Διεθνή

Θέλουν οι νέοι «τεμπέλικες δουλειές»;

Μία δημιουργός περιεχομένου λέει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να εργάζονται λιγότερες ώρες, από το σπίτι και να έχουν άνετους μισθούς.

Νίκος Γκάγιας
θέλουν-οι-νέοι-τεμπέλικες-δουλειές-1038116
Νίκος Γκάγιας

Στα τέλη Μαΐου, η 26χρονη Gabrielle Judge κάθισε μπροστά σε μια κάμερα με μεγάλα γυαλιά και κοτσιδάκια για να γυρίσει ένα TikTok σχετικά με αυτό που αποκαλούσε τη «δουλειά των τεμπέλικων κοριτσιών» – μια εργασία χαμηλού άγχους, πλήρως απομακρυσμένη με λίγη επίβλεψη και καλό μισθό.

Σ’ ένα βίντεο διάρκειας 2μιση λεπτών η ίδια αναφέρει ότι: «Υπάρχουν πολλές δουλειές εκεί έξω όπου μπορείς να κάνεις, έτσι ώστε να μην εργάζεσαι πολύ».

Για παράδειγμα μηδενίζει τους μη τεχνικούς ρόλους, όπου αισθάνεται ότι οι ώρες εμπίπτουν σ’ ένα τυπικό πρόγραμμα (09:00-15:00) και πιστεύει ότι η αμοιβή είναι αρκετή για να επιτρέψει κάποια οικονομική ελευθερία.

Η ιδέα της Judge – και το πλέον viral βίντεο – έχουν χτυπήσει καμπανάκια στους εργαζόμενους, ειδικά στις γυναίκες.

Πέρα από τα σχεδόν 350.000 likes στην ανάρτηση της (μέχρι τη στιγμή που γράφτηκε αυτό το άρθρο), το hashtag #lazygirljob TikTok έχει επί του παρόντος περισσότερες από 17 εκατομμύρια προβολές, με άλλες νεαρές γυναίκες να περιγράφουν τις δικές τους τεμπέλικες δουλειές. Σε ένα βίντεο, μια δημιουργός λέει ότι το μόνο που κάνει είναι «να αντιγράφει και να επικολλά τα ίδια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να παίρνει 3-4 κλήσεις την ημέρα, να κάνει πολύ μεγάλο διάλειμμα, να κάνει περισσότερα διαλείμματα και να παίρνει έναν καλό μισθό».

Ωστόσο, τόσο η δημιουργός περιεχομένου πλήρους απασχόλησης, Judge, όσο και οι ειδικοί στο χώρο εργασίας, λένε ότι η «δουλειά για τεμπέληδες» δεν είναι απαραίτητα για τεμπέληδες. Αντίθετα, ο όρος αντικατοπτρίζει μια νέα νοοτροπία που επικράτησε στην εποχή της Μεγάλης Παραίτησης – κατά την οποία οι εργαζόμενοι απαιτούν ολοένα και περισσότερο βιώσιμους μισθούς και ευέλικτους όρους.

Ανατρέποντας τις παγιωμένες προσδοκίες

Η Judge, με έδρα το Κολοράντο, λέει ότι η ιδέα της ήρθε μετά από τις δικές της εμπειρίες όπου εργαζόταν υπερβολικά. Εξηγεί ότι εργαζόταν 50 έως 60 ώρες εβδομάδες ως σύμβουλος – ένα πρόγραμμα που δεν είναι «φυσιολογικό ή βιώσιμο», και ένα πρόγραμμα που τελικά κατέστρεψε τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική της υγεία.

Η κύρια ιδέα της, λέει, είναι να επαναπροσδιορίσει τι μπορεί –και πρέπει– να είναι μια δουλειά για τους εργαζόμενους.

Υποστηρίζει ότι η εξουθένωση δεν πρέπει να αποτελεί μέρος της εξίσωσης στον εργασιακό κόσμο, όταν η αυτονομία και η ευελιξία έχουν καταστεί δυνατή με την εξ αποστάσεως εργασία και η ψυχική υγεία αποτελεί μεγαλύτερη προτεραιότητα από ποτέ. Υπάρχει ένας τρόπος για να έχετε μια θετική εμπειρία με τη δουλειά, λέει.

Ο ίδια επισημαίνει ότι μία «τεμπέλικη δουλειά» φαίνεται ελαφρώς διαφορετική σε όλους, επειδή κάθε εργαζόμενος έχει τις δικές του μοναδικές συνθήκες και ανάγκες.

Αντί για έναν αυστηρό ορισμό, λέει ότι αυτοί οι τύποι θέσεων πληρούν γενικά μερικά κριτήρια: αίσθημα ασφάλειας (χωρίς μεγάλες βάρδιες, επίπονες μετακινήσεις ή επικίνδυνες συνθήκες εργασίας), έναν «άνετο» μισθό και μια υγιή ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Τελικά, η ιδέα καταλήγει σε ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον που αφήνει χρόνο στους εργαζόμενους να δώσουν προτεραιότητα στον εαυτό τους.

Το «τεμπέλικο» μέρος του όρου, λέει η Judge, η οποία περιγράφει τον εαυτό της ως «Anti Work Girlboss», εννοείται αστεία – αλλά είναι σημαντικό. «Όλα για τα οποία μιλάω θεωρούνται τεμπέλικα αν τα συγκρίνετε με τις παραδοσιακές προσδοκίες στο χώρο εργασίας», λέει. «Προσπαθώ να αντιμετωπίζω την τάση για “τεμπέλικη δουλειά” ως νοοτροπία, καθώς οι εργασίες είναι πολύ διαφορετικές και ο καθένας βρίσκεται σε διαφορετική κατάσταση».

Αυτή η τάση δεν προκαλεί έκπληξη για ορισμένους ειδικούς, συμπεριλαμβανομένης της carrer coach με έδρα το Μόντρεαλ, Tiffany Uman. Θεωρεί την τάση ως αντανάκλαση των μεταβαλλόμενων επιθυμιών των επαγγελματιών γυναικών, οι οποίες θέλουν όλο και περισσότερο θέσεις εργασίας που τις κάνουν ευτυχισμένες, να παρέχουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα και να αφήνουν χώρο για τις προτεραιότητές τους πέρα από την εργασία. Οι εργαζόμενοι αναζητούν περισσότερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, προσθέτει, και δεν είναι τόσο διατεθειμένοι να «υπερβολέψουν τις αποδόσεις στην εργασία με τρόπο που να κινδυνεύει να τεθεί σε κίνδυνο η ευημερία και η προσωπική τους ζωή».

Η Eliana Goldstein, carrer coach με έδρα τη Νέα Υόρκη, πιστεύει ότι η «δουλειά του τεμπέλη» είναι μια άμεση απάντηση και απόρριψη της κουλτούρας της υπερβολικής εργασίας και της φασαρίας που κυριαρχούσε στην εργασία για δεκαετίες.

Και, προσθέτει, η επωνυμία του όρου από την Judge με ένα όνομα που τραβάει την προσοχή είναι έξυπνο – προετοιμασμένο για να ξεκινήσει μια απαραίτητη συζήτηση. Η επισήμανση της τάσης «τραβάει την προσοχή και ξεκινά μια συζήτηση,. Γιατί αυτό που σημαίνει στην πραγματικότητα μια «τεμπέλικη δουλειά» είναι να εμφανίζεσαι στη δουλειά σου κάνοντας το όσο καλύτερα μπορείς –γιατί αυτό είναι κυριολεκτικά αυτό για το οποίο πληρώνεσαι– και μετά να έχεις χώρο να κάνεις πράγματα που σου φέρνουν χαρά», συμπληρώνει.

«Μια κλήση αφύπνισης»

Η Judge συμφωνεί ότι το κίνημα «τεμπέλικη δουλειά» μπορεί να είναι μια ευκαιρία μάθησης και ότι η τάση δεν αφορά τη ρητή εξασφάλιση ενός συγκεκριμένου τύπου εργασίας. Αντίθετα, πιστεύει ότι η ιδέα είναι να πάρει κανείς τον έλεγχο της επαγγελματικής του ζωής.

Ο Goldstein συμφωνεί. Οι milennials, λέει, υποστηρίζουν για χρόνια μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, αλλά δυσκολεύτηκαν να καταλάβουν πώς να το κάνουν στην πράξη. Το κίνημα εργασίας για τεμπέληδες, πιστεύει, «θα μπορούσε να είναι μια κλήση αφύπνισης για αυτούς… Εάν οι millenials και η Gen X καταλάβουν ότι η Gen Z στην πραγματικότητα δεν είναι τεμπέλικη, αλλά αντίθετα ενεργεί με βάση την κοινή επιθυμία για περισσότερη ισορροπία, θα μπορούσε να είναι ένα σπουδαίο πράγμα που πρέπει να προσέξουν».

Επιπλέον, για πολλούς εργαζόμενους, η ίδια η “ετικέτα” μπορεί να μην έχει καν σημασία – αυτό που είναι σημαντικό είναι απλώς η συνειδητοποίηση ότι μια «τεμπέλικη δουλειά» είναι ουσιαστικά ένας καλός ρόλος με διαφορετικό όνομα.

Στα τέλη Ιουλίου, ηχογραφώντας από ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στο πολυκατάστημα Target στη μέση της εργάσιμης της ημέρας, μια άλλη TikToker περιγράφει την «τεμπέλικη δουλειά της» – αλλά δίνει μια προειδοποίηση.

«Δεν είναι κακό να περιμένεις να έχεις μια δουλειά που σε πληρώνει καλά, σου δίνει καλή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και δεν κοπιάζεις υπερβολικά.”

Πηγή: BBC

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα