BEST OF PARALLAXI: Τα 10 κείμενα που διαβάσατε περισσότερο τον Απρίλιο!
Και αφού ο δεύτερος μήνας της Άνοιξης αποχωρεί ήρθε η ώρα να ρίξουμε μια ματιά στα δέκα πιο διαβασμένα κείμενα της Parallaxi τις τελευταίες 30 μέρες.
Και αφού ο δεύτερος μήνας της Άνοιξης αποχωρεί ήρθε η ώρα να ρίξουμε μια ματιά στα δέκα πιο διαβασμένα κείμενα της Parallaxi τις τελευταίες 30 μέρες. Συνεντεύξεις, ρεπορτάζ, απόψεις, προτάσεις για σειρές, νέοι άνθρωποι και πολλά άλλα συνθέτουν το μωσαϊκό των πιο δημοφιλών posts.
Ξεκινούμε λοιπόν την ανάγνωση από το τέλος προς την αρχή.
#10 Η (ατέλειωτη) αναμονή για το αστικό του αεροδρομίου
Αν είσαι κάτοικος αυτής της πόλης ή απλά επισκέπτης της σε περιμένει ένα καλωσόρισμα ψυχρολουσίας, όταν φτάνεις με το αεροπλάνο. Φτάνοντας σε ένα διεθνές και πρόσφατα ανακαινισμένο αεροδρόμιο, θα έχεις λογικά την εντύπωση, πως όπως σε όλα τα πολιτισμένα μέρη του κόσμου, οι συγκοινωνίες θα σε πάνε στην πόλη.
*Η συνέχεια εδώ.
#9 Λισαβώνα: Η πόλη που προχώρησε στο μέλλον
Στη Λισαβώνα είχα ταξιδέψει άλλη μια φορά, το 1990. Η αίσθηση μου από την πόλη σε κείνο το ταξίδι ήταν η αίσθηση μιας πρώην ένδοξης πρωτεύουσας, της παλαιότερης πρωτεύουσας της Ευρώπης, αλλοτινό κέντρο μιας αυτοκρατορίας, που μελαγχολική πλέον, με απαρχαιωμένες υποδομές, κτίρια που ρήμαζαν, χωρίς ιδιαίτερο τουρισμό, γοητευτική αλλά παρατημένη, κοίταζε μάλλον προς το λαμπρό παρελθόν, παρά προς το μέλλον.
*Η συνέχεια εδώ. #8 Τι έγινε και το ΔΙΠΑΕ στη Σίνδο μεταφέρει ή κλεινει τμήματα του;
Αναστάτωση επικρατεί τις τελευταίες μέρες στο παράρτημα του Διεθνούς πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) στη Θεσσαλονίκη, για την πρόταση να μεταφερθούν δύο τμήματα της Σχολής Μηχανικών από την Σίνδο στις Σέρρες ώστε να ενσωματωθούν στα αντίστοιχα τμήματα και επίσης, να καταργηθεί εντελώς το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος αφήνοντας μετέωρους φοιτητές και διδακτικό προσωπικό.
*Το ρεπορτάζ εδώ. #7 Κατηγορώ (τα μπαλκόνια)
Πριν μερικούς μήνες παρακολούθησα στο YouTube ένα πολύ ευχάριστο βίντεο με ένα driving tour μέσα στο κέντρο του Τόκυο, της πρωτεύουσας της Ιαπωνίας. Ουσιαστικά επρόκειτο για μια μαγνητοσκοπημένη βόλτα με αυτοκίνητο μέσα στην πόλη. Σκοπός μου ήταν να πάρω μια γεύση από την καθημερινή ζωή στους δρόμους της ιαπωνικής πρωτεύουσας αλλά και τους διάφορους τύπους αρχιτεκτονικής που έχουν αναπτυχθεί εκεί.
*Η συνέχεια εδώ. #6 Μια ένδοξη εκκλησία της πόλης κρυμμένη πίσω από πολυκατοικίες
Αρκετοί μπορεί να προσπεράσουν χωρίς να την παρατηρήσουν. Περικυκλωμένη από πολυκατοικίες ενώνει με μια παράκαμψη την Εγνατία με την Π.Π.Γερμανού και προσφέρει μια όαση στο τσιμεντένιο τοπίο του κέντρου. Αν κάποιος βρεθεί στην στάση Ιασωνίδου επί της οδού Εγνατία η ανεβαίνει την Παλαιών Πατρών Γερμανού και κοιτάξει θα παρατηρήσει το καμπαναριό και την εκκλησία της Γενεσίου της Θεοτόκου. *H συνέχεια εδώ. #5 Θεσσαλονίκη: Τα κόκκινα φανάρια που μας “τρώνε” τη ζωή
Κόκκινο φανάρι. Ένα χρώμα, χίλια συναισθήματα (και συνήθως όχι θετικά). Όσοι βρίσκονται στο τιμόνι ή είναι συνοδηγοί ή ακόμα και απλοί επιβάτες ενός λεωφορείου/ταξί γνωρίζουν πολύ καλά ότι υπάρχουν μερικά σημεία στη Θεσσαλονίκη που δεν πρέπει να πλησιάσεις (ειδικά τις μέρες που έχει κίνηση). Μερικά “απαγορευμένα” φανάρια που για καλή σου τύχη δεν θες να πετύχεις. *Διαβάστε εδώ.
#4 Κ. Σεφερλή, πέρα από χιούμορ δεν έχετε και τσίπα
Ο κ. Σεφερλής θεωρεί σάτιρα την προσβολή, όχι τώρα με τη νέα του απερισκεψία, ή εσκεμμένη κίνηση -καθώς στην πραγματικότητα αυτό ήθελε και θέλει να προκαλεί τον απέναντι να ασχοληθεί μαζί του- αλλά γενικά. Γράφει ατάκες οι οποίες προσβάλλουν, παλιότερα θυμάμαι πάλι ασχολούμασταν μαζί του διότι σχολίασε μία εύσωμη κοπέλα μέσω του θεατρικού του έργου, παλιότερα ένα σώμα ήταν η αφορμή για να σταθούμε όλες μαζί απέναντι στην χολή που μας έβγαλε.
*Η άποψη εδώ.
#3 Οι Θεσσαλονικείς: Αντωνία Γεωργιάδου
Κάποιοι έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Θεσσαλονίκη. Άλλοι απλά την επέλεξαν ή μετοίκησαν σε αυτήν ως εργασιακοί ή ερωτικοί μετανάστες. Ο καθένας και η καθεμία έχουν και από μια ιστορία ή μια ανάμνηση να αφηγηθούν με φόντο την πόλη. Είναι οι άνθρωποι που είδαν και έζησαν όλες τις αλλαγές της στο πέρασμα των χρόνων. Είναι οι Θεσσαλονικείς.
*Η συνέχεια εδώ.
#2 Η περιοχή της Θεσσαλονίκης που είναι γνωστή για τους λάθος λόγους
Διαβατά – μία αρκετά υποβαθμισμένη και αποκομμένη περιοχή από το κέντρο της Θεσσαλονίκης – άγνωστη σε πολλούς από εμάς. Ίσως να είναι και αυτός ο λόγος που το μόνο που σου έρχεται στο μυαλό ακούγοντας το όνομα του οικισμού να είναι οι φυλακές που βρίσκονται στη περιοχή και οι παραβατικές συμπεριφορές που συχνά βλέπουμε σε τίτλους ειδήσεων. *Η διαδρομή εδώ. #1 Οδός Αγγελάκη: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας τραγωδία
Λίγες μόλις ημέρες πέρασαν από την τραγωδία που σημειώθηκε στην οδό Αγγελάκη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με έναν 48χρονο άνδρα να τραυματίζεται σοβαρά εν ώρα εργασίας και στη συνέχεια να χάνει τη μάχη, μετά από παράσυρσή του από διερχόμενο ΙΧ.
*Η συνέχεια εδώ.