Στέκια που σε πάνε σε άλλο τόπο και χρόνο στη Θεσσαλονίκη
Υπάρχουν στέκια σε αυτή την πόλη που έχουν στηθεί νοσταλγώντας τόπους και χρόνους μακρινούς, με στόχο να δημιουργήσουν το δικό τους αλλοτινό σύμπαν και σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις!
Υπάρχουν στέκια σε αυτή την πόλη που έχουν στηθεί νοσταλγώντας τόπους και χρόνους μακρινούς, με στόχο να δημιουργήσουν το δικό τους αλλοτινό σύμπαν, μια ατμόσφαιρα που σε ταξιδεύει, και να σε βάλουν στον κόσμο τους με το που περάσεις το κατώφλι.
Από την παλιά ιστορία της ίδιας της Θεσσαλονίκης μέχρι την σκηνή της τζαζ της Νέας Υόρκης, κι όχι μόνο, αυτά τα στέκια θα σε μεταφέρουν σε άλλα σκηνικά και θα σε βάλουν στο κλίμα τους. Ταξίδεψε μαζί τους από τη Θεσσαλονίκη!
The Pulp Bar
Στο κέντρο της πόλης σε περιμένει το Pulp, ένα μπαρ με την πιο άνετη retro διακόσμηση που σε παραπέμπει σε βρετανική pub, με rock ‘n’ roll και soul ήχους. Το success story που βρίσκεται από πίσω; Πίσω στο 2006, στην Αλεξάνδρου Σβώλου, στο νούμερο 8, το Pulp άνοιγε για πρώτη φορά τις πόρτες του. Εκείνες τις μέρες είχε περισσότερο τον χαρακτήρα ενός cafe-bar της γειτονιάς. Η αισθητική του συνδύαζε brit με καλιφορνέζικη κουλτούρα, που σε κέρδιζε χωρίς καμία δυσκολία.
Από τότε μέχρι σήμερα άλλαξαν πολλά, αλλά περισσότερο από όλα, το Pulp δεν είναι πια άλλο ένα cafe-bar του κέντρου. Είναι πλέον ένα landmark της urban Θεσσαλονίκης, και για να μην τα παρουσιάζουμε όλα ρόδινα, το μέρος που 9 φορές στις 10 δε χωράς να μπεις από την πολυκοσμία όταν πέφτει η νύχτα.
Φορτωμένο bar με ποικιλία και γούστο, συνοδευόμενο από περισσότερη rock ‘n’ roll art deco αισθητική από όση μπορείς να αντέξεις. Το Pulp όμως είναι και κάτι ακόμα… Ένα μπαρ με 160 μπύρες! Είτε ξανθιά, κόκκινη, μαύρη, καφέ ή πράσινη. Πικρή, γλυκιά, ξινή, στιφή… Η μπύρα είναι μια ιεροτελεστία, από το πώς θα την βάλεις στο ποτήρι της μέχρι το πώς θα την παιδέψεις στο στόμα και στον ουρανίσκο σου.
*Pulp Bar, Αλεξάνδρου Σβώλου 3, Τ. 2310 270830, Fb: PULP bar thessaloniki
Pizza Poselli
Με ιδέες που υπάρχουν στην Ιταλική κουζίνα και πινελιές που προστέθηκαν στο υπέροχο ιστορικό κτίριο της Στοάς Μαλακοπή που τη στεγάζει, άνοιξε το 2012 η πίτσα Poselli. Στο γωνιακό αυτό ατμοσφαιρικό σημείο, με τα ξύλινά της πιάτα, τις κονσέρβες που ντουμπλάρουν για θήκες μενού, τα ρετρό της αμπαζούρ και τις τραπεζαρίες της, σε πάει νοητικά σε μια πιτσαρία γειτονιάς σε στενό της Νέας Υόρκης. Στο ιστορικό αυτό κτίριο, έχει στήσει το δικό της αυθεντικό ρετρό στέκι.
Αλλοτινές είναι μάλιστα και οι γεύσεις της. Άλλωστε για όλους μας υπάρχει μια γεύση πίτσας που θυμόμαστε πάντα με νοσταλγία και αγάπη. Για αυτή τη σπάνια γεύση πάλεψαν και τα κατάφεραν τα τελευταία χρόνια, έξι φίλοι που έστησαν μια όμορφη ιστορία γεύσης που έγινε talk of the town, διαδόθηκε στόμα με στόμα και αποτελεί προορισμό μέρας και νύχτας.
Ο Μάνος Νίκας, ο άνθρωπος που τη γέννησε κέρδισε το στοίχημα με καθαρές ωραίες γεύσεις, τη φρεσκάδα που δίνουν τα λαχανικά, τη ρόκα που τόλμησαν να βάλουν στην κορυφή της, τα φλέικς αυθεντικής παρμεζάνας, ακόμα και το λάδι τρούφας. Δημιούργησαν έναν ολόκληρο νέο κόσμο γεύσης. Όποτε και να περάσεις κάποιος ζυμώνει το λεπτό ψωμάκι της, σε όλη τη διάρκεια της μέρας, μέχρι αργά τα μεσάνυχτα, κάποιος άλλος στολίζει τα φρέσκα υλικά και οι περισσότεροι, από την μπροστινή πλευρά του πάγκου περιμένουν υπομονετικά για ένα κομμάτι ταρτούφο, μπολονέζ, καπριτσιόζα, διάβολα, κασιατόρε, γκρέκα και όλα τα υπόλοιπα μαγικά ονόματα που κρύβουν γευστικούς θησαυρούς.
*Πίτσα Poselli, Βηλαρά 2, Tηλ. 2314 019687, FB: Pizza Poselli
Eσπεράντο
Η αποκάλυψη της Κάτω Τούμπας. Μια αυλή που σε παρασύρει σε ένα νοερό ταξίδι δραπέτευσης από την καθημερινότητα, με χρώματα, αρώματα και γεύσεις να δημιουργούν το απόλυτο σκηνικό. Συνδυάζοντας στιλ, χρώματα και στοιχεία, από τη Μεσόγειο μέχρι την αραβική πλευρά της Αφρικής, το Εσπεράντο φτιάχνει ένα πολύχρωμο μωσαϊκό που σε κάνει να νιώθεις χαρούμενος εντός του. Μανταλάκια περιπτέρου όπου κρέμονται παλιά Ρομάντζο και ο ιστορικός Σχολιαστής, πλακάκια Αζουλέιος, που βλέπει κανείς στους λόφους της Λισαβόνας, και μαροκινά πατώματα, μέχρι φωτιστικά από αρχοντικά σπίτια που κατέληξαν σε παλαιοπωλεία.
Ένα εντυπωσιακό αισθητικό κράμα που δικαιώνει το όνομα Εσπεράντο, της γλώσσας δηλαδή με τις πολλές λέξεις από διάφορες γλώσσες. Σε αυτό το στέκι θα πας από νωρίς το πρωί για ωραίο καφέ έως αργά το βράδυ για κοκτέιλ, ενίοτε για latin party ή live κάθε λογής. Στο Εσπεράντο όμως θα πας και για έναν -ή μάλλον περισσότερους- λαχταριστούς λόγους. Εντός του θα απολαύσεις πιάτα υψηλής μεσογειακής γαστρονομίας.
*Εσπεράντο, Επταλόφου 14, Τ. 2310 914 231
Cafe Colombia
Στην καρδιά της φοιτητικής γειτονιάς της πόλης, στην παλιά ωραία αστική γειτονιά της Ολύμπου, υπάρχει ένα στέκι-φόρος τιμής στη νότια Αμερική. Με το που περνάς το κατώφλι του Cafe Colombia το ταξίδι αρχίζει. Τα κόκκινα, τα γαλάζια, τα πράσινα και τα κίτρινα που συναντάς στους τοίχους του Μεξικού, της Κολομβίας, της Βενεζουέλας, της Βραζιλίας σε υποδέχονται. Μαζί εικόνες ανθρώπων από την Κούβα μέχρι το Εκουαδόρ, ζωγραφιές που έχεις δει σε υπέροχα αναμνηστικά που έχουν ταξιδέψει χιλιάδες χιλιόμετρα πάνω από ωκεανούς για να φτάσουν ως εδώ.
Λίγα μέρη στην πόλη διαθέτουν αυτά τα vibes και τη μίξη κοινών αφού τα βράδια τους φοιτητές ανταμώνουν και μεγαλύτεροι που έρχονται για το δικό τους ταξίδι στους τροπικούς. Κι εκτός από τα σπάνια ρούμια που θα βρεις εντός του, σου προσφέρει και υπέροχη μπύρα, με τέσσερις κάνουλες στη διάθεσή του.
*Cafe Colombia, Κυριάκου Μανωλάκη 5, T. 2313 028868, Fb: Cafe Colombia
Ο Κήπος του Θερμαϊκού
Τον χειμώνα παλαιότερα, οι άνθρωποι έστρωναν υπέροχα βελούδινα τραπεζομάντιλα στις ροτόντες, κρυστάλλινες φρουτιέρες με φρούτα εποχής δέσποζαν και στους τοίχους οι «μπάντες», τα υπέροχα υφαντά με τα σχέδια από σκηνές κυνηγιού και το γλυκό φως της λάμπας να δημιουργεί μια αίσθηση θαλπωρής. Αν αυτό δεν το γνώρισες ή σου έχει λείψει, το πατάρι του Κήπου του Θερμαϊκού το ξαναζωντανεύει.
Πάνω στην αίσθηση και τη φιλοσοφία εκείνων των παλαιών σαλονιών στήθηκε ένα από τα πιο όμορφα εστιατόρια της πόλης, αληθινό αρχοντόσπιτο. Με θέα το Λευκό Πύργο απέναντι, στο ισόγειο και το πατάρι του δεσπόζουν ταπετσαρίες με τα τριαντάφυλλα, οι αντίκες-έπιπλα με τα υπέροχα σερβίτσια, οι φρουτιέρες στα τραπέζια, οι απλίκες που αφήνουν το γλυκό φως να χαϊδεύει το χώρο. Τα υφαντά στον τοίχο, χρυσές κορνίζες με φωτογραφίες άλλων εποχών, τριαντάφυλλα στα βάζα, και μαξιλάρες με μπροκάρ υφάσματα. Μουσικές ατμοσφαιρικές και πιάτα που γαργαλούν τον ουρανίσκο.
*Ο Κήπος του Θερμαϊκού, Νικηφόρου Φωκά 2, Πλατεία Τσιρογιάννη, Τηλ. 2310 224073, Fb: Ο Κήπος του Θερμαϊκού – Thermaikos Garden
Γιασεμί
Το Γιασεμί παραμένει ολάνθιστο και το χειμώνα. H τάση της επιστροφής στο παραδοσιακό ελληνικό καφενείο με πινελιές νεωτερικότητας προσαρμοσμένες στις ανάγκες της παρέας του σήμερα γέννησε σε όλη την Ελλάδα και φυσικά στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια μια σειρά από στέκια που έγιναν αμέσως αγαπητά. Το Γιασεμί είναι μια τέτοια περίπτωση. Η Κατερίνα, σχεδιάστρια κοσμημάτων, επιστρέφοντας από την Ύδρα, και η Ιωάννα, η κόρη της, απόφοιτη της σχολής κινηματογράφου, αποφάσισαν ως μια απάντηση στο “και τώρα τι;” που μας βασανίζει όλους από το ξεκίνημα της κρίσης, να δημιουργήσουν έναν οικογενειακό πόλο που ένωσε τρεις γενιές. Γιατί στην ιστορία μπήκε και η γιαγιά Παναγιώτα που επιστράτευσε τις δικές της γευστικές και άλλες γνώσεις μιας ζωής. Έτσι γεννήθηκε αυτό το γλυκύτατο καφενείο.
Για τη δημιουργία του επιστρατεύτηκαν φίλοι από την Ύδρα, που σχεδίασαν τα έπιπλα που θυμίζουν πολύ ελληνικό νησί. Βγήκαν από ντουλάπες παλιά κεντήματα, εργόχειρα, παλιά ραδιόφωνα και ρολόγια, σερβίτσια που γνώρισαν δόξες σε σαλόνια άλλων εποχών. Και δημιουργήθηκε ένα από τα πιο ζεστά και οικεία σκηνικά που συναντά κανείς στην πόλη. Μαζί με τα καφεδάκια και τα ροφήματα, στην κάρτα του προστέθηκαν τα ρακόμελα, κρασιά από αμπελώνες ελληνικούς άγνωστους και ωραίους, όπως και μπίρες ελληνικές. Και λικέρ σπιτικά καρύδι, ρόδι, κράνο και αρμπαρόριζα. Και ούζα του Στούπακη, του Κωστέα, του Πιτσιλαδή, του Ματαρέλη. Σπιτικά κεφτεδάκια που είναι το μεγάλο σουξέ και άλλα πολλά που αξίζει να ανακαλύψετε. Μαζεύει ωραίο κόσμο, φοιτητές και παρέες του κέντρου, γιατρούς και ηθοποιούς, μίξεις ανθρώπων όλων των ηλικιών και των ενασχολήσεων που απολαμβάνουν τα τραπεζάκια του μέσα ή απέναντι στον πεζόδρομο τις μέρες με λιακάδα. Θα ακούσετε Μαίρη Λίντα και Βέμπο, θα φάτε καλά και θα πληρώσετε το πολύ δέκα ευρώ το άτομο και θα νιώσετε σαν το σπίτι σας.
*Γιασεμί, Τσόπελα 4, Τηλ. 2315316300, Fb: Καφενείον Γιασεμί
Yukali
Σε μια πολυκατοικία αστικής ομορφιάς του ’60, στην απόληξη της Εθνικής Αμύνης, το Yukali σου δίνει την αίσθηση πως ο χρόνος εδώ δεν πέρασε ποτέ από πάνω του ή ακόμα καλύτερα άφησε την πατίνα του στο χώρο με ένα μοναδικό τρόπο. Με το ύφος των υπέροχων αστικών καφενείων μιας άλλης εποχής και το αριστοκρατικό στιλ μιας λέσχης παλαιού τύπου, ήρθε να προσθέσει την αύρα του στην καλλιτεχνική γειτονιά πέριξ του Λευκού Πύργου. Με την αρχιτεκτονική φροντίδα της ομάδας DCA που έχει στήσει μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα concept τα τελευταία χρόνια. Από την κολόνα και τα γύψινα ταβάνια που ελάφρυναν και απέκτησαν τσαχπινιά χάρη στις τρέσες με τις λάμπες που τα φωτίζουν, μέχρι το συγκλονιστικό πάτωμα, βγαλμένο λες από ταινία του ’60 και τα τραπέζια καφενείου. Και βέβαια τη γωνιά του μπαρμπέρη, φόρος τιμής στα ένδοξα καφενεία του χθες που μια φορά την εβδομάδα φιλοξενούσαν εντός τους τον κουρέα που περιποιούνταν τους κυρίους.
Τα πρωινά ο ήλιος λούζει από τις τζαμαρίες του τον χώρο και στα τραπέζια του αχνίζουν ροφήματα υπέροχα. Προσέξτε τις φλόκες και το ματζούνι που θα σας σερβίρουν με τον καφέ σας, σε υπέροχα σερβίτσια, σαν να το έσκασαν από τη σερβάντα της γιαγιάς. Όσο μεσημεριάζει αρχίζουν οι παρέες που το επιλέγουν για τις κρητικές ρακές του, τα τσίπουρα και το βιολογικό κρασί από το Παγγαίο. Μαζί του έρχονται και οι μεζέδες, στο ύφος των παλιών καφενείων που τσιμπούσαν τα μεσημέρια και τα βράδια που παππούδες μας. Όσο νυχτώνει και ανάβουν τα ωραία φώτα, η μουσική γίνεται και πιο ξεσηκωτική και οι παρέες δοκιμάζουν και πιο προχωρημένες γεύσεις. Άφησέ το να σε ταξιδέψει.
*Youkali, Εθνικής Αμύνης 6, Τηλ. 2310220310, Fb: Youkali
Ίγγλις
Ιστορικά μαγαζιά δεν υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη. Τα περισσότερα έχουν κλείσει, τα πήρε η αντιπαροχή, δεν άντεξαν στο χρόνο. Η περίπτωση αυτής της ταβέρνας είναι μοναδική. Γεννήθηκε στα 1914, στην οδό Πλάτωνος 3, λίγο πάνω από την Εγνατία, κάτω από τα γραφεία της εφημερίδας Φως, της οποίας οι συντάκτες σύχναζαν εκεί, μαζί με τους οδηγούς και τους ταξιδιώτες των λεωφορείων της Χαλκιδικής. Εκεί έμεινε ως τα τέλη της δεκαετίας του ’50, γνωρίζοντας μεγάλες δόξες στα χέρια του Θόδωρου Μαρμαρά, που υπήρξε ο αρχικός εμπνευστής και ψυχή της ταβέρνας πριν την αναλάβει ο γιος του Μανώλης και αργότερα ανέλαβε το τιμόνι ο Λάζαρος Λαζαρίδης. Αποτέλεσε ένα από τα πιο καλτ και κλασικά στέκια φαγητού για τους καλοφαγάδες και τις παρέες του κέντρου αλλά και φωνές ρεμπέτηδων που τραγουδούσαν τις νύχτες.
Στο έβγα της δεκαετίας του εξήντα, αρχές εβδομήντα, η ταβέρνα μεταφέρθηκε από τους απογόνους στην Άνω πόλη, όπου βρίσκεται σήμερα. Σε μια από τις πιο κλασικές γειτονιές της, λίγο πιο πάνω από τον Άγιο Νικόλαο Ορφανό και την πλατεία Καλλιθέας και φυσικά από τις ομορφότερες της πόλης, στις παρυφές πλέον του κέντρου, προσεγγίσιμες με τα πόδια. Εκεί δημιούργησαν μια κάβα για τα ροζέ και έναν χώρο καθαρόαιμης ταβέρνας που συνεχίζεται έως σήμερα με δύναμη και δημοφιλία. Στην εκδοχή που γνωρίζουμε εμείς και λατρεύουμε, αποτελεί μια μοναδική συνύπαρξη ενός σκηνικού ονείρου και γαστρονομικού παραδείσου. Η χρωματική παλέτα της σε συνδυασμό με τη βλάστηση μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής. Σήμερα το Ίγγλις είναι από τα πιο αγαπημένα στέκια της πόλης γιατί έχει καταφέρει εκτός από ατμόσφαιρα παλιάς εποχής να πετύχει μια μοναδική εξειδίκευση-σπεσιαλιτέ στις γάστρες και τις λαδόκολλες, αφού οι μάγειρες της εξερευνούν και τελειοποιούν παραδοσιακούς τρόπους μαγειρέματος.
*Ηροδότου 32, Άνω Πόλη, 2313 011 967
Νέα Φωλιά
Συνεχίζει στο σήμερα την παράδοση της γνήσιας ταβέρνας, τόσο με την υπέροχη ατμόσφαιρα αλλοτινού αέρα, όσο και με τις μοναδικές της γεύσεις. Αποτελεί ένα σημείο εστίασης που όταν το ανακαλύψει κάνεις θα το θυμάται για χρόνια. Η νέα Φωλιά, συνεχιστής από τη νεότερη γενιά μιας οικογένειας μιας κλασικής ταβέρνας, προσαρμοσμένης στις γευστικές ανάγκες του σήμερα, αποτελεί την απόλυτη ανακάλυψη και συνύπαρξη διαφόρων φυλών της πόλης. Αυτό που κάνει τη Φωλιά τόπο προσκυνήματος είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Η αγάπη των ιδιοκτητών να ανακαλύψουν και να προσφέρουν μια σειρά από υπέροχα τοπικά προϊόντα, αυθεντικής ονομασίας και προέλευσης, από παραγωγούς σε όλη τη χώρα, είναι ο πρώτος άξονας της επιτυχίας. Σπάνιες γεύσεις και αισθήσεις από μοναδικά τοπικά εδέσματα που εντόπισαν και οδήγησαν με αγάπη στην κουζίνα τους. Τα προϊόντα αυτά βρίσκουν το δρόμο τους στο πιάτο μαγειρεμένα με έναν εντελώς ιδιαίτερο και πειραματικό τρόπο, που συνδυάζει παραδοσιακές συνταγές από όλη την επικράτεια με μοντέρνες πινελιές, υλικά που μπλέκονται αρμονικά δημιουργώντας καινούργιες γευστικές εμπειρίες που θα σας μείνουν αξέχαστες. Πιάτα που δεν θυμίζουν σε τίποτε κάτι που έχετε δοκιμάσει αλλού, σερβιρισμένα σε ένα περιβάλλον που θυμίζει μαγεριά κρυμμένα σε γειτονιές της Ελλάδας που έμειναν αλώβητες στο βίαιο πέρασμα του χρόνου. Δέκα λεπτά από το κέντρο της πόλης. Ευθεία επάνω από την Αγία Σοφία.
*Νέα Φωλιά, Αριστομένους 4, 2310 960 383
Το Βαρύ Πεπόνι
Υπερυψωμένο πάνω από το δρόμο, σε ύφος ελληνικού καφενείου, με τη ζεστασιά ενός στεκιού από αυτά που αγαπάς να βρίσκεσαι μετά από μια κουραστική μέρα για ένα καλό φαγητό ή για να συναντήσεις την παρέα σου, το Βαρύ Πεπόνι κατάφερε να γίνει στέκι και να ξεχωρίσει για το φαγητό του. Ο Βασίλης θα σας καλωσορίσει και θα προτείνει τα πιάτα ημέρας που δεσπόζουν στο μαυροπίνακα. Αγαπημένες ελληνικές συνταγές μπολιασμένες με νέες ιδέες και υλικά που προσθέτουν το παραπάνω στην ελληνική κουζίνα της μαμάς. Στα ηχεία του αγαπημένα ελληνικά τραγούδια, από όλο το χώρο του έντεχνου, μέχρι τις παρυφές του δημοτικού και του ρεμπέτικου. Στους τοίχους του ψήγματα μιας άλλης εποχής.
*Το Βαρύ Πεπόνι, Απελλού 4, Τηλ. 2310 243332, Fb: Το Βαρύ Πεπόνι