Top

Σταθερό το ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις αναφορικά με τις εξελίξεις της πανδημίας στην Ελλάδα.

Parallaxi
σταθερό-το-ιικό-φορτίο-στη-θεσσαλονίκ-771762
Parallaxi

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις αναφορικά με τις εξελίξεις της πανδημίας στην Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Σε σταθερό επίπεδο το ιικό φορτίο σύμφωνα με το ΑΠΘ

Τάση σταθεροποίησης του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης παρατηρείται από την αρχή της εβδομάδας στις μετρήσεις για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Όπως φαίνεται στα διαγράμματα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συγκέντρωση του ιικού φορτίου και οι ημερήσιες διακυμάνσεις της είναι παρόμοιες με εκείνες του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 30/08 και της Τρίτης 31/08 είναι:

-Σταθερή (-1%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων του Σαββάτου 28/08 και της Κυριακής 29/08.

-Σταθερή (-4%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 23/08 και Τρίτης 24/08.

Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ: Υγειονομικοί εμβολιάστηκαν υπό το φόβο της αναστολής

«Σταδιακά και καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της πόλης έχουν επιστρέψει από τις διακοπές τους, αρχίζει να αποτιμάται η πραγματική επιδημιολογική εικόνα. Αν και είναι ακόμη πρόωρο να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, φαίνεται πως η διασπορά του ιού δεν παρουσιάζει κάποια αξιοσημείωτη έξαρση από τις 16 Αυγούστου και μετά. Φαίνεται δηλαδή μία σταθεροποίηση, σε υψηλότερα μεν, διαχειρίσιμα δε για το σύστημα υγείας επίπεδα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

«Οι μετρήσεις της τελευταίας περιόδου έχουν την ιδιαιτερότητα ότι αναφέρονται σε μεταβλητό πληθυσμό της πόλης αφού τον Αύγουστο πολλοί κάτοικοι απουσίαζαν, ενώ ταυτόχρονα υπήρχε αυξημένος αριθμός επισκεπτών κυρίως στο κέντρο της πόλης. Αυτό αποτυπώθηκε και στις τιμές των φυσικοχημικών παραμέτρων των λυμάτων που επηρεάζουν τις μετρήσεις του ιικού φορτίου και έκαναν απαραίτητο τον εξορθολογισμό των μετρήσεων. Σε περιόδους έντονων πληθυσμιακών ανακατατάξεων έχει μεγάλη αξία να μπορούμε να παίρνουμε δείγματα λυμάτων από επιμέρους περιοχές της πόλης που δεν παρουσιάζουν την ίδια κινητικότητα, έτσι ώστε να έχουμε καλύτερη εικόνα τι επηρεάζει την διασπορά του ιού», διευκρίνισε ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ, Θοδωρής Καραπάντσιος.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού, με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Θωμαΐδης: Δεν υπάρχει περίπτωση να μην κολλήσουν οι ανεμβολίαστοι

Σε δηλώσεις στον ΣΚΑΙ προέβη ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης αναφορικά με τους ανεμβολίαστους καθώς και για την μετάλλαξη Δέλτα. Συγκεκριμένα, ο ίδιος χαρακτήρισε σταθεροποιημένη και αισιόδοξη την εικόνα της πανδημίας σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, φάνηκε προβληματισμένος όσον αφορά τους ανεμβολίαστους, καθώς τόνισε πως σε συνδυασμό με τη μετάλλαξη Δέλτα είναι σχεδόν σίγουρο ότι όλοι όσοι δεν κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό θα κολλήσουν.

Παραιτήθηκαν λόγω κόπωσης οι γιατροί της ΜΕΘ του νοσοκομείου Ρεθύμνου

Στη συνέχεια υπογράμμισε πως δεν υπάρχει  περίπτωση να μην νοσήσει κάποιος που είναι ανεμβολίαστος κατά του κορονοϊού, ενώ, ξεκαθάρισε πως και ακόμα και όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο μπορεί να νοσήσουν, όταν μετά από καιρό μειωθούν τα ποσοστά ανοσίας τους.

Τέλος, μιλώντας για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα ο καθηγητής έκανε λόγο για μια σταθεροποιημένη και αισιόδοξη εικόνα για Αττική και Θεσσαλονίκη:

«Εδώ και 3 εβδομάδες τα λύματα δείχνουν μια τάση σταθεροποίησης και αυτό είναι ένα θετικό γεγονός», τόνισε.

Κρήτη: Σε κρίσιμη κατάσταση 36χρονη έγκυος που νόσησε από κορονοϊό

Σύμφωνα με το cretapost, η κατάσταση της υγείας της γυναίκας είναι κρίσιμη, και εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο, από τους γιατρούς, να προχωρήσουν σε επείγουσα καισαρική, στην 25η εβδομάδα της κύησης. «Η επιβάρυνση της υγείας της είναι ο λόγος που συζητιέται έντονα να υποβληθεί σε άμεση καισαρική. Δεν έχει ακόμα παρθεί κάποια απόφαση αλλά εξετάζεται σοβαρά», δήλωσε ο διοικητής του νοσοκομείου, Κ. Τερζάκης.

Τζανάκης για ανεμβολίαστους: Να σκεφτούν πόσους παίρνουν στο λαιμό τους

Πηγή: ΑΠΕ, Ethnos.gr

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα