BEST OF PARALLAXI: Τα 10 κείμενα που διαβάσατε περισσότερο τον Οκτώβριο!
Ρεπορτάζ, απόψεις και πολλά άλλα συνθέτουν το μωσαϊκό των πιο δημοφιλών posts.
Και αφού ολοκληρώθηκε ο Οκτώβριος ήρθε η ώρα να ρίξουμε μια ματιά στα δέκα πιο διαβασμένα κείμενα της Parallaxi τις τελευταίες 30 μέρες. Ιστορίες, φρέσκα πρόσωπα, απόψεις, ταξίδια, ρεπορτάζ και πολλά άλλα συνθέτουν το μωσαϊκό των πιο δημοφιλών posts.
Ξεκινούμε λοιπόν την ανάγνωση του top 10. Από το τέλος προς την αρχή.
Στην πρώτη θέση και χωρίς ανταγωνισμό βρίσκεται το αποκλειστικό ρεπορτάζ της Parallaxi σχετικά με το κλείσιμο του Goethe στη Θεσσαλονίκη.
#10 Η εντελώς ξεχασμένη Παναγία Φανερωμένη
Ξεχασμένη από τις δημοτικές αρχές και την πλειοψηφία της πόλης, αυτή η παλιά ένδοξη γειτονιά πλάι στο βυζαντινό τείχος της Θεσσαλονίκης μοιάζει σήμερα να ασφυκτιά. Είναι φανερό με μια και μόνη ματιά ότι στους δρόμους με τις παλιές, προσφυγικές μονοκατοικίες, με τις γερασμένες πολυκατοικίες του εξήντα, τις ασυντήρητες και κουρασμένες οικοδομές, τα ερείπια και τα κλειστά μαγαζιά, τις σιδεριές του φόβου στα παράθυρα και την αδιαφορία για το δημόσιο χώρο που ρημάζει, ο δήμαρχος δεν πάτησε ποτέ.
*Δείτε περισσότερα εδώ.
#9 Μάνα, εγώ θα απέχω
Είναι πραγματικά τρομακτικά τα ποσοστά της αποχής στις εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα. Ποσοστά που δημιουργούν συντριβή για όποιον πιστεύει πώς ακόμα και η καθημερινότητα της ζωής σε μια πόλη, σε μια γειτονιά μπορεί να αποτελέσει αφορμή για κινητοποίηση στους πολίτες.
Όταν υπάρχουν τεράστιοι δήμοι που επτά στις δέκα δεν πήγαν να ψηφίσουν καν, την ώρα που η ζωή στους τόπους που ζουν μοιάζει ένα μεγάλο βάσανο, αντιλαμβανόμαστε ότι κάτι δεν πάει πια καλά στη δημοκρατία και τον τρόπο που λειτουργεί. Υπάρχουν γενιές στην Ελλάδα που δεν θυμούνται καν τι σημαίνει κανονικότητα. Με την παλιά έννοια. Του να λειτουργούν τα πράγματα στοιχειωδώς, να υπάρχει έστω ελπίδα.
*Διαβάστε εδώ το άρθρο γνώμης
#8 Θεσσαλονίκη: Δίνοντας ένα πεντάευρο για ένα πιτόγυρο
«Ανεβάζουμε τις τιμές με βαριά καρδιά, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς…». Με αυτά τα λόγια οι ιδιοκτήτες ψητοπωλείων σε περιοχές της Θεσσαλονίκης εξηγούν τις -εξωφρενικές για κάποιους- τιμές που πρέπει να πληρώσουμε για να φάμε ένα σάντουιτς.
Τον περασμένο Μάρτιο ασχολούμενοι και πάλι με το συγκεκριμένο θέμα αποτυπώναμε τον προβληματισμό των ιδιοκτητών ότι τα περισσότερα σάντουιτς που τότε «φλέρταραν» με τα 4 ευρώ, σύντομα θα το ξεπεράσουν.
Ενάμιση χρόνο μετά βλέπουμε ότι οι φόβοι αυτοί έγιναν πραγματικότητα και με το… παραπάνω.
*Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ εδώ
#7 Τα όχι και τόσο φιλικά «Φιλαράκια»
Η Patty Lin λέει ότι η Jennifer Aniston, η Courteney Cox, ο Matthew Perry και οι συνεργάτες τους τους ανάγκασαν να ξαναγράψουν τα αστεία που δεν τους άρεσαν, ερμηνεύοντάς τα άσχημα.
Τα “Φιλαράκια” μπορεί να ήταν μια παγκόσμια επιτυχία που έκανε τους ηθοποιούς της megastars, αλλά -σύμφωνα με μία από τους σεναριογράφους της- οι ηθοποιοί δεν προσπαθούσαν πάντα να κάνουν το καλύτερο δυνατό για να είναι αστείοι.
*Διαβάστε ολόκληρο το θέμα εδώ
#6 Γιατί όλο και περισσότεροι νέοι εγκαταλείπουν τη Θεσσαλονίκη;
Η πόλη που βουλιάζει μέρα με την μέρα που όλο τάζει και ποτέ δεν δίνει, που τα ενοίκια της φτάνουν πια σε ποσά αδιανόητα, με σπίτια που αντιστοιχούν σε κατώτερα του μετρίου και μισθούς που με το ζόρι αγγίζουν τα 500 ευρώ για τους τυχερούς. Η πόλη που φημίζεται για τα πανεπιστήμια της και βγάζει επιστήμονες σπουδαίους, η πόλη που έχει πάψει να εξελίσσεται από το 2002 και τα παιδιά που προσπαθούν από κάπου να πιαστούν.
Χρόνο με τον χρόνο όλο και περισσότερα νέα παιδιά εγκαταλείπουν την Θεσσαλονίκη και μετακομίζουν στο εξωτερικό ή στην Αθήνα. Σε συζητήσεις των νέων στα καφέ πιάνεις στον αέρα την έκφραση “σιχάθηκα”, μία απέραντη αγανάκτηση για μία πόλη που όλοι τους αγαπάνε μα πλέον δεν τους κρατά τίποτα σε αυτήν.
*Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ εδώ
#5 Πίνοντας νερό στο όνομά του
Νερό στο όνομα του πίνουν οι Βολιώτες και δεν είναι καν ακόμα πόσιμο όσο και αν επιμένει ο ίδιος για το αντίθετο. Μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδος έγινε ο απόλυτος πρωταγωνιστής των εκλογών για όλους τους λάθος λόγους
Πλήθος κόσμου πολλοί εκ των οποίον έζησαν δύο φορές απανωτά τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας στο πετσί τους κατηφορίζουν μέσα από τους λασπωμένους ακόμα δρόμους προς το εκλογικό κέντρου του δημάρχου της πόλης για να παρακολουθήσουν τις δηλώσεις νίκης μετά από μια ακόμα πετυχημένη εκλογική αναμέτρηση.
*Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο γνώμης εδώ
#4 Ρωτήσαμε δευτεροετείς φοιτητές τι (δεν) τους αρέσει στη Θεσσαλονίκη
Γιατί δευτεροετείς; Γιατί σκεφτήκαμε ότι είναι παιδιά που ήρθαν από την επαρχία και έχουν ζήσει ήδη μια χρονιά φοιτητικής ζωής στην πόλη, πήραν την πρώτη… κρυάδα, είδαν τα καλά και τα άσχημα της και μπορούν να αποτελέσουν κριτήριο για εκείνους και εκείνες που έχουν ήδη ξεκινήσει ή πρόκειται να ξεκινήσουν την ακαδημαϊκή τους σταδιοδρομία στη Θεσσαλονίκη.
Τους ρωτήσαμε λοιπόν να μας πουν την εμπειρία τους από την καθημερινότητα τους στην πόλη, αυτά που τους αρέσουν, αλλά και όσα τους στεναχωρούν στη Θεσσαλονίκη.
*Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ εδώ
#3 Ο πιο όμορφος στενός δρόμος του Μεσοπολέμου στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης
Η οδός Πάικου βρίσκεται στο Φραγκομαχαλά, στο τετράγωνο που ορίζεται από τις οδούς Βαλαωρίτου, Ίωνος Δραγούμη, Ερμού και Συγγρού. Η περιοχή του Φραγκομαχαλά, κάποτε το εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, απέκτησε μια πιο βιοτεχνική όψη στα τέλη του προηγούμενου αιώνα, ενώ σήμερα όπως γίνεται στα περισσότερα ιστορικά-παραδοσιακά-διατηρητέα τμήματα της πόλης, επικρατεί η νυχτερινή διασκέδαση, με την εμφάνιση πολλών κέντρων εστίασης.
Η οδός Πάικου, αποτελεί έναν από τους πιο στενούς αλλά και πιο όμορφους δρόμους της εποχής του Μεσοπολέμου στη Θεσσαλονίκη.
*Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ
#2 Δήμος Θερμαϊκού: Μόνο μέσα στη θάλασσα δεν στήσανε τραπέζια
Η καταπάτηση του αιγιαλού τελικά στην Ελλάδα, είναι μία κακή συνήθεια και πρακτική που βασίζεται εξ ολοκλήρου στην ανοχή της πολιτείας και στην προκειμένη περίπτωση στο δήμο Θερμαικού, όπου οι μαγαζάτορες έχουν το ελεύθερο να τοποθετούν τραπεζοκαθίσματα σχεδόν μέσα στη θάλασσα.
Παρά τον ντόρο, αλλά και την κατακραυγή για τις ανεξέλεγκτες καταστάσεις στις παραλίες της χώρας, αυτό που συμβαίνει στη παραλία των Νέων Επιβατών, αλλά και λίγο η πολύ, σε όλες τις παραλίες του δήμου, όχι μόνο προκαλεί αλλά και εγείρει πολλά ερωτήματα για το ρόλο της διοίκησης του δήμου, των λιμενικών αρχών και της αστυνομίας, όπως και της κτηματικής υπηρεσίας του δημοσίου.
Τα τραπεζοκαθίσματα σε μερικά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ταβέρνες και καφετέριες, βρίσκονται κυριολεκτικά πάνω στο κύμα και καταλαμβάνουν σχεδόν όλη την αμμουδιά.
*Διαβάστε το ρεπορτάζ εδώ
#1 Κλείνει το Ινστιτούτο Goethe στη Θεσσαλονίκη;
Δύο χρόνια πριν συμπληρώσει 70 χρόνια ζωής και αδιάλειπτης παρουσίας και συμβολής στην πολιτιστική ζωή της πόλης, το Goethe-Institut της Θεσσαλονίκης απειλείται με λουκέτο.
Στις 28 Σεπτεμβρίου το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Goethe-Institut σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε έκανε λόγο για έναν συνολικό μετασχηματισμό του οργανισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, σε ανοιχτή γραμμή με το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.
«Το κλείσιμο ινστιτούτων, οι περικοπές θέσεων εργασίας και τα μέτρα για την αύξηση της αποτελεσματικότητας θα οδηγήσουν στην απαραίτητη εξοικονόμηση πόρων» σημειώνει στην επίσημη ενημέρωση του το Goethe-Institut, ώστε «να παραμείνει ισχυρό στη δέσμευσή του για παγκόσμιες συνεργασίες μακροπρόθεσμα».
**Διαβάστε το αποκλειστικό ρεπορτάζ εδώ