Τουρισμός στο τρίτο κύμα; – Οι συντάκτες της Parallaxi γράφουν…

Θα τηρηθούν στο ακέραιο οι προϋποθέσεις ανοίγματος του τουρισμού; Πέρσι στα σύνορα επικρατούσε το «μπάτε σκύλοι αλέστε». Θα τηρηθούν τα πρωτόκολλα; Θα γίνουν οι έλεγχοι όπως πρέπει; Οι συντάκτες της Parallaxi θέτουν τους προβληματισμούς τους.

Parallaxi
τουρισμός-στο-τρίτο-κύμα-οι-συντάκτε-743894
Parallaxi

Οταν η οικονομία μιας χώρας που θέλει να λογίζεται για Ευρωπαϊκή και για αναπτυγμένη, δεν μπορεί να εξάγει προϊόντα, τεχνολογία, απομακρυσμένες υπηρεσίες ώστε να φέρει πλούτο από άλλες οικονομίες στο εσωτερικό της, το μόνο που της μένει είναι «να φέρει τις ίδιες τις χώρες στο έδαφός της». Τους τουρίστες μαζί με το πορτοφόλι τους.

Αλίμονο αν παραβλέψουμε το πόσο σημαντικός είναι ο τουρισμός στην «πληγωμένη», στην «αδύναμη» οικονομικά χώρα μας. Είναι το άλφα και το ωμέγα, καλώς ή κακώς. Για τον λόγο αυτό είναι απόλυτα λογικό η κυβέρνηση αυτή να του δίνει προτεραιότητα. Απόλυτα σεβαστό να παίρνει και ρίσκο. Απόλυτα κατανοητό να διαφημίζει κάτι που δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί.

Εδώ, όμως, αρχίζουν τα δύσκολα: Θα τηρηθούν στο ακέραιο οι προϋποθέσεις ανοίγματος του τουρισμού; Πέρσι στα σύνορα επικρατούσε το «μπάτε σκύλοι αλέστε». Θα τηρηθούν τα πρωτόκολλα; Θα γίνουν οι έλεγχοι όπως πρέπει; Οι συντάκτες της Parallaxi θέτουν τους προβληματισμούς τους.

Πέρσι τα κάναμε σχεδόν όλα λάθος. Φέτος δεν έχουμε καμία δικαιολογία. Στους κυβερνώντες αναφέρομαι…

*Ακης Σακισλόγλου 

Το πέδιλο με κάλτσα και μάσκα θα φορεθεί πολύ φέτος

Εναλλακτικός τίτλος “Ανοίγουμε και σας περιμένουμε”, αλλά ήθελα να το κάνω ακόμη πιο παραστατικό για το τι αναμένεται να ζήσουμε τους επόμενους μήνες. Άλλωστε κάθε εβδομάδα γινόμαστε και σοφότεροι και μαθαίνουμε κάτι καινούργιο. Όπως για παράδειγμα ότι στο λιανεμπόριο της Θεσσαλονίκης, της Κοζάνης και της Αχαϊας κολλάει, αλλά στης υπόλοιπης χώρας όχι. Επιστρέφοντας στο θέμα αυτής της εβδομάδας. Πραγματικά πώς θα ανοίξει ο τουρισμός της χώρας με τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων; Πέρσι η σεζόν ξεκίνησε με ελάχιστα κρούσματα και όσοι πήγαμε διακοπές ξέρουμε πολύ καλά ότι η κατάσταση δεν διέφερε και πολύ σε σχέση με προηγούμενα καλοκαίρια. Φέτος; Πέδιλο, κάλτσα και μάσκα; Θα είναι αυτό το trend του καλοκαιριού;
Μη γελιόμαστε, τα μαζικά self test δεν είναι αρκετά για τους εργαζόμενους του κλάδου. Άνθρωποι κάθε ηλικίας είναι έτοιμοι να παίξουν κορώνα γράμματα την υγεία τους για να βγάλουν τα προς το ζην μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Μήπως αντί να σκεφτόμαστε το πότε θα ανοίξουμε να εστιάσουμε στο πώς; Εμβολιάζοντας δηλαδή τους εργαζόμενους του κλάδου; Εμείς οι πολίτες; Ξανά σε δεύτερη μοίρα; Μέχρι τις 2/5 θα είναι αυξημένος ο κίνδυνος διασποράς και θα κάνουμε πάλι Πάσχα στα μπαλκόνια και μετά από δύο εβδομάδες θα ανοίξουμε τα σύνορα σαν να μη συμβαίνει τίποτα; Για παροχή κινήτρων για εσωτερικό τουρισμό, ούτε λόγος να φανταστώ έτσι;
*Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Πώς θα μάθουν την αλήθεια όταν δεν τη λες; – Οι συντάκτες της Parallaxi γράφουν…

«Restart» με φανφάρες και ανειλικρίνεια 

Τη μία συνέντευξη μετά την άλλη βάλθηκαν να δίνουν σε ΜΜΕ του εξωτερικού με υψηλή αναγνωσιμότητα οι αρμόδιοι του Τουρισμού παρουσιάζοντας στους υποψήφιους τουρίστες την αίγλη της Ελλάδας, αλλά και ένα «σχέδιο για άνοιγμα με γραμμές άμυνας». Ανάμεσα στις αναφορές τους η θάλασσα, ο ήλιος, η ιστορία, ο πολιτισμός, η γαστρονομία, οι εναλλακτικές δραστηριότητες και τα city breaks. Το κλασικό ποίημα εκ στόματος των σχετιζόμενων προσώπων δημιουργεί, φυσικά, ερωτήματα για το πόσο μεγάλο μπορεί να είναι το ρίσκο της προσέλευσης τουριστών στη χώρα το φετινό καλοκαίρι. Επειδή, όμως, απάντηση στο ερώτημα δε μπορεί να δοθεί με βεβαιότητα, αξίζει ενδεχομένως μια αναφορά στο εξής: Πώς θέλουμε τελικώς να φαινόμαστε στους «άλλους» και πώς σε «εμάς» τους ίδιους;

Υπάρχουν ορισμένες αρχές στη ζωή, ανάμεσα στις οποίες συμπεριλαμβάνεται καταρχάς το να δείχνεις αυτό που πραγματικά είσαι. Κάτι τέτοιο σημαίνει στην προκειμένη περίπτωση πως μιλώντας αυτήν την περίοδο για «εμάς» στους «άλλους», αυτό το οποίο μας χαρακτηρίζει δεν είναι σίγουρα η θάλασσα, ο ήλιος, η ιστορία και τα λοιπά. Κι αν κρίνουμε από προηγούμενες πολιτικές μας, αυτό το οποίο μας χαρακτηρίζει δεν είναι ούτε οι επιτυχημένες γραμμές άμυνάς μας. Κι ας είναι ο τουριστικός τομέας το 15% του ΑΕΠ μας, όπως τονίζει αυτές τις μέρες η ισπανική El Mundo. Eίναι ανάγκη επιβεβλημένη, ξαναλέω, να παρουσιάζεις «προς τα έξω» τον αληθινό σου εαυτό. Εφόσον αυτό συμβεί, μπορείς άφοβα να προσεγγίζεις και να υποδέχεσαι με ανοιχτές αγκάλες τον οποιονδήποτε δίπλα σου. 

*Στέλλα Παϊσανίδη 

Η (τουριστική) πόρτα ανοιχτή και τα σκυλιά δεμένα.

Αυτή την Πάνορμο ανοιξιάτικη περίοδο όλοι θα θέλαμε να την περάσουμε κάπως πιο όμορφα και πιο ελεύθερα βάσει των δεδομένων. Με τα κρούσματα να παραμένουν σταθερά ψηλά και τους εγκληματικού χειρισμούς της κυβέρνησης να μην λένε να σταματήσουν, όλα δείχνουν ότι μάλλον θα την περάσουμε μέσα στα ντουβάρια.

Το ίδιο δεν ισχύει όμως για τους τουρίστες. Είναι εύκολο να λέμε ότι η κυβέρνηση δεν λέει να βάλει μυαλό. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση είναι πλήρως αδιάφορη και κυνική. Αφήνει τα καταστήματα σε 3 περιοχές ερμητικά κλειστά και όλους εμάς να βράσουμε στο ζουμί μας, ρίχνοντας μας κιόλας την ευθύνη. Προτιμά να ενισχύσει (sic) την οικονομία μέσω του τουρισμού, την ίδια ώρα που η εγχώρια αγορά βρίσκεται σε πλήρες κώμα, σε μια αργή και οδυνηρή ευθανασία.

Δεν είναι ζήτημα λαθών. Είναι προφανές σκηνικό εμπαιγμού και αλαζονείας που, όσο και αν ευχόμαστε ή βλέπουμε ότι της στοιχίζει, δεν προτίθεται να τερματίσει. Η προφανής αδικία και μεροληψία της κυβέρνησης της στερεί κάθε άλλοθι και κάθε ευκαιρία για εξιλέωση.

*Βαγγέλης Θεοδωράκης

Πονάμε ρε! – Οι συντάκτες της Parallaxi γράφουν…

Στο βωμό του τουρισμού 

Βρισκόμαστε προ των πυλών του ανοίγματος του τουρισμού, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα στις 14 Μαΐου επισήμως θα υποδεχτεί η χώρα τους τουρίστες. Με την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας να είναι επιβαρυμένη, την Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη και την Αχαΐα να εξαιρούνται από το άνοιγμα δραστηριοτήτων, μιλάμε ακόμα για το λιανεμπόριο και όχι την εστίαση, ο άλλοτε ιδανικός ταξιδιωτικός προορισμός δεν θυμίζει σε τίποτα την Ελλάδα του απέραντου γαλάζιου. 

Φτάνουμε στις 14 Μαΐου, και για να μπει ένας τουρίστας στην χώρα όπως είπε ο κ. Θεοχάρης θα πρέπει να επιδεικνύεις είτε την βεβαίωση εμβολιασμού, είτε ότι έχεις αναρρώσει από τον ιό ή αρνητικό τεστ. Όλα αυτά ώστε να περιοριστεί η πιθανή διασπορά στην ενδοχώρα και να προστατευτούν τόσο οι τουρίστες όσο και οι Έλληνες πολίτες. 

Ωστόσο το ερώτημα είναι ένα: Η φετινή τουριστική χρονιά θα θυμίζει την περσινή; Θα σημειωθεί αύξηση κρουσμάτων τον Αύγουστο, με την κυβέρνηση να λαμβάνει έκτακτα μέτρα στις τουριστικές περιοχές πχ Χαλκιδική ή η ανάγκη για τουρισμό θα μας οδηγήσει σε ένα παρατεταμένο lockdown από τον Σεπτέμβριο;

*Eύα Καβάζη

Η Ελλάδα δεν θα μάθει ποτέ από τα λάθη της. 

Πέρσι τέτοια εποχή βρισκόμασταν σε καθεστώς lockdown και η Κυβέρνηση σχεδίαζε το άνοιγμα του τουρισμού για ένα ασφαλές καλοκαίρι. Πέρσι λοιπόν ήταν και η πρώτη χρονιά που προσωπικά δεν ταξίδεψα στο εξωτερικό, όχι μόνο εγώ πολλά παιδιά της ηλικίας μου. Βγαίνοντας από το lockdown αρχές Μαϊού και ενώ ήδη οι επιχειρήσεις εστίασης και λιανεμπορίου είχαν αρχίσει να πλήττονται, λίγες εβδομάδες μετά δεχτήκαμε και τους πρώτους τουρίστες που να θυμίσω πως εισερχόταν στην χώρα χωρίς αρνητικό test. Γύρω στον Αύγουστο η κατάσταση ξέφυγε, βλέπαμε στις ειδήσεις καθημερινά περιστατικά με τουρίστες των Βαλκανίων και μη οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί και παρόλα ταύτα, κυκλοφορούσαν σε νησιά και πάρτι.

Η κυβέρνηση παρατηρώντας την αναμενόμενη κατάσταση, έλαβε μέτρα στα νησιά και στην Χαλκιδική και υποχρέωσε τα καταστήματα να κλείνουν τα μεσάνυκτα για να περιοριστεί ο συνωστισμός, μετέπειτα ακολούθησε η υποχρεωτική μάσκα στους μόλις 35 βαθμούς κελσίου και η όλη κατάσταση σήμανε την λήξη της τουριστικής περιόδου τον 15 Αύγουστο. Η έρευνα, από την υπηρεσία Δημόσιας Υγείας Αγγλίας και την Κοινοπραξία Γονιδιωματικής Ανάλυσης COVID-19, έδειξε πως η Ελλάδα ήταν η χώρα από την οποία «εισήχθησαν» οι περισσότερες λοιμώξεις Covid στη Βρετανία από τον Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο πέρυσι. Συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι οι αφίξεις από την Ελλάδα αντιστοιχούσαν στο 21% των εισαγόμενων κρουσμάτων εκείνης της περιόδου. Η ανάλυση βασίστηκε σε στοιχεία από το κυβερνητικό πρόγραμμα ιχνηλάτησης επί 4.207 επιβεβαιωμένων φορέων του ιού που είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό εκείνη την περίοδο. Σύνολο 882 από τους θετικούς φορείς είχαν επιστρέψει από την Ελλάδα.

Η έρευνα έδειξε πως, τα μέτρα για την πρόληψη του κορονοϊού στην Ελλάδα ήταν ελάχιστα έως μηδαμινά. Και έχοντας αυτό κατά νου και ενώ διανύουμε τον έβδομο μήνα του ακατάπαυστου lockdown με τα κρούσματα να αγγίζουν φρικτούς αριθμούς ανά τον πληθυσμό και τα νοσοκομεία οριακά να καταρρέουν οι ανακοινώσεις της Κυβέρνησης για το ασφαλές και ιδανικό άνοιγμα σε μόλις έναν μήνα από τώρα μοιάζουν με σενάριο ταινίας τρόμου. Όταν οι πολίτες της χώρας βρίσκονται στα κάγκελα, οι περισσότερες επιχειρήσεις δεινοπαθούν και δεν γνωρίζουν αν και πότε θα ξανανοίξουν, η σεζόν φαίνεται να ξεκινά ή να οργανώνεται κανονικά αψηφώντας τους κινδύνους που θα μηδενίσουν τα νοσοκομεία το καλοκαίρι. Με τους ειδικούς να λένε πως το εμβόλιο δεν προστατεύει 100% από τις μεταλλάξεις και τις περισσότερες χώρες να βγάζουν λίστα αποκλεισμού τουριστών.

Υπάρχει σχέδιο, ισχυρίζονται οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι και τους απαντούμε, όπως υπήρχε με τα μέτρα όλους αυτούς τους μήνες, όπως υπήρξε πέρσι που αφήσαμε κόσμο και κοσμάκη να μπει στην χώρα μας δίχως να έχει ληφθεί το παραμικρό μέτρο ασφάλειας, για να κυλήσουμε μετέπειτα όλοι στην ίδια λούπα και να βγουν οι υπουργοί να κατηγορήσουν όλους εμάς που στερηθήκαμε ζωή ενός ολόκληρου χρόνου. Για να αφήσεις λοιπόν τον τουρισμό να κυλίσει ομαλά και δίχως τρομερές συνέπειες στην κοινωνία πρέπει να λάβεις ΜΕΤΡΑ τα οποία και να ΤΗΡΉΣΕΙΣ, όπως όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες που θα ρισκάρουν να ανοίξουν φέτος για μία ανάσα στην οικονομία. Υποχρέωσε τους τουρίστες να κάνουν test, αν δεν έχουν εμβολιαστεί, θυμισέ τους να τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, εμβολίασε τους ανθρώπους του τουρισμού μην τους θέσεις άλλο σε κίνδυνο, ενίσχυσε επιτέλους το ΕΣΥ, γιατί δεν θα αντέξει ένα ενδεχόμενο 4ο κύμα.

*Μυρτώ Τούλα

Το 2021 είναι ένα ταξίδι με άγνωστο προορισμό – Οι συντάκτες μας γράφουν

Ναι στον τουρισμό, όχι στα περσινά λάθη

Ο τουρισμός είναι ένας από τους κυριότερους οικονομικούς κλάδους της χώρας μας, ο οποίος φέρνει πολύ μεγάλα έσοδα ετησίως. Αυτό είναι ένα γεγονός. Αυτοί που λένε λοιπόν ότι δε θέλουν να έρθουν τουρίστες από το εξωτερικό ή ότι μπορεί η χώρα να επιβιώσει μόνο με τον εσωτερικό τουρισμό ώστε να μη ρισκάρουμε μια ακόμα διασπορά του ιού, μάλλον ζουν σε μια άλλη πραγματικότητα. Ο τουρισμός είναι απαραίτητος πάντα και τώρα ίσως περισσότερο από ποτέ. Κι αυτό αποτελεί το νέο μεγάλο στοίχημα της Κυβέρνησης, ειδικά αν ισχύουν τα σενάρια εκλογών που έχουν φουντώσει το τελευταίο διάστημα.
Τα αρνητικά τεστ κατά την άφιξη θα πρέπει να γίνουν νόμος για όλους! Από όποια χώρα κι αν προέρχονται οι τουρίστες. Σχετικά με τους εμβολιασμούς τώρα, ακούστηκε έντονα πως θα δοθεί προτεραιότητα στους ανθρώπους που εργάζονται στον τουρισμό. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, θα πρέπει οι διαδικασίες να αρχίσουν άμεσα, γιατί ήδη έχουν αρχίσει να στήνονται ξενοδοχεία και επιχειρήσεις. Επίσης μια καλή ιδέα, θα ήταν το υποχρεωτικό τεστ σε όλους τους εργαζόμενους μια φορά την εβδομάδα, με έξοδα που θα καλύπτει το κράτος.
Φίλες και φίλοι, λύσεις υπάρχουν! Το θέμα είναι να αποφασίσουμε αν θέλουμε να διαφυλάξουμε την υγεία ντόπιων και επισκεπτών ή απλά να εξυπηρετηθούν κάποια συμφέροντα και οι μεγάλοι χαμένοι να είναι πάλι οι μικροεπιχειρηματίες.

*Βιβή Κοτσαπουϊκίδου

Τουρισμός VS Covid

Διαβάζω πως με μία σειρά συνεντεύξεων σε ΜΜΕ του εξωτερικού (Frankfurter Allgemeine Zeitung, Die Weltonline, El Mundo), ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, παρουσιάζει στη διεθνή κοινότητα το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για το άνοιγμα του τουρισμού το 2021. Την ίδια στιγμή που σήμερα δεν ανοίγει η αγορά στη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη και την Αχαΐα, λόγω αυξημένων κρουσμάτων.

Φυσικά είμαι υπέρ να ανοίξει ο τουρισμός, τηρώντας όλα τα μέτρα, μήπως σιγά σιγά καλυφθούν τα οικονομικά κενά, που έχουν δημιουργηθεί. Όμως, δεν είναι κάπως οξύμωρο, να μην ανοίγουν τα καταστήματα σε αυτές τις τρεις περιοχές και να συζητάμε πως σε έναν μήνα θα έρθουν τουρίστες από επιδημιολογικά επιβαρυμένες χώρες;

Σίγουρα ο ξενοδοχειακός κλάδος έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και ο αντίκτυπος αυτός θα διαρκέσει καιρό. Το άνοιγα του τουρισμού θα δώσει μία ανάσα στους επιχειρηματίες, όσους καταφέρουν να ανοίξουν, αλλά και στον κόσμο που θα μπορέσει να κάνει διακοπές, καθώς μετά από τόσους μήνες καραντίνας, όλοι είναι κουρασμένοι και αγανακτισμένοι. Αυτή, όμως, η χαλάρωση πρέπει να συνοδεύεται με πιστή τήρηση των μέτρων για να μπορέσουν να κυλήσουν όλα ομαλά. Κάτι αντίστοιχο, όμως, θα μπορούσε να ισχύσει και στην περίπτωση του λιανεμπορίου στις τρεις περιοχές, που εξαιρούνται με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες να καταστρέφονται ακόμα περισσότερο.

*Νίκος Γκάγιας

Η ζωή μας χωρίς το Internet θα ήταν… – Oι συντάκτες της Parallaxi γράφουν

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα