Η αέναη γοητεία της Λήμνου
Κάθε καλοκαίρι μια ακόμα ιστορία που αξίζει να καταγραφεί.
Νησιά υπάρχουν πολλά. Το κάθε ένα με την δική του ομορφιά και τα δικά του μοναδικά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Η Λήμνος από τα λιγότερο δημοφιλή (ίσως αυτό να την κάνει και μοναδική), παρεξηγημένη ως τόπος θητείας φαντάρων, απομονωμένη, με τον γειτονικό Άι Στράτη τόπο εξορίας στο παρελθόν, καθόλου κοσμοπολίτικη, χωρίς έντονη νυχτερινή ζωή έρχεται να κερδίσει τα τελευταία δύο χρόνια της εντυπώσεις μιας και ο κορονοιός την έφερε στο επίκεντρο ως ασφαλή προορισμό ενώ άρχισαν να την ανακαλύπτουν οι ΒορειοΕλλαδίτες ως ακόμα έναν κοντινό προορισμό για καλοκαιρινές διακοπές.
Νησί που επέλεξε ο λιγότερο δημοφιλής από τους 12 θεούς ο Ήφαιστος για να στεγάσει το εργαστήριο του, με ιστορία που κρατάει από τα αρχαία χρόνια, η Λήμνος έχει πολλές ιστορίες να διηγηθεί.
Από την αρχαία Πολιόχνη το θέατρο του Ηφαίστου και τα Καβείρια μυστήρια μέχρι την σπηλιά του Φιλοκτήτη.
Από την απόβαση των συμμάχων στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο που της κληροδότησαν την συμφωνία του Μούδρου και το συμμαχικό νεκροταφείο, στην φονική πυρκαγιά του κινηματογράφου της Μύρινας και από την μοναδική ανοιχτή εκκλησία μέσα σε βράχο στο μεγαλύτερο ξενοδοχείο Φάντασμα του Αιγαίου.
Οι ιστορίες στο νησί αυτό δεν τελειώνουν ποτέ και η κάθε μια είναι μοναδική και ασκεί την δική της γοητεία.
Λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν πως η Λήμνος διαθέτει την μοναδική έρημο επι ευρωπαϊκού εδάφους τις λεγόμενες Αμμοθύνες. Ο άνεμος παρασέρνει την άμμο προς το εσωτερικό της περιοχής τα κύματα φέρνουν νέα άμμο και ο άνεμος την προωθεί στο εσωτερικό με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αυτό το μοναδικό φαινόμενο που γειτνιάζει με το Φαλακρό μια παραλία ηφαισιογεννή στην οποία μπορεί να βρει κανείς ασυνήθιστους σχηματισμούς πετρωμάτων από τη λάβα των ηφαιστείων που ήρθε σε επαφή με το νερό και σχημάτισε τα πετρώματα αυτά.
Μέχρι και σήμερα στην Λήμνο κάθε ανασκαφή φέρνει στο φως μια νέα ανακάλυψη θαμμένη κάτω από στρώματα ιστορίας και πολιτισμού.
9/9/1939, ώρα 9 μ.μ.: Τα εννιάρια της καταστροφής και η μεγάλη πυρκαγιά της Λήμνου
Κάθε καλοκαίρι μια ακόμα ιστορία που αξίζει να καταγραφεί.
Μια από τις πιο περίεργες είναι αυτή για το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο μιας και στο κέντρο της δεσπόζει ένα δέντρο. Λίγο έξω από το χωριό Σάρδες μπορεί κανείς να συναντήσει αυτό το μικρό εκκλησάκι.
Κάθε φορά που περνούσα από μπροστά του είχα την εντύπωση πως όταν χτίστηκε η εκκλησία και αργότερα στο υπέδαφος της άρχισε να μεγαλώνει ο σπόρος ενός δέντρου.
Καθώς το εκκλησάκι έμεινε εγκαταλελειμμένο η φύση έκανε την δική της δουλειά και το δέντρο μεγαλώνοντας τρύπησε την κεραμοσκεπή και χώρισε την εκκλησία στην μέση. Ωστόσο τα πράγματα δεν έγιναν έτσι μιας και σύμφωνα με το μύθο πριν από χρόνια οι κάτοικοι του χωριού είδαν στο εν λόγο δέντρο που υπήρχε πριν χτιστεί η εκκλησία ένα φως , μια έντονη λάμψη.
Όταν πλησίασαν να δουν τι συμβαίνει λέγεται πως ανακάλυψαν πως το φως έβγαινε από μια εικόνα που ήταν κρεμασμένη στα κλαδιά. Όλοι το εξέλαβαν ως θαύμα και μετέφεραν την εικόνα στην εκκλησία του χωριού. Το ίδιο βράδυ η εικόνα εξαφανίστηκε μυστηριωδώς και βρέθηκε και πάλι κρεμασμένη στο δέντρο.
Έτσι αποφασίστηκε πως εκεί θα έπρεπε να χτιστεί μια εκκλησία προς τιμή της θαυματουργής εικόνας η οποία θα τοποθετηθεί εντός της. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε να κοπεί το δέντρο στην θέση του οποίου θα χτίζονταν ο ναός. Όταν ο πρώτος εργάτης το επιχείρησε ένα κλαδί έπεσε απότομα επάνω του τραυματίζοντας τον σοβαρά.
Από φόβο πως αυτό ήταν ένα ακόμα θεϊκό σημάδι αποφασίστηκε πως δεν έπρεπε να κοπεί το δέντρο αλλά να χτιστεί ο ναός περιμετρικά από το δέντρο έτσι που να τον χωρίζει στα δύο. Έτσι λοιπόν έχουμε σήμερα αυτή τη μοναδική εκκλησία όπου η φύση συνυπάρχει με το οικοδόμημα, το θείο με το γήινο.
Αυτή δεν είναι παρά μόνο μια από τις πολλές ιστορίες του νησιού το οποίο διαθέτει το Βενιζελικό γλυκό που πήρε το όνομα του από την επίσκεψη του Βενιζέλου στο νησί, λαϊκό ήρωα τον Κουταλιανό με καταγωγή από το χωριό Νέα Κούταλη στο κέντρο του οποίου υπάρχει άγαλμα προς τιμή του, καθώς και ελαφάκια που καθώς πίνεις αμέριμνος καφέ μπορεί να εμφανιστούν μπροστά σου μιας και κατοικούν στην κάστρο της Μύρινας πρωτεύουσας του νησιού και οι κάτοικοι τα αγαπούν πολύ και τα προστατεύουν.
Μόλις 4 ώρες από το λιμάνι της Καβάλας η Λήμνος είναι η πιο μυστήρια εμπειρία που συνδυάζει ιστορία, άγρια ομορφιά και καταπληκτικές παραλίες χωρίς να έχει ως τώρα διαβρωθεί από την τουριστική κουλτούρα.
Το μικρό χωριό της Λήμνου που πριν 100 χρόνια έγραψε ιστορία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ