Oι 20 ατάκες που σημάδεψαν το 2020
Πρόκειται για τις 20 πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, όπου ένα δευτερόλεπτο, μια φράση, αρκεί για να καταδείξει με έντονες αποχρώσεις μια στιγμή, ένα τεκταινόμενο και να το σημαδέψει ανεξίτηλα.
Το 2020, αν μη τι άλλο, είναι μια εντελώς ασυνήθιστη χρονιά. Μια χρονιά σταθμός στην ανθρώπινη ιστορία, από αυτές που θα μνημονεύονται και 100 χρόνια μετά. Στην αυγή της ακόμα, εμφανίστηκε ο γνωστός ιός που αναβαθμίστηκε σε πανδημική αυτοκρατορία μόλυνσης και περιορισμών.
Ο ιός παραμένει ανάμεσα μας και οι απορρέουσες από αυτόν συνθήκες, συνεχίζουν να διαμορφώνουν και να επηρεάζουν εν πολλοίς τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις. Μέσα σε αυτή την 9μηνη, σχεδόν, κατάσταση αφόρητου εγκλεισμού και παρατεταμένης αδράνειας, κανείς δεν μπορεί να παραπονεθεί ότι έζησε μια χρονιά, χωρίς να γίνει μάρτυρας τραγελαφικών ή τραγικών μηνυμάτων. Λέξεων ή φράσεων, δηλαδή, που ακούστηκαν από δημόσια πρόσωπα σε δημόσιο βήμα.
Υπήρξαν ουκ λίγες οι περιπτώσεις , όπου τόσο στο εγχώριο, όσο και στο παγκόσμιο κοινωνικοπολιτικό σκηνικό, εκφράστηκαν απόψεις, ειδήσεις, θέσεις ή αντιπαραθέσεις, με τρόπο άλλοτε άτυχο ή προκλητικό και άλλοτε συγκλονιστικό. Πρόκειται για τις 20 πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, όπου ένα δευτερόλεπτο, μια φράση, αρκεί για να καταδείξει με έντονες αποχρώσεις μια στιγμή, ένα τεκταινόμενο και να το σημαδέψει ανεξίτηλα.
1. Μπορεί να βιάσω καμία
Κυνικό, επικίνδυνο, αρρωστημένο. Μερικές από τις άπειρες λέξεις που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς για να χαρακτηρίσει την εμετική σκέψη-πρόθεση που εξέφρασε παίκτης του Big Brother και κατέγραψε η κάμερα. Από όπου κι αν το πιάσει κανείς, όλη αυτή η πρόταση και η νοοτροπία που κρύβεται πίσω της διοχετεύουν δυσωδεία και δηλητήριο τα αυτιά μας και την κοινωνία ευρύτερα. Είναι αυτή η μίζερη, η κενή εσωτερική φαυλότητα που εμφανίζεται σαν ανάγκη επίδειξης μαγκιάς και ανδρικής ανωτερότητας, μέσω του σεξ, που άλλοτε καταλήγει σε διακίνηση ακατάλληλων βίντεο ή φωτογραφιών και άλλοτε σε αποτρόπαιες εγκληματικές δράσεις, όπως ο βιασμός. Ο νόμος της ζούγκλας, ο νόμος της γειτονιάς. Να είμαστε οι μάγκες της γειτονιάς…
2. Πανηγυρίζουμε για τους νεκρούς, ναι!
Από τις πιο πρόσφατες, πιο ατυχείς, αλλά και πιο ενδεικτικές της κυβερνητικής νοοτροπίας, συλλήψεις του Υπουργού Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος σε γνωστό τηλεοπτικό σταθμό εξέφρασε την ενθουσιώδη διαθεση του να πανηγυρίσει για το γεγονός ότι η Ελλάδα, συγκριτικά με το Βέλγιο, την Σουηδία, τη Ρουμανία και άλλες χώρες, απαριθμεί λιγότερους νεκρούς. Ξέχασε, δυστυχώς, να προσμετρήσει την πληθυσμιακή ποσόστωση, γιατί τότε, πιθανότατα, δεν θα είχε ιδιαίτερη όρεξη να πανηγυρίσει.
Ο επίλογος της Δευτέρας: «Πανηγυρίζουν οι Βέλγοι που δεν έχουν Αδωνι»
3. Ο Θεός είναι νεκρός (Dieu est Mort)
Ένα από τα πιο συγκλονιστικά πρωτοσέλιδα του 2020, ήταν αυτό της L’Equipe, την επομένη του θανάτου του Ντιέγκο Μαραντόνα. Η ατάκα ο Θεός είναι νεκρός, περιέγραψε σύντομα και εύστοχα ολόκληρη την περιρρέουσα αίσθηση, την θλίψη και την ομολογία που όλοι όσοι λάτρεψαν τον Αργεντινό Θρύλο, ψέλλιζαν στα χείλη τους. Ο Θεός του ποδοσφαίρου, ο άσωτος, ο αυτοκαταστροφικός, ο πιο ξεχωριστός όλων, δεν είναι πια κάτοικος γης.
4. I can’t breathe!
Ενδεχομένως η πιο συγκλονιστική όλων, είναι η φράση παράκλησης, η ασθματική έκφραση απελπισίας και φόβου από τον Τζώρτζ Φλόιντ, λίγα λεπτά προτού ξεψυχήσει στο δρόμο, από μία ακόμα εγκληματική δράση της αστυνομίας. Η 25η Μαΐου έγινε η μέρα που έτι μια φορά, η ανθρωπότητα παρακολούθησε ψηφιακά μια ανθρωποθυσία αφροαμερικανού. Μια ανθρωποθυσία που, δυστυχώς, επιβεβαίωσε την τυφλή υπεροχή του μίσους και της εξουσιοδοτημένης καφρίλας των μηχανισμών καταστολής. Από την επόμενη κιόλας μέρα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ξέσπασαν βίαιες οδομαχίες και επεισόδια, τα οποία συγκλόνισαν όχι μόνο την Αμερική, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο. Η Αμερικανική κοινωνία υπέφερε και υποφέρει, πράγμα που έγινε απολύτως αντιληπτό από τη συσσωρευμένη οργή που αναδυόταν πίσω από τις φλόγες στους δρόμους.
5. I won this election, by a lot!
Είναι γνωστό ότι ο Ντόναλντ Τράμπ υπήρξε και παραμένει υπερβολικά ζωηρός στα social media, και ιδιαίτερα στο twitter, στο οποίο, όπως φαίνεται έχει αδυναμία (Μια αδυναμία όχι και τόσο αμοιβαία). Ο πρώην κάτοικος Λευκού Οίκου, από τις αρχές της (εκλογικής) χρονιάς, επιδόθηκε σε έναν αγώνα ράλι πόλωσης και διχασμού. Είπε τα μύρια όσα κατά του αντιπάλου του, κατά της πανδημίας, κατά πάντων σχεδόν. Λυσσασμένος και αποφασισμένος να κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές διατεινόταν από νωρίς, πως σε περίπτωση υποψίας για νοθεία, θα αμφισβητήσει το αποτέλεσμα και θα το καταγγείλει. Λίγες ώρες αφότου άρχισαν να ανακοινώνονται τα αποτελέσματα, κατήγγειλε νοθεία. Αρκετές ώρες μετά, αυτοανακυρήχθηκε νικητής των εκλογών, ποστάροντας το γνωστό, πλέον, tweet I WON THIS ELECTION, BY A LOT! . Καίτοι αναμενόμενο, ότι ο Τραμπ θα προκαλούσε τρικυμίες στην, ήδη, πολύπαθη διαδικασία, παραμένει μια συγκλονιστική φράση. Στις πιο ιδιαίτερες συνθήκες, στην πιο ταραγμένη Αμερική του 21ου αιώνα, το tweet αυτό, που αμφισβήτησε ξεκάθαρα το αποτέλεσμα, θα γραφτεί, σίγουρα, στις μαύρες και πιο συγκλονιστικές στιγμές της σύγχρονης Αμερικανικής ιστορίας.
6. Δεν είναι αθώοι
7 Οκτωβρίου 2020, μια ημέρα δικαιοσύνης, δημοκρατίας και δικαίωσης. 5,5 χρόνια μετά,η καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης, ονόματι χρυσή αυγή, ήταν γεγονός στην ελληνική κοινωνία. Την περίοδο πνευματικής και ψυχικής προετοιμασίας για την απόφαση, ένα σύνθημα, μια φράση περιφερόταν από στόμα σε στόμα, από δημοσίευση σε δημοσίευση. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟΙ! Μια ατάκα που σημάδεψε και συνόψισε την απόφαση της δικαιοσύνης και την δράση των φασιστικών μιασμάτων. Μια ατάκα που δεν χρεώνεται σε συγκεκριμένο πρόσωπο, αλλά αποτελεί μάλλον μια συλλογική και ενσυνείδητη κοινωνική ομολογία. Γι’ αυτό, κιόλας, παραμένει τόσο ξεχωριστή, τόσο τρυφερή και τόσο ελπιδοφόρα.
7. Ο χαρακτήρας των Θεσσαλονικιών φταίει
Μετά την δήλωση περί πανηγυρισμών και αριθμών, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ξαναχτύπησε πριν λίγες μέρες, λέγοντας πως για την διασπορά της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα ευθύνεται ο χαρακτήρας των κατοίκων της Θεσσαλονίκης. Ο Υπουργός Ανάπτυξης, όσο ευέξαπτος, όσο παρορμητικός, όσο εριστικός κι αν είναι, πιστεύει σε αυτά που λέει και τα καταθέτει με ειλικρίνεια στο δημόσιο διάλογο. Άρα, μάλλον δεν πρόκειται για μια επιπόλαια φράση ή μια κακή διατύπωση. Αλίμονο αν ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν ξέρει να διατυπώνει σωστά ελληνικά. Το πλαίσιο είναι πασιφανές. Καλύπτεις τη δική σου αδυναμία και αμέλεια ρίχνοντας το βάρος της ευθύνης στους άλλους. Δεν χρειάζεται αυτό που λες να είναι τεκμηριωμένο. Φτάνει μόνο να μπορεί να αποπροσανατολίσει το μαζικό βλέμμα από την πραγματική πηγή της συμφοράς.Επομένως, δεν χρειάζεται να λύσεις ένα πρόβλημα που δημιούργησες. Καλύτερα να πείσεις τον άλλον, ότι δεν το δημιούργησες εσύ.
Ο επίλογος της Παρασκευής: Απίστευτος ο κόσμος κι ο χαρακτήρας μας
8. Περνούν αστυνομικοί και χειροκροτεί ο κόσμος
Μια ατάκα εξόχως χαρακτηριστική της εντύπωσης που έχει το κυβερνητικό σύνολο και της εντύπωσης που θέλει να διοχετεύσει προς τα έξω, όσον αφορά την στρατηγική της ελληνικής αστυνομίας. Τον Φλεβάρη από του βήματος της Βουλής ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης εξέφρασε την άποψη – κατ εκείνον περιέγραψε ένα γεγονός-, ότι οι πολίτες είναι τόσο ευχαριστημένοι με την αστυνομία και τους χειρισμούς της, ώστε ξεσπούν σε αυθόρμητες εκδηλώσεις επευφημίας. Δεν μίλησε ούτε για τις αστυνομικές αυθαιρεσίες, ούτε για τα νταηλίκια, ούτε για το ξύλο στους δρόμους. 10 μήνες μετά αμφιβάλλει κανείς κατά πόσο πλέον οι πολίτες νιώθουν την ανάγκη να χειροκροτήσουν τους αστυνομικούς. Ειδικά, αν σκεφτούμε, πόσο δύσκολο είναι να χειροκροτάς φορώντας χειροπέδες…
9. Είστε μπάσταρδοι, είστε γιοι σκύλας
Φράση που αποδίδεται στον Υπουργό Πολιτισμού της Τουρκίας, Σερντάρ Καμ, απευθυνόμενος στην εφημερίδα Charlie Hebdo. Η κόντρα Γαλλίας-Τουρκίας καλά κρατεί. Δολοφονίες στην καρδιά της Γαλλίας, Τουρκική προκλητικότητα και προπαγάνδα,δηλώσεις Ερντογάν πως ο Μακρόν χρειάζεται ψυχοθεραπεία , πόλεμος νεύρων με δημοσιεύματα εκατέρωθεν και μονίμως υψηλοί τόνοι, συνθέτουν το σκηνικό μιας διακρατικής αντιμαχίας που λίγοι μπορούν να προβλέψουν το τέλος της. Έχουμε ξαναδεί άπειρες φορές δύο κράτη να σηκώνουν τους τόνους και να αλληλοκαρφώνονται, αλλά πολύ σπάνια κάποιος Υπουργός μιλάει δημόσια (εν προκειμένω στο twitter) για μπάσταρδους και γιούς σκύλας.
https://www.youtube.com/watch?v=CBlmx-xYW0k
10. Ήταν και δεξιοί στο Πολυτεχνείο
Μία από τις πολλές προσπάθειες του Πρωθυπουργού να πάρει από την Αριστερά την μερίδα του λέοντος στην ιστορία των εξεγέρσεων του 1973. Πέρα από ανιστόρητη, ήταν και μια δήλωση πόλωσης λίγες μέρες πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου. Δυστυχώς για εκείνον, η δεξιά απείχε πάντα από τα κάθε λογής πολυτεχνεία. Και αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ.
11. Πρόκειται για μια ήπια νόσο
Η πρώτη εμφάνιση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα στην τηλεόραση, λίγες μέρες μετά την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων στην Ελλάδα, πέρα από τις ανακοινώσεις, συνδυάστηκε με την φράση με την οποία έκλεισε την ομιλία του, Πρόκειται για μια ήπια νόσο. Κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει για δόλο ή παραπληροφόρηση, χωρίς να ξέρει τις εκτιμήσεις ή τα δεδομένα των ημερών εκείνων. Είναι, ωστόσο, μια φράση που έμεινε, αν δει κανείς τι επακολούθησε διαψεύδοντας πανηγυρικά την αρχική εκείνη εκτίμηση.
12.Trump could take military capabilities
Ο στρατηγός Michael Flynn ήταν σύμβουλος εθνικής ασφάλειας στην κυβέρνηση Τραμπ. Σε πρόσφατη συνέντευξη του σε τηλεοπτικό σταθμό είχε παροτρύνει τον Τραμπ να χρησιμοποιήσει ακόμα και τον στρατό αν χρειαστεί, προκειμένου να διεξαχθούν εκ νέου εκλογές σε πολιτείες, των οποίων τα αποτελέσματα αμφισβητήθηκαν. Είναι τόσο επικίνδυνο, όσο ακούγεται. Και είναι ενδεικτικό της έπαρσης και της ιδεολογίας που οι υποστηρικτές του Τραμπ κουβαλάνε στις “περήφανες” αμερικανικές πλάτες τους.
13. Οι επόμενοι μήνες ίσως να είναι οι χειρότεροι της πανδημίας
Ο όχι και τόσο αισιόδοξος ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, δήλωσε πρόσφατα πως τα χειρότερα είναι μπροστά. Κάτι τέτοιο μοιάζει εφιαλτικό. Εννιά μήνες θανάτων και εγκλεισμού είναι υπεραρκετοί για να επιβαρυνθεί το ψυχικό φορτίο που κουβαλάει η κοινωνία. Πόσο δε μάλλον, αν αυτό συνεχιστεί για πολλούς μήνες ακόμα.
14. Το εμβόλιο περιέχει τσιπάκι
Τι μπορεί να πει κανείς για την γνωστή αυτή θεωρία συνωμοσίας που κυκλοφορεί στο δημόσιο διάλογο. Αρκεί μόνο να καταλάβουν, όσοι την διακινούν, ότι υπάρχουν πολλοί πιο απλοί και φθηνοί τρόποι για να ελέγξει κάποιος ισχυρός τις μάζες.
15. Ο Μπιλ Γκέιτς θέλει δικτατορικό έλεγχο πάνω στην παγκόσμια πολιτική Υγεία
Είναι μια απρόσμενα επιθετική δήλωση του Ρόμπερτ Κένεντι, κατά του Μπιλ Γκέιτς. Στην διαδικτυακή ανάρτηση του, ο ανιψιός του Τζον Κένεντι, αναφέρει ότι ο Μπιλ Γκέιτς έχει σκοπό μέσω της πανδημίας να πειραματιστεί κατα της ανθρωπότητας και να καταστήσει μακροπρόθεσμα την εταιρεία του αποκλειστικό ρυθμιστή της παγκόσμιας πολιτικής στη Υγεία.
16. Με τη Θεία Κοινωνία δεν κολλάει ο ιός
Μια viral ατάκα μεταξύ των Ιερέων προς το ποίμνιο τους. Ακούστηκε τόσο από κεντρικά στελέχη της εκκλησίας, όσο και από πιο περιθωριακούς ιερείς. Το πιο ηχηρό παρόν, μεταξύ των δηλώσεων αυτών, έδωσε η η δήλωση του Βαρθολομαίου , ότι Με τη Θεία Κοινωνία δεν μεταδίδεται ο ιός. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν, επίσης, οι δηλώσεις του Πρωτοσύγκελλου Αλεξίου Κανίνα, ο οποίος λίγες μέρες μετά αναθεώρησε, όταν βρέθηκε σε κλινική λόγω κορονοϊού…
17. Οι καλλιτέχνες πληρώνονται “μαύρα”
Ατυχής ή ηθελημένη, όπως και να χαρακτηρίσει κανείς την δήλωση της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, όχι μόνο αδίκησε τον καλλιτεχνικό κόσμο προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, σχετικά με την (μη) παροχή κρατικής βοήθειας, αλλά τα έκανε ακόμα χειρότερα.
18. Είναι κομψή παρότι μένει στο Πέραμα
Ένα από τα μεγαλύτερα “φάουλ” που έγιναν τις ημέρες της ανακοίνωσης της απόφασης για τη χρυσή αυγή. Η Ιωάννα Μάνδρου από το πάνελ του ΣΚΑΙ, επαίνεσε την Μάγδα Φύσσα για το στυλ και την συμπεριφορά της, παρ’ ότι, όπως είπε, δεν μένει στα βόρεια προάστια, αλλά στο Πέραμα. Μια Μάνα που τρέχει στα δικαστήρια για να δικαιώσει το νεκρό παιδί της, είτε είναι από το πέραμα, είτε από την Κηφισιά, είτε χτενίζεται, είτε έχει κοτσίδα, δεν μπορεί να ενδιαφέρεται για κώδικες lifestyle ή κουλτουριάρικης αντιμετώπισης. Γίνεται ο θρήνος και η διεκδίκηση να προσαρμόζονται σε κομψή, φινετσάτη ή αντίστοιχα «ανάγωγη» συμπεριφορά, ανάλογα με την ταξική προδιάθεση;
19. Τα ΜΜΕ πρέπει να επικουρούν τον ελεγκτικό ρόλο του κράτους
Άλλη μία πρόσφατη παρέμβαση του Άδωνι Γεωργιάδη σε ενημερωτική εκπομπή. Προκλητική και απροκάλυπτη ομολογία. Ούτε τα προσχήματα πλέον.
20. Δεν θα γίνουν εμβολιασμοί, προτού έρθει το εμβόλιο
Ο Βασίλης Κικίλιας όσες φορές εμφανίστηκε στα μέσα αυτούς τους μήνες, ανακοίνωνε κυρίως αρνητικά νέα. Με την φράση αυτή κατάφερε, μάλλον άθελα του, να γίνει στόχος σάτιρας μιας και διατύπωσε κάτι τελείως, μα τελείως, άστοχο
Διαβάστε επίσης:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ