Αστικό πλεκτό: Η πρόταση των Collatio Architects για την ανάπλαση της Αριστοτέλους

Η Parallaxi παρουσιάζει τις προτάσεις του διαγωνισμού ανάπλασης της Αριστοτέλους που βραβεύτηκαν. Σήμερα η πρόταση των Collatio Architects.

Parallaxi
αστικό-πλεκτό-η-πρόταση-των-collatio-architects-για-τη-810851
Parallaxi

Η parallaxi παρουσιάζει τις προτάσεις του διαγωνισμού ανάπλασης της Αριστοτέλους που βραβεύτηκαν. Σήμερα η πρόταση «Αστικό Πλεκτό» των Collatio Architects, που ισοψήφησε στη 4η θέση ως ισότιμη εξαγορά.

«Αστικό Πλεκτό» – Εξαγορά Στο Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Για Την Ανάπλαση Του Άξονα Και Της Πλατείας Αριστοτέλους Στη Θεσσαλονίκη

Η κεντρική ιδέα της πρότασης για την ανάπλαση του άξονα και της πλατείας Αριστοτέλους είναι αυτή του «αστικού πλεκτού». Οι διαγώνιες χαράξεις του πολεοδομικού σχεδίου Εμπράρ, που ορίζουν το αστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, γίνονται αφορμή και οδηγός για τη δημιουργία ενός νέου στραμμένου καννάβου για τον άξονα της Αριστοτέλους.

Τα όρια του ιστορικού υποβάθρου του αστικού κέντρου βρίσκουν καινούθριο νόημα μέσα από τη διαμόρφωση του άξονα της Αριστοτέλους και γίνονται εργαλείο σχεδίασης. Αυτό το πλέξιμο αποτελεί και ένα σχόλιο για το πολυπολιτισμικό παρελθόν της Θεσσαλονίκης και την ιστορική συνύπαρξη διαφορετικών εθνικών, πολιτιστικών και θρησκευτικών ταυτοτήτων, ίχνη των οποίων υπάρχουν και σήμερα και τα οποία είναι φανερά τόσο στον άξονα της Αριστοτέλους όσο και στα σημεία πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος που είναι σε άμεση σχέση και γειτνίαση με αυτόν.

Οι νέες διαγώνιες χαράξεις επιδιώκουν να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση του άξονα με τις στοές που τον διατρέχουν σε όλο του το μήκος, επιδιώκοντας τη διεύρυνση του χώρου αναφοράς τους. Ο χώρος εκτόνωσης των στοών νοητά επεκτείνεται με τις διαγώνιες χαράξεις του καννάβου, που αμβλύνουν το σχετικά σκληρό όριο μεταξύ των στοών και του άξονα.

Η μνημειακότητα του άξονα επαναπροσδιορίζεται ως πυκνωτής νοητών και χωρικών συνδέσεων. Το νέο σχεδιαστικό υπόβαθρο αξιώνει να αποτελέσει ένα συμπληρωματικό στρώμα στην ιστορική διαστρωμάτωση της πόλης. Οι διαγώνιες χαράξεις έρχονται να επαναπροσδιορίσουν τη μνημειακότητα του άξονα της Αριστοτέλους.

Η ιδέα του αστικού πλεκτού που διαμορφώνεται πάνω στον υπό στρέψη κάνναβο αποτελεί ένα καθολικό εργαλείο για την πρόταση. Από το επίπεδο διαμόρφωσης του πλακόστρωτου και των αρμών μέχρι το σχεδιασμό των στοιχείων του αστικού εξοπλισμού, ακολουθείται η ίδια μεθοδολογία και τα ίδια σχεδιαστικά εργαλεία.

Η εναλλαγή της κλίμακας , οι νέες σχέσεις του άξονα με το αστικό πράσινο και τις εμβληματικές στοές κάτω από τις όψεις των κτιρίων του άξονα της Αριστοτέλους συμβάλλουν στη δημιουργία νέων χωρικών σχέσεων σε διαφορετικά επίπεδα. Η αναγκαία πολυπλοκότητα και η εναλλαγή χωρικών εμπειριών κατά μήκος του άξονα επιτυγχάνονται μέσα από μία ενιαία σχεδιαστική αντιμετώπιση.

Το ενιαίο και ομοιογενές πλακόστρωτο που διαμορφώνεται διαπερνά όλο τον άξονα, τις στοές, τους ενδιάμεσους δρόμους και την πλατεία Αριστοτέλους. Η πληρότητα της πρότασης ενισχύεται από τη λογική που εισάγεται για ένα νέο κοινό χώρο. Αυτός είναι ένας ενιαίος οργανισμός στον οποίο η κοινή χρήση του χώρου μπορεί να συμβαίνει στη βάση της συνύπαρξης, της συμπερίληψης και της ισότιμης πρόσβασης.

Οι χώροι με καθιστικά που προβλέπονται στην πρόταση λειτουργούν ως κοινοί ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται για να μπορέσουν να ανταποκριθούν ικανοποιητικά σε μία τέτοια απαίτηση. Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορούν να εξυπηρετούν σε αυτούς τους χώρους χωρίς να τους δεσμεύουν μόνιμα.

Οι αναλογίες της πλατείας Αριστοτέλους μεταβάλλονται μέσω του στοιχείου του νερού που αναδύεται και διαμορφώνει μια πιο «προστατευμένη» πλατεία ή όταν το νερό υποχωρεί και η πλατεία μεγαλώνει. Έτσι η πλατεία Αριστοτέλους ενισχύεται ως χώρος συνάντησης, παιχνιδιού, αναψυχής και εκδηλώσεων με το δυναμικό στοιχείο του νερού να δίνει τη δυνατότητα πολλαπλών διαμορφώσεων ανάλογα με την περίσταση.

Η φύτευση διαμορφώνεται στη λογική ενός αστικού οικοσυστήματος. Σε κάθε στρατηγικό «ξεφλούδισμα» του πλακόστρωτου υπόβαθρου ποικιλίες δέντρων και φυτών ξεπροβάλλουν με εναλλαγές στο ύψος και στο είδος δημιουργώντας χώρους και κατευθύνοντας φυγές, οπτικές και πραγματικές.

Έτσι η νέα πρόταση για τον άξονα της Αριστοτέλους, επαναπροσδιορίζει μία σύγχρονη αστική μνημειακότητα με σεβασμό στην πλούσια και πολυπολιτισμική ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα επιδιώκει να είναι ένας σύγχρονος αστικός δημόσιος χώρος συμπεριληπτικός και προσβάσιμος, που επιτρέπει τη συνύπαρξη, τη συνάντηση και την αλληλοδιαπλοκή. Η λογική του κοινού χώρου διαπερνάει όλη τη σχεδιαστική πρόταση και τη διαμόρφωση των χώρων στάσης αλλά και τη σχέση με του δρόμους που σήμερα τεμαχίζουν τον άξονα της Αριστοτέλους.

Δείτε επίσης…

Lamina/2021: Το δεύτερο βραβείο του διαγωνισμού ανάπλασης της Αριστοτέλους

W(E)AVE: To τρίτο βραβείο του διαγωνισμού ανάπλασης της Αριστοτέλους

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα