Πρόσωπα που αγαπάμε και πιστεύουμε στη Θεσσαλονίκη σήμερα
Σε μια εποχή που η στασιμότητα στα πάντα γεννά απογοήτευση, οι συντάκτες της parallaxi επιλέγουν πρόσωπα της Θεσσαλονίκης που πιστεύουμε πολύ ότι θα συζητάμε για αυτά στο μέλλον.
Πρόσωπα που αγαπάμε και πιστεύουμε στη Θεσσαλονίκη σήμερα. Σε μια εποχή που η στασιμότητα στα πάντα γεννά απογοήτευση, οι συντάκτες της parallaxi επιλέγουν πρόσωπα της Θεσσαλονίκης που πιστεύουμε πολύ ότι θα συζητάμε για αυτά στο μέλλον.
Λέξεις: Ραφαήλ Γκαϊδατζής, Βαγγέλης Θεοδωράκης, Εύα Καβάζη, Στέλλα Παϊσανίδη, Μυρτώ Τούλα, Χρήστος Ωραιόπουλος, Νίκος Γκάγιας
Δημήτρης Ζάχος: Το ελληνικό σινεμά του μέλλοντος
Η χρονιά που η Βούτα σάρωσε στο Φεστιβάλ Δράμας και προβλήθηκε στο Πανόραμα Μικρής Ταινίας του 42ου Κινηματογραφικού – Διεθνούς Μεσογειακού Φεστιβάλ Μονπελιέ της Γαλλίας. Η απίστευτη δύναμη μιας λιτής αφήγησης ενός αόρατου κόσμου με μικρά όνειρα και χαμηλό ορίζοντα.
Ο Δημήτρης Ζάχος είναι σκηνοθέτης στον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το θέατρο. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και έπειτα από σπουδές Πληροφορικής εισήλθε στο Τμήμα Κινηματογράφου στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Σκηνοθετεί μυθοπλασία και ντοκιμαντέρ, ενώ έχει διδάξει κινηματογράφο στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Θεμελιώδης είναι η συνεργασία του με την καλλιτεχνική ομάδα νέων με, και χωρίς, αναπηρίες «Εν δυνάμει». Έχει τέλος σχεδιάσει βιντεοπροβολές για παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου, ΚΘΒΕ, Φεστιβάλ Αθηνών κ.ά. και αποτελεί ιδρυτικό μέλος της πολιτιστικής εταιρείας Long Shot Films.
Γιώργος Παπαγεωργίου: Διδάσκοντας τη δράση από την απάθεια
Ο Γιώργος Παπαγεωργίου είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και ασκούμενος δικηγόρος. Το 2015 ίδρυσε μια ομάδα νεανικής δραστηριοποίησης στην Κατερίνη, την πόλη καταγωγής του, που θέτει επί τάπητος τις πληγές της πόλης και προσπαθεί να βρει λύσεις δημιουργώντας το Δίκτυο Νεολαίας Κατερίνης.
Έξι χρόνια μετά σε ολόκληρη τη χώρα, νεοσύστατα δίκτυα λειτουργούν με βάση την δική του πρωτοβουλία. Σπιρτάδα, πείσμα, και διαρκής κινητοποίηση εκτόξευσαν το εύρος της επίδρασης του δικτύου, το οποίο πλέον αριθμεί εκατοντάδες δράσεις και συνεργασίες.
Αναστασία Ραφαέλα Κονίδη: Το κορίτσι που λάμπει στη σκηνή
Η Αναστασία Ραφαέλα Κονίδη είναι ηθοποιός. Έχει γεννηθεί και ζήσει στην Αθήνα, όμως η ζωή την έφερε στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει και και εργάζεται σήμερα.
Έχει αποφοιτήσει από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Είχε επίσης ξεκινήσει σπουδές Νομικής, αλλά αποφάσισε να αφοσιωθεί στις σπουδές της στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.
Δείγμα της δουλειάς της στο θέατρο είναι οι παραστάσεις Δαιμονισμένοι, Αντιγόνη, Βυσσινόκηπος, Η γειτονιά των αγγέλων, Ριχάρδος Γ’ , Το κορίτσι που πέφτει, πέφτει, πέφτει και στις Όρνιθες. Τηλεοπτικά την έχουμε δει σε μία guest εμφάνιση στην σειρά, Ου Φονεύσεις, αλλά και σε μερικά επεισόδια στις 8 λέξεις. Τέλος, έχει πρωταγωνιστήσει και στον κινηματογράφο, μεταξύ άλλων στην ταινία, Άλυτη. Το μέλλον είναι μπροστά της και το θέατρο, της φυλά μια θέση που της αξίζει.
Μάκης Μπαρμπούνης: Παλεύοντας για τους νέους της πόλης
Τον γνωρίσαμε μέσα από τη δράση του ως Προέδρου στην ELSA Thessaloniki και το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Θεσσαλονίκης. Το 2020 έκανε την αρχή ώστε το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων να δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για τους νέους της πόλης και να εκφράσει τις ανάγκες τους.
Με την ELSA Thessaloniki, μια οργάνωση νέων Νομικών, συνεχίζει να θέτει στο επίκεντρο την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα από την αλληλεπίδραση με τον Νομικό Κόσμο και την Κοινωνία των Πολιτών.
Κοινός παρονομαστής των παραπάνω πρωτοβουλιών η ανάγκη όλες οι ενεργές ομάδες και μονάδες της πόλης να ενώσουν δυνάμεις και να μετουσιώσουν τη δράση τους σε παράγοντα ικανό να βελτιώσει συνολικά τη Θεσσαλονίκη.
Χρήστος Φωτογλίδης: Ο ξεναγός μας στα βιβλία
Αν έχεις διαβεί ποτέ την πόρτα από το μικρό βιβλιοπωλείο Κεντρί στην πλατεία Ναυαρίνου τον ξέρεις. Με τα βιβλιοπωλεία δενόμαστε στην αρχή αντικρίζοντας, νιώθοντας τα ως χώρους, ως στέκια. Στα όμορφα στέκια, όμως συναντάμε και τους όμορφους ανθρώπους, κάτι που κάθε βιβλιόφιλος επιθυμεί να του συμβί στο χώρο, όπου προμηθεύεται βιβλία.
Ο Χρήστος Φωτογλίδης είναι ένα νέο παιδί και ένας βιβλιοϋπάλληλος όπως συστήνεται ταπεινά, που εύχεσαι να συναντήσεις κατά το «βιβλιοκυνήγι». Είναι από εκείνους που μετά τη δεύτερη επίσκεψη σε έχουν ψυχολογήσει για τα καλά και ακόμα και το πιο φρέσκο βιβλίο θα το έχουν ξεφυλλίσει και κάτι θα έχουν να πουν. Όταν δουλεύει ο Χρήστος θα παίζει μουσική. Είτε Βιβάλντι, είτε Social Waste. Τα καλά βιβλιοπωλεία έχουν χαρακτήρα.
Ο Χρήστος μεγάλωσε στο Κορδελιό. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική ΑΠΘ και σύντομα τελειώνει το μεταπτυχιακό του στην Πολιτική Ιστορία στις Πολιτικές Επιστήμες ΑΠΘ. Λατρεύει τα βιβλία, τη μουσική, το θέατρο και τον ΠΑΟΚ.
Δάφνη Μπεχτσή: Το κορίτσι που έφτιαξε το ελληνικό Netflix
Ανήσυχη, λάτρης του σινεμά, με πτυχίο στην Βιολογία με εξειδίκευση στην Μοριακή Παρασιτολογία. H Δάφνη Μπεχτσή, που μέσα σε μία περίοδο στασιμότητας όπως την πρώτη καραντίνα δεν δίστασε να κυκλοφορήσει την διαδικτυακή πλατφόρμα CINOBO.
Μία πλατφόρμα χωρίς όρια (Cinema No Borders) που κέρδισε και συνεχίζει να κερδίζει τους Έλληνες σινεφίλ. Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη, μεγάλωσε ανάμεσα σε ταινίες στο οικογενειακό βιντεοκλάμπ στην Αγίου Δημητρίου και την Seven που έφτιαξαν οι γονείς της. Αποχωρίστηκε την πόλη, όταν αποφάσισε να σπουδάσει στο εξωτερικό στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Παρά τις σπουδές στην Βιολογία, το σινεμά την κέρδισε. Μία ιδέα ήταν αρκετή για να γεννηθεί η επιτυχημένη ελληνική πλατφόρμα streaming.
Με εξαιρετικές επιλογές, συνεργάτες και άποψη, ότι σημαντικότερο συμβαίνει ιδιωτικά στο σινεμά στην Ελλάδα
Δάφνη Μπεχτσή | Η Θεσσαλονικιά που δημιούργησε την πρώτη ελληνική πλατφόρμα για σινεφίλ
Βασίλης Παπαδόπουλος: Δυνατός στη σκηνή
Ο Βασίλης είναι ηθοποιός. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος της Ανώτερης Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ από το 2016. Έκτοτε έχει συμμετάσχει σε πολλές παραστάσεις. Ένα δυνατό ταλέντο που δίνει ζωή σε ότι παίζει στο σανίδι.
Δείγμα της δουλειάς του είναι η συμμετοχή του στις Εκκλησιάζουσες, Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου, Το τρίτο στεφάνι, Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα, Όρνιθες, Οι απ’ αλλού φερμένοι. Το 2019 πήρε μέρος στο Φεστιβάλ «Venice Open Stage» με την παράσταση «Οι εν Τάφω».
Πρόσφατα, στο βιογραφικό του προστέθηκε και η guest συμμετοχή στη σειρά, Η τούρτα της μαμάς. Ένας ηθοποιός με πάθος και σπίθα στα μάτια του, που δουλεύει σκληρά και έχει σίγουρα να χαρίσει πολλές καλές στιγμές, για τις οποίες θα συζητάμε στο μέλλον.
H3RS: Πάμε γυναίκες!
Συστηθήκαμε μαζί τους το 2017 ώς She & He, μία ομάδα που απαρτίζεται από δυναμικές γυναίκες με ένα κοινό όραμα ένα κόσμο χωρίς στερεότυπα. Πρόσφατα, το She & He έγινε H3RS με τον στόχο τους να παραμένει ίδιο, να βοηθάει στην προσωπική ενδυνάμωση και την ανάδειξη δεξιοτήτων.
Πίσω από αυτό το εγχείρημα βρίσκονται τρεις γυναίκες, η Έφη Μακαμτζή, Ιδρύτρια και Υπεύθυνη Digital Marketing, Κατερίνα Κατσίνα, Operations & Communications Manager και την Ευσταθία Χατζηθεοδώρου, Managing Director και Υπεύθυνη της σειράς σεμιναρίων “Empowering Her”.
Μία νεανική ομάδα γυναικών που έρχεται να «ταρακουνήσει» τα νερά στην Θεσσαλονίκη για ένα καλύτερο αύριο για την γυναίκα.
Tάσος Παναγιωτίδης: Αέρας στα πανιά του
Ο Τάσος Παναγιωτίδης είναι 21 χρονών. Ένα αγόρι που διασχίζει τα κύματα από μικρός.
Είναι αθλητής της Ιστιοπλοϊάς και φέτος προετοιμάζεται για να κατέβει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Ανήκει στην εθνική ομάδα της Ιστιοπλοΐας από το 2012 και στην προολυμπιακή ομάδα από το 2019.
Οι ώρες που περνά πάνω στο σκάφος του, στο ποδήλατο και στο γυμναστήριο είναι αμέτρητες. Υπάρχουν μέρες που το σώμα του είναι εξαντλημένο αλλά ο στόχος των Ολυμπιακών φαίνεται να είναι πιο ισχυρός από οποιαδήποτε δυσκολία έχει προκύψει είτε αυτή είναι οικονομική, είτε ψυχολογική είτε σωματική.
Από το Μάιο του 2020 η καθημερινότητα του είναι ένα μόνιμο ταξίδι σε Ελλάδα και Εξωτερικό. Τα αποτελέσματα του μέχρι στιγμής έχουν δείξει ότι είναι ικανός για την πρόκριση. Αρχές Μαρτίου αναχωρεί με τον προπονητή του Νίκο Παπαγεωργίου, για το 4ο προπονητικό camp του 2021 στο Σπλιτ της Κροατίας και τέλη Απριλίου θα πραγματοποιηθεί εάν όλα πάνε καλά, ο αγώνας πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς στο Ιερ της Γαλλίας. Καλοτάξιδος!
Ελπίδα Παπακοσμά – Μάττα: Η φωνή της παραλίας
Η Ελπίδα Παπακοσμά – Μάττα είναι η φωνή της νέας παραλίας. Και όποιο την περπατούν μιλούν για εκείνη την βελούδινη φωνή στο πλακόστρωτο. H Ελπίδα είναι αυτοδίδακτη μουσικός του δρόμου από επιλογή και διοργανώνει σε καθημερινή βάση (υπό φυσιολογικές συνθήκες) τα δικά της ανοιχτά live στην πόλη. Πριν τον δρόμο η Ελπίδα εργάστηκε ως σερβιτόρα, δάνεισε την φωνή της σε διαφημιστικά σποτ, πήρε μέρος σε θεατρικές παραστάσεις, έκανε live σε μαγαζιά, διαγωνίστηκε στο πρώτο The Voice, βρέθηκε σε αρκετές μπάντες όπως οι ”Stavento”, οι ”Αϊ σιχτίρ” και οι ”Εμιγκρέ”.
H Ελπίδα παίζει στον δρόμο από τον Απρίλιο του 2019, την ενδιέφερε η τυχαία συνάντηση του τραγουδιού της με τον περαστικό. Στα live της, θέλει να μεταφέρει την ψυχική κατάσταση που βιώνει εκείνη τη στιγμή, δείχνει έντονα τα συναισθήματα της και με αυτό το μαγικό τρόπο έχει καταφέρει να μας κερδίσει. Κρατήστε το όνομα της γιατί στο μέλλον θα τραγουδάμε τα δικά της τραγούδια και θα συνδυάζουμε την φωνή της με διάφορες εικόνες της πόλης.
Αναστασία και Μελίνα Μπούφτα (The MAnnequin Collection): Τα κορίτσια της μόδας
Η Αναστασία και η Μελίνα Μπούφτα είναι δύο αδελφές από την Θεσσαλονίκη που αγαπούν τον χώρο της μόδας και χάρη σε αυτό, έχουν δημιουργήσει το “The MAnnequin Collection”, ένα brand που έχει να δώσει πολλά.
Γεωμετρικές αναφορές σε συνδυασμό με την θηλυκότητα, ρούχα εμπνευσμένα από μια ταινία, ένα τραγούδι, ένα βιβλίο, ένα αντικείμενο, ένα ταξίδι, ακόμα και την ίδια η ζωή τους.
Η Αναστασία από μικρή ζωγράφιζε συνέχεια κορίτσια με ρούχα, ενώ αργότερα, όταν μεγάλωσε, ασχολούνταν με ρούχα/χειροτεχνίες για κούκλες και έκανε προσπάθειες να μεταποιήσει τα ρούχα και των δύο.
Την Μελίνα την βρήκε αυτό το πάθος, λίγο αργότερα, και μάλλον ήταν για καλό, μιας και ήταν η κατάλληλη στιγμή για να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργήσουμε το brand τους.
Μέχρι σήμερα έχουν λάβει μέρος σε αρκετά events μόδας ενώ πριν μερικά χρόνια συνεργάστηκαν με την Βρετανική Vogue. Το μέλλον της θεσσαλονικιώτικης μόδας λοιπόν τους ανήκει.
Γιώργος Ελευθεριάδης και Θεόφιλος Κουτρουμπής (Fired Up): Έλα να παίξουμε
Ο Γιώργος Ελευθεριάδης και Θεόφιλος Κουτρουμπής ξόδευαν τον ελεύθερό τους χρόνο και τα βράδια τους, από τα παιδικά τους χρόνια μέχρι και σήμερα, πάνω από ένα ταμπλό ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού.
Ψάχνοντας πιο ιδιαίτερα και δύσκολα παιχνίδια και αφήνοντας πίσω τα κλασικά, όπως το Taboo, πριν από λίγα χρόνια «σκαρφίστηκαν» τον δικό τους επιτραπέζιο κόσμο, το σχεδίασαν και πέτυχε!
Το θέμα του επιτραπέζιου είναι βασισμένο πάνω σε μάχη που διεξάγεται σε μία αρένα του μέλλοντος. Ωστόσο, το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως οι παίκτες του “Fired Up” είναι το κοινό της μάχης και όχι οι μαχητές. Το “Fired Up” είναι καθαρά παιχνίδι στρατηγικής και απευθύνεται σε άτομα άνω των 14 ετών. Το 2020 τα σχέδια του ”Fired Up” ήταν σε φάση επεξεργασίας, τον Σεπτέμβρη το θεσσαλονικιώτικο επιτραπέζιο πήρε τον δρόμο της διανομής όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον κόσμο.
Πώς δύο Θεσσαλονικείς κατασκευάζουν το δικό τους επιτραπέζιο παιχνίδι!
Johanna K. Kördel: Dance ballerina, dance
Μια πολλά υποσχόμενη χορογράφος και χορεύτρια με έδρα την Θεσσαλονίκη. Απόφοιτη του καλλιτεχνικού σχολείο ”Δημήτρης Χορν” και της ανώτερης επαγγελματικής σχολής χορού ”Ανδρομάχη Καφαντάρη” και κάτοχος πτυχίου RAD αγγλικού συστήματος.
Έχει καταφέρει να δώσει μία μοναδική νότα στον σύγχρονο χορό, με τον τρόπο που χειρίζεται το σώμα της στο πάτωμα. Ξεκίνησε να ασχολείται με τον χορό από το 2002, και πολύ σύντομα κατέκτησε το γονίδιο της τέχνης λόγω της μητέρας της. Το 2011 συμμετείχε στην παρουσίαση σύγχρονου χορού στην Μεγάλη του Γένους Σχολή, στην Κωνσταντινούπολη μετέπειτα έλαβε μέρος σε πολλές παραστάσεις και χοροθέατρα.
Το 2018 βρέθηκε στην χορογραφική ομάδα του Take Your Space, και συμμετείχε σε ένα φαντασμαγορικό- φρέσκο πείραμα στο MOMUs. Μέχρι σήμερα έχει παρακολουθήσει σεμινάρια τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται στην T.K. Dance Studio ενώ όνειρο της είναι να φύγει στο εξωτερικό. Μόλις ο κορονοϊός τελειώσει θα την απολαύσουμε στην σκηνή σε ένα δικό της χοροθέατρο.
Παναγιώτης Αρχοντής: Ο designer
Ο Παναγιώτης Αρχοντής ζει στη Θεσσαλονίκη αλλά γεννήθηκε στον θεσσαλικό κάμπο. Σπουδάζει στο Εικαστικό τμήμα της σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.
Η πρώτη του επαφή με τον σχεδιασμό ήταν το καλοκαίρι του 2009 οταν ξεκίνησε το Graffiti. Απο το 2019 μέχρι και σήμερα ανήκει στην δημιουργική ομάδα των Beetroot οπου και εργάζεται κυριως ως 3D Designer.
Πειραματίζεται με νέες τεχνικές, εργαλεία και ό,τι του κινεί την περιέργεια, πάνω στην τέχνη. Αυτήν την περίοδο τον ενδιαφέρει η δημιουργία αφηρημένων 3D προσομοιώσεων εμπνευσμένες από τη φύση και ο σχεδιασμός ρούχων.
Απολαμβάνει ιδιαίτερα την αβεβαιότητα, για τις δημιουργίες του αντλεί έμπνευση από έξυπνους διαλόγους και μερικές φορές από μοτίβα της φύσης. Συνήθως όμως βιώνει την έμπνευση ως προϊόν μελέτης και σκληρής δουλειάς. Σημαντικές στιγμές στην μέχρι τώρα πορεία του ήταν η δωρεά έργων του με σκοπό την ίδρυση της Δημοτικής Πινακοθήκης Φαρσάλων και οι περσινές διακρίσεις με την ομάδα των Betroot στα Ermis Awards Design Agency Of The Year 2020 αλλά και τα EBGE Agency of the year 2020. Στο μέλλον θα συζητάμε για ένα αγόρι που εξελίσσει την γραφιστική αποτυπώνοντας μοναδικά όλα εκείνα που συμβαίνουν στο δημιουργικό χάος του μυαλό του.
Μηνάς Λυριστής: Ο Υποψήφιος Διδάκτωρ
Ο Μηνάς Λυριστής είναι ένα παράδειγμα από τη γενιά του ’93. Υποψήφιος Διδάκτωρ Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Κατάγεται από την Μύκονο, στην οποία ζει και εργάζεται. Απόφοιτος Διεθνών Σχέσεων από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ενώ συνέχισε τις σπουδές του αποκτώντας μεταπτυχιακό τίτλο στη Γεωπολιτική από το ΕΚΠΑ. Αυτό που ξεχωρίζει στη διαδρομή του έως σήμερα, είναι το γεγονός πως στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, εξελέγη Περιφερειακός Σύμβουλος στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Μάλιστα, φρόντισε να δώσει μεγαλύτερο σασπένς στην εκλογή του μιας και ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του μόλις λίγες μέρες πριν την τελική διαδικασία. Δίχως να έχει κομματική στήριξη, αποτελεί έναν ανεξάρτητο, δυναμικό νέο, ο οποίος καθημερινά παρουσιάζει τις δικές του θέσεις και απόψεις.
Το παραπάνω, κάνει ακόμα πιο σημαντική την επιτυχία του, δημιουργώντας παράλληλα μια ευχάριστη εντύπωση. Σημειωτέον, πως αποτελεί τον νεότερο περιφερειακό σύμβουλο της Ελλάδας, ενώ παράλληλα ασχολείται στενά με το επιστημονικό του πεδίο κάνοντας δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Απασχολείται στον τουριστικό κλάδο για περισσότερα από δέκα χρόνια, και γνωρίζει τα αιτήματα του κλάδου από πρώτο χέρι.
Η συμμετοχή του στην πολιτική όμως, δεν εξέπνευσε με την εκλογή του. Δίνει ηχηρό παρών στην λειτουργία του Συμβουλίου και προβάλει τις θέσεις του με κάθε ευκαιρία. Γνωρίζει πολύ καλά την Μύκονο και τους πολίτες της, γιαυτό και πετυχαίνει καίριες παρεμβάσεις, όντας ένας από τους πλέον δραστήριους Συμβούλους της αντιπολίτευσης. Δείχνει έναν δυναμικό και απρόβλεπτο χαρακτήρα, στοιχεία που ενδεχομένως να τον οδήγησαν στη θέση αυτή, από τόσο μικρή ηλικία. Όταν ένα φρέσκο πρόσωπο αποκτά ρόλο στην τοπική πολιτική σκηνή από τόσο νεαρή ηλικία, μπορεί κανείς να αρνηθεί πως έχει όλα τα φώτα για να απασχολήσει ακόμα πιο έντονα την ελληνική κοινωνία τα επόμενα χρόνια;
Βασίλης Γκορτσιλάς: Κολυμπώντας εντέχνως
Ο 19χρονος νεαρός Θεσσαλονικιός που έσπασε το «άβατο» του αθλήματος της καλλιτεχνικής κολύμβησης στην Ελλάδα και διαπρέπει εντός και εκτός συνόρων.
Ξεκίνησε βουτώντας σε πισίνα όταν πήγαινε στην πέμπτη δημοτικού. Το καλοκαίρι του 2016 η ομάδα πόλο στην οποία αγωνιζόταν διακόπτει την λειτουργία της, όμως η αγάπη του για το υγρό στοιχείο δεν μπορούσε να τον κρατήσει μακριά από το νερό. Και τότε αποφασίζει να κάνει το μεγάλο βήμα.
Πρωτοπόρος, αν και νεαρός στην ηλικία, μεταπήδησε στην καλλιτεχνική κολύμβηση και έδωσε ηχηρές απαντήσεις σε όσους τον αμφισβήτησαν ή τον χλεύασαν γι’ αυτή του την επιλογή. Κατέκτησε μάλιστα το αργυρό μετάλλιο σε τεχνικό & ελεύθερο mixed στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων Καλλιτεχνικής Προσωπικός του στόχος, όπως κάθε αθλητή άλλωστε, η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και στις κορυφαίες διοργανώσεις του εξωτερικού.
Ηλία Παγκαλίδης: Ο μάγος της παλαίστρας
Το παρόν και το μέλλον της ελληνορωμαϊκής πάλης στην ηλικία του. Ένας αθλητής πρότυπο που χωρίς να ευνοηθεί των ρυθμίσεων που παρέχουν μόρια στους πρωταθλητές για την είσοδο τους στα ΑΕΙ βρέθηκε από την κορυφή της Ευρώπης στα έδρανα του ΑΠΘ και στην Ιατρική Σχολή.
Ένα παιδί που έχει μάθει να δίνει μάχες εντός και εκτός παλαίστρας και να βγαίνει νικητής. Πολυνίκης και μέλος του τμήματος πάλης του ΠΑΟΚ που πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, αλλά και περήφανος εκπρόσωπος την εθνικής μας ομάδας σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις του εξωτερικού.
Ήταν εκεί όταν ο σύλλογος της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε το τμήμα από μία μικρή παρέα πέντε ατόμων για να δημιουργήσει μία από τις καλύτερες ομάδες που έχουν περάσει στην ιστορία του αθλήματος στις μικρές ηλικιακές κατηγορίες. Στα 20 του χρόνια βλέπει το αθλητικό του μέλλον ακόμη λαμπρότερο και είναι έτοιμος να δικαιώσει όσους πιστεύουν σε εκείνον και βλέπουν έναν αθλητή που θα αφήσει το δικό του στίγμα στην ελληνορωμαϊκή πάλη.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ