Featured

Οι θάνατοι που σημάδεψαν το 2020

Aυτά είναι τα σημαντικότερα πρόσωπα που έφυγαν από την ζωή το 2020. 

Parallaxi
οι-θάνατοι-που-σημάδεψαν-το-2020-599115
Parallaxi

Το 2020 ήταν μία χρονιά που σημάδεψε την ιστορία με διάφορους τρόπους. Φέτος έφυγαν από την ζωή σπουδαίοι άνθρωποι που ρίζωσαν ο καθένας στον τομέα του και ξεχώρισαν για το έργο τους. Aυτά είναι τα σημαντικότερα πρόσωπα που έφυγαν από την ζωή το 2020.

Έρευνα: Μυρτώ Τούλα – Νίκος Γκάγιας

Ιανουάριος: 

-3: Γιώργος Μουστάκας, 83 ετών, εμπνευστής και δημιουργός της εταιρίας, υπήρξε από τους πρώτους που ασχολήθηκαν με την κατασκευή και εμπορία παιδικών παιχνιδιών στην Ελλάδα.

-2: Τζον Μπαλντεσάρι, 88 ετών, γνωστός εννοιολογικός καλλιτέχνης ο οποίος ανέδειξε το Λος Άντζελες σε παγκόσμια πρωτεύουσα της τέχνης. Υπήρξε ηγετική μορφή του κινήματος της Εννοιολογίας και σύστησε ένα αλλιώτικο στιλ, που έδωσε έμφαση στις ιδέες έναντι των εικόνων. Ο ίδιος αμφισβήτησε την παραδοσιακή αντίληψη τού τι είναι υψηλή τέχνη. Έμπνευσή του αποτέλεσε η Ιστορία της Τέχνης.

-5: Έρρικα Μπρόγιερ, 77 ετών, έχασε την μάχη με τον καρκίνο. Η Μπρόγιερ συμμετείχε σε πολλές ταινίες της Φίνος Φιλμς, έγινε γνωστή όμως μέσα από τη συμμετοχή της στην “Παριζιάνα” .Υπήρξε παντρεμένη με τον Κώστα Βουτσά και μαζί του απέκτησε μια κόρη, την Σάντρα. Ο δεύτερος γάμος της ήταν με τον Γιάννη Μαρινάκη.

-21: Κατερίνα Αγγελάκη-Ρούκ, 80 ετών, μια από τις πιο επιδραστικές φιγούρες της ελληνικής ποίησης, μετέφρασε μεγάλους ποιητές του κόσμου. Αχμάτοβα, Πούσκιν και Μαγιακόφσκι, έχει εκδώσει περίπου 20 ποιητικές συλλογές, έχει δώσει διαλέξεις και διάβασε ποιήματά της σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και Καναδά.Το έργο της έχει μεταφραστεί σε περισσότερες των δέκα γλωσσών και ποιήματα της εμπεριέχονται σε λογοτεχνικές ανθολογίες.

-26: Kobe Bryant, 41 ετών, σε αεροπορικό δυστύχημα. Ήταν Αμερικανός πρώην καλαθοσφαιριστής. Αγωνιζόταν στη θέση του σούτινγκ γκαρντ για την ομάδα των Λος Άντζελες Λέικερς του ΝΒΑ. Είχε ύψος 1,98 μέτρα και βάρος 98 κιλά. Επιλέχθηκε στο νούμερο 13 του NBA Draft του 1996 από τους Σάρλοτ Χόρνετς. Αγωνίζοταν όλα τα χρόνια της καριέρας του (20) στους Los Angeles Lakers και φορούσε τους αριθμούς 8 και 24 (και οι 2 αποσύρθηκαν προς τιμήν του το 2017 από το franchise των Lakers). Έχει ρεκόρ καριέρας 81 πόντους που σημείωσε τον Ιανουάριο του 2006 κόντρα στους Τορόντο Ράπτορς, ενώ το 2016 στο τελευταίο του παιχνίδι σε ηλικία 38 ετών και 234 ημερών σημείωσε 60 πόντους, απόδοση που αποτελεί ρεκόρ πόντων σε τελευταίο αγώνα καριέρας στο ΝΒΑ. Με αυτό επίσης έγινε ο γηραιοτερος παίχτης που κατάφερε να πετύχει 60 πόντους.

-28:Γιώργος Κοτανίδης, 74 ετών, σκηνοθέτης και συγγραφέας. Ασχολήθηκε κυρίως με τη δημιουργία του φοιτητικού θεάτρου και της κινηματογραφικής λέσχης (ΦΟΘΚ). Με την επιβολή της δικτατορίας, άφησε το πανεπιστήμιο και κατέβηκε στην Αθήνα για να γίνει ηθοποιός. Το 2004 ίδρυσε το θίασο Σαλτιμπάγκοι. Στον κινηματογράφο έπαιξε σημαντικούς ρόλους σε ελληνικές και διεθνείς παραγωγές. Έκανε επίσης οικολογικές και ιστορικές εκπομπές στο ραδιόφωνο. Έχοντας πολιτικοποιηθεί από πολύ νέος, στη διάρκεια της δικτατορίας συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα ενταγμένος στο Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κίνημα Ελλάδας (ΕΚΚΕ) και σε άλλους πολιτικούς φορείς, όπως η Ελληνο­ευρ­ωπαϊκή Κίνηση Νέων (ΕΚΙΝ). Για τη δράση του συνελήφθη επανειλημμένα, φυλακίστηκε και βασανίστηκε.

-29: Γιάννης Τσεκλένης, 82 ετών, κορυφαίος Έλληνας σχεδιαστής μόδας του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα. Ο Γιάννης Τσεκλένης είχε δωρίσει το σύνολο των συλλογών του στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Β. Παπαντωνίου» και έργα του έλαβαν μέρος σε πολλές αναδρομικές εκθέσεις, όπως «Γιάννης Τσεκλένης – Ένας Έλληνας σχεδιαστής μόδας», στο Θέατρο Θησείο στην Aθήνα, «6 ‘Παγκόσμιοι’ Έλληνες σχεδιαστές» στο Ζάππειο, στο Λονδίνο και τη Λευκωσία και την πρόσφατη «Tseklenis. Τα χρόνια της μόδας» στο Ναύπλιο.Ο Γιάννης Τσεκλένης ετοίμαζε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση στο τέλος του χρόνου, η οποία και θα γίνει προς τιμήν του από τους φορείς που την είχαν αναλάβει. Για το έργο του είχε λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις ανάμεσα στις οποίες τον Αργυρό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος, το Χρυσό Μετάλλιο της Μόδας από το Ελληνικό Ινστιτούτο Μόδας, την Κόρη των Κυκλάδων από το Ελληνικό Κέντρο Μόδας και το βραβείο Δίολκος της Ελληνικής Ακαδημίας Marketing.

Εικόνα αρχείου

Φεβρουάριος: 

-3: Δημήτρης Τσούτσης, 88 ετών, ηθοποιός ο οποίος έμεινε στη μνήμη του τηλεοπτικού κοινού και μέσα από τον ρόλο του στη σειρά «Λαβ Σόρρυ» (όπου υποδυόταν τον νονό της Λίλης) αλλά και στον απολαυστικό ρόλο του Νικηφόρου Κασιμάτη, του καναλάρχη και φλερτ της Ντένης Μαρκορά. Ο Δημήτρης Τσούτσης ήταν επί σειρά ετών ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου με δεκάδες συμμετοχές σε παραστάσεις, ενώ είχε σαν χόμπι τη ζωγραφική, έχοντας κάνει και ατομικές εκθέσεις. Πρόσφατα είχε κυκλοφορήσει το βιβλίο του με τίτλο «To whom It may concern», με 272 μικρά κείμενα σχετικά με το θέατρο, την καθημερινότητα, την ιστορία, τις μακαρονάδες, τις προσωπικές μου εμπειρίες και αναμνήσεις, την πολιτική, την γραμματική, το συντακτικό, την φιλία, τον έρωτα, το σεξ, τη ζωή.

-5: Κερκ Ντάγκλας, 103 ετών, ηθοποιός, παραγωγός και σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου, εμβληματική μορφή μιας χρυσής εποχής για το Χόλιγουντ, πολλές ερμηνείες του οποίου θεωρούνται κλασικές, όπως αυτή στην ταινία Σπάρτακος. Ο Κερκ Ντάγκλας έπαιξε τις επτά δεκαετίες της καριέρας του σε περίπου εκατό ταινίες, ανάμεσά τους στη μεταφορά του βιβλίου «Είκοσι χιλιάδες λεύγες κάτω από τη θάλασσα» του Ιουλίου Βερν (1954), αλλά και φιλμ γουέστερν, δραματικές, αστυνομικές, πολεμικές ταινίες, πολύ συχνά στον ρόλο του σκληρού.

-11: Κλέαρχος Τσαουσίδης73 ετών, έχασε την μάχη με τον καρκίνο. Δημοσιογράφος ’74 – ’76, διετέλεσε για δύο θητείες πρόεδρος του πρώτου μεταδικτατορικού Συλλόγου Φοιτητών Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ. Συνελήφθη για τις ιδέες του και φυλακίστηκε στη διάρκεια της δικτατορίας. Πρωτοστάτησε στην κατάληψη του Πολυτεχνείου στην Θεσσαλονίκη το Νοέμβριο του 1973. Υπήρξε επί σειρά ετών (1983 – 88) ανταποκριτής της εφημερίδας ΠΟΝΤΙΚΙ, της Σουηδικής Ραδιοφωνίας και από πέρσι συνεργάτης της Ντόιτσε Βέλλε.

-21: Βαγγέλης Πλοιός, 83 ετών, ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Tο 1953 έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη σκηνή του Θεάτρου «Ρεξ» σε χορόδραμα της Έλλης Ζουρούδη. Διδάχτηκε υποκριτική από το Δημήτρη Ροντήρη και μαθήματα φωνητικής και σολφέζ από τον Ζοζέφ Ριτσιάρδη. Το 1956 απέκτησε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ως εξαιρετικό ταλέντο και άρχισε τη θεατρική του καριέρα.Έχει υπηρετήσει σε όλα τα είδη θεάματος, Επίσης, συνεργάστηκε για πολλά χρόνια με τον θεατρικό επιχειρηματία Βασίλη Μπουρνέλλη στα θέατρα

-22: Κική Δημουλά 89 ετών, η σπουδαιότερη Ελληνίδα ποιήτρια του καιρού μας.H Κική Δημουλά γεννήθηκε το 1931 στην Αθήνα με αληθινό της όνομα το Βασιλική Ρόδου. Παντρεύτηκε τον μαθηματικό και ποιητή Άθω Δημουλά, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά. Εργάστηκε ως υπάλληλος στην Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι το 1973. Στη δεκαετία του εξήντα ασχολήθηκε και με τη δημοσιογραφία και τη συνέντευξη όπως αυτή με το Σταύρο Ξαρχάκο. Θεωρείται και δίκαια η σπουδαιότερη ποιήτρια της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς.Έχει εκδώσει 14 συλλογές. Το έργο της βρίθει χιούμορ, αυτοσαρκασμού, ενός παράξενου φλερτ με την καθαρεύουσα, μιας παρούσας θλίψης, και πολλών γλωσσοπλαστικών ευρήματων. Αγαπημένα θέματα που πραγματεύτηκε υπήρξαν η απουσία, η φθορά, η απώλεια, ο χρόνος, η μοναξιά.

-24: Γιάννης Δάλλας, 96 ετών, νεοελληνιστής συγγραφέας, δοκιμιογράφος, πανεπιστημιακός δάσκαλος και μεταφραστής έργων της αρχαίας γραμματείας.Το ποιητικό του έργο φαίνεται να συγγενεύει με τον Μίλτο Σαχτούρη και τον Τάκη Σινόπουλο διατηρεί με τρόπο κατορθωμένο τον αυτοδύναμο χαρακτήρα του. Στα ποιήματά του υπάρχει το στοιχείο της φυσιολατρείας, αλλά και του παράλογου, κατά τον Λίνο Πολίτη. Κατά τον Mario Vitti o Δάλλας “ξεκίνησε με θέματα κοινωνικά, ακόμη παρόντα στην Απόπειρα Μυθολογίας (1952), όπου το κακό είναι παντοδύναμο και φρικιαστικό.

-26: Κώστας Βουτσάς, 88 ετών, ηθοποιός. Το πραγματικό όνομα του Κώστα Βουτσά είναι Σαββόπουλος. Κατά την περίοδο του εμφυλίου ήταν οργανωμένος στα “Αετόπουλα” της αριστεράς και μοίραζε προκηρύξεις. Άρχισε να παίζει μικρούς ρόλους σε διάφορες θεατρικές παραστάσεις. Η πρώτη του σοβαρή κινηματογραφική εμφάνιση γίνεται το 1953 στην ταινία “Ο Μπαμπάς εκπαιδεύεται”. Το 1961 εμφανίζεται σε δυο ταινίες της Φίνος Φιλμ, “Η Αλίκη στο Ναυτικό” του Αλέκου Σακελλάριου και “Ο σκληρός άνδρας” του Γιάννη Δαλιανίδη. Την δεκαετία του ΄60, ο Κώστας Βουτσάς καθιερώνεται ως ένας από τους πιο απολαυστικούς κωμικούς και πρωταγωνιστεί σε περίπου εβδομήντα ταινίες. Το χαρακτηριστικό του μπρίο, το ύφος του, το πληθωρικό παίξιμο του, του χαρίζουν ρόλους στις πιο θρυλικές κωμικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Με την Φίνος Φιλμ γυρίζει πάνω από τριάντα ταινίες.

Εικόνα στιγμιότυπο βίντεο Youtube The Dot

-27: Άλκη Ζέη, 97 ετών, σπουδαία Ελληνίδα των γραμμάτων. Κατά την περίοδο της κατοχής έχει δηλώσει πως είχε ενταχθεί στην ΕΠΟΝ, παρακινούμενη από την Διδώ Σωτηρίου. Παράλληλα σπούδασε φιλοσοφία του θεάτρου στην Φιλοσοφική του πανεπιστημίου των Αθηνών και υποκριτική στη δραματική σχολή του Εθνικού Ωδείου Αθηνών. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην ΕΣΣΔ συνέχισε το γράψιμο και μια σειρά παιδικών διηγημάτων της δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό για τους νέους Νεανική Φωνή, που είχε ως συντακτική επιτροπή τον Μάριο Πλωρίτη, τον Τάσο Λιγνάδη και τον Κωστή Σκαλιώρα. Το πρώτο της μυθιστόρημα, το αυτοβιογραφικό «Το καπλάνι της βιτρίνας», γράφτηκε το 1963 ενώ ήταν στη Μόσχα. Αποτελεί έργο – σταθμό στην ελληνική παιδική λογοτεχνία, όντας το πρώτο ίσως παιδικό βιβλίο με πολιτικές αναφορές, πιο συγκεκριμένα στη δικτατορία του Μεταξά.

Mάρτιος:

-4: Κατερίνα Ζιώγου, 49 ετών, έχασε την μάχη με τον καρκίνο. Η ηθοποιός έγινε ιδιαίτερα γνωστή και αγαπήθηκε στον ρόλο της “Ντορίτας” στην τηλεοπτική επιτυχία της σειράς Ντόλτσε Βίτα στο ΜΕGA το 1995, όπου και πρωταγωνιστούσε ως τηλεοπτική κόρη της Άννας Παναγιωτοπούλου. Συμμετείχε τηλεοπτικά στο «Safe sex» την σειρά «Πήρα κόκκινα γυαλιά» και το «Παππούδες εν δράσει» όπως και σε πολλές θεατρικές παραστάσεις. Τα τελευταία χρόνια η ηθοποιός είχε αποσυρθεί από την ενεργό δράση ενώ είχε και μια κόρη 15 ετών.

-15: Αλέκος Ουδινότης, 85 ετών, άφησε το στίγμα του ερμηνεύοντας εξαιρετικά ρόλους σε θέατρο και κινηματογράφο.Υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους πρωταγωνιστές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), από όπου ξεκίνησε τη συνεργασία το 1974 με την παράσταση «Ο βυσσινόκηπος» του Αντόν Τσέχωφ.

-21: Κένι Ρότζερς, 81 ετών, σταρ της μουσικής κάντρι Κένι Ρότζερς, με σταδιοδρομία άνω των 60 ετών στη μουσική σκηνή. Ο διάσημος τραγουδιστής της κάντρι, ο οποίος είχε γεννηθεί στο Τέξας, είναι γνωστός για μια σειρά από επιτυχίες, όπως οι: “The Gambler”, “Lucille” και “Islands in the Stream”.

-20: Πάνος Χατζηκουτσέλης, 74 ετών, ηθοποιός. Έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην τηλεόραση, στην σειρά «Αναδυόμενη», το 1978 από την ΥΕΝΕΔ. Συνέχισε την πορεία του στην τηλεόραση ως ένας εξαιρετικός καρατερίστας, σε εμβληματικές παραγωγές, όπως «Μαντάμ Σουσού», «Η ζωή του Αττίκ», φτάνοντας στο 1996. Εκεί μπήκε στην καρδιά όλων, ενσαρκώνοντας τον «Παπαπέτρου» στην σειρά «Εκείνες και Εγώ», στο πλάι του Γιάννη Μπέζου.

-24: Αλμπέρ Ουντερζό, 92 ετών, σκιτσογράφος και συνδημιουργός της σειράς κόμικ “Αστερίξ”.Η σειρά κόμικ, που ξεκίνησε το 1959, έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 111 γλώσσες και διαλέκτους, (μεταξύ των οποίων στην κρητική, την κυπριακή και την ποντιακή), ακόμα στα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά (γλώσσα η οποία είναι καλτ της σειράς προσδίδοντας έναν ρεαλιστικό τόνο). Έχει κάνει 280 εκατομμύρια πωλήσεις σε όλο τον κόσμο. Ίσως αποτελεί το πιο δημοφιλές γαλλικό κόμικ στον πλανήτη και οικείο ανάγνωσμα σε κατοίκους όλων των ηλικιών ανά την Ευρώπη.

-24: Μιχάλης Τσουκιάς, 65 ετών, συνιδρυτής Trekking Hellas, έχασε την ζωή του από κορωνοϊό Ο παγκόσμιας φήμης ορειβάτης νοσηλευόταν στην εντατική του νοσοκομείου «Σωτηρία» και κατέληξε, σε ηλικία 65 χρόνων, από τον Covid-19

-27: Αντώνης Παπαδόπουλος, 64 ετών, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας από το 1999 και μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.  Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στη Σοβιετική Ένωση. Σκηνοθέτης μικρού και μεγάλου μήκους ταινιών και ταινιών ντοκιμαντέρ.  Σκηνοθέτης μικρού και μεγάλου μήκους ταινιών και ταινιών ντοκιμαντέρ. Μέλος της Ευρωπαικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και Καλλιτεχνικός. Συνέδεσε το όνομα του με την τελευταία δεκαετία και την διεθνοποίηση του Φεστιβάλ.

-27: Τζόζεφ Λάουρι, 98 ετών, συναγωνιστής του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ στο κίνημα για ίσα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1960. Ο Λάουρι έλαβε το προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, την κορυφαία τιμητική διάκριση για τους πολίτες στις ΗΠΑ, από τον Μπαράκ Ομπάμα, το 2009, λίγους μήνες αφότου έκανε αγιασμό στην τελετή ορκωμοσίας του. Υπήρξε πρόεδρος της Συνόδου της Χριστιανικής Ηγεσίας του Νότου, οργάνωσης που ίδρυσε το 1957 ο Κινγκ, καθώς το κίνημα για φυλετική και κοινωνική ισότητα εισερχόταν σε νέα εποχή και οι κινητοποιήσεις του εντείνονταν, με μποϊκοτάζ των λεωφορείων. Παρέμεινε για είκοσι χρόνια επικεφαλής αυτής της οργάνωσης, που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη σταδιακή κατάργηση του φυλετικού διαχωρισμού, πριν εντέλει αποσυρθεί το 1998.

πηγή: AP

30: Μανώλης Γλέζος, 98 ετών, εμβληματική μορφή της Αριστεράς αλλά και της αντίστασης κατά των ναζί κατακτητών στη διάρκεια της κατοχής, ο Μανώλης Γλέζος γεννήθηκε στην Απείρανθο, το ορεινό χωριό της Νάξου, στις 9 Σεπτεμβρίου 1922, το οποίο και «προίκισε» με μια μοναδική συλλογή πετρωμάτων από όλον τον κόσμο. Η πλέον τολμηρή ενέργεια ήταν εκείνη της νύχτας της 30ής προς την 31η Μαΐου 1941, όταν μαζί με τον Απόστολο Σάντα, σκαρφάλωσαν στα βράχια της Ακρόπολης, κατέβασαν από εκεί το μισητό σύμβολο του κατακτητή, τη σβάστικα, με μοναδικά τους «όπλα», ένα φαναράκι και ένα σουγιά.Στις εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου 1951, παρότι φυλακισμένος, εκλέχθηκε βουλευτής Αθηνών με την ΕΔΑ.Η τελευταία, ίσως, δημόσια παρουσία-παρέμβαση του Μ. Γλέζου, ήταν στη δίκη της Χρυσής Αυγής, το 2018, όταν με τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο Μανώλης Γλέζος πήγε και κάθισε στο πλευρό της μητέρας του, Μάγδας.

Απρίλιος: 

-3: Μπιλ Γουίδερς, 81 ετών,  διάσημος και εμβληματικός καλλιτέχνης της αμερικανικής σόουλ. Συνθέτης και τραγουδιστής, ο άνθρωπος που υπέγραψε μεταξύ άλλων τον “ύμνο” του Ain’t No Sunshine. Ο Μπιλ Γουίδερς που έγραψε και ερμήνευσε τραγούδια μεσουρανώντας στα 70s και τα 80s όπως τα “ Lean On Me, ” “Lovely Day” και  “Ain’t No Sunshine, έχει κερδίσει τρεις φορές βραβείο Grammy και είχε περιληφθεί στην Rock and Roll Hall of Fame το 2015.

-6: Όνορ Μπλάκμαν, 94 ετών, έγινε παγκοσμίως γνωστή ως το «κορίτσι» του Τζέιμς Μποντ «Πούσι Γκαλόρ» τη δεκαετία του 1960. Η Μπλάκμαν ερμήνευσε τον ρόλο της Πούσι Γκαλόρ στην ταινία «Τζέιμς Μποντ, Πράκτωρ 007 εναντίον Χρυσοδάκτυλου» του 1964. Το 1961 είχε πρωταγωνιστήσει στην τηλεοπτική, κατασκοπευτική σειρά «Οι εκδικητές».

-8: Τζον Πράιν, 73 ετών, τραγουδιστής-τραγουδοποιός της κάντρι και φολκ μουσικής, οΤζον Πράιν πέθανε από επιπλοκές του κορονοϊού. Για τα τραγούδια του ο Τζον Πράιν τιμήθηκε από τα Americana Music Awards, το Hall of Fame των Τραγουδοποιών του Νάσβιλ και πολλούς ακόμη θεσμούς. Κέρδισε Grammy στην κατηγορία Καλύτερο Σύγχρονο Φολκ Άλμπουμ το 1992 και το 2006 με τα «Missing Years» και «Fair & Square». Επέστρεψε το 2018 με το πρώτο του άλμπουμ σε 13 χρόνια, «The Tree of Forgiveness».

-11: Περικλής Κοροβέσης, 78 ετών, λογοτέχνης, ποιητής, ακτιβιστής και πολιτικός. Ο ίδιος ήταν μεγάλος αγωνιστής της Αριστεράς και μάλιστα φυλακίστηκε και εξορίστηκε επί Xούντας. Στο πρώτο και γνωστότερο βιβλίο του, Ανθρωποφύλακες (1969), περιγράφονται τα βασανιστήρια στα οποία προέβαινε η Χούντα, αλλά και όσα αυτός βίωσε. Άλλα βιβλία του είναι η Αριστερή Ανακύκλωση, Η πολιτική βία είναι πάντοτε φασιστική, Στο κέντρο του περιθωρίου, οι Παράπλευρες καθημερινές απώλειες, οι Γυναίκες ευσεβείς του πάθους και άλλα.

-17: Μπράιαν Ντένεχι, 81 ετών, κορυφαίος ηθοποιός και κάτοχος δύο βραβείων Τόνι. Ο Ντένεχι κέρδισε το πρώτο του Tony για την ερμηνεία του στον «Θάνατο του Εμποράκου» του Άρθουρ Μίλερ  το 1999 και το δεύτερο για την ερμηνεία του στο «Ταξίδι μιας μεγάλης ημέρας μέσα στη νύχτα» το 2003. Έκανε τη μεγάλη του εμφάνιση στην τηλεόραση και το σινεμά το 1977. Μεταξύ των παραγωγών, στις οποίες συμμετείχε τα “Kojak”, “MASH” και “” Lou Grant “. Αξέχαστη παραμένει η ερμηνεία του στο “First Blood”, “Gorky Park” και “Silverado”. Θεωρείτο μοναδικός ερμηνευτής των έργων του Ευγένιου Ο’ Νιλ. Υπήρξε πέντε φορές υποψήφιος για βραβείο Emmy. Μάλιστα, το 2001 κέρδισε Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία του στην τηλεοπτική μεταφορά «Ο Θάνατος του Εμποράκου».

-17: Κριστόφ, 74 ετών, ερμηνευτής των μεγάλων επιτυχιών “Aline”, “Mots Bleus” και “Oh! Mon Amour”, πέθανε από επιπλοκές πνευμονικής νόσου. Ο δημιουργός, συνθέτης και ερμηνευτής κατείχε μια μοναδική θέση στο γαλλικό τραγούδι. Ο μουσικός που δεν σταματούσε να πειραματίζεται ήταν ιδιαίτερα σεβαστός από τη νέα γενιά. Η γαλλική εφημερίδα Le Parisien είχε γράψει κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του Κριστόφ ότι ο μουσικός είχε διαγνωστεί με κορωνοϊό, κάτι που ο ατζέντης του τραγουδιστή δεν είχε επιβεβαιώσει. Ο καλλιτέχνης γνώρισε την επιτυχία από το 1965 με το τραγούδι “Aline”.

-20: Μπάμπης Γιωτόπουλος, 89 ετών, ήταν Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου, της Τηλεόρασης και του σινεμά.Ήταν απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, πραγματοποιώντας την πρώτη του θεατρική εμφάνιση το 1960 στα 29 του χρόνια, ενώ ασχολήθηκε και με το ελεύθερο θέατρο. Πήρε μέρος, επίσης, σε αρκετές επιθεωρήσεις, ενώ συμμετείχε σε κινηματογραφικά έργα και τηλεοπτικά σίριαλ.

-25: Έλλη Βοζικιάδου, 88 ετών. Eργάστηκε εκτός από ηθοποιός και ως σκηνοθέτης, συγγραφέας, ενδυματολόγος, ενώ ίδρυσε το θέατρο «Θυμέλη». Γεννήθηκε το 1932 στη Θεσσαλονίκη και αποφοίτησε από το Αμερικανικό Κολλέγιο Αθηνών και τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Σπούδασε επίσης στην Γαλλική Ακαδημία Αθηνών. Ενσάρκωνε ρόλους στο Εθνικό Θέατρο για 20 χρόνια. Μερικοί από τους ρόλους της ήταν: «Αυτό που ξέρει κάθε γυναίκα», «Ταξίδι αναψυχής» και «Ιερή φλόγα».

-26: Γιάννης Καραχισαρίδης, 65 ετών, ο σκηνοθέτης Γιάννης Καραχισαρίδης, αφήνοντας παρακαταθήκη δεκάδες θεατρικές παραστάσεις και το αποτύπωμά του στα ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης (2007-2014) και Βέροιας (1993-2002), όπου είχε διατελέσει καλλιτεχνικός διευθυντής, όπως και στο Ελληνικό Φεστιβάλ την περίοδο 2001-2006.Από το 1976 συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα και ελεύθερους θιάσους σε έργα Αριστοφάνη, Σαίξπηρ, Γκολντόνι, Μολιέρου, Λόρκα, Ντάριο Φο, Ξενόπουλου, Κορρέ, Κορομηλά κ.ά.

-28: Ζαννέτ Πηλού, 83 ετών, διακεκριμένη υψίφωνος η οποία διέγραψε μια σπουδαία καριέρα τόσο στην Εθνική Λυρική Σκηνή όσο και σε μεγάλα λυρικά θέατρα του εξωτερικού, ερμηνεύοντας δεκάδες πρωταγωνιστικούς ρόλους του ρεπερτορίου.Με την Εθνική Λυρική Σκηνή συνεργάστηκε την περίοδο 1969-1985 σε παραγωγές τόσο στο Θέατρο Ολύμπια όσο και στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Διέπρεψε ως Λιου (Τουραντότ), Σουζάννα (Οι γάμοι του Φίγκαρο), Τσο-Τσο-Σαν (Μαντάμα Μπαττερφλάι), Ντόννα Ελβίρα (Ντον Τζοβάννι), Δυσδαιμόνα (Οθέλλος) και Μαργαρίτα (Φάουστ).

Μαίος: 

-1: Γιώργος Ζαΐμης, 83 ετών, «χρυσός» Ολυμπιονίκης στην ιστιοπλοΐα. Είχε αναδειχθεί «χρυσός» Ολυμπιονίκης στην κατηγορία Dragon της ιστιοπλοΐας, μαζί με τον τότε διάδοχο Κωνσταντίνο και τον Οδυσσέα Εσκιντζόγλου, το 1960 στους Ολυμπιακούς αγώνες της Ρώμης. Το 1964 ο ίδιος κατέκτησε την 8η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο, με τους Εσκιντζόγλου και Μαγουλά. Ακόμη έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικό το 1968.

-3: Γιάννης Σειραδάκης, 72 ετών, υπήρξε εξαιρετικός επιστήμονας, καθηγητής αστροφυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της ερευνητικής ομάδας για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων .Εργάστηκε ερευνητικά στο Max-Planck-Institüt für Radioastronomie (Βόννη), στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο San Diego. Το 1985 εκλέχθηκε Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το 1995 ανέλαβε θέση του Καθηγητή, θέση έως τις 31 Αυγούστου 2015. Το Δεκέμβριο 2015, με απόφαση της Συγκλήτου, του απενεμήθη ο τίτλος του Ομότιμου Καθηγητή του ΑΠΘ.

-9: Little Richard, 87 ετών, ένας από τους πρωτοπόρους του αμερικανικού ροκ εν ρολ, γνωστός για τραγούδια όπως το “Tutti Frutti” και το “Long Tall Sally”και την ξέφρενη παρουσία του πάνω στη σκηνή. Ο Λιτλ Ρίτσαρντ, με πραγματικό όνομα Ρίτσαρντ Γουέιν Πένιμαν ήταν  Αμερικάνος μουσικός, τραγουδιστής και συνθέτης. Γνώρισε μεγάλη επιτυχία κατά την δεκαετία του ’50 και αποτέλεσε μεγάλη επιρροή για μουσικούς της ροκ μουσικής. Εντάχθηκε στο Rock and Roll Hall of Fame το 1986, όπως και στο Hall of Fame των συνθετών.

-12: Τζέρι Στίλερ, 92 ετών, βραβευμένος με Emmy, Αμερικανός ηθοποιός και κωμικός.Ο Τζέρι Στίλερ ήταν για πολλά χρόνια κωμικό ντουέτο με τη σύζυγό του Άνν Μίρα, η οποία πέθανε το 2015. Ήταν γνωστός για τον ρόλο του στις τηλεοπτικές κωμικές σειρές «Seinfeld» και «The King of Queens». Ο Στίλερ γνώρισε τη Μίρα σε κάστινγκ στη Νέα Υόρκη το 1953 και παντρεύτηκαν τον επόμενο χρόνο. Έκαναν περιοδεία στις ΗΠΑ ως ζευγάρι κωμικών και συμμετείχαν με περισσότερες από 30 εμφανίσεις στο The Ed Sullivan Show, το κορυφαίο ψυχαγωγικό πρόγραμμα του CBS. Το 2007 ο Στίλερ και η Μίρα απέκτησαν ένα κοινό αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλιγουντ.

-18: Μισέλ Πικολί, 94 ετών, Ο θρύλος του γαλλικού σινεμά, ο ηθοποιός Μισέλ Πικολί , γνωστός για τους ρόλους του στις ταινίες Le Mépris (Η Περιφρόνηση) , Les choses de la vie (Τα γεγονότα της ζωής) ή πιο πρόσφατα Habemus papam. Ο Μισέλ Πικολί αναδείχθηκε στην ταινία Le Mépris του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ (1963), στο θρυλικό ζευγάρι με την Μπριζίτ Μπαρντό, και έκτοτε η γοητευτική του φυσιογνωμία με τα δασώδη φρύδια κυριάρχησε σε περισσότερες από 150 ταινίες.

-25: Κυριάκος Ντελόπουλος, 87 ετών, Πεζογράφος, βιβλιοθηκονόμος, βιβλιογράφος, μεταφραστής, αφιέρωσε μεγάλο μέρος του συγγραφικού και ερευνητικού του έργου στη θεωρία της Βιβλιοθηκονομίας και της Βιβλιογραφίας, ενώ ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την παιδική λογοτεχνία, και ειδικότερα με τη μελέτη της παιδικής λογοτεχνίας του 19ου αιώνα. Βραβεύτηκε δύο φορές από την Ακαδημία Αθηνών (το 1995 για το έργο του «Παιδικά και νεανικά βιβλία» του 19ου αιώνα και το 2006 για το έργο του «Νεοελληνικά φιλολογικά ψευδώνυμα»), ενώ το 1998 τιμήθηκε με την ανώτατη διάκριση του Διεθνούς Rotary, το Paul Harris Fellow.

Κεντρική Εικόνα: www.oanagnostis.gr

-29: Μαρία Αναστασίου, είχε πάρει μέρος σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές, όπως: «7 θανάσιμες πεθερές – Η Πολίτισσα πεθερά», «Αχ Ελένη», «Δικαίωση», «Μια υπέροχη γλωσσού», «Τα παιδιά της Νιόβης», «Τα ψάθινα καπέλα», «Χωρικά ύδατα».

Ιούνιος: 

-6: Κωνσταντίνος Ξενάκης, 89 ετών, πρωτοπόρος της μεταμοντέρνας τέχνης. Γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου το 1931 και σπούδασε στο Παρίσι (1956-1961). Ο Κωνσταντίνος Ξενάκης χρησιμοποίησε στα έργα του γράμματα διαφόρων αλφαβήτων και ιδιαίτερα αντικείμενα και φυσικά ξεχώρισε γι’ αυτά. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο εικαστικός είχε δωρίσει μεγάλο μέρος του έργου του στις Σέρρες ώστε να δημιουργηθεί το Μουσείο «Κωνσταντίνος Ξενάκης» στο πρώην Στρατόπεδο Παπαλουκά.

ξενάκης

-8: Ασπασία Παπαθανασίου, 102 ετών, ταύτισε την θεατρική της πορεία με το αρχαίο δράμα, όχι μόνον ως ηθοποιός, αλλά και με τα γραπτά και τα κείμενά της.Η Ασπασία Παπαθανασίου πρωτοστάτησε στην αναβίωση του αρχαίου δράματος και μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα, το 1975 –είχε αυτοεξοριστει στο Λονδίνο κατά την διάρκεια της Χούντας, ίδρυσε τους «Δεσμούς» και μετέπειτα (1991), το Κέντρο Αρχαίου Δράματος. Η ίδια αφιέρωσε μεγάλο κομμάτι της ζωής της στην προαγωγή της θεωρητικής μελέτης και της έρευνας γύρω από το αρχαίο δράμα καθώς και στην ανάδειξη της κληρονομιάς του.

-19: Άννυ Πασπάτη, 76 ετών, έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη η ηθοποιός Άννυ Πασπάτη. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Γ. Θεοδοσιάδη από όπου αποφοίτησε το 1966. Πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο το 1963 στην ταινία “Αγάπησα και πόνεσα”. Ανέπτυξε σημαντική δραστηριότητα στο θέατρο όπου συνεργάστηκε τόσο με το Εθνικό Θέατρο όσο και με ελεύθερους θιάσους. Αξιόλογη είναι και η πορεία της στην τηλεόραση. Από το 1965 έως το 1994 έλαβε μέρος σε 78 παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου.

-20: Λευτέρης Ξανθόπουλος, 75 ετών, βραβευμένος σκηνοθέτης και ποιητής. Ο ίδιος είχε σκηνοθετήσει πολλές ταινίες και ντοκιμαντέρ, ενώ έλαβε μια σειρά από διακρίσεις για το έργο του. Η πρώτη του ταινία είναι η «Καλή πατρίδα, σύντροφε» που γυρίστηκε το 1985 στην Ουγγαρία και η οποία έλαβε βραβείο στο 39ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο. Ακόμα μία του ταινία «Ο Δραπέτης» που γυρίστηκε το 1991 και με την οποία συμμετείχε στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στο 44ο Φεστιβάλ των Καννών

λευτέρης ξανθόπουλος

-22: Τζόελ Σουμάχερ, 80 ετών, έχασε την μάχη με τον καρκίνο. Το πρώτο του σενάριο ήταν το μουσικό δράμα του 1976 «Sparkle» σε συνεργασία με τον Χάουαρντ Ρόζενμαν.   Το σκηνοθετικό του ντεμπούτο ήταν το «The Incredible Shrinking Woman» (Η γυναίκα που ζαρώνει) του 1981 με πρωταγωνίστρια τη Λίλι Τόμλιν. Ως σκηνοθέτης είχε βάλει την υπογραφή του σε ταινίες όπως «Το μπαράκι του Σαν Έλμο», ”To Φάντασμα της Όπερας”, «Ξεχωριστή Μέρα», «Τα παιδιά της νύχτας», «Flatliners», «8mm», «Κακές Παρέες» αλλά και σε ταινίες του Μπάτμαν καθώς πήρε τα σκήπτρα όταν ο αποχώρησε ο Τιμ Μπάρτον.

Εικόνα twitter

Ιούλιος: 

-2: Αφροδίτη Γρηγοριάδου, 89 ετών. Άφησε την τελευταία της πνοή ύστερα από μακροχρόνια ασθένεια. Για 50 χρόνια υπήρξε πρωταγωνίστρια στο θέατρο, τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

αφροδιτη γρηγοριαδου

-6: Ένιο Μορικόνε, 91 ετών. Ιταλός συνθέτης, ενορχηστρωτής, μαέστρος και πρώην τρομπετίστας (Ο Καλός, ο Κακός και ο ΆσχημοςΚάποτε στη Δύση), βραβευμένος με Όσκαρ. Ο συνθέτης που έκανε γνωστά τα “σπαγγέτι γουέστερν” χάρη στη μουσική του

-8: Νάγια Ριβέρα, 33 ετών. Αμερικανίδα ηθοποιός, μοντέλο και τραγουδίστρια. Η 33χρονη ηθοποιός έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό στη σειρά «Glee», στην οποία πρωταγωνιστούσε. Μετά από αυτό τον ρόλο – ντεμπούτο της, εμφανίστηκε στο «Devious Maids» και στο «Step Up: High Water». Η 33χρονη θεωρείτο πνιγμένη από την μέρα που αγνοούνταν. Είχε νοικιάσει μια βάρκα στην λίμνη Πίρου για να πάει βόλτα με τον 4χρονο γιο της Τζόσεϊ, ο οποίος βρέθηκε αργότερα να κοιμάται μέσα στην βάρκα.

Αρχείο Youtube

-12 Κέλι Πρέστον, 57 ετών. Ηθοποιός και σύζυγος του Τζον Τραβόλτα, που είχε συμμετάσχει μεταξύ άλλων στις ταινίες «Twins» και «Jerry Maguire». Ο Τραβόλτα επιβεβαίωσε τον θάνατο της συζύγου του σε μια ανάρτηση στο Instagram. Είπε ότι πέθανε μετά από διετή μάχη με τον καρκίνο του μαστού.

-17: Εκατερίνα Αλεξαντρόφσκαγια, 20 ετών. Πρωταθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ. Η Αλεξαντρόφσκαγια, με παρτενέρ τον Χάρλεϊ Γουίντσορ, είχε αναδειχθεί το 2017 ρωταθλήτρια κόσμου στην κατηγορία νέων. Ενα χρόνο αργότερα, το δίδυμο συμμετείχε στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιονγκτσάνγκ, καταλαμβάνοντας τη 18η θέση.

ΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ: ΑΠΕ ΜΠΕ

-17: Γιάννης Καλάκος, 54 ετών. Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης. Έφυγε από τη ζωή, αφού πάλεψε με μία δύσκολη, δυσδιάγνωστη και ανίατη ασθένεια, την Πλάγια Αμυοτροφική Σκλήρυνση, που παραλύει σταδιακά νευρώνες και μύες. Ήταν αφοσιωμένος στο θέατρο και είχε πάθος για τη δουλειά του, εργάστηκε για πολλά χρόνια στα σχολεία, έφτιαχνε παραστάσεις για παιδιά και θεατρικά με ερασιτεχνικές ομάδες. Στην τηλεόραση πέρασε από τις σειρές “Safe sex: Το κελί 33”, “Γοργόνες”, “Η οικογένεια βλάπτει”, “Στο Παρά 5”, “Τα σκληρά καρύδια”,  “Το Κόκκινο Δωμάτιο: Ζήλεια μου”.

Πηγή: Facebook (Manos Lalopoulos)

-22: Γιώργος Φαρσακίδης, 94 ετών. Προσωπικότητα- σύμβολο μιας ολόκληρης γενιάς, ιδεολογίας, ήθους και αγωνιστικότητας, ήταν χαράκτης, ζωγράφος και λογοτέχνης, μαχητής της Εθνικής ΕΑΜικής Αντίστασης. Ο Γ. Φαρσακίδης, σύμβολο της ιστορίας της Αριστεράς, έχει μια σχέση βαθύτερη με την ελληνική ιστορία.

-26: Ολίβια Ντε Χάβιλαντ, 104 ετών. Η πρωταγωνίστρια της ταινίας “Όσα παίρνει ο άνεμος”. Εκτός από τα δύο βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Επιστημών, η καριέρα της Ντε Χάβιλαντ περιλαμβάνει μια νίκη επί του συστήματος των κινηματογραφικών στούντιο του Χόλιγουντ και μια μακροχρόνια αντιπαλότητα με την αδελφή της, διάσημη ηθοποιό Τζόαν Φοντέιν, γράφει το περιοδικό Hollywood Reporter.

-31: Χρήστος Κρημνιανιώτης, 20 ετών. Ο αθλητής ποδοσφαιρικής ομάδας της Χαλκιδκής, της Ελπίδας Πολυγύρου που πάλευε με τον καρκίνο, πέθανε, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του.

Εικόνα: Facebook

-31: Αλαν Πάρκερ, 76 ετών. Ο Βρετανός κινηματογραφιστής, που σκηνοθέτησε τις ταινίες “Εξπρές του μεσονυχτίου”, “Ανήλικοι ριφιφίδες” (Μπάγκσι Μαλόουν), “Ο Μισισιπής καίγεται”, “Εβίτα”. O Alan Parker ήταν ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Σκηνοθετών της Μεγάλης Βρετανίας και πρόεδρος του Συμβουλίου Κινηματογράφου του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ είχε πέντε παιδιά και επτά εγγόνια. Ο Βρετανός σκηνοθέτης έλαβε τον τίτλο του σερ το 2002. Ήταν υποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθεσίας για τις ταινίες του “Εξπρές του μεσονυχτίου” το 1978 και το “Ο Μισισιπής καίγεται” το 1988 αλλά δεν το κέρδισε ποτέ. Επίσης διεκδίκησε 3 χρυσές σφαίρες, ενώ κέρδισε 5 Bafta Awards. Ο Alan Parker σκηνοθέτησε επίσης το θρυλικό The Wall των Pink Floyd.

Εικόνα: Στιγμιότυπο youtube

Αύγουστος:

-5: Αγάθωνας Ιακωβίδης, 65 ετών. Γεννήθηκε στον Ευαγγελισμό της επαρχίας Λαγκαδά. Με τη μουσική αρχίζει να ασχολείται συστηματικά από το 1973. Αυτοδίδακτος, με μόνο οδηγό τα μουσικά του ακούσματα, μαθαίνει σχεδόν όλα τα έγχορδα που χρησιμοποιούνται στα ρεμπέτικα τραγούδια: κιθάρα, μπαγλαμά, ούτι, μπουζούκι, τζουρά, μαντόλα και μαντολίνο. Το επαγγελματικό του ξεκίνημα γίνεται στις μπουάτ της Θεσσαλονίκης. Σύντομα αντιλαμβάνεται ότι ο μουσικός χώρος που τον ενδιαφέρει πραγματικά και ταιριάζει απόλυτα στη φωνή του είναι το ρεμπέτικο τραγούδι, στο οποίο και αφιερώνεται έκτοτε αποκλειστικά. Έχει στην κατοχή του μεγάλη συλλογή δίσκων γραμμοφώνου με σπάνιες εκτελέσεις ρεμπέτικων τραγουδιών, πολλές από τις οποίες έχει παρουσιάσει σε μουσικές εκπομπές στο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης (Α103, 904).

-6: Γιώργος Παπανδρέου, 92 ετών. Ετεροθαλής αδελφός του πρώην πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου που αρκετός κόσμος τον γνώρισε από τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ήταν γιος του επονομαζόμενου «Γέρου της Δημοκρατίας» Γεωργίου Παπανδρέου και της ηθοποιού Κυβέλης, είχε γεννηθεί το 1928 και αφού σπούδασε στο Παρίσι, ασχολήθηκε με τη φωτογραφία.

-11: Trini Lopez, 83 ετών. Ο δημιουργός των επιτυχιών «If I Had a Hammer» και «Lemon Tree». Ο Trini Lopez μεσουράνησε τη δεκαετία του 1960, ενώ έπαιξε στην ταινία «Και οι 12 ήταν καθάρματα». Όπως αναφέρει δημοσίευμα στους New York Times, ο Trini Lopez νόσησε από Covid-19 και πέθανε από επιπλοκές που του προκάλεσε ο ιός.

-11: Ντίνος Χριστιανόπουλος, 89 ετών. Έλληνας ποιητής, δοκιμιογράφος και μεταφραστής. Το 1962 δημιούργησε τις “Εκδόσεις της Διαγωνίου” και από το 1965 εργάστηκε ως διορθωτής και επιμελητής. Το 1974 ίδρυσε τη Μικρή Πινακοθήκη της Διαγωνίου που έχει ως στόχο την προβολή νέων καλλιτεχνών της συμπρωτεύουσας, με στενούς συνεργάτες του Κάρολο Τσίζεκ και Νίκο Νικολαΐδη. Η πρώτη του εμφάνιση στη λογοτεχνία έγινε το 1949, μέσα από τη δημοσίευση του ποιήματος “Βιογραφία” στο περιοδικό της Θεσσαλονίκης “Μορφές”. Την επόμενη χρονιά, το 1950 εκδόθηκε η πρώτη του ποιητική συλλογή ”Εποχή των ισχνών αγελάδων”. Τον Ιούνιο του 2011 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το τμήμα Φιλολογίας.

-23: Γιάννης Πουλόπουλος, 79 ετών. Ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ερμηνευτές και μια φωνή που έχει ταυτιστεί με ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ελληνικής δισκογραφίας. Ο Γιάννης Πουλόπουλος από μικρός είχε κλίση στο τραγούδι. Παρακινημένος από τους φίλους του, που τον άκουγαν να τραγουδάει, αλλά και έχοντας ο ίδιος μεγάλη πίστη στις φωνητικές του ικανότητες, πήγαινε στην εταιρεία Columbia το 1962 κάνοντας προσπάθειες για να πει κάποια τραγούδια που γίνονταν τότε ακροάσεις, ζητώντας να τον ακούσουν, αλλά κανείς δεν του έκλεισε κάποιο ραντεβού.

-27: Γιώργος Βούρος, 64 ετών. Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης. Ο Γιώργος Βούρος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Είναι εγγονός των παλιών πρωταγωνιστών του Εθνικού Θεάτρου Νίκου και Μερόπης Ροζάν. Σαν ηθοποιός πρωτοεμφανίστηκε το 1976 στο θέατρο ερμηνεύοντας σημαντικούς ρόλους στην Ελλάδα, στην Αγγλία και στην Αμερική.  Μεταξύ άλλων, έχει ερμηνεύσει τους ρόλους του Ιάσονα, του Προμηθέα, του Μαλβόλιο, του Φάλσταφ. Διετέλεσε μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.

-28: Τσάντγουικ Μπόουσμαν, 43 ετών. Αμερικανός ηθοποιός, ο οποίος έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό για τον ρόλο του ως «Μαύρος Πάνθηρας» στις ταινίες της Marvel. Ο άτυχος ηθοποιός έφυγε νικημένος από τον καρκίνο.

Σεπτέμβριος:

-1: Έρικ Μορίλο, 49 ετών. Αμερικανό-Κολομβιανός μουσικός παραγωγός και DJ, γνωστός από την επιτυχία του της δεκαετίας του ’90, “I Like to Move It”. Ο Morillo αναδείχθηκε τρεις φορές νικητής του DJ Best House DJ Awards και τρεις φορές νικητής του Best International DJ. Έπαιζε συχνά στην Ίμπιζα.

Εικόνα: Στιγμιότυπο youtube

-5: Γίρι Μένζελ, 82 ετών ήταν Τσέχος σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου, ηθοποιός και σεναριογράφος. H ταινία του οποίου “Ο άνθρωπος που έβλεπε τα τρένα να περνούν” (1966) είχε κερδίσει το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

-6: Μανώλης Καραμπατσάκης, 85 ετών. Συγγραφέας της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειρά της ΕΡΤ, τη δεκαετία του 80, «Ορκιστείτε Παρακαλώ» και δημοσιογράφος. Έφυγε από τη ζωή ύστερα από μακρά μάχη με διάφορες ασθένειες που τους τελευταίους μήνες αυξάνονταν και σοβάρευαν δραματικά», όπως ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο facebook, ο γιος του και επίσης συγγραφέας Φάνης Καραμπατσάκης. Μία από τις επιτυχίες του ήταν η συγγραφή των εύθυμων ιστοριών στην δημοφιλή δικαστική σειρά “Ορκιστείτε Παρακαλώ”, η οποία προβαλλόταν ανελλιπώς τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 από την κρατική τηλεόραση, με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Μιχαλόπουλο.

karampatsakis

-6: Χρίστος Χαραλαμπόπουλος, 58 ετών. Υπήρξε βασικός συντελεστής του ΣΠΟΡ FM 94,6, από την ίδρυση του σταθμού το 1996 και μέχρι προσφάτως. Όπως μεταδίδει το sport-fm.gr, ο Χρίστος Χαραλαμπόπουλος γεννήθηκε στον Πειραιά, σπούδασε Θεολογία και Δημοσιογραφία, ενώ ακολούθησε μια αξιοζήλευτη και πολυεπίπεδη καριέρα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Εργάστηκε σε πλήθος περιοδικών και εφημερίδων, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και την κρατική τηλεόραση, ενώ διετέλεσε ανταποκριτής στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες και υπήρξε εξωτερικός συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα. Παράλληλα από την λαμπρή καριέρα του στη δημοσιογραφία, είχε παρουσιάσει και πλούσιο συγγραφικό έργο, με μεταφράσεις αλλά και δικές του συλλογές διηγημάτων.

-15: Γιώργος Χαδίνης, 76 ετών. Ο ηθοποιός βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του από τον γιο του. Ο ηθοποιός είχε αρκετές συμμετοχές σε κινηματογραφικές ταινίες, θεατρικές παραγωγές και τηλεοπτικές σειρές, ενώ το 2005 είχε συμμετάσχει στην τηλεοπτική σειρά του Mega «Στο Παρά Πέντε», αλλά και στις «7 Θανάσιμες Πεθερές». Συμμετείχε επίσης στις σειρές «Ανατολικός Άνεμος» και «Όλα τα κακά της μοίρας μου».

Στιγμιότυπο: YouTube

-18: Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, 87 ετών. Η δικαστής, μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ από το 1993, ανυποχώρητη υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών και των φιλελεύθερων αξιών στο σώμα αυτό. Η Γκίνσμπεργκ πέθανε εξαιτίας «επιπλοκών του μεταστατικού καρκίνου στο πάγκρεας» από τον οποίο είχε διαγνωστεί πως έπασχε, διευκρίνισε το δικαστήριο.

-23: Ζιλιέτ Γκρεκό, 93 ετών. Η «μούσα των υπαρξιστών», η Γαλλίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια Ζιλιέτ Γκρεκό έγινε διάσημη ερμηνεύοντας τραγούδια του Λεό Φερέ, του Ζακ Πρεβέρ και του Σερζ Γκενσμπούρ. Ξεκίνησε την πορεία της στο τραγούδι έπειτα από παρότρυνση του Ζαν Πολ Σαρτρ, ο οποίος της προσέφερε τους στίχους του.  Η παρουσία της έδωσε έμπνευση ακόμη και στους Beatles, που ουσιαστικά παρουσιάζουν εκείνη και τη γαλλική Αριστερά στο τραγούδι «Michelle». Ο Σαρτρ είπε κάποτε πως «η Gréco είχε εκατομμύρια ποιήματα στη φωνή της». Η φωνή της «έντυσε» δεκάδες τραγούδια που άφησαν εποχή στις δεκαετίες του ’50 και του ’60, ενώ συμμετείχε σε δεκάδες ταινίες στο διάστημα μεταξύ του 1948 και του 2002.

Εικόνα Facebook

-30: Quino, 88 ετών. Ο γραφίστας Joaquín Salvador Lavado, ευρύτερα γνωστός ως Quino ήταν ο δημιουργός των πιο μεταφρασμένων κόμικς στην ισπανική γλώσσα. Ο Quino δημιούργησε τη Mafalda στην πρώτη του δουλειά ως σχεδιαστής διαφημίσεων, το 1962. Το κοριτσάκι θα ήταν ο χαρακτήρας ενός διαφημιστικού κομματιού, το οποίο είχε απορριφθεί από τις εφημερίδες εκείνη την εποχή.

στιγμιότυπο youtube

Οκτώβριος:

-9: Ελένη Στρίγγαρη, 70 ετών. Δημοσίευσε τις ποιητικές συλλογές: “Υπό το φως των προβολέων”, Αθήνα 1970, και “Ακάλυπτος χώρος”, Αθήνα 1974. Το 1991 επιμελήθηκε την ανθολογία της Νομαρχίας Αθήνας, “Μπαλαντέζα”. Ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε πολλές ανθολογίες και λογοτεχνικά περιοδικά. Επίσης, ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και βουλγαρικά.

Στιγμιότυπο Βίντεο

-19: Νίκος Ζίας, 81 ετών. Αρχαιολόγος, ομότιμος καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, από τη σύστασή του το 1997 έως το 2015. Ο Νίκος Ζίας ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην Αρχαιολογική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού το 1962, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Το έτος 1964 έλαβε μέρος στην προετοιμασία της ιστορικής έκθεσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Ζάππειο Μέγαρο με θέμα “Βυζαντινή Τέχνη – Τέχνη Ευρωπαϊκή”, της έκθεσης εκείνης που ανέδειξε για πρώτη φορά την ευρωπαϊκή διάσταση της βυζαντινής τέχνης.

-21: Ζήσης Κασιάρας, 53 ετών. Ο Ζήσης Κασιάρας είχε καταγωγή από τα Γρεβενά και είχε συνεργαστεί με πολύ μεγάλα ονόματα της ελληνικής σκηνής. Βρισκόταν συχνά στο πλευρό του Βασίλη Καρρά, του Θέμη Αδαμαντίδη, του Νίκου Οικονομόπουλου, της Πάολα και άλλων πολλών τραγουδιστών. Ο ταλαντούχος καλλιτέχνης νοσηλευόταν με κορονοϊό στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΑΧΕΠΑ.

Στιγμιότυπο Βίντεο

-23: Έλλη Κυριακίδου, 89 ετών. Ελληνοκύπρια ηθοποιός του θεάτρου, της τηλεόρασης και του κινηματογράφου. Αρχικά αντιμετώπισε αντιδράσεις από την οικογένεια της ώστε να ακολουθήσει το επάγγελμα του ηθοποιού. Συνεργάστηκε με το ΡΙΚ και την ΕΡΤ σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές. Ακόμη, εμφανίστηκε σε κινηματογραφικές ταινίες. Στο θέατρο έπαιξε διαφορετικά είδη, όπως επιθεώρηση, κωμωδία, οπερέτα, δράμα και τραγωδία. Έλαβε μέρος σε έργα κλασσικών και νεότερων συγγραφέων. Η τελευταία της παράσταση δόθηκε τον Ιούνιο του 2009, με το έργο «Περσόνα» του Μπέργκμαν, που η ίδια επέλεξε. Το 2019 τιμήθηκε με το Βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς «Τεύκρος Ανθίας – Θοδόσης Πιερίδης».

-31: Σον Κόνερι, 90 ετών. Ο πολυβραβευμένος Σκωτσέζος ηθοποιός Σον Κόνερι, ο πρώτος που ενσάρκωσε τον Τζέιμς Μποντ. Το απόλυτο αρσενικό πρότυπο μιας ολόκληρης εποχής, ο ενσαρκωτής του στιλ και της φινέτσας, τρίτος ωραιότερος άντρας στο διαγωνισμό Mr. Universe το 1950, ο απόλυτος   James Bond, που ο δημιουργός του, Ian Fleming, δεν τον ήθελε για τον συγκεκριμένο ρόλο. Πατρίδα του το Φάουντενμπριτζ, βαφτισμένος ως Τόμας Σον Κόνερι. Δούλεψε ως οδηγός λεωφορείου, εργάτης, μοντέλο, στιλβωτής φέρετρων, μπόντι μπίλντερ, ποδοσφαιριστής, boy πρίν γίνει ένας εξαιρετικός ηθοποιός παραγωγός ταινιών για τον κινηματογράφο.

Νοέμβριος:

-1: Χριστόφορος Καζαντζίδης, 84 ετών. Απόγονος μεγάλης γενιάς μπουλουκτζήδων, γεννήθηκε μέσα σε αυτά στις 7-1-36, με λαμπρή καριέρα στο θέατρο και σημαντικό στέλεχος του ΚΘΒΕ για πολλά χρόνια. Ενεργός δραστηριά στο ΤΑΣΕΗ και τελευταίος σύζυγος της σπουδαίας κι αλησμόνητης Σοφίας Ολυμπίου.

-4:Κεν Χένσλεϊ, 75 ετών. Μουσικός και τραγουδοποιός, ο οποίος συνεργάστηκε με το ροκ συγκρότημα της δεκαετίας του ’70, Uriah Heep. Υπήρξε συνθέτης μεγάλων επιτυχιών του γκρουπ, κιθαρίστας και κιμπορντίστας, ενώ είχε πρόσφατα ολοκληρώσει το νέο του άλμπουμ, με τίτλο My Book of Answers, που επρόκειτο να κυκλοφορήσει τον Φεβρουάριο του 2021.

-8: Δημήτρης Φατούρος, 92 ετών. Μια πολυδύναμη προσωπικότητα – ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, αρχιτέκτονας, εικαστικός και συγγραφέας είχε γεννηθεί στην Αθήνα το 1928. Πάνω στην πυκνή διαδρομή της ζωής του αναγνωρίζονται πτυχές της ελληνικής και εν πολλοίς της ευρωπαϊκής μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής ιστορίας. Αρχιτεκτονική σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, από το οποίο αποφοίτησε το 1952. Στις τελευταίες τάξεις του Γυμνασίου, από το 1945 έως το 1947, μαθήτευσε στο Εργαστήριο του ζωγράφου και αρχιτέκτονα Παναγιώτη Μάρθα. Έχει ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Κατά το 1966-67 υπήρξε Visiting Fellow στο Πανεπιστήμιο του Yale.

-10: Βαγγέλης Χατζηνικολάου, 45 ετών. Στο θέατρο μεταξύ άλλων, ο ηθοποιός είχε παίξει στις παραστάσεις: Λυσιστράτη (2010), Η τρελή του Σαγιό (2014), Συρανό (2016), Τζασμίν (2018 και 2019).

Στιγμιότυπο Βίντεο

-11: Δημήτρης Ελευθεράκης, 42 ετών. Ο Δημήτρης Ελευθεράκης γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα. Σπούδασε ελληνική και ξένη φιλολογία στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Εδιμβούργο. Ποιήματά του πρωτοδημοσιεύθηκαν το 1998 στο περιοδικό Νέα Εστία. Επιμελήθηκε τις εκδόσεις των ποιημάτων του Κ. Γ. Καρυωτάκη (2010) και του Κ. Π. Καβάφη (2011) και δημοσίευσε, μαζί με τους ποιητές Δημήτρη Αγγελή και Σταμάτη Πολενάκη, το βιβλίο “Με το περίστροφο του Μαγιακόφσκι: μία συζήτηση για την ποίηση” (2010). Είχε εκδώσει πέντε ποιητικές συλλογές. Για τα Εγκώμια (Πατάκης 2013) βραβεύτηκε από το περιοδικό Ο Αναγνώστης.

-12: Κλεάνθης Τσιρώνης, 70 ετών. Ο Κλεάνθης Τσιρώνης ήταν ο εμβληματικός πρόεδρος της Βαρβακείου Αγοράς κι ένας ιδιαίτερα αγαπητός άνθρωπος κι επαγγελματίας του κλάδου των κρεοπωλών. Ο κ. Τσιρώνης ήταν γνωστός και για το φιλανθρωπικό του έργο, καθώς βοηθούσε κατά καιρούς, όχι μόνο στις γιορτές Χριστουγέννων και Πάσχα, συμπολίτες μας που βρίσκονταν σε δεινή οικονομική θέση.

Πηγή: Στιγμιότυπο YouTube

-15: Ιωάννης Τασσιάς , 62 ετών, Μητροπολίτης Λαγκαδά. Ο μακαριστός Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, κατά κόσμον Ιωάννης Τασσιάς, είχε εμφανιστεί θετικός στον ιό SARS-CoV-2 και νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης. Σημειώνεται ότι ο ίδιος, πρωτοστάτησε στη διεκδίκηση της Ροτόντας στη Θεσσαλονίκη από την Εκκλησία ως χώρου λατρείας. Παρεβρέθηκε πρόσφατα στην δοξολογία της εορτής του Αγίου Δημητρίου.  Εντύπωση είχαν κάνει οι δηλώσεις του το Μάρτιο για το πώς η Θεία Κοινωνία εξολοθρεύει τον ιό.

-17: Χρήστος Ερκέκογλου. Mετά από σύντομη μάχη με τον καρκίνο ένας από τους πιο εμπνευσμένους μουσικούς της Θεσσαλονίκης. Σπούδασε Κλασική Αρμονία και Μουσικοπαιδαγωγικά (με την Παυλίνα Λιάτσου) στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα σπούδασε Μαθηματικά στο Α.Π.Θ. Επίσης έχει σπουδάσει κλασική κιθάρα. Ειδικότητά του ήταν τα παραδοσιακά κρουστά της Ελλάδας και του ευρύτερου βαλκανικού χώρου, ενώ οι γνώσεις του εκτείνονται και στα παραδοσιακά αφρικάνικα κρουστά και τα κρουστά της latin μουσικής.

-17: Δημήτρης Ψαριανός, 72 ετών. Ο μεγάλος ερωτικός τραγουδιστής Δημήτρης Ψαριανός από τα εφηβικά μας χρόνια μέχρι και σήμερα μάς συνοδεύει με τη μοναδική φωνή του και τις εξαιρετικές μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι. Ο Μάνος Χατζιδάκις, ποιητής των λέξεων και των ήχων, ερωτικός κι αληθινά ευαίσθητος, άφησε ανεξίτηλα τα χνάρια του στον οικουμενικό πολιτισμό. Ο Μεγάλος Ερωτικός είναι πιθανόν το μεγαλύτερο έργο που γράφτηκε ποτέ από Έλληνα συνθέτη και το τραγούδησε με την ανεπανάληπτη φωνή του ο Δημήτρης Ψαριανός μαζί με τη σπουδαία Φλέρυ Νταντωνάκη.

Πηγή: YouTube

-21: Μένη Κυριάκογλου, 67 ετών. Ένα από τα πιο αγαπητά κορίτσια στο χώρο του θεάτρου στη Θεσσαλονίκη, ένας άνθρωπος που αγαπούσαν όλοι οι άνθρωποι της Τέχνης έφυγε σήμερα το πρωί αιφνιδιαστικά από κοντά μας από ανακοπή καρδιάς. Ευαίσθητη, τρυφερή, ένα παραμυθένιο πλάσμα με θετική σκέψη και ενέργεια που τη μοιράζονταν πάντα απλόχερα με όσους αγαπούσε. Η Μένη Κυριάκογλου ήταν βασικό μέλος της Πειραματικής Σκηνής της Τέχνης. Έπαιξε στις σημαντικότερες παραστάσεις της Πειραματικής που ήταν το σπίτι της και συνδέθηκε με δεσμούς φιλίας, σχεδόν οικογένειας με όλη την ομάδα που παρέμεινε μαζί τους μέχρι το τέλος.

-25: Ντιέγκο Μαραντόνα, 60 ετών. Γεννήθηκε σε μια φτωχογειτονιά του  του Βίγια Φιορίτο για να ζήσει καλύτερα μεγαλώνοντας στο Λα Πατερνάλ, στη οδό Λασκάνο 2257. Εκείνο το σπίτι του είναι σήμερα μουσείο. Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα θεωρείται από τους σημαντικότερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Σε παγκόσμια δημοσκόπηση της FIFA στο Διαδίκτυο ποιος είναι καλύτερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών ήρθε πρώτος με 53,60% δεύτερος με 18,53% ήρθε ο Πελέ . Αντίθετα, στην ψηφοφορία των αναγνωστών του περιοδικού FIFA Magazine και της FIFA “Football family” ο Πελέ έλαβε το 72,75%, ο Αλφρέντο ντι Στέφανο το 9,75% και ο Μαραντόνα το 6%.Στην ψηφοφορία των ειδικών αθλητικογράφων ο Μαραντόνα ήρθε πέμπτος με 1214 πόντους.

Εικόνα: Wikipedia

-26: Εύα Κοταμανίδου, 84 ετών. Γεννήθηκε το 1936 στην Νέα Φιλαδέλφεια, όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε υποκριτική στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν και έγινε γνωστή από τις ταινίες του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, όπως «Ο Θίασος», «Μεγαλέξαντρος», «Τοπίο στην ομίχλη», «Το βλέμμα του Οδυσσέα» και «Τριλογία: Το λιβάδι που δακρύζει». Στις εκλογές του Ιουνίου και του Νοεμβρίου του 1989 εξελέγη βουλευτής Β’ Αθηνών με τον Συνασπισμό. Στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2012 ήταν υποψήφια βουλευτής Επικρατείας με τη Δημοκρατική Αριστερά.

Πηγή: Facebook

-26: Σάσα Μαννέτα. Μια εμβληματική μορφή της ελληνικής τηλεόρασης. Η Σάσα Μανέττα γεννήθηκε στη Νίκαια Πειραιώς. Ήταν κόρη του δημοσιογράφου, συγγραφέα και ερευνητή Τάκη Μανέττα και της Βαρβάρας Βιζυηνού, ανιψιάς του ποιητή Γεωργίου Βιζυηνού. Αφότου τελείωσε το Λύκειο, σπούδασε Σκηνογραφία στη Δραματική Σχολή Σταυράκου και Υποκριτική στη Σχολή Θεοδοσιάδη. Συμμετείχε, με πρωταγωνιστικό ρόλο, στη θεατρική παράσταση «Φωνάζει ο κλέφτης» του Δημήτρη Ψαθά, με τον Μίμη Φωτόπουλο.

Πηγή: Facebook

-27: Βασίλης Πάικος, 78 ετών. Ο Βασίλης Πάικος ήταν επί 25 χρόνια επικεφαλής της κυριακάτικης ΑΥΓΗΣ, μέχρι το 2010, στην οποία ήταν αρθρογράφος και σύμβουλος έκδοσης. Ήταν επίσης ένας από τους πρωτεργάτες του ραδιοφωνικού σταθμού Αθήνα 9,84, ενώ δίδασκε δημοσιογραφία σε εργαστήριο σπουδών.

-28: Βασίλης Blue Σωτηρίου, 54 ετών. Ο μουσικός νοσηλευότανε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου και ζούσε. Ένας μεγάλος καλλιτέχνης της της Jazz-Blues μουσικής σκηνής. Δημιούργημά του η Blue Rose Band ένα ευέλικτο σύνολο με ιστορία, με έμφαση στο μπλουζ αλλά και τζαζ φάνκ αναφορές.

Δεκέμβριος:

-2: Δάφνη Σκούρα, 95 ετών. Μία από τις σημαντικότερες ηθοποιούς του θεάτρου. Συνεργάστηκε με πολλά από τα μεγάλα ονόματα της θεατρικής σκηνής, όπως τους Νίκο Χατζίσκο, Βασίλη Διαμαντόπουλο, Μίμη Φωτόπουλο, Λυκούργο Καλλέργη, Μάνο Κατράκη κ.α. Υπήρξε παντρεμένη με τον αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και δικηγόρο Ευάγγελο Μαχαίρα επί 57 έτη. Πρωταγωνίστησε σε πολλές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, ενώ έλαβε μέρος σε θεατρικές παραστάσεις, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές παραγωγές. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας ανέπτυξε αντιστασιακή δράση, ενώ ήταν μέλος της «Νεολαίας Λαμπράκη». Παράλληλα, συμμετείχε ενεργά στο φιλειρηνικό κίνημα.

-5: Χάρης Γαλανός, Έλληνας τραγουδιστής. Μια εμβληματική φιγούρα για την παροικία του Λονδίνου και όσους στην Αθήνα γνώριζαν την ιστορία του στο λαϊκό τραγούδι. Ο ίδιος μεσουράνησε στο Λονδίνο και οι ζωντανές του εμφανίσεις στο Ελυζέ του Λονδίνου έγιναν δίσκοι. Ήταν ο βασικός τραγουδιστής του Elysee στο Λονδίνο. Το εστιατόριο που ιδρύθηκε το 1936, έπαιζε ελληνική μουσική και το είχαν επισκεφθεί διασημότητες όπως οι Beattles, o Μοχάμεντ Άλι, η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Αγγλίας.

-7: Τσακ Γιέγκερ, 97 ετών. Το επώνυμό του (Κυνηγός) «έδειχνε» και τον χαρακτήρα του. Ο άνθρωπος που το 1947 πετώντας μ’ ένα μικροσκοπικό αεριωθούμενο έσπασε για πρώτη φορά στην ιστορία της αεροπλοΐας το φράγμα της ταχύτητας του ήχου, ήταν κυνηγός όχι μόνο της ταχύτητας, της περιπέτειας και του κινδύνου, αλλά και της ίδιας της ζωής.

-11: Επιφάνιος, 64 ετών. Εκοιμήθη ο αρχιμάγειρας του Αγίου Όρους, γέροντας Επιφάνιος Μυλοποταμινός μετά από μάχη που έδινε με τον καρκίνο εδώ και πολλά χρόνια. Καταγόταν από την Καβάλα και ήταν ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός σε όλη την Ελλάδα, όχι μόνο στο Άγιο Όρος καθώς έκανε γνωστή την αγιορείτικη μαγειρική μέσα από βιβλία. Ο ίδιος έφτιαχνε κρασί και λάδι και προωθούσε τον τρόπο ζωής του Αγίου Όρους. Ο Αγιορείτης μοναχός Επιφάνιος, ο Μυλοποταμινός, αφού εγκαταβίωσε για αρκετά χρόνια στην Ιερά Μονή του Αγίου Παύλου, αποφάσισε, το 1990, να συνεχίσει τον μοναστικό του βίο στο Ιερό Κάθισμα του Αγίου Ευσταθίου – Μυλοπόταμος, μετόχι της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας. Από παλαιότερους Αγιοπαυλίτες μοναχούς είχε την τύχη να διδαχθεί το βυζαντινό μέλος, έγινε καλός ψάλτης και ταυτόχρονα επιδόθηκε στο διακόνημα του μαγείρου.

Πηγή: Facebook

-11: Κιμ Κι-Ντούκ, 59 ετών. Ο σπουδαίος Νοτιοκορεάτης πέθανε από επιπλοκές της νόσου Covid-19. Ο Κιμ Κι-Ντουκ χάρισε στον κινηματογραφικό κοινό αριστουργηματικές ταινίες, όπως το «Άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας… και άνοιξη» (2003), το «Ολομόναχοι Μαζί» (2004), «Το Νησί» (1999), η «Pieta» (2012), που βραβεύτηκε με τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας, «Το Κορίτσι με το Αγγελικό Πρόσωπο» (2004), «Το Δίχτυ» (2016), το «Bad Guy» (2001), «To Τόξο» (2005), όπως και το «Moebius» 2013. Οι πρώτες ταινίες του σπουδαίου σκηνοθέτη ήταν το «Crocodile» και «Wild Animals».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα