Ρεπορτάζ

Δήμος Θεσσαλονίκης: Πόλεμος διοίκησης και αντιπολίτευσης για το κλάδεμα δένδρων και το πράσινο

Τι απαντά ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Πρ. Νικηφορίδης στις αιτιάσεις του πρώην δημάρχου Κ. Ζέρβα και του πρώην αντιδημάρχου Σ. Δημητριάδη.

Φίλιππος Δεργιαδές
δήμος-θεσσαλονίκης-πόλεμος-διοίκηση-1107035
Φίλιππος Δεργιαδές

Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης, και της μείζονος δημοτικής αντιπολίτευσης, προκάλεσε το κλάδεμα δένδρων στην Τριανδρία, μετά τις αιχμές των Κ. Ζέρβα και Σ. Δημητριάδη, κατά της αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Πρ. Νικηφορίδη, να απαντά για «περίσσευμα θράσους» και κατακρεούργηση δένδρων για την οποία θα αναζητηθούν ευθύνες.

Όλα ξεκίνησαν με ένα σχόλιο του πρώην δημάρχου και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Κ. Ζέρβα, που έβαλε στο στόχαστρο του τον αντιδήμαρχο  Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος Πρόδρομο Νικηφορίδη. Υποστήριξε πως ο Π. Νικηφορίδης, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, ασκούσε κριτική για τον τρόπο διαχείρισης των δένδρων και τώρα, από τη θέση του αντιδημάρχου, πράττει τα ίδια που έπραττε η πρώην διοίκηση.   

Ζέρβας: οι εύκολες μεγαλοστομίες, εύκολα διαψεύδονται…

Όπως ανέφερε ο Κ. Ζέρβας, «οι εύκολες μεγαλοστομίες, εύκολα διαψεύδονται…, όπως για παράδειγμα οι οικολογικές μεγαλοστομίες του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος κ. Πρόδρομου Νικηφορίδη». Επικαλέστηκε δε σχόλιο του δημοτικού συμβούλου της παράταξης “Ναι στη Θεσσαλονίκη” και πρώην αντιδημάρχου Πρασίνου, Σωκράτη Δημητριάδη, ο οποίος σε δικό του σχετικό σχόλιο τόνισε πως «δεν τολμούσαμε να κόψουμε άρρωστο δέντρο ή να κλαδέψουμε δέντρα τον χειμώνα, χωρίς να μας “πετροβολούν” o νυν αντιδήμαρχος και οι συνήθεις μονοπωλούντες την οικολογική συνείδηση της πόλης. Αναμένω με ενδιαφέρον τις εξηγήσεις του Αντιδημάρχου που στις 16 Δεκεμβρίου διατύπωνε την υπόσχεση του ιδίου και του νέου Δημάρχου ότι “δεν θα ξανακακοποιηθούν δέντρα στη Θεσσαλονίκη”, για το γεγονός ότι στις 11 Ιανουαρίου τα συνεργεία του Δήμου “κακοποίησαν” -κατά τη δική περιγραφή- μαζικά δέντρα της πόλης, όπως αποκαλύπτουν οι πρόσφατες εικόνες στην Τριανδρία».

«Θα είναι άραγε αυτά τα μόνα μεγάλα λόγια που θα διαψευστούν εύκολα και νωρίς;» αναρωτήθηκε ο Κ. Ζέρβας.

 

Νικηφορίδης: Δεν είμαστε ίδιοι με τον κ. Ζέρβα και τα πρωτοπαλίκαρα του, αυτούς που ξαφνικά αγάπησαν τα δέντρα…

Οξεία ήταν η απάντηση από την πλευρά του αντιδημάρχου Περιβάλλοντος, Πρόδρομου Νικηφορίδη, ο οποίος αφού καταλόγισε περίσσευμα θράσους στους κ.κ. Ζέρβα και Δημητριάδη, δήλωσε ότι το κλάδεμα στην Τριανδρία δεν έγινε βάσει των κατευθύνσεων που δόθηκαν από την αντιδημαρχία και πως θα αναζητηθούν ευθύνες.    

Όπως ανέφερε σε δήλωση του:

«Χρειάζεται πραγματικά περίσσευμα θράσους, ο άνθρωπος που πολέμησε όσο λίγοι το Πράσινο να κατηγορεί μια νέα δημοτική αρχή δύο εβδομάδων για τα λάθη των εργολάβων που μας κληροδότησε. Ασφαλώς τα αίτια της επίθεσης του πρώην δημάρχου στο πρόσωπο μου είναι άλλα και αφορούν στη θέση που έλαβα εξαρχής απέναντι του για την καταστροφή της νέας Παραλίας και τον εν γένει ακρωτηριασμό του δημόσιου χώρου από τις αλλοπρόσαλλες πολιτικές του.

Σε κάθε περίπτωση και για να μη θεωρηθεί πως υπεκφεύγω: Για το ζήτημα των δύο δέντρων στην Τριανδρία στα οποία προφανώς δεν εφαρμόστηκαν τα προβλεπόμενα παρά τις σαφέστατες οδηγίες και κατευθύνσεις που είχαν δοθεί από τη Διοίκηση, ζήτησα άμεσα εξηγήσεις από την αρμόδια Διεύθυνση Πρασίνου και θα κινηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Δεν είμαστε ίδιοι με τον κ. Ζέρβα και τα πρωτοπαλίκαρα του, αυτούς που ξαφνικά αγάπησαν τα δέντρα… Θα αναλάβουν άπαντες τις ευθύνες που τους αναλογούν. Στη φωτογραφία όμορφα δέντρα της Βίλας Μορντώχ που δεν πρόλαβαν να κατακρεούργησαν».

 

 

«Ξεκινάμε την καταγραφή όλων των δένδρων, φροντίζουμε το πράσινο»

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος Πρόδρομος Νικηφορίδης, μιλώντας για τη διαχείριση των δένδρων και του πράσινου της πόλης, αφού τόνισε πως η περίπτωση της Τριανδρίας αφορούσε μόνο δύο δένδρα, υπογράμμισε την ανάγκη να αλλάξει ο τρόπος κλαδέματος, αναφέροντας πως υπάρχει σχεδιασμός για την καταγραφή όλων των δένδρων του δήμου και των προβλημάτων τους.  

Αναφερόμενος στα δένδρα της Τριανδρίας, τόνισε πως «εμείς δώσαμε εντολή στην υπηρεσία να μη συνεχίσει αυτός ο τρόπος κλαδέματος. Η υπηρεσία συνηθισμένη από τη δημαρχία Ζέρβα και τον κ. Δημητριάδη, και οι εργολάβοι που δεν τους έχουμε επιλέξει εμείς, αλλά η διοίκηση Ζέρβα, συνέχισαν και έκαναν αυτό που έκαναν. Ζήτησα εξηγήσεις γιατί εμείς δεν θέλουμε να συνεχιστεί αυτό που έκαναν τα προηγούμενα χρόνια».

Όπως τόνισε «δεν κλαδεύουν σύμφωνα με τις προδιαγραφές που λένε ότι δεν πρέπει να κόβεις κλαδιά που έχουν διάμετρο πάνω από 4-5 εκατοστά. Δηλαδή το κλαδί να μην είναι μεγάλο. Τα προηγούμενα χρόνια, και ιδίως το 2023, υπήρχε εξόντωση, αυτό που έγινε δεν ήταν κλάδεμα».

«Όταν κόβουν υπερβολικά τα κλαδιά, το δένδρο χάνει την ισορροπία του. Υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές», σημείωσε και ανέφερε ότι υπάρχουν σχετικές οδηγίες από το τμήμα Δασολογίας του ΑΠΘ.

«Δυστυχώς έχει ψηφίσει το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο και έχει δώσει άδεια να γίνουν πολλές κλαδεύσεις με τον ίδιο λανθασμένο τρόπο, και τους έχουμε σταματήσει, διότι και ο κοινός νους λέει ότι δεν είναι δυνατόν όλα τα δένδρα να έχουν πρόβλημα», τονίζει και αναφέρει ότι οι εργολάβοι “διαχειρίζονται με το μάτι τα δένδρα χωρίς να γνωρίζουν την ταυτότητα κάθε δένδρου”.

«Θα ξεκινήσουμε την καταγραφή όλων των δένδρων της πόλης ώστε να αποκτήσουμε δεδομένα για κάθε δένδρο, ο δήμαρχος επιμένει σ’ αυτό και θα το ξεκινήσουμε, αλλά δεν είναι εύκολη υπόθεση και θέλει χρόνο. Πρέπει όλα τα δένδρα να έχουν καταγραφεί και να ξέρουμε τα προβλήματα τους. Δεν είναι όμως απλό. Έχω ζητήσει επίσης να δούμε σε τι κατάσταση είναι τα φυτώρια, ώστε να επαναλειτουργήσουν, όπου η κατάσταση είναι απελπιστική», τόνισε και ανέφερε πως «έχω επισκεφτεί πολλά πάρκα και πλατείες και σημεία της πόλης και έχω αντιληφθεί ότι έχουν κοπεί δένδρα και δεν έχουν αντικατασταθεί. Θα φροντίσουμε να φυτευτούν πολλά δένδρα και θα φροντίσουμε τους χώρους πρασίνου, αλλά πρέπει να βοηθήσουν και οι πολίτες σεβόμενοι το πράσινο».      

Δημητριάδης: Έκαναν ό,τι κάναμε εμείς, αλλά εμείς είμαστε οι κακοί και αυτοί οι καλοί…    

Από την πλευρά του πάντως ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών και Περιβάλλοντος και νυν δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Δημητριάδης, επιμένει ότι στην περίπτωση των δένδρων της Τριανδρίας, η νυν διοίκηση έπραξε ό,τι γινόταν το προηγούμενο διάστημα.

«Έκαναν το ίδιο, κλάδεψαν τα δένδρα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και αυτοί τελικά είναι οι καλοί και εμείς οι κακοί. Είναι ακριβώς το ίδιο κλάδεμα. Δίνω συγχαρητήρια στην υπηρεσία γιατί κατάφερε να τους δείξει ποιο είναι το σωστό και ποιο είναι το λάθος και νομίζω ότι το κατάλαβαν, διότι μπορεί να θρηνούσαμε θύματα από τα σάπια δένδρα ή τα κλαδιά που θα πέφτανε» τονίζει.

«Προσωπικά χάρηκα από αυτό που είδα και πρέπει τελικά η νυν διοίκηση να μας εξηγήσει ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος», τονίζει και καλεί τον νυν αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος να αναφέρει εγγράφως ποιος κλάδεψε τα δένδρα. Όπως εξηγεί «για να ξέρουμε ποιον θα κατηγορήσουμε αν πέσει κάποιο δένδρο και προκαλέσει το λιγότερο κάποια ζημιά ή θάνατο το περισσότερο. Να μην έχουν την ευθύνη οι υπηρεσίες. Να δώσει γραπτώς την εντολή να τα κόβουν λιγότερο. Αν είναι εναντίον αυτής της πρακτικής, ας το δώσει γραπτώς, ώστε όλες οι ζημιές σε υλικά και ανθρώπους, να είναι ευθύνη δική του και όχι του δήμου. Γιατί αυτά θα πρέπει να πληρώσει ο δήμος και εγώ αρνούμαι να πληρώσω κάτι που αυτός θα φταίει».

«Η υπηρεσία έκανε σωστά τη δουλειά της και θέλω να ξέρω αν αυτά που υποστηρίζει ο κ. Νικηφορίδης τα ενστερνίζεται και ο δήμαρχος» καταλήγει…      

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα