Θεσσαλονίκη

89ο Δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης: Απόφαση να γκρεμιστεί το λυόμενο – Η μεταστέγαση προκαλεί αντίδραση των γονέων

Εντάσσεται σε χρηματοδότηση 8,5 εκατ. ευρώ του Υπουργείου εσωτερικών, όπως ακόμη δύο σχολεία - Δείτε τις αποφάσεις

Χάρης Δημαράς
89ο-δημοτικό-σχολείο-θεσσαλονίκης-απόφ-1147933
Χάρης Δημαράς

Ένα από τα «ταλαιπωρημένα» σχολεία της Θεσσαλονίκης, το 89ο Δημοτικό, περνά σε μία νέα καμπή λειτουργίας, καθώς η παραμονή του στο νυν λυόμενο  συγκρότημα (οδός Ν. Μάνου, περιοχή Μπότσαρη)  είναι πια «και με τη βούλα» θέμα χρόνου να ολοκληρωθεί, μετά την ένταξή του στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών, που αφορά την ανέγερση νέων σχολείων στην πόλη.

Σύμφωνα με την απόφαση το εν λόγω σχολικό κτίριο θα καθαιρεθεί, θα γκρεμιστεί δηλαδή όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες μεταστέγασής του σε άλλο συγκρότημα, όπου στεγάζεται ήδη το 5ο Δημοτικό (Δελφών με Ψυχάρη), πιθανότατα μετά το Δεκέμβριο του 2026.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι  βάσει της Υπουργικής απόφασης το 89ο, όπως κι άλλα σχολεία της Θεσσαλονίκης, θα ανεγερθούν και θα «μετακομίσουν» σε άλλα συγκροτήματα και μάλιστα με ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα 8,5 εκ. ευρώ, οι γονείς παραμένουν προβληματισμένοι και αντιδρούν.

Υπενθυμίζεται ότι τον τελευταίο χρόνο ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου έχει διαμαρτυρηθεί πολλές φορές, με αποδέκτη τον Δήμο Θεσσαλονίκης για το γεγονός ότι το νυν λυόμενο σχολείο έχει χαρακτηριστεί «επικίνδυνο» από τη διοίκηση, που επικαλείται τεχνική μελέτη μηχανικών. Η επικινδυνότητα είναι κάτι που εξακολουθεί να διαψεύδει ο σύλλογος, τονίζοντας πως δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο νυν συγκρότημα, το οποίο λειτουργεί από τις αρχές του ΄80 (μετά το 1978 και το σεισμό που είχε πλήξει την πόλη).

Οι γονείς επιμένουν πως δεν υπήρξε ποτέ δευτεροβάθμιος έλεγχος και πως από τη μελέτη, την οποία έχουν και οι ίδιοι στα χέρια τους, δεν προκύπτει κανένα ζήτημα επικινδυνότητας. Αυτό που ζητούν είναι να χτιστεί νέο σχολείο στον υπάρχοντα χώρο του σχολείου, κάτι που όμως δεν μπορεί να συμβεί, τουλάχιστον με τα τωρινά δεδομένα, καθώς έχει αποχαρακτηριστεί από χώρο εκπαίδευσης σε χώρο για πλατεία, με βάση το νέο ΓΠΣ.

Επιμένουν όμως ότι μπορεί να γίνει αναθεώρηση του σχεδίου και να γίνει εκ νέου χαρακτηρισμός για χώρο σχολείου, κάτι που από τον δήμο αναφέρουν πως δεν είναι εφικτό. Επίσης ένα ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα συμβεί στο χώρο όπου βρίσκεται σήμερα το σχολείο (πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός από του Δήμου υπάρχουν κι άλλες ιδιοκτησίες στην ευρύτερη έκταση, μεταξύ άλλων και της Μέριμνας).

Η διοίκηση του Δήμου είχε αναφέρει στο παρελθόν πως επιθυμεί το 89ο σχολείο να χτιστεί σε άλλο σημείο (το έχει πει και στην συνέντευξη που παραχώρησε ο Στέλιος Αγγελούδης στην Parallaxi). Αυτό που προκύπτει με την Υπουργική απόφαση είναι ότι θα μετακομίσει, με κατασκευή νέας πτέρυγας, στο σχολικό συγκρότημα  όπου βρίσκεται το 5ο Γυμνάσιο, με το οποίο θα συστεγάζονται.

Υπενθυμίζεται ότι αντιδράσεις υπήρξαν πρόσφατα και για το Διαπολιτισμικό σχολείο, το οποίο θα λειτουργήσει σε απογευματινή βάρδια, σε συστέγαση με το 13ο Γυμνάσιο και το 17ο Λύκειο.

Οι αποφάσεις για τη λειτουργία των σχολείων, βέβαια, όπως αναφέρουν από το Δήμο Θεσσαλονίκης, ανήκουν στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  και μόνο για τα κτιριακά ζητήματα ουσιαστικά αποφασίζει η δημοτική αρχή.

Η Parallaxi σας παρουσιάζει αναλυτικά τι αναφέρει η Υπουργική απόφαση με βάση την οποία το χρηματοδοτικό πρόγραμμα ύψους 8.5 εκατ. ευρώ για την ανέγερση σχολικών συγκροτημάτων. 

ΘΕΜΑ: Ένταξη της Πράξης «Μεταστέγαση σχολικών κτιρίων προκατασκευής στο Δήμο Θεσσαλονίκης.» με Κωδικό ΟΠΣ 5225278 στο «ΤΠΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 2021-2025»

Η πρόταση αφορά στην ανέγερση σχολικών κτηριακών συγκροτημάτων στα διοικητικά όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης και την αντικατάσταση με σύγχρονες κατασκευές 3 σχολείων που ανεγέρθηκαν με τη μέθοδο της προκατασκευής μετά το σεισμό του 1978, για να καλύψουν τις τότε επιτακτικές ανάγκες σχολικής στέγης. Στο αντικείμενο περιλαμβάνονται οι απαιτούμενες προπαρασκευαστικές ενέργειες (π.χ. κατεδαφίσεις υφιστάμενων κτιρίων), η πιθανή προμήθεια και τοποθέτηση προκάτ αιθουσών και οι διαμορφώσεις υπαίθριου χώρου, συνδέσεις με δίκτυα κλπ.

Στο Δήμο Θεσσαλονίκης  λειτουργούν σχολικά κτιριακά συγκροτήματα στα οποία, τόσο από τον α’βάθμιο προσεισμικό έλεγχο, όσο και από πρόσφατο έλεγχο των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου, διαπιστώθηκαν παραμορφώσεις, βλάβες και αστοχίες, που καταδεικνύουν ότι τα κτίρια έχουν υπερβεί το σκοπό κατασκευής τους και είναι εκτός προδιαγραφών. Συγκεκριμένα, ο Δ.Θ προτίθεται να προβεί στις κάτωθι ενέργειες:

α) Μεταστέγαση του 89ου εξαθέσιου Δημοτικού Σχολείου από το λυόμενο της οδού Νικ. Μάνου, σε νέα πτέρυγα στο σχολικό συγκρότημα επί των οδών Ψυχάρη-Δελφών. Η νέα τριώροφη πτέρυγα (με υπόγειο και pilotis) που θα στεγάσει το 89ο ΔΣ θα είναι της τάξεως των 1.500 μ2., Αύλειος χώρος προς διαμόρφωση: 900 μ2, Στις εργασίες συμπεριλαμβάνεται η καθαίρεση της υφιστάμενης ημιτελούς πτέρυγας που έχει κριθεί στατικώς ακατάλληλη, η διαμόρφωση του αύλειου χώρου, όπως και η καθαίρεση του παλαιού λυόμενου σχολείου στην οδό Ν. Μάνου.

β) Μεταστέγαση του 28ου-29ου τριθέσιου Νηπιαγωγείου από το σχολικό συγκρότημα της οδού Ικτίνου, στο σχολικό οικόπεδο επί των οδών Εθνικής Αμύνης-Τσόπελα, μετά από καθαίρεση του παλαιού λυόμενου σχολείου που στέγαζε το Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο και Λύκειο. Εμβαδόν ισόγειου κτιρίου (με υπόγειο): 500 μ2, Εμβαδόν υπόστεγου χώρου χειμερινού αυλισμού: 100 μ2, Αύλειος χώρος προς διαμόρφωση: 1.200 μ2. Στις εργασίες συμπεριλαμβάνεται η διαμόρφωση του αύλειου χώρου, η κατασκευή περίφραξης και η καθαίρεση του παλαιού λυόμενου σχολείου στην οδό Τσόπελα.

και γ) Μεταστέγαση του 56ου επταθέσιου Πολυδύναμου Νηπιαγωγείου (“Τενεκεδένιο”) από το λυόμενο της οδού Βιζύης, στο σχολικό οικόπεδο επί των οδών Επιδαύρου-Μητροπ. Ευσταθίου. Εμβαδόν ισόγειου κτιρίου (με υπόγειο): 1.300 μ2, Εμβαδόν υπόστεγου χώρου χειμερινού αυλισμού: 200 μ2, Αύλειος χώρος προς διαμόρφωση: 1.300 μ2,

Στις εργασίες συμπεριλαμβάνεται η διαμόρφωση του αύλειου χώρου και η κατασκευή περίφραξης και η καθαίρεση του παλαιού λυόμενου σχολείου στην οδό Βιζύης.

Συνεπώς η απόφαση κάνει λόγο για τρία (3) πλήρως λειτουργικά σχολικά συγκροτήματα.

1.Μεταστέγαση του 89ου εξαθέσιου Δημοτικού Σχολείου από το λυόμενο της οδού Νικ. Μάνου, σε νέα πτέρυγα στο σχολικό συγκρότημα επί των οδών Ψυχάρη-Δελφών.

2. Μεταστέγαση του 28ου-29ου τριθέσιου Νηπιαγωγείου από το σχολικό συγκρότημα της οδού Ικτίνου, στο σχολικό οικόπεδο επί των οδών Εθνικής Αμύνης-Τσόπελα, μετά από καθαίρεση του παλαιού λυόμενου σχολείου που στέγαζε το Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο και Λύκειο.

3. Μεταστέγαση του 56ου επταθέσιου Πολυδύναμου Νηπιαγωγείου (“Τενεκεδένιο”) από το λυόμενο της οδού Βιζύης, στο σχολικό οικόπεδο επί των οδών Επιδαύρου-Μητροπ. Ευσταθίου.

89 σχολείο

Συνεπώς, με βάση τη συγκεκριμένη απόφαση, θα γκρεμιστούν όλα τα λυόμενα και θα γίνουν νέα σχολεία (ή στην περίπτωση του 89ου νέα πτέρυγα σχολείου) με προκάτ κατασκευές βαρέως τύπου, που όπως λένε οι αρμόδιοι στο Δήμο Θεσσαλονίκης, είναι κατασκευές που χρησιμοποιούνται παντού στην Ευρώπη, δεν υπολείπονται σε ποιότητα και ολοκληρώνονται πιο γρήγορα. 

Οι αντιδράσεις των γονέων

Οι γονείς αναφέρουν ότι το ζήτημα της επικινδυνότητας δεν υφίσταται, εκφράζουν προβληματισμούς για τη μεταστέγαση στο 5ο σχολείο στις οδούς Ψυχάρη και Δελφών.

Επίσης, υπάρχουν και ερωτηματικά για την ανέγερση της νέας πτέρυγας στο 5ο Δημοτικό που θα φιλοξενήσει τα 130 περίπου παιδιά του 89ου.

Παράλληλα, αναφέρουν ότι με πρόσφατη απόφαση δημοτικού συμβουλίου ο προϋπολογισμός του έργου μειώθηκε από το 1 εκατ. ευρώ στις 800.000 ευρώ. 

Σε ανακοίνωσή τους (Δευτέρα, 30/6) οι γονείς αναφέρουν:

«Δηλαδή η πρόταση είναι να φύγουμε από το λειτουργικό και ασφαλές σχολείο της γειτονιάς μας, για να στείλουμε τα παιδιά μας μακριά και σε …προκάτ;” Ανοιχτή Επιστολή γονέων του 89ου Δημ. Σχολείου στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στ. Αγγελούδη εκφράζει απορία και αγανάκτηση.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 89ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης απέστειλε την εβδομάδα που μας πέρασε ανοιχτή επιστολή προς τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Αγγελούδη και τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία για ό,τι αφορά τους σχεδιασμούς της Δημαρχίας για τη μετεγκατάσταση του 89ου Δημοτικού.

Όπως φαίνεται από τα έγγραφα της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου και τη συζήτηση για την “Τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος οικονομικού έτους 2025”, παρά τις υποσχέσεις που δόθηκαν για την ανέγερση ενός σύγχρονου σχολικού διδακτηρίου για τα 130 παιδιά του 89, φαίνεται ότι επιλέγεται η …προσωρινή λύση (“προσωρινή” μάλλον όπως εκείνη του 1978) της τοποθέτησης των παιδιών σε προκατασκευασμένες αίθουσες – προκάτ, με όρους …σεισμόπληκτης περιοχής!

Με άλλα λόγια, ο Δήμαρχος ζητά από τους γονείς του 89ου να φύγουν από το αποδεδειγμένα λειτουργικό και ασφαλές σχολείο της γειτονιάς της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας και Μπότσαρη, για να στείλουν τα παιδιά τους σε …κουτιά, ίσως πολύ χειρότερης ποιότητας. Από τα λυόμενα βαριάς κατασκευής διδακτήρια του 1980, σε «προκάτ» αίθουσες ελαφριάς κατασκευής!

Επιπλέον, η λύση αυτή δεν αφορά την ανέγερση νέου σχολείου, αλλά τη συστέγαση του 89ου Δημοτικού μέσα σε υφιστάμενο σχολείο, το 5ο Δημοτικό Σχολείο, γεγονός που εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την εκπαιδευτική επάρκεια, τη λειτουργικότητα και την ασφάλεια του συνόλου των μαθητών. Κι όλα αυτά, τη στιγμή που ο ήδη περιορισμένος αύλειος χώρος του 5ου Δημοτικού δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες 260 παιδιών, αφού στα 130 παιδιά που φοιτούν ήδη στο 5ο, προστίθενται άλλα 130 από το 89ο Δημοτικό – μια κατάσταση που δημιουργεί όχι μόνο ασφυκτικές συνθήκες, αλλά και σοβαρά ζητήματα ασφάλειας.

Ο Σύλλογος των Γονέων στην επιστολή του διερωτάται:

Πού βρίσκεται η «κατεπείγουσα ανάγκη» που δικαιολογεί μια λύση για σεισμόπληκτες περιοχές, όταν δεν έχει συμβεί κάποιος σεισμός;

Πώς ένα σχολείο με διευρυμένες ανάγκες -εργαστήρια, αίθουσες υπολογιστών, γυμναστήριο, καλλιτεχνικά- θα λειτουργήσει επαρκώς σε «προκάτ» λύσεις, με άδειες μικρής κλίμακας;

Γιατί εγκαταλείφθηκε η πρόβλεψη για σύγχρονο κτίριο και προκρίνεται μια λύση που υποβαθμίζει αισθητικά και λειτουργικά την εκπαίδευση των παιδιών μας;

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων υπενθυμίζει στον Δήμαρχο τη δική του φράση περί «αισθητικής ντροπής» για τα λυόμενα του 1980, και καλεί τη δημοτική αρχή να μην επιτρέψει την επιστροφή σε ανάλογες -ή και χειρότερες- πρόχειρες λύσεις, ειδικά καθώς πρόκειται για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών.

Η επιστολή τονίζει τέλος τις αυτονόητες απαιτήσεις των γονέων:

Την υλοποίηση μιας σύγχρονης σχολικής μονάδας,

Την παραμονή του σχολείου στην περιοχή που ήδη στεγάζεται,

Το σεβασμό των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών.

Ο Σύλλογος δηλώνει πως θα συνεχίσει τις ενέργειές του για να διασφαλίσει ότι τα παιδιά του 89ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης δεν θα «επιστρέψουν» στο 1978, αλλά θα έχουν το σχολείο που πραγματικά αξίζουν – ασφαλές, σύγχρονο, πλήρες, δίπλα στους ανθρώπους και στην κοινωνία της πόλης.

ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ 89ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ, ΝΑΙ ΣΤΟ ΚΤΙΣΙΜΟ ΝΕΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 89ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης»

Μάλιστα για το θέμα έστειλαν προσωπική επιστολή στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Στέλιο Αγγελούδη, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρουν:

«Κύριε Δήμαρχε, έχουμε εικόνα των αιθουσών αυτών που τοποθετήθηκαν σε προαύλιους χώρους των Δημοτικών σχολείων για να καλύψουν τις επείγουσες στεγαστικές ανάγκες των παιδιών της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης. Αναρωτιόμαστε πραγματικά, εάν θεωρείτε ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να ξεπεράσουμε την «αισθητική ντροπή», όπως εσείς χαρακτηρίζατε τα λυόμενα διδακτήρια του 1980, με τα νέα «προκάτ» λυόμενα του 2025; Αυτό είναι το όραμά σας για το νέο σύγχρονο διδακτήριο για τα παιδιά μας; Έτσι θα ικανοποιηθούν οι σύγχρονες απαιτήσεις εκπαίδευσης των παιδιών μας κύριε Δήμαρχε; Αυτό αξίζουν τα παιδιά μας, μία βίαιη επιστροφή στις κατεπείγουσες ανάγκες στέγασης σχολικών μονάδων, όπως έγινε μετά τους σεισμούς του 1978;

Κύριε Δήμαρχε, αρνούμαστε να γυρίσουμε πίσω στο 1978, και στις κατεπείγουσες ανάγκες στέγασης του 89ου Δημοτικού Σχολείου λόγω σεισμού σε λυόμενες κατασκευές. Κανένας σεισμός δεν συνέβη σήμερα, ευτυχώς. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε ένα σύγχρονο σχολείο για τα παιδιά μας, στη γειτονιά τους, εκεί που βρίσκεται και σήμερα το 89, και όχι στη Δελφών με Ψυχάρη. Ένα σχολείο που να καλύπτει όλες τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες, σε ένα σύγχρονο διδακτήριο, και όχι σε «προκάτ» ισόγειες σχολικές αίθουσες-κλουβιά, ατάκτως ερριμμένες σε  μία μικρή αυλή προαυλισμού. Κύριε Δήμαρχε, αρνούμαστε να γυρίσουμε πίσω τον χρόνο στον  Ιούνιο του 1978!».

Σε προ λίγων μηνών ανακοίνωσή του ο Σύλλογος ανέφεραν τα εξής:

«1.Χαιρετίζει και εκφράζει την ικανοποίησή του που για πρώτη φορά έγινε επιτέλους δεκτό το αυτονόητο και το λογικό, ότι εφόσον αποδείχτηκε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στατικής ασφάλειας του κτηρίου στο οποίο σήμερα στεγάζεται το 89, δεν υπάρχει κανένας λόγος αυτό να καθαιρεθεί πριν κατασκευασθεί το νέο διδακτήριο. Πάντα λέγαμε ότι ζητάμε περισσότερες και καλύτερες σχολικές αίθουσες, όχι λιγότερες και χειρότερες.

2.Εκφράζει την ικανοποίησή του ότι εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση για την κατασκευή του νέου 89ου Δημοτικού Σχολείου, καθότι στις 10-2-2025 δημοσιεύτηκε η υπ’ αριθμ. 7223/10-2-2025 απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών περί Ένταξης της Πράξης «Μεταστέγαση σχολικών κτιρίων προκατασκευής στο Δήμο Θεσσαλονίκης» με Κωδικό ΟΠΣ 5225278 στο «ΤΠΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 2021-2025», και αντικείμενο στην ανέγερση σχολικών κτηριακών συγκροτημάτων στα διοικητικά όρια του Δ.Θ και την αντικατάσταση με σύγχρονες κατασκευές 3 σχολείων που ανεγέρθηκαν με τη μέθοδο της προκατασκευής μετά το σεισμό του 1978, εκ των οποίων το ένα είναι και η κατασκευή του νέου 89.

3.Παρόλα αυτά, οι γονείς και οι κηδεμόνες του 89ου Δημοτικού Σχολείου εκφράζουμε τον προβληματισμό μας για την λύση που επιλέχθηκε από τη Δημοτική ηγεσία, δηλαδή την μεταστέγαση του 89ου Δημοτικού Σχολείου σε νέα πτέρυγα στο σχολικό συγκρότημα επί των οδών Ψυχάρη – Δελφών, όπου στεγάζεται και το 5ο Δημοτικό Σχολείο. Καταρχήν, η περιοχή της νέας προταθείσας χωροθέτησης δεν αποτελεί γειτονιά για τους κατοίκους που σήμερα εξυπηρετούνται από το 89Ο Δ.Σ.

Η περιοχή της οποίας τα παιδιά φοιτούν στο σχολείο μας περικλείεται από τις οδούς: Καλλιδοπούλου, Χαλκιδικής, Πέτρου Συνδίκα και Μ. Αλεξάνδρου. Η απόσταση του σχολείου μας είναι περίπου 600μ μέσω του οδικού δικτύου από το 5ο Δ.Σ αλλά η απόσταση των κατοικιών των παιδιών που βρίσκονται δυτικά της Μ. Μπότσαρη είναι πολύ μεγαλύτερη (>1000μ). Καθώς η μετακίνηση στην πόλη δεν ακολουθεί ευθύγραμμη πορεία, η απόσταση για να μετακινηθεί ένα παιδί από τη γειτονιά μας στην περιοχή του 5ου Δ.Σ μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρονοβόρα και δύσκολη, ειδικά για παιδιά 5 – 6 ετών, για παράδειγμα, που συνοδεύονται από παππούδες και γιαγιάδες με πιθανά κινητικά προβλήματα.

4.Το οικόπεδο επί της Ψυχάρη που σήμερα βρίσκεται το 5ο Δημοτικό σχολείο έχει εμβαδό 1670,77 τ.μ. ενώ το οικόπεδο στο οποίο βρίσκεται το 89ο Δ.Σ είναι εμβαδού 1886,99 τ.μ. Επίσης η νέα πτέρυγα έχει περιγραφθεί στην ως άνω υπουργική απόφαση ως τριώροφο με πυλωτή και υπόγειο συνολικού εμβαδού 1500 τ.μ. Προβληματιζόμαστε ως προς τη χωροθέτηση της νέας πτέρυγας καθώς η υφιστάμενη πτέρυγα που πρόκειται να καθαιρεθεί έχει εμβαδό κάτοψης 350 τ.μ. περίπου. Εάν η νέα πτέρυγα πρόκειται να κατασκευαστεί στην ίδια θέση με την καθαιρεθείσα, ώστε να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος αύλειος χώρος, τότε πρόκειται για μια πτέρυγα αντίστοιχη του κτιρίου που φιλοξενεί σήμερα το 89ο Δ. Σ.

Οι γονείς και οι κηδεμόνες του 89ου Δημοτικού Σχολείου ζητήσαμε ένα νέο σύγχρονο σχολείο στη γειτονιά μας, με όλες τις προβλεπόμενες προδιαγραφές (με ειδικούς χώρους εκδηλώσεων, άθλησης κ.α.) και εσείς μας υπόσχεστε μία νέα πτέρυγα ίσων τετραγωνικών μέτρων με αυτήν που σήμερα στεγάζονται τα παιδιά, με αύλειο χώρο μικρότερο από αυτόν που έχουν σήμερα, τον οποίο θα πρέπει να τον μοιράζονται με τα παιδιά του επίσης εξατάξιου 5ου Δημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκης.

Η λύση που προτείνει η Δημοτική ηγεσία σήμερα, μετά βεβαιότητας θα επιφέρει τη συγχώνευση του 89ου Δημοτικού σχολείου με το 5ο Δημοτικό σχολείο, δημιουργώντας συνθήκες ασφυκτικής συνύπαρξης 260 περίπου παιδιών σε έναν αύλειο χώρο μόλις 900 τ.μ., με σοβαρούς κινδύνους ασφάλειας. Εν ολίγοις ζητήσαμε νέο σχολικό κτήριο στη γειτονιά μας, και παίρνουμε νέα πτέρυγα και συγχώνευση σε ήδη υφιστάμενη σχολική μονάδα.

5.Οι γονείς και οι κηδεμόνες του 89ου Δημοτικού Σχολείου υπερασπιζόμαστε τις ελάχιστες εκπαιδευτικές χρήσεις οικοπέδων που βρίσκονται στη γειτονιά μας (πρακτικά τα οικόπεδα στα οποία στεγάζονται σήμερα το 89ο Δημοτικό Σχολείο και το 8ο Λύκειο) σε μία περιοχή όπου υπάρχει ήδη τεράστια έλλειψη σχολικών υποδομών, και ειδικότερα έλλειψη άνω των 15000 τ.μ. για δημοτικά και νηπιαγωγεία (η κάλυψη αναγκών είναι -15.709 τ.μ. σύμφωνα με το ΦΕΚ 199 Δ 30-03-2024).

Ζητάμε από τη Δημοτική Αρχή να αιτηθεί τη σημειακή τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου προκειμένου το οικόπεδο που σήμερα στεγάζει το 89ο Δημοτικό Σχολείο να επαναχαρακτηρισθεί ως χώρος εκπαίδευσης και να κατασκευασθεί το νέο 89ο Δημοτικό σχολείο εκεί, όπως είναι το πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής.

Είναι αδιανόητο, σε μία περιοχή όπου λείπουν τουλάχιστον 15.000 τ.μ. σχολικών εγκαταστάσεων και τα νηπιαγωγεία στεγάζονται σε ακατάλληλους χώρους, ανήλια ισόγεια καταστήματα χωρίς χώρο προαυλισμού για τα παιδιά, ο μοναδικός χώρος με χρήση σχολικής στέγης να αποχαρακτηρίζεται. Ζητάμε από τη Δημοτική Αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της και να διασφαλίσει το δικαίωμα των παιδιών μας στη δημόσια και σύγχρονη εκπαίδευση και να προχωρήσει άμεσα στην αποκατάσταση της σχολικής χρήσης του οικοπέδου.

6.Τέλος, οι γονείς και οι κηδεμόνες του 89ου Δημοτικού Σχολείου ζητάμε να έχουμε λόγο σε ό,τι αποφασίζεται για μας, χωρίς εμάς. Ζητάμε να συμμετέχουμε στις συνεδριάσεις της Επιτροπής για την καταλληλότητα και επιλογή χώρων για την ανέγερση του 89ου Δημοτικού Σχολείου, που έχει συσταθεί με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της συνεδρίασης της 10-2-2025.

Ζητάμε επίσης να μας δοθεί ο λόγος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 07-04-2025, εφόσον αυτή ασχοληθεί με τα τρέχοντα ζητήματα της σχολικής στέγης. Ζητάμε συμμετοχή και συναβούλευση στη διαδικασία λήψης απoφάσεων, όπως απαιτεί και προβλέπεται σε μία αληθινή ανοιχτή και δημοκρατική κοινωνία.

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ, ΕΧΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΗ ΦΩΝΗ, ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ! ΤΟ ΝΕΟ 89 ΝΑ ΧΤΙΣΤΕΙ ΣΤΟ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΤΟΥ! ΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΤΟΥ 89 ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΧΩΡΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ!

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 89ου Δημοτικού Σχολείου».

Υπήρξε και τοποθέτηση της προέδρου του Συλλόγου στο Δημοτικό Συμβούλιο της 7ης Απριλίου.

«Αρχικά να πούμε ότι χαιρετίζουμε τη δέσμευση του κ. Δημάρχου ότι δεν θα καθαιρέσει το σχολείο μας πριν χτιστεί το νέο — μετά από πολύ αγώνα κερδίσαμε το αυτονόητο: ότι εφόσον το κτίριο δεν έχει πρόβλημα στατικό μπορούν τα παιδιά μας να παραμείνουν εκεί, και αφού πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες ενίσχυσης και συντήρησης του κτιρίου από πραγματογνώμονα του ΤΕΕ το καλοκαίρι που μας πέρασε.

Καλωσορίζουμε και τα 8,5 εκ που έρχονται στον δήμο με την υπουργική απόφαση για ανέγερση νέων σχολικών συγκροτημάτων, όμως έχουμε σοβαρές ενστάσεις όσον αφορά τη λύση που προτείνεται για εμάς, τη νέα πτέρυγα που θα χτιστεί σε υφιστάμενο σχολείο, το 5ο δημοτικό σχολείο επί της οδού Ψυχάρη.

Εμείς ζητήσαμε νέο σχολείο στη γειτονιά μας, και όχι νέα πτέρυγα και συγχώνευση σε ήδη υφιστάμενο σχολείο.

Καταρχήν το 5ο Δημοτικό σχολείο δεν βρίσκεται στη γειτονιά μας, αλλά βρίσκεται τουλάχιστον >1,2χλμ απόσταση από τα όρια τους σχολείου μας, που βρίσκονται στην οδό Καλλιδοπούλου.

Επιπλέον, η λύση που προτείνεται είναι μία ακόμη συγχώνευση που θα δημιουργήσει συνθήκες ασφυκτικής συνύπαρξης 260 παιδιών (130 δικά μας παιδιά + 130 παιδιά του 5ου) σε έναν αύλειο χώρο 900 τ.μ. Σε μια αυλή λίγο μεγαλύτερη από αυτή που ήδη έχουμε τώρα δηλαδή θα στοιβαχθεί ο διπλάσιος αριθμός παιδιών, με σοβαρούς κινδύνους ασφαλείας, διότι όπως ξέρετε όλα τα ατυχήματα συμβαίνουν στην αυλή.

Οι γονείς έχουμε μια ξεκάθαρη και δίκαιη απαίτηση λοιπόν:

Να χτιστεί το ΝΕΟ 89 στο υφιστάμενο οικόπεδο  και να μη χαθεί το οικόπεδο ως χώρος σχολικής στέγης.

Είναι αδιανόητο, σε μια περιοχή που λείπουν πάνω από 15.700 τ.μ. σχολικής στέγης (σύμφωνα με το ΦΕΚ 199 30-03-2025) – από τις μεγαλύτερες ελλείψεις στο Δήμο Θεσσαλονίκης – και όπου τα νήπια στοιβάζονται σε ανήλια υπόγεια χωρίς αυλές, να χάνεται ο τελευταίος διαθέσιμος χώρος εκπαίδευσης στη γειτονιά μας.

Ζητάμε να αιτηθεί ο δήμος σημειακή τροποποίηση του ΓΠΣ και επαναχαρακτηρισμό του οικοπέδου του 89 ως χώρου εκπαίδευσης. Αξίζει να θυμίσουμε ότι, όταν δημοσιεύθηκε το σχετικό ΦΕΚ τον Μάρτιο του 2024, υπήρχε προθεσμία 60 ημερών για να κατατεθεί ένσταση μέχρι τον Μάιο του 2024 για τροποποίηση του ΓΠΣ, την οποία δυστυχώς ο Δήμος δεν αξιοποίησε για να μην χαθεί το οικόπεδο ως σχολική στέγη.

Και ζητάμε να συμμετέχουμε. Οι γονείς να έχουν ενημέρωση και να έχουν φωνή στην Επιτροπή Καταλληλότητας και επιλογής χώρου για την ανέγερση του νέου σχολείου μας. Οι αποφάσεις για τα παιδιά μας δεν μπορούν να λαμβάνονται χωρίς εμάς.

Είμαστε ισότιμοι δημότες αυτής της πόλης και διεκδικούμε κάτι απολύτως λογικό: ένα δημοτικό σχολείο στη γειτονιά μας. Αν χαθεί αυτό το οικόπεδο, και αν χαθεί η σχολική στέγη του 89 σε έναν ολόκληρο οδικό άξονα όπως η Βασιλίσσης Όλγας, από τη Μαρτίου μέχρι και την Ικτίνου στο κέντρο, δεν θα υπάρχει ούτε ένα δημοτικό σχολείο, ενώ στην οδό Δελφών τα σχολεία θα είναι στριμωγμένα το ένα δίπλα στο άλλο. Η ανάγκη είναι προφανής και το αίτημά μας δίκαιο: να χτιστεί το ΝΕΟ 89ο Δημοτικό στο οικόπεδο του, εδώ που ανήκει, στη γειτονιά του. Καλούμε τον κ. Δήμαρχο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην γυρίσει την πλάτη στα παιδιά μας».

Δείτε και βίντεο από την εν λόγω τοποθέτηση

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα