάλ σε διάφορα μέρη της Ελλάδας (Πειραιάς, Μυκήνες, Ρέθυμνο, Κως). Το σχολικό έτος 2022-2023 παίχτηκε στο θέατρο ΣΤΑΘΜΟΣ στην Αθήνα και σε σχολεία της νότιας Ελλάδας με μεγάλη επιτυχία.
Λίγα Λόγια για το Έργο: Η Πόλη των Χαμένων Ρομπότ είναι ένα φουτουριστικό παραμύθι για παιδιά, γραμμένο από τους Φώτη Δούσο και Αλέξανδρο Ράπτη. Επηρεασμένο από τη φανταστική λογοτεχνία, το έργο αφηγείται την ιστορία ενός ρομπότ που ανακαλύπτει τον εαυτό του, διεκδικεί όχι μόνο την ελευθερία του αλλά και ένα καλύτερο μέλλον από το προδιαγεγραμμένο και γίνεται πηγή έμπνευσης για τα υπόλοιπα υπόδουλα ανθρωποειδή. Η θεατρική ομάδα Hippo Theatre Group συνεχίζοντας το ιδιαίτερο είδος του σωματικού θεάτρου που η ίδια έχει επινοήσει (kinemo), δημιουργεί μια παράσταση με κυρίαρχα στοιχεία την έντονη σωματικότητα, την υψηλή ενέργεια, τη μουσική και την κίνηση, προσφέροντας ένα πληθωρικό ψυχαγωγικό θέαμα επιστημονικής φαντασίας.
Ταυτότητα παράστασης: Κείμενο – Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ράπτης – Φώτης Δούσος | Βοηθός σκηνοθέτη – Δραματολόγος: Δημήτρης Καλακίδης | Σκηνικά – Κοστούμια: Κατερίνα Χατζοπούλου | Μάσκα: Μάρθα Φωκά | Βοηθός Σκηνογράφου: Ζενεβιέβ Αθανασοπούλου | Μουσική – Ενορχήστρωση: Γιώργος Δούσος | Κίνηση: Αλέξανδρος Ράπτης, Μίκα Στεφανάκη | Χορογραφίες: Μίκα Στεφανάκη | Οργάνωση Παραγωγής: Αλέξανδρος Ράπτης | Φωτογραφίες- Trailer: Δώρα Καλακίδου | Αφίσα: Χρυσούλα Κοροβέση
Παίζουν: Μυρτώ Μακρή, Βιβή Τσόρμπα
Πληροφορίες Παράστασης: Παραστάσεις: Κυριακή 19 Νοεμβρίου, Κυριακή 26 Νοεμβρίου, Κυριακή 3 Δεκεμβρίου | Διάρκεια: 60′ χωρίς διάλειμμα | Γενική είσοδος: 8 € | Προπώληση: https://www.more.com/theater/children/i-poli-ton-xamenon-rompot-thessaloniki/ | Χώρος: ΜΙΚΡΗ ΣΚΗΝΗ, Επταλόφου 14, Τούμπα, 54454, Θεσσαλονίκη | Παραγωγή: Hippo Theatre Group | Πληροφορίες παράστασης: https://www.facebook.com/hippotheatregroup | Κρατήσεις θέσεων: 694 450 3542
Τάο | Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ
Η παράσταση του σύγχρονου και ανέκδοτου θεατρικού έργου του Γιώργου Καφετζόπουλου «Τάο», μετά από την εξαιρετικά επιτυχημένη παρουσίασή της την περασμένη θεατρική σεζόν στο Επί Κολωνώ, έρχεται στην Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Δανάη Σπηλιώτη. Ερμηνεύουν οι Αντώνης Καφετζόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γιώργος Καφετζόπουλος. Ο Αντρέας Καραμούτσος προγραμματίζει τη συνταξιοδότηση του μετά από εννέα χρόνια στη φυλακή. Ο αλλοπρόσαλλος γιος του ονειρεύεται να κληρονομήσει το πατρικό «βασίλειο» της νύχτας και ο Ιωσήφ Μωυσίδης που «ανέβηκε σαν το φίδι» και πια «τρέχει» την Αθήνα, δεν προτίθεται να παραχωρήσει τίποτα.
«Τάο», μια άγρια κωμωδία με στιγμές που παγώνουν το αίμα και έχουν δραματικά μοιραίες συνέπειες. Σπαράγματα ιδεολογιών, μύθων, θρησκειών, φαντασιώσεων. Το χάος των ημερών. Και μέσα σε όλο αυτό αναζητείται ο δρόμος. Ο δρόμος που θα σε κάνει «μάγκα», ή θα φέρει τη «φώτιση». Θα μπορούσαν οι άνθρωποι να είναι καλύτεροι; Η ιστορία μιας βίαιης ενηλικίωσης, μεταφερμένη σε έναν ειρωνικά αλληγορικό κόσμο της νύχτας.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Κείμενο: Γιώργος Καφετζόπουλος | Σκηνοθεσία: Δανάη Σπηλιώτη | Σκηνικό: Γιώργος Χατζηνικολάου, Δανάη Σπηλιώτη | Κοστούμια: Μαρία Αναματερού | Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος | Μουσική: Φώτης Σιώτας | Φωτογραφίες: Γιώργος Χατζηνικολάου | Σχεδιασμός οπτικής ταυτότητας: Ιωάννης Κ. Τσίγκας | Τρέιλερ παράστασης: Στέφανος Κοσμίδης | Social Media: Δανάη Γκουτκίδου | Διεύθυνση Παραγωγής: Μαρία Αναματερού | Βοηθός Παραγωγής: Αμαλία Θεοχαρούδη | Παραγωγή: Ομάδα Νάμα
ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Αντώνης Καφετζόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης, Γιώργος Καφετζόπουλος
Info: Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΤΣΙΜΙΣΚΗ 136 | Από 16 έως και 25 Νοεμβρίου 2023 | Ημέρες Παραστάσεων: Πέμπτη, Παρασκευή : 9.00 / Σάββατο 8.30 μμ | Διάρκεια παράστασης: 110 λεπτά | Πληροφορίες: Τηλ. 2310 230 013 | Τιμές εισιτηρίων: 20€, 16 € (Φοιτητικό, Ανέργων, ΑΜΕΑ) Προπώληση εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/tao-theatro-aylaia/#organizer
«Ερωτόκριτος» | «Σωκράτης Καραντινός» της Μονής Λαζαριστών.
Μετά την επιτυχία που σημείωσε τη χειμερινή θεατρική σεζόν ο «Ερωτόκριτος» όπου τη σύλληψη και τη σκηνοθεσία υπογράφει η Αργυρώ Χιώτη και τη δραματουργική επεξεργασία και διασκευή ο Ευθύμης Θέου, επιστρέφει για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου από την Τρίτη 21 Νοεμβρίου στη σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» της Μονής Λαζαριστών.
Η Εφηβική Σκηνή του ΚΘΒΕ παρουσιάζει για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση τον «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζου Κορνάρου, το κορυφαίο κείμενο της κρητικής Αναγέννησης, που αποτελεί ένα αυτόνομο ποιητικό σύμπαν μεγάλου πλούτου και αφηγηματικής δύναμης. Ακολουθεί την ιστορία του έρωτα της πριγκίπισσας Αρετούσας για τον αυλικό Ερωτόκριτο που οδηγεί τους δύο νέους σε μια σειρά από περιπέτειες μέσα από τις οποίες εντέλει θα μεταμορφωθούν.
Η παράσταση βουτά στο έργο με ελευθερία φωτίζοντας, πέρα από τη συναρπαστική ερωτική ιστορία, τα κομμάτια που εκφράζουν καίρια για μας ζητήματα, σε σχέση με τα όρια της ανθρώπινης θέλησης και τη σύγκρουση με τις εκάστοτε κοινωνικές νόρμες. Το ανέβασμα επικεντρώνεται στο πρόσωπο της Αρετούσας, μιας γυναίκας που δεν αφήνεται παθητικά στου «κύκλου τα γυρίσματα», αλλά διεκδικεί την αυτοδιάθεσή της με γενναιότητα, πάθος και ελπίδα. Με οδηγούς δύο αφηγητές – ποιητές, οι μορφές της Αρετούσας και του Ερωτόκριτου ξεπηδούν μέσα από το σύνολο των ερμηνευτών που παίρνουν τη σκυτάλη ο ένας από τον άλλο, οι κονταρομαχίες μετατρέπονται σε χορευτικούς αγώνες, οι καντάδες τραγουδιούνται με τη συνοδεία ηλεκτρικού μπάσου, η μουσική πρωτότυπη σύνθεση, με στοιχεία σύγχρονης μπαρόκ μουσικής, εκτελείται ζωντανά από πιάνο, τσέλο και drums.
Η παράσταση δίνει έμφαση στη δύναμη της αφήγησης και, κυρίως, της μουσικής: όλα γεννιούνται και εξελίσσονται μέσα στη μουσική, αυτή που αντηχεί συνεχώς από τις λέξεις και που αποτελεί, ταυτόχρονα, ουσιαστικό μέσο της ίδιας της πλοκής του έργου. Η ρυθμικότητα του λόγου και των σωμάτων συνθέτουν μια συνολική εμπειρία που στοχεύει καταρχάς στις αισθήσεις. Το έργο ενσωματώνει ένα ποίημα γραμμένο ειδικά για την παράσταση από την Ιρανή συγγραφέα Rahil Fallahfar που ζει στην Τεχεράνη και αγωνίζεται αυτή τη στιγμή για θεμελιώδη ζητήματα γύρω από τα δικαιώματα των γυναικών και όχι μόνο.
Λίγα λόγια για το έργο
Ο Ερωτόκριτος, το έμμετρο ερωτικό μυθιστόρημα της Κρητικής Αναγέννησης, γραμμένο από τον Βιτσέντζο Κορνάρο, κυκλοφόρησε αρχικά σε χειρόγραφα και διασώθηκε σε μεγάλο βαθμό, μέσω της προφορικής του παράδοσης. Αποτελείται περίπου από δέκα χιλιάδες στίχους και εκδόθηκε για πρώτη φορά στη Βενετία το 1713. Στο θέατρο ανεβαίνει από τη Μαρίκα Κοτοπούλη το 1929, σε διασκευή του Θεόδωρου Συναδινού και σκηνοθεσία Σπύρου Μελά. Η ιστορία του Ερωτόκριτου είναι γραμμένη σε μια γλώσσα που, όπως την περιγράφει ο Γιώργος Σεφέρης «εκφράζει με σταθερό χαρακτήρα, την ευαισθησία του κόσμου που τη μιλούσε». Μια γλώσσα που έρχεται από το παρελθόν και μας συνδέει με τη λαϊκή μας παράδοση∙ μας συγκινεί και μας ταξιδεύει.
Ο Κορνάρος φαίνεται πως επηρεάστηκε από το γαλλικό μυθιστόρημα Paris et Vienne του 15ου αιώνα, το οποίο κυκλοφόρησε ευρέως σε ιταλικές μεταφράσεις και διασκευές. Ωστόσο, ο ποιητής αξιοποίησε τις πηγές του με δημιουργικό τρόπο, παραδίδοντας ένα από τα κορυφαία έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, που μας μιλάει για την αγάπη, την αφοσίωση, την επιμονή και την πίστη στη ζωή.
Συντελεστές: Δραματουργική επεξεργασία – Διασκευή: Ευθύμης Θέου | Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη | Σκηνικός χώρος: Εύα Μανιδάκη | Κουστούμια: Άγγελος Μέντης | Μουσική Σύνθεση, Διδασκαλία Μουσικής: Λόλα Τότσιου | Κίνηση: Σοφία Παπανικάνδρου, Δημήτρης Σωτηρίου | Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας | Μουσική Διδασκαλία: Χρύσα Τουμανίδου | Βοηθός σκηνοθέτη: Βίκη Κίτσιου | Βοηθός σκηνογράφου/ενδυματολόγου: Έλλη Ναλμπάντη | Καλλιτεχνικός συνεργάτης: Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη | Οργάνωση παραγωγής: Μαριλύ Βεντούρη
Διανομή: Θεοδώρα Λούκας: Ποιήτρια – Φροσύνη | Γιάννης Χαρίσης: Ποιητής – Πεζόστρατος | Χαρά Γιώτα, Ιωάννα Δεμερτζίδου, Εμμανουέλα Καμπίτση, Αίγλη Κατσίκη: Αρετούσα | Κωστής Καπελλίδης: Ερωτόκριτος – ηλεκτρικό μπάσο / κρουστά | Κωνσταντίνος Χειλάς: Ερωτόκριτος – πιάνο | Χρίστος Στυλιανού: Ερωτόκριτος | Στέλιος Καλαϊτζής: Βασιλιάς
Μουσικοί επί σκηνής: Αλίκη Μάρδα: Βιολοντσέλο | Αλέξανδρος Πουρλουκάκης: Πιάνο | Παραστάσεις για σχολεία: Τρίτη – Παρασκευή: 10.30
Πληροφορίες: Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά χωρίς διάλειμμα | Τιμή σχολικού εισιτηρίου: 6 € (Ισχύει για ομαδική παρακολούθηση) | Ομαδικές κρατήσεις: Δευτέρα- Παρασκευή (πρωινές ώρες): 2315 200012 | Ώρα έναρξης: 10:30 | Έναρξη παραστάσεων για Γυμνάσια και Λύκεια: Τρίτη 21 Νοεμβρίου
Υμπύ Τύραννος | Eightball Club
Μετά από Το Θείο Τραγί του Γιάννη Σκαρίμπα, υποψήφιo για το Βραβείο Σκηνοθεσίας και το Βραβείο Καλύτερης Παράστασης της Ελληνικής Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών για τη σεζόν 2022-2023, η ΓΚΡΑΝ ΓΚΙΝΙΟΛ, συνεχίζοντας να αναζητά νέους δρόμους αφήγησης, κάνει ένα δυναμικό come back με τον Υμπύ Τύραννο του Alfred Jarry: μια αθυρόστομη κωμωδία για την απληστία των πολιτικών ηγετών σε σκηνοθεσία Χρήστου Παπαδημητρίου, που θα δυναμιτίσει το Eightball Club από τις 20 Νοεμβρίου έως τις 5 Δεκεμβρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15!
Το έργο
Ο Υμπύ Τύραννος είναι μια γκροτέσκα θεατρική φάρσα, παρωδία του Μάκβεθ του Σαίξπηρ, γραμμένη από τον Πατέρα του Θεάτρου του Παραλόγου, Alfred Jarry, που σατιρίζει την ασυδοσία των πολιτικών ηγετών και τον παραλογισμό του να θέλει κανείς τα πάντα απλά και μόνο γιατί τα θέλει. Ο κεντρικός αντι-ήρωας του Jarry, Υμπύ, ένας αμόρφωτος, κοιλιόδουλος, ωμός και εμμονικός με την εξουσία χαρακτήρας, κατασφάζει τη βασιλική οικογένεια της Πολωνίας για να σφετεριστεί τον θρόνο, αλλά αποδεικνύεται…μεγάλος χέστης όταν καλείται να αντιμετωπίσει τον γιο του βασιλιά, τον μοναδικό επιζώντα από τη μαζική σφαγή.
Η παράσταση
Με μία άκρως τολμηρή, νέα μετάφραση στη διάθεσή της, η ΓΚΡΑΝ ΓΚΙΝΙΟΛ αντιμετωπίζει το κείμενο του Jarry ως rolling stone, μια πέτρα που κυλά από το παρελθόν στο παρόν της παγκόσμιας πολιτικής πραγματικότητας – ή του παγκόσμιου πολιτικού παραλογισμού. Με παιγνιώδη διάθεση, μέσα από την πολυφωνική αφήγηση, τη συνεχή κίνηση και την εφευρετική λειτουργία των ηθοποιών πάνω στη σκηνή, την προβολή video, τη χρήση live action κάμερας και τη δημιουργική ένταξη της ζωντανής μουσικής στη δράση, η παράσταση «βγάζει γλώσσα» και προ(σ)καλεί τους θεατές να βουτήξουν στο παρανοϊκό σύμπαν του Jarry και της εποχής μας: μιας εποχής που μοιάζει με φάρσα, μιας εποχής που μπορεί να εκφραστεί με μία μόνο λέξη: ΣΚΑΤΑ!
*Η παράσταση είναι ακατάλληλη για ανηλίκους κάτω των 13 ετών. Trailer παράστασης: https://www.youtube.com/watch?v=0bd3an0J_Nk
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: Μετάφραση: Κωνσταντίνος Μαυρόπουλος | Σκηνοθεσία: Χρήστος Παπαδημητρίου | Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρία Καβαλιώτη | Φωτισμοί: Διονύσης Καραθανάσης | Πρωτότυπη μουσική – Ηχητικά περιβάλλοντα: Χρήστος Γκουγκούμας | Εφαρμογές video: Γιώργος Κόγιας | Τεχνική υποστήριξη – Κατασκευές: Γιώργος Μαυρόπουλος | Σχεδιασμός αφίσας: Βίκτωρ Γκουντάρας – Studio Hervik | Φωτογραφίες – Trailer: Μαρία Καβαλιώτη | Publicity & Social Media: Λία Κεσοπούλου | Παραγωγή: ΓΚΡΑΝ ΓΚΙΝΙΟΛ
ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ: Χρήστος Γκουγκούμας, Διονύσης Καραθανάσης, Ιωάννα Λαμνή, Στάθης Μαυρόπουλος, Ιωάννα Σιδηροπούλου, Σάββας Τραπεζάνογλου
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Χώρος: Eightball Club, Πίνδου 1, Λαδάδικα, Θεσσαλονίκη | Ημερομηνίες & ώρες παραστάσεων: 20 Νοεμβρίου – 5 Δεκεμβρίου 2023, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15 | Διάρκεια παράστασης: 75’ (χωρίς διάλειμμα) | Τιμές εισιτηρίων: 13€ σε τραπέζι | 10€ σε stand ή στο bar | Ισχύουν ατέλειες, με σειρά προτεραιότητας και εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις | *Η τιμή του εισιτηρίου δεν περιλαμβάνει ποτό. | Προπώληση εισιτηρίων: Μέσω more.com (https://www.more.com/theater/ympy-tyrranos-mia-athyrostomi-komodia/) Προσφορά έως τις 10 Νοεμβρίου: Όλα τα εισιτήρια στην τιμή των 9€ | Πληροφορίες / Κρατήσεις θέσεων: 6986 818 052, 6955 501 509, 2313 253 799
Ay, Carmela | Sureal
Ένα μανιφέστο κατά της βαρβαρότητας, γεμάτο ευαισθησία και χιούμορ. / Επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη για 2η σειρά παραστάσεων. Μετά τη θερμή ανταπόκριση κοινού και κριτικών στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τη Ρόδο, τα Ιωάννινα και την Κοζάνη, η παράσταση Ay, Carmela! επιστρέφει για δεύτερη σειρά παραστάσεων στη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο Sureal, για τρεις μόνο παραστάσεις. Παρασκευή 24 Νοεμβρίου στις 21:00 | Σάββατο 25 Νοεμβρίου στις 21:00 | Κυριακή 26 Νοεμβρίου στις 21:00 στο Θέατρο Sureal.
Τι μπορεί να συμβεί όταν βρεθείς στη λάθος πλευρά της ιστορίας; Και πόσα είσαι διατεθειμένος να κάνεις στον βωμό της ελευθερίας (σου); Αυτή είναι η αφετηρία του “Ay, Carmela!”, του πολυβραβευμένου, κωμικοτραγικού έργου του Χοσέ Σάντσις Σινιστέρρα που παρουσιάζει αυτήν τη θεατρική σεζόν η Θεατρική Εταιρεία THEARTES των Κωνσταντίνου Κυριακού και Κατερίνας Μπιλάλη. Προπώληση εισιτηρίων : Θέατρο Sureal – 6973560432
Πρόκειται για ένα αντιφασιστικό, έντονα αλληγορικό κείμενο, η ιστορία του οποίου διαδραματίζεται κατά την περίοδο του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου. Πρωταγωνιστές, δύο ηθοποιοί που, μέσα από την περιπέτειά τους, φωτίζεται η συλλογική τραγωδία ενός λαού που μαστίζεται από την εμφύλια διαμάχη, η πολυπλοκότητα της ανθρώπινης κατάστασης που έρχεται αντιμέτωπη με τον πόνο, ο συλλογικός αλληλοσεβασμός, η αξιοπρέπεια του καλλιτέχνη, η ανθρώπινη ευαισθησία, καθώς και η ανάγκη να μη χαθεί η ιστορική μνήμη.
Ο κίνδυνος της ιστορικής αμνησίας, έχει προεκτάσεις και σε άλλες χώρες που μαστίζονταν ή και μαστίζονται από κάποιον Εμφύλιο Πόλεμο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Όλα αυτά αντιμετωπίζονται με πολύ χιούμορ, μαύρο χιούμορ, δράμα και ποίηση, καθώς σε έναν κόσμο που εξακολουθεί να είναι γεμάτος συγκρούσεις, η σπαρακτική απεικόνιση της αγάπης και της απώλειας είναι μια οδυνηρή μαρτυρία της απανθρωπιάς του πολέμου. Πρόθεση της παράστασης είναι να υπενθυμίσει ότι το τρίπτυχο Δημοκρατία-Ελευθερία-Δικαιοσύνη δεν είναι πολιτική στάση, αλλά δικαίωμα όλων. Ένα μανιφέστο κατά της βαρβαρότητας, γεμάτο χιούμορ.
Η Καρμέλα και ο Παουλίνο είναι δύο περιοδεύοντες ηθοποιοί που, εν μέσω του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου, διασκεδάζουν τα δημοκρατικά στρατεύματα με τα επιθεωρησιακά τους σκετς. Εξαιτίας ενός λάθους, περνούν στην περιοχή που ελέγχουν οι εθνικιστές τού Φράνκο και αιχμαλωτίζονται. Εκείνοι τούς διατάζουν να παρουσιάσουν, σε αντάλλαγμα την ελευθερία τους, μια παράσταση για τα στρατεύματά τους και να συμπεριλάβουν μια παρωδία κατά της Δημοκρατίας, με σκοπό να χλευάσουν τα αιχμάλωτα μέλη των Διεθνών Ταξιαρχιών που πρόκειται να εκτελεστούν την επομένη.
Η Καρμέλα, αγανακτισμένη, επιχειρεί να ανατρέψει αυτήν την παρωδία παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες του λιγόψυχου Παουλίνο. Τελικά, ο Παουλίνο θα καταφέρει να συγκρατήσει την Καρμέλα ή η Καρμέλα θα ολοκληρώσει το σχέδιό της καταλήγοντας να εκτελεστεί;
Σκηνοθετικό σημείωμα: «Τη φετινή χειμερινή περίοδο, αποφασίσαμε με την Κατερίνα Μπιλάλη, ως THEARTES, να παρουσιάσουμε για δεύτερη χρονιά το έργο “Ay, Carmela!” του Ισπανού θεατρικού συγγραφέα Χοσέ Σάντσις Σινιστέρρα. Ένα έργο αντιπολεμικό, ένα έργο κατά των αδελφοκτόνων εμφυλίων πολέμων, μα πάνω από όλα ένα έργο αντιφασιστικό που αναφέρεται σε ζητήματα δημοκρατικών αγώνων, αλληλεγγύης, αγάπης, ελευθερίας, ισότητας, δικαιοσύνης, ηθικής, αξιοπρέπειας, θάρρους, σεβασμού, αλλά κυρίως θίγει τη σπουδαιότητα του να μην περάσει στη σφαίρα της λήθης η συλλογική ιστορική μνήμη. Ένα έργο έκκληση υπέρ της μνήμης, της θύμησης, το οποίο το οποίο συνδυάζει μοναδικά τον πικρό τόνο του εμφυλίου με ένα αιχμηρό, μαύρο χιούμορ. Ως THEARTES έχουμε ως μότο: το Θέατρο είναι το σημείο τομής μεταξύ πραγματικότητας και επιθυμίας, είναι μια μεταθεατρική περιοχή όπου η μυθοπλασία γίνεται πραγματικότητα, όπου όλα είναι δυνατά να συμβούν, επειδή όλα μπορούν να συμβούν σε ένα θέατρο, ακριβώς επειδή είναι Θέατρο». Κωνσταντίνος Κυριακού
Ταυτότητα παράστασης Ay, Carmela! του Χοσέ Σάντσις Σινιστέρρα
Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Κυριακού | Δραματουργία – Κινησιογραφία: Κατερίνα Μπιλάλη | Σκηνικά – Κοστούμια: Κατερίνα Τσακότα | Επιμέλεια Φωτισμών: Κωνσταντίνος Κυριακού | Πρωτότυπη μουσική: Άρτεμις Ματαφιά | Εκτέλεση μουσικής – Ενορχήστρωση – Κιθάρες: Γιώργος Πατσιώτης | Τραγούδι: Άρτεμις Ματαφιά | Συνεργάτης σκηνοθέτης: Λευτέρης Παπακώστας | Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Παρισσινού | Make-Up Artist: Οξάνα Πελιούχ (Data Type – Atelier de Beauté) | Hair Stylist: Organic Hair Spa by Athanasios | Στρατιωτικές στολές: Khaki Depot | Φωτογραφίες promo – Trailer: Μαρία Χουρδάρη | Φωτογραφίες παράστασης: Φανή Τουμπουλίδου | Video παράστασης: Νικήτας Χάσκας | Σχεδιασμός αφίσας: [βιβλιοτεχνία] | Προβολή και Επικοινωνία: Νίκος Κυριακού | Παραγωγή: «THEARTES» Α.Μ.Κ.Ε.
Διανομή: Κατερίνα Μπιλάλη | Κωνσταντίνος Κυριακού | Videοtrailer : https://www.youtube.com/watch?v=nOClNaVSP7g&ab_channel=ThessCulture
Πού: Θέατρο Sureal, Χριστοπούλου 12 (ανάμεσα Ιασωνίδου & Φιλίππου) | Πότε: Παρασκευή 24 Νοεμβρίου,Σάββατο 25 Νοεμβρίου και Κυριακή 26 Νοεμβρίου στις 21:00 | Εισιτήρια: 15€ (γενική είσοδος), 10€ (φοιτητικό, ανέργων) | Διάρκεια: 90΄ (χωρίς διάλειμμα) | Προπώληση: Θέατρο Sureal | Πληροφορίες: 6973560432
Poetics of Space | Vitruvian Thing
Μετά τις sold out παραστάσεις της άνοιξης, και την ενθουσιώδη ανταπόκριση του κοινού, η Ποιητική του Χώρου της Die Wolke επιστρέφει για ακόμα τρεις παραστάσεις, 24 με 26 Νοεμβρίου! Σε μια παράσταση που κανείς δεν πρέπει να χάσει, ένα καστ τεσσάρων χορευτριών διαφορετικών ηλικιών μας προσκαλεί σε μια βουτιά σε οικείες αισθήσεις, όπου θα αναζητήσουμε το τι κάνει το χώρο μας προσωπικό μέσα από ποίηση, κίνηση, εικόνες, ήχους. Παρασκευή 24. 11. – 21:30 | Σάββατο 25. 11. – 21:30 | Κυριακή 26. 11. – 19:00
“Past, present and future give the house different dynamisms. Without it, man would be a dispersed being.” / “Παρελθόν, παρόν, και μέλλον δίνουν στην οικία διαφορετικούς δυναμισμούς. Χωρίς αυτήν, ο άνθρωπος θα ήταν ένα διασκορπισμένο ον.”
Βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Gaston Bachelard από το 1958, η παράσταση Poetics of Space (“Η Ποιητική του Χώρου”) πραγματεύεται την εμπειρία των οικείων χώρων. Το σπίτι, καταφύγια, φωλιές, κρυψώνες, και άλλοι χώροι όπου μπορούμε να “υποχωρήσουμε” προς τον εαυτό μας, φέρνουν στο νου ποιητικές εικόνες, άμεσες αντιλήψεις του περιβάλλοντος που προηγούνται της συνειδητής σκέψης και της προσδίδουν ιδιότητες πέρα από λειτουργία και μορφή, επιτρέποντας στον παρατηρητή την ονειροπόληση. Το έργο χοροθεάτρου της Die Wolke, των δημιουργών της Τρικυμίας του Σαίξπηρ, του Δtopia, και του Trajectory of an Idea, εξερευνά την έννοια της οικειότητας και τη σχέση της με τη λειτουργία της κατοίκησης, ανιχνεύοντάς τη σε αναμνήσεις του παιδικού μας σπιτιού. Έτσι, μεταφέρει στη σκηνή μια από τις πιο σημαντικές φιλοσοφικές τάσεις του 20ου αιώνα και θεμελιώδη επιρροή στη σύγχρονη αρχιτεκτονική.
“We might say that the inside of a man’s body is an assemblage of shells.” / “Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το εσωτερικό του σώματος ενός ανθρώπου είναι μια συλλογή από κελύφη.”
Η ερμηνεία του κειμένου της Die Wolke αποτελείται από μια επιλογή εικόνων από το βιβλίο. Από σπειροειδείς φόρμες με προέλευση την εξέλιξη της ζωής, μέχρι την ψυχολογία της σοφίτας και του κελαριού, η χορογράφος Δροσιά Τριαντάκη δημιουργεί χώρους βιωματικής εμπειρίας σε διαφορετικά σημεία στο χρόνο: παρελθόν, παρόν, και μέλλον, δεμένα μαζί από την ονειροπόληση. Αποσπάσματα του κειμένου ακούγονται κατά τη διάρκεια της παράστασης, με Ελληνική μετάφραση στην προβολή. Η εκδοχή του φθινοπώρου θα περιλαμβάνει και κάποια νέα σημεία.
“A lamp is waiting in the window, and through it, the house, too, is waiting. The lamp is the symbol of prolonged waiting. By means of the light in that far-off house, the house sees, keeps vigil, vigilantly waits.” / “Μια λάμπα αναμένει στο παράθυρο, και μέσω αυτής, το σπίτι επίσης αναμένει. Η λάμπα είναι το σύμβολο της παρατεταμένης αναμονής. Μέσω του φωτός σε εκείνο το μακρινό σπίτι, το σπίτι βλέπει, αγρυπνεί, άγρυπνα περιμένει.”
Η ομάδα χρησιμοποιεί προβολικό σύστημα πολλαπλών σημείων για να επιτύχει μια μοναδική οπτική ταυτότητα, συνδυάζοντας φωτογραφίες του φωτογράφου Ηλία Γεωργιάδη με μια τεχνική που κάνει χρήση κάμερας βάθους για να καταγράψει τα σώματα των χορευτών και να τα οπτικοποιήσει σαν νέφη σημείων. Η τεχνική, που αναπτύχθηκε από τους Dani Joss και Αλίκη Ιωσαφάτ, δημιουργεί ένα χαρακτηριστικό οπτικό στυλ που τονίζει τη σχέση των επιφανειών με τους υπονοούμενους όγκους.
“Maybe it is a good thing for us to keep a few dreams of a house that we shall live in later, always later, so much later, in fact, that we shall not have time to achieve it.” / “Ίσως είναι καλό για μας να κρατήσουμε μερικά όνειρα για το σπίτι που θα μείνουμε για αργότερα, πάντα αργότερα, τόσο αργότερα μάλιστα, ώστε δεν θα έχουμε καν χρόνο να τα υλοποιήσουμε.”
Η μουσική των Dani Joss και Δημήτρη Δαλέζη, αντάξια μιας αυτόνομης κυκλοφορίας, ταλαντεύεται μεταξύ ηχοτοπίων εμβύθισης και ονειρικών μοτίβων, αντικατοπτρίζοντας τις αλλαγές στα επίπεδα προσοχής όταν είμαστε μόνοι μας. Όπως συνηθίζεται στις παραστάσεις της Die Wolke, θα αποδοθεί σε τετραφωνικό surround ήχο.
Η σκηνή του Vitruvian Thing μεταμορφώνεται στα άσπρα, συμπληρώνοντας τα σκηνικά στοιχεία του αρχιτέκτονα και fabricator Ιωάννη Περισοράτη. Τα σκηνικά χρησιμοποιούνται με πολλαπλούς τρόπους, άρρηκτα δεμένα με τη χορογραφία, ενώ επαυξάνονται και μεταμορφώνονται με την τεχνική projection mapping.
Η παραγωγή της ”Ποιητική του Χώρου” πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Συντελεστές: Δροσιά Τριαντάκη: ερμηνεία, χορογραφία | Αντιγόνη Αυδή: ερμηνεία | Σοφία Καλαμάκη: ερμηνεία | Ελπίδα Ντινοπούλου: ερμηνεία | Dani Joss: μουσική, visual art | Αλίκη Ιωσαφάτ: visual art, mapping | Δημήτρης Δαλέζης: μουσική | Ηλίας Γεωργιάδης: φωτογραφία | Ιωάννης Περισοράτης: σκηνικά
«Το όνειρο του Τόνυ» | Ολύμπιον
Η Παιδική Σκηνή του Νέου Θεάτρου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει, κατά την χειμερινή θεατρική περίοδο 2023–2024, στο θέατρο «Ολύμπιον», το έργο «Το όνειρο του Τόνυ» που βασίζεται στα δύο ομώνυμα βιβλία του Παραολυμπιονίκη κολύμβησης Αντώνη Τσαπατάκη και της εκπαιδευτικού Έλενας Θωίδου. Η παράσταση – σε διασκευή, δραματουργία και στίχους από την Ιωάννα Μαρκέλλα Χαλκιά – επιχειρεί να αναδείξει την αξία του σεβασμού σε κάθε ανθρώπινη ύπαρξη, της αποδοχής της διαφορετικότητας, τη σημασία της συλλογικότητας και της φιλίας καθώς και ζητήματα συμπερίληψης και εξωστρέφειας.
Σε ένα τόπο βρεγμένο γύρω γύρω από θάλασσα ζει μία οικογένεια με ένα υπέροχο παιδί, τον πρωταγωνιστή μας τον Τόνυ. Ο Τόνυ είναι ένα διαφορετικό παιδί, ένα ξεχωριστό παιδί που ύστερα από ένα ατύχημα έμεινε καθηλωμένο σε αναπηρικό αμαξίδιο. Όνειρο του είναι να καταφέρει να περπατήσει ξανά. Ο Τόνυ, λοιπόν, ξεκινά ένα ταξίδι αυτογνωσίας, μέσα από το οποίο θα έρθει αντιμέτωπος με τους φόβους του. Με οδηγό του μια μοναδική πεταλούδα, τη Χαρά, θα συνειδητοποιήσει πως η πραγματική ευτυχία κρύβεται στις επιλογές μας και πως το ατύχημα του ήταν μάλλον ευτύχημα καθώς αντάλλαξε την δύναμη του περπατώ για να λάβει την υπερδύναμη του να βοηθά τους άλλους να «περπατούν» τόσο μεταφορικά όσο και κυριολεκτικά… Κάπως έτσι θα γνωρίσει ένα τυφλό αγόρι, τον Άρη, και ένα κορίτσι δίχως φίλους, τη Ζωή. Όλοι μαζί θα κατανοήσουν πως το σημαντικότερο αγαθό είναι η φιλία και πως η αγάπη είναι η απάντηση σε κάθε μας ερώτηση, η λύση σε όποιο προβληματισμό μας. «…Κι αυτοί ζήσαν καλά… και πιο τολμηροί!»
Μια παράσταση για να μπορέσουμε να συμβάλουμε σ’ ένα καλύτερο μέλλον· μια ιστορία για τη φιλία, τη διαφορετικότητα, τον σχολικό εκφοβισμό –bullying–, την ισότητα, τον αλληλοσεβασμό, την αποδοχή του εαυτού και του «άλλου», καθώς καθένας από εμάς είναι ξεχωριστός όπως κι όλοι οι άλλοι, γιατί είμαστε όλοι ίσοι και όλοι διαφορετικοί. Παραστάσεις τις Κυριακές στις 11.30 το πρωί και τις καθημερινές για σχολεία στο θέατρο «Ολύμπιον» (Πλ. Αριστοτέλους 10).
Τιμές Εισιτηρίων: Κανονικό – Γενική Είσοδος: 12 € | Κανονικό – Προσφορά Early Bird: 10 € | Μειωμένο – Πολύτεκνοι / Άνεργοι: 8 € (Απαραίτητη η επίδειξη Ταυτότητας Πολυτέκνου ή Δελτίου Ανεργίας σε ισχύ) | Εισιτήριο της παρέας για 4 άτομα: 36 € (Για κρατήσεις παρακαλούμε επικοινωνήστε τηλεφωνικά στο 6977445161 ή στο 2310222299) | Ομαδικές κρατήσεις άνω των 10 ατόμων: 6€ (Για ομαδικές κρατήσεις παρακαλούμε επικοινωνήστε τηλεφωνικά στο 6977445161 ή στο 2310222299) | Ισχύουν τα εισιτήρια του ΟΠΕΚΑ / ΟΓΑ | Πληροφορίες: 6977445161 & 2310222299 // e-mail: [email protected]
Μουσική
ONIRAMA & ΜΠΛΕ LIVE ON STAGE | Principal Club Theater
Με όποια σειρά και να αποφασίσεις αν το διαβάσεις, πρόκειται για δύο συγκροτήματα – σταθμός για τα ελληνικά μουσικά δρώμενα, με δεκάδες επιτυχίες, χιλιάδες συναυλίες σε κάθε γωνία της Ελλάδας και αμέτρητους φίλους, που αγάπησαν και ταυτίστηκαν με τα τραγούδια τους.
Την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου στο Principal, το κοινό της Θεσσαλονίκης, θα έχει την ευκαιρία και να απολαύσει αυτή τη μοναδική συνεργασία και να ακούσει από τη φωνή του Θοδωρή Μαραντίνη και της Τζώρτζιας Κεφαλά, ένα πλήθος κομματιών που όλοι έχουμε σιγοτραγουδήσει, όταν είμαστε μόνοι μας ή έχουμε φωνάξει δυνατά σε κάποια μουσική σκηνή. Και πως μπορεί να μη σου μείνει αξέχαστη μία συναυλία, που θα ακουστούν κομμάτια όπως ο «Δύσκολος καιρός για πρίγκηπες», το «Φοβάμαι», ο «Χορός», το «Νιώθω Ενοχές», η «Ονειροπαγίδα», το «Πιάνω Φωτιά», το «Τον ίδιο τον Θεό», η «Κλεψύδρα», το «Κόκκινο Φιλί», η «Μπαλάντα του τρελού», το «Δε θέλω», ο «Φτωχός» και δεκάδες άλλες διαχρονικές επιτυχίες;
Παρόν όπως πάντα ο Γιώργος Παπαποστόλου,ιδρυτής,συνθέτης,και παραγωγός των ΜΠΛΕ, με το αγαπημένο του σαξόφωνο. Όσοι παραβρεθούν στη συγκεκριμένη συναυλία, θα γίνουν μάρτυρες ενός ατελείωτου roller-coaster τραγουδιών που σημάδεψαν ένα προς ένα την ελληνική δισκογραφία, από δύο συγκροτήματα που ξέρουν πως να δημιουργούν μία αξέχαστη εμπειρία. Σας περιμένουμε.
Στον κόσμο του Σεργκέι Ραχμάνινοφ | Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης ολοκληρώνει το φετινό κύκλο συναυλιών ‘Στον κόσμο του Σεργκέι Ραχμάνινοφ’, για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου Ρώσου συνθέτη και πιανίστα, με τρία από τα πλέον διάσημα έργα του και εκλεκτούς καλεσμένους, όπως τη σοπράνο Μαρία Κωστράκη, την πιανίστα Αλεξία Μουζά και τον Ισραηλινό μαέστρο Yoav Talmi.
Το ‘Vocalise’ είναι ένα ξεχωριστό τραγούδι, γεμάτο υπέροχες μελωδίες και άκρατο συναισθηματικό πλούτο. Με την ίδια υποβλητική ομορφιά ακολουθούν 24 σύντομες και συνεχόμενες παραλλαγές για πιάνο πάνω στο θέμα του ‘Καπρίτσιου αρ. 24 για βιολί’ του Νικολό Παγκανίνι και το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με το συμφωνικό αριστούργημα του Ραχμάνινοφ, τη ‘Δεύτερη Συμφωνία’ του, που καθηλώνει με τη διαρκή εναλλαγή πάθους και γαλήνης και τις ουράνιες μελωδίες της, καθώς το μυστήριο συναντά τη μελαγχολία μέσα σε μία ρομαντική ατμόσφαιρα και αφού εξερευνήσει συγκλονιστικές διαδρομές καταλήγει στην πολυπόθητη λύτρωση.
Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Η δική σας ορχήστρα!
Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2023 | ώρα 21:00 | Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ. | Σοπράνο: Μαρία Κωστράκη | Πιάνο: Αλεξία Μουζά | Διεύθυνση ορχήστρας: Yoav Talmi
Πρόγραμμα: Σεργκέι Ραχμάνινοφ (1873-1943): Vocalize, έργο 34 | Ραψωδία πάνω σ’ ένα θέμα του Παγκανίνι, για πιάνο και ορχήστρα, έργο 43 | Συμφωνία αρ.2 σε μι ελάσσονα, έργο 27
Τιμές εισιτηρίων: Πλατεία: 15€ | Εξώστης: 10€ | Μειωμένο: 5€
Δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου: Άνεργοι, πολύτεκνοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων, κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, μέλη Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, Μέλη Συλλόγου Μονίμων Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ
Είσοδος δωρεάν για όλους τους φοιτητές του ΑΠΘ και τους φοιτητές του ΤΜΕΤ του ΠΑΜΑΚ | Στο χώρο λειτουργεί κυλικείο | Εκδοτήριο Κ.Ο.Θ. | Λ. Νίκης 73 | Τηλ. 2310236990 | Ώρες λειτουργίας: 8:00-15:00
Μουσικές στο Μουσείο | Momus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Ο κύκλος εκδηλώσεων “Μουσικές στο Μουσείο” διοργανώνεται από το Μακεδονικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, Αρχιτεκτονικής και Βιομηχανικού Σχεδιασμού σε συνδιοργάνωση με το Momus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Με έμφαση στη μουσική δωματίου στόχος του είναι να καθιερωθεί ως ένας ακόμα πυλώνας μουσικής έκφρασης στην πόλη μας, δίνοντας τη δυνατότητα στο μουσικόφιλο κοινό της Θεσσαλονίκης να απολαύσει συναυλίες υψηλού επιπέδου με αναγνωρισμένους καλλιτέχνες, ενώ παράλληλα προσφέρει βήμα σε νέους μουσικούς για να αναδείξουν το ταλέντο και τη δυναμική τους.
ΣΑ 25.11.23 | Αμφιθέατρο “Ξανθίππη Χόιπελ” | Magma, Μουσική δωματίου για τρεις κιθαρίστες
Συμμετέχουν οι Κώστας Μακρυγιαννάκης κιθάρα, Κωστής Κωστόπουλος κιθάρα, Τηλέμαχος Ρουδνικλής κιθάρα
“tOPOS” | Καφωδειο – UPSTAIRS
25 Νοέμβρη, Σάββατο, οι topos θα βρίσκονται στο Καφωδείο, σε αυτό το εξαιρετικό live stage για μια ξεχωριστή βραδιά! Το Opening της βραδιάς θα κάνουν οι “Τhe Band Saws” ένα Θεσσαλονικιώτικο rock σχήμα! Και αμέσως μετά θα εμφανιστούν οι “topos” που θα κάνουν την παρθενική τους εμφάνιση στο κοινό της Θεσσαλονίκης!
Cyclops | Μικρή Σκηνή
Οι Fabio Turchetti (bandoneon) και Δημήτρης Τασούδης (τύμπανα, log drum, ηλεκτρονικά), παρουσιάζουν τον δίσκο τους ‘Cyclops’ με δυο συναυλίες σε Κατερίνη (23/11/2023) και Θεσσαλονίκη (24/11). Οι δυο μουσικοί ερμηνεύουν, μεταξύ άλλων, πρωτότυπες συνθέσεις καθώς και μια διασκευή ενός παραδοσιακού τραγουδιού.
Μικρή Σκηνή, Επταλόφου 14, Κάτω Τούμπα | Τηλ: 694 450 3542 | 24 Νοεμβρίου 2023 | 21:30, είσοδος 6 ευρώ
https://www.facebook.com/mikriskini.skg/
“40 ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΙΡΑΤΗΣ” | “ΜΙΚΡΗ ΣΚΗΝΗ”
Το Σάββατο 25 Νοεμβρίου, στη “Μικρή Σκηνή” ο παλιός μας γνώριμος Μάκης Σεβίλογλου, παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με τίτλο, δανεισμένο από την καινούρια δισκογραφική δουλειά του, “40 χρόνια πειρατής”. Η “Μικρή Σκηνή”, είναι το νέο πολιτιστικό στέκι της πόλης μας στην Κ. Τούμπα, Επταλόφου 14, σε έναν χώρο όπου έχει γραφτεί μεγάλη ιστορία και που φιλοξενεί ποιοτικές παραστάσεις μουσικής και θεάτρου.
Το πρόγραμμα που ετοίμασε ο Μάκης Σεβίλογλου είναι βασισμένο σε τραγούδια από τους προσωπικούς του δίσκους, «Γλυκό μεθύσι», «Άγκυρες», «Παράθυρο ανοιχτό», «Ανάποδη Ψυχή» και τη νέα δισκογραφική δουλειά «40 Χρόνια Πειρατής», σε τραγούδια που γνωρίσαμε από τον ίδιο, αλλά και από τις συνεργασίες του με την Χάρις Αλεξίου, Δημ. Μητροπάνο, Πίτσα Παπαδοπούλου, Βασίλη Καρρά, Μανώλη Λιδάκη, Γιάννη Κότσιρα, Γιάννη Κούτρα, Ελεονώρα Ζουγανέλη, Λεωνίδα Μπαλάφα, Σαββέρια Μαργιολά, Γιάννη Κότσιρα κ.α., καθώς και σε ανέκδοτα τραγούδια αλλά και γνωστές, αγαπημένες μελωδίες, άλλων αγαπημένων δημιουργών της ελληνικής μουσικής σκηνής, κάνοντας ένα μεγάλο μουσικό περίπατο, «Απ’ τα καινούρια στα παλιά κι ανάποδα»… Ο Μάκης Σεβίλογλου μαζί με τους, Μάριο Μακρή στην κιθάρα, τον Στέφανο Σεβίλογλου στο μπουζούκι και τον kabak kemane και τον Αριστοτέλη Αντωνίου στο κοντραμπάσο, μας προσκαλούν σε ξεχωριστά μουσικά μονοπάτια, να τραγουδήσουμε, ν’ αγκαλιαστούμε, να αφεθούμε σε μελωδίες και ρυθμούς. Ένα ταξίδι στο τώρα και στο πριν, στη χώρα της χαμένης μας αλήθειας…
Ώρα έναρξης: 21.30 | Τιμή εισόδου: 10 ευρώ | Κρατήσεις: 6944 503542
Η “Μικρή Σκηνή” είναι μια μουσική και θεατρική σκηνή, χώρος πολιτισμού που στεγάζεται στο ιστορικό στούντιο “Αγροτικόν” στην Κ. Τούμπα και ξεκινάει με μεγάλα όνειρα να προσφέρει πολιτισμό και ψυχαγωγία στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Στόχος της είναι να φιλοξενεί συναυλίες διαφόρων ειδών μουσικής, θεατρικές παραστάσεις για ενήλικες και παιδιά, σεμινάρια και άλλες πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα μας στο FB Μικρή Σκηνή ή να επικοινωνήσετε με την Βίκυ Χουζούρη στο 697 2222982 και στο [email protected].
Γκιντίκι & Banda Entopica | WE
Ξεκίνησαν τα όργανα!
Μετά από ένα φοβερό και γεμάτο καλοκαίρι με ατελείωτα τραγούδια και χορούς ήρθε η ώρα της επιστροφής στα χειμερινά ανάκτορα. Ετοιμαζόμαστε, λοιπόν, για ένα γλέντι επικών διαστάσεων που έχει γίνει θεσμός.
Παρασκευή 24 Νοεμβρίου στον Πολυχώρο WE φοράμε άνετα ρούχα και παπούτσια… and let the γλέντι begin!
Είσοδος:
Προπώληση: 8€ τα πρώτα 50, 10€ τα υπόλοιπα | Ταμείο: 12€ | Ηλεκτρονική προπώληση: https://www.more.com/music/gkintiki-banda-entopica-live | Πόρτες ανοίγουν στις 21:00 | Έναρξη στις 21.30
Νέα Ταλέντα της Κλασσικής Μουσικής | Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Πρόσκληση σε μία υπέροχη παρουσίαση απίστευτων Νέων Ταλέντων της Κλασσικής Μουσικής, που διοργανώνει -όπως πάντοτε- ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης στο Μέγαρο Μουσικής και προβάλλει τους νέους και απευθυνόμενος σε όλους , νέους και . . . λιγότερο νέους !
ΜΕ ΕΙΣΟΔΟ ΔΩΡΕΑΝ ΘΕΡΜΗ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΕΤΕ ΜΕ ΟΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ, ΤΟΥΣ ΤΑΛΑΝΤΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΕΙ ΟΛΗ Η ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΜΑΣ ” ΧΙΛΙΟΙ ΚΑΛΟΙ ΧΩΡΟΥΝΕ ”
Η Γραμματεία του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης
Εκθέσεις
«Νέα αποκτήματα / νέες προσεγγίσεις» | Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Στο πλαίσιο του εκθεσιακού θεσμού με τίτλο «Νέα αποκτήματα / Νέες προσεγγίσεις», μία περίοπτη προθήκη στον χώρο υποδοχής του μουσείου καλωσορίζει τους επισκέπτες, συστήνοντάς τους μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες, νέες και παλιές, αρχαιότητές του. Αντικείμενα που είτε αποκτήθηκαν πρόσφατα και για πρώτη φορά παρουσιάζονται στο επιστημονικό και ευρύ κοινό είτε ανασύρθηκαν από τα ράφια των αποθηκών για να εκτεθούν υπό το πρίσμα μιας νέας προσέγγισης, όπως μετά από μία διαδικασία αποκατάστασης, μία νέα ερμηνεία ή νέα επιστημονικά δεδομένα.
Ταφικό ανάγλυφο μονομάχου
Αφορμή για την παρουσίαση στο κοινό του ταφικού αναγλύφου μονομάχου αποτελεί η ταυτοποίηση της άγνωστης προέλευσής του, μέσω αρχειακής έρευνας. Το ανάγλυφο που έφερε τον αριθμό ΑΓ 1375 θεωρούνταν μέχρι το 2017 άγνωστης προέλευσης. Σύμφωνα με δελτίο καταγραφής που εντοπίστηκε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, βρέθηκε σε ανασκαφή στην οδό Κων. Μελενίκου, κοντά στο ανατολικό τείχος της αρχαίας Θεσσαλονίκης, και σε μεταγενέστερο χρόνο μεταφέρθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο.
Αυτό που κυρίως εντυπωσιάζει είναι η διατήρηση της χρωματικής του διακόσμησης, γεγονός σπάνιο καθώς στα περισσότερα γλυπτά το χρώμα δεν σώζεται. Οι λεπτομέρειες της ένδυσης και του εξοπλισμού του μονομάχου, μάς μεταφέρουν στον πολύχρωμο κόσμο της αρένας και των μονομαχικών αγώνων που διεξάγονταν στη Θεσσαλονίκη τα ρωμαϊκά χρόνια.
*«Νέα αποκτήματα / νέες προσεγγίσεις» | Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης | Μέχρι Πέμπτη 30 Νοεμβρίου | Μικρής διάρκειας ξενάγηση στα «Νέα αποκτήματα / νέες προσεγγίσεις» θα γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα από αρχαιολόγο του μουσείου.
1923-2023: Ιστορίες αναγκαστικού εκτοπισμού | The Basket Gallery
Η Τhe Basket Gallery σας προσκαλεί στα εγκαίνια της δεύτερης μεγάλης της έκθεσης με τίτλο 1923-2023: Ιστορίες αναγκαστικού εκτοπισμού, την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 20:00. Σε όλο τον κόσμο, όλο και περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν την εμπειρία του ξεριζωμού. Οι αιτίες που οδηγούν στον εκτοπισμό των ανθρώπων είναι άρρηκτα δεμένες με συστηματικές καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το έτος 2022 έκλεισαν 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Το 2023, με τη σειρά του φέρνει την 100 η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και την έναρξη μιας από τις μεγαλύτερες ανταλλαγές πληθυσμών ανάμεσα στις δύο χώρες. Επίσης, το 2023 είναι η χρονιά όπου σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων και εσωτερικά εκτοπισμένων πληθυσμών παγκοσμίως, από το 1945. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η έκθεση της δεύτερης περιόδου μας ασχολείται με δύο σχετικά θέματα:
- Την εμπειρία του εκτοπισμού στην άλλη πλευρά του Αιγαίου -αυτούς που έφυγαν από την Ελλάδα και πήγαν στην Τουρκία. Τους Άλλους. Οι ομοιότητες στο βίωμα, το Δικό Τους και το Δικό Μας είναι προφανείς.
- Τον εκτοπισμό στο σήμερα -πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένα άτομα που εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους κάτω από ακραίες συνθήκες είτε αυτές είναι ο πόλεμος είτε οι φυσικές καταστροφές.
Στις εκθέσεις παρουσιάζονται αντικείμενα που μεταφέρθηκαν στην Τουρκία από την Ελλάδα από Μουσουλμάνους Τουρκικής καταγωγής και πολλές φωτογραφίες άλλων, παρόμοιων ειδών των «Μουμπαντίλ» (πληθυσμών της ανταλλαγής). Συμπεριλαμβάνονται επίσης εκθέματα που δημιουργήθηκαν από πρόσφυγες και άλλους σε χώρες ασύλου καθώς και αντικείμενα από χώρες προέλευσης προσφύγων.
*The Basket Gallery (Καραολή & Δημητρίου των Κυπρίων 36) | 54630 | Θεσσαλονίκη | τηλ. 2310 514788 | Οι δύο εκθέσεις θα διεξαχθούν παράλληλα για ένα χρονικό διάστημα περίπου δέκα (10) μηνών, από τις 22 Σεπτέμβρη του 2023 μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2024 | Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση και για τις δράσεις της The Basket Gallery μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο The Basket Gallery στο e-mail: [email protected] καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της γκαλερί: Facebook και www.instagram.com/thebasketgallerygr/
«Μιχάλης Κατζουράκης – Αγνή Κατζουράκη: Incontri-Συναντήσεις» | Τελλόγλειο Ίδρυμα
Μετά την ταυτόχρονη παρουσίαση του έργου ζευγαριών καλλιτεχνών, του Πάρι Πρέκα και της Μερόπης Στεφανάτου-Πρέκα, του Άγγελου Βλάσση και της Μαρίας Ζιάκα, του Εδουάρδου Σακαγιάν και της Άννας Μαρίας Τσακάλη, το Τελλόγλειο Ίδρυμα επανέρχεται σε αυτή την παράδοση με τους Μιχάλη Κατζουράκη και Αγνή Μεγαρέως Κατζουράκη.
Από την Τρίτη 3 Οκτωβρίου, παρουσιάζονται οι Μιχάλης και Αγνή Κατζουράκη, ένα εξαιρετικό καλλιτεχνικό ζευγάρι στη ζωή και την εργασία, που συνένωσε την εφαρμογή (γραφιστική) με την ‘καθαρή’ τέχνη σε ένα πλαίσιο συνεργασίας μοναδικά υψηλού επιπέδου, αγωγής, καλλιέργειας, ποιότητας, χιούμορ, θεμελιώνοντας τις προϋποθέσεις για μια εντελώς ασυνήθιστη ατμόσφαιρα δημιουργίας στον εργασιακό χώρο. Περισσότερα από 170 έργα, ζωγραφικά, γλυπτά και αφίσες θα εκτεθούν στον ισόγειο χώρου του Ιδρύματος, ενώ γλυπτά μεγάλων διαστάσεων θα στηθούν στον προαύλιο χώρο.
«Καλλιτεχνικές προσωπικότητες, ευγενικές φυσιογνωμίες σπάνιας ποιότητας, ο Μιχάλης και η Αγνή Κατζουράκη, εκλεκτοί φορείς της απροσποίητης σεμνότητας, γνωρίζουν από πολύ νωρίς πώς να εκφράζονται χωρίς τα περιττά και τα ανούσια, πέτυχαν με το σύνολο της εικαστικής τους κατάθεσης να προσφέρουν αισθητική συγκίνηση και να μεταπλάσουν με καθαρά προσωπικό κώδικα τις καλλιτεχνικές τους δημιουργίες σε αέναη ομορφιά, σε παντοτινό όραμα ζωής» γράφει η Μαίρη Μιχαηλίδου, Επίτιμη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Πολιτισμού στην έκδοση της έκθεσης.
«Δύο διαφορετικά δέντρα -αλλά μία ιδέα: η φύση, η μητέρα γη- ενώνουν τους δύο καλλιτέχνες. Δύο άνθρωποι, συνοδοιπόροι στη ζωή για εβδομήντα ολόκληρα χρόνια, δίνουν έτσι τα χέρια και γίνονται σάρκα μία», συμπληρώνει ο Χριστόφορος Μαρίνος, Ιστορικός τέχνης και επιμελητής.
Η Γενική Διευθύντρια του Τελλογλείου Ιδρύματος, αναφέρει για τους δύο καλλιτέχνες:
«Ο Μιχάλης, πρωτεργάτης της γεωμετρικής τέχνης, που εμφανίζεται στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’60, διακρίνεται για τη σταθερή και συνεπή του παρουσία στον ελληνικό και διεθνή χώρο από τα μέσα της δεκαετίας του ’50 με το πολύπλευρο έργο του (ζωγραφική, επιτοίχια, γλυπτά).
Μετά τη μεγάλη αναδρομική του έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη το 2015 βρίσκουμε τον Μιχάλη Κατζουράκη στο Τελλόγλειο, να επανέρχεται σε παλιότερες θεματικές και να πειραματίζεται με νέα φρεσκάδα σε κάποια υλικά: ο καθρέφτης, τα σπασμένα μπουκάλια, φώτα νέον, led, τυπογραφικοί σφιγκτήρες, μεταλλικές περσίδες και σωλήνες με φως, χαρτί οντουλέ, επανεμφανίζονται τώρα σε νέες σχέσεις και συνδυασμούς. «Καθένας βλέπει διαφορετικά πράγματα», δηλώνει ο ίδιος για την ανεξάντλητη ποικιλία των υλικών.
Η Αγνή μπήκε από νωρίς στον χώρο της γραφιστικής και του αφιερώθηκε αυτοδίδακτη, όπως δηλώνει, μαθαίνοντας στο πεδίο. Ασχολήθηκε με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων και έχει να επιδείξει σπουδαίες επιδόσεις στην αφίσα με εξαιρετική στόχευση στο μήνυμα, με λιτότητα, φαντασία και πνευματώδες χιούμορ. Η ζωγραφική της είναι ένα ξέσπασμα που εκφράζει τις αγωνίες, τους φόβους της καθώς περνάει ο χρόνος, το άγχος για τη φθορά και τον θάνατο, ενώ επανέρχονται στην επιφάνεια παιδικά τραύματα που επιτείνουν σύγχρονες τραγωδίες, καταστροφές, το προσφυγικό.
Τόσο ο Μιχάλης, όσο και η Αγνή, διακρίνονται για τη συνέπεια των προβληματισμών τους στην εφαρμοσμένη γραφιστική δουλειά τους που συνδέεται απόλυτα και δεν πρέπει να διαχωρίζεται από την εικαστική παραγωγή του.
Η ταυτόχρονη συνύπαρξη του έργου τους, με μεγάλες διαφορές θεματικά και μορφολογικά (γεωμετρικότητα, ποίηση αφαίρεσης και κρυμμένος συναισθηματισμός του Μιχάλη -διαδρομές ψυχής της Αγνής με έντονη εσωτερική φόρτιση), οδηγεί τον θεατή να αντιληφθεί συγγένειες και διαφοροποιήσεις μεταξύ τους, ιδίως τον τρόπο που κοινές εμπειρίες και αγωνίες μετουσιώνονται σε καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία. Το έργο τους συνολικά προσφέρει τη γνωριμία με ποιότητες και πολιτισμικές αξίες που χρειαζόμαστε σήμερα περισσότερο από ποτέ».
Η προετοιμασία της έκθεσης έγινε από τους ίδιους τους καλλιτέχνες.
*Διάρκεια έκθεσης: έως την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024 | Η είσοδος στα εγκαίνια είναι ελεύθερη | Ωράριο λειτουργίας εκθεσιακού: Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 9:00-14:00, Τετάρτη 9:00-14:00 & 17:00-21:00, Σάββατο και Κυριακή 10:00-18:00 | Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 2310247111 | Εισιτήριο: 5€ (κανονικό), 2,5€ (μειωμένο) | Ελεύθερη είσοδος: Δημοσιογράφοι, ΑΜΕΑ και παιδιά κάτω των 6 ετών | Στις οργανωμένες ξεναγήσεις δεν ισχύει η πλήρης ατέλεια (https://www.teloglion.gr/episkepsi/) | Με το ίδιο εισιτήριο μπορείτε να επισκεφτείτε τις εκθέσεις: «Γιανναδάκης-Σαχίνης-Τσακίρης. Τέχνη χωρίς Σύνορα. Τιμή σε τρεις Δασκάλους» και «Έρωτας Γεφυροποιός»
Έκθεση ζωγραφικής του Χρήστου Αλαβέρα | Ίδρυμα Πολιτισμού «Υδρία»
Το Ίδρυμα Πολιτισμού «Υδρία» του Τάσου Φάλκου – Αρβανιτάκη και της Τιτίκας Αρβανιτάκη έχει τη χαρά να φιλοξενεί την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Θεσσαλονικιού εικαστικού Χρήστου Αλαβέρα με τίτλο «Τ’ αγρίμια του άλλου δάσους».
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου στις 7:00 μ.μ. στο χώρο του Ιδρύματος, στην οδό Παπαμάρκου 28, στην περιοχή της Πλατείας Άθωνος στη Θεσσαλονίκη. Θα προλογίσει η ιστορικός και κριτικός τέχνης, Έλλη Κοκκίνη – Καπλάνη.
Ο τίτλος της έκθεσης είναι δανεισμένος από την πρώτη συλλογή διηγημάτων του αείμνηστου λογοτέχνη της πόλης μας Τηλέμαχου Αλαβέρα και πατέρα του εικαστικού.
Ο Χρήστος Αλαβέρας γεννήθηκε το 1965 στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε ζωγραφική στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. (1984-1989) και στην Akademie voor Beeldende Kunst του Enschede της Ολλανδίας (1991-1992). Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και εικαστικές συναντήσεις στην Ελλάδα και άλλες χώρες. Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιεί ζωντανά εικαστικά δρώμενα μπροστά στο κοινό και συμπράττει με άλλους εικαστικούς καλλιτέχνες αλλά και δημιουργούς διαφορετικών τεχνών, όπως ο χορός, η μουσική, το θέατρο και η λογοτεχνία. Το έργο του εστιάζει στην ανθρώπινη μορφή, αποδίδοντας με έντονη χειρονομιακή εξπρεσιονιστική γραφή τους εγκλωβισμούς της ψυχής και την οδύνη της ανθρώπινης ύπαρξης.
*Διάρκεια έκθεσης: Μέχρι Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023 | Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 11:00 – 15:00, Τετάρτη και απόγευμα 18:00 – 21:00 | Ίδρυμα Πολιτισμού «Υδρία» | Τάσου Φάλκου – Αρβανιτάκη & Τιτίκας Αρβανιτάκη | Παπαμάρκου 28, Πλ. Άθωνος, Θεσσαλονίκη, Τηλ. 2310 221289
«Η φωτογραφική οδύσσεια της οικογένειας Dildilian: από την Ανατολία στη Δύση» | Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης του MOMus
Με ένα συγκλονιστικό φωτογραφικό οδοιπορικό που αναδύει την ιστορία της αρμενικής οικογένειας Ντιλντιλιάν (Dildilian), περίφημων φωτογράφων της τελευταίας περιόδου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ανοίγει ο κύκλος των ιστορικών εκθέσεων της φετινής Thessaloniki PhotoBiennale 2023 του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης του MOMus.
Πρόκειται για την έκθεση «Η φωτογραφική οδύσσεια της οικογένειας Dildilian: από την Ανατολία στη Δύση» που συνδιοργανώνεται με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και το Κολλέγιο Ανατόλια με τη συνεργασία του Τμήματος Βιβλιοθηκών και Αρχείων του μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού, και εγκαινιάζεται την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023, στις 20:00, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Επίτιμου Προξενείου της Αρμενίας στη Θεσσαλονίκη και της Αρμενικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.
Η έκθεση αποτυπώνει την οδύσσεια μιας αρμενικής οικογένειας, των Ντιλντιλιάν, πολλά από τα μέλη της οποίας εργάστηκαν αρχικά ως φωτογράφοι στην οθωμανική Τουρκία, και για περίπου 30 χρόνια (1894-1921) υπήρξαν οι επίσημοι φωτογράφοι του Κολλεγίου Ανατόλια στα χρόνια της λειτουργίας του στη Μερζιφούντα του Πόντου.
Το νήμα της αφήγησης ξεκινά στη δεκαετία του 1870 παρακολουθώντας τη ζωή των Ντιλντιλιάν κατά τις τελευταίες δεκαετίες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αλλά και στη συνέχεια. Οι Ντιλντιλιάν έζησαν, εργάστηκαν, μεγάλωσαν τις οικογένειές τους και διεύρυναν τις οικογενειακές τους επιχειρήσεις στις πόλεις της Ανατολίας Σεβάστεια (Σίβας), Μερζιφούντα, Σαμψούντα και στις γύρω κοινότητες. Οι ιστορίες των μελών της οικογένειας διασταυρώνονται με τη διαδρομή του Κολλεγίου Ανατόλια στον Πόντο. Η ανέφελη για κάποια χρόνια σχολική ζωή, τα εντυπωσιακά κτίρια του campus, οι δραστηριότητες μαθητών και καθηγητών αποτυπώνονται και διασώζονται από τον φακό του Τσολάκ Ντιλντιλιάν, το σπίτι και το στούντιο του οποίου βρισκόταν μέσα στις εγκαταστάσεις του εκπαιδευτικού ιδρύματος.
Η ρήξη που δημιούργησε η Γενοκτονία των Αρμενίων και η τελική εξορία της οικογένειας από την πατρίδα τους κατέχουν κεντρικό ρόλο σε αυτή την ιστορία. Τα επιζώντα μέλη της οικογένειας ξαναδημιούργησαν τη ζωή τους στις νέες τους πατρίδες, την Ελλάδα, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς να ξεχάσουν τη ζωή που άφησαν πίσω τους.
Η έκθεση βασίζεται στο αρχείο της οικογένειας Ντιλντιλιάν, το οποίο αποτελείται από χιλιάδες φωτογραφίες, γυάλινα αρνητικά, σχέδια, έργα τέχνης, έγγραφα, επιστολές και οικογενειακά κειμήλια. Τα κείμενα της έκθεσης βασίζονται σε γραπτά απομνημονεύματα και προφορικές συνεντεύξεις πολλών γενεών της οικογένειας. Σημαντικό μέρος της έκθεσης αποτελούν και οι 70 ιστορικές φωτογραφίες από το Αρχείο του Κολλεγίου Ανατόλια – κυρίως από τα πρώιμα χρόνια στη Μερζιφούντα της Ανατολίας αλλά και τα πρώτα χρόνια από τη μετεγκατάστασή του στη Θεσσαλονίκη – καθώς και πολύτιμα τεκμήρια όπως το πρώτο μαθητολόγιο με τις εγγραφές των μαθητών του 1886.
Την έκθεση επιμελήθηκε ο Armen T. Marsoobian, εγγονός του Τσολάκ Ντιλντιλιάν, ιδρυτή της οικογενειακής φωτογραφικής επιχείρησης, σε συνεργασία με τους Ιωάννη Μότσιανο, επιμελητή και Ευθυμία Παπασωτηρίου, αρχιτέκτονα, του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού. Η οργάνωση και τεκμηρίωση του φωτογραφικού υλικού από το Κολλέγιο Ανατόλια έγινε από τη Δρα Εύη Τραμαντζά, Διευθύντρια Βιβλιοθηκών και Αρχείων του Κολλεγίου Ανατόλια, της αρχειονόμου Έφης Κομπούρη, και των βιβλιοθηκονόμων Στέλλας Ασδέρη και Άννας Μαρίας Ξυγαλίδου.
Την εκδήλωση των εγκαινίων την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023 στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στις 20:00 θα πλαισιώσει το φωνητικό σύνολο Contradition Ensemble από επαγγελματίες τραγουδιστές αλλά και σπουδαστές μονωδίας, υπό τη διεύθυνση του Κωστίκα Τσολάκου, καλλιτεχνικού διευθυντή και μαέστρου της χορωδίας του Συλλόγου Αποφοίτων του Κολλεγίου Ανατόλια.
Πληροφορίες για την έκθεση: Διάρκεια: 11/10/2023-11/02/2024 | Ώρες λειτουργίας: *ΑΠΟ 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΕΩΣ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ ΔΕ | ΤΡ | ΤΕ | ΠΕ | ΠΑ | ΣΑ | ΚΥ > 8:30 – 15:30
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού | Επιμελητές: Armen Marsoobian, Ιωάννης Μότσιανος | Συνδιοργάνωση: MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Κολλέγιο Ανατόλια | Υποστήριξη: Επίτιμο Προξενείο της Αρμενίας στη Θεσσαλονίκη, Αρμενική Κοινότητα Θεσσαλονίκης
Μπορείτε να δείτε όλο το πρόγραμμα της διοργάνωσης www.photobiennale-greece.gr
Thessaloniki PhotoΒiennale 2023
Η πολύσημη ταυτότητα του τυρκουάζ, δημόσιοι υπάλληλοι εν ώρα εργασίας, η ιστορία του εβραϊκού νεκροταφείου στη Θεσσαλονίκη, το φαινόμενο του εργολαβικού εξωραϊσμού (gentrification) ολόκληρων αστικών περιοχών, μια φωτοδημοσιογραφική αποτύπωση από το μακρινό Αφγανιστάν και το καθεστώς των Ταλιμπάν και εικόνες- κοινωνικό ντοκουμέντο από την οδό Αχαρνών στην Αθήνα «ανοίγουν» τη δεύτερη εβδομάδα των εκθέσεων του προγράμματος της Thessaloniki PhotoΒiennale 2023 που επιμελείται και συντονίζει το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης του MOMus, από τη Δευτέρα 16 έως την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023. Όλο το πρόγραμμα της διοργάνωσης βρίσκεται εδώ www.photobiennale-greece.gr
Αναλυτικά το πρόγραμμα:
Έκθεση: Ιουστίνη Δρακουλάκου «Χάνοντας το τυρκουάζ» | Χώρος: Goethe-Institut Thessaloniki | Διάρκεια: 16.10.2023-11.02.2024 | Εγκαίνια: Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023 | 18:00 | Συνεργασία: Goethe-Institut Thessaloniki | Ορυκτός πολύτιμος λίθος, φυλαχτό/αποτροπαϊκό ή θεραπευτικό σύμβολο, μοναδικό χρώμα, εμπορεύσιμο υλικό με πολυάριθμες ιδιότητες: όλα αυτά συνιστούν την πολύσημη ταυτότητα του τυρκουάζ, την οποία επιχειρεί η φωτογράφος/γεωλόγος Ιουστίνη Δρακουλάκου να προσεγγίσει φωτογραφικά, επιστημονικά, όσο και ανθρωπολογικά. Η έκθεση είναι μια πολυμεσική εγκατάσταση, βασισμένη στις αναρίθμητες δυνατότητες της φωτογραφίας και στους πολλαπλούς ρόλους που το μέσο αυτό διαθέτει: πληροφόρησης, καταγραφικής τεκμηρίωσης, αλλά συνάμα και ποιητικής αποτύπωσης.
Έκθεση: Martin Barzilai «Ghost Cemetery» | Χώρος: Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης | Διάρκεια: 17.10-10.12.2023 | Εγκαίνια: Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023 | 18:00 | Συνδιοργάνωση: Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, Goethe-Institut Thessaloniki, Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ – Γραφείο Θεσσαλονίκης Τη δεκαετία του 1920 ο εβραϊκός πληθυσμός της Θεσσαλονίκης ήταν η πλειονότητα, σε σύγκριση με την ελληνορθόδοξη και την τουρκική κοινότητα και το εβραϊκό νεκροταφείο ήταν το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και χρονολογούνταν από τον 2ο αιώνα μ.Χ.. Από το 1942 συντελείται στην πόλη η απόλυτη καταστροφή του συγκεκριμένου ιερού χώρου, παράλληλα με τις εκτοπίσεις και την εξόντωση σχεδόν του 96% του εβραϊκού πληθυσμού της πόλης κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής. Ο φωτογράφος Martin Barzilai δίνει έμφαση στα απομεινάρια των κατεστραμμένων ταφόπλακων, οι οποίες τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία της πόλης και χρησιμοποιήθηκαν ως οικοδομικό υλικό σε μνημεία, κτίρια και πεζοδρόμια. Διαβάζοντας τα κείμενα που συνοδεύουν τις φωτογραφίες ο επισκέπτης είναι σε θέση να κατανοήσει το συγκρουσιακό ιστορικό γεγονός της καταστροφής της παλαιάς εβραϊκής νεκρόπολης.
Έκθεση: Karolina Bregula «Ασκήσεις απώλειας ελέγχου» | Χώρος: Ύψιλον | Διάρκεια: 17.10-26.11.2023 | Εγκαίνια: Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023 | 20:00 | Συνεργασία: Ύψιλον Η καλλιτέχνιδα Karolina Breguła εδώ και χρόνια επιχειρεί να καταγράψει με ποικίλους τρόπους ένα διεθνές κοινωνικό φαινόμενο, αυτό των απαλλοτριώσεων, των μαζικών εξώσεων, των κατεδαφίσεων και της απώλειας σπιτιών. Στο project αυτό αξιοποιεί τις στρατηγικές του εργολαβικού εξωραϊσμού και τις τακτικές αντίστασης εναντίον τους, τις κοινωνικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα σε περιοχές κατεδαφίσεων, καθώς –και κυρίως– τα βιώματα των ανθρώπων που χάνουν το σπίτι τους. Το παγκόσμιο φαινόμενο του gentrification αλλάζει μικροκλίματα, γειτονιές και ζωές, αρχιτεκτονικά, οικονομικά, κοινωνικά, ιστορικά, ακόμη και εργασιακά περιβάλλοντα. Ποιος στέκεται κριτικά απέναντι στις αλλαγές αυτές; Ποιος προβλέπει ή προνοεί για τις μακροπρόθεσμες κοινωνικές τους επιπτώσεις; Μπορούν οι άνθρωποι να διαχειριστούν την απώλεια ελέγχου;
Έκθεση: Δημήτρης Μεσσίνης «Δύναμη και οδύνη στο Αφγανιστάν: το καθεστώς Ταλιμπάν 1996-2001» | Χώρος: Πολυχώρος Πολιτισμού Ισλαχανέ – Πρώην Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων Χαμιδιέ | Διάρκεια: 18.10-08.12.2023 | Εγκαίνια: Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023 | 18:00 | Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός έκθεσης: Σίσσυ Καραδημητρίου | Συνδιοργάνωση: Πολυχώρος Πολιτισμού Ισλαχανέ – Πρώην Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων Χαμιδιέ, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Το Μαυσωλείο του Μογγόλου Αυτοκράτορα Μπαμπούρ, τα 2000 μέτρα υψόμετρο των Ιμαλαῒων, τα άρματα μάχης, η λαϊκή αγορά, τα γκρεμισμένα κτήρια της Καμπούλ από τη Σοβιετική κατοχή, οι ανεμοθύελλες, τα πενιχρά και αυτοσχέδια μέσα μεταφοράς των αμάχων, οι γραμμές του Βόρειου Μετώπου συνθέτουν το φόντο του φωτοειδησεογραφικού ντοκουμέντου του Δημήτρη Μεσσίνη, από τον Νοέμβριο του 1996 ως τον Νοέμβριο του 2001, στη διάρκεια του 1ου Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν. Μια αυθεντική, ζωτική, εικονογραφημένη μαρτυρία του καθεστώτος.
fb @ThessalonikiPhotoBiennale @MOMusPhotography @MOMusMuseums | ig @thessaloniki_photobiennale @momus_museums | yt PhotoBiennale Greece | MOMus Museums | www.photobiennale-greece.gr | www.momus.gr | #ThessPhB2023 #PhotoBiennaleGR
«Το όραμα που έγινε πράξη-Συλλογή Έργων Τέχνης Γεωργίου & Αναστασίας Βαφοπούλου» | Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο
Επετειακή έκθεση με τίτλο «Το όραμα που έγινε πράξη-Συλλογή Έργων Τέχνης Γεωργίου & Αναστασίας Βαφοπούλου» διοργανώνει το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, με αφορμή τη συμπλήρωση των 120 χρόνων από την γέννηση του Γ.Θ. Βαφόπουλου (6 Σεπτεμβρίου 1903) και των 40 χρόνων από την ίδρυση και λειτουργία του ΒΠΚ (29 Οκτωβρίου 1983).Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 6 Νοεμβρίου 2023 έως τις 30 Ιανουαρίου 2024.
Στο πλαίσιο της έκθεσης θα παρουσιαστούν 52 έργα τέχνης που κοσμούσαν την οικία του ζεύγους των δωρητών του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου. H προσωπική συλλογή του ζεύγους Βαφόπουλου, οι οποίοι υπήρξαν συλλέκτες από τα νεανικά τους χρόνια, περιήλθε το 2001 στη συλλογή του Πνευματικού Κέντρου, μετά τον θάνατο της Αναστασίας Βαφοπούλου. Η συλλογή περιλαμβάνει πορτρέτα του Γιώργου και της Αναστασίας Βαφοπούλου ζωγραφισμένα από τους Πολύκλειτο Ρέγκο, Γιώργο Γουναρόπουλο και Κώστα Λούστα, καθώς και ένα πορτρέτο της πρώτης συζύγου του Γ. Βαφόπουλου, της ποιήτριας Ανθούλας Σταθοπούλου, φιλοτεχνημένο από τον Φιλοποίμενα Κωνσταντινίδη.
Επιπλέον, υπάρχουν τοπία, νεκρές φύσεις, αφηρημένες συνθέσεις, θαλασσογραφίες, ελαιογραφίες, παστέλ, τέμπερες, υδατογραφίες, σχέδια με μολύβι και μελάνι και μικτές τεχνικές, έργα, των Ευθύμιου Παπαδημητρίου, Πολύκλειτου Ρέγκου, Σελέστ Πολυχρονιάδη, Νίκου Φωτάκι, Γιώργου Παραλή, Τάκη Ελευθεριάδη, Όμηρου Γεωργιάδη, Δημήτριου Δαρζέντα, Δώρας Μπούκη, Βασίλη Φελεκίδη, Μιχάλη Νικολινάκου, Δημοσθένη Αγραφιώτη και Μαρίας Τσίκουλα-Γκαϊτατζή. Τη συλλογή πλαισιώνουν, μεταξύ άλλων, έργα χαρακτικής, ξυλογραφίες του Πολύκλειτου Ρέγκου, του Γιώργου Μόσχου, του Τάσσου (Αναστάσιου Αλεβίζου), ένα λινόλεουμ του Γιώργου Σικελιώτη και μια μεταξοτυπία της Λευκής Χρηστίδου, καθώς και γλυπτά, σε ξύλο, μπρούντζο και ορείχαλκο, από τον Κυριάκο Καμπαδάκη και μια προτομή του Γ. Βαφόπουλου, σε χαλκό, από τον Νίκο Περαντινό.
Επισημαίνεται ότι, στο ΒΠΚ βρίσκεται το «Σπουδαστήριο του Γ.Θ. Βαφόπουλου», όπου φυλάσσεται το αρχείο του δωρητή.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023, στις 19:00, στην αίθουσα εκθέσεων Α΄ του ΒΠΚ (5ος όροφος, Γ. Βαφόπουλου 3). Η έκθεση θα λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 09:00 έως τις 14:00 και από τις 17:00 έως τις 21:00.
«Χριστιανόπουλος-Βαφόπουλος. Ποιητές της Θεσσαλονίκης» | Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο
Το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη και το Κέντρο Πληροφόρησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διοργανώνει έκθεση με τίτλο «Χριστιανόπουλος-Βαφόπουλος. Ποιητές της Θεσσαλονίκης».
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023, στις 19:00, στην αίθουσα εκθέσεων Β΄ του ΒΠΚ (5ος όροφος, Γ. Βαφόπουλου 3) και θα διαρκέσει έως τις 6 Δεκεμβρίου 2023.
Η έκθεση θα περιλαμβάνει 25 έργα τέχνης και 11 φωτογραφίες, από την συλλογή του Ντίνου Χριστιανόπουλου που παραχωρήθηκε τον Οκτώβριο του 2016 στη Βιβλιοθήκη και το Κέντρο Πληροφόρησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκη, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, περίπου 1.000 έργα τέχνης, τα περισσότερα δωρεές καλλιτεχνών στον ποιητή.
Τα έργα που εκτεθούν αναδεικνύουν τις βασικές πλευρές του Ντίνου Χριστιανόπουλου: τη θρησκευτική, την ερωτική, την αγάπη του για τη Θεσσαλονίκη και για το λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι. Τα περισσότερα έργα είναι δημιουργίες αγαπημένων φίλων του, όπως ο Κάρολος Τσίζεκ, ο Πάνος Παπανάκος, ο Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης, ο Γιώργος Αναστασιάδης, ο Κώστας Γούναρης, ο Αλέκος Φασιανός, ο Άρις Γεωργίου, αλλά και καλλιτέχνες που εκτιμούσε ο ποιητής, όπως ο Γιώργος Σικελιώτης, ο Γιάννης Σβορώνος, ο Πολύκλειτος Ρέγκος.
Επίσης, στην έκθεση παρουσιάζεται μια «συνομιλία» του Ντίνου Χριστιανόπουλου με τους Γεώργιο Θ. Βαφόπουλο, Γιώργο Ιωάννου και Νίκο Μπακόλα μέσα από τεκμήρια (επιστολές, φωτογραφίες, αφιερώσεις βιβλίων) των συλλογών των λογοτεχνών που έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία των διοργανωτών της έκθεσης.
Η έκθεση θα λειτουργήσει παράλληλα με την επετειακή έκθεση «Το όραμα που έγινε πράξη – Συλλογή έργων τέχνης Γεωργίου & Αναστασίας Βαφοπούλου» με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής δραστηριότητας της Θεσσαλονίκης και της εμβάθυνσης στη ζωή, στον πολιτισμό, στην τέχνη και στα γράμματα της πόλης. Η έκθεση θα πλαισιωθεί με παράλληλες δράσεις και θα λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 10:00 έως τις 17:00.
«Επιτοίχια Χαρά» | ARTION Galleries
Ο εικαστικός Θανάσης Λάλας φέρνει για πρώτη φορά την «Επιτοίχια Χαρά» στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζοντας τη νέα του έκθεση στην ARTION Galleries, Μητροπόλεως 96. Την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου η πόρτα της ARTION ανοίγει και σας υποδέχεται στο εσωτερικό της ψυχής του καλλιτέχνη, που δημιούργησε μια σειρά από «παράθυρα επιτοίχιας χαράς» για όλους εσάς!
Η φαντασία επεμβαίνει στην συννεφιά των ημερών και δημιουργεί διεξόδους χαράς για να μας ξελαφρώσει απ’ όλα τα σισύφεια βάρη, που μας έχει φορτώσει η πραγματικότητα! Με τα λόγια του Θανάση Λάλα «η επι-τυχία της Επιτοίχιας χαράς που προσπάθησα να δημιουργήσω είναι ο θεατής που θα επισκεφτεί την έκθεση, να φύγει έχοντας γκρεμίσει τον τοίχο του επώδυνου της εποχής μας και με διάθεση να αλλάξει τις συνθήκες που του επιβάλλει η εποχή.
Και όλα αυτά για να βρεθεί εκεί που η ψυχή και το μυαλό στήνουν το πάρτυ της σκέψης, το γκρίζο σκεπάζεται από τη γιορτή του χρώματος, εκεί που το παιχνίδι της ζωής μας αλλάζει τους κανόνες και μας επιτρέπει τους επιτοίχιους καταγάλανους ουρανούς, τις επιτοίχιες καυτές αμμουδιές φιλόξενες για τα γυμνά μας όνειρα, τις επιτοίχιες ασκήσεις ισορροπίας για επιδέξιους ακροβάτες που έμαθαν να ισορροπούν σε δυνατούς ανέμους, τις επιτοίχιες καρδιές που ανασαίνουν σαν πεταλούδες ελπίδας. Άλλωστε, η Τέχνη για να επιτύχει τον στόχο της πρέπει να καταφέρει να γίνει μέρος της αυτοβιογραφίας του θεατή που τη βλέπει». Κοντά στη Διαγώνιο λοιπόν, στήνεται ένα επιτοίχιο πάρτυ χαράς, ένα άνοιγμα «ύπαρξης» που κάνει το ανείπωτο που κρύβεται μέσα μας να εξομολογηθεί επιτυχώς!
Σας προσκαλούμε να επισκεφθείτε την έκθεση και να δείτε τους λευκούς τοίχους να μεταμορφώνονται σε πολύχρωμα παράθυρα και φωτισμένες πόρτες!
«τυφλή απαγόρευση» | ΓΚΑΛΕΡΙ ΛΟΛΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Μια φράση που εμπεριέχει την ακουστική αχρωμία της και την ανεικονική χρωματικότητά της. Ένα σύμπλεγμα όρων και σκέψεων με αντιφατικά αισθήματα για το ορατό, την απομάκρυνση, την προστασία, τον εγκλωβισμό, τη ματαίωση, τα όρια.
Η έννοια των ορίων εξετάζεται διαλεκτικά στο διττό εικαστικό έργο της έκθεσης. Μέσα από εμμονικές και ατέρμονες επαναλήψεις χειροναξίας, άλλοτε με τη μορφή κόμπων ύφανσης και άλλοτε με το σύμβολο της κουκίδας, εξετάζεται η χρήση του σημείου, η τυχαιότητα και μη που αυτό φέρει και η ενεργοποίηση της αφής στα εικαστικά τοπία της έκθεσης. Η ενεργοποίηση του διπόλου ανάμεσα στο σημαίνον και το σημαινόμενο, αποδομεί και επανανοηματοδοτεί τα όρια, επιχειρώντας να διευρύνει και να διερευνήσει την ερμηνεία τους. Τα συνεργατικά έργα της έκθεσης επιχειρούν να λειτουργήσουν παρεμβατικά, δρώντας με ευχέρεια ανάμεσα στο καλλιτεχνικό και το κοινωνικό πεδίο. Αναζητώντας νέες δημιουργικές διεξόδους διαμορφώνουν installation, παίζουν με την υλικότητα και τις επιφάνειες, αγγίζοντας τα «όρια» της σημειολογίας.
Η επαναλαμβανόμενη γραφή της braille των επίτοιχων έργων εμπνέεται από τον ομώνυμο κώδικα και συναντά τους σημειωτικούς κόμπους της ασπροκόκκινης απαγορευτικής ταινίας των γλυπτικών εγκαταστάσεων. Από το πλαίσιο διαλόγου με τον θεατή αφαιρείται οποιαδήποτε δυνατότητα συμβατικής ανάγνωσης του περιεχομένου της εγκατάστασής τους. Οι επιφάνειες αλουμινίου καθίστανται κλειστές προς ανάγνωση, αλλά ταυτόχρονα απόλυτα ανοιχτές προς ερμηνεία. Η αδυναμία άμεσης αλληλεπίδρασης με το κείμενο και η ανάδειξη της αναγλυφότητας της μορφής του, το καθιστούν ένα ζωντανό εικαστικό αίνιγμα, που συνομιλεί υπαινικτικά με τους χιλιάδες χειροποίητους κόμπους που βρίσκονται άοκνα γύρω του.
Η επανάχρηση του γνώριμου υλικού της ταινίας σήμανσης και η αξιοποίηση της μορφοπλαστικής ιδιότητας του, οδηγεί σ’ ένα παιχνίδισμα μέσα από τη μετατροπή του σε γεωμετρικές και αφαιρετικές φόρμες, σαρκάζοντας την έννοια της απαγόρευσης. Η παρακολούθηση παραδοσιακών τεχνικών πλέξης σε ασφυκτικές θηλιές και ύφανσης σε ατέρμονους κόμπους μαρτυρά το βιωματικό και επίπονο ασκητικό χαρακτήρα των έργων.
Η συνάντηση των δυο μέσων προβληματίζει αναφορικά με την αποκαθήλωση των ανθρώπινων ορίων. Το σχήμα του κύκλου, άλλοτε μέσα από τη μετουσίωσή του σε κουκίδα και άλλοτε σε κόμπο, διαγράφει ένα σύμβολο αναφοράς, τραυμάτων και αποκλεισμών που απαντώνται στην εικαστική γλώσσα των έργων. Το συνδυαστικό και αναρίθμητο άθροισμά τους επιτελεί μια καλλιτεχνική ώσμωση ανάμεσα στη σημασία που φέρουν τα όρια στην απλή καθημερινότητα και την ανθρώπινη ύπαρξη, εξετάζοντας το πλαίσιο της καθολικής απαγόρευσης και της απόλυτης ελευθερίας.
Πληροφορίες: Εγκαίνια Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023, 16.00 – 21.30 | Διάρκεια: 02 -30.11.2023 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πε., Πα.: 12.00 – 20.00 / Τε., Σα.: 12.00 -15.00
«Ο καλλιτέχνης στο εικαστικό γίγνεσθαι της πόλης» | Πινακοθήκη Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Ο Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε. για τα 40 χρόνια από την ίδρυσή του παρουσιάζει την ετήσια έκθεση με τίτλο Ο καλλιτέχνης στο γίγνεσθαι της πόλης, και τιμά ιδρυτές και διατελέσαντες προέδρους του.
101 καλλιτέχνες- μέλη του Συλλόγου θα παρουσιάσουν το πώς η ΤΕΧΝΗ μπορεί να εκφράσει ζητήματα κοινωνικά, πολιτικά και πολιτιστικά και εάν εν τέλει γεφυρώνει τα κενά που δημιουργεί η πολιτεία. Ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βόρειας Ελλάδας δίνει ένα πολιτισμικά σημαίνον νόημα στην ζωή της Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας τις αξίες του σε συνδυασμό με την διαβίωσή του σε αυτή την Ιστορική πόλη.
Η πρώτη έκθεση του Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε. έγινε στην Πινακοθήκη της Ε.Μ.Σ. τον Νοέμβριο του 1984, υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, τη συμμετοχή 32 καλλιτεχνών και την επιμέλεια του Καθηγητή της Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου των Αθηνών, Χρύσανθου Χρήστου. Η έκθεση αποτέλεσε μεγάλο εικαστικό γεγονός για τα ΙΘ’ ΔΗΜΗΤΡΙΑ. Μέχρι σήμερα οργανώθηκαν και παρουσιάστηκαν στην Πινακοθήκη της Ε.Μ.Σ. δεκάδες ετήσιες εκθέσεις, αντανακλώντας τους στενούς δεσμούς που αναπτύχθηκαν ανάμεσα στους δύο εικαστικούς φορείς και επιβεβαιώνοντας το έμπρακτο και διαρκές ενδιαφέρον της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών για την προβολή και ανάδειξη του έργου των Βορειοελλαδιτών καλλιτεχνών .
Η επετειακή έκθεση του Συλλόγου γίνεται με σκοπό την ανάπτυξη και διάδοση των εικαστικών τεχνών στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ αποτελεί έκφραση ανάγκης για τη συλλογική παρέμβαση στην πολιτιστική ζωή της πόλης. Τα αντιπροσωπευτικά έργα ενός μεγάλου αριθμού καλλιτεχνών διαφορετικών τάσεων, ιδεών και τεχνοτροπιών, συνεργάζονται και συνυπάρχουν σε έναν κόσμο όπου γίνεται τριπλή, συνδυασμένη ενέργεια εναντίον του θεσμικού καλλιτεχνικού πλαισίου, του καλλιτεχνικού αντικειμένου και του ίδιου του καλλιτεχνικού υποκειμένου. Η τέχνη του γίγνεσθαι, «μπορεί να είναι ένας κήπος ή η τελετουργία του τσαγιού, ένα μεταλλικό αντικείμενο ή ένα τσουκάλι σπόρους, ένα καμένο δάσος, μια προγονική μάσκα…μια ιστορία». Η καλλιτεχνική καινοτομία και η κοινωνική πράξη αποτελούν δύο αλληλοδιαπλεκόμενους όρους που επηρεάζουν άμεσα την καλλιτεχνική παραγωγή. Οι ερμηνείες είναι καλύτερες εάν προσεγγίζουν διαφορετικές πλευρές του έργου του καλλιτέχνη.
Στοιχεία της Έκθεσης: Εγκαίνια Παρασκευή 3 Νοεμβρίου, ώρα 20:00 | Χώρος Πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Νικολάου Γερμανού 1, 6ος όροφος, Θεσσαλονίκη | Διάρκεια 3 – 30 Νοεμβρίου 2023 | Ώρες Λειτουργίας Δευτέρα, Τρίτη, Παρασκευή, Κυριακή 11:00 – 15:00 Τετάρτη, Πέμπτη 11:00 – 15:00 & 17:30 – 19:30 Σάββατο κλειστά
Παίζω και γνωρίζω το μουσείο | Διαδίκτυο
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει μια νέα ψηφιακή δράση, με έμπνευση την επετειακή περιοδική του έκθεση «60 χρόνια | 60 στιγμές» και ειδικότερα την εκπαιδευτική της γωνιά που είναι αφιερωμένη στα παιδιά και τις οικογένειές τους.
Η δράση «Παίζω και γνωρίζω το μουσείο» προσφέρει στους μικρούς μας φίλους δραστηριότητες και παιχνίδια αλλά και την ευκαιρία να γνωρίσουν παράλληλα πολλά αρχαία αντικείμενα της συλλογής του μουσείου.
Οι δραστηριότητες αυτές είναι διαθέσιμες σε εκτυπώσιμη μορφή για κάθε ενδιαφερόμενο.
https://www.amth.gr/news/paizo-kai-gnorizo-moyseio
Thessaloniki PhotoΒiennale 2023
Οι αγαπημένες «Διαδρομές» επιστρέφουν στο πρόγραμμα της φετινής Thessaloniki PhotoΒiennale του MOMus, με επισκέψεις σε εκθέσεις της διοργάνωσης, ανοιχτές για το κοινό. Παράλληλα ξεκινούν και οι ξεναγήσεις στην κεντρική έκθεση «Το φάντασμα του λαού» στους χώρους που παρουσιάζονται τα έργα των 25 καλλιτεχνών-φωτογράφων που συμμετέχουν σε αυτή.
Αναλυτικά: «Διαδρομές», πρόγραμμα περιήγησης σε επιλεγμένες εκθέσεις της Thessaloniki PhotoBiennale 2023
Ξεναγεί η Ηρώ Κατσαρίδου, Διευθύντρια του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και γενική συντονίστρια της Thessaloniki PhotoBiennale 2023. Οι περιηγήσεις είναι δωρεάν και δεν χρειάζεται δήλωση συμμετοχής. Ξεναγήσεις στην κεντρική έκθεση «Το φάντασμα του λαού». Η κεντρική έκθεση της Photobiennale 2023 «To φάντασμα του λαού» σε επιμέλεια του Julian Stallabrass, διερευνά τις πολλές διαφορετικές πτυχές του λαϊκισμού μέσα από τη φωτογραφία και το βίντεο. Σε αυτές περιλαμβάνονται ερωτήματα όπως ποιος είναι τελικά ο «λαός», αν όντως υπάρχει (και, αν αυτό συμβαίνει, τότε πώς, πότε και για πόσο καιρό), αν μπορεί να συλληφθεί οπτικά, αν αποτελεί πηγή ελπίδας ή τρόμου, πώς συμπυκνώνεται στα πρόσωπα των επίδοξων ηγετών του και πώς συναθροίζεται και συμπεριφέρεται σε πολιτικές διαμαρτυρίες.
Στο πλαίσιο αυτής της διερεύνησης, πραγματοποιείται σειρά ξεναγήσεων στους δύο χώρους όπου φιλοξενείται η έκθεση, στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, στο Λιμάνι.
Πρόγραμμα ξεναγήσεων
Κυριακές 12 & 26 Νοεμβρίου & 10 Δεκεμβρίου στις 11:30 | Πέμπτες 14 & 21 Δεκεμβρίου στις 18:00 | Η διάρκεια των ξεναγήσεων είναι 90 λεπτά και πραγματοποιείται με το εισιτήριο εισόδου στους χώρους. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 210 566716 (Τρίτη-Σάββατο 11:00-17:00) και στο email [email protected]
fb @ThessalonikiPhotoBiennale @MOMusPhotography @MOMusMuseums | ig @thessaloniki_photobiennale @momus_museums | yt PhotoBiennale Greece MOMus Museums
“Το πρόσωπο αντικατοπτρίζει το χρώμα της καρδιάς” | Βιβλιοθήκη Bissell του ACT (The American College of Thessaloniki)
Η Μαρία Κάλας, η Σάρον Τέιτ, η Σύλβια Πλαθ, ο Ίλον Μασκ, ο Στέφανος Τσιτσιπάς και άλλοι διάσημοι εκπρόσωποι της τέχνης, του αθλητισμού και της show biz πρωταγωνιστούν στην έκθεση ζωγραφικής του Χρήστου Φραγκισκάτου, στη Βιβλιοθήκη Bissell του ACT (The American College of Thessaloniki). Η έκθεση εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου στις 18:00, και θα διαρκέσει έως τις 15 Ιανουαρίου 2024.
Η Βιβλιοθήκη Bissell, ένας χώρος ανοιχτός στη δημιουργία, «υποδέχεται» πορτρέτα που θυμίζουν ποπ αρτ, σε καμβάδες που λάμπουν από τολμηρά χρώματα και αποκαλύπτουν τα μυστικά της ψυχής των ποπ ειδώλων που αγαπήσαμε αλλά και απλών καθημερινών ανθρώπων.
Ο Χρήστος Φραγκισκάτος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε οικονομικά στο ΑΠΘ και αγαπά τα ταξίδια και τη ζωγραφική. Ζωγραφίζει κυρίως πορτρέτα γιατί όπως μας λέει και ο τίτλος της έκθεσης “Το πρόσωπο αντικατοπτρίζει το χρώμα της καρδιάς”.
Διάρκεια έκθεσης: 20 Νοεμβρίου 2023- 15 Ιανουαρίου 2024. Ώρες επισκέψεων εκτός αργιών και εορτών: Δευτέρα – Πέμπτη: 9:30 – 20:00, Παρασκευή: 9:30-18:00
«Το Σπίτι» | Kapa26artwork
Μια έκθεση κεραμικής με θέμα «Το Σπίτι» εγκαινιάζεται την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου, στις 19.00, στον εικαστικό χώρο Kapa26artwork, με έργα που έχουν φιλοτεχνηθεί στον Κόκκινο Πηλό υπό την καθοδήγηση της Μαίρης Βανδώρου και της Ολυμπίας Κοσμίδου.
Ο Κόκκινος Πηλός ιδρύεται το Σεπτέμβριο του 2021 από την Ολυμπία Κοσμίδου και την Μαίρη Βανδώρου. Η πρώτη έκθεσή του Κόκκινου Πηλού έγινε τον Οκτώβριο του 2022 και φέτος πραγματοποιείται η 2η έκθεση με θέμα «Το Σπίτι»
Η Ολυμπία Κοσμίδου μεγάλωσε στο Σίδνευ της Αυστραλίας. Φοίτησε στο τμήμα διακοσμητικής ΝΕΛΕ και αμέσως μετά, με υποτροφία, στη σχολή κεραμικής του ΕΟΜΕΧ. Μετά την αποφοίτηση της δημιουργεί το δικό της εργαστήρι κεραμικής. Το 1989 διδάσκει σε σεμινάρια κεραμικής (τροχό) στο Macquarie University στο Σιδνευ και συνεργάζεται με τη γνωστή κεραμίστρια Hildgard Anstice, που εξειδικεύεται στη Γιαπωνέζικη τεχνοτροπία «Raku» ενώ όταν επιστρέφει στην Ελλάδα συμμετέχει στα ευρωπαϊκά σεμινάρια Comenius και Grundig.
Έχει συνεργαστεί με μουσεία της Θεσσαλονίκης (Αρχαιολογικό, Βυζαντινό, Λαογραφικό), έχει διδάξει κεραμική στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο και είναι υπεύθυνη του εργαστηρίου κεραμικής του Δήμου Συκεών. Είναι επίσης μέλος του συλλόγου κεραμιστών αγγειοπλαστών καλλιτεχνών Βορείου Ελλάδος και ιδρυτικό μέλος του Σωματείου Τέχνης ΜΟΡΦΟΓΕΝΝΕΣΙΣ.
Η Μαίρη Βανδώρου γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Φοίτησε για 3 χρόνια στη σχολή κεραμικής του ΕΟΜΕΧ, ενώ παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής για 3 χρόνια στα εργαστήρια του Κ. Ξανθόπουλου και του Σ. Ζαχαριάδη. Λίγο αργότερα, στην Αγγλία, παρακολούθησε σεμινάρια χειροποίητης πορσελάνης με την Renee Rubistein και σεμινάριο για την παρασκευή υαλωμάτων με τον Alan Baxter. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε 2 ατομικές εκθέσεις, ενώ συμμετείχε σε 11 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 1991 διδάσκει κεραμική σε παιδιά εφήβους και ενήλικες σε δημοτικά πολιτιστικά κέντρα και σε ιδιωτικά εργαστήρια επίσης. Είναι μέλος του συλλόγου κεραμιστών – αγγειοπλαστών καλλιτεχνών Βορείου Ελλάδος
Εγκαίνια: Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023, 19.00 Διάρκεια έκθεσης: 22-29 Νοεμβρίου Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα/Τετάρτη: 10.30-15.00, Τρίτη/Πέμπτη/Παρασκευή: 10.30-15.00 & 17.30-21.00, Σάββατο: 10.30-15.00 Για περαιτέρω πληροφορίες: Γιάννα Πώλα, 697 660 7010, 231 403 1701
Capturing the Future /Φωτογραφία στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης | Αίθουσα Allatini-Dassault του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης
Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης διοργανώνει τη φωτογραφική έκθεση «Capturing the Future /Φωτογραφία στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης», σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Η έκθεση επικεντρώνεται στον κοινό τόπο φωτογραφίας και νέων τεχνολογιών.
Αίθουσα Allatini-Dassault του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης (Λεωφόρος Στρατού 2Α) | Εγκαίνια: Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023, 7μμ | (Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 5-9μμ, Σάββατο 10πμ-4μμ. Κυριακή & Δευτέρα κλειστά)
Διάρκεια: Μέχρι 19 Δεκεμβρίου 2023
Συμμετέχουν: Αργυριάδης Κωστής, Βαλιανάτος Θωμάς, Βενετόπουλος Μπάμπης, Γεωργιάδης Ηλίας-Κοτσιάνη Δάφνη, Dunnebier Ingo, Δρόσος Γιώργος, Καρκατσέλη Νίκη, Καριωτάκη Φωτεινή, Κουζούνη Τερψιχόρη, Λυμπεράκης Τάσος, Μέρτζος Δημήτρης, Μπλιάτκας Ζήσης, Μπουντούρογλου Φανή, Marthas Krai, Ντεξής Στυλιανός-Βουνάτσου Μυρτώ, Παναγιωτάκης Σταύρος, Πάλλας Θανάσης, Παπαδοπούλου Γιούλα, Πατρικίου Στεφανία, Ράπτης Θανάσης, Τσάσης Διονύσης-Βουκαλής Ορέστης Synergy art.
Επιμέλεια: Κενανίδου Μαρία Βασιλική, ιστορικός τέχνης, ανεξάρτητη επιμελήτρια μέλος της Hellenic Association of Art Critics (AICA-Hellas) Ράπτης Θανάσης, Φωτογράφος
Τη μέρα των εγκαινίων θα πραγματοποιηθει η PERFORMANCE Follow me to με τους ImPact-Du. Concept-Performer: Εύη Χατζημητάκου Piano-Improvisations: Θανάσης Μπιλιλής. Το Σάββατο 16.12.2023, 11.00′-18.00′ θα διεξαχθεί στον ίδιο χώρο, στο πλαίσιο της έκθεσης, ημερίδα με τον ίδιο τίτλο.
Διοργάνωση: Photography Center of Thessaloniki, σε συνεργασία με το Institut Francais de Thessalonique, με την υποστήριξη της Thessaloniki PhotoBiennale 2023 Σήμερα η απίστευτη παραγωγή και διανομή ψηφιακών εικόνων ενισχύει έναν σημαντικό μετασχηματισμό της σύγχρονης γραμματικής της όρασης, πλέον θεμελιώδους σημασίας για τη γνώση και ανάγνωση του κόσμου. Η ψηφιακή επανάσταση στο πεδίο της φωτογραφίας, συγκροτεί ένα νέο οπτικό κώδικα με άνευ προηγουμένου μεταμορφωτική δύναμη σε αυτή τη μεταβατική στιγμή της οπτικής κουλτούρας.
Τους καλλιτέχνες απασχολεί το νόημα των μετασχηματισμών που προκαλούν οι νέες συνεχώς και ραγδαία εξελισσόμενες τεχνολογίες με την νέα αυτή τροπικότητα στην παραγωγή της φωτογραφίας. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα που έχουν δημιουργηθεί με τη χρήση νέων τεχνολογιών, όπως ψηφιακή τέχνη, εικονική πραγματικότητα (VR), επαυξημένη πραγματικότητα (AR), τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), Non-fungible token (NFT) και άλλες νέες τεχνολογίες που σχετίζονται με την παραγωγή της φωτογραφικής εικόνας.
Εκδηλώσεις
Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών | Πνευματικό Κέντρο Νεοχωρούδας
Το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γυναικών Δήμου Ωραιοκάστρου «Η ΑΡΙΣΤΗ» με αφορμή την ημέρα ενάντια στη βία των γυναικών πραγματοποιεί εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Νεοχωρούδας, με ομιλίες και μουσικά σχήματα. Σε μια εποχή που τα κρούσματα βίας κατά των γυναικών είναι πιο πολλά από ποτέ, ο σημερινός εορτασμός έχει ιδιαίτερη σημασία. Είναι ημέρα ορόσημο για τις γυναίκες όλου του κόσμου, μιας και καθιστά ορατό, στο δημόσιο χώρο και λόγο, το γεγονός πως η έμφυλη βία πλήττει καθημερινά εκατομμύρια γυναίκες, ανεξαρτήτως εθνότητας, ηλικίας, τάξης, θρησκείας.
Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά το γυναικείο σύνολο που το αποτελούν η Ελένη Μπουσμαλή, τραγουδοποιός και ερμηνεύτρια της Ελληνικής μουσικής, η Κωνσταντίνα Σαρατζή (Βιολοντσέλο) και η Σοφία Βουλγαρίδου (Ακορντεόν). Ένα μουσικό αφιέρωμα με στόχο την ενδυνάμωση της φωνής όλων μας ενάντια στην έμφυλη βία.
Λίγα Λόγια για την τραγουδοποιό
Η Ελένη Μπουσμαλή γεννημένη στην πόλη της Βέροιας , εμφανίζεται στα μουσικά στέκια της Θεσσαλονίκης και σε πολλά μέρη της Βορείου Ελλάδος από το 2012 . Εισήχθη στο τμήμα Ψυχολογίας του Α.Π.Θ ,σχολή την οποία δεν ολοκλήρωσε ,καθώς η ενασχόληση και η αγάπη της για τη μουσική ,την οδήγησαν να αφοσιωθεί εξολοκλήρου σε αυτήν . Το 2019 κυκλοφόρησε τον πρώτο της προσωπικό δίσκο με τίτλο ¨Εισαγωγικά και Παρενθέσεις ¨ σε στίχους, μουσική και ερμηνεία της ίδιας. Το 2024 θα κυκλοφορήσει τον δεύτερο δίσκο της με τίτλο ¨Μάτια Ξένα¨. Στα προγράμματά της είναι εμφανείς οι μουσικές της επιρροές ,όπου καταφέρνει να “παντρεύει” εντέχνως αγαπημένα -από το ευρύ κοινό -τραγούδια της λαϊκής μας κληρονομιάς με το σύγχρονο ελληνικό ποιοτικό τραγούδι. Το χιούμορ , η ένωση , η αύξηση των επιπέδων ευαισθησίας , γίνονται σκοπός των παραστάσεων της και αυτό επιτυγχάνεται παρέα πάντα με τις συνοδοιπόρους της κ συνεργάτες χρόνων.
Αναλυτικά το πρόγραμμα: Προλογίζει η Αντιπρόεδρος Ευγνωσία Ραφτοπούλου δικηγόρος, διαμεσολαβήτρια. Ακολουθεί Σύντομη εισήγηση από την Ελευθερία Σπυροπούλου Κοινωνική & Κλινική Ψυχολόγο, Κέντρο Πρόληψης «Δίκτυο Άλφα». Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά η Ελένη Μπουσμαλή με το συγκρότημα της.
Σύντομο Ιστορικό του Συλλόγου Γυναικών Δήμου Ωραιοκάστρου «Η ΑΡΙΣΤΗ»
Ιδρύθηκε το 2018 με έδρα το Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. Ο Σύλλογος Γυναικών Ωραιοκάστρου «Η Αρίστη» συμμετέχει ενεργά στις εξελίξεις προασπίζοντας και προάγοντας τον πολιτισμό και τα δικαιώματα των γυναικών του τόπου μας . Επιδιώκουν την άνοδο του πνευματικού επιπέδου των γυναικών: Tην ανάπτυξη της μεταξύ τους αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας, την προσφορά προς τους συνανθρώπους, Ομιλίες και δράσεις πάνω σε γυναικεία θέματα, διοργάνωση διαλέξεων, ψυχαγωγικών δράσεων, συνεργασία με άλλους συλλόγους εσωτερικού και εξωτερικού, δράσεις όπως γυμναστική , εικαστικά.
9η Εθελοντική Αιμοδοσία | Χ.Α.Ν.Θ
Την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Νοεμβρίου και ώρες 9:00 με 13:30, θα πραγματοποιηθεί Εθελοντική Αιμοδοσία στη Χ.Α.Ν.Θ., για τους σκοπούς και τις ανάγκες του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών «Πηγή Ζωής», για άτομα που πάσχουν από θαλασσαιμία (μεσογειακή αναιμία).
Οι εθελοντικές Αιμοδοσίες στη Χ.Α.Ν.Θ σε συνδιοργάνωση με φορείς της κοινωνίας των πολιτών πόλης έχουν γίνει πλέον θεσμός που συμβολίζει την ύψιστη πράξη εθελοντισμού και προσφοράς σε όσους το έχουν ανάγκη.
Την 9η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Χ.Α.Ν.Θ. συνδιοργανώνουν οι κοινωνικοί φορείς: Χ.Α.Ν.Θ., Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης, Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Θεσσαλονίκης, Γυναίκες Χωρίς Σύνορα, Διαβαλκανική Συνεργασία Γυναικών – Κέντρο Unesco, ΠΠΟΓ Θερμαΐδες, ΠΑΣΓ Καλλιπάτειρα (Παράρτημα Θεσσαλονίκης), Αχτίδα, Αγροτική Παιδική Φωλιά ΒΕ, Σύλλογος Φίλων Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Παιδικό Χωριό SOS Πλαγιαρίου, Πηγή Ζωής, Ελληνικός Σύλλογος Θαλασσαιμίας, ΠΡΟ.Τ.Ε.Κ.Τ.Α. Θεσσαλονίκης, Σύνδεσμος Φιλίας Ελλάδας – Ισραήλ, IWOG (International Women’s Organization of Greece), RED-Y, Υπατία – Λέσχη Lions Θεσσαλονίκης, Σύνδεσμος Επιστημόνων Γυναικών Θεσσαλονίκης, Ελληνικό Παιδικό Χωριό Φιλύρου. Παράλληλα, πραγματοποιείται ενημέρωση των εθελοντών αιμοδοτών για τη δωρεά μυελού των οστών και την εγγραφή τους στην παγκόσμια δεξαμενή εθελοντών δοτών από το Περιφερειακό Γραφείο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων στη Θεσσαλονίκη.
Την 9η Αιμοδοσία υποστηρίζουν: Ε.ΚΕ.Α., HELP HELLAS, IMEΡΟΕΣΣΑ, ΠΡΑΞΗ ΑΓΑΠΗΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, των Δήμων Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Πυλαίας – Χορτιάτη.
Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με τον Τομέα Δράσης και Κοινωνικής Προσφοράς Χ.Α.Ν.Θ. Ε: [email protected] T: 2316001042, 2316001041
Δείτε περισσότερα: https://ymca.gr/save-the-date-9i-ethelontiki-emodosia-paraskevi-24-savvato-25-noemvriou/
ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΤΗΣ ΒΡΕΜΗΣ | Κινηματοθέατρο ΒΑΚΟΥΡΑ
Ένα από τα δημοφιλέστερα παραδοσιακά παραμύθια που συλλέχθηκαν και δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά από τους αδελφούς Γκριμ έρχεται στη Θεσσαλονίκη στο Κινηματοθέατρο ΒΑΚΟΥΡΑ σε μια γεμάτη χιούμορ, μουσική, διάδραση και μαγικές στιγμές θεατρική παράσταση που θα συναρπάσει μικρούς και μεγάλους. Με πολύχρωμες προβολές που μας δένουν με το παραμύθι κάνοντας τα πάντα να μοιάζουν τόσο ονειρικά όσο και αληθινά ταυτόχρονα.
Με ζωντανή μουσική να πλαισιώνει κάθε στιγμή της παράστασης, οι νότες ξεπηδούν και με την βοήθεια των μικρών και μεγάλων φίλων, ενθαρρύνουν, καθοδηγούν και συμπαραστέκονται στους ήρωες μας, προσθέτοντας μια ακόμη διάσταση στη μαγεία της παράστασης. Οι ηθοποιοί δίνουν ζωή στους χαρακτήρες με ειδικές πρωτοποριακές κατασκευές, (giant hollow puppets) σε φυσικό μέγεθος. Παίζουν, τρέχουν, κινούνται με την φυσικότητα του ίδιου του ζώου που ενσαρκώνουν δημιουργώντας ένα μοναδικό φαντασμαγορικό θέαμα που δεν έχετε ξαναδεί. Το εξαιρετικό έργο των Αδελφών Γκριμ ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας και μας μαθαίνει τι θα πει θάρρος, επιμονή, ομαδικό πνεύμα και … καλή καρδιά.
Στο πανέμορφο και διδακτικό αυτό παραμύθι, οι ήρωες είναι τέσσερα ηλικιωμένα ζώα, ένας γάιδαρος, ένας σκύλος, μία γάτα και ένας κόκορας. Μετά από μια ολόκληρη ζωή σκληρής δουλειάς βρίσκονται παραμελημένα από τους ιδιοκτήτες τους. Γι αυτό αποφασίζουν να αποδράσουν και να γίνουν μουσικοί στην πόλη της Βρέμης. Στον δρόμο τους συναντούν ένα ζεστό σπιτάκι και μια συμμορία από ληστές.….και τότε όλα τα σχέδιά τους αλλάζουν! Τελικά θα καταφέρουν να πραγματοποιήσουν το όνειρά τους; Θα πάνε στη Βρέμη; Θα καταφέρει αυτή η ετερόκλητη παρέα από φωνές να γίνει διάσημη για τη μουσική και τα τραγούδια της;
Μια απολαυστική κλασική ιστορία, γίνεται μια μαγευτική θεατρική παράσταση που σίγουρα θα λατρέψουν τα παιδιά και όχι μόνο. Μην τη χάσετε.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Λένια Κοκκίνου | Διασκευή Κειμένου: Λένα Πετροπούλου | Μουσική: Γιώργος Κωστογιώργης | Σκηνικά, Κουστούμια: Kolossaion Productions | Κινησιολογία: Δημήτρης Φεσσάς | Video Art: Σωτήρης Τσολάκης | Artwork: Ντίνα Ζαφειρίου | Βοηθός Οργάνωσης Παραγωγής: Δήμητρα Παπαδοπούλου | Παραγωγή: Kolossaion Productions | Πρωταγωνιστούν: Κική Δίδογλου, Παναγιώτης Μακρής (κιθάρα), Αρετή Μακρολειβαδίτη, Όλια Μήτσιου, Τζένη Μόσχου, Ροδόλφος Πάρτος (πλήκτρα), Μαρία Προδρόμου, Κωνσταντίνα Χουλιάρα (φλάουτο).
ΚΙΝΗΜΑΤΟΘΕΑΤΡΟ ΒΑΚΟΥΡΑ Ιωάννη Μιχαήλ 8,Τηλ.: 2310 233665 «ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΤΗΣ ΒΡΕΜΗΣ»
Έναρξη παραστάσεων: Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023 | Παραστάσεις: Κυριακή 11:30π.μ. | Πραγματοποιούνται καθημερινές παραστάσεις για σχολεία κατόπιν συνεννοήσεως (Τηλ. 2310 834 996) | Τιμή εισιτηρίου: από 11€
Εισιτήρια προπωλούνται στο https://www.more.com/theater/children/oi-mousikoi-tis-bremis/ και στο ταμείο του Κινηματοθεάτρου ΒΑΚΟΥΡΑ.
Πληροφορίες στο 6987 089 778 και στο 2310 233665 Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Μαρία Λουτζιούδη m. 6947 70 69 72 e-mail: [email protected]
Sleepless Movie Marathon | Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ
Το ζητήσατε με κάθε τόνο και το project Sleepless Movie Marathon η απόλυτη κινηματογραφική εμπειρία μετά από 5 συνεχόμενα sold out επιστρέφει στο θέατρο Αυλαία τη σεζόν 2023-2024 για τρεις νύχτες γεμάτες κινηματογράφο. Τα φετινά Sleepless Movie Marathon ανοίγουν την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου με ταινίες που ανέδειξαν τη μόδα της κάθε εποχής και παρέδωσαν μαθήματα styling, παρουσιάζοντας θρυλικά ρούχα που όρισαν την ιστορία της μόδας και δημιούργησαν τάσεις.
Τρεις ταινίες με θεματική γύρω από τη μόδα, προβάλλει το 6ο Sleepless Movie Marathon, στην μεταμεσονύκτια σκηνή του ΑΥΛΑΙΑ. Η απόλυτη ερωτική κομεντί Pretty Woman (1990) του Γκάρι Μάρσαλ ανοίγει την κινηματογραφική βραδιά βυθίζοντας μας σε μια άλλη εκδοχή της σταχτοπούτας. Στη συνέχεια το κοινό δεν θα παρακολουθήσει μια τυπική αμερικανική κομεντί με το Breakfast at Tiffany‘s (1961) του Μπλέικ Έντουαρντς αλλά μια ασυνήθιστη ιστορία αγάπης, με ασυνήθιστα πρόσωπα αφήνοντας στον θεατή μια «παράξενη» αίσθηση, ενώ η αυλαία κλείνει με το Bonnie and Clyde (1967) του Αρθουρ Πεν παρακολουθώντας τη ζωή ενός παράνομου ζευγαριού που οι ληστείες τους αναδεικνύουν σε λαϊκούς ήρωες.
Χορηγοί: green cola | Interlife
Πληροφορίες: www.avlaiatheater.gr | Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ: Τσιμισκή 136, (Πλατεία ΧΑΝΘ) | Τηλέφωνο: 2310 230013 | Ημέρα & ώρα: Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023, στις 23:45
Πρόγραμμα ταινιών: 23:45 Pretty Woman (1990) | 02:00 Breakfast at Tiffany‘s (1961) | 04:00 Bonnie and Clyde (1967) | Εισιτήρια: 15€ γενική είσοδος (περιλαμβάνει: τρεις ταινίες, ένα welcome drink, έναν καφέ και στο τέλος της τρίτης ταινίας προσφέρεται πρωινό στο φουαγέ του θεάτρου. Προπώληση: Ταμείο θεάτρου ΑΥΛΑΙΑ & ticketservices.gr // https://shorturl.at/bqtGS
«Παλιές και νέες χώρες» | ΙΑΝΟΣ, Αριστοτέλους 7
Την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου, στις 19:00 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Πατάκη διοργανώνουν παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ισίδωρου Ζουργού, με τίτλο «Παλιές και νέες χώρες». Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Διονύσης Ζαρώτης, φιλόλογος εκπαιδευτικός | Αρετή Κονδυλίδου, συντονίστρια Πολυχώρου Πολιτισμού Ισλαχανέ
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Στην οθωμανική Θεσσαλονίκη του 1885, ένα άνοστο αστείο, λίγα βλέμματα και κάποια παλιά μυστικά στέκονται αρκετά για να ξεκινήσει μια ερωτική σχέση ανάμεσα σ’ έναν αφελή και ονειροπόλο άνδρα και μια δυναμική γυναίκα. Στην Αθήνα βασιλεύει ο Γεώργιος Α΄, στην Ερμούπολη το εμπόριο και στη Θεσσαλονίκη η ομίχλη. Οι δυο τους θα ταξιδέψουν στην παλιά Ελλάδα και θα επιστρέψουν στη συνέχεια στους τόπους αυτούς, που χρόνια αργότερα, μέσα από το ζεστό αίμα των πολέμων, θα ονομαστούν Νέες Χώρες. Το “Παλιές και νέες χώρες” είναι ένα μυθιστόρημα για τις γυναίκες που ασφυκτιούν από το κοινωνικό περιλαίμιο, για τους αμήχανους άνδρες και τις άφωνες υπηρέτριες στα χρόνια της μπελ επόκ, της εποχής που ονομάστηκε χαρισάμενη από τους έχοντες πλούτο και δύναμη. Είναι, επίσης, ένα μυθιστόρημα για τους παράκτιους φάρους που φωτίζουν τα σκοτάδια, για την ιερουργία του νερού και της θάλασσας, για τον Ιούλιο Βερν και τα βιβλία του, που εικονοποιούν τις αποκοτιές της φαντασίας, για το ερωτικό ανθρώπινο βλέμμα αλλά και την εξουσιαστική ματιά, για όσα, τέλος, παλιά θριαμβεύουν και για όσα νέα δεν έχουν ακόμη αρθρώσει το όνομά τους.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Ισίδωρος Ζουργός γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1964. Σπούδασε Παιδαγωγικά και υπηρετεί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ως δάσκαλος. Έχει δυο παιδιά και σήμερα εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με διάφορα περιοδικά δημοσιεύοντας ποίηση και πεζογραφία, καθώς και βιβλιογραφικά κριτικά σημειώματα. Έχει επίσης ασχοληθεί με θέματα διδασκαλίας της λογοτεχνίας στο δημοτικό σχολείο και ιστορίας της εκπαίδευσης. Το 1996 συμμετείχε στη συλλογική έκδοση κειμένων για την εκπαίδευση, με τον τίτλο “Αναπνέοντας κιμωλία -γραφές εκπαιδευτικών”, από τις εκδόσεις Σαββάλα. Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα: “Φράουστ” (Λιβάνης, 1995/Πατάκης, 2010), “Αποσπάσματα από το βιβλίο του ωκεανού” (Πατάκης, 2000/2007), “Η ψίχα εκείνου του καλοκαιριού” (Πατάκης, 2002/2010), “Στη σκιά της πεταλούδας” (Πατάκης, 2005), “Η αηδονόπιτα” (Πατάκης, 2008), “Ανεμώλια” (Πατάκης, 2011 – Βραβείο Αναγνωστών ΕΚΕΒΙ). Επίσης, συμμετείχε στη συλλογική έκδοση “Ζωολογία του πάνω και του κάτω κόσμου” (Πατάκης, 2009), στη σειρά “Hotel-Ένοικοι Γραφής”, που επιμελείται ο Μισέλ Φάις.
“Storytelling Workshops” | “Workshop Stories”
Μιά νέα πρωτοβουλία στην πόλη της Θεσσαλονίκης, η Storytelling SKG σας προσκαλεί να ανακαλύψετε την τέχνη της Αυτοβιογραφικής Αφήγησης ή αλλιώς Autobiographical Storytelling με μία σειρά εργαστηρίων στην Αγγλική γλώσσα. Στις 24 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το πρώτο Αγγλόφωνο Storytelling workshop στη Θεσσαλονίκη, με ελεύθερη είσοδο, όπου οι συμμετέχοντες θα διδαχθούν βασικές έννοιες και μεθόδους αυτοβιογραφικής αφήγησης.
Η τέχνη της αφήγησης περιλαμβάνει τεχνικές εφαρμοσμένου θεάτρου, δημιουργικής γραφής, και παραστατικών τεχνών. Ακολουθούν εισαγωγικά εργαστήρια στις 1 Δεκεμβρίου, ημέρα Παρασκευή με θεματική “Homesick” και στις 15 Δεκεμβρίου, ημέρα Παρασκευή με θεματική “Last Christmas. Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στον χώρο καλλιτεχνικής έκφρασης “Workshop Stories: στο κέντρο της πόλης, στην Αρμενοπούλου 5, 646 35, Θεσσαλονίκη. Η προκράτηση είναι απαραίτητη. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε στο www.storytellingskg.com & Workshop Stories .
Θεματικές ξεναγήσεις από τον Δήμο Θεσσαλονίκης
Η Ε’ Κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί 11 συνολικά θεματικές ξεναγήσεις, με δωρεάν συμμετοχή. Σκοπός των ξεναγήσεων είναι να γνωρίσουν οι δημότες τα μοναδικά δείγματα αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του 19ου αιώνα που παραμένουν στην πόλη μας, μέσα από τις βίλες – μνημεία της “Συνοικίας των Εξοχών”.
Οι ξεναγήσεις θα είναι περιπατητικές από διπλωματούχους ξεναγούς, διάρκειας 3,5 ωρών, ημέρα Σάββατο και Κυριακή, με ώρα εκκίνησης 10:30 π.μ., στις παρακάτω διαδρομές και ημερομηνίες:
Διαδρομή “Βίλες 2” Αφετηρία : Αρχοντικό Αχμέτ Καπαντζή (Βασιλίσσης Όλγας 105 – ΝΑΤΟ) και συνέχεια με τα διατηρητέα μνημεία: Οικία Μοδιάνο (Λαογραφικό Μουσείο), Ορφανοτροφείο Μέλισσα, Σχολή Τυφλών, Οικία Σαλέμ, Οικία Μιχαηλίδη, Γενί Τζαμί, Οικία Μοδιάνο, Α’ Γυμνάσιο, προτομή Γεωργίου Α’ και 12ο Δημοτικό Σχολείο. Ημερομηνίες: Σάββατο 25/11/2023 | Κυριακή 26/11/2023
Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθύνεστε στην Ε’ Κοινότητα (Βασιλίσσης Όλγας 162 – 25ης Μαρτίου 24), μόνο τηλεφωνικά στον αριθμό 2313318281, ώρες 8:00 – 13:00 δηλώνοντας ονοματεπώνυμο, κινητό τηλέφωνο, την ημερομηνία και τη διαδρομή της ξενάγησης (“Βίλες 1” ή ¨Βίλες 2”). Η συμμετοχή σε κάθε ξενάγηση θα είναι έως 40 άτομα και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
«Η τέχνη του εντοίχιου ψηφιδωτού στη Θεσσαλονίκη» | Ροτόντα, Αίθουσα Πολυμέσων
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης διοργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την τέχνη του εντοίχιου ψηφιδωτού με παρουσίαση εποπτικού υλικού (video και ψηφιακές εφαρμογές σε i-table) στον χώρο πολυμέσων που λειτουργεί στο ανακαινισμένο κτήριο εντός του περιβόλου της Ροτόντας. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές, φοιτητές, ομάδες φιλότεχνων και φιλάρχαιων ιδιωτών.
Στόχος του προγράμματος είναι η εμπεριστατωμένη πληροφόρηση των ενδιαφερομένων για την τέχνη του εντοίχιου ψηφιδωτού, τον πλούτο των ψηφιδωτών διακοσμήσεων στα μνημεία της Θεσσαλονίκης και τη μοναδικότητα και σπουδαιότητάς τους ως παρακαταθήκη παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Κάθε ομάδα θα αποτελείται από 15-20 άτομα. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Διάρκεια προγράμματος: Νοέμβριος 2023-Ιούνιος 2024. Συμμετοχή μετά από δήλωση στο τηλ. 2310204868 (εσωτ. 107).
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 25Η ΝΟΕΜΒΡΗ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΒΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ | infolibre Υπουργού Φ. Δραγούμη 4
Διήμερο παζάρι βιβλίου
Ένα διαφορετικό παζάρι μεταχειρισμένου βιβλίου διοργανώνει το Κέντρο Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ (ΚΥΝ) την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Νοεμβρίου, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα (Σπάρτης 9, περιοχή Ευζώνων).
Τα βιβλία που θα διατεθούν είναι διατηρημένα σε άψογη κατάσταση, απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και η τιμή διάθεσής τους εκκινεί από 1 ευρώ.
Τα έσοδα από το παζάρι θα διατεθούν για την ενίσχυση του κοινωνικού συνεταιρισμού ένταξης Κοιν.Σ.Επ. Κρείττον και του καταστήματος μεταχειρισμένων ειδών «2η ευκαιρία», όπου εργάζονται πρώην άστεγοι και μακροχρόνια άνεργοι και λειτουργεί με την αρωγή της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων.
Στη «2η ευκαιρία» (Ιουστινιανού και Σιατίστης, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης) διατίθενται προς πώληση σε χαμηλές τιμές μεταχειρισμένα ή αναπαλαιωμένα έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, ρούχα, παιχνίδια, βιβλία, οικιακά σκεύη, vintage αντικείμενα, ρούχα και έργα τέχνης.
Στις εκδηλώσεις του διημέρου 24 και 25 Νοεμβρίου κυρίαρχο στοιχείο θα είναι το παραμύθι, όπως «Η πεταλούδα Ειρήνη και η μαγική συνταγή» που θα παρουσιάσει η ΑΜΚΕ Revma. Εργαζόμενοι και εθελοντές της ΑΡΣΙΣ θα αφηγούνται παραμύθια με μουσική υπόκρουση, σε πολλές γλώσσες, από τόπους μακρινούς ή κοντινούς. Επιπλέον, θα διοργανωθούν εργαστήριο δημιουργικής γραφής και παράλληλες δράσεις, όπως κατασκευή σελιδοδεικτών και γλωσσικά παιχνίδια.
Παράλληλα, θα προβληθούν βραβευμένες μαθητικές ταινίες από το 6ο Πειραματικό Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Ελευθέριου- Κορδελιού που πραγματεύονται ζητήματα σχολικού εκφοβισμού και αποκλεισμού.
Πρόγραμμα εκδηλώσεων
Παρασκευή 24/11
14.00: Δραματοποιημένη αφήγηση παραμυθιού (μουσική επένδυση Νίκος Κωτούλας).
15.00: Κατασκευή σελιδοδείκτη.
16.00: Γλωσσικά παιχνίδια.
Σάββατο 25/11
12.00: Εργαστήρι δημιουργικής γραφής.
13.00: Αφήγηση παραμυθιού «Η πεταλούδα Ειρήνη και η μαγική συνταγή», AMKE REVMA.
14.00: Προβολή ταινιών από το 6ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Ελευθέριου- Κορδελιού
Οι ταινίες που θα προβληθούν
Η ταινία με τίτλο «Όχι στον εκφοβισμό» κέρδισε την 1η πανελλήνια θέση με την ομάδα E.S.M.A. (μαθητές και μαθήτριες της Ε’ τάξης) στον 2ο πανελλήνιο σχολικό διαγωνισμό (σχολικό έτος 2014-15). Την τεχνική επιμέλεια και σκηνοθεσία υπογράφει η εκπαιδευτικός πληροφορικής Ελένη Δελημπέη, ενώ τους στίχους του τραγουδιού έγραψε η καθηγήτρια αγγλικών Ζωή Μαλιβίτση.
Η ταινία Stop Motion Animation «Υπάρχει λύση», με την οποία κατάκτησε την 1η θέση η ομάδα Stop Bullying Animation Team (μαθητές και μαθήτριες της Ε’ τάξης). Η ταινία προβλήθηκε στον 8ο πανελλήνιο σχολικό διαγωνισμό (το σχολικό έτος 2020-21) με τίτλο «Λέμε ‘ΟΧΙ’ στον σχολικό και διαδικτυακό εκφοβισμό». Την υποστήριξη και καθοδήγηση της ταινίας είχε αναλάβει η εκπαιδευτικός πληροφορικής Ελένη Δελημπέη, η ίδια έγραψε και τους στίχους του τραγουδιού από κοινού με τη μουσικό Ηλέκτρα Καρακατσάνη.
Για περισσότερες πληροφορίες: Ιωάννα Μεταξοπούλου, μέλος της Κοιν.Σ.Επ. «Κρείττον», τηλέφωνο 6944 188878
«Βγες από το Μαύρο-Μπες στο Χρώμα» | Πολιτιστικός χώρος ΗΛΙΟΣ
Σαράντα χρόνια από την ίδρυσή της κλείνει φέτος η Θεραπευτική Κοινότητα ΙΘΑΚΗ του ΚΕΘΕΑ, η πρώτη στο είδος της θεραπευτική δομή που λειτούργησε στην Ελλάδα, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για απεξάρτηση και κοινωνική επανένταξη. Γιορτάζοντας τα «γενέθλιά» της, η ΙΘΑΚΗ διοργανώνει το τριήμερο καλλιτεχνικό event «Βγες από το Μαύρο-Μπες στο Χρώμα», ανοικτό για το κοινό, από τις 6 έως και τις 8 Νοεμβρίου 2023, στον πολιτιστικό χώρο ΗΛΙΟΣ, στη Θεσσαλονίκη, όπου 40 καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες θα δημιουργήσουν in situ έργα, εμπνεόμενα από την πολύχρονη προσφορά του προγράμματος απεξάρτησης.
Συγκεκριμένα, από τις 2 μ.μ. έως και τις 9 μ.μ. και τις 3 ημέρες του event, οι Θεσσαλονικείς θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στον πολιτιστικό χώρο ΗΛΙΟΣ τη διαδικασία δημιουργίας των έργων, με μια ποικιλία υλικών και τεχνικών, πάνω σε ξύλινες επιφάνειες διαστάσεων 180 cm x 90 cm. Στους/στις δημιουργούς που θα συμμετάσχουν στο τριήμερο event συγκαταλέγονται εικαστικοί, φοιτητές και φοιτήτριες Καλών Τεχνών, street-artists, δημιουργικές ομάδες και απόφοιτοι/ες προγραμμάτων απεξάρτησης κ.ά.
Θα ακολουθήσει έκθεση των ολοκληρωμένων έργων στον ίδιο χώρο από το Σάββατο 11 έως και την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023.