Ηχορύπανση στη Θεσσαλονίκη: Τι απαντούν οι επιχειρηματίες για τα λουκέτα του Δήμου
Ο Αχιλλέας Πλακίδας, ιδιοκτήτης του μπαρ "Γορίλας", μοιράζεται από την πλευρά των ιδιοκτητών τι συμβαίνει με τους ελέγχους για ηχορύπανση στα μαγαζιά της πόλης
H Parallaxi ανοίγοντας τη συζήτηση για την αστική όχληση αλλά και για τη βίαιη μεταμόρφωση του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, όπως και των περισσότερων ιστορικών πόλεων της Ευρώπης σε τουριστική περιοχή χωρίς δραστηριότητες και κατοίκους, συνεχίζει το διάλογο και το ρεπορτάζ, δίνοντας το λόγο στον Αχιλλέα Πλακίδα.
Όπως έγινε γνωστό, το τελευταίο διάστημα, ο δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ, μετά το «σφράγισμα» και τις συλλήψεις υπευθύνων, σε γνωστό υπαίθριο κέντρο διασκέδασης στα δυτικά της πόλης, στο οποίο εμφανιζόταν η καλλιτέχνιδα Πάολα, προχώρησε σε διαδοχικούς ελέγχους, πρόστιμα και συλλήψεις, στα δυτικά και το κέντρο της πόλης, σε μαγαζιά εστίασης, που αφορούν το αδίκημα της ηχορύπανσης.
Ο Αχιλλέας Πλακίδας, ιδιοκτήτης του μπαρ “Γορίλας” στην περιοχή των Άνω Λαδάδικων, μοιράζεται από την πλευρά του αλλά και εκ μέρους των ιδιοκτητών των καταστημάτων εστίασης στη Θεσσαλονίκη, τι συμβαίνει με τους ελέγχους για ηχορύπανση στα μαγαζιά της πόλης:
«Μιλάμε για μία κατάσταση η οποία έχει φτάσει στο απροχώρητο. Τα μπαρ υπόκεινται σε μία νομοθεσία, μία υγειονομική διάταξη του ’85, που έχει θεσπίσει η Υγειονομική υπηρεσία, για την προστασία των πελατών, η οποία αναγράφει ότι ο ήχος δεν μπορεί να ξεπερνά τα 80 ντεσιμπέλ. Για να καταλάβει ο κόσμος, τα 80 ντεσιμπέλ μπορεί κανείς να τα φτάσει σε μία συζήτηση μεταξύ δύο ανθρώπων, με λίγο εντονότερο από το φυσιολογικό, τόνο της φωνής τους. Για τη λειτουργία ενός μπαρ, κάτι τέτοιο είναι αφύσικο και αυτό το αναγνωρίζει και η ίδια η αστυνομία. Δεν μπορούμε να παίζουμε μουσική σε τρεις τόνους χαμηλότερα από την επικοινωνία του κόσμου.
Λειτουργούμε σε όλα τα νομικά πλαίσια που μας ορίζει ο νόμος και τηρούμε το ωράριο λειτουργίας για τη μουσική, το οποίο ορίζεται μεσοβδόμαδα μέχρι τις 2 και Παρασκευή, Σάββατο μέχρι τις 3. Υπάρχουν όμως και πάρα πολλές περιπτώσεις, που έχουμε πετύχει την αστυνομία να μπαίνει στο κατάστημα με την πρόφαση ότι είναι πελάτες και με κρυμμένα ντεσιμπελόμετρα στα ρούχα τους, προσπαθώντας να εκμαιεύσουν την παραπάνω μέτρηση από το φυσιολογικό.
Οι έλεγχοι για ηχορύπανση άρχισαν να γίνονται εντονότεροι από το φυσιολογικό όταν συγκεκριμένα μαγαζιά εστίασης παρανομούσαν, παίζοντας δυνατή μουσική με ανοιχτές πόρτες ,χωρίς κανέναν περιορισμό στο ωράριο και κανένα ενδιαφέρον για την διαβίωση πολιτών σε κατοικημένες περιοχές. Κάτι τέτοιο, προφανώς, ταρακούνησε τις αστυνομικές αρχές προκαλώντας το πρωτόγνωρο ηχορυπαντικό κυνηγητό που διανύουμε. Ταυτόχρονα, πολλοί ξενοδόχοι έχουν μεγάλο πρόβλημα με τις μουσικές που ακούγονται στους δρόμους.
Αυτό προκαλείται κυρίως από ανοιχτές ταράτσες που παίζουν μουσική μέχρι τις 6 το ξημέρωμα και επηρεάζουν τα ξενοδοχεία που υπάρχουν στην περιοχή. Ο λόγος για τον οποίο πραγματοποιούνται οι συνεχείς έλεγχοι, τα αυτόφωρα και οι συλλήψεις από την δήμο και την αστυνομία, είναι γιατί όλες οι επιχειρήσεις εστίασης τοποθετούνται “στην ίδια σακούλα” με αυτές που όντως παρανομούν. Υπάρχουν μαγαζιά εστίασης, όπως ο “Γορίλας”, που τηρούν όλα τα μέτρα που χρειάζεται από τον νόμο, είμαστε ανοιχτοί σε κάθε μορφής έλεγχο και πλέον νιώθουμε ότι κάνουμε κάτι παράνομο, όταν απλά προσφέρουμε διασκέδαση στον κόσμο. Σκέφτεστε έναν κόσμο χωρίς Bars; Έναν κόσμο χωρίς διασκέδαση; Ο δήμος χρειάζεται να εντοπίσει το πρόβλημα και να το αντιμετωπίσει μεμονωμένα».
Ο κ. Πλακίδας, εξηγεί τι συμβαίνει στην ευρύτερη περιοχή της Βαλαωρίτου, η οποία είναι μη οικιστική, αλλά χρησιμοποιείται για τη δημιουργία κατοικιών και Airbnbs από ιδιώτες:
«Όταν άνοιξα το μπαρ, το 2016, έψαξα να βρω μία περιοχή, η οποία να είναι μη οικιστική. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί κάποιος νόμιμα να ανοίξει εκεί ένα σπίτι. Αυτή τη στιγμή, στην ευρύτερη περιοχή της Βαλαωρίτου, έρχονται πολίτες της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι έχουν βρει βιοτεχνικούς χώρους με πολύ χαμηλά ενοίκια, τους έχουν καλλωπίσει και μένουν μέσα σε αυτούς. Κάτι που σημαίνει, ότι όταν ένα μπαρ παίζει μουσική, είναι λογικό να τους ενοχλεί. Παράλληλα με τη χρήση των ακινήτων από ιδιώτες, υπάρχουν πάρα πολλοί επιχειρηματίες, οι οποίοι αγοράζουν σε πολύ χαμηλές τιμές αυτούς τους βιοτεχνικούς χώρους και τους μετατρέπουν σε Αirbnbs, ακόμα και ξενοδοχειακές μονάδες. Όλο αυτό συμβαίνει σε μία περιοχή η οποία είναι μη οικιστική και στην οποία έχουν στραφεί τα προηγούμενα χρόνια οι ιδιοκτήτες των μπαρ για αυτόν ακριβώς τον λόγο.
Τέλος, ο δήμος θα έπρεπε να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι έχουμε βραβευμένα bars σε παγκόσμιο επίπεδο στην πόλη μας και να υιοθετήσει μία τουριστική προσέγγιση στην εστίαση της Θεσσαλονίκης. Το 2023, η Θεσσαλονίκη θεωρούνταν η γαστρονομική πρωτεύουσα και τώρα στρέφονται εναντίον των μαγαζιών που προσφέρουν γαστρονομία στην εστίαση. Δεν μπορούν τα airbnb και ο δήμος να “κυνηγάνε” τα μπαρ, όταν αυτά είναι ο λόγος που αρκετοί τουρίστες θα παραμείνουν στην πόλη. Περισσότερο από το 40% των επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτήν την πόλη προέρχονται από την εστίαση. Τι θα απογίνουν όλοι αυτοί αν κλείσουν όλα τα μαγαζιά εστίασης; Για ποιον λόγο να επισκέπτονται οι τουρίστες την πόλη της Θεσσαλονίκης;».