Top

Ο αγώνας για τα εμβόλια και στο βάθος αύξηση κρουσμάτων

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Parallaxi
ο-αγώνας-για-τα-εμβόλια-και-στο-βάθος-αύ-729624
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Βοσνία: Δραματική αύξηση με 29 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και σχεδόν 900 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε ένα 24ωρο

29 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 καταγράφηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από τον ημερήσιο μέσο όρο που καταγραφόταν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου (15).

Το ίδιο διάστημα επιβεβαιώθηκαν 894 κρούσματα του SARS-CoV-2, σε αυτή την περίπτωση αριθμός υπερδιπλάσιος από τον μέσο όρο που καταγραφόταν περί τα μέσα Φεβρουαρίου (350), σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Συνομοσπονδίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Ο Έντιν Φόρτο, πρωθυπουργός στο καντόνι του Σαράγεβου, τόνισε ότι στα νοσοκομεία της περιοχής νοσηλεύονται 345 ασθενείς με την COVID-19 και διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες 205 κλίνες αν η κατάσταση επιδεινωθεί.

Ο κ. Φόρτο πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του θα συνεδριάσει σήμερα για να εξετάσει μαζί με ειδικούς το ενδεχόμενο να επιβληθούν αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα.

Στο καντόνι της Τούζλας, περίπου 120 χιλιόμετρα βόρεια από την πρωτεύουσα, το Σαράγεβο, αποφασίστηκε όλα τα μπαρ και τα εστιατόρια να κλείνουν πριν από τις 20:00 εξαιτίας της αύξησης των μολύνσεων. Το μέτρο τέθηκε σε εφαρμογή χθες και θα παραμείνει σε ισχύ τουλάχιστον ως την 18η Μαρτίου.

Ως αυτό το στάδιο, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχει καταγράψει 5.174 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 133.982 κρουσμάτων του SARS-CoV-2, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Δεν έχει αρχίσει ακόμη η εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού για τον νέο κορονοϊό στη Βοσνία, που αναμένει ακόμη την παράδοση μέρους τουλάχιστον των 1,2 εκατ. δόσεων εμβολίων που έχουν υποσχεθεί να της προμηθεύσουν ο COVAX, ο μηχανισμός του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Νότια Κορέα: 7 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, 424 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε 24 ώρες. Η GC Pharma θα διανείμει 40 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Moderna

Οι αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 424 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να φθάνει τους 91.240. Ο αριθμός των μολύνσεων ήταν ελαφρά μειωμένος από τις 444 της προηγουμένης, αλλά παραμένουν στο φάσμα από τις 300 ως τις 400 από τα μέσα του Φεβρουαρίου.

Το ίδιο διάστημα, 7 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας να φθάνει τους 1.619 νεκρούς ως εδώ. Ο δείκτης θνητότητας ανέρχεται σε 1,77%.

Αφότου άρχισε η εκστρατεία ανοσοποίησης στη χώρα —την 26η Φεβρουαρίου— μέχρι σήμερα έχουν λάβει την πρώτη δόση των εμβολίων τους συνολικά 154.421 πολίτες της χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας.

Παράλληλα, η νοτιοκορεάτικη φαρμακευτική βιομηχανία GC Pharma ανακοίνωσε ότι επελέγη για να εισαγάγει και να διανείμει 40 εκατ. δόσεις του εμβολίου για τον νέο κορονοϊό που παράγει η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna.

Προειδοποίηση ΠΟΥ: Αύξηση νέων κρουσμάτων COVID στην Ευρώπη

Ουγγαρία-Covid-19: Η Βουδαπέστη ενισχύει τα περιοριστικά μέτρα μπροστά στην έξαρση της επιδημίας

Η Ουγγαρία θα κλείσει όλα τα καταστήματα, εκτός των προμηθευτών τροφίμων και των φαρμακείων, ενώ και τα δημοτικά σχολεία θα ενταχθούν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, μετά τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς σημειώνεται ταχεία εξάπλωση της επιδημίας Covid-19, ανακοίνωσε ο προσωπάρχης του ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση θα επεκτείνει τα οικονομικά μέτρα υποστήριξης προς όλους τους τομείς που θα τεθούν εκτός λειτουργίας από τις 8 μέχρι τις 22 Μαρτίου.

Η Ουγγαρία ανακοίνωσε εκτόξευση των ημερήσιων κρουσμάτων της Covid-19 στα 6.278 κρούσματα, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών, με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται αναλόγως στους 152, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούσαν τις τελευταίες ημέρες για επερχόμενη έξαρση της επιδημίας εξαιτίας της διάδοσης της βρετανικής και της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής του κορονοϊού στην χώρα.

Η Ουγγαρία είχε εμβολιάσει περισσότερο από το 10% του πληθυσμού μέχρις τις 2 Μαρτίου, έχοντας μόλις ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς με τουλάχιστον μία δόση.

Είναι η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έβαλε στο μενού στο κινεζικό εμβόλιο της Sinopharm και στην συνέχεια το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, χωρίς να έχουν λάβει την έγκριση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής.

Παρά την επιτάχυνση της εκστρατείας εμβολιασμού, ούγγροι αξιωματούχοι προειδοποιούσαν τις τελευταίες ημέρες ότι η Βουδαπέστη θα πρέπει να ενισχύσει τα περιοριστικά μέτρα για να αντιμετωπίσει την έξαρση της επιδημίας.

Τα περιοριστικά μέτρα που ίσχυαν από τον Νοέμβριο περιλάμβαναν νυκτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, διακοπή λειτουργίας ξενοδοχείων και των καταστημάτων εστίασης, απαγόρευση συγκεντρώσεων και εξ αποστάσεως λειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η ένωση εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ζήτησε αυτήν την εβδομάδα την επέκταση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και στα δημοτικά σχολεία για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας.

Ιταλία-κορονοϊός: Οι αρχές θα χορηγούν μόνο μια δόση εμβολίου κατά της COVID-19 σε αυτούς που είχαν προσβληθεί προηγουμένως

Η Ιταλία θα χορηγεί μία δόση εμβολίου κατά της COVID-19 σε αυτούς που έχουν ήδη προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό, ανακοίνωσε αργά χθες, Τετάρτη, το βράδυ το υπουργείο Υγείας της χώρας.

“Μπορεί να εξεταστεί η μία δόση του εμβολίου για τους ανθρώπους που είχαν προηγουμένως μολυνθεί από τον SARS-CoV-2, είτε παρουσίασαν συμπτώματα είτε όχι”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Η σύσταση αυτή αφορά τους ανθρώπους που είχαν διαγνωσθεί με τον νέο κορονοϊό πριν από τρεις με έξι μήνες.

Η Γαλλία και η Ισπανία ανακοίνωσαν παρόμοια πολιτική τον περασμένο μήνα, σε μια κίνηση που φαίνεται επίσης ότι αποσκοπεί στην εξοικονόμηση δόσεων εμβολίων κατά της COVID-19 και στην ενίσχυση των αποθεμάτων, την ώρα που οι χώρες της ΕΕ αγωνίζονται να διεξαγάγουν τις εκστρατείες εμβολιασμού του πληθυσμού τους λόγω περικοπών στον εφοδιασμό που επιβάλλονται από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Η Ιταλία, η οποία έχει πληθυσμό περίπου 60 εκατομμυρίων κατοίκων, είχε χορηγήσει 4,76 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 έως σήμερα το πρωί. Μεταξύ των εμβολιασθέντων βρίσκονται 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι που λαμβάνουν και τις δύο συνιστώμενες δόσεις.

Κορονοϊός: Η Ευρώπη παρατείνει τα lockdown και την τηλεργασία

Βρετανία-COVID-19: Οι ρυθμιστικές αρχές της Βρετανίας, της Αυστραλίας, της Ελβετίας, του Καναδά και της Σιγκαπούρης κινούνται προς την ταχεία έγκριση εμβολίων κατά παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού

Πέντε χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Ελβετία και ο Καναδάς, υπολογίζουν να εγκρίνουν βάσει μιας επιταχυνόμενης διαδικασίας τα εμβόλια νέας γενιάς που είναι ικανά να εξουδετερώνουν παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού, σύμφωνα με σύσταση, που έγινε γνωστή σήμερα, μιας κοινοπραξίας που συνενώνει τις υπηρεσίες φαρμάκων των χωρών αυτών.

«Τα εγκεκριμένα εμβόλια κατά της COVID-19, που τροποποιούνται έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στα νέα παραλλαγμένα στελέχη, δεν θα χρειάζονται νέα έγκριση ή ‘μακρές’ κλινικές έρευνες», διευκρίνισε σε μια ανακοίνωση η βρετανική υπηρεσία MHRA, που συνδέεται μέσω της κοινοπραξίας ACCESS με τις ρυθμιστικές αρχές άλλων τεσσάρων χωρών — της Αυστραλίας, του Καναδά, της Σιγκαπούρης και της Ελβετίας.

Η προσέγγιση αυτή βασίζεται στη διαδικασία που ισχύει ήδη για τα εμβόλια κατά της εποχικής γρίπης, που τροποποιούνται κάθε χρόνο προκειμένου να αντιμετωπίσουν νέα στελέχη του ιού.

Οι παρασκευαστές εμβολίων θα πρέπει ως εκ τούτου να παρέχουν «στέρεες αποδείξεις» για την ανοσοαπόκριση που προκαλεί το τροποποιημένο εμβόλιο, χωρίς να περνούν από «χρονοβόρες» κλινικές δοκιμές. Θα πρέπει επίσης να αποδεικνύουν πως το νέο προϊόν είναι «ασφαλές και έχει την απαιτούμενη ποιότητα», με τις ρυθμιστικές αρχές να μπορούν να στηρίξουν την απόφασή τους στις αρχικές μεγάλης κλίμακας δοκιμές και στις εν εξελίξει έρευνες για τα αποτελέσματα των εμβολίων που χορηγούνται στον πληθυσμό.

«Η προτεραιότητά μας είναι να παραδώσουμε αποτελεσματικά εμβόλια στο κοινό το ταχύτερο δυνατό, χωρίς να διακινδυνεύουμε την ασφάλεια», εξήγησε σε μια ανακοίνωση ο επιστημονικός επικεφαλής της MHRA Κρίστιαν Σνάιντερ.

Η Βρετανία, η χώρα με τους περισσότερους –σχεδόν 124.000– νεκρούς στην Ευρώπη, έχει αναπτύξει μια από τις πιο προχωρημένες εκστρατείες εμβολιασμού κατά του κορονοϊού στον κόσμο, με σχεδόν 21 εκατ. ανθρώπους να έχουν ήδη λάβει μια πρώτη δόση από τις αρχές Δεκεμβρίου. Υπολογίζει σε αυτήν προκειμένου να άρει πολύ σταδιακά τους ερχόμενους μήνες το αυστηρό λοκντάουν που ισχύει από τις αρχές Ιανουαρίου.

Ειδικοί φοβούνται ωστόσο πως παραλλαγμένα στελέχη, ιδίως εκείνο που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βραζιλία και από το οποίο έχουν καταγραφεί πολλές μολύνσεις στη χώρα, είναι πιο ανθεκτικά στα εμβόλια που χορηγούνται τώρα.

Ο φαρμακευτικός όμιλος AstraZeneca ιδίως, που ανέπτυξε ένα εμβόλιο με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έχει δηλώσει ότι εργάζεται για μια νέα εκδοχή προκειμένου να αντιμετωπίσει τα νέα παραλλαγμένα στελέχη, με την ελπίδα να είναι έτοιμο το φθινόπωρο.

Πολωνία-Covid-19: Η χώρα πιθανόν να χαλαρώσει τους περιορισμούς τον Μάιο, λέει ο υπουργός Υγείας

Η Πολωνία θα μπορούσε να χαλαρώσει τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί λόγω του κορονοϊού τον Μάιο, υπό την προϋπόθεση ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας θα κορυφωθεί μεταξύ του Μαρτίου και του Απριλίου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Άνταμ Νιτζιέλσκι.

Τα νέα ημερήσια κρούσματα του κορονοϊού στην Πολωνία θα φθάσουν τα 15.250 σήμερα, δήλωσε ο ίδιος, έχοντας ανέλθει σε 15.698 χθες σε ένα από τα μεγαλύτερα άλματα από τον Νοέμβριο.

«Ίσως μετά (τις διακοπές του Πάσχα) θα είμαστε σε θέση να λάβουμε πιο ξεκάθαρες αποφάσεις για τη χαλάρωση των περιορισμών εάν δούμε ότι η κορύφωση της πανδημίας είναι πίσω μας», δήλωσε ο Νιτζιέλκσι στον πολωνικό ιστότοπο WP.pl.

«…Εάν δούμε την κορύφωση της πανδημίας στο μεταίχμιο Μαρτίου και Απριλίου, τότε πιθανόν θα έχουμε μπροστά μας μια πορεία χαλάρωσης».

Η Πολωνία χαλάρωσε κάποιους περιορισμούς τον περασμένο μήνα, ανοίγοντας και πάλι τα χιονοδρομικά κέντρα καθώς και τους κινηματογράφους, τα ξενοδοχεία και τα θέατρα με το 50% της δυναμικότητάς τους, αλλά οι αρχές λένε ότι ίσως χρειαστούν να πάρουν πίσω κάποια μέτρα εάν τα κρούσματα αυξηθούν και πάλι.

Ο Νιτζιέλσκι δήλωσε ότι οι πολίτες που έχουν ήδη μολυνθεί από τον κορονοϊό και έχουν ανοσία θα λάβουν μόνο μία δόση του εμβολίου, ενώ η κυβέρνηση εξετάζει την περίπτωση να παρατείνει την περίοδο μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης για τους υπόλοιπους.

«Αυτό θα μας βοηθήσει να επιταχύνουμε τον ρυθμό εμβολιασμού», πρόσθεσε.

Όπως και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Πολωνίας έχει πληγεί από καθυστερήσεις στις διανομές από τους παραγωγούς, όπως η AstraZeneca και η Pfizer.

Ρουμανία: Ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί για τον νέο κορονοϊό

Μια 86χρονη έγινε το εκατομμυριοστό πρόσωπο που εμβολιάστηκε για τον νέο κορονοϊό στη Ρουμανία, ανακοίνωσαν χθες οι υγειονομικές αρχές.

Την ένεση έκανε προσωπικά στην ηλικιωμένη ο συντονιστής της εθνικής εκστρατείας ανοσοποίησης, ο Βαλέριου Γεοργίτα, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Βουκουρεστίου.

Ο πρωθυπουργός Φλορίν Σίτου, επίσης παρών στον εμβολιασμό της γυναίκας, διαβεβαίωσε ότι το εγχείρημα, που άρχισε την 27η Δεκεμβρίου, «προχωράει καλά. Βρισκόμαστε στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη». Πρόσθεσε πως σκοπός της κυβέρνησής του είναι να εγγυηθεί «πως θα συνεχίσουμε έτσι».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρουμανικής κυβέρνησης, επόμενος στόχος είναι να έχουν εμβολιαστεί 10,4 εκατ. Ρουμάνοι ως τον Δεκέμβριο.

Το τρέχον διάστημα αξιοποιούνται δόσεις των τριών εμβολίων τα οποία έχουν λάβει άδειες κατεπείγουσας χρήσης από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, αυτά των Pfizer/BioNTech, της Moderna και της AstraZeneca.

Η Ρουμανία των 19,1 εκατ. κατοίκων έχει καταγράψει επίσημα ως αυτό το στάδιο πάνω από 20.500 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 808.000 κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

Πανδημία: 5 λάθη που συνεχίζουμε να κάνουμε

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα