Η Ελλάδα, ο Φουρθιώτης, μία δολοφονία κι εμείς – Οι συντάκτες της Parallaxi γράφουν…

Η φράση «στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις», που πρώτος είπε ο ηθοποιός Τζαβαλάς Καρούσος και διέδωσε ο Γιάννης Τσαρούχης, παραμένει κάτι παραπάνω από επίκαιρη σε αυτή τη χώρα: Εχει γίνει δεύτερη φύση μας. 

Parallaxi
η-ελλάδα-ο-φουρθιώτης-μία-δολοφονία-κ-746881
Parallaxi

Η φράση «στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις», που πρώτος είπε ο ηθοποιός Τζαβαλάς Καρούσος και διέδωσε ο Γιάννης Τσαρούχης, παραμένει κάτι παραπάνω από επίκαιρη σε αυτή τη χώρα: Εχει γίνει δεύτερη φύση μας. 

Ετσι, στην αρχή κάποιος δηλώνει δημοσιογράφος αλλά μετά δεν του φτάνει ούτε αυτό και θέλει και ταυτότητα μέλους που, επειδή δεν την έχει, την πλαστογραφεί. Ετσι απλά. Οπως μπορεί με όπλο ένα κανάλι ή μια εφημερίδα να πλαστογραφήσει την πραγματικότητα.

Στην Ελλάδα δεν είσαι απλά «ό,τι δηλώσεις» αλλά είσαι αυτό που δυνατά θα φωνάξεις. Θέλει γκρίνια, ένταση, φωνές σήμερα ο λόγος. Θέλει να σε φοβούνται. Κι αν είναι δυνατόν θέλει «από κάπου να τους κρατάς». Δεν ξέρω αν κινδύνευε ο Μένιος Φουρθιώτης και η αστυνομία του παρείχε φύλαξη. Αν κινδύνευε, τότε κακώς αποσύρθηκαν οι αστυνομικοί από κοντά του. Το σίγουρο είναι πως ο Γιώργος Καραϊβάζ κινδύνευε και θα έπρεπε να τον προστατεύουν. Δεν το έκαναν κι έτσι ο άνθρωπος δε ζει πια. Το «συλλυπητήρια στην οικογένεια» δεν είναι από μέρους της κοινωνίας μας αρκετό. Το «συγνώμη» είναι μια αρχή.

*Ακης Σακισλόγλου

Αλισβερίσια και Άγιος ο Θεός

Εξοργισμένος παρακολούθησα πριν από λίγες ημέρες την ωμή παραδοχή Χρυσοχοΐδη ότι τηλεοπτικό πρόσωπο φυλάσσονταν από δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας. Ασχέτως από το πόσα άτομα ήταν, τι μέσα του είχαν διαθέσει, είναι πραγματικά αδιανόητο όταν εκατοντάδες μαγαζιά κάθε βράδυ στους άδειους (;) δρόμους γίνονται στόχος διαρρηκτών και ληστών, η Πολιτεία να επιτρέπει σε τηλεπερσόνες να κυκλοφορούν με αστυνομική προστασία. Ποιος και γιατί καλύπτει το συγκεκριμένο άτομο; Ρητορικό θεωρώ το ερώτημα. Δεν θα μάθουμε ποτέ. Ένα θέμα με πολιτικές προεκτάσεις που αποδεικνύει ένα συγκεκριμένο είδος δημοσιογραφίας που δυστυχώς συνεχίζει να ανθεί στην Ελλάδα. Ένα αλισβερίσι για να είναι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές κερδισμένες. Μία αμφιλεγόμενη τηλεοπτική φιγούρα να είναι σε θέση να ρυθμίζει την πολιτική ζωή του τόπου. Μια κοινωνική, πολιτική και δημοσιογραφική παρακμή που παραπέμπει σε άλλα καθεστώτα. Όσο για τη δολοφονία Καραϊβάζ τι να σχολιάσεις; Όταν ακούς την μάνα και τον γιο του αδικοχαμένου συναδέλφου να λένε ότι θα συγχωρούσε (!!!) τους εκτελεστές του, δεν χωράει να γράψεις λέξη παραπάνω. Η αλήθεια ενοχλούσε, ενοχλεί και πάντα θα ενοχλεί. Και όταν φτάνεις σε τέτοιο σημείο για να την εμποδίσεις να βγει στο φως, σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά…
*Ραφαήλ Γκαϊδατζής
https://parallaximag.gr/featured/poname-re-oi-syntaktes-tis-parallaxi-grafoun

Λόγια μετρημένα

Ένα σωρό αστεία και χαχανητά συναντούσαμε κάποτε -πέρα από την περιήγηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- σε δημοσιογραφικούς «τόπους» για τον πολυσυζητημένο και γνωστό σε όλους μας Μένιο Φουρθιώτη. Το όνομα του τελευταίου φιγούραρε συχνά στις σελίδες και τις οθόνες μέσων άλλοτε για το managing στη Τζούλια και άλλοτε για τις «αμφιβόλου ποιότητας εκπομπές» και την «ανύπαρκτη δημοσιογραφική δεοντολογία». Άντε και για καμιά on air κόντρα που πουλούσε (βλέπε Φουρθιώτη- Καρβέλα σε κατάσταση εκτός εαυτού).

Όμως, τα πράγματα σήμερα φαίνεται να έχουν ξεφύγει. Για την ακρίβεια, φαίνεται να είναι ανεξέλεγκτα. Σκόρπια δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας από τότε μέχρι τώρα- με αποκορύφωμα τα τελευταία- ήθελαν σάιτ του Μένιου Φουρθιώτη να διεκδικούν χρήματα από λίστες, τον ίδιο να κατεβαίνει υποψήφιος σε επόμενες βουλευτικές εκλογές, να προστατεύεται από φρουρά της ΕΛΑΣ σε 24ωρη βάση, να κυκλοφορεί με πλαστές ταυτότητες της ΕΣΗΕΑ, να συνδέεται με απάτη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ μέσω του προγράμματος Συν-Εργασία και εξαιτίας αυτού να απειλεί τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βρούτση, πως θα τον «ξηλώσει». Πρόσθετα δημοσιεύματα φωτογράφιζαν το όνομα Φουρθιώτη για υποθέσεις χωρίς, ωστόσο, να το αναφέρουν ξεκάθαρα. Σε ανακοίνωσή του για τις πρόσφατες αποκαλύψεις, ο Μένιος Φoυρθιώτης κάνει λόγο από μέρους του για παραπληροφόρηση.

Με δυο λόγια, ένα είναι το σίγουρο: Στο εξής τα λόγια πολλών από το δημοσιογραφικό χώρο θα είναι μετρημένα και σαφέστατα χωρίς χαχανητά. Για το #sixamenios, δε, από δημοσιογραφικά στόματα ούτε λόγος. Μένει να δούμε τις επόμενες εξελίξεις και ποια θα είναι η (ατόφια και αφιλτράριστη) πάντα αντίδραση του κόσμου.

*Στέλλα Παϊσανίδη

Κάτι παραπάνω

Πόσο άδικος και αχώνευτος θάνατος για όλους, πόσο μάλλον για τον εκλιπόντα και τους οικείους του. Να παρακολουθούν τη δουλειά σου, να ξέρουν τι κάνεις, τι γράφεις και τι ψάχνεις κι επειδή δεν τους αρέσει να σημειώνουν κάπου το όνομά σου. Χωρίς εσύ να ξέρεις τίποτα, κάποιος αναθέτει σε κάποιον να σου κλείσει το στόμα οριστικά. Εσύ συνεχίζεις να μην ξέρεις τίποτα ενώ στο όνομά σου γίνονται αναθέσεις και πληρωμές και συμφωνίες. Σε παρακολουθούν. Ξέρουν το πρόγραμμα, τις διαδρομές και τις συνήθειές σου απ’ έξω, επειδή τους ενοχλείς, επειδή είσαι ένας δημοσιογράφος που ψάχνει. Και ένα μεσημέρι πριν μπεις στο σπίτι σου να φας για μεσημέρι σε γεμίζουν σφαίρες. Πολλές για να βεβαιωθεί, να είναι σίγουρο ότι έγινε η δουλειά.

Για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση έδειξε ολιγωρία. Ενώ η τέχνη του διαγγέλματος είχε γίνει σούπα, μέχρι και για το Ράλι Ακρόπολης, θα περίμενε κανείς ότι μια δημοκρατική χώρου με τέτοιο δικαιϊκό πολιτισμό και θεσμικά υπόβαθρα θα έδειχνε τα αντίστοιχα αντανακλαστικά, ώστε να θίξει το νόημα της ελευθερίας του λόγου, της αξίας της απρόσκοπτης άσκησης της δημοσιογραφίας, αλλά και να αφυπνιστεί αναφορικά με την ύπαρξη μαφιών και συμβολαίων θανάτων που υπογράφονται μέχρι σήμερα.

Σημειωτέον ότι πριν καν τοποθετηθούν ο Πρωθυπουργός και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η ανώτατη Ευρωπαία αξιωματούχος Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν είχε ήδη σχολιάσει και αντιληφθεί τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ ως πλήγμα της ελευθερίας του τύπου. Θα θέλαμε σίγουρα κάτι παραπάνω.

*Χρήστος Ωραιόπουλος

Πέρασε χρόνος που οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες – Οι συντάκτες τις Parallaxi γράφουν…

Ή θα καλύπτεις για να καλύπτεσαι, ή θα αποκαλύπτεις για να κινδυνεύεις.

Αιώνιο το πρόβλημα των καταχρηστικών χαρακτηρισμών ορισμένων προσώπων γνωστών και ως ”στόχοι” για να προστατεύονται δωρεάν από την Ελληνική Αστυνομία, μέχρι τώρα το αγνοούσε και η κοινωνία και οι πολιτική. Αρκούσε μονάχα το σκάνδαλο Φουρθιώτη. Μία περσόνα, η οποία παρουσιάζει ”τηλεοπτικά απόβλητα” πιστεύοντας ο ίδιος για τον εαυτό του πως είναι πολιτικό πρόσωπο και αναγνωρισμένος δημοσιογράφος για τον άψογο δεσμό που δημιουργεί χρόνια τώρα με τους πολιτικούς. Την ώρα λοιπόν που οι δυνάμεις της αστυνομίας κατηγορούνται για αστυνομική καταστολή και που ταυτόχρονα δεν επαρκούν ούτε για τα στοιχειώδη εν μέσω πανδημίας, η συγκεκριμένη περσόνα διέθετε μόλις 14 αστυνομικούς για την φύλαξη του και κάπου εδώ ανάμεσα σε αυτή την φύλαξη και στις συνεχείς αποκαλύψεις των καιρών ο κόσμος γέμισε οργή.

Ακούγονται πολλά για τον συγκεκριμένο άνθρωπο, τις ενέργειες που διέπραξε μέχρι σήμερα και την δύναμη που διαθέτει στα χέρια του, είναι γνωστά χρόνια τώρα. Μα κανείς δεν ασχολείται περαιτέρω, και αυτή όλη η κατάσταση μου γεννά ερωτήματα, σαν κάτι να μην συνάδει στην εξέλιξη της υπόθεσης. Σκάει ένα τέτοιο σκάνδαλο και ο Πρωθυπουργός ευθέως απέχει, γιατί;

Φυλάσσεται, με τον φόβο του ότι δεν ξέρει τι θα του ξημερώσει, διότι είναι στόχος όπως και προανέφερα και λίγες μέρες μετά δολοφονείται εν ψυχρώ συνάδελφος, μεσημέρι, έξω από το σπίτι του. Ο οποίος εκτελούσε αστυνομικό ρεπορτάζ. Γινόμαστε άλλη μία φορά η δακτυλοδεικτούμενη χώρα της Ευρώπης που καταπατά δικαιώματα της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, γινόμαστε μία Κολομβία. Καιρό τώρα. Τα γράφουμε, τα λέμε μα ο Πρωθυπουργός ακόμα και μπροστά στην εν ψυχρώ δολοφονία δεν βγαίνει με έκτακτο διάγγελμα τα επόμενα λεπτά να καθησυχάσει, περνά μία ολόκληρη ημέρα για να πάρει θέση, σε μία δολοφονία που παγώνει όχι εμάς που είμαστε δημοσιογράφοι αλλά όλους εσάς που την παρακολουθήσατε. Υπάρχει ο Μένιος και υπήρχε και ο Καραϊβάζ, απλά σε αυτή τη χώρα αν εκτελείς την συγκεκριμένη δουλειά η θα καλύπτεις για να καλύπτεσαι, ή θα αποκαλύπτεις για να κινδυνεύεις.

*Μυρτώ Τούλα

Ο Μένιος, οι Αποκαλύψεις και τα Συμβόλαια.

Όλοι θυμόμαστε λίγο πολύ τις «σκηνές απείρου κάλλους» που προσέφερε η εκπομπή Αποκαλυπτικά του Μένιου Φουρθιώτη. Φοβερή εκπομπή, ιστορικό παράδειγμα χυδαιότητας, κιτς και παρακμής. Τόσα χρόνια παρότι η εκπομπή αυτή δεν αποκάλυψε τίποτα άλλο παρά μόνο σελεμπριτοχωρισμούς και ιδιωτικές δυσκολίες με απόλυτη ασέβεια προς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, πριν λίγες μέρες έκανε άθελά του μια τεράστια αποκάλυψη.

Τελικά είναι αλήθεια· το κράτος εκβιάζεται. Και μάλιστα με τον χειρότερο τρόπο, με το χειρότερο δείγμα αποστροφής. Όχι μόνο 15 αλλά 115 αστυνομικούς θα έβαζαν προστασία στον Άγιο Δημοσιογράφο με το θρασύτατο ύφος. Ποιος άραγε να ξέρει ή να εικάζει τον λόγο που με τόση άνεση το υπουργείο παραχωρεί φύλαξη σε ένα τέτοιο πρόσωπο και ποιος άραγε να ξέρει τι μέσα διαθέτει ο εν λόγω δημοσιογράφος για να κερδίζει την εύνοια του κράτους σε προκλητικό βαθμό.

Από τη άλλη ήρθαμε αντιμέτωποι με μια εν ψυχρώ εκτέλεση. Μια εκτέλεση-όρο σε άτυπο συμβόλαιο θανάτου. Βέβαια κανείς δεν συγκινήθηκε τόσο για να γίνει την ίδια μέρα διάγγελμα για την αξία της ανθρώπινης ζωής και της ελευθεροτυπίας. Ζούμε μια καθημερινή τραγωδία με Φουρθιώτηδες, με επικίνδυνη κυβέρνηση και με μαφιόζικες δολοφονίες μέρα μεσημέρι.

*Βαγγέλης Θεοδωράκης

Eσύ είσαι με το μέρος του θύτη ή του θύματος; – Oι συντάκτες της Parallaxi γράφουν…

Καλησπέρα από τη χώρα που δε βαριέσαι ποτέ…

Η αγαπημένη μου ατάκα το τελευταίο διάστημα στο Twitter είναι ότι «σ΄αυτή τη χώρα δε βαριέσαι ποτέ». Μου φαίνεται η πιο νορμάλ για να περιγράψω όσα συμβαίνουν καθημερινά χωρίς να μπω σε ανατριχιαστικές λεπτομέρειες.
Τις τελευταίες εβδομάδες η μεγαλύτερη συζήτηση γίνεται για την υπόθεση του γνωστού παρουσιαστή Μένιου Φουρθιώτη. Ένα πρόσωπο που φυλασσόταν από την ελληνική αστυνομία, στη συνέχεια αυτή το αρνήθηκε και έπειτα αυτή η πολυσυζητημένη φρουρά απομακρύνθηκε με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη γιατί μαντέψτε, τελικά υπήρχε! Νιώθετε κι εσείς σαν αυτό το emoji που το κεφάλι του εκρήγνυται; Δεν είστε οι μόνοι! Κάπως έτσι νιώθω κι εγώ όσο παρακολουθώ την εξέλιξη της ιστορίας.
Θα σταθώ σε δυο πράγματα που μου τράβηξαν το ενδιαφέρον περισσότερο. Α) Για να ζητάει κάποιος προστασία, σημαίνει ότι τη χρειάζεται (υποθέτω δηλαδή). Άρα αν ο εν λόγω κύριος χρειαζόταν προστασία, καλώς του δόθηκε. Βέβαια αν αυτή η προστασία ήταν κι αυτή που απείλησε τον τέως υπουργό Εργασίας και νυν κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Γιάννη Βρούτση, μέσα στο υπουργείο υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Τεράστιο θα έλεγα! Και β) Στην όλη αυτή ιστορία με τα τέρατα και τους δράκους και σε όλα όσα ειπώθηκαν γύρω από αυτή, με ενόχλησε φοβερά το πως κάποιοι επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν τη Τζούλια Αλεξανδράτου. Είτε απλά ονομαστικά, είτε με φωτογραφίες της, είτε ακόμα και με υπερβολικά προσβλητικά σχόλια. Η ίδια δεν εμπλέκεται πουθενά (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) στην υπόθεση κι όμως οι επιθέσεις που δέχτηκε ήταν πολλές και άκρως άδικες.
Η συγκεκριμένη υπόθεση έχει μέλλον και φυσικά μεγάλο παρελθόν. Σίγουρα δεν είμαι η κατάλληλη να κρίνω πρόσωπα και καταστάσεις χωρίς να γνωρίζω όλες τις πλευρές της. Όμως σίγουρα μπορώ να πω ότι νιώθω να υποτιμούν ξανά τη νοημοσύνη μου παιχνίδια του στιλ «με εντολή πρωθυπουργού / υπουργού θα δοθεί λύση». Φτάνει. Γκώσαμε όπως λένε και στο χωριό μας…
Υ.Γ.: Κάποιοι συνέδεσαν την υπόθεση με τη φρικτή δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ. Ίσως να μην μάθουμε και ποτέ αν όντως υπάρχει σύνδεση. Αλλά ως δημοσιογράφος και πάνω απ’ όλα ως νέος άνθρωπος έχω την απαίτηση να χυθεί άπλετο φως σε μια εν ψυχρώ δολοφονία συναδέλφου, σε μια ελεύθερη δημοκρατική χώρα, όπως (φαντάζομαι) είναι η Ελλάδα.

*Βιβή Κοτσαπουϊκίδου

Ο μάνατζερ ενός μοντέλου που έγινε μάνατζερ των υπουργείων

Μία τηλεπερσόνα μας απασχολεί το τελευταίο διάστημα και όχι για τις εκπομπές του, τις προωθήσεις προϊόντων, την πολιτικοποίηση του, τα ατοπήματα στα ρεπορτάζ του ή τα λάθη του αλλά για κάποιους εντελώς διαφορετικούς λόγους… Φρουρούς, εκβιασμούς σε υπουργούς, χρήματα σε διαγωνισμούς του δημοσίου και πολλά άλλα. Και το ερώτημα είναι πώς μία φιγούρα που πάντα περνούσε στα ψιλά ως μάνατζερ έχει καταφέρει να διασυνδεθεί με τόσο υψηλόβαθμα στελέχη, να μπορεί να κινεί τα νήματα, να έχει καλές σχέσεις και να ελέγχει το περιεχόμενο που προβάλλει στα Μέσα του για την αστυνομία ανάλογα με την κάθε παραγγελία;

Φυσικά από την ώρα που έγινε γνωστό ότι ένας δημοσιογράφος – που εν τέλει δεν ανήκει στην ΕΣΗΕΑ- έχει φρουρούς έξω από το σπίτι του, η αστυνομία και το υπουργείο έλαβε δράση. Οι μεν διέψευσαν όλα τα σάιτ, μιλώντας για fake news, οι δε απέσυραν την φρουρά, διαψεύδοντας την αστυνομία.

*Εύα Καβάζη

Ο επίλογος της Δευτέρας: Διαψεύδοντας ειδήσεις που δεν γράφτηκαν ποτέ

Ο Μένιος, η φύλαξη και η πλαστή ταυτότητα

Ένα ακόμα σκάνδαλο βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες μέρες με κύριο πρωταγωνιστή τον Μένιο Φουρθιώτη. Για πολλά χρόνια δεν ήξερα καν που βρίσκεται, τι κάνει και με τι ασχολείται. Τον θυμάμαι να «παρουσιάζει» κάποιες εκπομπές, τις οποίες ευτυχώς είχα πετύχει μόνο τυχαία, αλλάζοντας κανάλι. Δεν γνώριζα, ούτε ποτέ μπήκα στον κόπο να αναζητήσω τι μπορεί να κάνει σήμερα ο κ. Φουρθιώτης.

Όμως, ένα μεσημέρι εκεί που καθόμουν, βρέθηκε στην αρχική μου σελίδα η είδηση πως ο συγκεκριμένος κύριος φυλάσσεται από εννέα περιπολικά, την ίδια ώρα που άνδρες και γυναίκες στο ΑΤ και το Τ. Ασφαλείας Ραφήνας Πικερμίου παλεύουν κυριολεκτικά με την ανύπαρκτη υλικοτεχνική υποδομή και την αδιανόητη υποστελέχωση. Μία απόφαση για την οποία δεν ευθύνεται αποκλειστικά ο κ. Φουρθιώτης αλλά και εκείνοι που του επέτρεψαν να έχει αποκλειστική αστυνομική φύλαξη.

Και κάπως έτσι σε λίγες μόνο μέρες γέμισε πολλών η αρχική σελίδα με ειδήσεις, όπως ο «Καταγγελία ότι ο Μένιος Φουρθιώτης χρησιμοποιεί πλαστή ταυτότητα της ΕΣΗΕΑ» ή «Μήνυση ΕΣΗΕΑ σε Μένιο Φουρθιώτη για τις πλαστές ταυτότητες». Μάλιστα, ήθελε να γίνει και κοινοβουλευτικός συντάκτης ο κ. Φουρθιώτης, χρησιμοποιώντας την πλαστή ταυτότητα της ΕΣΗΕΑ. Αυτή τη στιγμή, η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης και εύχομαι να αποδοθούν ευθύνες, όχι μόνο στον κ. Φουρθιώτη, αλλά και σε όσους γνώριζαν και τον κάλυπταν.

*Νίκος Γκάγιας

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα