Θεσσαλονίκη

Υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης απαντούν για τις προτεραιότητες τους στον πολιτισμό

Η parallaxi ρωτάει υποψήφιους δημάρχους για τις προτεραιότητες τους στον πολιτισμό

Parallaxi
υποψήφιοι-δήμαρχοι-θεσσαλονίκης-απα-273737
Parallaxi

Συνεχίζοντας τις ερωτήσεις μας προς υποψήφιους δημάρχους στο επίκεντρο μας μπαίνει και η πολιτιστική δραστηριότητα της πόλης. Δεν θα μπορούσε άλλωστε ο πολιτισμός να λείπει ως θεματική ενότητα από μια προεκλογική περίοδο. Οι υποψήφιοι μοιράζονται μαζί μας σκέψεις για θεσμούς της πόλης και έννοιες με το βλέμμα πάντα στραμμένο στην επόμενη μέρα!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Υποψήφιοι δήμαρχοι απαντούν για την τουριστική προβολή της Θεσσαλονίκης

Υποψήφιοι δήμαρχοι απαντούν τι θα κάνουν με την ελεγχόμενη στάθμευση

Υποψήφιοι δήμαρχοι απαντούν πώς θα λύσουν το κυκλοφοριακό της Θεσσαλονίκης

Υποψήφιοι δήμαρχοι απαντούν πώς θα προστατέψουν τον δημόσιο χώρο

Υποψήφιοι δήμαρχοι απαντούν τι θα κάνουν με τον ΟΑΣΘ και τις συγκοινωνίες

Υποψήφιοι δήμαρχοι απαντούν πώς θα κρατήσουν τη Θεσσαλονίκη καθαρή

Υποψήφιοι δήμαρχοι απαντούν πώς θα πατάξουν την παραβατικότητα στη Θεσσαλονίκη

Να σημειωθεί ότι η παρουσίαση των υποψηφίων δημάρχων γίνεται με αλφαβητική σειρά.

Ερώτηση 8η: Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας για τον πολιτισμό;

Xάρης Αηδονόπουλος

Φυσικά ο Πολιτισμός, για όλους με γνώση της Ιστορίας. Πολιτισμός για μας είναι τα πάντα, το πράσινο, η καθαριότητα, οι ανθρώπινες σχέσεις, ο αλληλοσεβασμός, η κατανόηση και αρωγή στην διαφορετικότητα. Η εμπειρία που αποκόμισα ως αντιδήμαρχος Πολιτισμού και η ταυτόχρονη προσφορά μου αποτελεί πρόκριμα για την εγγενή στάση και δράση μας.

Οι δράσεις που αφορούν στη μουσική, στη λογοτεχνία, στα εικαστικά κλπ, σε συνέργεια με άλλους θεσμικούς φορείς αναδεικνύοντας το  έμψυχο δυναμικό  στον τομέα αυτόν και την προσφορά στον τόπο. Στα σχέδια μας είναι η δημιουργία μικρών θυλάκων Πολιτισμού σε γειτονιές. Αναπαράσταση των «Μαγεμένων» στο φυσικό τους χώρο και σήμανση με γραφική αναπαράσταση μνημείων κάθε διαλάμψαντος Πολιτισμού και ιστορικού αποτυπώματος θετικού ή αρνητικού στην πόλη και με κατασκευή πάρκου μικρογραφιών μνημειακών κτιρίων της Θεσσαλονίκης.  

Η Θεσσαλονίκη ξαναγίνεται πρωτεύουσα πόλη του Πολιτισμού έχοντας 23 αιώνες συνεχούς ύπαρξης ως άστυ, ως σταυροδρόμι λαών, θρησκειών και πολιτισμών, πάντα ανοικτή χωρίς σκοταδισμό.

Σπύρος Βούγιας

1/ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΙ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ: Παρακολούθησα όλη τη λαμπρή πορεία του από την αποθέωση και την αμφισβήτηση του Ελληνικού σινεμά, μέχρι τον εξοβελισμό του από αυτό. Η ακμή του κορυφώθηκε όταν έγινε έδρα του το «Ολύμπιον» (επί διεύθυνσης Μισέλ Δημόπουλου και προεδρίας Θόδωρου Αγγελόπουλου) αλλά και στη συνέχεια,από την περίοδο της μεγάλης κρίσης μέχρι σήμερα, κρατήθηκε ψηλά, με κύρος και αξιοπρέπεια,. Αυτό που θα ήθελα να προτείνω είναι  η ενίσχυση της συμμετοχής και της προβολής του Ελληνικού κινηματογράφου, που μπορεί να προσδώσει ξανά στο φεστιβάλ κάτι από το χαμένο συναίσθημα, την ένταση και τον ανταγωνισμό.

2/ ΔΗΜΗΤΡΙΑ: Τα Δημήτρια μπορούν να γίνουν η γεννήτρια και άλλων εκδηλώσεων, κεντρικός θεσμός ανάδειξης της πολιτισμικής δημιουργίας και καινοτομίας της πόλης σε στενή συνεργασία και συμπόρευση με όλους τους φορείς, δημόσιους και ιδιωτικούς και με τα ιδρύματα που λειτουργούν ως παραγωγοί πολιτισμού. Για τη στήριξή τους,  θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τους εθελοντές που έχουν γίνει πια απαραίτητοι, ενώ θα γίνει προσπάθεια να ενταχθούν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που έχουν εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια..

3/ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι η Θεσσαλονίκη δεν ήταν ποτέ μονοεθνική, μονογλωσσική και χωρίς «ξένους». Αυτός ο χαρακτήρας μπορεί να διατηρηθεί μέσω της «διπλωματίας των πόλεων», μέσω αγγλόφωνων προγραμμάτων στα πανεπιστήμιά της, μέσω ανταλλαγών νέων. Η φιλοξενία διεθνών αθλητικών γεγονότων ανοίγει την πόλη και τους ορίζοντές της. Τα διεθνή φεστιβάλ μπορούν και οφείλουν να γίνουν μόνιμα και να υποστηριχθούν, όπως η  Διεθνής Εκθεση βιβλίου.

Σωτήρης Ζαριανόπουλος

O πυρήνας της θέσης και των προτάσεών μας είναι πως ο πολιτισμός δεν είναι εμπόρευμα. Είναι κοινωνικό αγαθό που αναδεικνύει τη συμμετοχή, τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη, τη δημιουργία, τον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο.

Μέσα σε ένα κλίμα σαπίλας πολιτικής αλλά και πολιτιστικής, με προϊόντα υποκουλτούρας, θέλουμε να αναδείξουμε την ανάγκη της πρόσβασης του λαού στα πολιτισμικά αγαθά, ανάπτυξης της λαϊκής δημιουργίας. Με προστασία των δικαιωμάτων των δημιουργών και όχι εκμετάλλευση τους από κυκλώματα και μονοπώλια του πολιτισμού. Κι αυτό είναι κριτήριο για μια δημοτική αρχή.

Η Λαϊκή Συσπείρωση προτείνει: Κατάργηση της ανταποδοτικότητας στις πολιτιστικές δραστηριότητες και τα τμήματα εκμάθησης του Δήμου και των δημοτικών κοινοτήτων . Στήριξη των μικρών μουσικών και θεατρικών σκηνών της πόλης, του ντόπιου καλλιτεχνικού δυναμικού. Ανάδειξη τους μέσα από τις θεσμοθετημένες εκδηλώσεις όπως τα Δημήτρια κ.λ.π.  Να αξιοποιηθούν το Βαφοπούλειο,το Κέντρο Ιστορίας, το Μεγάρο Νεδέλκου, όλοι οι διαθέσιμοι χώροι. Να συνδεθούν η δημοτική βιβλιοθήκη και η δημοτική πινακοθήκη με τα σχολεία, να ενισχυθούν από τον Δήμο όλες οι πολιτιστικές δράσεις σ’ αυτά. Ανάδειξη όλων των μνημείων ρωμαϊκής, βυζαντινής, οθωμανικής και νεοελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς με  ελεύθερη πρόσβαση . Να αναδειχτεί η σύγχρονη ιστορίας της πόλης – να μάθουν και οι νέες γενιές για τη Θεσσαλονίκη των λαϊκών αγώνων.

Γρηγόρης Ζαρωτιάδης

Για τη ΔΚΘ “Υψίπολις” ο πολιτισμός δεν είναι κάτι αποκομμένο από την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης. Εντάσσεται στον τομέα της δημιουργικής οικονομίας που αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες οι οποίοι μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ενώ παρέχουν διαρκείς ευκαιρίες ανάπτυξης τόσο για την ίδια την πόλη όσο και για τους κατοίκους της. Εμείς πιστεύουμε ότι η Θεσσαλονίκη διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό, θεσμούς και πολύ σημαντικούς φορείς γνώσης και έρευνας. Έχει δηλαδή όλα τα συστατικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την ικανότητά της να είναι δημιουργική. Αρκεί να της δώσουμε όραμα και στρατηγικό σχεδιασμό σαν αυτό που έχουμε καταρτίσει ως ΔΚΘ “Υψίπολις”. Για μας η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη- πρωτεύουσα του Οικουμενικού ελληνισμού και επιδιώκουμε τη μετατροπή της στον τομέα της δημιουργικής οικονομίας σε κέντρο της Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης, των Παρευξείνιων χωρών και της Ανατολικής Μεσογείου.

Παράλληλα προωθούμε την ανάπτυξη ενός πολιτισμού μνήμης για την πόλη. Θεωρούμε βέβαια ότι αυτός ο πολιτισμός δεν πρέπει να χαρακτηρισθεί ως ποντιακός, εβραϊκός κλπ αλλά να ενσωματώσει όλες τις μνήμες ακόμη και τις πιο σύγχρονες. Γιατί εκτιμούμε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα βραχείας μνήμης. Απόδειξη αποτελεί η ονοματοδοσία των οδών της Θεσσαλονίκης από την οποία απουσιάζουν ονόματα ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών της ύστερης εποχής. Για το λόγο αυτό έχουμε διατυπώσει την πρόθεσή μας  για εκτεταμένη μετονομασία των οδών του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης τιμώντας τους πνευματικούς ανθρώπους της πόλης.

Τέλος, με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ανταλλαγή πληθυσμών, προτείνουμε την ανακήρυξη της Θεσσαλονίκης σε “Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα των Προσφύγων” και τη δημιουργία ενός διεθνούς ερευνητικού ιδρύματος με έδρα τη Θεσσαλονίκη για τη μελέτη του προσφυγικού φαινομένου στον σύγχρονο κόσμο.

Κωνσταντίνος Ζέρβας

Βασική αρχή της πρότασής μας για τον πολιτισμό της πόλης είναι η αποφυγή της πολυδιάσπασης των δυνάμεων, των πόρων. Στόχος μας οι πολιτιστικές δράσεις να αφήνουν καλλιτεχνικό και οικονομικό αποτύπωμα στην πόλη. Διεξαγωγής ενός μεγάλου ενιαίου φεστιβάλ  πόλης στα τέλη του καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου γύρω από το οποίο θα συνασπίζονται όλες οι πολιτιστικές προσπάθειες.

  1. Δημιουργία Οργανισμού Πολιτισμού με δικό του ξεχωριστό προϋπολογισμό, με εξειδικευμένο καλλιτεχνικό διευθυντή και προσωπικό, απαλλαγμένος από επιθυμίες του κάθε αντιδημάρχου.
  2. Μετασχηματισμός των Δημητρίων. Λιγότερες αλλά ελκυστικότερες εκδηλώσεις με στόχο τη μετατροπή τους σε θεσμό διεθνούς εμβέλειας.
  3. Συνέργειες με όλους τους πολιτιστικούς φορείς της πόλης, ένταξη τους στον προγραμματισμό τουριστικής ανάπτυξής της.
  4. Ενίσχυση της Βυζαντινής φυσιογνωμίας της πόλης
  5. Φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.
  6. Ενοποίηση ιστορικών περιπάτων στην πόλη και δημιουργία ιστορικών διαδρομών. Ανάδειξη των δεικτών μνήμης κατά τόπους, με  σύνδεσή τους με μια διαδικτυακή ενημερωτική πλατφόρμα.
  7. Ενίσχυση του ρόλου της Δημόσιας βιβλιοθήκης, της Πινακοθήκης, του Βαφοπούλιου  Ιδρύματος του Δήμου Θεσσαλονίκης.
  8. Δημιουργία Μουσείου Πόλης Θεσσαλονίκης στα πρότυπα των μεγάλων πόλεων του εξωτερικού.
  9. Δημιουργία χορωδίας στο Δήμο Θεσσαλονίκης.
  10. Ενίσχυση και αναβάθμιση της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου και δημιουργία ενός νέου συνόλου όπερας, ή μουσικής δωματίου.
  11. Φεστιβάλ για τη στήριξη των νέων καλλιτεχνών και των δημιουργών της πόλης
  12. Street Αrt – graffiti. Δημιουργούμε πλαίσιο και βάζουμε κανόνες, προστατεύουμε το δημόσιο χώρο και δίνουμε χώρο στους νέους καλλιτέχνες.

Μάκης Κυριζίδης

Υποσχέθηκα πολιτισμό καθαρό, πολιτισμό ανοιχτό για όλους τους δημιουργούς! Τα… «πηγαδάκια» και οι “φίλοι των φίλων”, δεν θα έχουν πρόσβαση στο δήμο μας. Βάζουμε τέλος στον πελατειακό πολιτισμό.  Πολιτισμός σημαίνει δημιουργική έκφραση, αλλά κυρίως σημαίνει καθαρή σκέψη, καθαρές λύσεις, καθαρή συμπεριφορά. Οι τέχνες, έρχονται να «εφαρμόσουν» πάνω στην πολιτισμένη ζωή για να εξυψώσουν το πνεύμα μας. Δεν έχουν ρόλο ως «κατακάθι».

Αν οι κάτοικοι πνίγονται στα σκουπίδια και στην κακή αισθητική του δημόσιου χώρου, δεν έχεις πολιτισμό, αλλά μια μπίζνα που μπορεί να μη βγάζει ούτε τα λεφτά της.  Πρώτα λοιπόν καθαρίζουμε την πόλη και μετά σε πρώτη φάση εντάσσουμε κινητές εκθέσεις καλλιτεχνών, εφευρετών και επιστημόνων, σε συγκεκριμένα σημεία της. Η μαγεία της κλασσικής μουσικής, αλλά και τα πιο μοντέρνα σχήματα που έχουν κάτι να πουν, θα εκφράζονται πλέον δημόσια, υπό συγκεκριμένες συνθήκες βεβαίως, κι όχι μόνο στο κέντρο, αλλά σε κάθε γειτονιά της Θεσσαλονίκης.

Θα δημιουργηθούν ψηφιακά μουσεία και ενημερωτικά δυναμικά applications για τα Πολιτιστικά spots. Προτεραιότητα μας το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού. Θέλουμε δημιουργικές θεατρικές και λογοτεχνικές ομάδες με στέγη και όχι χωρίς χώρους όπως μέχρι σήμερα. Θέλουμε συμμετοχή των σχολείων μας στα πολιτιστικά προγράμματά μας. Θέλουμε φεστιβάλ και φόρα συζητήσεων.  Κανένας δήμαρχος, όμως, όσο μεγάλη προσωπικότητα κι αν είναι, δεν μπορεί να οδηγήσει από μόνος του τον πολιτισμό μια πόλης. Χρειάζεται δίπλα του τους εκλεκτούς και όχι απαραίτητα εκλεγμένους. Στο εξής, λοιπόν, προβεβλημένοι άνθρωποι των Τεχνών και της Επιστήμης, ένα «συμβούλιο σοφών για τον Πολιτισμό», αμισθί, θα μας συμβουλεύει και θα μας καθοδηγεί.

Πέτρος Λεκάκης

Η πολιτιστική πολιτική της παράταξής μας «Θεσσαλονίκη Πρώτη» έχει δύο διαστάσεις. Η πρώτη είναι η ανάδειξη του ιστορικού πολιτιστικού πλούτου που διαθέτει η Θεσσαλονίκη. Και φυσικά η προστασία των μνημείων και έργων πολιτισμού. Φωτισμός, καθαριότητα, εύκολη πρόσβαση, πληροφοριακό υλικό είναι ένα πλέγμα δράσεων προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η δεύτερη διάσταση αφορά το σύγχρονο πολιτισμό. Την στήριξη και ανάδειξη της νέας πολιτιστικής έκφρασης της Θεσσαλονίκης. Θέλουμε τον πολιτισμό σε κάθε γειτονιά και μια πόλη ζωντανή μέσα από όλες τις πολιτιστικές εκφάνσεις. Κορωνίδα θα παραμείνει ο ιστορικός θεσμός των «Δημητρίων» που είναι ταυτόσημος με την πόλη και στόχος μας είναι να διευρυνθεί με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι και αυτός ένας φορέας του μηνύματος για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Στο πρόγραμμά μας περιλαμβάνεται επίσης στενή συνεργασία με όλα τα μουσεία της πόλης καθώς επίσης και προστασία του αρχιτεκτονικού πολιτισμού με προστασία και ανάδειξη εμβληματικών, παραδοσιακών και διατηρητέων κτιρίων της Θεσσαλονίκης.

Κατερίνα Νοτοπούλου

Η σχέση του Πολιτισμού με την πόλη και την τοπική κοινωνία, αναδεικνύει πως ο Πολιτισμός είναι κοινωνικό αγαθό, που συμβάλλει στην κοινωνική συνοχή και καλλιεργεί τη δημιουργική συνύπαρξη διαφορετικών παραδόσεων. Η πολιτισμική δημοκρατία είναι προϋπόθεση της πολιτικής δημοκρατίας και ταυτόχρονα συμβάλει στην μείωση των ανισοτήτων. Η τέχνη, μέσω της παιδευτικής της διάστασης, οικοδομεί μια νέα ταυτότητα πολίτη με ενσυναίσθηση και ενεργό συμμετοχή στα δρώμενα της πόλης.

Εργαζόμαστε ΜΑΖΙ για να εξασφαλίσουμε ότι όλοι οι κάτοικοι του Δήμου Θεσσαλονίκης θα απολαμβάνουμε ισότιμη πρόσβαση στα αγαθά του πολιτισμού. Δίνουμε δυνατότητα έκφρασης και επικοινωνίας στη νέα γενιά, στους φοιτητές, τους πρόσφυγες και μετανάστες, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Κινητοποιούμε όλους τους ανθρώπους χωρίς αποκλεισμούς και περιορισμούς. Αποκεντρώνουμε τον πολιτισμό στις κοινότητες και θεσμοθετούμε στις κοινότητες τοπικά φεστιβάλ  χορού, εικαστικών τεχνών, μουσικής, εικαστικών εγκαταστάσεων, art – design, video-art. Δημιουργούμε hub νέων καλλιτεχνών στο ιστορικό κτιριακό συγκρότημα της στοάς του Αγίου Μηνά, με στόχο την στήριξη και προβολή νέων καλλιτεχνών και δημιουργών.

Αναδιαρθρώνουμε επίσης το θεσμικό πλαίσιο των Δημητρίων. Εξασφαλίζουμε την αυτονομία του θεσμού και την απεξάρτηση του ιδεολογικού και καλλιτεχνικού περιεχομένου και θεσπίζουμε την επιλογή καλλιτεχνικού διευθυντή των Δημητρίων με ανοιχτό διαγωνισμό. Συμβάλλουμε ακόμη στην επανάχρηση, ανάδειξη και αξιοποίηση του μνημιακού πλούτου της πόλης.

Νίκος Ταχιάος

Στον πολιτισμό θα επενδύσουμε τόσο για την ανάδειξη της πόλης παγκοσμίως, όσο και για την ανάπτυξη του τουρισμού αλλά και της παιδείας. Θα αναδείξουμε τα μνημεία της πόλης με έργα ανακαίνισης, κατάλληλο φωτισμό και πρόσβαση για όλους εντάσσοντάς τα σε ιστορικούς θεματικούς περίπατους.

Θα ενισχύσουμε τα μουσεία και τα πολιτιστικά ιδρύματα της πόλης με δράσεις που θα αυξήσουν τους επισκέπτες. Θα ιδρύσουμε Μουσείο Πόλης της Θεσσαλονίκης και θα συντονίσουμε τις δράσεις με τα υπάρχοντα ιδρύματα για την αξιοποίηση των υπαρχόντων εκθεμάτων, αλλά και των ψηφιοποιημένων τεκμηρίων από όλο τον κόσμο που αφορούν την Θεσσαλονίκη επιδιώκοντας την εκδημοκρατικοποίηση της γνώσης, την ανάπτυξη της έρευνας και την ανάδειξη της πόλης με αναπτυξιακές δράσεις, τονώνοντας τον συνεδριακό τουρισμό και κάνοντας πιο ενδιαφέρουσα την παρουσίαση της πόλης στους επισκέπτες. Θα προωθήσουμε δράσεις στα σχολεία για να εξοικειώσουμε τους μαθητές με το ιστορικό παρελθόν μας και να τους μάθουμε να σέβονται τα μνημεία μας. Θα αναβαθμίσουμε τα Δημήτρια και θα προσελκύσουμε καλλιτεχνικές δράσεις που θα βάλουν την πόλη μας στον διεθνή χάρτη.

Θα ενταχθούμε σε υπάρχοντα προγράμματα της ΕΕ αλλά θα ιδρύσουμε και νέους Δρόμους Πολιτισμού που θα επανασυνδέσουν την Θεσσαλονίκη με τις χώρες της Μεσογείου και της ανατολικής Ευρώπης αναδεικνύοντας τον ρόλο της στην συνδιαμόρφωση της κοινής μας κουλτούρας.

Μιχάλης Τρεμόπουλος 

Κατ’ αρχήν είναι η ανάδειξη της ιστορίας της πόλης, μέσα από την ένταξη μνημείων πολιτισμού και του περιβάλλοντος χώρου τους σε ένα πολιτιστικό και περιβαλλοντικό δίκτυο. Υπάρχουν πολλά μνημεία που δεν έχουν συντηρηθεί και αξιοποιηθεί. Παροπλισμένοι και ανενεργοί πρώην παραγωγικοί χώροι θα μπορούσαν να αποδοθούν στους πολίτες για συλλογικές δράσεις και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με μια χαμηλή αποζημίωση, μετά από τον καθαρισμό και την οικοδομική ασφάλισή τους.

Και βέβαια:

  • Στήριξη της τοπικής πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας μέσα από ευφάνταστες τοπικές δράσεις και συνέργειες. Συνεργασία και στήριξη σε καλλιτεχνικές, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές εκδηλώσεις από τους μαθητές, που να απευθύνονται και στη γειτονιά του σχολείου.
  • Αύξηση προσβασιμότητας των δημόσιων/δημοτικών χώρων για ανθρώπους με αναπηρία. Συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς για πρόσβαση ατόμων με οικονομικά προβλήματα σε πολιτιστικά αγαθά.
  • Αξιοποίηση των δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων για την εργασία δημοσιότητας των παραγωγών πολιτιστικών αγαθών.
  • Προστασία των έργων τέχνης στους δημόσιους χώρους της πόλης από βανδαλισμούς, ρύπανση και καιρικά φαινόμενα.
  • Καθιέρωση ηλεκτρονικής κάρτας μέλους για την πρόσβαση στις υπηρεσίες όλων των δημοτικών βιβλιοθηκών της πόλης.
  • Αποδοχή της διαφορετικότητας και της πολυπολιτισμικότητας με εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδηλώσεις διαπολιτισμικής επικοινωνίας, δωρεάν μαθήματα ελληνικής γλώσσας, δράσεις ευαισθητοποίησης ενάντια στην ξενοφοβία και τον ρατσισμό.
  • Στήριξη του αιτήματος για περιορισμό του κοπιράιτ (πνευματικά δικαιώματα) μόνο σε εμπορικές πράξεις, με συνέπεια την ελεύθερη και νόμιμη αντιγραφή και αναπαραγωγή υλικού για μη κερδοσκοπικούς ή μη εμπορικούς σκοπούς.
  • Καθιέρωση ετήσιου ειδικού βραβείου για μελέτες, οι οποίες αφορούν στη διαχρονική πολιτική, κοινωνική και πνευματική ιστορία της Θεσσαλονίκης και των ανθρώπων της.
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα