Αρχιτεκτονικη

City’s New Pulse: Μια πρόταση για τη Δυτική Είσοδο της πόλης

Η parallaxi παρουσιάζει τις honorable mentions προτάσεις του διαγωνισμού για τη Δυτική Είσοδο της πόλης και τη δημιουργία του νέου Επιχειρηματικού Κέντρου της.

Parallaxi
citys-new-pulse-μια-πρόταση-για-τη-δυτική-είσοδο-τ-813119
Parallaxi

Μέσα από περισσότερες από 170 προτάσεις που κατατέθηκαν στο πλαίσιο του Ανοιχτού Διεθνή Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών ArXellence 2, που διοργανώθηκε από την ALUMIL, επιλέχθηκαν και βραβεύτηκαν οι δέκα καλύτερες. Όλες οι προτάσεις που συμμετείχαν θα παρουσιαστούν σε επίσημη έκθεση, που θα πραγματοποιηθεί στα Παλαιά Σφαγεία. Ο διαγωνισμός είχε ως στόχο την ανάδειξη του καινοτόμου σχεδιασμού ως την ιδανική προσέγγιση για τη δημιουργία του νέου Επιχειρηματικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης (CBD) και τη βιώσιμη αστική ανάπλαση του δυτικού παράλιου μετώπου της πόλης.

Σε συνέχεια της παρουσίασης από την Parallaxi των βραβευμένων προτάσεων του διαγωνισμού ArXellence 2 για τη δυτική είσοδο της πόλης και τη δημιουργία του νέου Επιχειρηματικού Κέντρου της, σήμερα παρουσιάζουμε την τέταρτη από τις honorable mentions προτάσεις του διαγωνισμού.

Όνομα πρότασης: City’s New Pulse

Όπως υποδηλώνει και το όνομα της (Νέος Παλμός) η πρόταση αυτή επιδιώκει να μετατρέψει την εγκαταλελειμμένη περιοχή της δυτικής πλευράς της πόλης σε έναν «νέο παλμό» για τη Θεσσαλονίκη, ένα μέρος που θα λειτουργήσει ως σπόρος αλλαγής για την ανάπτυξη της.

Το σχέδιο βασίζεται στους τρεις πυλώνες της αειφορίας: στον Κοινωνικό, στον Οικονομικό και στον Περιβαλλοντικό. Οι τρεις αυτοί πυλώνες υπαγορεύουν τη χωρική οργάνωσή χώρου, τη σταδιακή ανάπτυξη του καθώς και τις «ενδιάμεσες» χρήσεις του μεταξύ των φάσεων κατασκευής.

Ο σχεδιασμός ακολουθεί μια αναγεννητική προσέγγιση και επιδιώκει μέσα από έξυπνους πρωτοποριακούς τρόπους να δημιουργήσει νέες πηγές νερού και ενέργειας για το Κέντρο καθώς επίσης και να ελαχιστοποιήσει τα απόβλητα του.

Η πρόταση είναι στη βάση της ανθρωποκεντρική. Επιδιώκει να καταστήσει το Κέντρο ενεργό κομμάτι του αστικού ιστού της πόλης και προβλέπει τη διαμόρφωση χώρων πολλαπλών χρήσεων, που διασφαλίζουν την πληρότητα και χρησιμοποίηση του χώρου 24 ώρες το 24ωρο. Ακολουθεί τόσο μια προσέγγιση από πάνω προς τα κάτω όσο και από κάτω προς τα πάνω καθώς επιδιώκει να ανταποκριθεί τόσο στις ανάγκες της πόλης όσο και των ανθρώπων της. Η φιλοσοφία της πρότασης δεν περιορίζεται στο μότο «σχεδιάζουμε για το σήμερα και προσαρμοζόμαστε στο αύριο», αλλά επιθυμεί να αφήσει μια παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές.

Ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας της πρότασης γίνεται φανερός μέσα από τον τρόπο που αυτή δομείται, καθώς και μέσα από την προσπάθεια της να συνδέσει με σεβασμό το ιστορικό και το μοντέρνο και να επεκτείνει τους δημόσιους χώρους όπως πλατείες και γήπεδα με σκοπό να προσφέρει νέες ευκαιρίες για κοινωνική αλληλεπίδραση και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το μεγαλύτερο μέρος του χώρου αφιερώνεται στους πεζούς και παραμένει ανοιχτό και ελεύθερο. Παρκινγκ για τη στάθμευση των αυτοκινήτων προβλέπεται αποκλειστικά και μόνο στο υπόγειο. Το νέο επιχειρηματικό κέντρο γίνεται ένα με τον αστικό ιστό της πόλης μέσα από την σύνδεση του με την οδό 26ης Οκτωβρίου.

Τα νέα κτήρια τοποθετούνται πολύ προσεκτικά στο χώρο δημιουργώντας μια ρευστή κίνηση που ξεκινά από τη μια άκρη του οικοπέδου για να καταλήξει στην άλλη, όπου προβλέπεται η δημιουργία ενός πύργου ύψους 200 μέτρων. Ο Πύργος θα είναι ένας φάρος για τη νέα κοσμοπολίτικη Θεσσαλονίκη και θα λειτουργήσει ως κοινωνικός ελκυστής και δημιουργός οικονομικής ανάπτυξης, καθιστώντας τον έτσι την κατάλληλη επένδυση για την πρώτη φάση των κατασκευών. Τα υπόλοιπα κτήρια, που συνδέονται μαζί του και προσφέρουν χώρους διαφόρων χρήσεων, μπορούν να αναπτυχθούν σταδιακά κατά τη δεύτερη και τρίτη φάση. Ο σχεδιασμός αυτώ των κτηρίων έχει γίνει πολύ προσεκτικά έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στην οικοδομική δομή της πόλης και παρά το μέγεθος τους να μην ξενίζουν και τρομάζουν τους κατοίκους της. Φυσικά, παρά τη δημιουργία των νέων κτηρίων ιδιαίτερος σεβασμός δίνεται στις ήδη υπάρχουσες ιστορικές δομές, που βρίσκονται εντός του χώρου παρέμβασης. Τα κτήρια αυτά αποκαθίστανται και αποκτούν ξανά ζωή.

Οι ομάδες των Studio C+C και Studio 4215, των αρχιτεκτονικών γραφείων που κατέθεσαν την πρόταση, λένε ότι το όραμά τους για την ανάπτυξη της δυτικής εισόδου της πόλης επικεντρώθηκε στην επέκταση των ορίων της προς το λιμάνι και στη δημιουργία ενός τόπου ευκαιριών για όλη τη Θεσσαλονίκη και τους ανθρώπους της. Έναν τόπο όπου θα μπορούν να ζουν και να εργάζονται, να μαθαίνουν και να μοιράζονται.

*Όλες οι προτάσεις που συμμετείχαν στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό της ArXellence 2, που διοργανώθηκε από την ALUMIL, θα παρουσιαστούν στην επίσημη έκθεση, που θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2021, στην καρδιά της δυτικής εισόδου της πόλης, στα Παλαιά Σφαγεία.

Δείτε επίσης:

The Green Hub:Το δεύτερο βραβείο για τη δυτική είσοδο της πόλης

Bioclimatic Urban Lighthouse: Το τέταρτο βραβείο για τη δυτική είσοδο της πόλης

A view of the bay. A glance at the future: Το έκτο βραβείο για τη δυτική είσοδο της πόλης

Ships Forest: Μια πρόταση για τη Δυτική Είσοδο της πόλης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα