Διεθνή

Τι γνωρίζουμε για την επίθεση στη Μόσχα – Φρικιαστικό βίντεο την ώρα του μακελειού από το ISIS

Στους 137 ο τραγικός απολογισμός των νεκρών - Όλες οι πληροφορίες για τη νύχτα τρόμου στη Ρωσία

Parallaxi
τι-γνωρίζουμε-για-την-επίθεση-στη-μόσχ-1136979
Parallaxi

Αυθεντικό θεωρείται το βίντεο-ντοκουμέντο που έδωσε στη δημοσιότητα η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος μέσω της πλατφόρμας Telegram από την τρομοκρατική επίθεση σε αίθουσα συναυλιών στο Crocus City Hall του Κρασνογκόρσκ κοντά στη Μόσχα και δείχνει τη φρίκη που έζησαν εκατοντάδες άνθρωποι που κατάφεραν να γλιτώσουν από την μανία των ενόπλων να σκοτώσουν.

Στο βίντεο, διάρκειας 1 λεπτού και 31 δευτερολέπτων, καταγράφονται σοκαριστικές εικόνες από τη στιγμή που οι ένοπλοι άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως μέσα στο Crocus City Hall του Κρασνογκόρσκ, σκορπώντας τον θάνατο.

Στο βίντεο φαίνεται ένα από τα οπλοπολυβόλα μάρκας Καλάσνικοφ, με λαβή στο πάνω μέρος του, που έχει χαρακτηριστικό φωσοφοριζέ χρώμα και υπάρχει στα ντοκουμέντα.

Υπενθυμίζεται ότι ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης, ενώ ανήρτησε και φωτογραφία με τους δράστες του μακελειού ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν στο διάγγελμά του χθες, Σάββατο επιμένει να μιλά για σύνδεση των ενόπλων με την ουκρανική πλευρά.

Στους 137 οι νεκροί από το μακελειό στη Μόσχα – Ανάμεσά τους και τρία παιδιά

Ο απολογισμός από την επίθεση που διέπραξαν ένοπλοι στο Crocus City Hall στη Μόσχα ανήλθε σε 137 νεκρούς, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, ανακοίνωσαν σήμερα οι Ρώσοι ερευνητές, που ανέφεραν επίσης πως βρήκαν όπλα και πυρομαχικά στο σημείο.

«Η ταυτοποίηση των σορών των θυμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη. Έως αυτή τη στιγμή, τα πτώματα 137 ανθρώπων, μεταξύ αυτών τρία παιδιά, βρέθηκαν στο σημείο της τρομοκρατικής επίθεσης», επισημαίνει η Ερευνητική Επιτροπή σε ένα δελτίο τύπου.

Μέχρι τώρα, έχουν ταυτοποιηθεί 62 σοροί, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, όπου προστίθεται ότι δύο τυφέκια εφόδου και μια μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών βρέθηκαν στον χώρο της επίθεσης.

Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 133 νεκρούς.

Την ίδια ώρα, οι ύποπτοι για την επίθεση στην αίθουσα συναυλιών μεταφέρθηκαν στα κεντρικά της Ερευνητικής Επιτροπής στη Μόσχα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Όταν γύρισα σπίτι το παλτό μου ήταν γεμάτο αίματα»

«Περπατούσαν απλώς και πυροβολούσαν» αναφέρει Ρωσίδα που βρισκόταν μέσα στο Crocus City Hall. «ήταν πέντε ή έξι περπατούσαν απλώς και πυροβολούσαν έτσι. Δεν πυροβολούσαν προς τα πάνω, δε φώναζαν, δε μας είπαν να πέσουμε όλοι κάτω θα σας σκοτώσουμε, απλώς προχωρούσαν και πυροβολούσαν τους πάντες σιωπηλά. Όταν γύρισα σπίτι το παλτό μου ήταν γεμάτο αίματα, προφανώς κάποιος με προστάτευσε με το σώμα του. Κοίταξα το ρολόι μου, ήταν 19:52 όταν άρχισαν να μας πυροβολούν. Πανικοβληθήκαμε και μετά είδαμε κάποιον να πέφτει κάτω, φωνάζοντας «τρέξτε να γλιτώσετε» και στη συνέχεια ζητήσαμε μέρος να κρυφτούμε».

Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για την επίθεση

Τέσσερις άνδρες, οπλισμένοι με αυτόματα πυροβόλα όπλα Kalashnikov, έφθασαν στο Crocus City Hall περίπου στις 19.40 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας σε ένα μίνιβαν. Μόσχα: Οι τέσσερις συλληφθέντες δεν είναι Ρώσοι υπήκοοι

Οι άνδρες περπάτησαν ήρεμα προς τους ανιχνευτές μετάλλων στο Crocus City Hall, πυροβολώντας εξ επαφής με τα αυτόματα όπλα τους τρομοκρατημένους πολίτες που έπεσαν ουρλιάζοντας στο έδαφος υπό βροχή σφαιρών. Ρωσία: 29 άνθρωποι έχουν ταυτοποιηθεί από τους 133 που σκοτώθηκαν στην επίθεση στη Μόσχα

Τα ρωσικά ΜΜΕ άρχισαν να μεταδίδουν πληροφορίες γύρω στις 20.15 τοπική ώρα για την επίθεση στην αίθουσα συναυλιών στο Κρανσνογκόρσκ, στα βορειοδυτικά περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας.

Οι υπηρεσίες διάσωσης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ανέφεραν πως οι δράστες «άνοιξαν πυρ εναντίον των μελών της ασφάλειας στην είσοδο της αίθουσας συναυλιών», προτού «αρχίσουν να πυροβολούν εναντίον του πλήθους».

Σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Ria Novosti, άτομα με στολές παραλλαγής εισέβαλαν στην αίθουσα προτού ανοίξουν πυρ και εκτοξεύσουν «μία χειροβομβίδα ή μία εμπρηστική βόμβα, που προκάλεσε μια πυρκαγιά».

«Ο κόσμος που βρισκόταν στην αίθουσα έπεσε στο πάτωμα για να προστατευτεί από τα πυρά, για περίπου 15-20 λεπτά, αφότου άρχισαν να βγαίνουν τρέχοντας πανικόβλητοι», ανέφερε η ίδια πηγή.

Οι Ρώσοι ερευνητές περιέγραψαν πώς οι άνδρες άρχισαν να βάζουν φωτιά στο κτίριο. Ορισμένοι αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως έριξαν ενός είδους εύφλεκτο υγρό στα καθίσματα και τις κουρτίνες προτού βάλουν φωτιά.

Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που έφθασε στο σημείο λίγες ώρες μετά την επίθεση είδε τον μαύρο καπνό και τις φλόγες να υψώνονται πάνω από τη στέγη της αίθουσας συναυλιών, η οποία μπορεί να υποδεχθεί έως και 6000 ανθρώπους. Σύμφωνα με ΜΜΕ, ένα τμήμα της στέγης κατέρρευσε. Η πυρκαγιά στη συνέχεια τέθηκε υπό έλεγχο.

«Νομίσαμε ότι οι πυροβολισμοί ήταν μέρος της συναυλίας»

Οι μαρτυρίες των ανθρώπων έκαναν λόγο για σκηνές χάους και σύγχυσης, με πολλούς αρχικά να θεωρούν αρχικά ότι ο ήχος των πυροβολισμών ήταν μέρος της συναυλίας. «Μπήκαμε στην αίθουσα και πήραμε τις θέσεις μας ακριβώς στο κέντρο. Κάποια στιγμή ακούσαμε έναν μεγάλο κρότο από έξω από την αίθουσα, νομίσαμε ότι ήταν μέρος της συναυλίας», δήλωσε στον «Guardian» η Αρίνα, κλινική ψυχολόγος από τη Μόσχα. Η ίδια πρόσθεσε: «Κάποια στιγμή, όμως, καταλάβαμε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, συνειδητοποιήσαμε ότι υπήρχαν πυροβολισμοί. Τότε είδαμε έναν άνδρα με παραλλαγή να κρατάει ένα αυτόματο όπλο, ξαπλώσαμε όλοι στο έδαφος. Κοίταξα δίπλα μου και είδα πολλούς τραυματίες με αίμα».

Η ρωσική Ερευνητική Επιτροπή δήλωσε ότι οι νεκροί στον συναυλιακό χώρο πέθαναν από τραύματα πυροβολισμών και «δηλητηρίαση» που σχετίζεται με τη φωτιά. Μάλιστα, η Επιτροπή πρόσθεσε ότι οι δράστες χρησιμοποίησαν «ένα εύφλεκτο υγρό για να βάλουν φωτιά στους χώρους της αίθουσας συναυλιών».

Το Baza, ένα κανάλι στο Telegram που πρόσκειται στις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, ανέφερε ότι περισσότερα από 10 πτώματα θυμάτων είχαν βρεθεί σε μία από τις τουαλέτες του Crocus City Hall. Σύμφωνα με το κανάλι, τα θύματα κρύβονταν από τους πυροβολισμούς, αλλά αργότερα πέθαναν εξαιτίας του καπνού.

Ο Απολογισμός

Η ερευνητική επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε πως ο απολογισμός των νεκρών ανήλθε σε 133 όμως η Μαργκαρίτα Σιμόνιαν, μια δημοσιογράφος της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης και επικεφαλής του Russia Today έκανε λόγο για 143 νεκρούς.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές 145 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Η περιφέρεια της Μόσχας έκανε γνωστό πως 121 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Νωρίτερα, είχε αναφέρει πως 60 από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων, οι πυροσβέστες κατάφεραν να απομακρύνουν περίπου 100 άτομα που βρίσκονται στο υπόγειο της αίθουσας συναυλιών. Επιχειρήσεις που διεξήγαγαν οι αρχές επέτρεψαν επίσης να «σωθούν άνθρωποι που είχαν καταφύγει στη στέγη του κτιρίου με τη βοήθεια εξοπλισμών ανέλκυσης».

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας της Μόσχας, Αντρέι Βορομπιόφ, η επιχείρηση διάσωσης έχει ολοκληρωθεί, αλλά η επιχείρηση έρευνας συνεχίζεται.

«Οι διασώστες έχουν καθαρίσει ένα τεράστιο κομμάτι του αμφιθέατρου», έγραψε ο Βορομπιόφ στο Telegram, προσθέτοντας ότι «η ταυτοποίηση από συγγενείς είναι μπροστά μας. Στα νοσοκομεία οι γιατροί δίνουν μάχη για τη ζωή 107 ανθρώπων».

«Το βράδυ θα αρχίσουμε να δημιουργούμε ένα άνοιγμα στη δυτική πλευρά του εμπορικού κέντρου, αυτό θα διευκολύνει την πρόσβαση στην αίθουσα συναυλιών», πρόσθεσε.

Ανάληψη Ευθύνης

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, σύμφωνα με ανάρτηση του προπαγανδιστικού μέσου της Amaq στο Telegram, τέσσερις ώρες περίπου μετά την έναρξη των πυροβολισμών.

«Η επίθεση διαπράχθηκε στο πλαίσιο του πολέμου που μαίνεται μεταξύ του Ισλαμικού Κράτους και των χωρών που πολεμούν το Ισλάμ», πρόσθεσε το Amaq σε μια ανακοίνωση.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν πληροφορίες από τις υπηρεσίες πληροφοριών που επιβεβαίωναν τον ισχυρισμό του Ισλαμικού Κράτους για την ανάληψη ευθύνης για την πολύνεκρη επίθεση, όπως είπαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι χθες.

Οι αξιωματούχοι είπαν ότι οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τη Ρωσία τις τελευταίες εβδομάδες για το ενδεχόμενο μιας επίθεσης, μια κίνηση που λένε πως οδήγησε την αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα να εκδώσει προειδοποίηση στους Αμερικανούς.

Πριν από δύο εβδομάδες η αμερικανική πρεσβεία στη Ρωσία προειδοποίησε πως «εξτρεμιστές» είχαν επικείμενα σχέδια για μια επίθεση στη Μόσχα.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε κατά τη διάρκεια ενός τηλεοπτικού διαγγέλματός του προς τον ρωσικό λαό ότι οι τέσσερις άνδρες που διέπραξαν την επίθεση κοντά στη Μόσχα κατευθύνονταν προς την Ουκρανία, όταν συνελήφθησαν και ήλπιζαν πως θα διέσχιζαν τα σύνορα.

«Προσπάθησαν να κρυφτούν και μετακινήθηκαν προς την Ουκρανία, όπου, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, είχε προετοιμαστεί ένα «παράθυρο» για εκείνους από την ουκρανική πλευρά για να διασχίσουν τα σύνορα», τόνισε ο Πούτιν.

Ο εκπρόσωπος των ουκρανικών στρατιωτικών υπηρεσιών ασφαλείας Αντρίι Γιούσοφ είπε στο Ρόιτερς: «Η Ουκρανία φυσικά δεν εμπλέκεται σε αυτήν την τρομοκρατική επίθεση».

Οι δράστες

Η Υπηρεσία Ομοσπονδιακής Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) ανακοίνωσε πως συνέλαβε 11 ανθρώπους μεταξύ αυτών τέσσερις άνδρες που διέπραξαν την επίθεση. Ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως οι άνδρες διέφυγαν από το σημείο της επίθεσης με ένα λευκό όχημα και ότι συνελήφθησαν στην περιοχή Μπριάνσκ, σε απόσταση 340 χιλιομέτρων από τη Μόσχα.

Ορισμένοι από τους συλληφθέντες εμφανίζονται να ανακρίνονται στην άκρη του δρόμου σε βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα ρωσικά ΜΜΕ και δίκτυα στο Telegram με στενή σχέση με το Κρεμλίνο.

«Πυροβόλησα ανθρώπους», λέει ένας από τους υπόπτους μιλώντας ρωσικά με έντονη προφορά, με τα χέρια δεμένα και τα μαλλιά του να τραβάει ένας ανακριτής, έχοντας μια μαύρη μπότα κάτω από το πηγούνι του. Είπε πως γεννήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου του 1998 και ότι το όνομά του είναι Σαμσούντιν Φαρίντουν.

Όταν τον ρωτάνε γιατί, εκείνος απαντάει: «Για τα χρήματα». Υποστηρίζει ότι του υποσχέθηκαν μισό εκατομμύριο ρούβλια (λίγο πάνω από 5000 δολάρια) στο Telegram, όπου άκουγε έναν ιεροκήρυκα.

Ο άνδρας ερωτάται εάν ήταν στην Τουρκία την 4η Μαρτίου και εκείνος απαντά καταφατικά. Τους είπαν που βρίσκονταν καταστήματα με όπλα και αγόρασε όπλα από εκεί, υποστήριξε.

Ένας από τους υπόπτους εμφανίζεται να μιλάει με τη βοήθεια διερμηνέα από το Τατζικιστάν. Ένας άλλος εμφανίζεται να μεταφέρεται από ένα δάσος, με το προσωπό του καλυμμένο με αίμα, όπως φαίνεται από ένα τραύμα στο αυτί.

Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, απάντησε πως ονομάζεται Ρατζάμπ Αλιζάντεχ. Δυσκολεύτηκε να δώσει την ημερομηνία γέννησής του στα ρώσικα.

Επικαιροποίηση της ταξιδιωτικής προειδοποίησης

Στο μεταξύ το γερμανικό υπ. Εξωτερικό επικαιροποίησε σήμερα την ταξιδιωτική σύστασή του για πολίτες που επιθυμούν να μεταβούν στη Ρωσία. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του:

«Στις 22 Μαρτίου σημειώθηκε τρομοκρατική επίθεση στον χώρο εκδηλώσεων και εμπορικό κέντρο Crokus City, περίπου 25 χιλιόμετρα από το κέντρο της Μόσχας. Για την Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη ισχύει το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού. Ιδιαίτερα αυξημένα μέτρα ασφαλείας αναμένονται σε αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμιύς, μετρό και όλους τους δημοσιους χώρους (…) Αποφύγετε την περιοχή γύρω από το σημείο της επίθεσης. Ακολοθήστε τις οδηγίες των δυνάμεων ασφαλείας. Προειδοποιούμε επειγόντως να αποφεύγονται τα ταξίδια στη Ρωσική Ομοσπονδία».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το γερμανικό υπ. Εξωτερικών ήδη από τις αρχές Μαρτίου είχε προειδοποιήσει για κίνδυνο ως προς την ασφάλεια των πολιτών στη Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη και άλλες περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία.

Σύμφωνα με την Bild οι γερμανικές αρχές και συγκεκριμένα η γερμανική πρεσβεία στη Μόσχα και το γενικό προξενείο στην Αγία Πετρούπολη είχαν αναρτήσει στις 8 Μαρτίου προειδοποίηση προς τους πολίτες ότι θα παρέμεναν μάλιστα τότε κλειστές.

Είχε προηγηθεί μια ημέρα πριν επείγουσα επικαιροποίηση της ταξιδιωτικής σύστασης για τη Ρωσία από το γερμανικό υπ. Εξωτερικών, το οποίο και τότε «συμβούλευε έντονα» τους Γερμανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν στη Ρωσία για λόγους ασφαλείας.

Όπως παρατηρεί η Bild, στους κόλπους των μυστικών υπηρεσιών είθισται τα κράτη να ανταλλάσσουν μεταξύ τους πληροφορίες που σχετίζονται με τρομοκρατία ακόμη κι αν δεν είναι ξεκάθαρες. Από την πλευρά των ΗΠΑ πάντως ήδη από το βράδυ της Παρασκευής εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι οι ΗΠΑ «μοιράστηκαν σχετικές πληροφορίες με τις ρωσικές αρχές», στο πλαίσιο του «καθήκοντος προειδοποίησης» για απειλές ανεξάρτητα από το αν αυτές αφορούν πολίτες των ΗΠΑ ή όχι.

Με δεμένα μάτια για ανάκριση οι ύποπτοι δράστες

Κάτω από «Δρακόντεια» μέτρα και με συνοδεία κομάντο οδηγούνται για ανάκριση οι ύποπτοι για το τρομοκρατικό χτύπημα στο προάστιο της Μόσχας. Οι συλληφθέντες έχουν δεμένα τα μάτια τους, ώστε να μην βλέπουν τη διαδρομή και το κτίριο που θα ανακριθούν, ενώ οι άνδρες των ειδικών μονάδων έχουν δημιουργήσει μία «νεκρή ζώνη» γύρω τους, για κάθε ενδεχόμενο.

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι παραμένουν στο νοσοκομείο, ορισμένοι εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση. Ο Πούτιν άναψε ένα κερί σε μια εκκλησία στην κατοικία του έξω από τη Μόσχα σήμερα ως φόρο τιμής στους νεκρούς, είπε ο εκπρόσωπός του στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, όμως ο Πούτιν δεν αναφέρθηκε κατά το χθεσινό τηλεοπτικό διάγγελμά του στο ενδεχόμενο η τζιχαντιστική οργάνωση να συνδέεται με τους δράστες, για τους οποίους είπε πως επιχείρησαν να διαφύγουν στην Ουκρανία.

Πολίτες αφήνουν λουλούδια στο Crocus City Hall, την αίθουσα συναυλιών με χωρητικότητα 6.200 θέσεων έξω από τη Μόσχα, όπου τέσσερις ένοπλοι εισέβαλαν λίγο προτού το ροκ συγκρότημα Picnic ερμηνεύσει την επιτυχία του “Afraid of Nothing”.

Οι Ρώσοι σχημάτισαν μεγάλες ουρές στη Μόσχα για να προσφέρουν αίμα. Σήμερα, οι τράπεζες αίματος ανακοίνωσαν ότι διαθέτουν πλέον επαρκείς προμήθειες για τέσσερις έως έξι μήνες.

Την ίδια ώρα, οι αρχές συνεχίζουν τις έρευνες στα συντρίμμια του κτιρίου όπου στεγαζόταν η αίθουσα συναυλιών, το οποίο καταστράφηκε από μια τεράστια πυρκαγιά, την οποία έβαλαν οι δράστες.

Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές, αστυνομικοί βρήκαν επιπλέον περίπου 500 σφαίρες, δύο τυφέκια εφόδου Kalachnikov και 28 γεμιστήρες στον τόπο της τραγωδίας, διευκρινίζοντας πως ανήκουν «στους δράστες».

Η Ερευνητική Επιτροπή έδωσε επίσης στη δημοσιότητα ένα βίντεο όπου καταγράφονται αστυνομικοί με καλυμμένα τα πρόσωπά τους να οδηγούν στην έδρα αυτού του οργάνου τους τέσσερις φερόμενους ως δράστες, που συνελήφθησαν χθες. Οι άνδρες έχουν τα μάτια καλυμμένα και αναγκάζονται να περπατούν σκυμμένοι, με τα χέρια δεμένα στην πλάτη.

Οι ερευνητές αναμένεται να ζητήσουν «σύντομα» από ένα δικαστήριο την προσωρινή κράτησή των υπόπτων.

Ωστόσο, καμία άλλη πληροφορία δεν έχει δοθεί σε σχέση με την τύχη άλλων 7 ανθρώπων, η σύλληψη των οποίων ανακοινώθηκε χθες και των οποίων ο ρόλος στην επίθεση δεν έχει προς το παρόν διευκρινιστεί.

Η Ερευνητική Επιτροπή δεν έχει αναφερθεί στην ανάληψη ευθύνης από την τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Αλλά δεν έκανε επίσης καμία αναφορά κατά τις σημερινές ανακοινώσεις της σχετικά με την Ουκρανία.

Η Μόσχα θα στοχοποιήσει αυτούς που βρίσκονται πίσω από τους φονικούς πυροβολισμούς απ’ όπου κι αν προέρχονται, όποιοι κι αν είναι, δηλώνει ο Μεντβέντεφ

Η Ρωσία θα στοχοποιήσει αυτούς που βρίσκονται πίσω από τους φονικούς πυροβολισμούς σε αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα από όπου κι αν προέρχονται και όποιοι κι αν είναι, δήλωσε σήμερα ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Μεντβέντεφ, ο οποίος δήλωσε την Παρασκευή ότι αυτοί που σχεδίασαν την επίθεση πρέπει να κυνηγηθούν και να σκοτωθούν, έκανε την τελευταία του δήλωση στον επίσημο λογαριασμό του στην υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

“Θα πάρουμε εκδίκηση για τον κάθε ένα και για όλους (αυτούς που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν). Και όσοι εμπλέκονται, ανεξάρτητα από τη χώρα καταγωγής, τη θέση, την ιδιότητά τους, είναι πλέον ο κύριος και νόμιμος στόχος μας”, τόνισε.

Οι σημασίες κυματίζουν μεσίστιες στη Ρωσία σήμερα, ημέρα εθνικού πένθους για τους δεκάδες ανθρώπους που δολοφονήθηκαν από τα πυρά ενόπλων με αυτόματα όπλα στην επίθεση στα προάστια της Μόσχας την Παρασκευή.

Πηγή: skai.gr, DW, ieidiseis.gr, ΑΠΕ
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα