Featured

BEST OF Parallaxi: Τα 20 κείμενα που διαβάσατε περισσότερο το 2019

Πολλά είναι αυτά που συνθέτουν το μωσαϊκό των πιο δημοφιλών posts. 

Parallaxi
best-of-parallaxi-τα-20-κείμενα-που-διαβάσατε-περισσότ-529272
Parallaxi
Εικόνα Unsplash

Μία ακόμη χρονιά φτάνει στο τέλος της και ήρθε η ώρα να ρίξουμε μια ματιά στα είκοσι πιο διαβασμένα κείμενα της Parallaxi για το 2019. Άνθρωποι που έφυγαν από κοντά μας, κτίρια που μεταμορφώθηκαν ή άνοιξαν για πρώτη φορά τις πόρτες τους, πολυπληθείς εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, απόψεις για το ”σήμερα” της Χαλκιδικής, ΟΑΣΘ, Μετρό, περίεργα συνθήματα και πολλά άλλα συνθέτουν το μωσαϊκό των πιο δημοφιλών posts.

Δείτε Ακόμα: BEST OF Parallaxi: Τα 20 κείμενα που διαβάσατε περισσότερο το 2018

2020, καλώς να μας έρθεις!

Πριν ξεκινήσουμε την ανάγνωση από το τέλος προς την αρχή αναπάντεχα και εκτός συναγωνισμού στη λίστα μπήκε το ρεπορτάζ της parallaxi για την απόφαση του ΚΑΣ σε σχέση με τις αρχαιότητες. Το βγάλαμε στον αέρα λίγα λεπτά αφότου ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία, πριν από οποιοδήποτε άλλο μέσο της Ελλάδας και κατάφερε να συγκεντρώσει 37.000 shares στα social media και δεκάδες χιλιάδες αναγνώσεις ενώ αναπαράχθηκε από μεγάλη μερίδα του τύπου.

Και πάμε τώρα στη λίστα με τα είκοσι:

#20 Το Thessaloniki Pride σε Εικόνες: H πόλη έγραψε ιστορία!

Εικόνες: Κωνσταντίνα Θεοφάνους, Γιώργος Δόνιος

Χιλιάδες κάτοικοι και επισκέπτες της Θεσσαλονίκης τίμησαν αυτήν την μεγάλη και όλο νόημα γιορτή που αποτελεί τη μεγαλύτερη πλατφόρμα ελεύθερης έκφρασης και σεβασμού της πόλης ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου και όποιας άλλης διαφορετικότητας. Η διοργάνωση το 2019 είχε ιστορική διάσταση και αυτό γιατί συντελέστηκε με την αφορμή της 50ής επετείου της εξέγερσης του Stonewall στη Νέα Υόρκη, γεγονός που σηματοδοτεί την έναρξη του LGBTI κινήματος.

Δείτε περισσότερες εικόνες ΕΔΩ.

#19 Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» όλοι πρόσεξαν αυτή τη γυναίκα

Αν έτυχε να περάσεις από τις Αφίξεις του αεροδρομίου «Μακεδονία» στις 21 Μαΐου, από τις 3 το μεσημέρι έως τις 8 το βράδυ, είναι πολύ πιθανό να είδες αυτές τις εικόνες.

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ.

#18 Μπήκαμε ίσως στο πιο «κλειστό» μέχρι χθες κτίριο της Θεσσαλονίκης

Στρίβοντας στην Φιλικής Εταιρείας γύρω στις 12 το πρωί του Σαββάτου, η κοσμοσυρροή έξω από την καγκελόπορτα του Τεκτονικού Μεγάρου φαίνεται να επιβεβαιώνει πως πρόκειται τελικά για ένα από τα πιο «κλειστά» κτίρια της Θεσσαλονίκης προκαλώντας τουλάχιστον μέχρι και χθες, σχεδόν μαζικά, την δίψα ή και την περιέργεια για μια ματιά στο εσωτερικό του.

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ & εικόνες μέσα από το κτίριο ΕΔΩ.

#17 Το πεζοδρόμιο στη Βουρβουρού – Το νέο ανέκδοτο της Χαλκιδικής

Το χάος τα βράδια είναι πρωτοφανές και οι τουρίστες προσπαθούν να ακροβατήσουν ανάμεσα στα εμπόδια και να μην τους χτυπήσει αυτοκίνητο. Η ιδέα να μονοδρομηθεί ο δρόμος και να οδηγούνται τα αυτοκίνητα από τη μία άκρη της Βουρβουρούς στην άλλη από εξωτερικό περιφερειακό δρόμο είναι μάλλον επιστημονική φαντασία. Θαυμάστε τις εικόνες του νέου πεζοδρομίου.

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ.

#16 ΕΙΚΟΝΕΣ: Ένας παράδεισος της Θεσσαλονίκης σε απόλυτη εγκατάλειψη 

Μόλις 16 χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, μετά τη Νέα Ραιδεστό, ακολουθώντας τον δρόμο προς Πολύγυρο, συναντούμε τα Λουτρά της Θέρμης. Σε μια καταπράσινη έκταση 500 στρεμμάτων όπου απολαμβάνει κάποιος την ομορφιά της φύσης, τα Λουτρά της Θέρμης, από το 2008, έχουν παραδοθεί στην φθορά του χρόνου. Εκεί που οι χώροι έσφυζαν από ζωή, καθώς χιλιάδες επισκέπτες κατέφθαναν για ιαματικά λουτρά, με νερά κατάλληλα για αρθροπάθειες, ρευματοπάθειες, δερματοπάθειες, γυναικολογικές παθήσεις, σήμερα τα πάντα είναι νεκρά.

Δείτε περισσότερες εικόνες ΕΔΩ.

#15 Το πιο έξω φρενών μήνυμα που θα δεις αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη!

Εικόνα Parallaxi

«Την υπομονή του φαίνεται πως έχασε ο δημιουργός του παραπάνω σημειώματος, που πετύχαμε στην οδό Ολύμπου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Τι κι αν διανύουμε μέρες κατάνυξης, με τη Μ. Εβδομάδα να ξεκινά σήμερα; Ο εκνευρισμός είναι φανερός…».

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ.

#14 Πώς μια ιστορική μονοκατοικία στη Θεσσαλονίκη άλλαξε και λάμπει ξανά!

Οι αρχιτέκτονες της Θεσσαλονίκης βγαίνουν δυναμικά μπροστά τα τελευταία χρόνια και δεν παύουν να μας εντυπωσιάζουν με το φρέσκο βλέμμα τους και τη δημιουργική τους άποψη. Η ομάδα του Loopo Studio, που μάλιστα έχει διακριθεί σε διεθνή διαγωνισμό στο παρελθόν, προχώρησε πρόσφατα στον ανασχεδιασμό εσωτερικού χώρου μονοκατοικίας του διατηρητέου οικισμού Ουζιέλ στη Θεσσαλονίκη.

Δείτε τις υπέροχες φωτογραφίες και το κείμενο ΕΔΩ.

#13 Τέσσερις απολαυστικές εκδρομές κοντά στη Θεσσαλονίκη για το Σαββατοκύριακο

«Μην αφήνεις την καθημερινότητα να σε καταπίνει στη δίνη της. Αξιοποίησε ένα ελεύθερο Σαββατοκύριακο και φύγε (όχι και τόσο) μακριά, σε προορισμούς που διαθέτουν πάντα καινούργιες εμπειρίες να σου δωρίσουν. Πάτα pause στο άγχος και τις υποχρεώσεις, πάρε αγκαζέ τους αγαπημένους σου ανθρώπους και ταξίδεψε!».

Δείτε το κείμενο & τις προτάσεις ΕΔΩ.

#12 1989 – 2019: Πώς άλλαξαν 8 σημεία της Θεσσαλονίκης μέσα σε τρεις δεκαετίες

«Ένας ολόκληρος κόσμος και μάλιστα εντελώς διαφορετικός ξετυλίγεται μπροστά σου, ρίχνοντας μια ματιά σε παλιές φωτογραφίες της πόλης. Εμείς, συγκεντρώσαμε και σου παραθέτουμε μερικά κομβικά σημεία της, όπως αυτά αποτυπώθηκαν στο φωτογραφικό φακό 30 χρόνια πριν αλλά και σήμερα για να το διαπιστώσεις». Για το τεύχος των 30 χρόνων της Parallaxi.

Δείτε το κείμενο & τις φωτογραφίες ΕΔΩ.

#11 So long Γιάννη και Μαρία

«Απόψε το βράδυ, με ένα Δελτίο Τύπου, το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε την αντικατάσταση του Γιάννη Αναστασάκη και της Μαρίας Τσιμά, από τη διεύθυνση του ΚΘΒΕ. Η θητεία τους έληγε σε 2 χρόνια από σήμερα. Έτσι άκομψα, κοφτά και χωρίς λογική. Αντικαταστάθηκε ένα δίδυμο που η πόλη αναγνωρίζει ότι προσέφερε στο ΚΘΒΕ όσα του έλειπαν».

Δείτε το κείμενο ΕΔΩ.

#10 Το τελευταίο καλοκαίρι της Όλγας

Κείμενο – αποχαιρετισμός στην Όλγα Ταμπουρή – Μπάμπαλη που έφυγε από τη ζωή τον Δεκέμβριο του 2019. «Την έβλεπα αυτό το καλοκαίρι, το τελευταίο καλοκαίρι της ζωής της, να παραδίδει κάθε μέρα μαθήματα θάρρους, σε όλους εμάς που γύρω της αδυνατούσαμε να διαχειριστούμε την αμηχανία, μπροστά σε αυτό που ερχότανε».

Δείτε το κείμενο ΕΔΩ.

#9 Η ξεχασμένη ταινία στη λίστα του Netflix που με συγκλόνισε

Η ταινία Sulla mia pelle («Στο πετσί μου») είναι διαθέσιμη στο Netflix από τον Σεπτέμβριο του 2018, την πρόσθεσα στη λίστα μου εδώ και μήνες αλλά μόλις χθες, σε μια αναζήτηση των αποθηκευμένων προς θέαση ταινιών, μου «φανερώθηκε» και αφέθηκα στο σύμπαν της. Βασισμένη σε μια σκληρή αληθινή ιστορία, που συνέβη μόλις δέκα χρόνια πριν στη γειτονική Ιταλία, είναι σίγουρο ότι θα σε αιχμαλωτίσει, ειδικά αν κόλλησες πρόσφατα με τη μίνι σειρά When They See Us.

Δείτε το κείμενο ΕΔΩ.

#8 Πότε θα λαμπαδιάσει η Χαλκιδική;

Εικόνα: Νίκος Μπεκιάρης

«Εδώ και μια βδομάδα βρίσκομαι σε ένα από τα μεγάλα camping της Σιθωνίας. Σχεδόν κάθε καλοκαίρι περνώ λίγες μέρες σε camping, τα παιδιά πάντα το λάτρευαν και εμείς οι μεγάλοι ακόμα περισσότερο. Τα παιδιά πλέον είναι ενήλικες, αλλά συνεχίζουμε. Στο συγκεκριμένο camping είχα βρεθεί πάλι πριν από 15 περίπου χρόνια για 3 συνεχόμενα καλοκαίρια. Οι αναμνήσεις ήταν πολύ καλές και φέτος επέστρεψα για μια παραμονή 10 ημερών. Όμως, όπως σε πολλά άλλα μέρη και εδώ οι αλλαγές είναι μεγάλες και όχι πάντα ευχάριστες. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι κατά την γνώμη μου είναι πολύ επικίνδυνη πλέον η παραμονή εδώ».

Διαβάστε το κείμενο ΕΔΩ.

#7 Η πιο ερωτική ατάκα στη Θεσσαλονίκη γράφτηκε σε ένα σκαλοπάτι

Εικόνα: Νόπη Ράντη

Μια βόλτα στην Άνω Πόλη, κάθε πιθανή ώρα της ημέρας, αρκεί για να νιώσεις την ερωτική αύρα που αναδύεται από τον πυρήνα της Θεσσαλονίκης. Οι παρακάτω λέξεις, ατάκτως γραμμένες στο πλάι ενός σκαλοπατιού, θυμίζουν αυτή τη διάθεση που όλοι αγαπάμε στην πόλη.

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ.

#6 Μετρό Θεσσαλονίκης: Άρχισαν τα… όργανα!

Τον Αύγουστο του 2019, μετά τις εξελίξεις στο ζήτημα του σταθμού της Βενιζέλου σχετικά με την εκτροπή του έργου, ζητήσαμε από τον Γιάννη Μυλόπουλο, Καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ & -τότε- Προέδρου της Αττικό Μετρό ΑΕ, την άποψη του και μια απάντηση σε όσα λέγονται και γράφονται.

Δείτε το κείμενό του αναλυτικά ΕΔΩ.

#5 Πώς το κέντρο της Θεσσαλονίκης θα αλλάξει εντυπωσιακά

«Με έργα και αναπλάσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει, το κέντρο της πόλης αλλάζει όψη, έτοιμο να εισάγει τη Θεσσαλονίκη στη νέα δεκαετία. Είστε έτοιμοι για αυτό το ταξίδι;», γράφαμε και παρουσιάζαμε τον Μάρτιο του 2019.

Δείτε αναλυτικά το κείμενο ΕΔΩ.

#4 Το πιο περίεργο πανό σε μπαλκόνι της Θεσσαλονίκης σήμερα

Η φοιτητική  εφευρετικότητα στα καλύτερά της!

Διαβάστε σχετικά ΕΔΩ.

#3 Φθινοπωρινός παράδεισος μιάμιση ώρα μακριά από τη Θεσσαλονίκη!

Ένας επίγειος παράδεισος, μια ανάσα ζωής, κόντρα στην οικολογική υποβάθμιση. Εξήντα στρέμματα γης, ένα άλσος πλατάνων, με πυξάρια, φλαμουριές, βελανιδιές και άφθονο νερό, προσφέρουν στον επισκέπτη μια μοναδική συμφωνία χρωμάτων και ήχων. Πού βρίσκεται αυτό το θαύμα;

Διαβάστε το κείμενο ΕΔΩ.

#2 Δεν ντρέπεται κανείς σε αυτή την πόλη;

Κεφάλαιο ΟΑΣΘ. Ανεξάντλητο στη Θεσσαλονίκη. «Πρωινό στη Β. Όλγας. Οι άνθρωποι, φορτισμένοι ακόμα με θετική ενέργεια από το καλοκαίρι βγαίνουν στο δρόμο να πάρουν το αστικό, να πάνε στις δουλειές τους. Είναι πρωί. Περασμένες επτάμιση. Η μέρα είναι μπροστά. Σε κάθε άλλη πόλη του πολιτισμένου κόσμου το σενάριο θα ήταν απλό. Θα έβγαιναν στη στάση του αστικού, εκείνο θα περνούσε σε μια λογική ώρα αναμονής, θα έμπαιναν σε ένα καθαρό και περιποιημένο λεωφορείο και θα πήγαιναν όπου είχαν να πάνε. Χωρίς στριμωξίδι, χωρίς εκνευρισμό».

Διαβάστε το κείμενο ΕΔΩ.

#1 Πένθος στη Θεσσαλονίκη: Πέθανε στα 42 του ο Δημήτρης Κάζης

Ο Δημήτρης Κάζης έφυγε σε ηλικία 42 ετών από τη ζωή, ύστερα από σπάνια νόσο στο ήπαρ. Η δημοτική παράταξη του δήμου Θεσσαλονίκης «Εντάξει», με την οποία είχε κατέβει ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, έκανε γνωστή την είδηση του θανάτου του ενώ ο ίδιος είχε συγκινήσει το πανελλήνιο με τη δημόσια έκκληση που απηύθυνε λίγο καιρό πριν πεθάνει.

«Παιδιά γειά σας,

δυστυχώς φεύγω και φεύγω πικραμένος.

Ζήτησα την βοήθεια σας και δεν ανταποκριθήκατε, κανείς δεν νοιάστηκε ούτε καν μου τηλεφώνησε, ούτε ζήτησε να πάρει πληροφορίες από τους γιατρούς.

Γνωρίζω ότι είναι μια δύσκολη απόφαση και ότι εκ πρώτης φοβίζει αλλά όταν φτάνεις στο τελικό σημείο που έχεις να ζυγίζεις την ζωή ενός ανθρώπου-φίλου με μία ταλαιπωρία δύο εβδομάδων το πολύ η ζυγαριά νόμιζα πως εύκολα θα έγερνε…

Καταρχήν οποίος ερχόταν εδώ θα έλυνε τις απορίες του διότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική από τους διάφορους αφηρημένους οδηγούς του Ίντερνετ. Ο γιατρός είναι μοναδικός στον κόσμο και κορυφή καθώς εδώ και 4,5 χρόνια(2500 μεταμοσχεύσεις) δεν έχει καμία αποτυχία-απώλεια.

Επίσης μετά την άφιξη του από εδώ κανείς δεν είναι ακόμη υποψήφιος δότης. Αυτό το αποφασίζουν οι γιατροί αφού εξετάσουν όλες τις παραμέτρους.

Σας φιλώ και περιμένω έστω την τελευταία στιγμή την ανταπόκριση σας». 

Δείτε το κείμενο ΕΔΩ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα