Κατάληψη στο Βασιλικό θέατρο
Μετά το Εθνικό κατειλημμένο πλέον και το Βασιλικό Θέατρο του ΚΘΒΕ
Μια μόλις μέρα μετά την κατάληψη στο μέγαρο Τσίλερ, στην κεντρική σκηνή του Εθνικού θεάτρου, από σπουδαστές της δραματικής σχολής του θεάτρου στην Αθήνα, με κύριο αίτημα την απόσυρση του ΠΔ που υποβιβάζει τα καλλιτεχνικά πτυχία με κείνα των αποφοίτων Λυκείου, σε κατάληψη προχώρησαν απόψε και οι σπουδαστές της Δραματικής της ΚΘΒΕ.
Συγκεκριμένα απόψε, λίγο πριν την πραγματοποίηση της παράστασης στο Βασιλικό Θέατρο του έργου του Γιώργου Καπουτζίδη ” Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του” σπουδαστές της σχολής προχώρησαν σε κατάληψη.
Οι θεατές που βρίσκονταν ήδη στο θέατρο αποχώρησαν και το κτίριο βρίσκεται πλέον σε κατάληψη.
Η ανακοίνωση των καταληψιών:
ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ, ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
Το συντονιστικό της κατάληψης της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης του ΚΘΒΕ χαιρετίζει και στηρίζει την κατάληψη του Βασιλικού Θεάτρου.
Το κείμενο του Συντονιστικού Δραματικών Σχολών Θεσσαλονίκης:
“Η Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ εδώ και ένα μήνα τελεί υπό κατάληψη. Οι ιδιωτικές δραματικές σχολές της πόλης προχωρούν σε μαζική αποχή από τα μαθήματα. Μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί δράσεις και κινητοποιήσεις εντός και εκτος των κατειλημμένων χώρων. Έχει προηγηθεί συντονισμός όλων των σπουδαστών, καλλιτέχνων και νομικων συμβούλων που στηρίζουν εμπρακτα τον αγώνα μας.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Οι κρατικές σχολές της χώρας τελούν υπό κατάληψη, οι ιδιωτικές σχολές καταφεύγουν στο συμβούλιο της επικρατείας, οι καθηγητές της δραματικής σχολής του Εθνικού θεάτρου δηλώνουν ότι αν δεν παρθεί απόφαση μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου θα παραιτηθούν, με κίνδυνο να χαθεί το ακαδημαϊκό έτος. Με ανακοίνωση του ΣΕΗ, πραγματοποιείται μαζική 48ωρη απεργία, με ακύρωση παραστάσεων και γυρισμάτων. Ο δρόμος της διεκδίκησης για τα σπουδαστικά και επαγγελματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών είναι ανοιχτός για πρώτη φορά.
Στις 30 Ιανουαρίου κατατίθεται τροπολογία που τροποποιει το ΠΔ 85, εξαιρώντας τους καλλιτέχνες. Αυτή η διάταξη δε λύνει το πρόβλημα της διαβάθμισης, αλλά ακόμα χειρότερα αφήνει τη μισθολογική κατάταξη των καλλιτεχνών αδιαβάθμητη, επιτρέποντας στον εκάστοτε υπουργό να αποφασίζει τις απολαβές μας.
Πυρήνας των αιτημάτων μας ήταν εξ αρχής και παραμένει η Ανωτατοποίηση των σπουδών μας. Συνεπώς, δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ικανοποιητική τη λυση της σύστασης διϋπουργικής ομάδας, που θα προτείνει μετατροπές προς αναβάθμιση των σχολων μέχρι 31 Μαρτίου. Οι ενδεχόμενες εκλογές μόλις μια βδομάδα μετά καταργούν οποιαδήποτε αξιοπιστία μιας τέτοιας πρότασης.
Οι καλλιτεχνικές κινητοποιήσεις μας συνοδεύονται από τοποθέτηση ΜΑΤ μπροστά από υπουργεία και θέατρα, με αποκορύφωμα την ρίψη χημικών σε καλλιτέχνες στην ειρηνική πορεία της Αθήνας. Είναι χυδαίος και αδιανόητος ο τρόπος που η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκλιμακώσει την ένταση που έχει δημιουργηθεί στον καλλιτεχνικό χώρο. Αυτό που απαντάμε εμείς ως συντονιστικό δραματικών σχολών Θεσσαλονίκης είναι ότι η προσπάθεια φίμωσης της τέχνης δε θα περάσει. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, σύσσωμοι με τις κατειλημμένες σχολες του Εθνικού Θεάτρου, του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και πλέον και της ΚΣΟΤ.
Δεν κινούμαστε και δεν μπορούμε να κινηθούμε με υποσχέσεις και αναθέσεις σε μελλοντικές κυβερνήσεις. Για όλους αυτούς τους λόγους και ως κλιμάκωση του αγώνα μας ενάντια στην κρατική αδιαφορία και τη συνεχη υποβάθμιση του πολιτισμού, προχωράμε στην ΚΑΤΑΛΗΨΗ του Βασιλικού θεάτρου. Αλληλεγγύη στην κατάληψη του κτιρίου Τσίλλερ. τώρα.
Ο αγώνας συνεχίζεται. Η υποβάθμιση του πολιτισμού είναι ζήτημα όλης της κοινωνίας.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
• Την ΑΜΕΣΗ τροποποίηση του ΠΔ 85/2022 με την υπαγωγή όλων των καλλιτεχνών στη βαθμίδα ΤΕ μέχρι την επίλυση στο χρόνιο ζήτημα των αδιαβάθμητων σπουδών μας.
Πάγιο αίτημά μας η ανωτατοποίηση των σπουδών στις παραστατικές τέχνες με μόνη επιλογή τον ΔΗΜΟΣΙΟ χαρακτήρα, καμία σκέψη για ίδρυση κολλεγίων.
• Την παροχή Σίτισης, Στέγασης, Μειωμένου Κόμιστρου, Δωρεάν συγγραμμάτων και λοιπών Φοιτητικών Δικαιωμάτων.
• Την ίδρυση Δημόσιου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Παραστατικών Τεχνών στα πρότυπα της Σχολής Καλών Τεχνών.
Συντονιστικό καλλιτεχνικών σχολών Θεσσαλονίκης
Η ανακοίνωση του Αστ. Πελτέκη
Η Διεύθυνση της Δραματικής Σχολής, oι διδάσκοντες και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, καλούν την πολιτεία να επανεξετάσει τις ρυθμίσεις που επιβάλλει το Π. Δ. 85/2022. Ένα διάταγμα το οποίο, όχι απλώς δεν επιλύει το χρόνιο πρόβλημα της διαβάθμισης των πτυχίων των Δραματικών Σχολών, αλλά ερμηνεύεται από σύσσωμο τον καλλιτεχνικό κλάδο καθώς και τα θεσμικά του όργανα, ως ένα δεδομένο το οποίο απαξιώνει συνολικά τους επαγγελματίες του χώρου, τόσο σε επίπεδο σπουδών, όσο και στον εργασιακό τομέα.
Δηλώνουμε την συμπαράστασή μας στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν τα Θεσμικά Όργανα. Καλούμε επίσης, όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές σε πρόσφορο διάλογο με κύριο στόχο την επίλυση του προβλήματος της διαβάθμισης των πτυχίων των Δραματικών Σχολών και της απαξίωσης, που η έλλειψή της προκαλεί στους επαγγελματίες του κλάδου. Έναν εποικοδομητικό διάλογο, μακριά από οποιαδήποτε κομματική αντιπαράθεση και σφετερισμό της δίκαιης και εύλογης ανησυχίας των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στο χώρο των τεχνών.
Αναμένοντας την τοποθέτηση των καθ’ύλην αρμοδίων, δηλώνουμε διαθέσιμοι για οποιουδήποτε είδους συνομιλία και συνεργασία στο συγκεκριμένο ζήτημα για να μοιραστούμε τις ανησυχίες, τις απόψεις και τις προτάσεις μας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η πολιτεία θα λάβει υπόψιν τις αντιδράσεις που προκάλεσε η υπογραφή του εν λόγω διατάγματος, θα επανεξετάσει το θέμα και θα πράξει ό,τι είναι απαραίτητο για την κατάργηση ή την τροποποίησή του, προς όφελος των σπουδών και του επαγγέλματος των καλλιτεχνών των παραστατικών τεχνών.