Made in Greece: Τα αγαπημένα ιστορικά ελληνικά προϊόντα
Ελληνικές επιχειρήσεις που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τόλμησαν πριν δεκάδες χρόνια και τα κατάφεραν μέχρι και σήμερα.
Όσα ακολουθούν αποτελούν προϊόντα που “γεννήθηκαν” και παράγονται στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες και είμαστε χαρούμενοι για αυτό καθώς κρύβουν μέσα τους μικρές ή μεγαλύτερες εικόνες από την καθημερινότητα αυτής της χώρας τον τελευταίο αιώνα.
Ελληνικές επιχειρήσεις που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τόλμησαν πριν δεκάδες χρόνια και κατάφεραν μέχρι και σήμερα να ανοίγουν θέσεις εργασίας, να καινοτομούν και να αυξάνουν τα κέρδη τους. Λειτουργώντας ταυτόχρονα και ως παράδειγμα για το νέο κύμα δημιουργών και επαγγελματιών οι οποίοι στην Ελλάδα της κρίσης τολμούν και δοκιμάζουν την τύχη των ιδεών τους εντός συνόρων με βλέψεις και στην διεθνή αγορά. Μέχρι η ιστορία να αποφασίσει για την επιτυχία των νεότερων, πάμε να δούμε μερικές από τις πιο ιστορικές ελληνικές επιχειρήσεις που λειτουργούν μέχρι και σήμερα.
ΙΟΝ σοκολάτα. Η πρώτη αγάπη και παντοτινή όπως λέει το σλόγκαν της επιχείρησης. Η σοκολάτα που έχει σημαδέψει αρχικά την παιδική και μετέπειτα ενήλικη ηλικία των Ελλήνων. Στο μικρό μέγεθος τις καθημερινές και στο μεγάλο τις γιορτές. Έτσι πήγαινε. Γάλακτος ή αμυγδάλου, σοκολατάκια νουαζέτα με το ολόκληρο φουντούκι και με την χαρακτηριστική της συσκευασία, ποιότητα και άρωμα. Μία γεύση ελληνική που σε κάθε δαγκωνιά επαναφέρει μνήμες από το παρελθόν.
Η ΙΟΝ είναι η μόνη εταιρεία στην χώρα που έχει ολοκληρωμένη διαδικασία παραγωγής σοκολάτας και κακάο, από τον καρπό έως και το τελικό προϊόν. Με ιστορία 80 χρόνων η ΙΟΝ απασχολεί συνολικά 970 άτομα περίπου.
Σήμερα διαθέτει τρεις σύγχρονες μονάδες παραγωγής στο Ν. Φάληρο, την Άρτα και το Μαρκόπουλο Αττικής, με υψηλή παραγωγική δυνατότητα, εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου και εξέλιξης νέων προϊόντων. Με κύκλο εργασιών κοντά στα 105 εκατομμύρια ευρώ, κατατάσσεται μεταξύ των 60 μεγαλυτέρων βιομηχανιών στην Ελλάδα και είναι εξ ολοκλήρου ελληνικών συμφερόντων.
ΕΨΑ αναψυκτικά. Σχεδόν 90 χρόνια ζωής από την ίδρυσή της, η ΕΨΑ, αποτελεί το σήμα κατατεθέν του αναψυκτικού στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα το σήμα κατατεθέν της Λεμονάδας και της Βυσσινάδας. Με την κλασική σχεδόν μοναδική της γεύση, το χαρακτηριστικό της branding έχει καταφέρει να συνδέσει το μπουκάλι της τόσο με το Πήλιο όσο και με την εγχώρια αγορά.
Η ΕΨΑ είναι μια παραδοσιακή οικογενειακή επιχείρηση, από το 1924, οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου βρίσκονται στην Αγριά, ένα παραθαλάσσιο χωριό του Πηλίου, περιλαμβάνουν το χώρο παραγωγής, τις αποθήκες και τα γραφεία και καταλαμβάνουν έκταση 24 στρεμμάτων. Το εργοστάσιο στεγάζεται από την πρώτη στιγμή σε ένα παραδοσιακό κτίριο που έχει διατηρήσει αναλλοίωτη την Πηλιορείτικη Αρχιτεκτονική του ενώ οι γραμμές παραγωγής του ακολουθούν τα πιο σύγχρονα παραγωγικά συστήματα.
Με εξαγωγική δραστηριότητα σε πάνω από 25 χώρες και με παραγωγή 30.000 φιάλες την ώρα, αναρίθμητα βραβεία και πολλές διακρίσεις αλλά και καινοτομίες η ΕΨΑ συνεχίζει να βρίσκεται ασταμάτητα πάντα ένα βήμα μπροστά από την εποχή της.
Karelia Fine Tobaccos. To 1888, η Karelia ξεκίνησε ως οικογενειακή επιχείρηση παρασκευής προϊόντων καπνού στην Καλαμάτα όταν και πουλούσε στην τοπική αγορά καπνό σε χάρτινα σακουλάκια.
Η Καλαμάτα αποτελεί μέχρι και σήμερα την έδρα της εταιρείας με την οικογενειακή αυτή επιχείρηση να έχει εξελιχθεί σήμερα, έναν αιώνα μετά, στη μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία και στον πρώτο εξαγωγέα τσιγάρων της Ελλάδας.
Ήδη, από το ξεκίνημά τους, η ποιότητα, η καινοτομία και η πρωτοτυπία χαρακτήριζαν την Καπνοβιομηχανία ΚΑΡΕΛΙΑ. Η Καρέλια είναι γνωστή μέχρι και σήμερα, για τις ιδανικές συνθήκες εργασίας που παρέχει στους εργαζομένους της οι οποίοι ανέρχονται περίπου στους 500 και για την διαφάνεια στο εσωτερικό και τα οικονομικά της.
Kρι-Κρι παγωτά. Η ιστορία για τα Κρι Κρι πάει πίσω στο 1954, όταν ο Γιώργος Τσινάβος ιδρυτής της εταιρίας, άνοιξε ένα μικρό ζαχαροπλαστείο στις Σέρρες, το οποίο παρήγαγε και διέθετε παγωτά και είδη ζαχαροπλαστικής στην πόλη. Οι πρώτες διανομές παγωτού γίνονταν ως γνωστόν με πλανόδιους πωλητές ντυμένους στα λευκά και ειδικά χειροκίνητα καροτσάκια που είχαν ως ψυκτικό μέσο τον πάγο και το αλάτι. Τα παγωτά Κρι Κρι και πιο συγκεκριμένα το Κασσάτο, το «ιδιαίτερο» παγωτό της φίρμας με βάση το πρόβειο γάλα με πολύ πλούσια γεύση, άρχισαν γρήγορα να αποκτούν φήμη και εκτός Σερρών.
Τη δεκαετία του ’60, με την τοποθέτηση των πρώτων ηλεκτρικών ψυγείων με παγωτά οι εγκαταστάσεις της μικρής έως τότε τοπικής εταιρίας μεταφέρονται σε ιδιόκτητους μεγαλύτερους χώρους και η εταιρία αποκτά την πρώτη αυτόματη γραμμή παραγωγής παγωτού. Οι επόμενες δεκαετίες φέρνουν μαζί τους την δημιουργία του πρώτου εργοστασίου της εταιρείας, νέα προϊόντα πέραν του παγωτού και μια μεγάλη είσοδο της Κρι-Κρι στην αγορά του γιαουρτιού.
Σήμερα, η Κρι Κρι συγκαταλέγεται στις πιο δυναμικές βιομηχανίες γαλακτοκομικών προϊόντων, παράγει παγωτά και γιαούρτι από 100% ελληνικό γάλα, καινοτομεί με νέα προϊόντα, κάνει εξαγωγές και στοχεύει να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις αναπτυξιακές της προοπτικές, τόσο εγχώρια όσο και στο εξωτερικό.
Χαϊτογλου χαλβάς. Η ιστορία ξεκινάει το 1924 όταν η προσφυγική οικογένεια Χαϊτογλου έστησε μια οικοτεχνία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σήμερα η βιομηχανία, πλέον, τροφίμων ΑΦΟΙ ΧΑΪΤΟΓΛΟΥ ΑΒΕΕ εξακολουθεί και έχει έδρα της την Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα το Καλοχώρι. Η βιομηχανία διαθέτει και λειτουργεί τη μεγαλύτερη μονάδα επεξεργασίας σησαμιού και παραγωγής ταχίνι και χαλβά διεθνώς ενώ απασχολεί περίπου 400 εργαζομένους.
Συνδυάζει τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής με τον σύγχρονο εξοπλισμό και την τεχνολογία παράγοντας παραδοσιακά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας με βάση το σησάμι, απόλυτα ενταγμένα στην Μεσογειακή Διατροφή. Γνωστότερο και δημοφιλέστερο από όλα ο Μακεδονικός Χαλβάς. Ο οποίος εκτός του ότι φτάνει μέσω του οργανωμένου δικτύου της σε κάθε απομακρυσμένη γωνιά της χώρας, εξάγεται με επιτυχία διεθνώς.
Τόσο ο Μακεδονικός Χαλβάς όσο και τα υπόλοιπα προϊόντα παραγωγής εξάγονται παγκοσμίως. Συγκεκριμένα εξάγεται περίπου το 50% της παραγωγής σε χώρες όπως η Αμερική, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ρωσία έως τη Μέση Ανατολή και την Ασία.
Rolco βιομηχανία απορρυπαντικών. Η ιστορία της ξεκινάει το 1948 όταν ιδρύεται στο Μοσχάτο η πρώτη παραγωγική μονάδα χρωμάτων και απορρυπαντικών υπό την επωνυμία «ΒΙΑΝΙΛ Χρωματουργεία Μοσχάτου». Σήμερα αποτελεί τη μεγαλύτερη αμιγώς ελληνική βιομηχανία στον χώρο των απορρυπαντικών και καθαριστικών με ορισμένα από τα προϊόντα της να έχουν γράψει την δική τους ιστορία και να έχουν περάσει από κάθε ελληνικό σπίτι.
Αυτό συνέβη και με το Rol το οποίο υπήρξε το πρώτο απορρυπαντικό σε μορφή σκόνης, προϊόν αποκλειστικά έρευνας και παραγωγής της εταιρίας. Το 1968 συμβαίνει η ίδια “επανάσταση” με την εμφάνιση του AVA, του πρώτου προϊόντος καθαρισμού πιάτων σε υγρή μορφή. Πιο πρόσφατη καινοτομία είναι η σειρά καθαριστικών planet η οποία είναι πλήρως φιλική προς το περιβάλλον.
SKAG χαρτικά. Η ιστορία των πιο γνωστών τετραδίων της χώρας ξεκινά το1956, από τον Θεόδωρο Σκαγιά, στους Αμπελόκηπους, όταν αποφασίζει να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Με την σύντροφό του αγοράζουν έπειτα από πολύ κόπο μία μηχανή εκτύπωσης και αυτό ουσιαστικά αποτέλεσε την αρχή για το μικρό τους εργαστήριο.
Σκληρός ανταγωνισμός από τις υπάρχουσες χαρτοβιομηχανίες, πενιχρά μέσα αλλά μεγάλη θέληση και διορατικότητα οι δυο τους καταφέρνουν εξοπλίζουν μηχανικά την επιχείρησή τους. Το πρώτο μπλε πλαστικό τετράδιο με τη διαφανή θήκη και την περαστή ετικέτα με το λογότυπο SUPER ΔΙΕΘΝΕΣ, κάνει την εμφάνισή του, γράφοντας ιστορία μέχρι και σήμερα.
Στις αρχές του 1990 η εταιρεία καθιερώνεται ως η πιο εξελιγμένη στο χώρο, επεκτείνοντας το δίκτυο διανομής της μέχρι και την πιο απομακρυσμένη περιοχή της Ελλάδας μέχρι και σήμερα που κατάφερε να κατοχυρώσει τη θέση της ως μία από τις πλέον αξιόλογες βιομηχανίες της χώρας.
Melissa ζυμαρικά. Η ιστορία ξεκινάει το 1930 περίπου όταν το κατάστημα με τα εδώδιμα-αποικιακά της οικογένειας Κίκιζα γίνεται talk of the town στην Αθήνα, οι πωλήσεις αγγίζουν τρελά νούμερα και οι εργαζόμενοι φτάνουν για εκείνη την εποχή τους 35. Μετά από την συνεργασία τους με το μακαρονοποιϊο “Δήμητρα” το 1947 ο Αλέξανδρος Κίκιζας, γιος της οικογένειας, με τον αδελφό του Γρηγόρη ιδρύουν μια μονάδα παραγωγής μακαρονιών στην Λεωφ. Κηφισού με την επωνυμία «ΒΕΖΑΚ» (Βιομηχανία Εκλεκτών Ζυμαρικών Αδελφών Κίκιζα). Το 1954 ο Γρηγόρης Κίκιζας αποχωρεί και η εταιρεία περνάει ολοκληρωτικά στα χέρια του αδερφού του ο οποίος και της δίνει την επωνυμία «ΜΕΛΙΣΣΑ» ως το σύμβολο της εργατικότητας.
Από τότε μέχρι και σήμερα η “Μέλισσα” έχει καταφέρει να παραμείνει μία από τις μεγαλύτερες και ανθεκτικότερες ελληνικές βιομηχανίες με τις εγκαταστάσεις της στην Λάρισα και τα κεντρικά γραφεία στην Αθήνα. Να απασχολεί περισσότερους από 200 εργαζομένους και να κάνει 70 εκατ. ευρώ τζίρο, να παράγει 40.000 τόνους ζυμαρικών ετησίως, να λανσάρει νέες καινοτόμες σειρές και τα προϊόντα της να εξάγονται διεθνώς.
Μπισκότα Παπαδοπούλου. Η ιστορία τους ξεκινάει το 1922 όταν η οικογένεια Παπαδοπούλου αφήνει την Κωνσταντινούπολη και μεταφέρεται μαζί με εκατοντάδες Ελλήνων στον Πειραιά. Εκεί η οικογένεια στήνει τη νέα ζωή της, η μητέρα, η Μαρία Παπαδοπούλου ψήνει τα μη διαδεδομένα τότε στους Έλληνες, μπισκότα με την δική της συνταγή, η σφραγίδα τους μία απλή ξύλινη με την ονομασία «Αδελφοί Παπαδοπούλου, Ελλάς». Τα παιδιά της οικογένειας τα πουλούν στους δρόμους. Το 1935 ο γιος της οικογένειας Ευάγγελος Παπαδόπουλος σηκώνει το βάρος της επιχείρησης και η οικογένεια στήνει το πρώτο της εργοστάσιο στα Πετράλωνα.
Σήμερα εκείνα τα μπισκότα με την μοναδική συνταγή των πτι μπερ και την χαρακτηριστική σφραγίδα Παπαδοπούλου αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι Ελλήνων και μη. Η βιομηχανία μετράει τέσσερις παραγωγικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα και περισσότερους από 1.200 εργαζομένους αποτελώντας την μεγαλύτερη ελληνική -εφόσον η εταιρεία ξαναπέρασε πλήρως στα χέρια της κόρης Παπαδοπούλου- μπισκοτοποιϊα στην χώρα με παρουσία της και στο πεδίο των αρτοσκευασμάτων.
Αpivita, φυσικά καλλυντικά. Το 1972, οι ιδρυτές της APIVITA Νίκος και Νίκη Κουτσιανά, ως νέοι φαρμακοποιοί, δημιούργησαν τα πρώτα τους φυσικά καλλυντικά, χρησιμοποιώντας μελισσοκομικά προϊόντα και εκχυλίσματα βοτάνων και το 1979 δημιούργησαν την APIVITA. Tο όνομά της, προέρχεται από τις λατινικές λέξεις Apis (μέλισσα) και Vita (ζωή) και αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη εταιρεία φυσικών καλλυντικών στην Ελλάδα.
Η εταιρεία μέχρι και σήμερα έχει αναπτύξει και εδραιώσει περισσότερα από 300 φυσικά, αποτελεσματικά και ολιστικά προϊόντα για το πρόσωπο, το σώμα και τα μαλλιά. Η φιλοσοφία της παραμένει σταθερή και η έρευνά της αδιάκοπη.
Στα προϊόντα της ενσωματώνει υψηλής βιολογικής αξίας μελισσοκομικά προϊόντα, εκχυλίσματα από ελληνικά βότανα, αγνά αιθέρια έλαια και πολλές πράσινες καινοτομίες και ευρεσιτεχνίες. Η επιτυχία της δεν παραμένει εντός συνόρων καθώς το όραμά της και τα προϊόντα της κυκλοφορούν σε 15 χώρες, ανάμεσά τους η Ισπανία, η Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ, η Αμερική, το Βέλγιο, η Ολλανδία κ.α.
Επιχειρήσεις με νεότερη σχετικά ιστορία αλλά εξίσου επιτυχημένες και ελληνικές:
Όπως τα Fresh Line από το 1992 με το πρώτο κατάστημα στην Αθήνα από την Μάυρα Β. Στασινοπούλου.Τα καταστήματα που σύστησαν τόσο στο ελληνικό κοινό όσο και διεθνώς τα μυστικά της αρχαίας παράδοσης των Ελλήνων με τις αρωματοθεραπείες και υδροθεραπείες. Σαπούνια και προϊόντα χωρίς parabens και χρωστικές καθόλα φυσικά από βότανα και πρώτες ύλες της ελληνικής γης. Γνώρισαν και γνωρίζουν ιδιαίτερη επιτυχία μέχρι και σήμερα.
Όλα ξεκίνησαν από την προσωπική επιθυμία της ιδιοκτήτριας στο να μοιραστεί τις γνώσεις και να εξελίξει την παράδοση της οικογένειάς της στον χώρο της σαπουνοποιϊας. Σήμερα τα Fresh Line μετρούν περισσότερους από 100 εργαζομένους και συμμετέχει σε ένα μεγάλο δίκτυο από 250 σημεία πώλησής τους παγκοσμίως.
Κορρές φυσικά προϊόντα. Η ιστορία τους ξεκινάει το 1996 όταν και ο Γιώργος Κορρές με εφόδια την εμπειρία που είχε αποκτήσει, τις γνώσεις και την διαρκή έρευνα αλλά και την πίστη του σε προϊόντα που βασίζονται σε φυσικές πρώτες ύλες, ίδρυσε την “ΚΟΡΡΕΣ Φυσικά Προϊόντα”. Στόχος ήταν η δημιουργία προϊόντων με βότανα, που είναι τόσο ασφαλή προς χρήση όσο και αποτελεσματικά αλλά και άρτια αισθητικά.
Μέχρι και σήμερα η εταιρεία έχει δημιουργήσει πίσω της μία ομάδα δημιουργικών και απόλυτα καταρτισμένων επαγγελματιών και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες στον τομέα της με καινοτομίες που φέρνουν “επανάσταση” στον χώρο των καλλυντικών. Σπουδαίο παράδειγμα η δημιουργία μιας σταθερής καλλυντικής φόρμουλας που μπορεί να διατηρήσει όλες τις ωφέλιμες ιδιότητες του “ζωντανού” γιαουρτιού, η οποία παραμένει ένα εργαστηριακό επίτευγμα και μια παγκόσμια καινοτομία για τη βιομηχανία των καλλυντικών.
MLS Multimedia. Iδρύθηκε το 1989 στη Θεσσαλονίκη με στόχο την ανάπτυξη προϊόντων υψηλής τεχνολογίας με φιλοσοφία και έμφαση στην καινοτομία. Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της αναπτύσσει πολλαπλές εφαρμογές λογισμικού ενώ παράλληλα οι έρευνες της στο χώρο της ασφάλειας και προστασίας κατά της παράνομης αντιγραφής λογισμικού οδηγούν στην πρωτοποριακή μέθοδο κλειδώματος των CD-Rom.
Το 2000 λανσάρει στην ελληνική αγορά τον καινοτόμο πλοηγό MLS Destinator Talk&Drive™ το 2006, που συνδυάζει πλοήγηση με αναγνώριση φωνής ενώ, παράλληλα επεκτείνει τις εργασίες της και στο εξωτερικό.
Μέχρι και σήμερα εστιάζει στην έρευνα και στο σχεδιασμό νέων τεχνολογιών, δημιουργεί διαδραστικούς πίνακες που τοποθετούνται σε σχολεία στην ελληνική επικράτεια. Το 2012 μάλιστα κυκλοφορεί το πρώτο ελληνικό Smartphone που ενσωματώνει τεχνολογίες αναγνώρισης φωνής και τεχνητής νοημοσύνης και ανοίγει το δρόμο για ένα μέλλον όπου όλα γίνονται με τη φωνή.
Διαβάστε Επίσης:
Έξι success stories απ΄τον τόπο σου
Οι ελληνικές «μικρές» μπύρες του Βορρά
AtoZGreek: Το νέο brand για το ελληνικό καλοκαίρι
TOH: Είναι τα βότανα το νέο success story της Θεσσαλονίκης;
Vamma Del Sol: τα πούρα ως «οικογενειακή υπόθεση» !
5+1 fashion brands γεννημένα στην Θεσσαλονίκη