Θεσσαλονίκη

Υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης απαντούν για το μέλλον της ΔΕΘ

Η parallaxi ρωτάει υποψήφιους δημάρχους για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Parallaxi
υποψήφιοι-δήμαρχοι-θεσσαλονίκης-απα-415337
Parallaxi

Ένα από τα θέματα που θα κληθεί να διαχειριστεί η επόμενη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης θα είναι αυτό της Διεθνούς Εκθέσεως. Πάρκο, δόμηση, μετεγκατάσταση, μνημεία, αγορά, η ανάπλαση της ΔΕΘ αδιαμφισβήτητα θα αποτελέσει, μετά το ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, το επόμενο μεγάλο βήμα για την πόλη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης απαντούν για τις προτεραιότητες τους στον πολιτισμό

Υποψήφιοι δήμαρχοι απαντούν για την τουριστική προβολή της Θεσσαλονίκης

Υποψήφιοι δήμαρχοι απαντούν τι θα κάνουν με την ελεγχόμενη στάθμευση

Υποψήφιοι δήμαρχοι απαντούν πώς θα λύσουν το κυκλοφοριακό της Θεσσαλονίκης

Υποψήφιοι δήμαρχοι απαντούν πώς θα προστατέψουν τον δημόσιο χώρο

Υποψήφιοι δήμαρχοι απαντούν τι θα κάνουν με τον ΟΑΣΘ και τις συγκοινωνίες

Υποψήφιοι δήμαρχοι απαντούν πώς θα κρατήσουν τη Θεσσαλονίκη καθαρή

Υποψήφιοι δήμαρχοι απαντούν πώς θα πατάξουν την παραβατικότητα στη Θεσσαλονίκη

Συνεχίζοντας τις ερωτήσεις μας προς υποψηφίους δημάρχους Θεσσαλονίκης τους θέσαμε το σχετικό ερώτημα για τη ΔΕΘ. Αισίως φτάσαμε περίπου μία εβδομάδα πριν τις εκλογές και μόλις μία ερώτηση πριν από την ολοκλήρωση του δικού μας debate!

Να σημειωθεί ότι η παρουσίαση των υποψηφίων δημάρχων γίνεται με αλφαβητική σειρά.

Ερώτηση 9η:  Ποια είναι η άποψη σας για το μέλλον της ΔΕΘ; 

Xάρης Αηδονόπουλος

Συζητήσεις επί συζητήσεων και μελέτες επί μελετών για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ, εδώ και πάρα πολλά χρόνια δεν οδήγησαν πουθενά. Η ΔΕΘ πρέπει να παραμείνει στο φυσικό της χώρο αλλά να εκσυγχρονιστεί κτιριακά και στρατηγικά. Με γνώμονα πάντοτε την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας (με έμφαση στη Νεανική Επιχειρηματικότητα και μάλιστα στη διεθνή προοπτική της, ιδιαιτέρως στις χώρες των Βαλκανίων), καθώς και την ενδυνάμωση του κοινωνικού της προσώπου και ρόλου στις αρχιτεκτονικές παρεμβολές και στα Μνημεία της πόλης, με στρατηγικές εξωστρέφειας, ως μέλλον θα μπορούσαμε να ορίσουμε μια Διεθνή Έκθεση-πρότυπο, με δυνατότητα πολυεπίπεδης ενεργού κοινωνικής παρέμβασης και απόδοσης υπεραξίας στην εμπορική κίνηση.

Με ήπιες κατασκευαστικές αναπαλαιώσεις είτε ανακαινίσεις στα ιστορικά της κτήρια, διατηρώντας σε κάθε περίπτωση τη συναισθηματική αξία της μνήμης, ως συνδετικό ιστό με την πόλη. Τα νέα κτίσματα, θα πρέπει να είναι περιορισμένου ύψους για να μην επηρεάζονται τοπόσημα όπως ο Πύργος του ΟΤΕ και να δημιουργηθούν χώροι πρασίνου, πολιτισμού, άθλησης και ψυχαγωγίας, δίνοντας ζωή στην πόλη για όλο το χρόνο. 

Με τη συνέργεια των διαφόρων συλλογικών φορέων και παραγωγικών τάξεων θα μπορούσε να καταστεί ένας σύγχρονος κομβικός μηχανισμός, εμπορικά ανταγωνιστικός στην ΝΑ Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο.

Σπύρος Βούγιας

Το πατρικό σπίτι και η γειτονιά των παιδικών μου χρόνων, με συμφιλίωσαν από νωρίς με την ιδέα της εγγύτητας και της καθημερινής επαφής με τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Έτσι, στο ερώτημα που αφορά στη χωροθέτησή της ΔΕΘ, θα έλεγα πως συμφωνώ να παραμείνει στο ίδιο σημείο, γιατί συμβάλλει στην ανάπτυξη της εκθεσιακής (άρα και εμπορικής, οικονομικής και επιχειρηματικής) δραστηριότητας του κέντρου. Συμφωνώ, επίσης, στην ανάγκη της δημιουργίας ενός νέου, σύγχρονου εκθεσιακού και επιχειρηματικού κέντρου, που θα ικανοποιεί με τις υποδομές του τις αυξημένες ανάγκες υποστήριξης μεγάλων εκθεσιακών γεγονότων. Ενα τέτοιο κέντρο απαιτεί, συμπληρωματικά, την κατασκευή ενός μεγάλου υπόγειου χώρου στάθμευσης, καθώς και ενός συνεδριακού κέντρου υψηλών προδιαγραφών.

Η μεγαλύτερη, όμως, διαφωνία μου, σχετίζεται με την πληροφορία πως θεωρείται δεδομένη  η κατεδάφιση κάποιων ιστορικών περιπτέρων που διαθέτουν πολύ ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά στοιχεία και, συγκεκριμένα, των περιπτέρων 1 και 2. Προσωπική μου άποψη, μάλιστα, είναι, πως το αριστουργηματικό περίπτερο 2, μπορεί να μετατραπεί σε εμβληματικό χώρο πολιτισμού, που, ως παράρτημα του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, θα φιλοξενεί και θα παρουσιάζει μόνιμα τη συλλογή Κωστάκη, κάτι που θα προσδώσει μεγάλη προστιθέμενη αξία, κύρος αλλά και έσοδα στο νέο εκθεσιακό κέντρο.

Τέλος, θεωρώ αυτονόητο πως οι ελεύθεροι χώροι, το πράσινο και οι κήποι, θα πρέπει να καταλαμβάνουν ένα μεγάλο ποσοστό (όχι μικρότερο του 50%) του οικοπέδου, ώστε να αιτιολογείται ο χαρακτηρισμός «Μητροπολιτικό πάρκο» και να ενοποιηθεί η ζώνη πρασίνου από τη θάλασσα μέχρι το Τελλόγλειο.

Σωτήρης Ζαριανόπουλος

Το αίτημα όλων των Θεσσαλονικέων σχετικά με τη ΔΕΘ είναι παλιό και σαφές: Να γίνει ο χώρος της, χώρος πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού, αθλητισμού γιατί όλα αυτά λείπουν από τη πόλη. Ανάλογες ήταν και οι υποσχέσεις όλων των κυβερνήσεων και των δημάρχων. Και εδώ όμως η μεγάλη «επιχειρηματικότητα» έκανε το θαύμα της στο οποίο, πλέον, υποκλίνονται οι κυβερνήσεις, τα κόμματα και οι υποήφιοι τους: Η ΔΕΘ μετατρέπεται σε επιχειρηματικό κέντρο στο οποίο εντάσσεται ακόμα και ξενοδοχείο. Η πρόσβαση των δημοτών θα περιοριστεί περισσότερο, οι ανάγκες τους θα μείνουν ακάλυπτες. Είναι στο χέρι τους να αντιδράσουν, να διεκδικήσουν τον δικό τους χώρο.

Η ΔΕΘ να γίνει χώρος πρασίνου, αναψυχής, αθλητισμού, πολιτισμού. Τμήμα του χώρου να αξιοποιηθεί σε συνδυασμό με το Γ’ Σώμα Στρατού, το παλιό νοσοκομείο 424 για δωρεάν πάρκιγκ και σταθμό μετεπιβίβασης της συγκοινωνίας από την ανατολική Θεσσαλονίκη σε μικρά, ευέλικτα λεωφορεία για δωρεάν μεταφορά στο κέντρο της πόλης.

Δεν παραβλέπουμε τον συμβολικό χαρακτήρα της ΔΕΘ για την πόλη. Όμως η πραγματική της λειτουργία, η εμπορική – επιχειρηματική αφορά τις επιχειρήσεις, δεν αφορά τη πλειοψηφία του λαού και των μικρών επαγγελματιών. Με την παραμονή ενός μικρού μουσείου της ΔΕΘ στο σημερινό χώρο πρέπει να αρχίσει να σχεδιάζεται η μετακίνηση της εκτός πόλης.

Γρηγόρης Ζαρωτιάδης

Στο όραμά μας για τη Θεσσαλονίκη του μέλλοντος ο ρόλος της ΔΕΘ είναι καθοριστικός. Η δημοτική αρχή, από κοινού με τη ΔΕΘ και άλλους φορείς της πόλης, θα πρέπει να συνεργαστούν και αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Θεσσαλονίκης, να ενισχύσουν την εξωστρέφεια, την προώθηση της καινοτομίας και την παραγωγή υψηλής εξειδίκευσης και ενσωματωμένης ποιότητας. Προηγουμένως, όμως, αυτό που απαιτείται είναι να αποκτήσει η πόλη συγκεκριμένο προσανατολισμό. Εμείς πιστεύουμε ότι ο ρόλος που αρμόζει στη Θεσσαλονίκη είναι η ανάδειξή της σε ναυαρχίδα προώθησης της γαλάζιας οικονομίας στην ανατολική Μεσόγειο, η περαιτέρω ενίσχυση της δημιουργικής οικονομίας, η προώθηση των logistics, όχι μόνο στον τομέα του διαμετακομιστικού εμπορίου αλλά και στην ανάπτυξη συναφών, συμπληρωματικών παραγωγικών δραστηριοτήτων και η διάχυση του τουρισμού στις “ξεχασμένες” γειτονιές της πόλης. Η ΔΕΘ μπορεί να λειτουργήσει ως πολύτιμο εργαλείο στην πραγμάτωση των στόχων αυτών που θα δώσουν σημαντική ώθηση στην οικονομία της πόλης και θα δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Όμως, οι μετέχοντες -ουσες στην “Υψίπολις” θεωρούμε ότι επιτέλους πρέπει να αποφύγουμε τον εγκλωβισμό σε λογικές του παρελθόντος. Για τον λόγο αυτό αντιταχθήκαμε από την πρώτη στιγμή στο προτεινόμενο σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ, διότι στην ουσία προκρίνει την οικοδόμηση νέων κτιρίων στην “καρδιά” της Θεσσαλονίκης, σε μία περιοχή που επιβάλλεται να μετατραπεί σε χώρο πράσινου και συλλογής δράσης των πολιτών. Η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη από “ανάσες”, δεν είναι δυνατόν να της στερούμε αυτό το δικαίωμα και να την επιβαρύνουμε επιπρόσθετα. Διατηρώντας τα κτήρια που συμβολίζουν τη νεότερη ιστορία της Πόλης και έχουν αρχιτεκτονική αξία, όλη η υπόλοιπη έκταση της ΔΕΘ πρέπει να απελευθερωθεί ως χώρος πρασίνου, περιβαλλοντικής και δημιουργικής αξιοποίησης, όπου οι πολίτες θα μπορούν να παρεμβαίνουν ελεύθερα, ατομικά ή συλλογικά.

Ταυτόχρονα, για την ίδια τη λειτουργία της ΔΕΘ, από την πρώτη στιγμή διατυπώσαμε μία εναλλακτική πρόταση που περικλείεται στη φράση: “Όχι μία Έκθεση στην Πόλη αλλά όλη η Πόλη μία Έκθεση”. Πρόκειται για μία λύση η οποία διατηρεί την εκθεσιακή δραστηριότητα μέσα στην πόλη, αλλά ταυτόχρονα τη διαχέει σε χώρους και εμβληματικά κτίρια ολόκληρου του πολεοδομικού συγκροτήματος και όχι αποκλειστικά στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ. Δικτύωση συμβολικών, κατάλληλων κτιρίων τα οποία με την απαραίτητη προσαρμογή τους μπορούν να φιλοξενήσουν περιφερειακές αλλά και μεγάλες εκθέσεις.

Κωνσταντίνος Ζέρβας

Η ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου είναι μονόδρομος -αν θέλουμε να συνεχίσει να υπάρχει ΔΕΘ. Είναι μοναδική ευκαιρία για την πόλη. Η έγκριση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου είναι απλώς ένα αναγκαίο πρώτο βήμα. Θα ορίσει μέγιστο συντελεστή δόμησης, μέγιστο ύψος κατασκευών, μέγιστη κάλυψη, περιοχές προς δόμηση και περιοχές για πράσινο για χρήση από τους κατοίκους της πόλης. Δεν ορίζει λεπτομερειακά και τελεσίδικα ρυμοτομικές και οικοδομικές γραμμές ή αρχιτεκτονική των κτιρίων. Αυτά θα οριστούν από το Πολεοδομικό Σχέδιο Εφαρμογής και από τον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Αυτό που επισήμανα και ζήτησα είναι να υπάρξει όσο το δυνατόν περισσότερο πράσινο για την πόλη και όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις στάθμευσης.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η πόλη έχει ανάγκη ένα μητροπολιτικό πάρκο. Μετά από 20 χρόνια συζητήσεων και 7 επίσημες και ανεπίσημες μελέτες και προτάσεις, γίνεται επιτέλους το πρώτο βήμα για την υλοποίηση ενός έργου αστικού σχεδιασμού που μπορεί να αλλάξει την εικόνα της πόλης.

Πρέπει να προσέξουμε πρώτον, να μην υπάρξουν επιπλέον οχλήσεις και προβλήματα στη λειτουργία της πόλης κατά τη διάρκεια των εργασιών και δεύτερον, να μην απολέσει η Δ.Ε.Θ – HELEXPO την ανοδική δυναμική και κερδοφορία που απέκτησε τα τελευταία χρόνια λόγω της διάρκειας εργασιών -να υπάρξει πρόνοια για τη μεταφορά κάποιων εκθέσεων. Μια σύγχρονη Δ.Ε.Θ είναι σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης που μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην εξωστρέφεια και στην αλλαγή του παραγωγικού προτύπου.

Μάκης Κυριζίδης

Η ΔΕΘ, είναι το πιο ακριβό “οικόπεδο” της Ελλάδας μαζί με το Ελληνικό. Η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη μία σύγχρονη ΔΕΘ, εφάμιλλη των μεγάλων εκθεσιακών κέντρων σε ευρωπαϊκές πόλεις, όπως για παράδειγμα στην Κολωνία.  Πρέπει να ενισχύσουμε τον εμπορικό της χαρακτήρα. Να σταματήσει η ΔΕΘ να είναι υποχείριο της κάθε κυβέρνησης. Ένα φτηνό μέσο προβολής, όπου ο κάθε Οργανισμός η κάθε Δημόσια Επιχείρηση κάνει κατάληψη εκατοντάδων τετραγωνικών κάθε φορά. Δεν επιθυμούμε άλλο κρατισμό σε έναν εμπορικό θεσμό.

Επιθυμούμε ένα σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο, ανοιχτό στο κοινό. Έχουμε διαπιστώσει ότι η σημερινή διοίκηση της Helexpo-ΔΕΘ έχει ένα καθαρό πλάνο για να εκσυγχρονίσει την Έκθεση και θα συνεργαστούμε σ΄αυτήν την κατεύθυνση. Θα ανοίξουμε το δρόμο για την κατασκευή των νέων κτιρίων βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, τις περιοχές νέων χρήσεων. Με τον ελεύθερο χώρο στο 50% του συνολικού, η νέα ΔΕΘ φιλοδοξεί να γίνει ορόσημο στα Βαλκάνια και σε όλη την Ευρώπη. Τα έργα θα γίνονται με τη λογική του κτίζω-γκρεμίζω, ώστε η έκθεση να λειτουργεί παράλληλα.

Θα είμαστε σε συνεχή επαφή με τη διοίκηση για να ξεπεραστεί κάθε σκόπελος που είναι φυσιολογικό να προκύπτει σε μεγάλα έργα. Ως υποψήφιος δήμαρχος προτρέπω τον κύριο Α. Τζήκα και την ομάδα του να προχωρήσουν στο έργο τους το ταχύτερο, ακόμα πιο γρήγορα από το 2026. Θα είμαι δίπλα τους. Άλλωστε, στο πρόγραμμά της παράταξής μας είναι να μεγαλώσουμε την πόλη μας. Με ανοιχτή ΔΕΘ, ανοιχτό ΑΠΘ, επέκταση στη θάλασσα.

Πέτρος Λεκάκης

Στηρίζω απόλυτα τους σχεδιασμούς της διοίκησης της ΔΕΘ-Helexpo, που συναντούν την αποδοχή των περισσοτέρων φορέων της Θεσσαλονίκης, για την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου.

Η ΔΕΘ πρέπει να παραμείνει στο χώρο που σήμερα βρίσκεται και δίχως καθυστερήσεις να ξεκινήσει ο σχεδιασμός για τη δημιουργία ενός σύγχρονου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου που θα μπορεί να ανταποκριθεί και στους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς της διοίκησης της εταιρείας που τα τελευταία χρόνια έχει βάλει την ΔΕΘ σε τροχιά μεγάλης ανάπτυξης.

Παράλληλα θα δημιουργηθεί ένα νέο μητροπολιτικό πάρκο στην καρδιά της πόλης, δημόσιος χώρος-ανάσα για όλους μας. Αυτό το πάρκο σε συνδυασμό με το πάρκο ΧΑΝΘ και το ΑΠΘ θα δημιουργήσουν μια νησίδα πρασίνου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης που θα αποτελεί πραγματική όαση για όλους τους πολίτες.

Κατερίνα Νοτοπούλου

Η Θεσσαλονίκη αλλάζει, επανατοποθετείται στο χάρτη του διεθνούς οικονομικού ενδιαφέροντος. Σε αυτό το διαμορφούμενο περιβάλλον η ΔΕΘ-Helexpo βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, μίας επιλογής στρατηγικού χαρακτήρα, που μπορεί να καθορίσει το μέλλον της εταιρείας, αλλά σε σημαντικό βαθμό και της πόλης για τις επόμενες δεκαετίες. Χωρίς να λησμονούμε την ανάγκη ολιστικού σχεδιασμού των χρήσεων γης, που τόσο έλειψε από αυτή την πόλη.

Η ανάπλαση της ΔΕΘ είναι ένα έργο αναπτυξιακό, περιβαλλοντικό και πολεοδομικό. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασιστικό βήμα αποτελεί ο ανασχεδιασμός του εκθεσιακού κέντρου. Δημιουργούνται πλέον νέες προοπτικές και αναπτυξιακές δυνατότητες που ανοίγουν το δρόμο προκειμένου η Θεσσαλονίκη να αποτελέσει ένα ισχυρό εκθεσιακό hub για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.  Εμείς, δεσμευόμαστε να προβούμε σε όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις με στόχο η ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ, μέσα από το προτεινόμενο Ειδικό Χωρικό Σχέδιο, να αποτελέσει μια μακροχρόνια παρακαταθήκη για την πόλη μας, τόσο στο επίπεδο απόδοσης χώρων χαρακτηρισμένου πρασίνου, όσο και στην δημιουργία ενός σύγχρονου, πολυλειτουργικού και ανοιχτού προς την πόλη πόλου φιλοξενίας εκθέσεων, συνεδρίων, πολιτιστικών γεγονότων και φεστιβάλ.  

Διασφαλίζουμε ότι ο ανασχεδιασμός του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ, δημιουργεί ελεύθερους, προσβάσιμους χώρους μητροπολιτικού πάρκου στο κέντρο της πόλης, σε συνθήκες «ζωντανής» δραστηριότητας. Μεριμνούμε ώστε αποτελέσει η νέα ΔΕΘ πρότυπο περιβαλλοντικής διαχείρισης, με ενεργειακή αυτονομία των κτιρίων,  ανακύκλωση νερού και ομβρίων υδάτων, μηδενικά απόβλητα.

Νίκος Ταχιάος

Η ανάπλαση της Δ.Ε.Θ. αποτελεί το μεγαλύτερο project της πόλης για την επόμενη δεκαετία. Η περιοχή μπορεί να αποτελέσει το νέο τοπόσημο της Θεσσαλονίκης το οποίο δεν θα είναι, σε καμία περίπτωση, ανταγωνιστικό με το ιστορικό της κέντρο.

Όλη η πόλη οφείλει να δουλέψει για το συγκεκριμένο έργο και εφόσον εκλεγώ δήμαρχος θα το υποστηρίξω και θα συμβάλω στην υλοποίησή του με όλες τις δυνάμεις μου. Οι νέες εγκαταστάσεις θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις υψηλές απαιτήσεις ενός σύγχρονου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου, ενώ ο μεγάλος κοινόχρηστος χώρος που θα απελευθερωθεί, θα δημιουργήσει ένα τεράστιο πάρκο και θα αποτελεί σημαντικό μέρος του άξονα Δημαρχείο- ΔΕΘ-Πανεπιστήμιο- Σέιχ- Σου.

Μεγάλο στοίχημα αποτελεί επίσης και η εξωστρέφεια αυτού του έργου. Αν δηλαδή, η ανάπλαση της διεθνοποιηθεί ως εγχείρημα, η έκθεση θα συμβάλει και στη διεθνοποίηση της πόλης, προσθέτοντάς της θετικό πρόσημο στην κατάκτηση της θέσης που της αξίζει στον παγκόσμιο χάρτη. Η  Δ.ΕΘ, ως θεσμός, έχει τη δυνατότητα να συμβάλει και στην ανάπτυξη την οποία έχει τόσο πολύ ανάγκη η Θεσσαλονίκη.

Μιχάλης Τρεμόπουλος

Η ΔΕΘ θα έχει καλύτερο μέλλον αν αναπτυχθεί εκτός πόλης, κοντά στους σιδηροδρομικούς κόμβους και τους χώρους παραγωγής. Όμως ο νέος σχεδιασμός για τον χώρο της ΔΕΘ επιβαρύνει πολεοδομικά την πόλη, ενισχύει την υπερσυγκέντρωση των λειτουργιών της και δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις για υψηλή ποιότητα ζωής και πράσινο στο κέντρο της πόλης. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια πιο ανθρώπινη, πράσινη και αξιοβίωτη πόλη και έναν συνολικό και ηπιότερο χωροταξικό σχεδιασμό. Όχι άλλο τσιμέντο, εμπορικά κέντρα και ξενοδοχεία, που προσελκύουν ακόμη περισσότερα αυτοκίνητα. Γιατί εγκαταλείπεται η προοπτική μεταφοράς του εκθεσιακού χώρου στη Σίνδο ή η εξαγγελία του πρωθυπουργού για υπογειοποίηση περιπτέρων;

Σε αντίθεση με το σχέδιο του Εμπράρ, που πρόβλεπε μόνο διάσπαρτες χρήσεις σε ένα πάρκο ανοιχτών χώρων, εγκαταλείπεται η προοπτική για δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στην περιοχή. Ο χώρος πυκνοδομείται, κτίρια αξιόλογης αρχιτεκτονικής σχεδιάζεται να κατεδαφιστούν και να αναπτυχθούν νέες υπέργειες εγκαταστάσεις. Και σε αντιστάθμισμα, προβλέπεται μόνον ένας μικρός πράσινος χώρος, ένα «πάρκο τσέπης». Η έκταση της ΔΕΘ θα πρέπει να γίνει μητροπολιτικό πάρκο, ώστε με τα πανεπιστήμια, τα Μουσεία και τον χώρο του Γ’ Σώματος Στρατού να αποτελέσουν έναν “χείμαρρο” πρασίνου και πολιτισμού, που θα ενώνει το Σέιχ Σου με τα πάρκα της παραλίας και τη θάλασσα.

Η «Οικολογία-Αλληλεγγύη» ήταν η πρώτη αυτοδιοικητική κίνηση που έθεσε το θέμα στον δημόσιο διάλογο, ήδη από τις 8.3 (https://eco-solidarity.gr/tif-restoration). Δυστυχώς η συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων δημάρχων και η κυβέρνηση συμφωνούν ουσιαστικά με τα νέα σχέδια.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα