Διεθνή

33.179 οι νεκροί από τον φονικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία

Γιατί καθυστερεί να δοθεί βοήθεια στους σεισμόπληκτους της Συρίας - Νεκρή η μπασκετμπολίστρια Νιλάι Αϊντογκάν

Parallaxi
33-179-οι-νεκροί-από-τον-φονικό-σεισμό-σε-του-970336
Parallaxi

Ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία ανήλθε σήμερα σε 33.179, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό. Από τον σεισμό των 7,8 βαθμών ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία ανήλθε σε 29.605 ενώ στη Συρία σε 3.574.

Παιδιά, μεταξύ άλλων, ανασύρθηκαν σήμερα ζωντανά από τα χαλάσματα κτιρίων στην επαρχία Χατάι

Ένας πατέρας και η κόρη του, ένα νήπιο και ένα δεκάχρονο κορίτσι συγκαταλέγονται στους επιζώντες που ανασύρθηκαν σήμερα από τα χαλάσματα των σπιτιών που κατέρρευσαν στην επαρχία Χατάι της νότιας Τουρκίας.

Ο σεισμός της Δευτέρας ισοπέδωσε τεράστιες εκτάσεις πόλεων σε τμήματα της Τουρκίας και της Συρίας σκοτώνοντας πάνω από 29.000 ανθρώπους.

Καθώς οι επιχειρήσεις διάσωσης εισέρχονται στην έκτη ημέρα τους, στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για να προσεγγίσουν οι διασώστες θύματα παγιδευμένα στα χαλάσματα, ωστόσο τα συνεργεία εξακολουθούν να βρίσκουν επιζώντες.

Ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον δήμο της Κωνσταντινούπολης δείχνει διασώστες στην Χατάι να ανασύρουν ζωντανή μια δεκάχρονη μέσα από μια τρύπα στο πάτωμα ενός κατεστραμμένου κτιρίου προτού την μεταφέρουν με φορείο.

Το κορίτσι, ονόματι Κουντί, ήταν θαμμένο επί 147 ώρες, σύμφωνα με τον δήμο της Κωνσταντινούπολης.

Επίσης στην Χατάι οι διασώστες ανέσυραν από τα συντρίμμια ενός κτιρίου που κατέρρευσε ένα μικρό παιδί. Βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το τουρκικό υπουργείο Υγείας δείχνει το παιδί να είναι ξαπλωμένο σε ένα φορείο με εμφανείς μώλωπες και καλυμμένο με σκόνη καθώς οι διασώστες το απομακρύνουν με ασφάλεια.

Στην κεντρική Χατάι, ένας άνδρας και η πεντάχρονη κόρη του, η Εμίρα, επίσης ανασύρθηκαν ζωντανοί από ένα κατεστραμμένο κτίριο.

Βίντεο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την επαρχία Κοτζάελι δείχνει διασώστες να μιλάνε στην Εμίρα και στον πατέρα της, ενώ βρίσκονται ακόμη εγκλωβισμένοι.

“Γειά σου ομορφούλα, είμαστε εδώ για να σε βγάλουμε έξω”, ακούγεται να της λέει ένας από τους διασώστες.

Περίπου 180 χιλιόμετρα βορείως της Χατάι, στην πόλη Καχραμάνμαράς, ο 27χρονος Μοχάμεντ Χαμπίμπ απήγγελε το Κοράνι στους διασώστες κατά τη διάρκεια της δεκάωρης επιχείρισης απεγκλωβισμού του.

Βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τον Χαμπίμπ με υψωμένη τη γροθιά στον αέρα να φωνάζει “Ο Θεός είναι Ύψιστος” και τους διασώστες να ζητωκραυγάζουν τη στιγμή που ανασύρεται από τα χαλάσματα με τη βοήθεια σκαπτικών μηχανημάτων.

ΟΗΕ: Η βοήθεια προς τους σεισμόπληκτους στη Συρία καθυστερεί επειδή δεν έχει δοθεί έγκριση από την ισλαμιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ

Η βοήθεια στους σεισμόπληκτους από τα τμήματα της Συρίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων προς τα ελεγχόμενα εδάφη από τις ομάδες των ανταρτών έχει καθυστερήσει λόγω ζητημάτων έγκρισης από την ισλαμιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, όπως είπε σήμερα στο Ρόιτερς εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών.

Η συριακή κυβέρνηση εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα την προθυμία της να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στη βόρεια ζώνη, η οποία βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό υπό τον έλεγχο της τζιχαντιστικής αυτής οργάνωσης και η οποία καταστράφηκε από τον σεισμό της Δευτέρας.

Εκπρόσωπος της υπηρεσίας ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ δήλωσε στο Reuters ότι “υπάρχουν θέματα με την έγκριση της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ”, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στη Δαμασκό αρνήθηκε να σχολιάσει λέγοντας ότι ο ΟΗΕ “εξακολουθεί να εργάζεται με τα εμπλεκόμενα μέρη για να έχει πρόσβαση στην περιοχή”.

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από το γραφείο Τύπου της οργάνωσης στο αίτημα να σχολιάσει.

Πηγή της οργάνωσης στην Ιντλίμπ είπε στο Ρόιτερς ότι η οργάνωση δεν επιτρέπει την μεταφορά ανθρωπιστικού υλικού από τα ελεγχόμενα από την κυβέρνηση τμήματα της Συρίας και ότι η βοήθεια θα πρέπει να εισέρχεται από την Τουρκία προς τον βορρά.

“Η Τουρκία έχει ανοίξει όλους τους δρόμους και δεν θα επιτρέψουμε στο καθεστώς να επωφεληθεί από την κατάσταση για να δείξει ότι βοηθάει”, είπε η πηγή.

Οι εχθροπραξίες στη Συρία όπου ο εμφύλιος πόλεμος συμπληρώνει σχεδόν 12 χρόνια αποτελούν πρόκληση για τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων που προσπαθούν να φέρουν βοήθεια στους σεισμόπληκτους.

Ένα κομβόι με ανθρωπιστική βοήθεια απο την βορειοανατολική περιοχή της Συρίας που τελεί υπό κουρδικό έλεγχο, το οποίο μετέφερε καύσιμα και άλλη βοήθεια, κλήθηκε την Πέμπτη να επιστρέψει από τα βορειοδυτικά όπου κυριαρχούν οι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία αντάρτες.

πηγή – ΑΠΕ ΜΠΕ

Ανασύρθηκε νεκρή απ’ τα ερείπια η διεθνής Τουρκάλα αθλήτρια Νιλάι Αϊντογκάν

Νεκρή ανασύρθηκε απ’ τα σωστικά συνεργεία στην Τουρκία η Τουρκάλα αθλήτρια Νιλάι Αϊντογκάν. Η 30χρονη παίκτρια του μπάσκετ που ήταν διεθνής με την Εθνική ομάδα της χώρας στο 3×3, είχε καταπλακωθεί από κτίριο στην πόλη Μαλάτεια μετά τον καταστροφικό σεισμό της Τουρκίας.

Το μεσημέρι της Κυριακής (12/2), έπειτα από έξι ημέρες ερευνών και προσπαθειών, έγινε γνωστό ότι η σορός της Αϊντογκάν ανασύρθηκε από τα ερείπια μαζί με την επίσης νεκρή γιαγιά της. Τη δυσάρεστη είδηση επιβεβαίωσαν πολλά Μέσα και δημοσιογράφοι της γειτονικής χώρας.

Όλοι αναζητούν την ταυτότητα του άγνωστου άντρα που δώρισε τεράστιο χρηματικό ποσό στους σεισμόπληκτους

Πακιστανός επιχειρηματίας αγνώστων στοιχείων, ο οποίος κατοικεί στις ΗΠΑ, έδωσε το αστρονομικό ποσό των 30 εκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση των θυμάτων του φονικού σεισμού που έπληξε Τουρκία και Συρία.

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού του Πακιστάν

Την ενέργεια του -αγνώστων λοιπών στοιχείων- επιχειρηματία εκθείασε ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Σεχμπάζ Σαρίφ, μέσω μίας ανάρτησης που έκανε στο Twitter. «Βαθιά συγκινημένος από το παράδειγμα ενός ανώνυμου Πακιστανού που μπήκε στην τουρκική πρεσβεία στις ΗΠΑ και δώρισε 30 εκατομμύρια δολάρια για τα θύματα του σεισμού στην Τουρκία και τη Συρία», έγραψε ο Σαρίφ στην ανάρτησή του.

Την εκτίμησή του για την τρομερά γενναιόδωρη κίνηση εξέφρασε, μέσω ενός βίντεο που δημοσίευσε στο Twitter και ο δημοσιογράφος στο TRT World, Γιουσούφ Ερίμ. «Ένας Πακιστανός επιχειρηματίας μπήκε στην τουρκική πρεσβεία στις Ηνωμένες Πολιτείες και δώρισε ο ίδιος ανώνυμα 30 εκατομμύρια δολάρια. Δεν ξέρουμε ποιος είναι. Η ταυτότητά του δεν έχει αποκαλυφθεί», είπε.

Τσαβούσογλου μετά την επίσκεψη Δένδια: «Πραγματικός γείτονας η Ελλάδα»

Κοινή γραμμή για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από την Αντιόχεια -όπου μετέβη σήμερα (12/2) ο Έλληνας ΥΠΕΞ για να δει τις καταστροφές που προκάλεσε ο μεγάλος σεισμός.

Το θετικό κλίμα που επικράτησε κατά την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών αποτυπώνεται και από το μήνυμα του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο Twitter: «Ευχαρίστησα τον Νίκο Δένδια, υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη του ελληνικού κράτους και του ελληνικού λαού μετά τον καταστροφικό σεισμό. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που προσέφεραν βοήθεια στην Τουρκία. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, ένας γείτονας που τείνει χείρα βοηθείας, είναι ένας πραγματικός γείτονας».

Νωρίτερα, ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε πως «η Αμέσως έστειλαν σωστικά συνεργεία και αεροσκάφη με βοήθεια (…)». Έπειτα, είπε: «Ένας άλλος φίλος μας από την Ελλάδα, ο κ. Στυλιανίδης ήρθε και εκείνος (…). Πριν από λίγο επισκεφτήκαμε την αποστολή της ΕΜΑΚ. Προσπαθήσανε επτά μέρες, 24 ώρες και κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες».

«Παρακολουθήσαμε ότι μετά τη διάσωση της κάθε ζωής, του κάθε ανθρώπου, χάρηκαν όλοι οι Έλληνες. Οι σχέσεις καλής γειτονίας φαίνονται σε τέτοιες δύσκολες μέρες. Και το 1999 σε έναν μήνα και οι δύο χώρες είχαν πληγεί από σεισμούς. Πρώτα έτρεξε η Ελλάδα και μετά πήγαμε εμείς», τόνισε.

«Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον κ. Δένδια, την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό», κατέληξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Δένδιας: «Δεν χρειάζονται τέτοιες καταστροφές για να βελτιώσουμε τις σχέσεις»

Από πλευράς του, ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως «δεν χρειάζονται τέτοιες καταστροφές για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας».

πηγή – ΕΘΝΟΣ

Το Κατάρ στέλνει 10.000 σπίτια-κοντέινερ σε σεισμόπληκτους της Τουρκίας και της Συρίας

Ο Khalifa bin Casim al-Kevari, διευθυντής του Ταμείου Ανάπτυξης του Κατάρ δήλωσε ότι 10 χιλιάδες σπίτια κοντέινερ θα σταλούν, από το Διεθνές Λιμάνι Hamed στη Ντόχα, στις περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας, που επλήγησαν από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, 306 σπίτια κοντέινερ θα σταλούν με το πρώτο φορτηγό πλοίο που θα δρομολογηθεί σήμερα 12 Φεβρουαρίου, ενώ πρόσθεσε ότι συνεχίζουν να εργάζονται για την ταχεία αποστολή και των υπόλοιπων κοντέινερ.

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ δήλωσε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τους πληγέντες του φονικού σεισμού.

3χρονο αγόρι απεγκλωβίζεται μετά από 158 ώρες από την ομάδα διάσωσης του Τατζικιστάν

Θύμα του σεισμού με επίκεντρο το Καχραμανμαράς, ο οποίος περιγράφεται ως η «καταστροφή του αιώνα», είναι ένα 3χρονο αγόρι το οποίο παρά τις τραγικά δύσκολες συνθήκες ανασύρθηκε από τα ερείπια μετά από 158 ώρες στην περιοχή Ονικισούμπατ.

Συνεχίζοντας τις προσπάθειες διάσωσης στην περιοχή η οποία καταστράφηκε από τον σεισμό , η ομάδα διάσωσης του Τατζικιστάν κατάφερε τον απεγκλωβισμό ενός 3χρονου αγοριού που ονομάζεται Γιαβούζ.

Το παιδί, που είναι καλά στην υγεία του, μπήκε στο ασθενοφόρο με δάκρυα χαράς μετά από 158 ώρες.

Ο Γιαβούζ, καταχειροκροτούμενος από τους γύρω του, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο.

Η Turkish Airlines πραγματοποίησε την πρώτη της πτήση προς το επισκευασμένο αεροδρόμιο του Χατάι

Η πτήση TK 3313 της Turkish Airlines (THY) πραγματοποίησε την πρώτη της πτήση προς το αεροδρόμιο του Χατάι, το οποίο επισκευάστηκε μετά τους φονικούς σεισμούς στο Καχρανμαρμαράς της Τουρκίας.

Το αεροπλάνο για δοκιμαστικούς σκοπούς προσγειώθηκε στον διάδρομο του αεροδρομίου Χατάι, το οποίο υπέστη ζημιές από τους σεισμούς 7,8 και 7,6 Ρίχτερ που χαρακτηρίζονται ως η «καταστροφή του αιώνα» και έπληξαν 10 επαρχίες στο Καχραμανμαράς, του οποίου η επισκευή ολοκληρώθηκε σήμερα.

Αναφέρθηκε ότι το αεροπλάνο, το οποίο αναχώρησε άδειο από την Κωνσταντινούπολη, σχεδιαζόταν να επιστρέψει με θύματα του σεισμού.

πηγή – skai.gr

Συρία: Εθελοντές κάνουν τις ταφές σε ομαδικούς τάφους της πόλης Τζαντάρις

Είναι τέτοιο το μέγεθος της καταστροφής στη Βόρεια Συρία αλλά και τέτοια η ανυπαρξία των αρχών που ακόμα και για την ταφή των ανθρώπων χρειάζονται εθελοντές.

Στην πόλη Τζαντάρις, στην επαρχία του Αφρίν, πολύ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, οι νεκροί από το σεισμό της Δευτέρας είναι τόσοι πολλοί που έχουν ανοιχτεί ομαδικοί τάφοι για την ταφή τους. Τη διακασία της ταφής, ακόμα και στο θρησκευτικό της κομμάτι, τη διεκπεραιώνουν εθελοντές που πολλές φορές έρχονται από μακριά.

Τα πτώματα ξεφορτώνονται από φορτηγά και εν συνεχή, τυλιγμένα σε σάβανα ή ακόμα και σε σκέτες σακούλες τοποθετούνται στους τάφους. Εχουν, εν τω μεταξύ, ανοίξει λάκκοι που μπορούν να χωρέσουν από 100 έως 130 άτομα!

“Είμαστε περίπου 30 με 40 άνδρες που κάνουμε αυτή τη δουλειά εδώ και κάποιες ημέρες. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους απλώς να θάψουν τους νεκρούς τους. Δεν επιθυμούμε χρήματα, δεν ήρθαμε για πληρωθούμε. Για το θεό το κάνουμε” τόνισε ένας από τους εθελοντές στο δίκτυο του Al Jazeera.

πηγή – news247

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα