Best Of Parallaxi: Τα κείμενα που διαβάσατε περισσότερο τον Ιούνιο!

Πρώτος  μήνας του καλοκαιριού, αυτά είναι τα κείμενα της Parallaxi που διαβάσατε περισσότερο.

Parallaxi
best-of-parallaxi-τα-κείμενα-που-διαβάσατε-περισσότ-1020503
Parallaxi

Πρώτος  μήνας του καλοκαιριού, αυτά είναι τα κείμενα της Parallaxi που διαβάσατε περισσότερο.

Ρεπορτάζ, απόψεις, προτάσεις για σειρές, νέοι άνθρωποι και πολλά άλλα συνθέτουν το μωσαϊκό των πιο δημοφιλών posts.

Ξεκινούμε λοιπόν την ανάγνωση του top 10. Από το τέλος προς την αρχή.

#10 Ο Θεσσαλονικιός που παίζει ηλεκτρονική μουσική μπροστά σε 10.000 κόσμο

Ξεκίνησα να ακούω ηλεκτρονική μουσική περίπου στην ηλικία των 18 ετών, τότε που όλοι της γενιάς μου περνούσαμε την φάση των τεκνόπαρτων. Ποτέ δεν ήμουν φαν, πάντα πήγαινα σε τέτοια πάρτι για την παρέα, ωστόσο το σώμα μου πάντα ακολουθούσε τον ρυθμό. Κάπου εκεί γνώρισα και τους Street Outdoors, δύο Θεσσαλονικιούς που πριν από λίγες ημέρες με ένα μοναδικό πάρτι στο Λυκαβηττό, θέα όλη την Αθήνα μπροστά στο ηλιοβασίλεμα, και την μουσική κατάφεραν να ενώσουν 10.000 κόσμο. Ο Γιάννης αφηγείται λοιπόν την ιστορία των Street Outdoors που παρέα με τον Γιώργο είναι εκείνοι που κατάφεραν να φέρουν αέρα εξωτερικού με τα πάρτι τους στην Ελλάδα, με dj sets.

*Διαβάστε την συνέντευξη εδώ.

#9 Έντεκα και επτά πρώτα λεπτά

45 χρόνια από το σεισμό της Θεσσαλονίκης η parallaxi δίνει το λόγο σε τέσσερις Θεσσαλονικείς που θυμούνται εκείνη τη νύχτα και τι ακολούθησε . Η νύχτα που συγκλόνισε ολόκληρη την πόλη, την ταρακούνησε, την ρήμαξε – Άγνωστες ιστορίες, εξομολογήσεις, πρόσωπα που έζησαν εκείνο το βράδυ και όσα ακολούθησαν.

*Διαβάστε εδώ.

#8 Η οικογένεια εβραίων της Θεσσαλονίκης που κρύφτηκε και επέζησε από τους Γερμανούς

οικογένεια

Την ιστορία της οικογένειας που κατάφερε να επιζήσει όλη από τον διωγμό και τα εγκλήματα των Γερμανών στη Θεσσαλονίκη, διηγείται στην Parallaxi ο Ανδρέας Ασσαέλ, δεύτερος γιος του Φρέντυ Ιωσήφ Ασσαέλ, χημικού μηχανικού, αριστούχου του Μετσοβείου Πολυτεχνείου και εγγονός του Μάρκου Ασσαέλ, έμπορου και παραγωγού.

*Δείτε εδώ την ιστορία.

#7 Η φούσκα του τουρισμού και μερικές αλήθειες

Εικόνα αρχείου

Η πολύ σημαντική συζήτηση που γίνεται αυτές τις μέρες για τον ελληνικό τουρισμό και τις επιπτώσεις μιας τουριστικής φούσκας (που θα σκάσει σύντομα) τόσο στο περιβάλλον, όσο και στις δυνατότητες των Ελλήνων να χαρούν την χώρα τους – ή και την πόλη τους για την Αθήνα – είναι ένα παράδειγμα του αδιεξόδου των απλοϊκών θεωριών των ταλιμπάν της αγοράς που περνιούνται για φιλελεύθεροι. Γιατί εδώ έχουμε αυτό που στην οικονομία ονομάζουμε εξωτερικότητες. Η τουριστική φούσκα δεν δημιουργεί υπερβάλλον φορτίο μόνο στις τουριστικές μονάδες που κερδίζουν από αυτήν αλλά και σε κοινά αγαθά: τις παραλίες, το περιβάλλον, τα ανυπόφορα στριμωγμένα πια σοκάκια της χώρας του άλλοτε γραφικού νησιού, το τοπίο, τις υποδομές και άλλα πολλά. Ακόμα και στο πολιτισμικό κεφάλαιο ή στην εικόνα της χώρας.

*Διαβάστε εδώ. 

#6 Η άσχημη, χαοτική είσοδος της πόλης από τον Περιφερειακό 

Υπάρχουν μερικοί δρόμοι στη Θεσσαλονίκη που “κουβαλούν” σημαντική ιστορία και κρύβουν αναμνήσεις πολλών δεκαετιών. Μπορεί τώρα να τους προσπερνάς και να μην το συνειδητοποιείς, όμως υπάρχουν σημάδια που ταξιδεύουν τους παλαιότερους σε ένδοξες εποχές. Η Λεωφόρος Ανδρέα Παπανδρέου είναι ένας τέτοιος δρόμος, που γνώρισε λαμπρές μέρες. Από εκεί πέρασαν μεγάλα ονόματα του πενταγράμμου και λειτούργησαν ιστορικά μαγαζιά. Βέβαια η σημερινή εικόνα δεν αντιπροσωπεύει σε καμία περίπτωση το μεγάλο παρελθόν της οδούς.

*Δείτε εδώ το ρεπορτάζ.

#5 Ξέρει κανείς πού πέφτει η Ξηροκρήνη; 

Όσο και αν σας ακούγεται παράξενο, η Θεσσαλονίκη δεν τελειώνει στον Βαρδάρη. Διότι εκεί περίπου ξεκινά μια ακόμα συνοικία, που απ’ τους τουριστικούς χάρτες και τους προεκλογικούς σχεδιασμούς συνήθως παραλείπεται: η Ξηροκρήνη..

*Η συνέχεια εδώ

#4 Αργοπεθαίνει ο εμπορικότερος δρόμος της πόλης

Ένας ιστορικός δρόμος που από την Ρωμαϊκή εποχή έσφυζε από ζωή και κίνηση, αλλά σήμερα έχει μετατραπεί σε αποκρουστικός. Η οδός Εγνατία έχει αφεθεί στη μοίρα της. Εδώ και δεκαετίες δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση για να γίνει ελκυστική. Το αντίθετο μάλιστα.

*Η συνέχεια εδώ.

#3 Τι συμβαίνει τελικά με τα φίδια στην πόλη;

Άνω Πόλη, Γιαννιτσών, Εύοσμος, Πανόραμα, Χορτιάτης. Στις παραπάνω περιοχές τις προηγούμενες ημέρες αναγκάστηκαν να παρέμβουν εθελοντές αλλά και η Πυροσβεστική προκειμένου να απομακρύνουν τυφλίνο, λαφιάτη, οχιά και ένα νερόφιδο που είχαν βρει «καταφύγιο» σε σπίτια, αυλές, ακόμα και μηχανή αυτοκίνητου.

*Το ρεπορτάζ εδώ.

#2 Η σπουδαία κυρία που έσωσε τα αρχαία του Ναβαρίνου στη Θεσσαλονίκη

Η Φωτεινή Ζαφειροπούλου είναι Αρχαιολόγος, υπεύθυνη για τις αρχαιότητες προϊστορικής και κλασικής εποχής στην περιοχή του Αιγαίου και κυρίως στους νομούς Κυκλάδων και Σάμου. Φοίτησε στη Φιλοσοφική της Αθήνας και στην ελληνογαλλική σχολή Saint Joseph.

*Διαβάστε την συνέντευξηεδώ.

#1 Μια γυναίκα που δουλεύει 17 χρόνια στον τουρισμό, εξομολογείται

Πηγή: Unsplash

Δουλεύω 17 χρόνια στον τουρισμό. Έχω δουλέψει σε πολύ καλούς, όχι τόσο καλούς και κακούς εργοδότες.Εργάστηκα σε εστιατόριο που παρείχε στο προσωπικό μια βίλα με πισίνα και γήπεδο τένις, κάποιος άλλος εργοδότης ένα υγρό υπόγειο που δεν μπόρεσα να μείνω ούτε μέρα, έχω κοιμηθεί σε ένα δωμάτιο με άλλα τρία άτομα, μερικές φορές πρέπει να μοιράζεσαι το μπάνιο με όχι και τόσο καθαρούς ανθρώπους, με έδιωξαν από το μπαρ ξενοδοχείου γιατί ο κανονισμός δεν επέτρεπε στο προσωπικό να βρίσκεται στον ίδιο χώρο με τους πελάτες (ακόμη και με τα κανονικά τους ρούχα , μετά την βάρδια), μερικές φορές δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείς τις τουαλέτες των πελατών σαν κάποτε οι έγχρωμοι δούλοι στα σπίτια των αφεντικών τους.

*Διαβάστε εδώ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα