Οι τάσεις που θα πρωταγωνιστήσουν αυτή τη σεζόν στη Θεσσαλονίκη

0
545
Κεντρική Εικόνα: Soulfood Thessaloniki

Μικρές ή μεγαλύτερες προσθήκες, εξέλιξη και νέα πράγματα, αυτά είναι όλα όσα θα πρωταγωνιστήσουν στην καθημερινότητα της πόλης την νέα σεζόν εκτός από την ταλαιπωρία των μετακίνησεων, την καταπάτηση του δημόσιου χώρου αλλά και τις σταθερές διαχρονικά παθογένειες στο πάρκινγκ, στα νοσοκομεία κλπ. Η ζωή στην μικρή μας πόλη θέλει χρώμα, φαγητό, πάρτι, diy, απαγκίστρωση από τα γαλανόλευκα γύψινα και μία διαφορετική φιλοσοφία στο πόσο μέσα θέλει να μείνει αυτή τη σεζόν.

Street Festivals. Τα φεστιβάλ, οι γιορτές, τα παζάρια μεταφέρονται υπαιθρίως. Η νέα εποχή βγαίνει στο δρόμο και μαζί της ένα μεγάλο κοινό της πόλης που δείχνει πώς του αρέσει αυτή η φιλοσοφία. Thessaloniki Street Food Festival, Thessaloniki Beer Festival, Flea Market, Veroias Open Air, Street Outdoors κα. έδειξαν με τους χιλιάδες κόσμου που πέρασαν τις πόρτες τους πώς τελικά “όλα είναι δρόμος”.

Φωτογραφία από το Veroias Open Air, από την σελίδα του Soulfood Thessaloniki.

Πολυχώροι. Είτε με την μορφή των co working spaces είτε στο πλαίσιο ευμετάβλητων χώρων, οι συνεργείες και οι κολεκτίβες είναι η απόλυτη τάσση στην δραστηριοποίηση καλλιτεχνική ή επιχειρηματική στην Θεσσαλονίκη αυτό το διάστημα. Το Ύψιλον, το Space Lab, το Make, το ApoDec και άλλα πολλά είναι μόλις κάποια παραδείγματα τέτοιων χώρων που αυτή την στιγμή δείχνουν πώς το “μαζί” έχει γούστο.

Εικόνα: Από τον νέο πολυχώρο Ύψιλον

Green. Green is the new black και στην Θεσσαλονίκη. Με τα vegan καταστήματα να πληθαίνουν, η κοινότητα των vegan να αποκτά το δικό της φεστιβάλ χορτοφαγίας αλλά και τους αστικούς καλλιεργητές να βρίσκονται στα καλύτερά τους. Με έντονη την παρουσία της Fair Trade Hellas στην πόλη, το μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου και την ανάπτυξη των αστικών λαχανόκηπων, αλλά και με την δημοφιλία σχετικών καταστημάτων δείχνουν πώς υπάρχει μια στροφή στην πράσινη ζωή.

Εικόνα: Από τους αστικούς λαχανόκηπους του ΑΠΘ.

Bed & Breakfast. Από εκεί που δεν φημιζόταν η Θεσσαλονίκη για τα hostel της πλέον μετράει μερικές εντυπωσιακές αφίξεις από σύγχρονα bed & breakfast και hostel. Πολύ περισσότερο με την μόνιμη παρουσία της airbnb στην πόλη, τα ξενοδοχεία αλλάζουν και προσαρμόζονται στις σύγχρονες απαιτήσεις των επισκεπτών που θέλουν φρέσκια αισθητική και ουσιαστικές παροχές.

Εικόνα: Από το The Caravan B&B.

Βrunch. Ξεκίνησαν δειλά την παρουσία τους στην πόλη τα τελευταία χρόνια. Αυτή τη σεζόν όμως επιστρέφουν δυναμικά. Aπό το επιτυχημένο προϊόν της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, thessbrunch, μέχρι τα μενού σε δεκάδες χώρους εστίασης που τα περιλαμβάνουν σταθερά τα Σαββατοκύριακα, ακόμα και σε κάποιες περιπτώσεις τις καθημερινές.

Πάρτι. Η νέα τάση θέλει τα πάρτι της πόλης να μην βασίζονται μόνο στο όνομα κάποιου μεγάλου dj αλλά να στήνονται γύρω από ολόκληρα κόνσεπτ. Θεματικές βραδιές με μουσικές και signature cocktails αλλάζουν την λογική των πάρτι καθιστώντας κυριολεκτικά διαφορετικό τον κάθε χώρο που τα υποδέχεται.

Τουριστικά Είδη. Σουβενίρ από τον τόπο σου και δώρα που κουβαλάνε την Θεσσαλονίκη διαφορετικά επάνω τους. Την εμφάνισή τους έκαναν ήδη στην πόλη καταστήματα με προϊόντα τύπου σουβενίρ τα οποία ξεφεύγουν τελείως από την λογική του γαλανόλευκου ζορμπά. Δημιουργικοί άνθρωποι ενώνονται και συνεργάζονται με νέους designers δημιουργώντας κομμάτια που δεν προορίζονται μόνο για τους περαστικούς. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πλέον όταν πρόκειται να κάνουν ένα διαφορετικό δώρο σε φίλο τους ή ακόμα και στον εαυτό τους επιλέγουν αυτούς τους χώρους.

Εικόνα: From Thessaloniki.

Μπουτίκ. Ξετρυπώνουν η μία μετά την άλλη, ακόμα και σε συνοικιακά σημεία που ίσως δεν περίμενες. Οι μπουτίκ αναβιώνουν μία νέα φιλοσοφία γύρω από την βάση τους αποχωριζόμενες τα βαριά κομμάτια του παρελθόντος και φιλοξενώντας νέους σχεδιαστές τόσο της πόλης όσο και ελληνικά ανεξάρτητα brand μόδας. Στο ίδιο μήκος κύμματος προσαρμόζονται και οι τιμές τους οι οποίες δεν είναι διόλου απαγορευτικές.

Χειρονακτικά. Τα χέρια των Θεσσαλονικέων σε λειτουργία ετοιμάζονται να βάλουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τα καταστήματα ή υπηρεσίες που σχετίζονται με το DIY. Στο ίδιο μήκος κύμματος και τα custom made.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

New Kid in Town: 20 πράγματα να κάνεις στη Θεσσαλονίκη το φθινόπωρο

5 πράγματα που δεν πιστεύεις ότι υπάρχουν στην Θεσσαλονίκη

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε το σχόλιό σας