Όσα πρέπει να γνωρίζετε, πριν έρθετε, στη δημόσια συζήτηση ”Που πάει αυτή η πόλη”
Το πρόγραμμα, η προσέλευση, η χωρητικότητα, άλλοι τρόποι για να το δείτε και χρηστικές πληροφορίες
Λίγο πριν έρθετε στο Ολύμπιον για την δημόσια συζήτηση που οργανώνει η parallaxi στο πλαίσιο της δράσης της ”Η Θεσσαλονίκη αλλιώς” λίγα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε.
-Το πρόγραμμα
Που πάει η Θεσσαλονίκη σήμερα;
H Θεσσαλονίκη μπροστά στο μέλλον της
Την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου, μια συζήτηση, με ελεύθερη είσοδο, δομημένη σε τρία μέρη.
Στο πρώτο μέρος 4 διακεκριμένοι αρχιτέκτονες της Θεσσαλονίκης συνομιλούν επί σκηνής με το Γιώργο Τούλα για το αρχιτεκτονικό παρελθόν της πόλης από το 50 και μετά, τα λάθη, τις παραλείψεις, τις χαμένες ευκαιρίες.
Τάσος Κωτσιόπουλος, Πέτρος Μακρίδης, Μόρφω Παπανικολάου και Βανέσα Τσακαλίδου, επίλεκτα μέλη της αρχιτεκτονικής και πανεπιστημιακής κοινότητας σε μια de profundis κουβέντα για όσα έγιναν σε αυτή την πόλη.
Έναρξη πάνελ: 2:30 μ.μ.
Θεσσαλονίκη: μία πόλη εκτός θέματος;
Κοιτώντας πίσω από τα κτίρια. Για ποιον/α είναι η Θεσσαλονίκη σήμερα, για ποιον/α μπορεί να είναι η Θεσσαλονίκη στο μέλλον ένας τόπος για να έχει ποιότητα ζωής, ευκαιρίες απασχόλησης και προοπτικές προσωπικής εξέλιξης; Μία πολυσυλλεκτική καταγραφή των μεγαλύτερων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η πόλη σήμερα και των προτεραιοτήτων που θα έπρεπε να θέσει για το μέλλον, προκειμένου να αντιστρέψει τις τάσεις φυγής ή μη αξιοποίησης του δυναμικού της.
Πώς συνυπάρχουν οι διαφορετικές κοινότητες στη Θεσσαλονίκη; Τι σημαίνει η υποβάθμιση των δημόσιων και ιδιαίτερα των πράσινων χώρων για το σήμερα και το αύριο της πόλης; Μία ανοιχτή συζήτηση περί αναγκών, αρμοδιοτήτων και αλλαγών που σπανίως βρίσκουν θέση στο δημόσιο διάλογο.
Στο δεύτερο μέρος ο δημοσιογράφος και διευθυντής στην Ελλάδα του Ιδρύματος Heinrich Boll, Μιχάλης Γουδής, συζητά με
· Σοφία Χριστοφορίδου, Δημοσιογράφος, εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & InsideStory · Εύη Αθανασίου, Καθηγήτρια, Τομέας Πολεοδομίας Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΑΠΘ · Βασιλική Καρτσιακλή, Πιστοποιημένη Ξεναγός (ΑΠΘ) και ιδρυτικό μέλος της πολιτιστικής εταιρείας dot2dot · Βίκτωρ Μπενουζίλιο, Ηθοποιός Τη συζήτηση πυροδοτεί μία αφήγηση της συγγραφέως Σοφίας Νικολαΐδου
Έναρξη: 4 μμ
Διάλειμμα για καφέ
Τα φωτεινά παραδείγματα του μέλλοντος
Ο δημοσιογράφος και διευθυντής της parallaxi Χάρης Δημαράς καλεί στη σκηνή την κ. Ιωάννα Ράλλη της Alumill και παρουσιάζει το εξαιρετικό project ArXellence 2 που αφορά στη δυτική είσοδο της πόλης.
Στη συνέχεια, θα μιλήσει ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του ιδρύματος για το Μουσείο Ολοκαυτώματος, Γιάννης Μπουτάρης για το εμβληματικό έργο και ο επίλογος της κουβέντας θα δοθεί με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα του Thess INTEC, Νίκο Ευθυμιάδη, που θα αναφερθεί στο Κέντρο Καινοτομίας και Τεχνολογίας που δημιουργείται στη Θεσσαλονίκη.
Έναρξη 6 μ.μ.
-Η προσέλευση
Η ώρα προσέλευσης είναι 2 το μεσημέρι. Η χωρητικότητα της αίθουσας Παύλος Ζάννας είναι 190 καθήμενοι. Απαγορεύονται η όρθιοι. Θα τηρηθεί αυστηρά η προτεραιότητα της προσέλευσης. Οι πόρτες κλείνουν μόλις συμπληρωθεί ο αριθμός των καθημένων, αυστηρά.
-Η παρακολούθηση εξ αποστάσεως
Ολόκληρη η συζήτηση θα βιντεοσκοπηθεί από ειδικό συνεργείο και θα φιλοξενηθεί σε λίγες μέρες στο parallaximag.gr για όσους δεν καταφέρουν να παραβρεθούν.
-H χρήση του Wifi
Στην αίθουσα θα διατίθεται wifi για να συμμετέχει το κοινό σε μια ψηφοφορία στο δεύτερο μέρος της συζήτησης.
-Διάλειμμα
Μεταξύ δεύτερου και τρίτου μέρους, στις 17:30 θα υπάρξει διάλειμμα ενός τετάρτου.