Αγγελούδης: «Η πόλη γυρνά σελίδα στην καθαριότητα. Λίγο μετά το Πάσχα το πάρκινγκ στη Νέα Ελβετία»

Σε συνέντευξη τύπου, ο δήμαρχος παρουσίασε τα νέα μηχανήματα που ήρθαν στο πλαίσιο σύμβασης με ιδιώτη και έκανε απολογισμό για πράσινο και αναπλάσεις

Κωστής Κοτσώνης
αγγελούδης-η-πόλη-γυρνά-σελίδα-στην-κ-1303939
Κωστής Κοτσώνης

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, με αφορμή την παραλαβή και ενεργοποίηση της σύμβασης με ιδιώτη για την καθαριότητα, καθώς και άλλα θέματα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ασφαλτοστρώσεις και πάρκινγκ στο μετρό Νέα Ελεβτίας

Στο πλαίσιο της συνέντευξης, ο κ. Αγγελούδης προανήγγειλε ότι ο χώρος στάθμευσης στον τερματικό του μετρό Νέα Ελβετία αναμένεται να αλφατοστρωθεί και ηλεκτροφωτιστεί την περίοδο του Πάσχα, ώστε μετά να παραδοθεί στους πολίτες. Τόνισε ότι έγινε σε συνεργασία με την περιφέρεια, ευχαριστώντας τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Γιουτίκα.

Επίσης, ανέφερε ότι ξεκινά η ασφαλτόστρωση στη Β. Γεωργίου αρχές της επόμενης εβδομάδα. Για τη δε Β. Όλγας, δήλωσε ότι προβλέπονται το επόμενο διάστημα παρεμβάσεις στην αποχέτευση από την ΕΥΑΘ, άρα προς το παρόν δεν θα είχε νόημα να γίνει ασφαλτόστρωση.

Αναπλάσεις, πεζοδρόμια και Πλατεία Ελευθερίας

Αύριο αναμένεται, σύμφωνα με το δήμαρχο, η παράδοση μίας παιδικής χαράς με μια μικρή ανάπλαση στο πάρκο Καούδη, χορηγία της οικογένειας Παπαγεωργίου. Επίσης, μέσα στο επόμενο δίμηνο-τρίμηνο θα παραδοθεί η παιδική χαρά και στο Πεδίο του Άρεως.

Παράλληλα, πολύ σύντομα αναμένεται και η παράδοση της ανάπλασης στη ΄Β Κοινότητα, της περιοχής μεταξύ των οδών Μοναστηρίου – 26ης Οκτωβρίου – Αισώπου – Ταντάλου – Σαπφούς.

Για την Πλατεία Ελευθερίας, ο δήμαρχος ανέφερε ότι μίλησε με τον ανάδοχο και του μετέφερε ότι εντός 10 ημερών από την υπογραφή μπορούν να ξεκινήσουν τα έργα. Το πάρκινγκ θα εκκενωθεί περίπου μία βδομάδα πριν την έναρξη των εργασιών.

Για την ανάπλαση των 10 εμπορικών δρόμων, είπε ότι, μετά την Εγνατία και την Μπότσαρη, θα ακολουθήσουν έργα σε Ολύμπου και Κολωνιάρη.

Έργα στο Καπάνι

«Σκέφτηκα να πάω στον εισαγγελέα, μέχρι και να κάνω κατάληψη στα γραφεία του εργολάβου!», είπε χαριτολογώντας ο δήμαρχος. «Αν τον βγάλουμε από το έργο, θα πρέπει να κάνουμε πάλι προκήρυξη και να περιμένουμε άλλον έναν-ενάμιση χρόνο. Έχω πει να πηγαίνουν κάθε μέρα οι επόπτες του έργου και να καταγράφουν την εξέλιξη και την παρουσία του προσωπικού. Είπαμε ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση, μετά θα αρχίσουν να εφαρμόζονται οι ρήτρες».

Επίσης, ανήγγειλε ότι τη Δευτέρα θα δει τους καταστηματάρχες στο δημαρχείο.

Σχολική στέγη

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα που εξαγγέλθηκε προχθές στο δημοτικό συμβούλιο για τη σχολική στέγη, τονίζοτας ότι αρχίζει άμεσα η ανακαίνιση σε 10 σχολεία.

«Έχουμε μεγάλη ικανοποίηση που το πρόγραμμα αυτό προέρχεται από το Δήμο, είναι έτοιμο και χρηματοδοτημένο», πρόσθεσε.

Πράσινο

Ακόμα, ανακοίνωσε στην παραλαβή κάποιων μεγάλων δέντρων από χορηγία, στο πλαίσιο των ευρύτερων πρωτοβουλιών για δεντροφυτεύσεις. Τόνισε ότι τα δέντρα είναι πλέον εγκεκριμένα από το Δασαρχείο ως προς την αντοχή και την καταλληλότητά τους για τον αστικό ιστό.

Καθαριότητα

Όσον αφορά την καθαριότητα, έκανε λόγο για «νέα εποχή στην καθαριότητα. Μπαίνουμε στο αυτονόητο, σε μια μηχανοκίνητη εποχή με προσθήκη 23 μηχανημάτων, στην πλειοψηφία τους ηλεκτρικά σάρωθρα. Την πρώτη χρονιά ανατάσσουμε την αποκομιδή, είχαμε πει. Τώρα περνάμε στην επόμενη φάση, να θέσουμε μηχανοκίνητα μέσα για το σάρωμα. Την επόμενη χρονιά, θέλουμε να σχεδιάσουμε την τρίτη φάση, ένα νέο μοντέλο αποκομιδής, στη βάση ευρωπαϊκών προτύπων. Θα προηγηθεί μία πιλοτική φάση».

Για τα ογκώδη, παραδέχτηκε ότι παρά τις μεγάλες προσπάθειες, η βελτίωση δεν είναι αναμενόμενη. «Σε συγκεκριμένες περιοχές πέφτουν συνέχεια πρόστιμα κλιμακωτά, ανάλογα με τα κυβικά μέτρα ογκωδών. Πλέον χρησιμοποιούνται μέχρι και κάμερες από παρακείμενα καταστήματα, για να βρεθούν οι παραβάτες».

Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου, έγινε από τον κ. Αγγελούδη και τον αντιδήμαρχο καθαριότητας Γιώργο Δημαρέλο παρουσίαση των νέων μηχανημάτων καθαριότητας που προβλέπει η σύμβαση του Δήμου Θεσσαλονίκης με ιδιώτη. Στην παρουσίαση παρέστησαν επίσης εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας, ανάμεσά τους και οι επόπτες γειτονιάς που λειτουργούν σε επίπεδο καταγραφής προβλημάτων σε όλες τις δημοτικές κοινότητες.

Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους, ο κ. Αγγελούδης είπε: «Είχατε τρία μηχανήματα, τώρα έχετε 23. Ανάμεσά τους 10 φορτηγά για ογκώδη, εκ των οποίων τα τέσσερα είναι μισθωμένα και τα άλλα έξι του Δήμου. Σας δίνω σςυγχαρητήρια για τη δουλειά σας. Η πόλη έχει γυρίσει σελίδα αλλά έχουμε πάρα πολλή δουλειά. Σήμερα γυρίζουμε τη δεύτερη σελίδα. Είστε απευθειας συνεργατες δικοί μου και του αντιδημάρχου».

Επιπλέον, ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι από το Σεπτέμβριο θα έρθουν αλλα 100 άτομα προσωπικό, μεταξύ άλλων από το πρόγραμμα 55+ του ΟΑΕΔ, ενώ πριν το καλοκαίρι αναμένεται να αξιοποιηθούν, ενόψει του καλοκαιριού, και τα νέα καδοπλυντήρια που προβλέπει η σύμβαση.

Τέλος, ζήτησε από τους επόπτες να καταγράφουν τα προβλήματα και να είναι ο ενδιάμεσος κρίκος ανάμεσα στον πολίτη και τις υπηρεσίες. «Είστε εδώ σε ένα πλαίσιο συζήτησης με τους δημότες, όχι απλώς ως ελεγκτικοί μηχανισμοί».

Θαλάσσια συγκοινωνία και τραμ

Για τη θαλάσσια συγκοινωνία, είπε: «Το έργο ετέθη στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς. Δεν ειναι συγκοινωνία, όπως θέλουν κάποιοι να ισχυρίζονται απλά. Είναι η βιώσιμη ανάπτυξη του Θερμαϊκού, με έξι σταθμούς από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και με πόρους όχι της πολιτείας για μετρό -την απόλυτη προτεραιότητά μας πάντα- ή οτιδήποτε άλλο. Και φυσικά, είναι και ένα συμπληρωματικό συγκοινωνιακό μέσο. Περιμένουμε απαντήσεις από την κυβέρνηση. Θα μου επιτρέψετε, μέχρι να πάρω την απάντηση, να μην μπω σε έναν ακόμα διάλογο απο αυτούς που διχάζουν την πόλη. Είχα μία επικοινωνία με τον κ. Κυρανάκη, που του εξήγησα όσα προηγήθηκαν με τους συναδέλφους του».

Απαντώντας σε ερώτηση της Parallaxi, ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στη δημιουργία γραμμής τραμ, δήλωσε: «Το τραμ είναι ένα μέσο που το πιστεύουμε. Τονίζουμε ότι πρέπει άμεσα το μετρό να πάει στα δυτικά και επίσης προτεραιότητα είναι -το λέγαμε και με τον κ. Γιουτίκα- να γίνει ο δυτικός προαστιακός. Κατανοούμε ότι τα χρήματα είναι περιορισμένα. Άρα, η πρωτοβουλία μας με τον κ. Τζιτζικώστα ήτανε να διερευνηθεί η χρηματοδότηση της πλήρους γραμμούς του τραμ όχι από ΕΣΠΑ ή εθνικούς πόρους, γιατί αυτοί πρέπει να πάνε στο μετρό. Εφόσον πάρουμε θετική απάντηση, τότε θα αρχίσουμε τους σχεδιασμούς».

Όσον αφορά τα σχέδια για τη σύνδεση του αεροδρομίου με μέστο σταθερής τροχιάς (μετρό ή τραμ), διευκρίνισε: «Αφού δηλώθηκε στο παρελθόν (σημ: από τον Υφυπουργό Μεταφορών, Νίκο Ταχιάο) ότι δεν είναι προτεραιότητα η σύνδεση του αεροδρομίου με μετρό, θα μπορούσε σε πρώτη φάση, ως μία σκέψη, να συνδεθεί με το τραμ ο τερματικός της Μίκρας, μέχρι να δουν τι θα γίνει, και μετά με τους πόρους που διεκδικούμε να δούμε τη συνέχισή του. Δεν σκοπεύουμε να περιορίσουμε το τραμ μόνο στο τμήμα Μίκρα-αεροδρόμιο, αλλά σκοπεύουμε να σταδιοποιήσουμε την πρότασή μας και να την προχωρήσουμε βήμα-βήμα».

Ανάπλαση ΔΕΘ

Ο δήμαρχος κλήθηκε, επίσης, από την Parallaxi, να σχολιάσει παλιότερο δημοσίευμα από την ιστοσελίδα της παράταξής του για την ανάπλαση της ΔΕΘ, στο οποίο ζητούσε τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στο μεγαλύτερο μέρος του σημερινού οικοπέδου με «ένα εκθεσιακό κέντρο, ικανό να φιλοξενεί θεματικά εκθεσιακά γεγονότα περιορισμένης όχλησης και ήπιου περιβαλλοντικού αποτυπώματος», και παράλληλα ζητούσε «στην περιαστική ζώνη της πόλης, με διασφαλισμένη την καλή οδική και συγκοινωνιακή σύνδεση, να δημιουργηθεί η νέα ΔΕΘ, ένα σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο, ικανό να φιλοξενεί εκθεσιακά γεγονότα μεγάλης κλίμακας, με δυνατότητες επέκτασης και μεγάλους υπαίθριους χώρους στάθμευσης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ανάπλαση ΔΕΘΑς μιλήσουμε για τη ΔΕΘ

Υποστήριξε ότι ο ίδιος και τα στελέχη του υπήρξαν σταθεροί στις απόψεις τους, δηλώνοντας ότι «αντίθετα, κάποιοι αλλάξανε γνώμη και από πρωτεργάτες της ανάπλασης γίναν πρωτεργάτες της μεταφοράς στη Σίνδο, χωρίς το πού και το πότε να το λέει κανείς. Εμείς είχαμε πει προεκλογικά ότι προσδοκούμε σε μία έκθεση ήπιων και βιώσιμων εκθεσιακών δράσεων με μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο, και εφόσον υπάρχει ανάγκη να αναπτυχθεί η έκθεση, τότε να γίνει στο περιαστικό μέρος της πόλης. Δεν μιλήσαμε ποτέ για τη Σίνδο, γιατί ξέρουμε ότι εκεί δεν υπάρχει μέλλον. Όλες οι εκθέσεις αναπτύσσονται κοντά σε αεροδρόμια.

»Αν με αυτό το δημοσίευμα λέτε ότι είχα συμφωνήσει να φύγει η έκθεση εκτός πόλης, σας λέω ότι δεν συμφώνησα ούτε συμφωνώ και τώρα. Όσοι εισηγούνται για τη Σίνδο ουσιαστικά ζητάνε να μείνουμε για άλλα 20 χρόνια με την τωρινή τραγική κατάσταση. Αν θέλει κάποιος να κάνει μια πρόταση, πρέπει να λέει το πού, το πότε, το πώς θα χρηματοδοτηθεί και να παλέψουμε να βρούμε αυτά τα χρήματα. Εγώ δεν άκουσα κάτι τέτοιο στην πρόταση όσων λένε να φύγει η ΔΕΘ».

Επανέλαβε ότι η διοίκησή του, με τη βοήθεια του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Πρόδρομου Νικηφορίδη, επεξεργάστηκε εκτεταμένα το σχέδιο ανάπλασης, με αποτέλεσμα να μειωθεί κατά 6 στρέμματα η δόμηση και να αυξηθεί το πράσινο σε 4.000 δέντρα. Παράλληλα, κάλεσε και σήμερα τους συναδέλφους από τις υπόλοιπες παρατάξεις σε ενότητα και σε αποφυγή των συνεχών διενέξεων, «για να μην κάνουν πάρτι οι… Αθηναίοι», όπως είπε με νόημα. «Διεκδικούμε το Γ.Σ.Σ. και ακόμα και τώρα παλεύουμε για ακόμα μικρότερη δόμηση».

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της διοίκησης υποστηρίζει την παραμονή της ΔΕΘ στο κέντρο, με δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου μέχρι και 200 στρέμματα στο νότιο μέρος του οικοπέδου, στα 12 στρέμματα της Αγίας Φωτεινής και στη σημερινή έκταση του Γ.Σ.Σ., του Πεδίου του Άρεως και του πάρκου του Ξαρχάκου.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα