Top

Παγκόσμια ανησυχία για την έξαρση της πανδημίας – Σκέψεις για νέα lockdown

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας παγκοσμίως. 

Parallaxi
παγκόσμια-ανησυχία-για-την-έξαρση-της-627382
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας παγκοσμίως. 

Η Γαλλία συγκαλεί σήμερα το Συμβούλιο Αμυνας και εξετάζει σχέδια για επιβολή τοπικών lockdown για να προλάβει νέα έξαρση της επιδημίας του κορονοϊού, που έχει φθάσει σε ανησυχητικά επίπεδα στην Αγγλία, ενώ η Νότια Αφρική ενισχύει τα περιοριστικά μέτρα αφού ξεπέρασε το φράγμα του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων.

Την ώρα που οι εκστρατείες εμβολιασμού αρχίζουν να επιταχύνονται στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες απέναντι στην πανδημία που έχει προκαλέσει 1,7 εκατομμύριο θανάτους παγκοσμίως –186.000 από τους οποίους στην Ρωσία– , ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανησυχεί γι’ αυτό που έπεται και πιθανόν να είναι «χειρότερο».

Στην Γαλλία, παρά τις ελπίδες που γεννιούνται από την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού, η χώρα τελειώνει τον χρόνο υπό την απειλή νέου lockdown, το οποίο θα μπορούσε να έχει τοπικό χαρακτήρα, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, ενώ το Συμβούλιο Αμυνας συνέρχεται υπό την προεδρία του Εμανουέλ Μακρόν.

Τις τελευταίες επτά ημέρες, 12.000 νέα κρούσματα καταγράφονταν καθημερινά στην Γαλλία, πολύ περισσότερα από τον στόχο των 5.000 ημερήσιων κρουσμάτων που είχε θέσει η κυβέρνηση. Ιδιαίτερα σοβαρή είναι η κατάσταση της επιδημίας στην ανατολική περιοχή της χώρας.

Στην Αγγλία, ο αριθμός των νοσηλευομένων ασθενών της Covid-19 έχει ξεπεράσει την κορύφωση του πρώτου κύματος και βρισκόταν χθες στους 20.426. Ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων έφθασε στο νέο ρεκόρ των 41.385, τοποθετώντας το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στο «κέντρο της καταιγίδας», σύμφωνα με τις υγειονομικές υπηρεσίες.

Στην Νότια Αφρική, οι αρχές επέβαλαν αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα: η πώληση αλκοόλ απαγορεύεται και η χρήση μάσκας είναι πλέον υποχρεωτική. Τα μέτρα ανακοινώθηκαν χθες από τον πρόεδρο Σιρίλ Ραμαφόζα, ο οποίος επέκτεινε την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 23.00 που ίσχυε μέχρι σήμερα στις 21.00.

Η ταχύτητα μετάδοσης είναι «ιδιαιτέρως ανησυχητική», προειδοποίησε ο πρόεδρος, καθώς η Νότια Αφρική είναι πλέον η πρώτη αφρικανική χώρα που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο κρούσματα.

«Μειώσαμε την επιφυλακή και, πλέον, πληρώνουμε το τίμημα», είπε.

Με 26.000 νεκρούς περίπου τον Νοέμβριο, και 186.000 θανάτους αυτήν την χρονιά, η Ρωσία είδε τον απολογισμό της επιδημίας να τριπλασιάζεται διά μιας μετά την υιοθέτηση από την Ρωσική Υπηρεσία Στατιστικής νέου τρόπου υπολογισμού που πλησιάζει περισσότερο τις διεθνείς νόρμες.

Οι νέοι αριθμοί τοποθετούν την Ρωσία στην τρίτη θέση παγκοσμίως πίσω από τις ΗΠΑ (περί τους 335.000 νεκροί), σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χθες, και την Βραζιλία (περισσότεροι των 191.000 θανάτων).

Παρά τον νέο βαρύ απολογισμό, οι ρωσικές αρχές απέρριψαν την ιδέα νέου lockdown, ποντάροντας στην αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου, του Sputnik-V, η διάθεση του οποίου άρχισε στις αρχές του Δεκεμβρίου.

Προετοιμασία για το χειρότερο εκτός Covid-19

Η Λευκορωσία ξεκίνησε σήμερα την εκστρατεία εμβολιασμού με το ρωσικό εμβόλιο, ενώ ο εμβολιασμός συνεχίζεται στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης με το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech.

Μετά την Ισπανία, η οποία ξεπέρασε επισήμως το φράγμα των 50.000 θανάτων, την Ιταλία και Γαλλία (την Κυριακή), στο Βέλγιο ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί από οίκους ευγηρίας, ενώ στο Λουξεμβούργο εμβολιάσθηκαν οι πρώτοι επαγγελματίες του τομέα της υγείας.

Οι ισπανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα τηρήσουν μητρώο των ατόμων που αρνούνται να εμβολιασθούν κατά της Covid-19, το οποίο θα μεταβιβασθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά δεν θα δημοσιευθεί.

Παρά την γενική αισιοδοξία που επικρατεί μετά την έναρξη των εκστρατειών εμβολιασμού, ο Μάικλ Ράιαν, επικεφαλής της υπηρεσίας εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, δήλωσε χθες ότι αυτή η πανδημία, η σοβαρότερη εδώ και 100 χρόνια, αποτελεί «σήμα συναγερμού».

«Αυτή η επιδημία υπήρξε πολύ σοβαρή. Μεταδόθηκε σε όλον τον κόσμο με μεγάλη ταχύτητα και χτύπησε σε κάθε γωνιά του πλανήτη, αλλά δεν είναι αναγκαστικά η χειρότερη», προειδοποίησε ο γιατρός του ΠΟΥ, κατά την τελευταία συνέντευξη τύπου της χρονιάς.

Μπορεί ο ύπνος να μας προστατέψει από τον κοροναϊό;

Νέο στέλεχος σε πολλές ηπείρους

Η πανδημία έχει προκαλέσει 1.773.138 θανάτους και προσβάλει περισσότερα από 81,4 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με σημερινό απολογισμό του AFP.

Μετάλλαξη του κορονοϊού που εμφανίσθηκε πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο, και ενδεχομένως είναι περισσότερο μεταδοτική, έχει εντοπισθεί σε πολλές χώρες.

Εχει εντοπισθεί σε σειρά ευρωπαϊκών χωρών και σε άλλες ηπείρους, στον Καναδά, στην Ιορδανία και την Ιαπωνία. Ηταν ήδη παρόν από τον Νοέμβριο στην βόρεια Γερμανία, όπου εντοπίσθηκε σε έναν ασθενή, ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές.

Οι υψηλοί ρυθμοί προσβολής αυξάνουν τις ανησυχίες εν όψει της Πρωτοχρονιάς.

Στην Αυστραλία δεν θα υπάρχουν θεατές το βράδυ της Πέμπτης στην παραδοσιακή γιορτή των πυροτεχνημάτων στο λιμάνι του Σίδνεϊ, ενώ στην Βραζιλία οι αρχές ανακοίνωσαν το κλείσιμο τον προσβάσεων προς τις παραλίες για την Πρωτοχρονιά.

Ισπανία: Έπειτα από καθυστέρηση 24 ωρών έφτασαν στη χώρα οι πρώτες 350.000 δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech

Η Ισπανία έλαβε σήμερα περισσότερες από 350.000 δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού των Pfizer/BioNTech, μία ημέρα αφού ένα πρόβλημα στο Βέλγιο προκάλεσε καθυστέρηση στην παράδοση των εμβολίων, ανακοίνωσε η ισπανική κυβέρνηση.

Τα εμβόλια έφτασαν με πέντε αεροπλάνα σε πέντε πόλεις της Ισπανίας και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στις ισπανικές επαρχίες “προκειμένου να ξεκινήσει η εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού”, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο στρατός επέβλεψε τη μεταφορά των εμβολίων προς τα Κανάρια Νησιά και τις Βαλεαρίδες Νήσους, όπως και στους θύλακες Θέουτα και Μελίγια, στην πλευρά του Μαρόκου.

Η Ισπανία, που έχει καταγράψει περισσότερους από 50.000 θανάτους από την covid-19, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό που δημοσιεύθηκε χθες Δευτέρα το βράδυ, έλαβε τα πρώτα εμβόλια το Σάββατο και ξεκίνησε την εκστρατεία εμβολιασμού την επομένη, όπως και οι περισσότερες χώρες της ΕΕ.

Χθες το πρωί ήταν προγραμματισμένο η χώρα να λάβει μεγάλο αριθμό εμβολίων, όμως η παράδοσή τους καθυστέρησε κατά 24 ώρες, όπως και σε άλλες επτά ευρωπαϊκές χώρες που δεν κατονομάστηκαν, λόγω ενός μικρού προβλήματος στον ανεφοδιασμό. Η Pfizer διανέμει το εμβόλιο σε όλη την Ευρώπη από το εργοστάσιό της στο Πιρς του Βελγίου.

Βάσει του χρονοδιαγράμματος για τους επόμενους τρεις μήνες, η Ισπανία θα λαμβάνει κάθε εβδομάδα 350.000 δόσεις του εμβολίου.

Ο Ισπανός υπουργός Υγείας Σαλβαδόρ Ίγια δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του στην ισπανική τηλεόραση ότι, αν όλα πάνε όπως είναι προγραμματισμένο, “περίπου το 70%” του πληθυσμού της χώρας θα έχει εμβολιαστεί έως το καλοκαίρι του 2021.

Μια εκτίμηση πολύ πιο αισιόδοξη σε σχέση με τις επίσημες εκτιμήσεις της κυβέρνησης, στόχος της οποίας είναι 15 με 20 εκατομμύρια Ισπανοί, σε σύνολο 47 εκατομμυρίων, να έχουν εμβολιαστεί έως τον Μάιο ή τον Ιούνιο.

Εκτός ΜΕΘ οι τέσσερις στους πέντε θανάτους το τελευταίο δίμηνο – Ποιοι θα λάβουν πρώτοι το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Βρετανία: Ο αριθμός των νοσηλευομένων με κορονοϊό στην Αγγλία είναι μεγαλύτερος από ό,τι στην κορύφωση του Απριλίου

Ο αριθμός των ασθενών από τον νέο κορονοϊό που νοσηλεύονται στην Αγγλία ξεπέρασε την κορύφωση του πρώτου κύματος και ο αριθμός των μολύνσεων έφθασε σε νέο ρεκόρ, ρίχνοντας τους υγειονομικούς «στο κέντρο της καταιγίδας», σύμφωνα με αξιωματούχο των υπηρεσιών υγείας.

Χθες, Δευτέρα, το πρωί, 20.426 άνθρωποι νοσηλεύονταν στην Αγγλία από την ασθένεια, έναντι 18.974 κατά την κορύφωση του πρώτου κύματος, στις 12 Απριλίου.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί μόνο μέσα σε μία ημέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθε σε 41.385 ξεπερνώντας το όριο των 40.000 για πρώτη φορά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Συνολικά, περισσότεροι από 2,3 εκατ. άνθρωποι έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό στη Βρετανία, εκ των οποίων τουλάχιστον 71.000 έχουν πεθάνει.

«Πολλοί ανάμεσά μας έχουν χάσει μέλη της οικογένειάς τους, φίλους, συναδέλφους και –σε μια περίοδο του χρόνου που είναι κανονικά εορταστική– πολλοί άνθρωποι αισθάνονται όπως είναι φυσικό ανησυχία, αποστέρηση και κόπωση», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) της Αγγλίας, Σάιμον Στίβενς, σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter.

«Και να ‘μαστε πάλι στο κέντρο της καταιγίδας με ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού που σαρώνει την Ευρώπη και αυτή τη χώρα», πρόσθεσε.

Οι υπηρεσίες των νοσοκομείων είναι «πολύ, πολύ επιβαρημένες», δήλωσε σήμερα ο Μάθιου Κέρσοου, αξιωματούχος ενός νοσοκομείου στο Κρόιντον, νότια του Λονδίνου, κάνοντας λόγο στο BBC για μια «δύσκολη στιγμή».

Η βρετανική κυβέρνηση υπολογίζει στα εμβόλια προκειμένου να εξέλθει από την κρίση.

Η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Υγειονομικών Προϊόντων (MHRA) αναμένεται να δώσει τις επόμενες ημέρες τη γνώμη της για το εμβόλιο που έχει αναπτυχθεί από το βρετανικό εργαστήριο AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μετά την έγκριση εκείνου των Pfizer/BioNTech που έχει χορηγηθεί σε περισσότερους από 600.000 ανθρώπους από τις 8 Δεκεμβρίου.

Ο Σάιμον Στίβενς εκτίμησε πως «μόνο στο τέλος της άνοιξης» θα έχουν εμβολιαστεί όλοι άνθρωποι που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες στη χώρα. «Αυτό αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη αναλαμπή ελπίδας για τη χρονιά που έρχεται», υπογράμμισε.

Ιράν- κορονοϊός: Ξεκινούν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους του πρώτου ιρανικού εμβολίου κατά της covid-19

Ξεκίνησαν σήμερα στο Ιράν οι πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους ενός εμβολίου που έχει αναπτυχθεί στη χώρα κατά του κορονοϊού, όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, το οποίο, σύμφωνα με την Τεχεράνη, θα βοηθήσει τη χώρα να νικήσει την πανδημία παρά τις αμερικανικές κυρώσεις που εμποδίζουν το Ιράν να εισάγει εμβόλια.

Ο όμιλος Setad, που ελέγχεται από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, ανακοίνωσε ότι η παραγωγή του εμβολίου που ανέπτυξε μία από τις εταιρείες του, η Shifa Pharmed, ενδέχεται να φτάσει τις 12 εκατομμύρια δόσεις τον μήνα, έξι μήνες μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση των κλινικών δοκιμών.

Οι πρώτοι εθελοντές που έλαβαν το εμβόλιο ήταν στελέχη του ομίλου και η κόρη του επικεφαλής του, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των Ιρανών σε αυτό.

“Το μήνυμα αυτής της ενέργειας είναι ότι δεν θεωρούμε ότι είμαστε διαφορετικοί από τους άλλους ανθρώπους και φέραμε πρώτα τις οικογένειές μας να δοκιμάσουν το εμβόλιο”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας του Ιράν Σαΐντ Ναμακί.

Το Ιράν είναι η πλέον πληγείσα χώρα από την πανδημία covid-19 στη Μέση Ανατολή. Η Τεχεράνη καταγγέλλει ότι η ικανότητά της να αγοράσει εμβόλια περιορίζεται λόγω των κυρώσεων που της έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ μετά το 2018 όταν η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Το Ιράν είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι έλαβε έγκριση από τις αμερικανικές αρχές να αγοράσει εμβόλια κατά του κορονοϊού μέσω της πρωτοβουλίας COVAX υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η Ερυθρά Ημισέληνος στο Ιράν έχει επίσης ανακοινώσει, ανεξάρτητα από την κυβέρνηση, ότι σκοπεύει να εισάγει ένα κινεζικό εμβόλιο κατά της covid-19.

Ολλανδία: Ο ρυθμός των θανάτων αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο ρυθμός των θανάτων στην Ολλανδία αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά το 2020 εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Στατιστικής της χώρας.

Μέχρι την περασμένη εβδομάδα 162.000 θάνατοι είχαν καταγραφεί στην Ολλανδία των 17 εκατομμυρίων κατοίκων, 13.000 περισσότεροι από το αναμενόμενο σε μία κανονική χρονιά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας. «Τέτοια αύξηση του αριθμού των θανάτων έχει να καταγραφεί από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Περί τους 9.000 περισσότεροι άνθρωποι πέθαναν κατά την διάρκεια του πρώτου κύματος της επιδημίας, από τις αρχές του Μαρτίου μέχρι τις αρχές του Μαΐου, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Στατιστικής, ενώ 6.000 επιπλέον θάνατοι καταγράφηκαν από την έναρξη του δεύτερου κύματος στα μέσα του Σεπτεμβρίου.

Ο αριθμός των θανάτων ήταν χαμηλότερος κατά τις υπόλοιπες εβδομάδες.

Συνολικά, 770.400 κρούσματα έχουν αναφερθεί στην Ολλανδία από την έναρξη της επιδημίας. Εχει επισήμως καταγραφεί ότι περισσότεροι από 11.000 ασθενείς κατέληξαν εξαιτίας της νόσου Covid-19.

Ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων είναι πιθανόν να είναι σημαντικά υψηλότερος, καθώς λόγω έλλειψης διαγνωστικών μέσων και δυνατοτήτων των εργαστηρίων, μόνο οι σοβαρά ασθενείς πέρασαν από διαγνωστικά τεστ κατά τους πρώτους μήνες της επιδημίας.

Αίγυπτος: Τα περισσότερα θύματα και μολύνσεις από κορονοϊό εδώ και πέντε μήνες, παρουσίασε χθες η χώρα

Τα περισσότερα θύματα, αλλά και κρούσματα COVID-19 σε διάστημα πέντε μηνών παρουσίασε χθες, Δευτέρα, η Αίγυπτος, χτυπώντας μια «καμπάνα κινδύνου» για τον πληθυσμό, για το δεύτερο κύμα του κορονοϊού που περνάει η Χώρα του Νείλου, όπως το χαρακτήρισε και η υπουργός Υγείας Χάλα Ζάγιεντ.

Συγκεκριμένα χθες, Δευτέρα, η Αίγυπτος κατέγραψε 1.359 νέες περιπτώσεις μολύνσεων από κορονοϊό, ενώ 61 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές του θανατηφόρου ιού.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από το ξέσπασμα της πανδημίας στην Αίγυπτο, στις 14 Φεβρουαρίου, τουλάχιστον 133.900 άτομα έχουνε μολυνθεί από κορονοϊό, ενώ συνολικά πέθαναν 7.466 άτομα στη χώρα από επιπλοκές του COVID-19.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα