Ελλάδα

Οι θάνατοι που μας στιγμάτισαν το 2022

Οι σπουδαίες προσωπικότητες που «έφυγαν» από τη ζωή.

Νίκος Γκάγιας
οι-θάνατοι-που-μας-στιγμάτισαν-το-2022-951662
Νίκος Γκάγιας

Έφτασε στο τέλος της άλλη μία χρονιά, κατά τη διάρκεια της οποίας μετρήσαμε σημαντικές απώλειες. Προσωπικότητες που «έφυγαν» από τη ζωή, αφήνοντας πίσω σπουδαίο έργο, ο καθένας στον τομέα τους. 

Aυτά είναι τα σημαντικότερα πρόσωπα που έφυγαν από την ζωή το 2022, ανάμεσα τους η σπουδαία Μαριανίνα Κριεζή, ο Δάκης, η Ντίνα Κώνστα, ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς, η Βασίλισσα Ελισάβετ, ο Κώστας Καζάκος, η Ειρήνη Παππά, η Μάρθα Καραγιάννη, ο Σταμάτης Κόκοτας, ο Αλέξανδρος Νικολαίδης.

Μαριανίνα Κριεζή – 6 Φεβρουαρίου

Ήταν Ελληνίδα στιχουργός και παραγωγός του ραδιοφώνου. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947, μεγάλωσε στο Ψυχικό και κατάγεται από την Ύδρα. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών χωρίς να πάρει πτυχίο, και Διακοσμητική – Σκηνογραφία στα εργαστήρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, όπου ολοκλήρωσε τις εκεί διετείς σπουδές της.

Το 1969 πήγε στο Παρίσι για να σπουδάσει σχέδιο υφάσματος, επέστρεψε στην Ελλάδα, εργάστηκε ως γραφίστρια και την άνοιξη του 1977 άρχισε να συνεργάζεται με το Τρίτο Πρόγραμμα όταν διευθυντής ήταν ο Μάνος Χατζιδάκις. Εκεί έγραψε τους στίχους όλων των τραγουδιών της ραδιοφωνικής εκπομπής Εδώ Λιλιπούπολη ενώ συμμετείχε και στα κείμενα, ιδίως ως συγγραφικό δίδυμο με την ηθοποιό Αννα Παναγιωτοπούλου. Συνέπραξε επίσης, ως κειμενογράφος, σε επιθεωρήσεις της «Ελεύθερης Σκηνής».

Στη μακρά σταδιοδρομία της ως στιχουργός συνεργάστηκε, μεταξύ άλλων, με τους: Αρλέτα, Ελένη Δήμου, Στράτος Διονυσίου, Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Σαβίνα Γιαννάτου, Μιχάλης Μπαζάκας, Δήμητρα Γαλάνη, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μιχάλης Χατζηγιάννης, ενώ στίχους της έχουν μελοποιήσει συνθέτες όπως οι Λένα Πλάτωνος, Νίκος Κυπουργός, Δημήτρης Μαραγκόπουλος, Νίκος Χριστοδούλου, Λάκης Παπαδόπουλος, Γιάννης Σπανός, Δήμητρα Γαλάνη, Μιχάλης Καπούλας, Ευσταθία, Τάκης Μουσαφίρης, Διονύσης Τσακνής κ.ά.

Ως παραγωγός στην ΕΡΑ παρουσίασε διάφορες εκπομπές, όπως την φιλοζωική «Μου το’πε ένα πουλάκι», τη νυχτερινή «Το νυχτικό του πύργου» και την εκπομπή «Αύριο όλα θα είναι καλύτερα». Απεβίωσε σε ηλικία 75 ετών στις 6 Φεβρουαρίου 2022.

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών.

Δάκης – 29 Μαΐου

Γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου 1943 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Το 1963 ήρθε στην Ελλάδα και σχεδόν ένα χρόνο μετά ξεκινά να τραγουδά σε χώρους διασκέδασης και θεαμάτων και παράλληλα ηχογραφεί το 1964 τον πρώτο του δίσκο στα αγγλικά με τίτλο «Deep in the heart of Athens» και ακολούθησαν δίσκοι που γνώρισαν αμέσως μεγάλη επιτυχία στα Γαλλικά, Ιταλικά και Αγγλικά. Ενδεικτικά οι επιτυχίες του εκείνης της περιόδου ήταν: Monsieur Cannibal, Tu Veux ou tu veux pas, Mourir ou vivre, Gaston. Μιλούσε έξι γλώσσες (ελληνικά, γαλλικά, αγγλικά, ιταλικά, ισπανικά και αραβικά), γεγονός που επέτρεπε να ερμηνεύει διεθνές ρεπερτόριο.

Το 1968 ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο στα Ελληνικά με τίτλο «Γεια σου σ′ ευχαριστώ» με τον συνθέτη Κώστα Ξενάκη και αμέσως μετά ακολουθεί η πρώτη του συνεργασία με τον Μίμη Πλέσσα και τις διαχρονικές επιτυχίες Τόσα καλοκαίρια και Εκείνο το πρωί στην Κηφισιά όπου η ανταπόκριση του κοινού τον τοποθέτησε γρήγορα στους πλέον περιζήτητους ερμηνευτές εκείνης της εποχής.

Συνεργάστηκε με Έλληνες συνθέτες όπως: Μίμης Πλέσσας, Γιάννης Σπανός, Γιώργος Κατσαρός, Γιώργος Χατζηνάσιος, Κώστας Χατζής, Ρόμπερτ Ουίλιαμς, Αλέξης Παπαδημητρίου, Γιώργος Μανίκας, Σάκης Τσιλίκης, Χάρης Χαλκίτης, Βαγγέλης Πιτσιλαδής, Γιώργος Κριμιζάκης, Κώστας Ξενάκης, Γιώργος Θεοφάνους, Νίκος Λαβράνος, Νίκος Καρβέλας, Αλέκος Χρυσοβέργης, Γιώργος Θεοδοσιάδης κ.ά.

Είχε τραγουδήσει στίχους στιχουργών όπως Πυθαγόρας, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Μάνος Ελευθερίου, Δημήτρης Ιατρόπουλος, Σώτια Τσώτου, Ξενοφώντας Φυλέρης, Θάνος Σοφός, Ρόνη Σοφού κ.ά.

Είχε πραγματοποιήσει πολλές ζωντανές εμφανίσεις σε χώρους διασκέδασης όπως: «Rex», «Diogenis Palace», «Νεράιδα», «Φαντασία», «Αστέρια», «Αθηναία», «Ribas» και συνεργάστηκε με τους Μαρινέλλα, Κώστα Χατζή, Γιάννη Πάριο, Χάρις Αλεξίου, Άννα Βίσση και άλλους. Σε διεθνές επίπεδο είχε συνεργαστεί με τους Rolling Stones, Σαρλ Αζναβούρ, Δαλιδά, Μίλβα, Τζο Ντασέν, Σασά Ντιστέλ και Ντέμη Ρούσσο, με τον οποίο ήταν ξαδέρφια.

Είχε συμμετάσχει σε πολλές θεατρικές παραστάσεις, στα Θέατρα Βέμπο, Παρκ, Κοτοπούλη-Ρεξ και αλλού. Επίσης, είχε εμφανιστεί σε τηλεοπτικές παραστάσεις και σε Ελληνικές ταινίες όπως «Γοργόνες και μάγκες», «Η θεία μου η χίπισσα» κ.ά.

Εκπροσώπησε την Ελλάδα σε Διεθνή Φεστιβάλ Τραγουδιού, αποσπώντας διακρίσεις και βραβεία.

Βρισκόταν από το 1967 στην πρώτη γραμμή του Ελληνικού τραγουδιού. Η δισκογραφία του αποτελείται από 39 LP & CD και 19 singles & 45άρια. Η τελευταία δισκογραφική δουλειά ήταν το CD με τίτλο «Moments» (ΜΙΝΟΣ 2008) του Μίμη Πλέσσα όπου ο Δάκης τραγουδά σε 7 γλώσσες.

Απεβίωσε από καρκίνο στις 29 Μαΐου 2022 σε ηλικία 78 ετών.

Ντίνα Κώνστα – 3 Ιουλίου

Απεφοίτησε από τη Δραματική Σχολή Κωστή Μιχαηλίδη, ενώ την ίδια εποχή εργαζόταν σε εταιρεία χρωμάτων για να πληρώσει τις σπουδές της. Σπούδασε υποκριτική κρυφά από τους γονείς της και είχε καθηγήτρια τη Μαίρη Αρώνη.

Πρωτοεμφανίστηκε στην Ελεύθερη Σκηνή το 1965. Τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 συμμετείχε σε τηλεοπτικές σειρές. Μερικοί από τους πιο χαρακτηριστικούς ρόλους που υποδύθηκε ήταν στις σειρές «Τρεις Χάριτες», «Δις Εξαμαρτείν» και το «Σόι μας».

Ωστόσο, αγαπήθηκε από το κοινό για την ερμηνεία της ως Ντένη Μαρκορά στη σειρά «Δύο ξένοι».

Δεν παντρεύτηκε ποτέ, επειδή δεν της άρεσε η δέσμευση του γάμου. Είχε δηλώσει πως έγινε ηθοποιός επειδή ήταν αυτοκαταστροφικό άτομο.

Απεβίωσε στις 3 Ιουλίου 2022 σε ηλικία 83 ετών.

Ρόμπερτ Ουίλιαμς – 21 Αυγούστου

Ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς γεννήθηκε το 1949 από Βρετανό πατέρα και Ελληνίδα μητέρα. Για ένα διάστημα εργάστηκε στην Ροδεσία αφού τελείωσε το γυμνάσιο.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 ήταν κιθαρίστας και τραγουδιστής της ροκ μπάντας POLL. Από το 1974 ήταν επίσης ενεργός τραγουδιστής ποπ και ροκ. Ο πρώτος του δίσκος κυκλοφόρησε το 1974 με τίτλο «Robert Williams». To 1976 σημείωσε μεγάλη επιτυχία με το τραγούδι «Μίλα μου» από τον δίσκο «Εσύ κι εγώ».

Το 1977 εκπροσώπησε την Ελλάδα στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Γιουροβίζιον με τον Πασχάλη, τη Μπέσσυ Αργυράκη και τη Μαριάννα Τόλη και έφτασε με το τραγούδι Μάθημα Σολφέζ στην πέμπτη θέση.

Το 1991 έγραψε για τη τηλεοπτική σειρά «Λάμψη» του Νίκου Φώσκολου τη μουσική και τους στίχους σε πολλά τραγούδια.

Σε συνέντευξη του το 2013 ανέφερε ότι εργαζόταν στον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρησης, τον φορέα για τα πνευματικά δικαιώματα των τραγουδιστών.

Απεβίωσε σε 21 Αυγούστου 2022, έπειτα από μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 72 ετών.

Βασίλισσα Ελισάβετ – 8 Σεπτεμβρίου

Η Ελισάβετ Β’ ήταν η βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας από το 1952. Το 2015 ξεπέρασε σε χρόνο παραμονής στο θρόνο τη βασίλισσα Βικτωρία κι έγινε η μακροβιότερη μονάρχης στη βρετανική ιστορία. Γεννήθηκε στις 21 Απριλίου 1926 στο Λονδίνο και ήταν κόρη του μετέπειτα βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’ της δυναστείας των Γουίνδσορ και της σκωτσέζας αριστοκράτισσας Κλοντ Μπόους-Λάιον.

Ως πρώτο παιδί ενός νεώτερου γιου του βασιλιά Γεωργίου Ε’, η πριγκίπισσα Ελισάβετ είχε λίγες πιθανότητες ν’ ανεβεί στο θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου, μέχρι τη στιγμή που ο θείος της Εδουάρδος Η’ παραιτήθηκε υπέρ του πατέρα της, στις 11 Δεκεμβρίου 1936, οπότε η Ελισάβετ έγινε η διάδοχος του θρόνου.

Η Ελισάβετ έλαβε κατ’ οίκον μόρφωση κι έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορία, τις ξένες γλώσσες και τη μουσική. Παρά την αντίδραση που συνάντησε από την οικογένειά της και από την κυβέρνηση, εκπαιδεύτηκε στην οδήγηση και συντήρηση μηχανοκίνητων μέσων μεταφοράς, προσφέροντας υπηρεσίες στην πατρίδα της προς τα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ήταν μία από τις πλουσιότερες γυναίκες στον κόσμο, με περιουσία που ξεπερνά τις 350 εκατ. λίρες, σύμφωνα με τους Τάιμς του Λονδίνου (2020). Ήταν γνωστή η αγάπη της για τα άλογα και τις ιπποδρομίες. Η ίδια ήταν δεινή ιππεύτρια και ιδιοκτήτρια δρομώνων ίππων.

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών.

Κώστας Καζάκος – 13 Σεπτεμβρίου

Ο Κώστας Καζάκος γεννήθηκε το 1935 στον Πύργο Ηλείας. Στα 18 του, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα για να σπουδάσει παιδαγωγός ωστόσο η αριστερή κληρονομιά από τον πατέρα του έγινε λόγος αρνητικής αντιμετώπισής του από το πανεπιστήμιο.

Του ζητούσαν πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων και δεν έκανε εγγραφή στη σχολή. Έτσι, άλλαξε σταδιοδρομία και φοίτησε στη Σχολή Κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου (1953-1956) και στη Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν (1954-1957).

Ο γάμος με την Τζένη Καρέζη

Από το 1968 μέχρι το 1992 υπήρξε παντρεμένος με την ηθοποιό Τζένη Καρέζη, με την οποία απέκτησε τον γιο τους, τον επίσης ηθοποιό Κωνσταντίνο Καζάκο. Το 1997 παντρεύτηκε την ηθοποιό Τζένη Κόλλια, με την οποία έχουν αποκτήσει τέσσερα παιδιά: τον Αλέξανδρο (γενν. 1997), την Άρτεμι-Γεωργία (γενν. 1998), την Ηλέκτρα (γενν. 2002) και τη Μάγια (γενν. 2008). Η Άρτεμις-Γεωργία έχασε τη ζωή της στις 25 Ιουνίου 1999, σε ηλικία 8 μηνών και μία εβδομάδα μετά την βάπτισή της, πάσχοντας από μία σπάνια ασθένεια.

Υπήρξε αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Ελεύθερου Θεάτρου και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης. Ιδρυτικό μέλος του Ελληνοαραβικού Συνδέσμου και μέλος της Επιτροπής Αδείας Άσκησης του Επαγγέλματος του Ηθοποιού. Τιμήθηκε με τον «Χρυσό Απόλλωνα», βραβείο ηθοποιού Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου Αθηνών το 1967, και Α΄ Χρυσό Βραβείο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1973 για την αρτιότερη θεατρική παραγωγή («Λυσιστράτη»).Τιμήθηκε ακόμα με το Βραβείο της Ένωσης Θεατρικών Συγγραφέων και Κριτικών για το σύνολο της προσφοράς του. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2007 και του Οκτωβρίου 2009 εκλέχθηκε βουλευτής με το ΚΚΕ, ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Πέθανε στις 13 Σεπτεμβρίου του 2022, σε ηλικία 87 ετών στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός αντιμετωπίζοντας αναπνευστικά προβλήματα.

Ειρήνη Παππά – 14 Σεπτεμβρίου

Ελληνίδα ηθοποιός με διεθνή σταδιοδρομία. Γεννήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1929 στο Χιλιομόδι Κορινθίας ως Ειρήνη Λελέκου, μέλος οικογένειας δασκάλων, όπως ο παππούς της, οι γονείς της και η θεία της, που την επηρέασαν στη μόρφωσή της. Η μητέρα της Ελένη Λελέκου, από το γένος Πρεβεζάνου, ήταν δασκάλα, από την οποία είχε ακούσει πολλά παραμύθια και ιστορίες. Ο πατέρας της Σταύρος Λελέκος ήταν καθηγητής κλασικού δράματος, υπήρξε διευθυντής στο σχολείο του Σοφικού Κορινθίας και την έμαθε να διαβάζει αρχαίους Έλληνες. Οι γονείς της είχαν τέσσερα κορίτσια. Αδελφές της είναι η ιατρός Ευαγγελία Λελέκου-Μανθοπούλου και η λογοτέχνιδα και ποιήτρια Δέσποινα Λελέκου-Τατάκη. Ο προπάππος της Σταύρος Λελέκος, έγραψε βιβλία για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση.[15] Ανιψιός της είναι ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Μανούσος Μανουσάκης, γιός τής αδελφής της Δέσποινας. Επίσης ανιψιός της είναι και ο ηθοποιός Αίαντας Μανθόπουλος, γιος της αδελφής της Ευαγγελίας.

Δεν απέκτησε δικά της παιδιά.

Το 1947 παντρεύτηκε τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Άλκη Παπά (1922-2018), με τον οποίο χώρισαν το 1951, αλλά διατήρησε το επίθετό του. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ο γάμος τους διήρκεσε από το 1943 έως το 1947.

Η ίδια είχε αποκαλύψει το 2004 στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, μετά τον θάνατο του Μάρλον Μπράντο, ότι είχαν συναντηθεί το 1954 στη Ρώμη, και ότι είχαν συνάψει μακροχρόνια σχέση. Όπως είπε τον εκτιμούσε πολύ, ήταν το «μεγάλο πάθος της ζωής της» και συναντήθηκαν για τελευταία φορά το 1999 στην Αθήνα.

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών.

Μάρθα Καραγιάννη – 18 Σεπτεμβρίου

Υπήρξε μια από τις πιο δημοφιλείς και ξεχωριστές σταρ της χρυσής εποχής του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Οι γονείς της ήταν ποντιακής καταγωγής. Συγκεκριμένα η μητέρα της Δόμνα γεννήθηκε στο Μπακού και ο πατέρας της Χαρίλαος στο Αικατερινεντάρ. Η ίδια γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στο Κερατσίνι.

Σπούδασε χορό και από τα οχτώ της χρόνια άρχισε να δίνει παραστάσεις στη Λυρική Σκηνή συμμετέχοντας στο παιδικό μπαλέτο της Λουκίας Σακελλαρίου-Κωτσοπούλου, μαζί με την Ελένη Προκοπίου.

Το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο το έκανε το 1955, σε ηλικία 17 ετών, στην ταινία της Φίνος Φιλμς Η άγνωστος, σε σκηνοθεσία Ορέστη Λάσκου. Το δοκιμαστικό στα στούντιο του Φίνου το έκανε με τον Αριστείδη Καρύδη-Φουκς και τον Ντίνο Κατσουρίδη.

Το θεατρικό της ντεμπούτο έγινε το 1957 στην επιθεώρηση Ελέφαντες και ψύλλοι εκεί όπου γνωρίστηκε με το Γιάννη Δαλιανίδη. Προηγουμένως την είχε δει ο Ναπολέων Ελευθερίου να χορεύει στο κέντρο «Σε λα πεν» και της έκανε την πρόταση να παίξει στη συγκεκριμένη επιθεώρηση. Αργότερα συνεργάστηκε με τον επιχειρηματία του μουσικού θεάτρου Βασίλη Μπουρνέλη στο Θέατρο Ακροπόλ.

Στην τηλεόραση εμφανίζεται πρώτη φορά στη σειρά Ο Δρόμος το 1977, το σενάριο της οποίας υπέγραφε αρχικά και μέχρι το θάνατό του ο Κώστας Πρετεντέρης.

Απεβίωσε στις 18 Σεπτεμβρίου του 2022, σε ηλικία 82 ετών, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σταμάτης Κόκοτας – 1 Οκτωβρίου

Ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες τραγουδιστές του Λαϊκού τραγουδιού με σημαντικό έργο. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 23 Μαρτίου 1937. Είχε σημαντική δισκογραφική παρουσία κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1960 και 1970, οπότε και συνεργάστηκε με ορισμένους από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες της εποχής, όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Δήμος Μούτσης, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Γιάννης Σπανός, ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Αντώνης Κατινάρης, ο Χάρης Λυμπερόπουλος, ο Βαγγέλης Πιτσιλαδής, ο Λυκούργος Μαρκέας, ο Ανδρέας Καραγιαννόπουλος κ.ά.

Κατά τη στρατιωτική δικτατορία συμμετείχε στους χουντικούς εορτασμούς της επετείου της 21ης Απριλίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο ανάμεσα σε άλλους γνωστούς ηθοποιούς και τραγουδιστές.

Είχε τρία παιδιά, ενώ χαρακτηριστικό του γνώρισμα ήταν οι μακριές φαβορίτες του. Ο γιος του, Δημήτρης, είναι επίσης τραγουδιστής.

Ο Σταμάτης Κόκοτας ήταν οπαδός του Παναθηναϊκού. Επίσης, υπήρξε λάτρης του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Απεβίωσε την 1η Οκτωβρίου 2022 σε ηλικία 85 ετών αφού ήταν ενεργός στο τραγούδι μέχρι και τις τελευταίες εβδομάδες της ζωής του.

Αλέξανδρος Νικολαΐδης – 14 Οκτωβρίου

Έλληνας αθλητής του τάε κβον ντο. Ανήκε στο αθλητικό σωματείο «Μέγας Αλέξανδρος» της Θεσσαλονίκης. Είχε στο ενεργητικό του αρκετές διακρίσεις σε διεθνείς και ευρωπαϊκές διοργανώσεις του αθλήματος, με σημαντικότερες τα δύο αργυρά μετάλλια στην κατηγορία των +80 κιλών στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο. Προπονητής του ήταν ο Κώστας Τζιδημόπουλος. Τον Δεκέμβριο του 2008, ψηφίστηκε με 1.875 ψήφους ως ο κορυφαίος Έλληνας αθλητής για το 2008 από τον ΠΣΑΤ.

Τον Μάρτιο του 2019, ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του με τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του 2019 και τον Σεπτέμβριο του 2020 ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή εκπροσώπου του κόμματος. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 17 Οκτωβρίου του 1979 και ο πατέρας του ήταν επίσης πρωταθλητής στο τάε κβον ντο. Σπούδασε Φυσική Αγωγή στο ΑΠΘ. Άρχισε το τάε κβον ντο το 1982, σε ηλικία τριών ετών και το επάγγελμά του είναι πυροσβέστης.

Απεβίωσε από έναν εξαιρετικά σπάνιο τύπο καρκίνου, το καρκίνωμα NUT, σε ηλικία 42 ετών στις 14 Οκτωβρίου 2022.

Πελέ – 29 Δεκεμβρίου

Ο Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, που μεγαλούργησε ως ποδοσφαιριστής με το όνομα “Πελέ”, θεωρείται μέχρι και σήμερα ο κορυφαίος όλων των εποχών, αλλά πλέον δεν βρίσκεται στη ζωή, αφού άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Σάο Πάολο, νικημένος από τον καρκίνο λίγες μέρες πριν φύγει το 2022.

Εικόνα Twitter

Δείτε παρακάτω τους ανθρώπους που έφυγαν από τη ζωή το 2022

Ιανουάριος

-2 Σοφία Μιχοπούλου, Ελληνίδα ηθοποιός. Δούλεψε στο Θέατρο Τέχνης όλη τη δεκαετία του ’60 με σκηνοθέτη τον Κάρολο Κουν και με το Θέατρο Άττις και τον Θόδωρο Τερζόπουλο από το ’86.

-2 Φούλης Μπουντούρογλου. Ιδρυτής του θρυλικού πρωτοποριακού Καφεθεάτρου της Καλαμαριάς μαζί με τη Δέσποινα Πανταζή, όπου έπαιζαν σπουδαία πρόσωπα της σκηνής της πόλης όπως η Ρούλα Μανισάνου και ανέβαζαν πρωτοποριακές παραστάσεις. Ο ηθοποιός σπούδασε στη Δραματική Σχολή Κ. Χαρατσάρη. Συμμετείχε (μεταξύ άλλων) στις παραστάσεις: Ο άντρας είναι άντρας, Απεργία (Θεατρικό Εργαστήρι Θεσσαλονίκης), Φαύστα, Αυτοσχεδιαστικά, Ιππής, Όρνιθες (Καφεθέατρο-Θεατρική διαδρομή), Ο γενικός γραμματεύς, Κίτρα της Σικελίας (ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας), Λα μοσκέτα, Το πηγάδι των αγίων κλπ. Έχει διδάξει υποκριτική στο Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ, στη Δραματική Σχολή Α. Βουτσινάς και στο Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ. Ο ηθοποιός έχει συνεργαστεί σε πληθώρα παραστάσεων με το ΚΘΒΕ.

-4 Σάκης Παπανικολάου, 89 ετών. Έλληνας τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός και ηθοποιός.

-6 Πάνος Ηλιόπουλος, Έλληνας ηθοποιός γνωστός για τις ταινίες του τις δεκαετίες του ’70 και του ’80.

-6 Πίτερ Μπογκντάνοβιτς, 82 ετών. Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης της μυθικής σειράς «Sopranos».

-6 Σίντνεϊ Πουατιέ, 94 ετών. Αμερικανός ηθοποιός του κινηματογράφου, βραβευμένος με Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία του 1963 Κάτω από το Βλέμμα του Θεού (Lillies of the Field).

-7 Δημήτρης Χαρίτος, 91 ετών. Έλληνας κριτικός κινηματογράφου και ποιητής, πρώην πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου.

-8 Μπακτάς Αμπτίν, 48 ετών, Ιρανός ποιητής και δημιουργός ταινιών, στη φυλακή από επιπλοκές του κορονοϊού.

-8 Μάικλ Λανγκ, 77 ετών. Αμερικανός διοργανωτής συναυλιών, συνδιοργανωτής (1969) του Φεστιβάλ Γούντστοκ.

-8 Μέριλιν Μπέργκμαν, 93 ετών. Αμερικανίδα τραγουδοποιός, η οποία συνέγραψε τις #1 επιτυχίες του 1974 “The Way We Were” και του 1978 “You Don’t Bring Me Flowers”). Μαζί με το σύζυγό της, Άλαν, βραβεύτηκαν με Όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού (1969 για το τραγούδι “The Windmills of Your Mind”, 74 για το “The Way We Were”) και με Όσκαρ καλύτερης πρωτότυπης μουσικής (1984 για τη μουσική στην ταινία “Γιεντλ”), 1 Γκράμι (1975 για το Τραγούδι της Χρονιάς “The Way We Were”), με 3 Έμμυ (1975, 77, 99 ) και εντάχθηκαν και στην Αίθουσα της Δόξας των Τραγουδοποιών (1997).

-8 Γιώργος Τοπτσής, 64 ετών. Έλληνας πρωταθλητής του στίβου, Παραολυμπιονίκης στο άλμα σε μήκος (αργυρός το 1992 και χάλκινος το 1988 και το 1996), “έφυγε” από κορονοϊό.

-9 Μπομπ Σάγκετ, 65 ετών, Αμερικανός στάνταπ κωμικός ηθοποιός.

-11 Νταβίντ Σασόλι, 65 ετών. Ιταλός πολιτικός και δημοσιογράφος (RAI), πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (από το 2019) και ευρωβουλευτής (από το 2009).

-12 Λιλή Αλιβιζάτου, 111 ετών, Ελληνίδα υπεραιωνόβια, αδερφή του λογοτέχνη Γιώργου Θεοτοκά.

-12 Μπάμπης Αργυρίου, Έλληνας δημοσιογράφος μουσικής, μουσικοκριτικός, εκδότης, παραγωγός και λογοτέχνης, δημιουργός του Rollin Under fanzine, της Lazy Dog Records και του MiC.gr, από COVID-19.

-12 Ρόνι Σπέκτορ, 78, Αμερικανίδα τραγουδίστρια (The Ronettes), μέλος του Rock and Roll Hall of Fame (2007 με το συγκρότημα).

-13 Ζαν-Ζακ Μπενέξ, 75 ετών, Γάλλος σκηνοθέτης του κινηματογράφου, δημιουργός της ταινίας “Μπέτι Μπλου”.

-13 Τζώρτζης Μονογυιός, 42 ετών, Έλληνας επιχειρηματίας αδερφός της Κατερίνα Μονογυιού.

-14 Ρικάρδο Μποφίλ, 82 ετών, Ισπανός αρχιτέκτονας, ιδρυτής της Ricardo Bofill Taller de Arquitectura, από COVID-19.

-15 Νίνο Τσερούτι, 91 ετών, Ιταλός σχεδιαστής μόδας. Ο μετρ της casual κομψότητας.

-16 Αλέκος Φασιανός, 86 ετών. Έλληνας ζωγράφος. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935. Σπούδασε βιολί στο Ωδείο Αθηνών και ζωγραφική στην ΑΣΚΤ (1955-1960) με τον Γιάννη Μόραλη.

-18 Σατουρνίνο δε λα Φουέντε Γκαρθία, 112 ετών. Ισπανός υπεραιωνόβιος, γηραιότερος άνδρας στον κόσμο (από το 2021).

-20 Κάρολος Τρικολίδης, 74 ετών. Ελληνο-Αυστριακός μαέστρος, μόνιμος αρχιμουσικός της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (1973-2008).

-20 Meat Loaf, 74 ετών, Αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός, κατά κόσμον Μάικλ Λι Αντέι, #1 στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1993 και βραβευμένος με Γκράμι το 1994 για το τραγούδι “I’d Do Anything for Love (But I Won’t Do That)”, από επιπλοκές COVID-19.

-21 Λουί Άντερσον, 68 ετών, Αμερικανός ηθοποιός και παρουσιαστής τηλεπαιχνιδιών (“Family Feud”), βραβευμένος με Έμμυ (1996, 97, 2016).

-24 Γιώργος Τρομάρας, 75 ετών, Έλληνας παλαιστής, δύο φορές πρωταθλητής Ελλάδας και μασίστας, που εμφανίστηκε σε πολλές ταινίες.

-27 Παντελής Παντελιάδης, Έλληνας επιχειρηματίας, ιδρυτής του ομίλου Metro, ο οποίος εισήγαγε ουσιαστικά για πρώτη φορά το θεσμό των Cash & Carry στην Ελλάδα.

-28 Πάνος Νάτσης, 31 ετών Έλληνας ηθοποιός “έχασε” τη ζωή του σε τροχαίο.

-31 Νίκος Αντύπας, 68 ετών. Ήταν ενορχηστρωτής και ντράμερ. Ήταν μια από τις εμβληματικές μορφές της σύγχρονης ελληνικής μουσικής. Υπήρξε μέλος των Socrates (Drank the Conium). Ενορχήστρωσε δίσκους των Χάρη & Πάνου Κατσιμίχα-Ζεστά Ποτά και της Ελευθερίας Αρβανιτάκη-Μένω εκτός, ενώ στη δεκαετία του ’90 κυκλοφόρησε μια σειρά επιτυχημένων δίσκων -μεταξύ άλλων- με την Χαρούλα Αλεξίου και την Άλκηστη Πρωτοψάλτη. Συνεργάστηκε επί σειρά ετών με τη στιχουργό Λίνα Νικολακοπούλου.

Φεβρουάριος

-2 Μόνικα Βίτι, 90 ετών, Ιταλίδα ηθοποιός, η οποία διακρίθηκε σε ταινίες του Αντονιόνι, βραβευμένη με Αργυρή Άρκτο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου (1984).

-3 Χρήστος Σαρτζετάκης, 93 ετών, Έλληνας πολιτικός και πρώην πρόεδρος της δημοκρατίας (1985-90), από πνευμονία λόγω εισρόφησης.

-6 Νίκος Κάτσικας, 56 ετών, Έλληνας δημοσιογράφος, ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου και συνεργάτης της ΕΡΤ, ενεργό μέλος της ελληνικής κοινότητας στην Αίγυπτο, ίδρυσε την εφημερίδα Φως στο Κάιρο και εξέδιδε την έκδοση του Ταχυδρόμου στην Αλεξάνδρεια, δολοφονία (ανεύρεση σορού την ημερομηνία αυτή στην οικία του στην Γκίζα).

-7 Μάρκος Βενιός, Έλληνας ζωγράφος του Αιγαίου.

-9 Αντρέ Βιλμς, 74 ετών, Γάλλος ηθοποιός και σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου.

-11 Μίμης Δαρειώτης, 79 ετών, Έλληνας αντιδικτατορικός αγωνιστής, διευθυντής του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ επί δεκαετίες και οικονομικός υπεύθυνος.

-11 Θεόφιλος Μητρούδης, 69 ετών, Έλληνας παράγοντας του Άρη, πρόεδρος της ΚΑΕ Άρης (1992-94).

-12 Άιβαν Ράιτμαν, 75 ετών Αμερικανός σκηνοθέτης και παραγωγός (Ghostbusters)

-15 Κώστας Κλεφτόγιαννης, 75 ετών, Έλληνας ηθοποιός (“Πέτρινα Χρόνια”, “Η φανέλα με το 9”) , από κορονοϊό.

-23 Έντμουντ Κίλι, 94 ετών, Αμερικανός (γεννημένος στη Συρία) νεοελληνιστής, μεταφραστής και συγγραφέας.

-24 Αλέξανδρος Ίσαρης, 81 ετών, Έλληνας ζωγράφος και λογοτέχνης, κατά κόσμον Γιάννης Δημητριάδης.

-25 Δημήτρης Τσοβόλας, 79 ετών. Έλληνας δικηγόρος και πολιτικός, αναπληρωτής υπουργός (1981-84) και υπουργός Οικονομικών (1985-89), βουλευτής (Άρτας 1977-89 και Β΄ Αθηνών 1989-92 με το ΠΑΣΟΚ, 1996-2000 με το ΔΗΚΚΙ), πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ (1995-2004).

-27 Μαριέττα Γιαννάκου, 71 ετών. Ελληνίδα πολιτικός, υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (1990-91) και υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (2004-07), βουλευτής (Α΄ Αθηνών 1993-99, 2000-07 και Επικρατείας από το 2019) και ευρωβουλευτής ΝΔ (1984-90, 1999-2000, 2009-14), από ανακοπή καρδιάς.

-28 Κώστας Καρράς, 84 ετών, Έλληνας ιδρυτής της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (από το 1972).

Μάρτιος

-4 Χρόνης Μπότσογλου, 81 ετών, Έλληνας ζωγράφος, χαράκτης, γλύπτης και καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.

-5 Κωνσταντίνος Ζαμπάρας, 63 ετών, Έλληνας ηθοποιός.

-5 Γιώργος Πετρίδης, 88 ετών, Έλληνας σκηνοθέτης

-10 Δημήτρης Κοντομηνάς, 82 ετών. Έλληνας επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού Alpha επί 20 χρόνια και των ραδιοφωνικών σταθμών με το ίδιο όνομα, συνιδρυτής της ασφαλιστικής εταιρίας Interamerican (1969), ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας του Άρη Θεσσαλονίκης (1998-2001) και ιδρυτής του τηλεοπτικού σταθμού Channel 9.

-12 Νίκος Αϊβαλής, Έλληνας ραδιοφωνικός παραγωγός και ηθοποιός.

-13 Γουίλιαμ Χαρτ, 71 ετών, Αμερικανός ηθοποιός, βραβευμένος με Όσκαρ, με BAFTA και με βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας στο Φεστιβάλ των Καννών για την ταινία «Το φιλί της γυναίκας αράχνης» (1985).

-15 Όλγα Τουρνάκη, 89 ετών, Ελληνίδα ηθοποιός της τηλεόρασης και του θεάτρου.

-17 Έλσα Παπαδημητρίου, 80 ετών, Ελληνίδα αρχιτέκτονας και βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας (1993-2011), Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (1990-92).

-19 Πέτρος Λινάρδος, 97 ετών, «πατριάρχης» της Αθλητικής Δημοσιογραφίας και διατελέσας επί 16 χρόνια πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ).

-20 Νίκος Νικολάου, 91 ετών, Έλληνας δημοσιογράφος, πρώην διευθυντής της εφημερίδας Η Καθημερινή.

-22 Ρένα Στάμου, 92 ετών, Ελληνίδα τραγουδίστρια του ρεμπέτικου.

-23 Μαντλίν Ολμπράιτ, 84 ετών, Αμερικανίδα πολιτικός γεννημένη στην Τσεχία, η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ (1997-2001) και πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη (1993-97), από καρκίνο.

-28 Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη, 91 ετών, Ελληνίδα τραγουδίστρια του νησιώτικου τραγουδιού.

-30 Τομ Πάρκερ, 33 ετών, Βρετανός τραγουδιστής (The Wanted), από καρκίνο.

Απρίλιος

-3 Ηλίας Κουσκουβέλης, 61 ετών, Έλληνας πανεπιστημιακός, πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (2006-10), από καρκίνο.

-3 Τζόρνταν Μούνεϊ, 66 ετών, Βρετανίδα μοντέλο και ηθοποιός, ψευδώνυμο της Πάμελα Ρουκ, «βασίλισσα της πανκ» που ανέβηκε στη σκηνή στην πρώτη τηλεοπτική παράσταση των Sex Pistols (1976), από χολαγγειοκαρκίνωμα.

-12 Αντώνης Συκάρης, 60 ετών, Έλληνας ορειβάτης, ενώ κατέβαινε το βουνό Νταουλαγκίρι, που ανήκει στην οροσειρά των Ιμαλαΐων, έπειτα από τεράστια σωματική και ψυχική προσπάθεια και έλλειψη πρόσθετου οξυγόνου.

-14 Σταύρος Λογαρίδης, 69 ετών, Έλληνας τραγουδιστής (Poll) και συνθέτης, γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη, από καρκίνο.

-21 Ροβήρος Μανθούλης, 92 ετών, Έλληνας σκηνοθέτης και συγγραφέας με έδρα το Παρίσι, πρώην διευθυντής της ΕΡΤ-1 και ΕΡΤ-2, πέθανε από κορονοϊό.

-26 Σταμάτης Γιαννούλης, Έλληνας διευθυντής φωτογραφίας (“Βαλκανιζατέρ”, “Μπαλαμός”), από καρκίνο.

-30 Σούλα Αθανασιάδου, 92 ετών, Ελληνίδα ηθοποιός η οποία έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό μέσα από τους ρόλους της στις πετυχημένες σειρές του ANT1.

Μάιος

-2 Μητροπολίτης Δράμας Παύλος, 59 ετών.Κατά κόσμον Αλέξανδρος Αποστολίδης. Ήταν Έλληνας Επίσκοπος και Μητροπολίτης Δράμας. Πέθανε από έμφραγμα του μυοκαρδίου.

-6 Κώστας Γκουσγκούνης, Έλληνας ηθοποιός και φωτογράφος, γνωστός κυρίως για τις ταινίες με ερωτικό περιεχόμενο στις οποίες πρωταγωνίστησε μεταξύ 1965 και 1984.

-8 Φρεντ Γουόρντ, 79, Αμερικανός ηθοποιός (“Απόδραση από το Αλκατράζ”) και παραγωγός, βραβευμένος με Χρυσή Σφαίρα και ειδικό Κύπελλο Βόλπι στο Φεστιβάλ της Βενετίας (1993).

-16 Κώστας Τσαούσης, 62 ετών, Έλληνας δημοσιογράφος, από καρκίνο.

-17 Βαγγέλης Παπαθανασίου, 79 ετών, Έλληνας μουσικός και συνθέτης, γνωστότερος ως Vangelis (#1 το 1982 στις ΗΠΑ με το ορχηστρικό “Chariots of Fire” της ταινίας (“Οι Δρόμοι της Φωτιάς») , βραβευμένος με Όσκαρ (1982), ο οποίος έγραψε για την ΕΡΤ το περίφημο σήμα για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων (1982), από κορονοϊό.

-19 Κατερίνα Βελλίδη, 75 ετών, Ελληνίδα εκδότρια (“Μακεδονία”‘) και συγγραφέας, κόρη του Γιάννη Βελλίδη.

-26 Ρέι Λιότα, 67, Αμερικανός ηθοποιός (Goodfellas, Something Wild, Field of Dreams), βραβευμένος με βραβείο Έμμυ (2005).\

Ιούνιος 

-3 Γιώργος Καλογερόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (από το 1998).

-4 Μαρία Μπονίκου, 73 ετών, Ελληνίδα ηθοποιός, μαχαιρώνεται μέχρι θανάτου στο σπίτι της στην Αίγινα.

-6 Γιάννης Νόνης, 52 ετών, Έλληνας μουσικός, μπασίστας του συγκροτήματος Χαΐνηδες.

-9 Τζούλι Κρουζ, 65 ετών, Αμερικανίδα μουσικός, τραγουδίστρια, τραγουδοποιός και ηθοποιός (Twin Peaks), #1 στην Αυστραλία το 1990 με το τραγούδι “Falling”, αυτοκτόνησε.

-13 Νικόλαος Δεληγιώργης, 85 ετών, Έλληνας εκδότης (Μανίνα, Δυναμικό Αγόρι, Βαβούρα).

-13 Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, 83 ετών, Ελληνίδα ιστορικός τέχνης, αρχαιολόγος, ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στην ΑΣΚΤ, διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης (από το 1992), αναπληρώτρια υπηρεσιακή υπουργός Πολιτισμού-Παιδείας και Θρησκευμάτων (2015).

-15 Βασίλης Μαλούχος, 86 ετών, Έλληνας ηθοποιός (“Αχ! Αυτή η γυναίκα μου”) και σκηνοθέτης.

-17 Ζαν-Λουί Τρεντινιάν, 91 ετών, Γάλλος ηθοποιός (“Ζ”, “Και ο Θεός έπλασε τη γυναίκα”, “Αγάπη”), τιμημένος με βραβείο καλύτερου ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ των Καννών (1969), Σεζάρ (2013), Ευρωπαϊκό Βραβείο (2012) και Αργυρή Άρκτο (1968).

-25 Κωνσταντίνος Τζούμας, 77 ετών, Έλληνας ηθοποιός (“Ρεμπέτικο”, “Τα Κουρέλια Τραγουδάνε Ακόμα”, “Γλυκιά Συμμορία”), ραδιοφωνικός παραγωγός και συγγραφέας.

-27 Βάσω Αλλαγιάννη, 77 ετών. Ελληνίδα συνθέτρια, στιχουργός («Αχ Ελλάδα σ’ αγαπώ», «Υδροχόος», «Λεμόνι στην πορτοκαλιά»).

-30 Ηλίας Νικολακόπουλος, 75 ετών, Έλληνας πολιτικός αναλυτής και πρόεδρος των ΑΣΚΙ, από καρδιακή ανακοπή.

Ιούλιος

-2 Σεραφείμ Δεδέογλου, 85 ετών, Έλληνας επιχειρηματίας, πρώην πρόεδρος (1990-91) και παράγοντας της ΠΑΕ Άρης. δημιουργός των μεγάλων ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης, Mediterranean Palace και Grand Hotel Palace.

-2 Πίτερ Μπρουκ, 97 ετών, Βρετανός θεατρικός σκηνοθέτης (Marat/Sade), βραβευμένος με Τόνι (1966, 71), Λόρενς Ολίβιε και με Έμμυ (1984).

-3 Γεράσιμος Νοταράς, Έλληνας πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ για τρεις θητείες.

-5 Γιώργος Λαζόγκας, 77 ετών Έλληνας εικαστικός.

-6 Τζέιμς Κάαν, 82 ετών, Αμερικανός ηθοποιός (“Ο Νονός”).

-8 Σίνζο Άμπε, 67 ετών. Ιάπωνας πολιτικός, πρόεδρος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος και δύο φορές πρωθυπουργός της Ιαπωνίας από τις 26 Δεκεμβρίου 2012 ως τον Σεπτέμβριο του 2020 και νωρίτερα από το 2006 μέχρι το 2007. Δολοφονήθηκε.

-8 Ανέζα Παπαδοπούλου, Ελληνίδα ηθοποιός. Συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του θεάτρου και του κινηματογράφου και πάντα δημιουργούσε ιδιαίτερη αίσθηση με τις ερμηνείες της, ενώ έχει συνεργαστεί πολλές φορές και με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος από το 1974 μέχρι το 2004.

-13 Νίκος Κτενάς, 62 ετών, Έλληνας αρχιτέκτονας. Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1960 και σπούδασε στην Cooper Union, NY, στο Columbia University, New York, στο Queens College, Queens, New York, στο Syracuse University, Syracuse, New York, στο AIFS/ University of London, London και στο Cornell University, NY, από όπου και αποφοίτησε με το πτυχίο της αρχιτεκτονικής το 1983.

-14 Ιβάνα Τραμπ, 73 ετών, Τσεχο-Αμερικανή επιχειρηματίας, συγγραφέας και μοντέλο, πρώην σύζυγος του Ντόναλντ Τραμπ (1977-92), έπειτα από πτώση.

-16 Γιώργος Μάζης, 84 ετών, Έλληνας ηθοποιός και ηθοποιός μεταγλωττίσεων.

-18 Κώστας Γεράκης, 40 ετών, Έλληνας μουσικός, μπουζουξής και ερμηνευτής, κιθαρίστας του Στέλιου Βαμβακάρη.

-18 Βούλα Χαριλάου, 92, Ελληνίδα ηθοποιός (“Εφιάλτης)”.

-22 Θεόδωρος Καρζής, Έλληνας δημοσιογράφος, λογοτέχνης και ιστορικός. Διετέλεσε γενικός διευθυντής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων από το 1987 έως το 1989.

-24 Ντέιβιντ Γουόρνερ, 80 ετών, Βρετανός ηθοποιός (“Τιτανικός)”, βραβευμένος με Έμμυ (1981), από καρκίνο.

-27 Θεόδωρος Ακάλεστος, 62 ετών, Έλληνας δημοσιογράφος, από ανακοπή καρδιάς. Είχε εργαστεί ως βιβλιοθηκονόμος στη Βουλή των Ελλήνων και επί 26 χρόνια διετέλεσε αθλητικός συντάκτης στην εφημερίδα του ΔΟΛ «Τα Νέα».

-27 Ματθαίος Γιωσαφάτ, 85 ετών, Έλληνας ψυχίατρος-ψυχαναλυτής και συνιδρυτής της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας.

-31 Μπιλ Ράσελ, 88 ετών, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής του ΝΒΑ (Μπόστον Σέλτικς), χρυσός Ολυμπιονίκης (1956), μέλος του Hall of Fame της παγκόσμιας καλαθοσφαίρισης (1975) οκτάκις πρωταθλητής του ΝΒΑ (1957, 1959-66, 1968-69).

Αύγουστος

-2 Σταύρος Ψυχάρης, 77 ετών, Έλληνας δημοσιογράφος, πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους (1996-2001) και εκδότης (πρόεδρος του ΔΟΛ (2009-17).

-5 Ισέι Μιγιάκι, 84 ετών, Ιάπωνας σχεδιαστής μόδας, από καρκίνο στο συκώτι. Πειραματίστηκε με νέες μεθόδους και υλικά και άνοιξε δρόμους.

-6 Τζούλια Τσιριμώκου Πιμπλή, 87 ετών, Ελληνίδα πολιτικός, βουλευτής Φθιώτιδας με τη Νέα Δημοκρατία (1977-81).

-7 Ντόρα Κωστίδου, 85 ετών, Ελληνίδα ηθοποιός και Μις Ελλάς (1957).

-7 Διονύσης Σιμόπουλος, 79 ετών, Έλληνας αστρονόμος και συγγραφέας, επί πολλά χρόνια διευθυντής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου.

-9 Αγγελική Βαρελλά, 92 ετών , Ελληνίδα συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας (“Φιλενάδα, φουντουκιά μου”).

-9 Νίκολας Έβανς, 72 ετών, Άγγλος δημοσιογράφος, σεναριογράφος και συγγραφέας (“Ο γητευτής των αλόγων”).

-12 Αν Χες, 53 ετών, Αμερικανή ηθοποιός (“Another World”), βραβευμένη με Έμμυ (1991), έπειτα από τραυματισμό σε τροχαίο.

-18 Τσιμάρας Τζανάτος, Έλληνας ηθοποιός και θεατρικός συγγραφέας.

-29 Καμίλο Γκεβάρα Μαρτς, 60 ετών, γιος του αργεντίνικης καταγωγής επαναστάτη-αντάρτη Τσε Γκεβάρα.

-29 Βάσω Μεριδιώτου, 88, Ελληνίδα ηθοποιός (“Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης”, “Ο Θόδωρος και το δίκαννο”).

-30 Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, 91, Ρώσος πολιτικός, πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης (1990-91), γενικός γραμματέας του Κομουνιστικού Κόμματος (1985-91), τιμημένος με Νόμπελ Ειρήνης (1990).

Σεπτέμβριος

-1 Γιώργος Μωραϊτίνης, 69 ετών, Έλληνας δημοσιογράφος με πανεπιστημιακές σπουδές στις Πολιτικές, Κοινωνικές και Οικονομικές Επιστήμες, αλλά και επιστημονικές γνώσεις στην Επικοινωνία και την Ψυχολογία.

-3 Φρύνη Αρβανίτη, 78 ετών, Ελληνίδα ηθοποιός της τηλεόρασης (Οδός Ανθέων) και του θεάτρου (The ΚΟΠΑΝΟΙ), από κορονοϊό.

-7 Βαλέρι Πολιάκοφ, 80 ετών, Ρώσος πρώην κοσμοναύτης και ο κάτοχος του ρεκόρ για τη μεγαλύτερη διαμονή στο διάστημα στην ανθρώπινη ιστορία (437 ημέρες 18 ώρες) κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού (1994-95), τιμημένος με βραβείο Πριγκίπισσα των Αστουριών (1999 για τη διεθνή συνεργασία).

-7 Μάρσα Χαντ, 104 ετών, Αμερικανίδα ηθοποιός (“Περηφάνια και προκατάληψη”)

-8 Νίκος Βολωνάκης, 73 ετών, Έλληνας δημοσιογράφος.

-13 Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, 91, Γάλλος σκηνοθέτης (“Με κομμένη την ανάσα”, “Ζούσε τη ζωή της”, τιμημένος με Τιμητικό Όσκαρ (2010) και Τιμητικό Σεζάρ (1987, 98).

-14 Δημήτριος Παντερμαλής, 82 ετών, Έλληνας καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, υπεύθυνος ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου, διευθυντής στο Μουσείο της Ακρόπολης.

-17 Μάριος Ποντίκας, 80 ετών, Έλληνας θεατρικός συγγραφέας και πεζογράφος, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του μεταπολιτευτικού «ρεαλιστικού νεοελληνικού θεάτρου».

-18 Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, 77 ετών, Έλληνας δημοσιογράφος, συνεκδότης της εφημερίδας «Το Ποντίκι», αρχισυντάκτης και πρώην διευθυντής της εφημερίδας Καθημερινή.

-23 Λουίζ Φλέτσερ, 88 ετών, Αμερικανίδα ηθοποιός, η οποία κέρδισε το Όσκαρ β’ γυναικείου ρόλου και Χρυσή Σφαίρα (αμφότερα το 1976), και BAFTA (1977) για την ερμηνεία της στην ταινία “Στη Φωλιά του Κούκου”.

-28 Coolio, 59 ετών, Αμερικανός ράπερ και ηθοποιός, #1 στις ΗΠΑ το 1995 με το τραγούδι Gangsta’s Paradise , βραβευμένος με Γκράμι το 1996.

-30 Ζάχος Χατζηφωτίου, 99 ετών, Έλληνας επιχειρηματίας, δημοσιογράφος και συγγραφέας.

Οκτώβριος

-1 Θέμης Κατριός ,70 ετών, Έλληνας καλαθοσφαιριστής (Άρης 1961-72, 1973-75) και ψυχαναλυτής, πρώην πρόεδρος της Βορειοελλαδικής Ψυχαναλυτικής Εταιρίας.

-4 Λορέτα Λιν, 90 ετών, Αμερικανίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός (“Coal Miner’s Daughter”, “You Ain’t Woman Enough (To Take My Man)”, “The Pill”), μέλος της Αίθουσας της Δόξας της κάντρι (1988), βραβευμένη με Γκράμι (1972, 2004, 2010).

-13 Σταύρος Σαράφης, 72 ετών, Έλληνας ποδοσφαιριστής (ΠΑΟΚ 1967-81 εθνική Ελλάδας 1969-77), πρωταθλητής (1976) και κυπελλούχος Ελλάδας (1972, 74), 1ος σκόρερ του Κυπέλλου Ελλάδας (1970) και προπονητής (ΠΑΟΚ 1989, 94, 95, 1999-2000).

-20 Χάρης Καμπουρίδης,72 ετών, Έλληνας σπουδαίος ιστορικός τέχνης. Είχε σπουδάσει στις Φιλοσοφικές Σχολές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς και στο Πανεπιστήμιο του Άαχεν. Από το 1981 δημοσίευσε πληθώρα δοκιμίων και μελετών σε ελληνόγλωσσα και ξενόγλωσσα περιοδικά και σε συλλογικούς τόμους.

-24 Λέσλι Τζόρνταν, 67 ετών, Αμερικανός ηθοποιός (“Will & Grace”) και τραγουδιστής, βραβευμένος με Έμμυ (2006). Σκοτώθηκε σε τροχαίο στο Λος Άντζελες.

-25 Χρήστος Στεφανίδης, 82 ετών, πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΘ.

-26 Πιέρ Σουλάζ, 102 ετών, Γάλλος ζωγράφος και χαράκτης.

-28 Τζέρι Λι Λιούις , 87 ετών, Αμερικανός τραγουδιστής και πιανίστας της ροκ εν ρολ (“Great Balls Of Fire”), βραβευμένος με Γκράμι για τη συνολική του προσφορά στη μουσική (2005).

-31 Ηλίας Ζερβός, 65, Έλληνας ηθοποιός. Ήταν ιδιαίτερα αγαπητός καθώς πρωταγωνίστησε σε τηλεοπτικές σειρές που μεγάλωσαν ολόκληρες γενιές όπως το «Κωνσταντίνου και Ελένης» αλλά και στο «Άκρως Οικογενειακόν».

Νοέμβριος

-1 Takeoff, 28 ετών, Αμερικανός ράπερ (Migos, με τους οποίους ήταν #1 το 2017 στις ΗΠΑ με το τραγούδι “Bad and Boujee”), σκοτώνεται από πυροβολισμούς.

-1 Μοσέ Αελιόν, 97, Ισραηλινός επιζών και συγγραφέας του Ολοκαυτώματος.

-4 Αντώνης Σκυλλάκος, Έλληνας δημοσιογράφος, πρώην πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

-5 Άαρον Κάρτερ, 34 ετών, Αμερικανός ράπερ και τραγουδιστής, αδερφός του Νικ Κάρτερ των Backstreet Boys, βρίσκεται πνιγμένος στην μπανιέρα του.

-7 Λέσλι Φίλιπς , 98 ετών, Βρετανός ηθοποιός (Χάρι Πότερ).

-8 Θανάσης Γεωργιάδης, 79 ετών, Έλληνας συγγραφέας και εκδότης. Ένας βαθιά μορφωμενος φιλόλογος (Γαλλική και Ελληνική Φιλολογία, εδώ και στη Γαλλία), ένας ευαίσθητος διανοούμενος, ποιητής και πεζογράφος με αρκετά βιβλία. Επιμελητής εκδόσεων και εγκυκλοπαιδειών, δημοσιογράφος, διευθυντής του λογοτεχνικού περιοδικού “Παρατηρητής” και σε εκδοτικούς οίκους, δεινός μεταφραστής βιβλίων από την αρχαία γραμματεία και τη σύγχρονη γαλλόφωνη και αγγλόφωνη λογοτεχνία και ιστορία.

-8 Κατερίνα Ιατροπούλου, 74 ετών, Ελληνίδα ακτιβίστρια δικηγόρος και αντιδικτατορική αγωνίστρια.

-10 Νίτσα Μαρούδα, 87 ετών, Ελληνίδα ηθοποιός (“Η αρχόντισσα κι ο αλήτης”, Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες).

-10 Βασίλης Παπαζάχος, 92 ετών, Έλληνας σεισμολόγος, ομότιμος καθηγητής Γεωφυσικής στο ΑΠΘ (1977), πρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (1983-1999).

-11 Μίνα Αδαμάκη, 78, Ελληνίδα ηθοποιός (“Οι Τρεις Χάριτες”). Είχε γεννηθεί στο Βόλο και ήταν απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν (1966). Σε νεανική ηλικία σπούδασε στο Λονδίνο κουκλοθέατρο και παντομίμα. Η πρώτη της εμφάνιση έγινε στο θέατρο, ως μαθήτρια ακόμα, με το Θέατρο Τέχνης, στο έργο «Η δολοφονία του Ζαν – Πωλ Μαρά». Είχε παίξει σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές και ταινίες.

-11 Τζον Άνιστον (Γιάννης Αναστασάκης), 89, Ελληνοαμερικανός ηθοποιός, βραβευμένος με Έμμυ (2022 για το σύνολο του έργου του), πατέρας της Τζένιφερ Άνιστον.

-11 Κώστας Μπάσης, 74 ετών, Έλληνας ηθοποιός, χρόνια συνεργάτης του ΚΘΒΕ.

-18 Γιώργης Μασσαβέτας, 78 ετών, Έλληνας δημοσιογράφος και συγγραφέας.

-19 Γιώργος Καραγιάννης, 36 ετών, Έλληνας πιανίστας. Γεννήθηκε στα Γρεβενά και ξεκίνησε μαθήματα πιάνου σε ηλικία 11 ετών. Αποφοίτησε από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου στην ειδίκευση πιάνου (πτυχίο, μεταπτυχιακό), έχοντας ως υπεύθυνο καθηγητή τον Λάμπη Βασιλειάδη.

-19 Τζέισον Ντέιβιντ Φρανκ, 49 ετών, Αμερικανός ηθοποιός ο οποίος υποδύθηκε τον πράσινο Power Ranger στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά, κατά τη δεκαετία του ’90.

-22 Ανδρέας Καρακώστας, 54 ετών, Έλληνας δημοσιογράφος.

-22 Λάμπρος Μαργαρίτης, 68 ετών, Έλληνας πανεπιστημιακός, καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.

-24 Χανς Μάγκνους Εντσενσμπέργκερ, 93 ετών, Γερμανός συγγραφέας, ποιητής και μεταφραστής.

-29 Λεωνίδας Τριβιζάς, 93 ετών, Έλληνας σκηνοθέτης του θεάτρου. Ο άνθρωπος πίσω από το Λαϊκό Πειραματικό Θέατρο και το Θέατρο Πορεία, που άφησαν εποχή .

Δεκέμβριος

-5 Κίρστι Άλεϊ, 71 ετών, Αμερικανίδα ηθοποιός ( Rebecca Howe , Κοίτα Ποιος Μιλάει,).

-6 Κώστας Μπέσιος ,73 ετών ,Έλληνας ραδιοφωνικός παραγωγός. Μια από τις πιο πληθωρικές προσωπικότητες της Θεσσαλονίκης έφυγε από ανακοπή καρδιάς. Ο Κώστας Μπέσιος, δημιουργός του Stretto, ραδιοφωνικός παραγωγός, εργάστηκε για χρόνια στην Εφορία Νεωτέρων Μνημείων. Γεννημένος το 1949 σημάδεψε την Καρόλου Ντιλ για δεκαετίες. Αγαπητός σε όλους και με πολλά χαρίσματα και κυρίως πνεύμα και χιούμορ.

-13 Γιάννης Διακογιάννης, 91 ετών, Έλληνας δημοσιογράφος, συγγραφέας, ραδιοσχολιαστής και παρουσιαστής αθλητικών εκπομπών. γεννήθηκε στη Αθήνα όπου και ασχολήθηκε με τον αθλητισμό από την εφηβική ηλικία, με ιδιαίτερη αδυναμία στον στίβο. Σπούδασε μουσική στη Γαλλία, όμως τελικά τον κέρδισε η δημοσιογραφία.

Κάλυψε με ανταποκρίσεις του πάρα πολλές κορυφαίες διοργανώσεις, μεταξύ των οποίων Παγκόσμια Κύπελλα ποδοσφαίρου (ξεκινώντας από αυτό του 1954 στην Ελβετία και τερματίζοντας με αυτό του 1998 στη Γαλλία), διεθνείς αγώνες και παγκόσμια πρωταθλήματα στίβου, τελικούς αγώνες διασυλλογικών ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών διοργανώσεων (όπως του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971 μεταξύ Άγιαξ και Παναθηναϊκού) και άλλα.

Το 2004 υπήρξε σχολιαστής στους αγώνες της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου ανδρών στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου όταν και το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατέκτησε το τρόπαιο.

-16 Σίνισα Μιχαΐλοβιτς , 53 ετών, Σέρβος ποδοσφαιριστής.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα