Επικαιρότητα

Δέκα γεγονότα που θα θυμόμαστε από τη Θεσσαλονίκη του 2022

Εδώ θα διαβάσεις και θα θυμηθείς κάποια από τα γεγονότα που μας στιγμάτισαν το 2022.

Μυρτώ Τούλα
δέκα-γεγονότα-που-θα-θυμόμαστε-από-τη-θ-951313
Μυρτώ Τούλα

Το 2022 σε λίγες ημέρες θα περάσει στην ιστορία. Και στη Θεσσαλονίκη ζήσαμε (και φέτος) αρκετές γκρίζες ημέρες. Χωρίς βέβαια να λείπουν και οι καλές στιγμές, εκείνες που πάντα δίνουν μια νότα αισιοδοξίας και ελπίδας.

Αστυνομική βία, στάσεις του Μετρό που άνοιξαν τις πύλες τους εικονικά, αλλά για να το χρησιμοποιήσουμε στην καθημερινότητα μας θα περιμένουμε τουλάχιστον έναν χρόνο ακόμα, δρόμους να γίνονται ποτάμια από τις πλημμύρες, νέα παιδιά και γυναίκες να δολοφονούνται.

Από την άλλη πλευρά, δύο χαρακτηριστικά κτίρια της πόλης που μπήκαν σε μια νέα εποχή, αλλά και δύο πολυσυζητημένες συναυλίες που έγιναν στη Θεσσαλονίκη μέσα στη χρονιά που μας αποχαιρετά σε λίγες ημέρες.

Παρακάτω θα διαβάσεις και θα θυμηθείς κάποια από τα γεγονότα που μας στιγμάτισαν το 2022.

*Τα γεγονότα δεν ακολουθούν χρονολογική σειρά.

No. 1 Δολοφονία Άλκη

1η Φεβρουαρίου 2022, δολοφονική συμπλοκή στη Χαριλάου Θεσσαλονίκης κοντά στο γήπεδο του Άρη τα ξημερώματα, ο 19χρονος Άλκης πέφτει νεκρός από επίθεση με μικρό δρεπάνι που δέχτηκε ο ίδιος και συνομήλικοι φίλοι του από ομάδα αγνώστων οπαδούς της αντίθετης ομάδας, οι δράστες κατέβηκαν από αμάξι στο οποίο επέβαιναν και επιτέθηκαν κατά των νεαρών. Η Θεσσαλονίκη παγώνει μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, φοιτητές και ενήλικες βρίσκονται στο σημείο που δολοφονήθηκε το νεαρό αγόρι και καταθέτουν μέχρι σήμερα, λουλούδια, φαναράκια και γράμματα. Οι δράστες συλλαμβάνονται τις επόμενες ημέρες και αναμένεται η δίκη η οποία θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο το 2ο23. Ο πατέρας του Άλκη γίνεται σύμβολο για το μεγαλείο ψυχής. Ο 19χρονος υπέκυψε από ακατάσχετη αιμορραγία, η γειτονιά ποτίστηκε με τις φωνές του Άλκη «σας παρακαλώ μη με χτυπάτε άλλο».

No. 2 Το βίαο τέλος της συναυλίας του Θανάση Παπακωνσταντίνου στο ΑΠΘ 

16 Σεπτεμβρίου, μετά από μήνες που οι φοιτητές διαδηλώνουν κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας, μετά από μήνες επεισοδίων και εντάσεων γύρω από το campus ανάμεσα στους φοιτητές και στην αστυνομία, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου έρχεται στην πόλη με μία δωρεάν συναυλία μπροστά στην Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, για να στηρίξει τους φοιτητές. Ένα πανεπιστήμιο ζωογόνο, ανοιχτό στην πόλη, την κοινωνία και τα όνειρα των νέων, Ελεύθερη είσοδος, 6.000 κόσμος κατέκλεισε τα γρασίδια της φιλοσοφικής, χαμόγελα, τόσο φως φίλε είχα να δω χρόνια. Φεγγαροφωτισμένα πρόσωπα συνομίληκων μου, γονείς με παιδιά στους ώμους, παγωμένες μπίρες, πυρσοί και πειρατικές σημαίες. Προβολείς που έπαιζαν παιχνίδια στα άχαρα κτίρια του campus και ακόμη κι αυτά έμοιαζαν όμορφα εκείνη την ημέρα. Ένα νοητό σώμα που αντιστάθηκε στην βία με τον σωστό τρόπο, με εκείνον της τέχνης. Kαι ενώ η συναυλία συνεχίζεται κανονικά, η αστυνομία ρίχνει δακρυγόνα σε παιδιά, σε παιδιά που τραγουδούσαν. Επικρατεί πανικός, κρότου λάμψης και μεγάλη ρήψη δακρυγόνων πέφτει σε όλο το campus, τα παιδιά σεισπυρώνονται στην Καμάρα και ξεκινούν στη 1 το βράδυ πορεία και εκεί ξεκινούν εκτεταμένα επεισόδια. Τα οποία διήρκησαν περίπου 3 ώρες σε όλη την πόλη. Η αλόγιστη πια βία της αστυνομίας εκείνο το βράδυ σκοτείνιασε ακόμη λίγο την πόλη.

No. 3 Θάνατος 16χρονου Ρομά από αστυνομικά πυρά

Την Τρίτη 13 Δεκέμβρη, ο 16χρονος Κώστας Φραγκούλης, Ρομά και πατέρας ενός παιδιού χάνει την μάχη που έδινε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης μετά τον πυροβολισμό που δέχθηκε από αστυνομικό κατά την διάρκεια καταδίωξης, τα ξημερώματα της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου. Όλα ξεκίνησαν όταν ο άτυχος νεαρός έφυγε από βενζινάδικο χωρίς να πληρώσει τα 20 ευρώ που αναλογούσαν στην βενζίνη που έβαλε στο αυτοκίνητο του. Στο διάστημα αυτό μεσολάβησαν εντάσεις στην πόλη με πλήθος κόσμου να βγαίνει στους δρόμους γεμάτο οργή και απαιτώντας “δικεοσήνη”. Αυτή την στιγμή, ο αστυνομικός έχει αφαιθεί ελεύθερος αλλά έχει ασκηθεί σε βάρος του νέα δίωξη για ανθρωποκτονία από δόλο. Τις ημέρες αυτές ο καταβλισμός βυθίστηκε στο πένθος κι εμείς όλοι γίναμε Ρομά.

Νο. 4 Δεν είμαστε όλοι (και) φέτος, λείπουν οι δολοφονημένες 

Εικόνα: Sooc

Στις 2/3 η Βίκυ, πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από τον πρώην σύντροφό της στο καφενείο που διατηρούσε στην Κάτω Τούμπα. Μετά από λίγο, ο δολοφόνος της, έστρεψε την καραμπίνα με την οποία την σκότωσε προς τον εαυτό του και αυτοκτόνησε. Ο δράστης εισέβαλε στο καφενείο της 41χρονης στην Κάτω Τούμπα, κρατώντας μία καραμπίνα. Προσπέρασε όλους τους θαμώνες, πυροβόλησε την 41χρονη εξ επαφής και μετά αυτοπυροβολήθηκε και αυτοκτόνησε. Η γυναίκα μετά τον πυροβολισμό, τραυματίστηκε σοβαρά και διασωληνώθηκε κατά τη μεταφορά της στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Ενώ μπήκε στο χειρουργείο, δεν άντεξε,  παρά την προσπάθεια των γιατρών και κατέληξε.

No. 5 IX παρέσυρε και σκότωσε την Έμμα

Στις 22 Νοεμβρίου ΙΧ παρασύρη την νεαρή κοπέλα στην Εγνατία στο ύψος της Καμάρας και την εγκαταλείπει στην άσφαλτο. Στο σημείο βρέθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ προκειμένου να παραλάβει βαριά τραυματισμένη την κοπέλα που παρασύρθηκε και να τη μεταφέρει σε νοσοκομείο της πόλης, όπου και άφησε την τελευταία της πνοή λίγες ημέρες μετά. Η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει αφού, οι αρχές έψαχναν τον δράστη καθώς είχε εγκαταλείψει το αυτοκίνητο σε περιοχή της Θεσσαλονίκης. Οι γονείς της Έμμα δωρίζουν τα όργανα της σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη, ακόμη ένα παράδειγμα μεγαλείου ψυχής.

Νο. 6 Βουλιάξαμε

Δεν ήταν λίγες οι φορές που η πόλη βούλιαξε. Αλλά αυτό που συνέβη τον Σεπτέμβρη σίγουρα θα μείνει αξέχαστο σε πολλούς. Περισσότερες από 500 οι κλήσεις στην Πυροσβεστική.  Μια ακόμα καταιγίδα από αυτές που θα μάθουμε να ζούμε με την Κλιματική Απορρύθμιση που βιώνουμε και μετατρέπει το κλίμα της Ελλάδας σε τροπικό την ώρα που οι υποδομές της πόλης είναι ανύπαρκτες, τα φρεάτια βουλωμένα και τα έργα έχουν σταματήσει πριν  3 δεκαετίες. Η πόλη μετατράπηκε σε Βενετία, χωρίς τη γραφικότητα της Βενετίας, με ανθρώπους παρασυρμένους παντού, αυτοκίνητα εγκλωβισμένα, κάδους να κόβουν βόλτες μέσα σε κεντρικές οδούς και φερτά υλικά να απειλούν το σύμπαν.

Νο. 7 Μπήκαμε στο σταθμό Παπάφη

Το Open House Thessaloniki στις 26 και 27 Νοέμβρη έδωσε την ευκαιρία στους Θεσσαλονικείς να γνωρίσουν από κοντά το μετρό που χρόνια ακούνε και δεν βλέπουν. Υπερσύγχρονο με led φωτισμούς στις σκάλες, σύγχρονα οχήματα που μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε θα παλιώσουν και μία ξενάγηση για ένα ΜΜΜ που ακούμε και δεν βλέπουμε για παραπάνω από 10 χρόνια.  Εμείς επισκεφθήκαμε τον Σταθμό Παπάφη, είναι τριώροφος με βάθος τροχιών 20,50 μέτρων από την στάθμη του εδάφους και διαθέτει πετάσματα – θύρες αποβαθρών (Platform Screen Doors – PSD) για μεγιστοποίηση της ασφάλειας των επιβατών, αύξηση του ωφέλιμου χώρου των αποβαθρών, μείωση των αναγκών αερισμού και απαγωγής καπνού, βελτίωση της απόδοσης του συστήματος ανακοινώσεων και δυνατότητα μελλοντικού κλιματισμού όλων των δημόσιων χώρων του σταθμού. ο σταθμός Παπάφη είναι ο έβδομος της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης στην κατεύθυνση των συρμών προς τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό.

Βρίσκεται στην συμβολή της Λεωφόρου Κωνσταντίνου Καραμανλή και των οδών Παπάφη και Συμεωνίδη. Σε ώρες αιχμής, από τον σταθμό θα διέρχεται ανά κατεύθυνση κάθε 1,5 λεπτό ένας συρμός μήκους 52 μέτρων, χωρητικότητας 450 επιβατών. Και τελικά πως νοιώθουμε σε αυτή την πόλη που μπήκαμε στις στάσεις αλλά δεν έχουμε μετρό;

Νο. 8 Η Αγορά Μοδιάνο στη νέα εποχή

Επιτέλους, άνοιξε το διαμάντι της Μοδιάνο! Η πιο ιστορική αγορά τροφίμων της πόλης άνοιξε  τις πύλες της. Η κεντρική αγορά τροφίμων διατηρεί πολύτιμες υλικές και άυλες μαρτυρίες για την πόλη και τους ανθρώπους της. Μιλά για τον χρόνο, αφηγείται σημαντικές όψεις της ιστορίας της, πλάθει, με την μορφολογική, την υλική και την λειτουργική της δομή, ιστορίες που θυμίζουν πρόσωπα, αναδύουν μυρωδιές και γεύσεις, ηχούν μουσικές και χρωματίζουν την ατομική και συλλογική μνήμη. Οι εργασίες ανάπλασης ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2020, αποπερατώθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο και ακολούθως η πλειοψηφία των καταστημάτων αποδόθηκε στους ενοικιαστές, που επιλέχτηκαν με αυστηρά ποιοτικά κριτήρια, για να τα τελειοποιήσουν.

Στο ισόγειο της  πωλούνται από παραδοσιακά προϊόντα, φρούτα, κρέας, ψάρι έως είδη μελιού, ξηρούς καρπούς, τυροκομικά, γλυκά κ.ά. Στον εξώστη, από την άλλη,  χώροι ψυχαγωγίας για όσους αγαπούν να απολαμβάνουν το πολύβουο «μελίσσι». Η Αγορά που παρέμεινε κλειστή από το 2016, λειτούργησε ξανά στις 5 Δεκεμβρίου με 75 μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις φιλοδοξώντας να αποτελέσει τόπο συνάντησης των μόνιμων κατοίκων αλλά και των χιλιάδων επισκεπτών. Ήδη τις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας της η Μοδιάνο έγινε ο χώρος συνάντησης διαφορετικών ηλικιών.

No. 9 Άνοιξαν υπέροχα ξενοδοχεία!

Το αγαπημένο εστιατόριο «Όλυμπος Νάουσα», επίκεντρο της κοσμικής Θεσσαλονίκης επί δεκαετίες, ήταν αγαπημένο στέκι για επιφανείς προσωπικότητες και πολιτικούς όπως ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν και πολλοί ακόμη, μέχρι το κλείσιμό του στα μέσα του ’90. Στις 29 Απριλίου ξεκίνησε τη λειτουργία του το ON Residence, το νέο boutique ξενοδοχείο 5 αστέρων της σύμπραξης μεταξύ της Grivalia Hospitality και της TOR Hotel Group στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Ένα ξενοδοχείο που επαναπροσδιόρισε τα standards της πολυτελούς φιλοξενίας σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, αναβαθμίζοντας την τουριστική αγορά της βορείου Ελλάδας.

Επέστρεψε στην παραλία της Θεσσαλονίκης 28 χρόνια μετά, αναβιώνοντας την αίγλη και την πολυτέλεια μίας άλλης εποχής, σε συνδυασμό με την υψηλή αισθητική και τις ανέσεις του σήμερα. Λίγα μέτρα παραπάνω τo ξενοδοχείο MonAsty  είναι το νέο στολίδι στην καρδιά της Θεσσαλονίκης που ξεκίνησε τη λειτουργία του τον περασμένο Σεπτέμβριο, ανανεώνει το τουριστικό επίπεδο της πόλης. Το πολυτελές ξενοδοχείο συνδυάζει  το σύγχρονο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό με το μοναστηριακό design από το ίστορικό παρελθόν της πόλης. Η αφορμή της σύνδεσης αυτής ηταν τα αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν κατά την κατασκευή, αρχαϊκής, πρώιμης βυζαντινής και μεσοβυζαντινής περιόδου. Το MonAsty Autograph Collection by Marriott International, είναι το πρώτο ξενοδοχείο με διεθνές εμπορικό σήμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, υπό την διαχείριση της SWOT Hospitality, σε ένα κτίριο που ρήμαζε για παραπάνω από 10 χρόνια στην πόλη!

No. 10 Συναυλία ΛΕΞ

Στις 21 Οκτώβρη, ο ΛΕΞ μετά από χρόνια και μετά την sold out συναυλία του στο Φάληρο επιστρέφει στην πόλη του για ένα live που άφησε εποχή. Περισσότεροι από 25.000 θεατές ήταν στο Καυτανζόλγειο στάδιο εκείνο το βράδυ στη συναυλία του ΛΕΞ και τραγούδησαν ότι “αυτή η πόλη είναι σπίτι μας απ’ άκρη σ’ άκρη”. Η μεγαλύτερη συναυλία που έγινε στην Θεσσαλονίκη τα τελευταία 10 χρόνια. Μαθητές, 20χρονοι, ενήλικες έγιναν ένα για το φαινόμενο που φέτος μας απασχόλησε πιο πολύ από ποτέ. Ο ΛΕΞ κατάφερε να μαζέψει την Σαλονίκη για ένα βράδυ, να τους προβληματίσει, να τους λιτρώσει, να τους ξαναξυπνήσει. Όλη η πόλη άχρωμη το Καυτατζόγλειο κατακόκκινο.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα