Αλλάζει ο πολιτικός χάρτης της Ευρώπης; Ποιοι είναι οι Ακροδεξιοί στο Ευρωκοινοβούλιο

Τα πρόσωπα των άκρων που θα απασχολήσουν τα υπόλοιπα χρόνια και οι χώρες με τη χαμηλότερη συμμετοχή

Αλέξανδρος Βασιλείου
αλλάζει-ο-πολιτικός-χάρτης-της-ευρώπη-1174090
Αλέξανδρος Βασιλείου

Είναι πια κατοχυρωμένο και με τη βούλα. Μιλάμε για μια στροφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα άκρα της Δεξιάς. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) παραμένει η πρώτη δύναμη του Κοινοβουλίου, δείχνοντας πως παρά την αύξηση των ακροδεξιών κομμάτων, ο έλεγχος παραμένει στην (κέντρο)δεξιά, παρόλα αυτά τα ποσοστά των ακροδεξιών κομμάτων είναι κάτι παραπάνω από καμπανάκι για την Ένωση και πια η επιρροή στις αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου ενισχύεται σημαντικά. 

Μιλώντας με ποσοστά – 1 στους 2 Ευρωπαίους δεν ψήφισε

Στιγμιότυπο από την εκλογική διαδικασία για τις ευρωεκλογές σε εκλογικό τμήμα του Πύργου Ηλείας, Κυριακή 9 Ιουνίου 2024. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI)

Η Ευρώπη όμως κατέγραψε και μια άλλη, εξίσου μεγάλη, στροφή. Αυτή της αποχής. Οι “εφιάλτες” έγιναν πραγματικότητα με σημαντικούς τριγμούς στην συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες. Σύμφωνα πάντα με τα προσωρινά αποτελέσματα, καθώς δεν έχει τελειώσει σε όλες τις χώρες η διαδικασία, καταγράφηκαν κάποια εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά ανά την ΕΕ.

Χαρακτηριστικά, η Κροατία κατέγραψε συμμετοχή μόλις 21,34% (!) ενώ τον πήχη του 40% δεν ξεπέρασαν Λιθουανία (28,35%),  Βουλγαρία (33,79%), Λετονία (33,82%), Σλοβακία (34,38%), Τσεχία (36,45%), Πορτογαλία (36,54%) και Εσθονία (37,70%).

Αντιθέτως, μεγάλη προσέλευση σημειώθηκε σε κράτη όπως το Βέλγιο, η καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (89,82%), το Λουξεμβούργο (82,29%) και η Μάλτα (73%).

Πηγή: Verian για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Συνολικά, στην Ευρωπαϊκή κάλπη προσήλθε 1 στους 2 πολίτες (51,01% συμμετοχή) ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό αποχής ανέρχεται σε 58,61%.

Τα ποσοστά που καταγράφηκαν είναι αρκετά ανησυχητικά για την ποιότητα της Δημοκρατίας που υποτίθεται πως χαρακτηρίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Προσέλευση στα πατώματα, μη δημοκρατικές ιδέες σοβαρά ενισχυμένες. Απάθεια και αντίδραση είναι δυο λέξεις που χαρακτηρίζουν την κατάσταση.

Ο Χάρτης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Πηγή: Verian για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Τα πρόσωπα της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα

Ελληνική Λύση

Οι ακροδεξιές παρατάξεις ανέδειξαν 4 Ευρωβουλευτές που θα “υπηρετήσουν” στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έως το 2029. Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου με ποσοστό 9,3%, πρόκειται να εκπροσωπηθεί- και να μας εκπροσωπήσει- στο Ευρωκοινοβούλιο από 2 πρόσωπα. Πρόκειται για τον Φράγκο Εμμανουήλ, με 110.668 σταυρούς και την Αλεξανδράκη Γαλάτω, με 51.458 ψήφους. Στο πρώτο σε σταυρούς ακροδεξιό κόμμα, οι δυο εκλεγέντες φαίνεται να “μπέρδεψαν” την χώρα με το εξής παράδοξο: ο πρώτος φαίνεται πως στην συνείδηση του κόσμου μάλλον ήταν κάποιος άλλος (!). Με ανάρτησή του στο Facebook, ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ, Φράγκος Φραγκούλης, αναφέρει πως δέχεται πολλά μηνύματα που τον συγχαίρουν για την εκλογή του, ενώ ο ίδιος δεν πολιτεύθηκε!

Όσο για την δεύτερη, μέχρι πριν λίγες ώρες παρέμενε… άγνωστη! «Είμαι χαρούμενη. Και μπορώ να ευχαριστήσω όλο τον κόσμο που με ψήφισε. Αυτά, δεν έχω να πω τίποτα άλλο. Είμαι σοκαρισμένη γιατί δεν το περίμενα. Μπήκα για να βοηθήσω και πως έγινε αυτό… Τους λέω ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου. Να είναι όλοι καλά. Αυτά. Να είστε καλά» είπε στις πρώτες της δηλώσεις η Γαλάτω Αλεξανδράκη, η οποία φάνηκε να αναρωτιέται «πως έγινε αυτό».

Νίκη

Όσον αφορά την Νίκη, του Δημήτρη Νατσιού, με 42.050 ψήφους, ευρωβουλευτής γίνεται ο ηθοποιός Νίκος Αναδιώτης. Ο ηθοποιός κατάφερε να μπει στο Ευρωκοινοβούλιο αφού το κόμμα του απέσπασε το 4,37% του εκλογικού σώματος, ήτοι 173.574 ψήφους. Ο ίδιος, δηλώνοντας μη ακροδεξιός, δεσμεύεται να υπηρετήσει τις χριστιανικές αξίες, ενώ δήλωσε πως «Μένει να αποδειχθεί τι μπορώ να προσφέρω στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο λόγος που επέλεξα να συστρατευθώ με τη Νίκη ήταν εξαρχής για να βοηθήσω το κίνημα και όχι να δω απαραίτητα τον εαυτό μου στην Ευρωβουλή». 

Φωνή Λογικής

Τέλος, στις Βρυξέλλες “μετακομίζει” και η αρχηγός του κόμματος Φωνή Λογικής, Αφροδίτη Λατινοπούλου. Έχοντας αποσπάσει συνολικά 3,04% και 120.753 ψήφους, η Αφροδίτη Λατινοπούλου με 58.969 σταυρούς οδεύει προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως το 8ο και τελευταίο κόμμα που εκπροσωπεί την Ελλάδα στην ΕΕ. Η πολυσυζητημένη για τις απόψεις που εκφράζει στις πλατφόρμες της στα social media πολιτικός, προερχόμενη από την Νέα Δημοκρατία, κατάφερε να αφήσει πίσω της το 0,43% των Εθνικών εκλογών, πείθοντας ακόμη 100.000 ανθρώπους να την ψηφίσουν συγκριτικά με τον περσινό Ιούνιο! Η ίδια φαίνεται να κατευθύνεται προς την ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη

Αυστρία

Στην Αυστρία, πρώτη δύναμη αναδείχθηκε το Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας (FPO) με 25,4% με ηγέτη τον Herbert Kickl. Το κόμμα ανήκει στο πολιτικό φάσμα της ακροδεξιάς και συμμετέχει στην ομάδα της Ταυτότητας και Δημοκρατίας (ID). Με 6, λοιπόν, ευρωβουλευτές, η Αυστρία μπαίνει στο νέο Κοινοβούλιο, υπηρετώντας μια ατζέντα αρκετά συντηρητική. Με 3 παραπάνω έδρες από την τελευταία ευρωπαϊκή αναμέτρηση, η Αυστρία επιβεβαιώνει την άνοδο της Ακροδεξιάς για την οποία συζητάμε όλο αυτό το διάστημα.

Γαλλία

λεπεν

Η Γαλλία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα θέματα συζήτησης των ημερών. Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν– του οποίου επίσημα ηγείται ο Τζόρνταν Μπαρντελά αλλά αδιαμφισβήτητη ηγέτης παραμένει η Λεπέν- επιεικώς… συνέτριψε το κόμμα του Εμμναουέλ Μακρόν. Η κατάσταση οδήγησε σε διάλυση της Βουλής και προκήρυξη πρόωρων εκλογών, με την διαοφρά των 16,77 μονάδων να αποτελεί τεράστιο πλήγμα για τον Γάλλο πρόεδρο. Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι η άλλοτε ισχυρή Γαλλία με μεγάλη συμμετοχή στην ομάδα Renew Europe (RE), εισέρχεται στο νέο Κοινοβούλιο με 30 ευρωβουλευτές στην ομάδα Δημοκρατία και Ταυτότητα (ID) και 13 στο RE.

Ένα ακόμα στοιχείο που αποτελεί σημείο για ανάλυση, είναι η συσπείρωση αριστερών κομμάτων της Γαλλίας που φαίνεται να ενώνονται εν όψει των πολύ κρίσιμων εθνικών εκλογών, προκειμένου να “χτυπήσουν” τη δημοφιλή ακροδεξιά της χώρας τους. 

Ιταλία

Στην Ιταλία, η Τζόρτζια Μελόνι διατηρεί την δύναμή της. Η Μελόνι έχει χαρακτηριστεί ως επιτυχημένη αναφορικά με τις σχέσεις της με την Ευρώπη, ενώ θεωρείται γεφυρωτής των πιο άκρα δεξιών και δεξιών. Η ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών που απαρτίζεται συνολικά βάσει εκτιμήσεων από 73 άτομα, αποτελείται από 24 Ιταλούς ευρωβουλευτές. Η Μελόνι βρίσκεται σε ευνοϊκή θέση και χαρακτηρίζεται ως “ρυθμιστής”, ενώ αναφέρει ενδιαφέρουσα την εξέλιξη της Λεπέν.

Γερμανία

Η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) θεωρείται κι αυτή κερδισμένη των Ευρωεκλογών. Ο χαμένος των εκλογών στην Γερμανία είναι ο Όλαφ Σολτς, για τον οποίο φαίνεται ότι άνοιξε ο δρόμος του απερχόμενου Καγκελαρίου. Με τους Χριστιανοδημοκράτες στην πρώτη θέση και την ακροδεξιά AfD στην δεύτερη τα δεδομένα αλλάζουν στη Γερμανία. Ενδιαφέρον παρουσιάζει πως η AfD παρουσίασε αύξηση του ποσοστού της, που ανέρχεται στο 15,9% ενώ πρόκειται για το κόμμα με τη μεγαλύτερη επιτυχία στο TikTok. Οι αναλύσεις μιλούν για επιτυχή δίοδο προς την νέα γενιά ενώ φαίνεται το ακροδεξιό κόμμα να παίζει χωρίς αντίπαλο στο TikTok. H Άλις Βάιντελ και ο Τίνο Κρούπαλα, οι συμπρόεδροι του κόμματος, αποτελούν σίγουρα νικητές της ακροδεξιάς παράταξης. Μένει να δούμε που θα ταχθούν στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ολλανδία

Στην Ολλανδία, το ακροδεξιό “Κόμμα για την Ελευθερία” του Γκερτ Βίλντερς αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη, κερδίζοντας 7 ευρωβουλευτές. Στο κόμμα του Βίλντερς έχουν πολλούς λόγους χαράς, αφού με το 17,7% των ψήφων αποσπούν θέσεις ενώ στις προηγούμενες ευρωεκλογές δεν είχαν καταφέρει να εκλέξουν ούτε έναν.

Όμως, αν αναλογιστούμε ότι ο Βίλντερς έκοψε πρώτος το νήμα στις εθνικές εκλογές της Ολλανδίας τον περασμένο Νοέμβριο και οδεύει προς την ολοκλήρωση του σχηματισμού της κυβέρνησης συνασπισμού, το αποτέλεσμά του σήμερα εκλαμβάνεται από πολιτικούς αναλυτές ως πισωγύρισμα για την ευρύτερη ευρωπαϊκή ακροδεξιά.

Επιτυχία όμως αποτελεί και η προσπάθεια που συντονίστηκε από τον πρώην Ευρωπαίο επίτροπο για το κλίμα, τον Φρανς Τίμερμανς των Εργατικών, που συγκρότησε κεντροαριστερή συμμαχία με τους Πράσινους και τα δύο κόμματα αναμένεται να εξασφαλίσουν από τέσσερις έδρες στο νέο ευρωκοινοβούλιο.

Το μετά…

Δε μπορούμε να μιλάμε για κάτι σίγουρο. Κυρίαρχη παραμένει η ομάδα του ΕΛΚ αλλά τα ερωτηματικά είναι πολλά. Δεν είναι εξασφαλισμένη ούτε η εκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ούτε η συνεργασία των ακροδεξιών παρατάξεων και άλλα πολλά. Μένει να δούμε πως θα κινηθούν και οι ανεξάρτητοι του νέου Κοινοβουλίου, πως θα κινηθούν οι ενισχυμένοι ευρωβουλευτές της ακροδεξιάς και γενικά, πως θα ανταποκριθεί πια η Ευρώπη στα κρίσιμα χρόνια που έπονται.

Το θέμα είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να αποτελεί ένα χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης, μέσα στον οποίο τα κράτη μέλη της συνεργάζονται στενά σχετικά με τις γενικές πολιτικές, τους ελέγχους στα σύνορα (εσωτερικά και εξωτερικά), το άσυλο, τη μετανάστευση, τη δικαστική συνεργασία σε αστικές και ποινικές υποθέσεις και την αστυνομική συνεργασία. Επίσης προωθεί μια κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας, προς το παρόν σε διακυβερνητικό επίπεδο. Οι κοινές αρχές και αξίες που αποτελούν τα θεμέλια της ζωής στην ΕΕ είναι η ελευθερία, η δημοκρατία, η ισότητα και το κράτος δικαίου, η προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας.

Πώς θα πετύχει κάτι τέτοιο μια Ένωση που μεγάλο μέρος της αντιτάσσεται σε αυτά;

Με πληροφορίες από: elections.europa.eu

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα