Ένας χρόνος από την κακοκαιρία Daniel – Οι πληγές μένουν ακόμη ανοιχτές στη Θεσσαλία
Ζωές και περιουσίες που χάθηκαν στα ορμητικά νερά - Άνθρωποι που ξεχάστηκαν από θεούς και ανθρώπους - Χωριά που κινδυνεύουν να «σβήσουν» από το χάρτη
Εικόνες άρθρου: Γιώργος Νιάκας / Κεντρική Εικόνα: Θανάσης Καλλιάρας – Eurokinissi
Βόλος, Νότιο Πήλιο, Λάρισα, Καρδίτσα. Περιοχές και χωριά «βούλιαξαν» από το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel που έδειξε το «άγριο» της πρόσωπο στο πέρασμα της από τη Θεσσαλία.
Η κακοκαιρία ξεκίνησε στις 4 Σεπτεμβρίου 2023 από το Ιόνιο πέλαγος, με επίκεντρο την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές και απολογισμό 17 νεκρούς.
Άλλες περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία στην Ελλάδα είναι ο Δομοκός[2] στην Φθιώτιδα, όπου εντοπίστηκε νεκρός και ένας αγνοούμενος κτηνοτρόφος και η Εύβοια.
Σύμφωνα με την υπηρεσία FloodHub του Κέντρου Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND, μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας, οι πλημμυρισμένες εκτάσεις ανέρχονται σε 870.000 στρέμματα, η πλειοψηφία των οποίων να είναι αγροτικές εκτάσεις (περίπου 90%).
Οι υπερχειλίσεις ποταμών, όπως του Πηνειού, πλημμύρισαν ολόκληρα χωριά, καταστρέφοντας υποδομές, σπίτια και επιχειρήσεις. Η κατάσταση ήταν τραγική, με κατοίκους να παλεύουν μέχρι σήμερα για την αποκατάσταση των περιουσιών τους.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιο Λέκκα η κακοκαιρία Ντάνιελ είναι εξαιρετικό ακραίο φαινόμενο, όπου η περιοχή του Βόλου δέχθηκε 150 εκατομμύρια τόνους νερού και λάσπης σε μία ημέρα μόνο.
Ο διαδικτυακός ιστότοπος Μeteo.gr , ανέφερε ότι η περιοχή του Πηλίου είχε δεχτεί 750 χιλιοστά βροχής, από τα μεσάνυχτα έως τις 3 το μεσημέρι της Τρίτης, όταν η μέση ετήσια βροχόπτωση στην Αθήνα ήταν περίπου 400 χιλιοστά.
Ο διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος δήλωσε πως Σχεδόν δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε την πρόβλεψη. Αυτός είναι ένας αριθμός που δεν έχουμε ξαναδεί. Είναι εξωπραγματικό.
Ο ακαδημαϊκός και καθηγητής Φυσικής της ατμόσφαιρας Χρήστος Ζερεφός δήλωσε πως οδεύουμε στην πλήρη αποσταθεροποίηση του κλίματος και εκτίμησε ότι τέτοια φαινόμενα θα μας ξανάρθουν.
Το χρονικό
Στις 5 Σεπτεμβρίου, οι πλημμύρες στη Θεσσαλία, είχαν σαν αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον ενός ατόμου. Την ίδια μέρα, η Ζαγορά δέχθηκε 759.6 χιλιοστά βροχής, 55 φορές περισσότερες από τις μέσες βροχοπτώσεις της χώρας για τον ίδιο μήνα. Η Πορταριά κατέγραψε επίσης νέο ρεκόρ βροχόπτωσης με 761.9 χιλιοστά. Δεν ήταν δυνατή η μέτρηση περαιτέρω χιλιοστών βροχοπτώσεων επειδή ο μετεωρολογικός σταθμός στη συνέχεια απέτυχε να δώσει στοιχεία.
Στις 6 Σεπτεμβρίου, ο χείμαρρος Κραυσίδωνας, που πηγάζει από το Πήλιο, ξεχείλισε στις όχθες του στο Βόλο και κατέστρεψε μια γέφυρα και ένα γηροκομείο, ενώ παρέσυρε αυτοκίνητα, λεωφορεία, δέντρα και άλλα βαριά αντικείμενα στο πέρασμά του.
Στις 7 Σεπτεμβρίου, ο βασικός αυτοκινητόδρομος μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης έκλεισε και τα δρομολόγια των τρένων μεταξύ των δύο πόλεων ανεστάλησαν. Επίσης περισσότεροι από 800 άνθρωποι χρειάστηκε να διασωθούν από την ΕΜΑΚ μέσα από κτίρια και γέφυρες που κατέρρευσαν και βυθισμένα χωριά. Στη Λάρισα, μετά το τέλος των βροχοπτώσεων στις 8 Σεπτεμβρίου, το νερό συνέχισε να ανεβαίνει, καθώς ο Πηνειός ποταμός υπερχείλισε στις όχθες του, φτάνοντας σε στάθμη 9,5 μέτρων, σε σύγκριση με την κανονική στάθμη των 4 μέτρων
Την ίδια μέρα, η συνεχόμενη έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα κατά τις πρωινές ώρες είχε σαν αποτέλεσμα την υπερχείλιση των ποταμών, με πολλά χωριά (όπως ο Βλοχός και η Μεταμόρφωση) να βυθιστούν κάτω από τα νερά και δεκάδες κατοίκους να εγκλωβιστούν. Κατά την επιχείρηση διάσωσης της ΕΜΑΚ στο χωριό Αστρίτσα Καρδίτσας, εντοπίστηκαν νεκρές, δύο ηλικιωμένες γυναίκες. Στο Μορφοβούνι Καρδίτσας αρκετά σπίτια κατέρρευσαν, ενώ οι κάτοικοι στον Παλαμά ανέβηκαν στις στέγες των σπιτιών τους ή σε ψηλότερα σημεία προκειμένου να προστατευθούν.
Στη πόλη των Τρικάλων, ο Ληθαίος ποταμός υπερχείλισε σε διάφορα σημεία, με αποτέλεσμα ολόκληρες γειτονιές να μετατράπηκαν σε λιμνοθάλασσα. Επίσης κατοικίες, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα νερά του ποταμού. Στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας και ειδικότερα στην ανατολική είσοδο της πόλης σημειώθηκαν μεγάλες ζημιές σε κτίρια, κατοικίες και επιχειρήσεις από την υπερχείλιση του χείμαρρου Γκουσμπασανιώτη.
Στο Δήμο Φαρκαδόνας οι καταστροφές ήταν τεράστιες με πολλά χώρια να βρίσκονται κάτω από το νερό όπως στο Κεραμίδι και στον Κλοκοτό, αλλά και στην έδρα του Δήμου, στην Φαρκαδόνα, η ζημιά ήταν επίσης μεγάλη με όλη την κωμόπολη να λαμβάνει εντολή εκκένωσης προς το υψηλότερο σημείο της περιοχής στο δημαρχείο, αφού σε πολλά σημεία η στάθμη του νερού έφτασε και τα τέσσερα μέτρα λόγω της πτώσης τοπικών αναχωμάτων που προστάτευαν τον Δήμο. Στον Δήμο Πύλης οι ζημιές είναι μεγάλες, με τα πεδινά του Δήμου να πλημμυρίζουν ενώ τα ορεινά χωριά είχαν αποκοπεί από την Πύλη.
Ο Πορταικος ποταμός στο ύψος του Δημαρχείου Πύλης ήταν έτοιμος να παρασύρει την πόλη. Χάρη στην έγκαιρη προσπάθεια των μηχανημάτων του Δήμου αλλά και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύλης η πόλη σώθηκε. Το Αστυνομικό Τμήμα της πόλης απομάκρυνε τους κατοίκους από την παραποτάμια περιοχή απ το ύψος των σχολικών συγκροτηματων έως τον κυκλικό κόμβο στην είσοδο της Πύλης. Στην Κοιλάδα των Τεμπών το ύψος των νερών του Πηνειού ποταμού έφτασε τα 18 μέτρα. Ο απολογισμός, μέχρι στιγμής, για την Ελλάδα είναι 17 άνθρωποι νεκροί και 229.192 πνιγμένα ζώα. Ο νομός Τρικάλων και Καρδίτσας κηρύχθηκαν σε κατάσταση συναγερμού, καθώς οι περιοχές αυτές βρίσκονται στον Θεσσαλικό Κάμπο με αποτέλεσμα τις φονικές αυτές πλημμύρες.
Σύμφωνα με δηλώσεις στην ΕΡΤ του τότε περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, οι ζημιές από την καταιγίδα στην περιοχή αποτιμήθηκαν σε περισσότερα από 2 δισ. ευρώ. Κατά την επίσκεψή του στον πληγέντα Παλαμά Καρδίτσας, ο επί δώδεκα χρόνια περιφερειάρχης, δέχθηκε επίθεση και προπηλακίστηκε από εξαγριωμένους πολίτες για την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή και τον απομάκρυνε η αστυνομία.
Καταστροφή περιουσιών και επαγγελματιών – Ανοιχτές πληγές έως και σήμερα
Ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα αφορά τις κτηνοτροφικές μονάδες, με πολλές να χάνονται εντελώς, γεγονός που έχει σοβαρές συνέπειες στις τοπικές οικονομίες. Οι κάτοικοι προσπαθούν να ξαναστήσουν τις επιχειρήσεις τους, αλλά οι δυσκολίες παραμένουν, ειδικά σε περιοχές όπου το οδικό δίκτυο δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως, ιδίως στα ορεινά. Αυτή η μακροχρόνια διαδικασία αναδεικνύει την ανάγκη για συνεχείς προσπάθειες και κρατική υποστήριξη.
Η σεισμόπληκτη και πλημμυρόπληκτη Φαρκαδόνα μετράει ακόμα τις πληγές της ανέφερε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας.
Τα ερείπια από τα σπίτια ακόμα παραμένουν εκεί και αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. 250 σπίτια θα πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα στο Δήμο Φαρκαδόνας.
Ένα άλλο θέμα που πρέπει να λύσει άμεσα η Πολιτεία είναι η θωράκιση και ο καθαρισμός των αποστραγγιστικών καναλιών. Ο χειμώνας έρχεται και τα έργα που έπρεπε να γίνουν, δεν έγιναν.
Η Φαρκαδόνα θα αρχίσει να αδειάζει εάν δεν υπάρξει ελπίδα, με κατοίκους να αναζητούν την τύχη τους σε άλλα μέρη.
Υπάρχουν ακόμα άτομα που μένουν σε δομές.
Ο κ. Κουσοβίτης, μέλος κίνησης ανασυγκρότησης Φαρκαδόνας, σημείωσε ότι η πλειοψηφία του κόσμου έχει πάρει τα 6.600, αλλά υπάρχει και κόσμος που δεν έχει πάρει ακόμα ούτε την οικοσυσκευή. Ωστόσο, υπάρχει επαφή με το αρμόδιο υπουργείο για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά θα πρέπει το θέμα να «τρέξει» ώστε να μπορούν οι κάτοικοι να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
«Η χρηματοδότηση είναι το πρόβλημα. Ξεπεράστηκαν γραφειοκρατικά ζητήματα, αλλά πρέπει να επισπευστεί η διαδικασία για να αρχίσουν να φτιάχνονται τα σπίτια, ώστε ο κόσμος που έφυγε να επιστρέψει στο σπίτι του, στον τόπο του. Να επισκευαστούν και τα σχολεία για να γυρίσουν και τα παιδιά πίσω. Να μπούμε σε μια κανονικότητα».
«Θα γίνει κάποια στιγμή η τραγωδία»
«Είναι πολλές οι επιχειρήσεις που δεν έχουν αποζημιωθεί» είπε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ. Δημήτρης Κανέλλης, επιχειρηματίας.
«Μας λέγανε για διαδικασίες express που βλέπουμε έναν χρόνο μετά ότι δεν ισχύουν. Οι μνήμες είναι ακόμα νωπές. Όταν βρέχει φοβόμαστε να μη το ξαναζήσουμε. Εάν δεν είχαμε το φαινόμενο με τα νεκρά ψάρια θα ήταν σα να είχαμε μια κανονικότητα. Δε θα είχαν ανησυχήσει ξανά οι υπουργοί, η δημοτική αρχή. Θα θεωρούσαν ότι το διαχειρίστηκαν επικοινωνιακά. Αυτό είναι το δυστύχημα. Η επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης. Διορθώθηκαν δρόμοι, γέφυρες, αλλά αντιπλημμυρικά έργα δεν έχουμε δει. Έμειναν εξαγγελίες. Η κατάσταση είναι στον αυτόματο. Θα γίνει κάποια στιγμή η τραγωδία. Λέμε έναν χρόνο επιχειρηματίες και κάτοικοι ότι πρέπει να δούμε το αποτύπωμα των πλημμυρών».
«Η Μαγνησία κατεστραμμένη – Ταφόπλακα τα νεκρά ψαριά»
Ο πρόεδρος εστίασης και εκπρόσωπος των ξενοδόχων της Μαγνησίας, κ. Στεφάνου, αναφέρθηκε σε ένα εξάμηνο που η Μαγνησία καταστράφηκε από τις πλημμύρες και τις φωτιές που ακολούθησαν. «Ήρθαμε σε μια τουριστική περίοδο το 2024 με τον Παγασητικό να έχει τα γνωστά προβλήματα. Μέχρι να βρουν οι αρμόδιοι φορείς εάν τα νερά είναι καλά ή όχι, φτάσαμε Ιούνιο. Είναι θέμα ψυχολογίας για τους επισκέπτες. Είδαμε μια πτώση τζίρου 80%. Τα ξενοδοχεία δεν είχαν κρατήσεις και είχε προηγηθεί και ο covid. Το γεγονός με τα νεκρά ψάρια είναι η ταφόπλακα. Να εξαιρεθεί η Μαγνησία από το κριτήριο και όλες οι επιχειρήσεις να αποζημιωθούν για το έναν χαμένο χρόνο».
Χωρία που «σβήνουν»
Κραυγή αγωνίας και από τους αγρότες των παρακάρλιων χωριών. Μόνο οι οικογένειες μεγαλύτερης ηλικίας έχουν επιστρέψει στα χωριά. Οικογένειες με παιδιά έφυγαν στις πόλεις. Μέσα σε 20 ημέρες πλημμύρισαν σπίτια, καταστράφηκε αγροτικός εξοπλισμός αρχικά από το Daniel και μετά από τον Elias.
Αγρότες σημειώνουν ότι έργα 30-40 ετών από τα οποία βιοπορίζονταν οικογένειες καταστράφηκαν. Επίσης δεν έχει αποζημιωθεί το φυτικό κεφάλαιο. Ανακοινώθηκαν τα ποσά, αλλά η Ευρωπαϊκή Κοινότητα δίνει 4 χρόνια προθεσμία για την αποζημίωση. Οι αγρότες ζητούν αυτό να γίνει τάχιστα.
Στις παρακάρλιες περιοχές έχουν αποζημιωθεί οι αγρότες για τα πλημμυρισμένα χωράφια και για τα επόμενα δύο έτη. Έχουν δοθεί οι αποζημιώσεις για το 2023 με ένα ποσοστό 30-40% που θα εξοφληθεί έως το τέλος Σεπτέμβρη.
1,5 δισ. για την ενίσχυση των πληγεισών περιοχών
«Mιλάμε για την μεγαλύτερη καταστροφή που έχει πλήξει την πατρίδα μας» δήλωσε στο ΕΡΤΝews o υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος ανήμερα της θλιβερής επετείου από το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Ντάνιελ».
«Οι αιτήσεις για κρατική αρωγή έχουν ξεπεράσει τις 150.000» δήλωσε ο κ. Τριαντόπουλος αναφερόμενος στις αποζημιώσεις που έχουν δοθεί αλλά και το μέγεθος της ζημίας προσθέτοντας ότι συνολικά οι επικοινωνίες με τον κόσμο ξεπέρασαν τις 200.000.
«Μέχρι τώρα έχουμε διαθέσει 252 εκατ. από την κρατική αρωγή» δήλωσε ο υφυπουργός προσθέτοντας ότι ποσό αυτό εντάσσεται σε ένα σχέδιο αποζημιώσεων που ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ. «Συνεχίζεται αυτή η καταβολή με μια σειρά από μέτρα που αγγίζουν όλα τα νοικοκυριά της περιοχής» σημειώνοντας ότι «όλο αυτό το σχήμα (σ.σ. αρωγής στους πληγέντες) είναι σε εξέλιξη αντιμετωπίζοντας και όλα τα προβλήματα που προκύπτουν».
Ερωτηθείς από τους παρουσιαστές της εκπομπής «Συνδέσεις» για τις αποζημιώσεις στο ζωικό κεφάλαιο τόνισε ότι αυτό έχει αυτό έχει καλυφθεί από την πρώτη στιγμή από τον ΕΛΓΑ. «Το φυτικό κεφάλαιο είναι σε μια διαδικασία αποζημίωσης και συγκέντρωσης των στοιχείων από τον ΕΛΓΑ που τα φέρνουν στην κρατική αρωγή και εμείς στη συνέχεια θα τα καταβάλουμε».
Αναφερόμενος στην παρακάρλια περιοχή αποκάλυψε ότι οι πληγέντες έχουν αποζημιωθεί με 42 εκατ. ευρώ. «Έχουν αποζημιωθεί για τη φυτική τους παραγωγή, έχουν αποζημιωθεί για τα δύο χρόνια που δεν θα καλλιεργήσουν τα χωράφια τους στις παρακάρλιες περιοχές που είναι ακατάλληλες και είναι σε εκκρεμότητα το κομμάτι του φυτικού κεφαλαίου που περιμένουμε την ολοκλήρωση των στοιχείων από τον ΕΛΓΑ για να προχωρήσουμε σε αποζημιώσεις».
Πρόσθεσε ότι για τη Θεσσαλία, όσον αφορά στο κομμάτι της φυτικής παραγωγής, έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και απομένουν κάποιες λεπτομέρειες. Όσον αφορά τον πάγιο εξοπλισμό τόνισε ότι έχει δοθεί ο πρώτος και ο δεύτερος κύκλος της πρώτης αρωγής και έχει καταβληθεί το μεγαλύτερο μέρος των αποζημιώσεων σε αγρότες και επιχειρηματίες που είχαν πλήρεις φακέλους. «Έχει καταβληθεί το 50% της κρατικής αρωγής και έχουμε ζητήσει από την Περιφέρεια Θεσσαλίας να μας υποβάλει τους φακέλους για να προχωρήσει η διαδικασία», πρόσθεσε.
Σχολιάζοντας τις επικρίσεις για καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις των πληγέντων ο κ. Τριαντόπουλος υποστήριξε ότι οφείλονται σε ελλιπή στοιχεία. «Στις ενημερώσεις που κάνουμε τους παροτρύνουμε να συνεχίσουν να επικοινωνούν με τις επιτροπές της Περιφέρειας» ανέφερε λέγοντας ότι η πρώτη καταβολή του 50% γίνεται σε διάστημα 7 -10 ημερών από την αποστολή των ψηφιακών αρχείων στην αρμόδια υπηρεσία.
Μιλώντας για την πολύπαθη Φαρκαδόνα ο κ. Τριαντόπουλος επεσήμανε ότι τα όποια προβλήματα υπάρχουν αναφορικά με τις αποζημιώσεις σχετίζονται με καθυστερημένες αιτήσεις και κληρονομικά δικαιώματα. Όσον αφορά την αντικατάσταση της οικοσυσκευή που καταστράφηκε σημείωσε: «Ενεργοποιήσαμε ένα σύστημα που έδωσε την οικοσυσκευή, με αυτοματοποιημένο τρόπο, σε 20.000 νοικοκυριά».
Για τις μικρής κλίμακας ζημίες τόνισε ότι έχει απλοποιηθεί η διαδικασία λέγοντας μεταξύ άλλων ότι πιστώνονται στους δικαιούχους χρήματα ανάλογα με το μέγεθος της κατοικίας.
«Οι κάτοικοι μας είδαν σαν σανίδα σωτηρίας»
Οι διασώστες από τη Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών και από την Ειδική Ομάδα Επιχειρήσεων Πειραιά, ήταν αυτοί που σε πολλές περιπτώσεις έφταναν πρώτοι σε οικισμούς, που είχαν αποκλειστεί από τα ορμητικά νερά, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο, πλωτό και χερσαίο, για να διασώσουν ανθρώπους που κινδύνευαν να πνιγούν.
«Φανταστείτε, οι πινακίδες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ίσα που φαίνονταν πάνω από την επιφάνεια του νερού», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας από τους διασώστες, μιλώντας στην ΕΡΤ, περιγράφοντας το μέγεθος της καταστροφής. Η ομάδα του κατάφερε να φτάσει στον Παλαμά και σε άλλους οικισμούς που είχαν βυθιστεί στο νερό, χρησιμοποιώντας πλωτά και χερσαία μέσα. «Εκεί, από την πρώτη στιγμή που μπήκαμε στο χωριό, δεν σταματήσαμε λεπτό να επιχειρούμε μέχρι το βράδυ», συμπλήρωσε, τονίζοντας την ένταση των επιχειρήσεων που διήρκεσαν για μέρες.
Σημειώνεται πως οι διασώστες έσωσαν εγκλωβισμένους πολίτες από τις ταράτσες και τα σπίτια τους, αντιμετωπίζοντας εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις. «Πολλές οικογένειες, ηλικιωμένοι και άτομα με ειδικές ανάγκες βρίσκονταν παγιδευμένοι, και κάναμε ό,τι μπορούσαμε, για να τους βγάλουμε με ασφάλεια», δήλωσε ένα μέλος της ομάδας, περιγράφοντας τον αυτοσχεδιασμό και την ταχύτητα με την οποία έπρεπε να δράσουν. «Δεν μπορούσαμε να αφήσουμε το συναίσθημα να μας μπλοκάρει. Χρειάζεται καθαρό μυαλό για να επιχειρήσουμε σε τέτοιες συνθήκες», τόνισε, αναφερόμενος στη συναισθηματική πίεση που βίωσαν.
«Εκείνο το βράδυ, οι κάτοικοι μας είδαν σαν σανίδα σωτηρίας. Τα χαμόγελά τους, όταν τους βγάλαμε ασφαλείς, είναι κάτι που θα θυμάμαι για πάντα» είπε. Περιγράφοντας τις επιχειρήσεις σε περιοχές, όπως η Αγία Τριάδα και ο Παλαμάς, όπου πραγματοποιήθηκαν οι περισσότεροι απεγκλωβισμοί, οι διασώστες δεν έκρυψαν τη συγκίνηση και την ικανοποίησή τους για το έργο που επιτέλεσαν.
Εκείνοι που κράτησαν όρθια τη Θεσσαλία
Η parallaxi είχε φιλοξενήσει εθελοντές που έσπευσαν στο θεσσαλικό κάμπο για να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούσαν τους κατοίκους.
Τρείς άγνωστοι μεταξύ τους νέοι με το πάθος της ανιδιοτελούς προσφοράς, συναντήθηκαν ανάμεσα σε συντρίμμια, αποδεικνύοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον συνάνθρωπο, είχαν μιλήσει στην Αγγελική Κόγιου.
Στον Παλαμά που ξεχάστηκε από θεούς και ανθρώπους
Όταν ο φωτογράφος της parallaxi Γιώργος Νιάκας επισκέφτηκε την πόλη που μεγάλωσε. Μόνο που αυτή, δεν ήταν πια η ίδια…
Παλαμάς. Η πόλη που γεννήθηκα, η πόλη που μεγάλωσα, η πόλη που σε κάθε στενό, σε κάθε αλάνα υπάρχει και μια ανάμνηση από τα παιδικά μου χρόνια.
Κατάφερα να φτάσω στον Παλαμά την 5η μέρα της καταστροφής. Πλησιάζοντας, η ιδιαίτερη μυρωδιά του καταπράσινου καλοκαιρινού κάμπου που κάθε φορά ανυπομονούσα να μυρίσω και να με κάνει να νιώσω πως φτάνω στο σπίτι, έδωσε την θέση της σε μια άλλη. Ένα αποπνικτικό κοκτέιλ από πετρέλαιο, λάδια, νεκρά ζώα και σαπίλα. Τίποτα πλέον δεν είναι ίδιο.
Ένα οδοιπορικό στη Φαρκαδόνα, το Κεραμίδι και τη δομή του Κουτσόχερου είκοσι μέρες μετά την καταστροφή
Όταν ο Γιώργος Τούλας επισκέφτηκε τα χωριά που διαλύθηκαν από το πέρασμα του Daniel.
Ότι και αν φαντάζεσαι να εμπεριέχει η λέξη ”χωριό φάντασμα” αν δεν δεις αυτό που συμβαίνει σε ένα μέρος που πέθανε, ξαφνικά δεν μπορείς να το περιγράψεις με λέξεις.