Βιβλίο

«Πολύ μου άρεσε το τελευταίο σας»: Πέντε αγαπημένοι Θεσσαλονικείς συγγραφείς μιλούν για τα βιβλία τους (και όχι μόνο!)

Το 59ο Φεστιβάλ Δημητρίων, από τις 26 Σεπτεμβρίου έως τις 24 Οκτωβρίου, συζητάει με τους: Γ. Σκαμπαρδώνη, Σ. Νικολαΐδου, Ισ. Ζουργό, Θ. Κοροβίνη και Σ. Σερέφα.

Parallaxi
πολύ-μου-άρεσε-το-τελευταίο-σας-πέντ-1205570
Parallaxi

Το Φεστιβάλ Δημητρίων επιστρέφει και φέτος στην Θεσσαλονίκη, εντάσσοντας και την λογοτεχνία ως θεματική ενότητα στο πρόγραμμά του και παρουσιάζει πέντε από τους σημαντικότερους συγγραφείς της πόλης στο κοινό των Δημητρίων με τον τίτλο, πολύ μου άρεσε το τελευταίο σας.

Το 59ο Φεστιβάλ Δημητρίων προσκαλεί παλιούς και νέους φίλους σε επιλεγμένους χώρους της πόλης με ελεύθερη είσοδο, από τις 26 Σεπτεμβρίου έως τις 24 Οκτωβρίου 2024, παρουσιάζοντας τον Γιώργο Σκαμπαρδώνη, την Σοφία Νικολαΐδου, τον Ισίδωρο Ζουργό, τον Θωμά Κοροβίνη και τον Σάκη Σερέφα. Οι συγγραφείς θα συνομιλήσουν με τον Άγγελο Μαλλίνη, αρθρογράφο του ΕΞΩΣΤΗ, για το τελευταίο τους βιβλίο, την γραφή τους, την ζωή τους, την Θεσσαλονίκη και την μικροιστορία της πόλης. Τις συναντήσεις συντονίζει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Στέφανος Τσιτσόπουλος.

Στη πρώτη στάση του Πολύ μου άρεσε το τελευταίο σας την Πέμπτη 26.9.2024 στις 21:00 στο Casablanca θα συναντήσουμε τον Γιώργο Σκαμπαρδώνη με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο Ήλιος με ξιφολόγχες από τις εκδόσεις Πατάκη και να φθάσουμε μέχρι τα πρώτα του διηγήματα.

Δεύτερη στάση την Πέμπτη 3.10.2024 στις 21:00 στο Ύψιλον θα συνομιλήσουμε με την Σοφία Νικολαΐδου. Αφετηρία της συνάντησης θα είναι το νέο της βιβλίο Δικά μας παιδιά το οποίο εκδόθηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Τρίτη συνάντηση, την Πέμπτη 10.10.2024 στις 21:00 στο ισόγειο του Βeetroot Studio θα βρούμε τον Ισίδωρο Ζουργό για να μιλήσουμε για το πρόσφατο βιβλίο του Παλίες και Νέες Χώρες από τις εκδόσεις Πατάκη αλλά και το σύνολο της έργου του.

Στη Τέταρτη στάση, την Πέμπτη 17.10.2024 στις 21:00 στον πολυχώρο του Ισλαχανέ θα μας περιμένει ο Θωμάς Κοροβίνης για να ξετυλίξουμε το κουβάρι της ζωής του για να φθάσουμε στον Μπέμπη αλλά και στα Ποιήματα και τραγούδια από τις εκδόσεις Άγρα.

Πέμπτη και τελευταία στάση, στις 24.10.2024 στις 21:00 στο Pikup θα βρούμε τον Σάκη Σερέφα κλείνοντας την αυλαία των συναντήσεων. Κήτη από τις εκδόσεις Πατάκη και 90 Δευτερόλεπτα (Οδηγίες για την επίγεια ζωή) εκδόσεις Μεταίχμιο θα είναι ο οδηγός της συνάντησης μας.

Πρόγραμμα

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου

19:00 | Γιώργος Σκαμπαρδώνης, 90’

Casablanca Social Club | Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 18, Θεσσαλονίκη

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου

19:00 | Σοφία Νικολαΐδου, 90’

Ύψιλον |Εδέσσης 5, Θεσσαλονίκη

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 

19:00 | Ισίδωρος Ζουργός, 90’

Beetroot Studio | Συγγρού 8, Θεσσαλονίκη

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 

19:00 | Θωμάς Κοροβίνης, 90’

Πολυχώρος Ισλαχανέ | Ελένης Ζωγράφου 3, Θεσσαλονίκη

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 

19:00 | Σάκης Σερέφας, 90’

Πικαπ | Ολύμπου 57, Θεσσαλονίκη

Λίγα λόγια για τους συντελεστές…

Ο Ισίδωρος Ζουργός γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1964. Έχει γράψει τα µυθιστορήµατα Φράουστ (1995, αναθεωρηµένη έκδοση 2010), Αποσπάσµατα από το βιβλίο του ωκεανού (2000), Η ψίχα εκείνου του καλοκαιριού (2002), η ισπανική μετάφραση του οποίου κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Sloper το 2022, Στη σκιά της πεταλούδας (2005), Η αηδονόπιτα (2008), Ανεµώλια (2011, Βραβείο Αναγνωστών του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου), Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλµοσίνο (2014, Βραβείο Public 2015), Λίγες και μία νύχτες (2017, Βραβείο περιοδικού Κλεψύδρα), Οι ρετσίνες του βασιλιά (2019), Περί της εαυτού ψυχής (2021, Βραβείο Public 2022), Παλιές και νέες χώρες (2023). Επίσης συνέγραψε µε τον σκηνοθέτη Πάνο Καρκανεβάτο το σενάριο της ταινίας Όχθες (2015). Έχει τιμηθεί με το βραβείο ιστορικού μυθιστορήματος του Ιδρύματος «Κώστας και Άρτεμις Κυριαζή» (2023). Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης.

Ο Θωμάς Κοροβίνης, φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση, έζησε οχτώ χρόνια στην Κωνσταντινούπολη. Εδώ και χρόνια ερευνά πτυχές του ελληνικού και του τουρκικού λαϊκού πολιτισμού, καθώς και τις σχέσεις μεταξύ τους. Συνεργάζεται με διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά.

Έγραψε τα βιβλία: Τουρκικές παροιμίες, Κανάλ ντ’ Αμούρ, Τα πρόσωπα της Σωτηρίας Μπέλλου, Φαχισέ Τσίκα, Σκανδαλιστικές και βωμολοχικές ελληνικές παροιμίες, Κωνσταντινούπολη – Λογοτεχνική ανθολογία: Τούρκοι ποιητές υμνούν την Κωνσταντινούπολη, Ο Μάρκος στο χαρέμι, Θεσσαλονίκη-Κωνσταντινούπολη-Ανατολή, Ολίγη μπέσα ωρέ μπράτιμε, Τι πάθος ατελείωτο, Τ’ αγαπημένα: Ποιήματα και αφηγήματα άλλων, Το Αγγελόκρουσμα, ’55 (τιμήθηκε με το βραβείο «Νίκος Θέμελης»), Ο γύρος του θανάτου – μυθιστόρημα (τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο μυθιστορήματος 2011),  Οι Ζεϊμπέκοι της Μικράς Ασίας, Τρία ζεϊμπέκικα και ένα ποίημα για τον Γιώργο Κούδα, Όμορφη Νύχτα – Χρονογραφία-μυθιστόρημα για 20 χρόνια λαϊκού τραγουδιού στη Θεσσαλονίκη, Ο Καραγκιόζης λαϊκός τραγουδιστής – «Κωμωδία για το θέατρο και το θέατρο σκιών, έργο αυστηρώς ακατάλληλο για ανηλίκους», Το χτικιό της Άνω Τούμπας – αφήγημα, Οι ασίκηδες: Εισαγωγή και ανθολογία της τουρκικής λαϊκής ποίησης από τον 13ο αιώνα μέχρι σήμερα, Κανάλ ντ’ αμούρ – αφήγημα για το ερωτικό περιθώριο της Θεσσαλονίκης του ’80, Το πρώτο φιλί: Ένα απόγευμα του Γιωργάκη Βιζυηνού στο χαρέμι του Αμπντουλαζίζ . Το 1995 τιμήθηκε με το βραβείο Ιπεκτσί. Είναι επίσης συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής λαϊκών τραγουδιών. Δισκογραφία: Από έβενο κι αχάτη, Φουζουλή: Λεϊλά και Μετζνούν, Τακίμια, Το κελί. Συχνά παρουσιάζει συναυλίες με το δικό του ρεπερτόριο ή με θέματα του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού.

Η Σοφία Νικολαΐδου έχει εκδώσει μυθιστορήματα, συλλογές διηγημάτων, μελέτες και μεταφράσεις. Το μυθιστόρημά της Χορεύουν οι ελέφαντες (Μεταίχμιο, 2012) μεταφράστηκε στα αγγλικά και κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Melville House. Το μυθιστόρημά της Απόψε δεν έχουμε φίλους (Μεταίχμιο, 2010) μεταφράστηκε στα εβραϊκά (Kester Books) και τα ρουμάνικα (Editura Omonia). Για το βιβλίο αυτό τιμήθηκε με το Athens Prize for Literature 2010. Το βιβλίο της Καλά και σήμερα: Το χρονικό του καρκίνου στο δικό μου στήθος (Μεταίχμιο, 2015) τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας ως έργο που προάγει τον διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά θέματα και μεταφράστηκε στα ρουμάνικα (Editura Omonia). Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν επίσης τα μυθιστορήματα Στο τέλος νικάω εγώ (2017) και Vor (2021). Από το 1992 ως το 2018 εργάστηκε ως φιλόλογος σε σχολείο. Από το 2019 Διδάσκει Δημιουργική Γραφή στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο Σάκης Σερέφας έχει εκδώσει 70 βιβλία µε ποίηση, πεζογραφία, θέατρο, µελέτες για πόλεις, για τόπους και για ποιητές, μεταφράσεις και ανθολογίες, βιβλία για παιδιά. Θεατρικά έργα του έχουν ανέβει στο Εθνικό Θέατρο, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, στο Φεστιβάλ Φιλίππων-Καβάλας, στο Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν», στην Πειραµατική Σκηνή της «Τέχνης», στο Tristan Bates Theatre (Λονδίνο, σε αγγλική µετάφραση) και αλλού. Το θεατρικό έργο του Μαµ τιµήθηκε µε το Βραβείο ελληνικού έργου «Κάρολος Κουν 2007», της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών Κριτικών. Το θεατρικό έργο του Αποστολή στον πλανήτη Γη τιµήθηκε µε το Βραβείο του Υπουργείου Πολιτισµού για το 2007. Το βιβλίο του Ένας δεινόσαυρος στο µπαλκόνι µου τιµήθηκε µε το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για Παιδιά, 2008. Το βιβλίο του Μια τρύπα στο νερό τιµήθηκε µε το Βραβείο «Πηνελόπη Μαξίµου» για το 2012 από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Το 2015 τιµήθηκε µε το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου για το βιβλίο του Δρόµο παίρνω, δρόµο αφήνω. Το θεατρικό έργο του Χέρια τιµήθηκε µε το Βραβείο συγγραφής θεατρικού έργου µικρής φόρµας στον διεθνή διαγωνισµό του Διεθνούς Φεστιβάλ Αναλόγιο 2021 µε θέµα: «200 χρόνια Επανάσταση; Ξαναγράφοντας τους αρχαίους µύθους σήµερα».

Ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης έχει γράψει δώδεκα συλλογές διηγημάτων και επτά μυθιστορήματα. Το βιβλίο του Η Στενωπός των Υφασμάτων τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος το 1993 και το Επί ψύλλου κρεμάμενος με το βραβείο του περιοδικού Διαβάζω το 2004. Τα μυθιστορήματά του Γερνάω επιτυχώς και Ουζερί Τσιτσάνης (νέα έκδοση από τις Εκδόσεις Πατάκη, 2013) ανέβηκαν θεατροποιημένα στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, όπως και το Με τα παιδιά της πιάτσας (ένα παίγνιο με τον Νίκο Τσιφόρο), σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη. Έγραψε το σενάριο της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη «Όλα είναι δρόμος», σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη, και τα κείμενα της μουσικοθεατρικής παράστασης «Σαν τραγούδι μαγεμένο», που ανέβηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Διετέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ. Της ΕΡΤ-3, διηύθυνε την εφημερίδα Θεσσαλονίκη και τα περιοδικά Θ-97 (τιμήθηκε με το βραβείο «Ιπεκτσί»), Τάμαριξ, Χίλια Δέντρα, Πανσέληνος (έλαβε το ευρωπαϊκό βραβείο «European Newspaper Design Awards 2000») και Επιλογές της Κυριακάτικης Μακεδονίας. Συνεργάστηκε επί δύο χρόνια με την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Το 2010 τιμήθηκε με το βραβείο του Ιδρύματος Μπότση. To 2012 έλαβε το βραβείο διηγήματος του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών για το βιβλίο του Περιπολών περί πολλών τυρβάζω (Εκδόσεις Πατάκη). Το 2014 κυκλοφόρησε η συλλογή διηγημάτων του Νοέμβριος (Εκδόσεις Πατάκη). Το Ουζερί Τσιτσάνης έγινε ταινία το 2015 από τον Μανούσο Μανουσάκη. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του Υπουργός Νύχτας (2016), Τα δεδουλευμένα (συγκεντρωτικός τόμος διηγημάτων, 2016), Ντεπό (2017), συλλογή διηγημάτων για την οποία του απονεμήθηκε το βραβείο του περιοδικού Ο Αναγνώστης, Λεωφορείο. 19 στάσεις (2018), Casa Μπιάφρα (2019), Προσοχή: εποχιακή διέλευση βατράχων (2021) και Ήλιος με ξιφολόγχες (2023).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μπαρ EDEN

Ο Άγγελος Μαλλίνης διατηρεί την στήλη «Μεταξύ συρμού και αποβάθρας» στον Εξώστη, πρόκειται για αυτοβιογραφικά κείμενα σχετικά με το βιβλίο, την αναγνωστική εμπειρία και την ζωή του. Είναι πρόεδρος του Parthenώn Film Festival-Σινεμά στο Χωριό, ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ που στήσανε εδώ και εννιά χρόνια με τους παιδικούς του φίλους. Είναι παντρεμένος με την Θύμη και έχουν δύο παιδιά, την Στελίνα και τον Ανδρέα. Εργάζεται ως Head of On Trade στην ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα