Ελλάδα

Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης για το έγκλημα των Τεμπών

Την Τρίτη κατατίθεται πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Parallaxi
πυρ-ομαδόν-κατά-της-κυβέρνησης-για-το-έ-1136544
Parallaxi

Εικόνα: Eurokinissi

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν για την κυβέρνηση οι εξελίξεις γύρω από το έγκλημα των Τεμπών, με αφορμή τις αποκαλύψεις της Κυριακάτικης εφημερίδας «Το Βήμα» για κυβερνητική «μονταζιέρα» το μοιραίο βράδυ της πολύνεκρης σιδηροδρομικής τραγωδίας.

Το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι αύριο, Τρίτη θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση, ενώ ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το προχώρησε, ζητώντας την παραίτηση του Κ. Μητσοτάκη και τη διενέργεια εκλογών με διεθνείς παρατηρητές μάλιστα για να διαφυλαχτεί το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ξεκινήσει η συλλογή των 50 υπογραφών που απαιτούνται για την κατάθεση της πρότασης στη βουλή. Την πρόταση στηρίζουν και το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά, η Ελληνική Λύση και η Πλεύση Ελευθερίας.

Προκειμένου να αμυνθεί έναντι των γενικευμένων αντιδράσεων, η κυβέρνηση χαρακτήρισε καλοδεχούμενη την πρόταση της αντιπολίτευσης, παρ ότι το τελευταίο που θα ήθελε στην αντίστροφη μέτρηση προς τις Ευρωεκλογές είναι ένα ανηλεές σφυροκόπημα επί διήμερο στη βουλή, το οποίο θα τροφοδοτήσει περαιτέρω το καταγεγραμμένο κλίμα οργής στην κοινωνία που εμφανίζεται πεπεισμένη σε συντριπτικό βαθμό ότι επιχειρείται συγκάλυψη ευθυνών.

Στριμωγμένη στην γωνία η κυβέρνηση

Το Μέγαρο Μαξίμου, όμως, έχει και έναν ακόμα σημαντικό λόγο να αισθάνεται στριμωγμένο στη γωνία: Το γεγονός ότι η αποκάλυψη έγινε από το εκδοτικό συγκρότημα του εφοπλιστή – ιδιοκτήτη της Alter Ego Β. Μαρινάκη, το οποίο δείχνει αποφασισμένο να περάσει δυναμικά από τις υπόγειες παρασκηνιακές μάχες στον ανοιχτό πόλεμο με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι δύο πλευρές έχουν πάρει θέση μετωπικής σύγκρουσης πλέον, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τη χθεσινή, άκρως επιθετική ανακοίνωση της κυβέρνησης δια του εκπροσώπου της Π. Μαρινάκη, ο οποίος έκανε λόγο για «ισχυρά οικονομικά συμφέροντα» που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.

Η απάντηση ήταν άμεση και αιχμηρή από τον όμιλο Μαρινάκη, ο οποίος, σήκωσε το γάντι και σε ανακοίνωσή του σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η αδυναμία της κυβέρνησης να αναγνωρίσει τη βαθιά πληγή που έχει αφήσει στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας, το έγκλημα των Τεμπών, την οδηγεί σε τραγικά αδιέξοδα και πρωτοφανείς αλχημείες. «Αντί να επικροτεί τον αδέσμευτο, αντικειμενικό, ανεξάρτητο, Τύπο ο οποίος προσπαθεί επί ένα χρόνο τώρα, να διαλύσει το πέπλο αδιαφάνειας που καλύπτει το έγκλημα, ώστε να πέσει φως στα πραγματικά περιστατικά που οδήγησαν στην τραγωδία, βλέπει παντού φαντάσματα για «οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα» τα οποία δήθεν συνωμοτούν προκειμένου να την φθείρουν και να την καταστήσουν όμηρό τους. Οι χαρακτηρισμοί αυτοί, δεν μας αφορούν και δεν μας αγγίζουν. Θα συνιστούσαμε καλόπιστα στην κυβέρνηση αντί να μετέρχεται εκφράσεις που παραπέμπουν ευθέως στο επιτελικό παρακράτος, να συμβάλλει αποφασιστικά στη διευκόλυνση της Δικαιοσύνης να εντοπίσει τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς του δυστυχήματος» προστίθεται στην ανακοίνωση, με την οποία ουσιαστικά προαναγγέλλεται συνέχεια των αποκαλύψεων, αφού, όπως επισημαίνεται, «τα μέσα ενημέρωσης της AlterEgoMedia, θα συνεχίσουν με επιμονή, υπομονή, και επαγγελματική επάρκεια να λειτουργούν σε αμιγώς δεοντολογικό πλαίσιο, κόντρα στις κυβερνητικές πρακτικές που οδήγησαν τη χώρα στην 107η θέση παγκοσμίως, από άποψη ελευθεριών του Τύπου».

Ανάλογη στάση κράτησε το κυβερνητικό επιτελείο και έναντι του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ Στεφ. Κασσελάκη, ο οποίος, προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω από τον Ν. Ανδρουλάκη, ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού και την προσφυγή στις κάλπες με διεθνείς παρατηρητές που θα διασφαλίσουν το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθειά του να ξεπεράσει το έτερο φερέφωνο της απόπειρας αποσταθεροποίησης της χώρας, με τη σημερινή ανάρτησή του, πέρασε σε άλλη «πίστα» και έγινε συνειδητός υπονομευτής του Πολιτεύματος», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κυρίαρχη εκτίμηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ότι το έγκλημα των Τεμπών θα παραμείνει στην αιχμή της επικαιρότητας τους επόμενους προεκλογικούς μήνες και ότι θα τροφοδοτεί σταθερά την επικαιρότητα με εξελίξεις που θα προκύπτουν από τις κρίσιμες δικαστικές έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, τόσο εντός της χώρας, όσο και στο πλαίσιο της Γενικής Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Υπουργοί και βουλευτές μάλιστα, εκτιμούν ότι το δημοσίευμα «βόμβα» αποτελεί τη θρυαλλίδα ραγδαίων εξελίξεων, οι οποίες είναι πολύ πιθανό να επιβεβαιώσουν αυτό που πολλάκις έχει καταγραφεί στη μεταπολίτευση, ότι δηλαδή, όταν αρχίσει να …ξηλώνεται το πουλόβερ, δεν υπάρχει επιστροφή!

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού πραγματοποιούν αλλεπάλληλες συσκέψεις προκειμένου να χαράξουν τη «γραμμή άμυνας» του Μεγάρου Μαξίμου τόσο έναντι του συγκροτήματος Μαρινάκη όσο βεβαίως και έναντι της αντιπολίτευσης.

Η πρωτοβουλία Ανδρουλάκη και οι υπογραφές

Την πρόταση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκη για κατάθεση πρότασης δυσπιστίας έσπευσε να υποστηρίξει πρώτη η Νέα Αριστερά και ακολούθησαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου, ενώ στη Χαριλάου Τρικούπη ευελπιστούν ότι θα τη συνυπογράψει και η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, σημείωσε ότι δεν αναγνωρίζει στον Νίκο Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ κανένα πραγματικό και ουσιαστικό αντιπολιτευτικό ρόλο απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς είναι εκείνο το κόμμα που όλα αυτά τα χρόνια έχει στηρίξει όσο λίγοι την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη και μάλιστα σε κρίσιμα ζητήματα. Παράλληλα, όμως, τονίζει πως εφόσον κατατεθεί πρόταση μομφής απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, το ΚΚΕ θα τη στηρίξει με το δικό του σκεπτικό, όπως κάνει πάντα.

Για την κατάθεση της πρότασης, αύριο Τρίτη, όπως όλα δείχνουν, απαιτούνται 50 υπογραφές και η συλλογή τους έχει ήδη ξεκινήσει από στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Στόχος της αντιπολίτευσης είναι να «στριμώξει στο καναβάτσο» την κυβέρνηση, πιέζοντάς την για απαντήσεις επί τριήμερο στη βουλή.

Τι προβλέπει το άρθρο 84 του Συντάγματος

Πρόταση δυσπιστίας μπορεί να καταθέσουν τα εκλεγμένα μέλη του Κοινοβουλίου στη Βουλή των Ελλήνων, με σκοπό το Σώμα να άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση ή από μέλος της.

Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος και αναλυτικότερα σύμφωνα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής το καθεστώς που διέπει τη διαδικασία προϋποθέτει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή από 50 βουλευτές) και πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα, για τα οποία οι βουλευτές αίρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση εν συνόλω ή από κάποιο μέλος της.

Οι βουλευτές καταθέτουν την πρόταση προς τον πρόεδρο της Βουλής κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συνεδρίασης του Σώματος. Σε περίπτωση που η πρόταση υπογράφεται από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών (50), τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός κι αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

H συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η κυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.

H ψηφοφορία για την πρόταση διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση.

Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές).

Κατά την ψηφοφορία για τις πιο πάνω προτάσεις ψηφίζουν οι υπουργοί και υφυπουργοί που είναι μέλη της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, την ημέρα κατάθεσης 26 Μαρτίου της πρότασης δυσπιστίας και να ολοκληρωθεί, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, το βράδυ της Πέμπτης 28 Μαρτίου.

Σπίρτζης για Τέμπη: Δεν με νοιάζει να πιέσω τον Καραμανλή, πιέζεται μόνος του

Ο Χρήστος Σπίρτζης, πρώην υπουργός Μεταφορών ανέφερε πως «έχουν μαζευτεί 1,5 εκατ. υπογραφές για να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και για να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών», μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο ΣΚΑΪ.

Παράλληλα, σχετικά με τα όσα δημοσιεύτηκαν για το δυστύχημα στα Τέμπη περί αλλοίωσης των ηχητικών ντοκουμέντων των συνομιλιών του σταθμάρχη ο κ. Σπίρτζης επισήμανε πως η κυβέρνηση «πρέπει να τεκμηριώσει με κάθε τρόπο ότι οι ευθύνες περιορίζονται στο ανθρώπινο λάθος, δηλαδή μεταξύ των δύο μηχανοδηγών και του σταθμάρχη».

«Να μας πουν ποιος είχε πρόσβαση στην μαγνητοταινίες, και ποιος επέλεξε συγκεκριμένα τμήματα αυτών των συνομιλίων να τα δώσει στη δημοσιότητα» επισήμανε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά την ενεργοποίηση του άρθρου 86, ο κ. Σπίρτζης υπογράμμισε πως δεν το έκανε για να πιέσει τον κ. Καραμανλή.

«Δεν με νοιάζει να πιέσω καθόλου τον κ. Καραμανλή, πιέζεται από μόνος του όπως και οι άλλοι υπουργοί που έχουν ευθύνη ή δεν έχουν και εμπλέκονται σε αυτό» είπε.

Ερωτηθείς αν ο ίδιος αναλαμβάνει μερίδιο της ευθύνης επισήμανε πως «έκανα ό,τι μπορούσα» τονίζοντας πως η σύμβαση παραδόθηκε στο 74%.

«Δεν αισθάνομαι ότι μπορούσαμε να κάνουμε κάτι καλύτερο όταν είχαμε μια σύμβαση που ήταν διάτρητη, έλλειπαν υλικά, δεν παράγονταν υλικά εδώ και 15 χρόνια, δεν υπήρχαν ανταλλακτικά, δεν υπήρχαν προδιαγραφές ασφαλείας» επισήμανε ο κ. Σπίρτζης καταλήγοντας πως και ο ίδιος πρέπει να διερευνηθεί αν έχει ευθύνη.

«Ο ΟΣΕ οφείλει να απαντήσει ΑΜΕΣΑ αν τα ηχητικά παραδόθηκαν στην Αστυνομία, 3 ημέρες μετά»

Η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης, με ανακοίνωσης της, σημειώνει πως το δημοσίευμα του Βήματος «επιβεβαιώνει τα όσα δημόσια δήλωνε το Σωματείο μας λίγες ημέρες μετά το έγκλημα των Τεμπών για την διαρροή μονταρισμένων ηχητικών λίγες ώρες μετά το έγκλημα, για να καλλιεργηθεί η θεωρία του “μοναδικού ανθρώπινου λάθους” και καταγγέλλει την «προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος» που ξεκίνησε «από την πρώτη ημέρα» μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων.

Ποιος διοχέτευσε τα μονταρισμένα ηχητικά ντοκουμέντα στην δημοσιότητα λίγες ώρες μετά την τραγωδία

Ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, αστυνομικός συντάκτης του «Βήματος» και των «Νέων» που υπογράφει και το επίμαχο κομμάτι μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και πρόσθεσε μία νέα διάσταση στην τραγωδία των Τεμπών.

«Η ελληνική αστυνομία πολύ σωστά ανακοίνωσε ότι παραδόθηκαν οι ηχογραφήσεις του ΟΣΕ σε αστυνομικό της τροχαίας Λάρισας – όπως περιγράφεται από έγγραφα που δημοσιεύει το ”Βήμα της Κυριακής”’ – στις 3 Μαρτίου 2023. Πήγε υπάλληλος του ΟΣΕ και τους παρέδωσε τα σχετικά στικάκια», είπε αρχικά ο αστυνομικός συντάκτης.

Και τόνισε: «Όμως το ερώτημα είναι: πώς αυτές οι συνομιλίες από έναν κρατικό χώρο του ΟΣΕ, όπου έχουν πρόσβαση μόνο κρατικοί υπάλληλοι, βγήκαν από την 1η Μαρτίου 2023 λίγες ώρες αργότερα οι επίμαχοι διάλογοι;».

Ο Βασίλης Λαμπρόπουλος υπογράμμισε το ερώτημα: «Ποιος διέρρευσε τις μονταρισμένες συνομιλίες, οι οποίες ήταν κλειστές σε κρατικό χώρο από την 1η Μαρτίου και όπως παραδέχθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σήμερα στις αρμόδιες αρχές της τροχαίας της Λάρισας που έκανε την σχετική έρευνα δόθηκαν στις 2 και 3 Μαρτίου 2023».

«Αν στην πραγματικότητα τηρούνταν κατά γράμμα ο Γενικός Κανονισμός Κυκλοφορίας…»

Η συνεχιζόμενη προσπάθεια προτού αποφανθεί η Δικαιοσύνη να αποδοθεί η ευθύνη στον μοιραίο σταθμάρχη, προκαλούν την οργή των συγγενών των θυμάτων.

Όπως σχολιάζει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Βαγγέλης Βλάχος, που έχασε τον αδελφό του Βάιο στο σιδηροδρομικό δυστύχημα, «ένα ενδιαφέρον σημείο της “μονταζιέρας” είναι ότι αν στην πραγματικότητα τηρούνταν κατά γράμμα ο Γενικός Κανονισμός Κυκλοφορίας (που προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν τηρήθηκε μόνο εκείνη τη στιγμή) οι συνομιλίες θα ήταν τόσο πλήρεις και τυπικές που θα ήταν δύσκολο να γίνει και μοντάζ αλλά και λάθος».

Και καταλήγει επισημαίνοντας:

«Αλλά είναι τόσο μπάχαλο ο ΟΣΕ και τα τρένα, που το [“Βασίλη, φεύγω;” “Φεύγεις”] ήταν η κανονικότητα. Και υποψιάζομαι ότι έτσι είναι και σήμερα».

*Με πληροφορίες από ieidiseis, skai.gr, in.gr

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα