Γιατί μαζεύονται δύσκολα οι υπογραφές για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ
Ποια είναι τελικά η πιο εποικοδομητική λύση για τη Θεσσαλονίκη; Ο Δρ. Θεόφιλος Μασμανίδης καταθέτει τις απόψεις του
Λέξεις: Θεόφιλος Μασμανίδης
Μια σειρά από φορείς, προσωπικότητες και απλοί πολίτες της πόλης της Θεσσαλονίκης προσπαθούν να συγκεντρώσουν τις 25.000 υπογραφές δημοτών της, που απαιτούνται για να γίνει δημοψήφισμα για τη μετεγκατάσταση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) εκτός πολεοδομικού ιστού και ο χώρος να γίνει πάρκο ή αντίθετα να ανακαινιστεί και να παραμείνει στο χώρο που βρίσκεται σήμερα.
Είναι γεγονός ότι η προσπάθεια συγκέντρωσης των υπογραφών τον τελευταίο καιρό έχει κολλήσει σε έναν αριθμό γύρω στις 18.000 υπογραφές. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τις δημοτικές εκλογές του 2023, στο Δήμο Θεσσαλονίκης είναι συνολικά εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους 241.527 ψηφοφόροι. Η συμμετοχή στον πρώτο γύρο των εκλογών ήταν περίπου το 41% των εγγεγραμμένων, ήτοι [ερί τις 99 χιλιάδες ψηφοφόρους. Από αυτούς η παράταξη του νυν Δημάρχου Αγγελούδη έλαβε 25,74% με 24.572 ψήφους. Αυτό σημαίνει ότι για να μαζευτούν οι 25.000 υπογραφές που απαιτούνται για το δημοψήφισμα είναι όντως δύσκολη υπόθεση.
Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες διαχείρισης της κατάστασης που δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την συγκέντρωση των υπογραφών.
Οι συμμετέχοντες στην κίνηση για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ δεν παρουσιάζονται με ενιαία γραμμή. Κάποιοι προπαγανδίζουν τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ εξ ολοκλήρου, ενώ κάποιοι άλλοι θέλουν να παραμείνουν μερικές μη οχλούσες εκθέσεις στο χώρο στα υπάρχοντα διατηρητέα κτίρια. Κατά την άποψή μου, θα ήταν λογικό μερικές από τις κλαδικές εκθέσεις να συνεχίσουν να γίνονται στο χώρο π.χ. Έκθεση Βιβλίου, Έκθεση Λουλουδιών, Αγροτικών προϊόντων κλπ., διότι ποιος θα πήγαινε για παράδειγμα στη Σίνδο για να αγοράσει ένα βιβλίο, μια γλάστρα ή κρητικό κασέρι. Άρα, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η έκθεση μετεγκαθίσταται, κάποιες κλαδικές εκθέσεις όμως μένουν σε υπάρχοντα κτίρια.
Η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ γεννά από μόνη της κάποιες αντιδράσεις στους απλούς πολίτες – δημότες. Ο μέσος Θεσσαλονικιός είναι συναισθηματικά συνδεδεμένος με τον θεσμό της έκθεσης. Είναι κάτι που το έχει, το κατέχει και δεν θέλει να το χάσει. Από την άλλη μεριά η δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου φαντάζει κάτι θολό και αφηρημένο. Δεν υπάρχει κάποιο πλάνο κάποιο όραμα, κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για το τι ακριβώς θα γίνει στον χώρο.
Η φρασεολογία που χρησιμοποιείται από κάποιους είναι αριστερόστροφη, σε ένα δήμο που κυριαρχούν οι συντηρητικοί ψηφοφόροι. Το ζήτημα δεν είναι κομματικό, καθώς προσωπικότητες και πολίτες κάθε ιδεολογίας και πολιτικού χώρου έχουν ταχθεί υπέρ της μετεγκατάστασης, αυτό όμως δεν γίνεται αντιληπτό από τον μέσο δημότη.
Η συντήρηση του πάρκου είναι ένα ζήτημα, αλλά θα πρέπει να τονιστεί ότι δεν θα απαιτηθούν μεγάλα χρηματικά ποσά, αφού ο χώρος θα έχει προφανώς και κάποια έσοδα από τις δραστηριότητες που θα γίνονται εκεί.
Οι θιασώτες της μετεγκατάστασης διοργανώνουν ομιλίες ή εκδηλώσεις συνήθως σε κλειστούς χώρους για να προωθήσουν τις απόψεις τους, όπου όμως συμμετέχουν συνήθως οι μυημένοι. Ωστόσο, δεν εμφανίστηκαν τα τραπεζάκια έξω στις πλατείες και τα πεζοδρόμια για ενημέρωση και συλλογή υπογραφών.
Οι επισκέπτες της ΔΕΘ προφανώς θα δώσουν πνοή στην περιοχή μετεγκατάστασης, όμως δεν θα πάψουν να διανυκτερεύουν και να καταναλώνουν στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Άρα η πόλη δεν θα χάσει έσοδα.
Οι ημέρες των εγκαινίων της ΔΕΘ με τις διαδηλώσεις, το κλείσιμο των δρόμων και τα επεισόδια, δημιουργούν ένα κύμα αγανάκτησης και φυγής από την πόλη για στους Θεσσαλονικείς. Η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ θα δώσει ένα αίσθημα ανακούφισης στο κέντρο της πόλης.
Συμπερασματικά, οι Θεσσαλονικείς δεν έχουν να χάσουν τίποτε, από ένα πάρκο που θα δημιουργηθεί στο κέντρο της πόλης τους, ανοιχτό για τους πολίτες. Οι εκθέσεις που ως επί το πλείστον τους ενδιαφέρουν θα εξακολουθήσουν να γίνονται στο χώρο. Η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ θα δώσει την ευκαιρία να αναπτυχθεί και κάποια άλλη περιοχή στις παρυφές της Θεσσαλονίκης. Η ΔΕΘ θα αποκτήσει τη δυναμική της ανάπτυξής της, σε ένα ευρύτερο χώρο με προοπτικές, δυνάμενη να ανταποκριθεί στις σύγχρονες και μελλοντικές απαιτήσεις και όχι να πνιγεί σε ένα κορεσμένο κέντρο.
Τελικά η πιο εποικοδομητική λύση φαίνεται εκ των πραγμάτων να είναι αυτή που θα φέρει περισσότερο κόσμο σε μια Θεσσαλονίκη με περισσότερο πράσινο, που αξίζει να την επισκεφθεί κάποιος.
- Ο Δρ. Θεόφιλος Μασμανίδης είναι Μέλος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Μακεδονίας