Πρόσωπα

Το νέο αίμα

30 νέοι άνθρωποι και ομάδες που ξεκίνησαν από τη Θεσσαλονίκη και κάνουν σημαντικά πράγματα - Ελάτε να σας τους συστήσουμε

Parallaxi
το-νέο-αίμα-1074735
Parallaxi

Λέξεις: Νίκος Γκάγιας | Γιώργος Σταυρακίδης | Μυρτώ Τούλα

Σε μια πόλη που μοιάζει βαλτωμένη τα τελευταία χρόνια, κάθε αχτίδα φωτός είναι καλοδεχούμενη.

Ξεχωρίσαμε νέους ανθρώπους που η παρουσία τους σε διάφορους τομείς της Θεσσαλονίκης γεννά ελπίδες και σας τους συστήνουμε

Στέφανος Αλεξιάδης (Συγγραφέας)

Τα τελευταία χρόνια, στην άνθηση της συγγραφής στη χώρα, αρκετοί άνθρωποι είδαν τα έργα τους να εκδίδονται και να αποκτούν το δικό τους κοινό. Σε αυτούς που ξεχώρισαν ιδιαίτερα, είναι ο Στέφανος Αλεξιάδης που είδε to 2021 το πρώτο του βιβλίο «Τα φτερωτά σανδάλια» να διαβάζεται πολύ, τα social media του να γεμίζουν ακόλουθους και να κερδίζει το Βραβείο Ελληνικής Εφηβικής Λογοτεχνίας 2022 από τα Public. Ο Στέφανος γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1993 στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό του στην Ειδική Αγωγή και τα Προβλήματα Προφορικού και Γραπτού Λόγου στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Παράλληλα ολοκλήρωσε το τμήμα των Παιδαγωγικών στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος. Η πρώτη του επαφή με τη συγγραφή έγινε, όταν ακόμα ήταν μαθητής του Δημοτικού, όποτε και βραβεύτηκε στον Διαγωνισμό Παραμυθιού του περιοδικού Kid’s fun. Λίγα χρόνια αργότερα, διακρίθηκε στον Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Ένωσης Λογοτεχνών Β. Ελλάδας. Στον δρόμο για την έκδοση του δεύτερου βιβλίου του που θα είναι κοινωνικό θρίλερ, ο νεαρός συγγραφέας από τα δυτικά της Θεσσαλονίκης, φέρνει έναν άλλον αέρα πλέον και οι ελπίδες για τη νέα του ιστορία είναι πολλές.

Ομάδα OliPoli

«Συναντηθήκαμε, μοιραστήκαμε τις ανάγκες και τις ιδέες μας, οραματιστήκαμε τη δημιουργία μιας ανοιχτής μουσικής κοινότητας που ο καθένας μπορεί να γίνει κομμάτι της συμμετέχοντας, παρατηρώντας, μαθαίνοντας, προτείνοντας…» αναφέρει ο ομάδα που διοργανώνει το Anopolis World Music Festival από το 2021 που αποφάσισαν η Τέση, η Ανδριάνα, ο Μάκης και η Έλενα να φτιάξουν μία ομάδα με όραμα και αγάπη για τη μουσική αλλά και τη Θεσσαλονίκη.

Η ομάδα OliPoli, εκτός από το γνωστό φεστιβάλ της Άνω Πόλης, διοργανώνει ομαδικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες, σεμινάρια, διαλέξεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, ανοιχτές πρόβες, συναυλίες και άλλα πολλά, ενώ το μέλλον τους στην πόλη, δείχνει λαμπρό!

Βασίλης Καλφάκης (Ηθοποιός, σκηνοθέτης)

Ο Βασίλης Καλφάκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει φιλολογία και θέατρο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου αντίστοιχα. Έχει συμμετάσχει ως ηθοποιός σε πολλές σημαντικές παραστάσεις, ενώ και η σκηνοθεσία είναι από εκείνα που αγαπά και τον ξεχωρίζουν.

Η θεατρική του ομάδα Lab.oratorium του έδωσε τη δυνατότητα να επιλέξει σημαντικά έργα που ανέβασαν όλι μαζί, ενώ σήμερα πρωταγωνιστεί και σκηνοθετεί το έργο «Μαχαίρι στο κόκαλο» με την ομάδα Θεάτρου Ça Va στο Θέατρο 104 στην Αθήνα. Είναι ένας νέος άνθρωπος που ξεκίνησε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέας Μηχανιώνας όπου εκεί έπαιξε – ακόμα ερασιτεχνικά τότε – την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη και κατάφερε να κάνει τα όνειρα του πραγματικότητα. Τα επόμενα χρόνια, σίγουρα, θα μιλήσουμε ακόμα περισσότερο γι’ αυτόν.

Σταύρος Σταυρακίδης (επαγγελματίας παίκτης eSports)

Ο Σταύρος Σταυρακίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στην Κάτω Τούμπα. Έχει αποφοιτήσει από το Τμήμα Πολιτικών επιστημών του ΑΠΘ και είναι απόφοιτος του Αμερικάνικου Κολλεγίου Θεσσαλονίκης Ανατόλια, όπου φοίτησε με μερική υποτροφία. Είναι ένας από τους πιο πετυχημένους Έλληνες παίχτες στο χώρο του επαγγελματικού ηλεκτρονικού αθλητισμού όσον άφορα το PRO Evolution Soccer (eFootball). Είναι από εκείνους που, όπως έχει πει ο ίδιος, ξεκίνησε να αγαπάει τον ηλεκτρονικό αθλητισμό από τα 3 του χρόνια που ο πατέρας του, του πήρε δώρο το super Nintendo και από εκεί και πέρα όλα ξεκίνησαν.

Με πολλές συμμέτοχες, νίκες και διακρίσεις στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, ο StavAttack, όπως είναι γνωστός, έχει συνεργαστεί με την τουρκική Γαλατάσαραϊ και άλλες μεγάλες ομάδες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ο Σταύρος δεν είναι αυτό που λένε, το next best thing του χώρου, καθώς είναι πολλά χρόνια εκεί, είναι όμως σίγουρο πως έχει ακόμα μπροστά του μεγάλο δρόμο και θα τον χειροκροτήσουμε πολλές φορές στο μέλλον.

Νίκος Κουσούλης (Ηθοποιός, θεατροπαιδαγωγός)

Ο Νίκος μεγάλωσε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Τους τελευταίος μήνες ωστόσο πήρε την απόφαση να μετακομίσει στην Αθήνα κι αυτό έφερε τη συμμετοχή του στην τελευταία παράσταση της Λένας Κιτσοπούλου «Σφήκες» το περασμένο καλοκαίρι. Είναι απόφοιτος της δραματικής σχολής Κ.Θ.Β.Ε. Παρακολούθησε θεατρικά εργαστήρια της ομάδας Raindogs (2012-2013) και της δραματικής σχολής Ανδρέας Βουτσινάς (2009-2011).

Έχει συνεργαστεί με το Κ.Θ.Β.Ε. σε αρκετές παραστάσεις, ενώ υπήρξε και καθηγητής στο εργαστήριο προετοιμασίας ατόμων με αναπηρία για εισαγωγή σε δραματικές σχολές (συνεργασία Κ.Θ.Β.Ε. με την ομάδα Εν-Δυνάμει). Έχει συμμετάσχει και σε κινηματογραφικε΄ς παραγωγές. Ο Νίκος είναι ένας εξαιρετικός νέος ηθοποιός που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη αφήνοντας το δικό του στίγμα. Στα επόμενα που θα δούμε από αυτόν, απλά θυμηθείτε το όνομα του.

Σωτήρης Ρουμελιώτης (Ηθοποιός – Σκηνοθέτης)

Ο ανερχόμενος ηθοποιός και σκηνοθέτης, σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. Δραστηριοποιείται ως σκηνοθέτης, ηθοποιός, σχεδιαστής θεατρικών φωτισμών, δραματουργός και θεατροπαιδαγωγός. Μόλις αποφοίτησε από τη σχολή, και εν μέσω της πανδημίας, έκανε με την ομάδα του, τους Male di Luna, την πρώτη του επαγγελματική παράσταση, “Η Μητέρα του σκύλου” βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Παύλου Μάτεσι, στο Θέατρο Τ.

Έχει συνεργαστεί, με διάφορες ιδιότητες, με το Κ.Θ.Β.Ε. και ποικίλες ομάδες θέατρου/performance όπως: Rimini Protokoll, Angelus Novus, Passatempo, Μικρός Βορράς κ.α. Ακολούθησε μετά, η Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών του Εθνικού στην Αθήνα, όπου έκαναν δεκτή την πρόταση του Σωτήρη για την παράσταση “Δε Φάιναλ Θολούθιον” που έπαιξε με μεγάλη επιτυχία, και φέτος παρουσιάζεται πάλι, αυτή τη φορά στο Θέατρο Πόρτα.

Λωξάνδρα Λούκας (Ηθοποιός, Εικαστικός)

Την Λωξάνδρα Λούκας (καλλιτεχνικά LLoxy) την είδαμε το περασμένο καλοκαίρι στην παράσταση «Τρωάδες» σε σκηνοθεσία του Χρήστου Σουγάρη σε παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, δίπλα στην Ρούλα Πατεράκη, ενώ έπιαξαν και στην Επίδαυρο, κάνοντας την την πρώτη ηθοποιό με Σύνδρομο Down που παίζει σε αυτόν τον χώρο. Η Λωξάνδα “LLoxy” Λούκας κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη και είναι κόρη της ηθοποιού Ελένης Δημοπούλου και του Αυστραλού σκηνογράφου, Ρίτσαρντ Άντονι.

Είναι επαγγελματίας ηθοποιός τα τελευταία χρόνια με σημαντικές συνεργασίες και με ξεχωριστές θεατρικές στιγμές της την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου «Φουέντε Οβεχούνα» του Λόπε δε Βέγατα και τα «Ερωτευμένα άλογα» της σπουδαίας θεατρικής ομάδας «Εν Δυνάμει» που με έδρα τη Θεσσαλονίκη παρουσιάζει κατά καιρούς εξαιρετικά θεάματα από ηθοποιούς με και χωρίς αναπηρίες. Εκτός όμως από την υποκριτική, η ζωγραφική είναι η τέχνη που την «έβγαλε» έξω από τα σύνορα της χώρας, καθώς πρόσφατα δύο έργα της κοσμούσαν την ομαδική έκθεση στο Λονδίνο στη Boomer Gallery με τους θεατές να λένε εξαιρετικά λόγια για εκείνη.

Ρωξάνη Ντουρανίδου (εικαστικός)

Η εικαστική καλλιτέχνιδα Ρωξάνη Ντουρανίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε δυτικά στη Θεσσαλονίκη. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Business Management και την Γραφιστική και συμπληρωματικά την καλλιτεχνική φωτογραφία. Εργάζεται στον τομέα των εκδόσεων και κάποιων Graphic Design Project, ενώ αγαπά την ζωγραφική, την φωτογραφία, την βιντεογραφία, την λογοτεχνία, τον χορό και την γυμναστική.

Η φετινή της έκθεσή με τίτλο «Αναλογίες που έχουν χαθεί» στο Pikap, κατάφερε να αποσπάσει θετικά σχόλια και να κάνει το κοινό να μιλάει γι’ αυτήν. Κάτι που έχουμε την αίσθηση πως θα πρέπει να το συνηθίσει, καθώς όλα δείχνουν πως τα επόμενα χρόνια θα μιλάμε συνέχεια για τα έργα της.

Παύλος Λιαρετίδης (Γλύπτης)

Ένα ανάγλυφο τρίπτυχο έργο, εμπνευσμένο από την τραγωδία στα Τέμπη, έγινε η αφορμή για να τον γνωρίσουμε καλύτερα πριν λίγο καιρό. Ο 24χρονος Παύλος αποφοίτησε από την Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2022 και έγινε δεκτός στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα γλυπτικής του Maryland Institute College of Art στη Βαλτιμόρη, MD, ΗΠΑ, όπου ζει, σπουδάζει και δημιουργεί τον τελευταίο χρόνο.

Δημιουργεί έργα χρησιμοποιώντας κυρίως ακατέργαστα γήινα υλικά, όπως το χώμα, το μέταλλο, το ξύλο και η πέτρα και εννοιολογικά, προσεγγίζει οικουμενικές και εξετάζει κοινωνικοπολιτικές και υπαρξιακές ανησυχίες. Στη Θεσσαλονίκη, έχει κάνει ήδη μερικές ατομικές εκθέσεις τα προηγούμενα χρόνια, όπως και αρκετές ομαδικές, χωρίς να έχει αφήσει πίσω του την Ελλάδα καθώς, μπορεί να επιθυμεί να παραμείνει στην Αμερική και μετά το τέλος των σπουδών του, ωστόσο λέει χαρακτηριστικά «Νιώθω ότι είναι ωραίο να δημιουργώ γέφυρες πολιτισμού». Μιλώντας πρόσφατα μαζί του στην ηλεκτρονική Parallaxi, είναι βέβαιο πως το μέλλον του επιφυλάσσει πολλά σπουδαία πράγματα. Θα είμαστε εδώ να τα θαυμάσουμε!

Μενέλαος Ράπτης (φοιτητής αστροφυσικής)

Ο 19χρονος Μενέλαος από τη Θεσσαλονίκη μέσα σε λίγο διάστημα μετά την εισαγωγή του με υποτροφία στο κορυφαίο κολέγιο αστροφυσικής των ΗΠΑ, το Franklin and Marshall, δέχθηκε πρόταση προκειμένου να γίνει μέλος ερευνητικής ομάδας της NASA που έχει επωμιστεί την ανάλυση των δεδομένων που προέρχονται από διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb. Για αυτόν, η πορεία που χαράζει είναι ένα όνειρο ζωής.

Πρόκειται για μια πορεία που δεν περιείχε μόνο την καλλιέργεια του πνεύματος, αλλά παράλληλα το χάραγμα μιας μοναδικής διαδρομής που κάνει τον Μενέλαο μία σπουδαία ελπίδα για τον επιστημονικό κόσμο της χώρας.

Ομάδα του «Προσοχή, εκτελούνται έργα»

Μια ομάδα εξαιρετικών νέων ηθοποιών, που δεν θυμάται πώς ήταν η Θεσσαλονίκη χωρίς εργοτάξια, ερευνά τον τελευταίο χρόνο επί σκηνής το δίπολο στασιμότητα-μετακίνηση σε μια προσπάθεια να απαντήσει στο ερώτημα: Τι είδους μετακινήσεις ονειρεύονται οι νέοι άνθρωποι της πόλης, όχι μόνο στους δρόμους αλλά και στη ζωή τους; Η Ομάδα του «Προσοχή, εκτελούνται έργα» ξεκίνησε την περασμένη σεζόν και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο επέστρεψαν φέτος με νέες παραστάσεις του έργου. Στα σχέδια τους είναι να φτιάξουν στο μέλλον κι άλλες παραστάσεις, άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο αιχμηρές για την πραγματικότητα που ζουν, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο τη δική τους ταυτότητα στον χώρο και γιατί όχι, και το δικό τους φανατικό κοινό.

Άγγελος Ορφανίδης (Σύμβουλος επικοινωνίας)

Ο Άγγελος Ορφανίδης είναι πτυχιούχος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών  με τίτλο “Digital Media Communication and Journalism” (Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) και πλέον είναι Υποψήφιος Διδάκτορας στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι ιδρυτής και General Manager της εταιρείας Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων Advertary με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Έμφαση της εταιρείας είναι η στρατηγική επικοινωνία πολιτικών προσώπων, οργανισμών αλλά και ιδιωτών. Εισηγείται σεμιναρίων και workshops με επίκεντρο την επικοινωνία και είναι διδάσκων σε ιδιωτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά. Έχει εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα τόσο σε επιχειρήσεις αλλά και σε οργανισμούς κατέχοντας θέσεις με κύρια ενασχόληση τις Δημόσιες Σχέσεις και την Επικοινωνία. Η πορεία του είναι εντυπωσιακή, αλλά όπως φαίνεται τα επόμενα χρόνια, ο Άγγελος θα κάνει ακόμα πιο σημαντικά πράγματα. Τα περιμένουμε…

Kota the Studio

Δημιουργώντας στη Θεσσαλονίκη εν μέσω πανδημίας το εργαστήριο κεραμικής Kota the Studio, τέσσερις νέες γυναίκες, η Ανθή Θεοδωράκη και η αδερφή της Κέλλυ, η Γωγώ Αναστασοπούλου και η Εύη Παπαδοπούλου ένωσαν τις δυνάμεις, και δημιούργησαν έναν ξεχωριστό χώρο δημιουργίας και έκφρασης.

Από χρηστικά αντικείμενα μέχρι interior design και επιτοίχιες δημιουργίες το Kota the Studio δεν περιορίζεταιακόμα και στις τεχνικές χειρισμού του πηλού (χυτό, μακαρόνι, πηλοπλαστική). Κι ενώ ξεκίνησε απλώς ως ένας χώρος προσωπικής δημιουργικής έκφρασης, στην πορεία πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις, με αποτέλεσμα να γίνεται σιγά – σιγά προσβάσιμος και στο κοινό με τη μορφή καταστήματος και παράλληλα ως χώρος διεξαγωγής workshops. Η κάθε μία με διαφορετικό επάγγελμα, η Ανθή και η Κέλλυ λογίστριες, η Γωγώ γραφίστρια και η Εύη αρχιτέκτονας, ένωσαν την αγάπη τους για την κεραμική και ονειρεύονται έναν κόσμο γεμάτο δημιουργία και φαντασία. Γιατί όχι;

Oμάδα ΑΜΚΕ R.E.V.M.A.  (Roma Educational Vocational Maintainable Assistance)

Η οργάνωση REVMA συστήθηκε από μία ομάδα γυναικών Ρομά η οποία έχει ως στόχο την κατάρριψη των στερεοτύπων που αφορούν την συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα. Ήταν η ομάδα που παρουσίασε το πρωτότυπο εκπαιδευτικό παιχνίδι COVIDAKI το 2022 σε συνεργασία με την ActionAid, ενώ λίγους μήνες πριν, παρουσίασε ένα παιδικό παραμύθι, το «Η πεταλούδα Ειρήνη και η μαγική συνταγή», που έγραψε η Γεωργία Καλπαζίδου, με στόχο να ευαισθητοποιήσει την πολιτεία και την κοινότητα των ρομά για τη σχολική διαρροή.

Η Γεωργία είναι από τον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης, Ρομά και η ίδια, και σήμερα είναι φιλόλογος – γλωσσολόγος και εργάζεται ως εκπαιδευτικός της Περιφερειακής Ομάδας Δράσης για την Υποστήριξη της Ένταξης και της Ενδυνάμωσης των Ρομά Κεντρικής Μακεδονίας. Η δράση της Γεωργίας καθώς και όλης της ομάδας είναι εξαιρετική.

Selanik Turbo Bend (Μουσική μπάντα)

Οι Selanik Turbo Bend δημιουργήθηκαν στη Θεσσαλονίκη το 2021 από τους μουσικούς: Φοίβο Αποστολίδη (Loxandra Ensemble) – κρουστά, Laurent Clouet – σαξόφωνο και Θάνο Γκουντάνο (BAiLDSA) – ηλεκτρική κιθάρα. Η κοινή τους αγάπη για τη μουσική των Ρομά της περιοχής των Βαλκανίων (Βόρεια Ελλάδα, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία και Τουρκία) οδήγησε σε ένα crossover μουσικό project που ερμηνεύει διαφορετικά είδη χορευτικής μουσικής: όπως χορούς ταλαβά, ρομά χαβασί, τσιφτετέλια, ρούμπες κ.λπ.

Οι Selanik Turbo Bend είναι ένα project που μελετά παλιές και νέες τάσεις στην χορευτική μουσική των roma της ευρύτερης περιοχής των βαλκανίων, παρουσιάζοντάς την με έντονα αυτοσχεδιαστικά στοιχεία, ανοιχτές φόρμες και νέους ήχους, διατηρώντας ταυτόχρονα την προσεγγίση στις υπάρχουσες ρίζες του ιδιαίτερου αυτού μουσικού πλαισίου. Οι Selanik Turbo Bend κυκλοφόρησαν το πρώτο τους single με τίτλο “Oro Kavatza” τον Οκτώβριο του 2022 και αυτό το διάστημα ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν τον πρώτο τους δίσκο.

Ιωάννα Τοκμακίδου (φωτογράφος μόδας)

Είναι τέχνη να δημιουργείς μαγεία μέσα από τις φωτογραφίες σου κι αυτό για την Ιωάννα είναι τέχνη. Η Ιωάννα Τοκμακίδου είναι φωτογράφος μόδας και την κέρδισε η Θεσσαλονίκη που ζει και εργάζεται. Αφορμή για το “ταξίδι” της στην πόλη,  ήταν οι σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και στη σχολή Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών σπουδών.

Όμως, η φωτογραφ’ία ως η μεγάλη της αγάπη την κέρδισε και είπε, να ακολουθήσει την καρδιά της σε αυτό, καταφέρνοντας τελικά να συνεργαστεί με πολλά μεγάλα ονόματα ήδη και να φωτογραφίσει για μεγάλα περιοδικά. Πλέον διατηρεί το δικό της στούντιο, μιλάει για μεγάλα projects και αυτά είναι απλά η αρχή σε μία μεγάλη πορεία που έρχεται με αμέτρητα κλικς.

Αλεξία Κούβελα (plus size μοντέλο)

Άλλοι την γνωρίζουν ως Αλεξία και άλλοι ως Lexy όπως είναι γνωστή στα social media της. Η Αλεξία Κούβελα, όπως κι αν την πεις, θα γυρίσει με έναν γοητευτικό τρόπο καθώς το modeling για εκείνη δεν είναι απλά ένα επάγγελμα αλλά η ζωή της όλη. Η Αλεξία γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη μέχρι την ηλικία των 12 ετών, που χρειάστηκε να μετακομίσουν οικογενειακά στα Γιάννενα.

Λίγα χρόνια μετά όμως, επέστρεψε για σπουδές στο τμήμα δημοσιογραφίας και επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το modeling και πιο συγκεκριμένα ο χώρος του pluz size είναι αυτός όμως που την κέρδισε γρήγορα κάνοντας σπουδαίες δουλειές. Μάλιστα, είναι κι αυτή που δημιούργησε το πρώτο plus size modeling agency στα Βαλκάνια, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, το οποίο ακούει στο όνομα Bodé Agency.

Μυρσίνη Καρματζόγλου (ηθοποιός, σκηνοθέτις)

Η Μυρσίνη Καρματζόγλου μπορεί να ξεκίνησε ως ηθοποιός, αλλά στην πορεία ασχολήθηκε και με άλλες μορφές του θεάτρου. Είναι απόφοιτη της δραματικής σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και τελειόφοιτη του τμήματος Θεάτρου.

Την γνωρίσαμε από την παιδική σκηνή του Μικρού Βορρά και, πλέον, συνεργάζεται και με την Εταιρεία Θεάτρου MONKS, ενώ τελευταία ακούσαμε έντονα το όνομα της στην «Oleanna» του David Mamet για το Θέατρο Τ όπου σκηνοθέτησε την παράσταση λαμβάνοντας εξαιρετικές κριτικές. Δε ξέρουμε αν το μέλλον της θα είναι στη Θεσσαλονίκη ή θα αποφασίσει να «ανοίξει» φτερά ΚΙγια την Αθήνα, ωστόσο για όσο θα είναι εδώ είμαστε σίγουροι πως θα κάνει ωραία πράγματα. Τα περιμένουμε…

Ελένη Σαμπάνη (Ψυχοθεραπεύτρια-Ψυχολόγος)

Αν έχει κάτι που την κινεί για να υπάρχει, είναι η ανάγκη της να δημιουργεί και να συνδέεται. Να φτιάχνει δρόμους εκεί που δεν υπάρχουν, με τα υλικά της ζωής μας. Απολαμβάνει τις ωραίες ιδέες και πιστεύει ότι η συνάντηση είναι η υπέρτατη πολιτική πράξη. Γιατί αν μπορούμε να αλλάξουμε τους τρόπους που συναντιόμαστε, μπορούμε να φτιάξουμε τον κόσμο πιο ανθρώπινο ξανά.

Σαν ψυχοθεραπεύτρια, συναντά τους ανθρώπους σ’ έναν ζεστό και γήινο χώρο στο κέντρο της πόλης και σαν συγγραφέας μέσα από τα βιβλία της Η σκόνη που βαραίνει τα ράφια μας (Κέδρος, 2018, υποψηφιότητα για το Βραβείο Βαρβέρη) και Ο τρόπος που έχουνε τα πράγματα να σπάνε (Ενύπνιο, 2022). Θέλει την επιστροφή της ποίησης με όλα τα μέσα, με τα λόγια του εικαστικού Γιάννη Κουνέλλη, γι’ αυτό και μας μιλάει για τον ρυθμό, τους στίχους, τη μουσική, τις εικόνες και τις ιστορίες των ανθρώπων, τις βασικές πρώτες ύλες για να έρθουμε κοντά, να ερωτευτούμε και, κάποια στιγμή, ν’ αποχωριστούμε. Tην πιστεύουμε για το μυαλό και τον δυναμισμό της. Η Ελένη έχει έναν μαγικό τρόπο να μας ωθεί στο να ανακαλύπτουμε στοιχεία του χαρακτήρα της που δεν γνωρίζουμε.

Δημήτρης Μιχαηλίδης (Pastry Chef)

Γεννήθηκε το 1993 στην Αριδαία Πέλλας. Από μικρός είχε κλίση στην μαγειρική και κυρίως στην ζαχαροπλαστική καθώς ο παππούς του και η γιαγιά του ήταν ζαχαροπλάστες και περνούσε ώρες στην κουζίνα μαζί τους. Στα 18 του αφήνει την επαρχία για να πάει να σπουδάσει ενώ παράλληλα εργάζεται σε ζαχαροπλαστείο για να μάθει την τέχνη. Εκεί συνειδητοποίησε ότι αυτό ήταν που πραγματικά θέλει να κάνει για το υπόλοιπο της ζωής του. Ζαχαροπλαστική! Αφού ολοκλήρωσε της σπουδές του στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, μπήκε με ολική υποτροφία σε ΙΕΚ της Θεσσαλονίκης για να σπουδάσει την τέχνη που τόσο λαχταρούσε στον κλάδο Αρτοποιία – Ζαχαροπλαστική.

Έχει δουλέψει σε πολλά μεγάλα ζαχαροπλαστεία μεταξύ αυτών και η διάσημη “Sugarela” στη Θεσσαλονίκη. Το 2017,  αποφάσισε να δημιουργήσει ένα κανάλι ζαχαροπλαστικής στο YouTube με το όνομα “Pastry Designs”. Μέσα από αυτό το κανάλι μοιράζεται μοναδικές συνταγές με τον κόσμο κάθε βδομάδα γρήγορες, εύκολες και προπάντων 100% πετυχημένε,  με απλά υλικά ενώ έχουν ξεκινήσει να ανεβαίνουν και αλμυρές συνταγές. Μετά από όλα αυτά τα χρόνια και τις ανάγκες του κοινού, αποφασίσε να μετονομάσω όλα τα κανάλια σε Dimitris Michailidis ώστε να υπάρχει καλύτερη συνοχή και φυσικά αντικειμενική παρουσία .Έχει συνεργαστεί και συνεργάζεται με μεγάλες εταιρίες στον χώρο όπως Nestle Dessert Greece, ΟΛΥΜΠΟΣ, Lidl Hellas, Coca Cola Greece και άλλες. Ενώ προσεγγίζει τα γλυκά με έναν ξεχωριστό δικό του τρόπο πηγαίνοντας την ζαχαροπλαστική ένα βήμα παρακάτω.

Σοφία Λαζοπούλου (Χορεύτρια-Event Organizer)

Η Σοφία είναι 26 χρονών. Ζει, δημιουργεί και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη. Προσπαθεί να μας μάθει όλα όσα δεν γνωρίζουμε για ένα κομμάτι της disco με έναν τρόπο σπουδαίο, μέσω του Waacking ενός style χορού που προήλθε από την underground gay κοινότητα της Αμερικής. Μια από τις πιο νεαρές σε ηλικία διοργανώτριες χορευτικού event παγκοσμίως και έχει καταφέρει να κάνει την πόλη μας τόπο συνάντησης χορευτών από όλο τον κόσμο, με glitter, μπάλες ντίσκο, διάθεση πάρτι και συναισθήματα. Όλα όσα είδαμε στο “Fame”, στο “Pose”, σε ταινίες του Hollywood ενώνονται και δημιουργούν το απόλυτο σκηνικό λάμψης στην πόλη.

H Σοφία ασχολείται με τον χορό από τα 9 της χρόνια. Στα 18 το ακολούθησε επαγγελματικά διδάσκοντας σε αρκετές σχολές. Παράλληλα, ήταν μέλος αρκετών διαγωνιστικών ομάδων, και από το 2012 μέχρι και σήμερα κάνει waack. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο ΠΑΜΑΚ και σχέδιο μόδας στην Panchic, έχει σελίδα στα social media με vintage γυαλιά και χειροποίητα κοσμήματα που πουλά λιανική και χονδρική, αγαπάει τα sports, ταξιδεύει συχνά, κάνει καταδύσεις από πολύ μικρή, και αναλαμβάνει τον ρόλο της art director σε διάφορα μικρά projects. To 2019 διοργάνωσε το “Waack The World”, ένα φεστιβάλ χορού που κάθε χρόνο φέρνει στην πόλη μας χορευτές από όλο τον κόσμο!

Ladele (Ράπερ)

Η Ladele είναι 22 χρονών γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη το κι έχει ρίζες από τη Νιγηρία. Ʃπουδάζει στο τμήμα Φιλολογίας στο ΑΠΘ με ειδίκευση στη Γλωσσολογία κι όταν δεν τραγουδάει, συνήθως τριγυρίζει στην πόλη. Ʃπάνια θα κάτσει μια ολόκληρη μέρα στο σπίτι, όπως λέει την τρώνε οι τοίχοι. Βάζει ακουστικά και παρατηρεί παρατηρώ τους γύρω της, αναρωτιέται τι σκέφτονται και πού να πηγαίνουν. Τραγουδάει από πολύ μικρή. Από το δημοτικό συμμετείχε σε χορωδίες.

Στα 15 ξεκίνησε στο ωδείο μαθήματα κλασσικού τραγουδιού και θεωρίας. Ραπ. Γιατί το διάλεξε και την διάλεξε. Την ιντριγκάρει και μόνο μέσω από αυτό το είδος μπορεί να εκφράσει τις σκέψεις της, τον θυμό της, τους προβληματισμούς της και κυρίως την προσωπικότητα της. Έχει συνεργαστεί με διάφορους καλλιτέχνες όπως ο Tsaki ενώ τα τελευταία 2 χρόνια κάνει live εμφανίσεις. Στο μέλλον η πόλη θα κουνιέται πάνω στις ρίμες της.

Υiorgos Michoudis (Σχεδιάστης Μόδας)

Ο Γιώργος Μιχούδης είναι βραβευμένος σχεδιαστής μόδας και ζει στην Θεσσαλονίκη. Αγαπάει τα σκούρα και τα γήινα χρώματα και τον ξεχωρίζουμε τα office look του. Η ραπτική υπήρχε πάντα στην ζωή του, οι γυναίκες του σπιτιού ράβανε ρούχα. Τον Μάρτιο του 2019 και ενώ βρίσκεται στο τελευταίο έτος των σπουδών του παρουσίαζει για πρώτη φορά μία γυναικεία συλλογή ready to wear στην 25η Εβδομάδα Μόδας της Αθήνας τυγχάνοντας θερμότατης υποδοχής από το κοινό.

Ο Yiorgos Michoudis συνειδητοποιημένος πλέον και πιο ώριμος έχοντας στο ενεργητικό του ολοκληρωμένες σπουδές και εμπειρία, αποφασίζει να δηλώσει συμμετοχή για 2η φορά στην εβδομάδα μόδας, την 26η Athens Xclusive Designers Week διεκδικώντας ένα από τα 3 New Designers Awards. Ετσι λοιπόν τον Νοέμβριο του 2019, παρουσιάζει στο Αθηναϊκό κοινό την πρώτη του ολοκληρωμένη pret a porter συλλογή γυναικείων ενδυμάτων για τον Χειμώνα του 2019. Κερδίζει επάξια το 2o βραβείο, αυτό του Best Trendsetter και ενθουσιάζει κριτική επιτροπή και κοινό. Οι συλλογές του  χαρακτηρίζονται από minimal αισθητική και αυστηρές, clean cut γραμμές. Στο μέλλον θα μιλάμε όλοι γι αυτόν και τις φρέσκες ιδέες του!

Χρήστος Διαμαντούδης (Ηθοποιός)

Ο Χρήστος Διαμαντούδης, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος της δραματικής σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (2017) και τελειόφοιτος του Τμήματος Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ασχολήθηκε χρόνια με τον πρωταθλητισμό στο TaeKwonDo και είναι κάτοχος μαύρης ζώνης με δύο ΝΤΑΝ (2001-2013). Εργάστηκε στο Κ.Θ.Β.Ε. ως ηθοποιός από τον χειμώνα του 2018 έως τον χειμώνα του 2022, σε σπουδαίες παραστάσεις και παραγωγές. Το καλοκαίρι του 2022 μετακόμισε στην Αθήνα και έκτοτε συμμετέχει στην σειρά «Κάνε ότι κοιμάσαι» του  Γιάννη Σκαραγκά. Ενώ είναι η πρώτη του τηλεοπτική δουλειά έχει ξεχωρίσει από το cast σε έναν ρόλο αρκετά δύσκολο! Το περασμένο καλοκαίρι, τον είδαμε στην θεατρική παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου «Ιππόλυτος» σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου, ενώ αυτόν τον χειμώνα θα τον δούμε στο «Αγόρι με τις δύο καρδιές» σε σκηνοθεσία του Τάκη Τζαμαργιά. Πιστεύουμε πως θα διανύσει χιλιόμετρα τόσο στην τηλεόραση όσο και στο θέατρο!

Αλεξάνδρα Σιετή (τραγουδίστρια)

Η Αλεξάνδρα Σιετή γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και έχει κάνει σπουδές στην τζαζ. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με την μουσική, τον χορό, το θέατρο. Παρά το νεαρό της ηλικίας της έχει καταφέρει ήδη πάρα πολλά στον χώρο της μουσικής. Είναι ένα από τα νέα πρόσωπα που ήδη συζητάμε και θα συζητάμε ακόμα περισσότερο στο μέλλον. Κάτι που ξεχωρίζει η ίδια είναι η συνεργασία της με τον Διονύση Σαββόπουλο, ενώ δισκογραφικά έχει συνεργαστεί με τον Γιώργο Αβραμίδη, τον Cayetano και τον Παντελή Κυραμαργιό.

Τα τελευταία πέντε χρόνια είναι μέλος του μουσικού σχήματος Souled Out, το οποίο περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα και εμφανίζεται και στο εξωτερικό. Σημαντικός σταθμός στην πορεία της είναι επίσης το γεγονός πως μόλις έναν χρόνο πριν, η νεαρή ερμηνεύτρια άνοιξε τη συναυλία της Beth Hart.

Η Αλεξάνδρα Σιετή είναι το μέλλον αυτού του είδους μουσικής που εκπροσωπεί αντάξια. Με την μαγική φωνή της καταφέρνει κάθε φορά να μετατρέψει τα live σ’ ένα μεγάλο πάρτι. Οι εμφανίσεις της κάθε φορά αφήνουν τις καλύτερες εντυπώσεις και έχουν κερδίσει ακόμα και τους πιο αυστηρούς θεατές.

Blonge (Νατάσσα Παυλίδου) (τραγουδίστρια)

Η Blonge, κατά κόσμον Νατάσα Παυλίδου έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στη Θεσσαλονίκη. Αν και απόφοιτη της Αγγλικής Φιλολογία του ΑΠΘ, η αγάπη της για την μουσική, την οδήγησε σε άλλα μονοπάτια. Άλλωστε, όπως και η ίδια λέει για εκείνη όλα ξεκινούν και τελειώνουν με την μουσική, καθώς χωρίς αυτήν θα ήταν όλο άχρωμα και άχαρα. Οι γονείς της, την άκουγαν να τραγουδάει κρυφά στο δωμάτιο της. Συμμετείχε σε σχολικές χορωδίες και σε ερασιτεχνικούς θιάσους musical. Στα 18 της ξεκίνησε τα πρώτα της live και συνειδητοποίησε το ασύγκριτο συναίσθημα του να βρίσκεται πάνω στη σκηνή.

Δισκογραφικά έχει κυκλοφορήσει δύο κομμάτια σε ξένους στίχους καθώς έτσι μπορεί να εκφραστεί καλύτερα. Άλλωστε όπως λέει και η ίδια αυτά είναι τα ακούσματα της και τα μουσικά είδη που καταπιάνεται δύσκολα απαντώνται με ελληνικό στίχο. Η Blonge είναι ένα project της Νατάσσας- κάτι εντελώς διαφορετικό από ό,τι είχε κάνει μέχρι τότε καθώς ήθελε να δημιουργήσει ένα alter-ego, μία περσόνα. “Blonge” στη βρετανική αργκό σημαίνει κοπέλα με πυρόξανθα μαλλιά, οπότε δεν θα μπορούσε να την εκφράζει κάτι περισσότερο!

Γιαγκίνηδες (μουσικοί)

Ο Παναγιώτης και ο Σπύρος είναι δύο παιδιά που κατάφεραν να ζωντανέψουν το ρεμπέτικο στην πλατεία Αριστοτέλους, στην Τσιμισκή κι όχι μόνο. Ο ένας από την Αλεξανδρούπολη, ο άλλος από την Κόρινθο ένωσαν τις δυνάμεις τους όταν ξεκίνησαν τις σπουδές τους στο ΠΑΜΑΚ στη Θεσσαλονίκη. Η αγάπη τους για τα ρεμπετολαϊκά τους οδήγησε να δημιουργήσουν το δικό τους σχήμα, τους Γιαγκίνηδες από το “γιαγκίνι”,  που χρησιμοποιείται σαν αργκό και σημαίνει η φλόγα, η κάψα. Τα δύο παιδιά γρήγορα απέκτησαν φανατικό κοινό τόσο στους δρόμους της πόλης όσο και στα social media.

Έτσι από τα αυτοσχέδια live τους στη Θεσσαλονίκη, ξεκίνησαν περιοδείες, τραγούδησαν στο «Σταυρό του Νότου» και σε πολλά φεστιβάλ, ενώ έχουν βρεθεί και στο πλευρό του Μίλτου Πασχαλίδη. Βέβαια έχουν κάνει και τα δικά τους δισκογραφικά βήματα, καθώς τον Μάιο του 2022 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους δίσκο «Άνθρωποι του δρόμου», ο οποίος περιλαμβάνει οκτώ τραγούδια. Ο Παναγιώτης και ο Σπύρος είναι σίγουρα δύο παιδιά που θα συζητήσουμε στο μέλλον, καθώς ήδη κατάφεραν να κάνουν viral την ρεμπέτικη μουσική και να κρατήσουν ζωντανό ένα είδος που δεν ακούμε τόσο συχνά στην εποχή μας – ιδίως από τόσο νεαρούς ανθρώπους

Πέτρος Γκαϊδατζής (Πρωταθλητής κωπηλασίας)

Ο Πέτρος Γκαϊδατζής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και άρχισε να ασχολείται με την κωπηλασία από τα 13 του. Σε ηλικία μόλις 21 ετών κατάφερε να κερδίσει 3 φορές χρυσό μετάλλιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας το 2018, ενώ πρόσφατα κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Σλοβενίας.

Παράλληλα έχει το βλέμμα του στραμμένο στην πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού του 2024, για την οποία προετοιμάζεται εντατικά αυτή την περίοδο, ενώ παράλληλα σπουδάζει και στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ.

Ο νεαρός αθλητής σίγουρα είναι μία από τις παρουσίες που ήδη ξεχωρίζουν στον αθλητισμό και σίγουρα θα διαπρέψει εκπροσωπώντας την Ελλάδα σε ευρωπαϊκές/παγκόσμιες διοργανώσεις.

Μαργαρίτης Κεχαγιάς (Ραδιοφωνικός παραγωγός, DJ και TikToker)

Ζει στη Θεσσαλονίκη αλλά έχει γεννηθεί στην Χαλκιδική, την οποία επισκέπτεται τακτικά. Πολλοί τον γνωρίζουν μέσα από την ραδιοφωνική εκπομπή του στο ZOO Radio, ενώ άλλοι μέσα από τα events που παίζει μουσική ως DJ.  Βέβαια οι περισσότεροι τον ξέρουν μέσα από τα κωμικά του βίντεο στα social media και αυτό είναι λογικό καθώς συγκεντρώνουν χιλιάδες, και πολλές φορές εκατομμύρια, προβολές. Το χιούμορ του έχει καταφέρει να τον απογειώσει στο TikTok, όπου έχει δημιουργήσει μία μεγάλη παρέα που αυτή τη στιγμή ξεπερνάει τα 200.000 άτομα.

Βέβαια ο Μαργαρίτης δεν είναι μόνο αυτό. Είναι ένας άνθρωπος ειλικρινής και δίκαιος. Συχνά μέσα από το «βήμα» που του δίνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκφράζει τα παράπονα, την δυσαρέσκεια και αρκετές φορές την οργή του για όσα συμβαίνουν γύρω μας. Ο Μαργαρίτης είναι ένα παιδί που σίγουρα θα μας απασχολήσει κι άλλο στο μέλλον, καθώς δεν σταματά να σκέφτεται και διαρκώς βελτιώνει τα όσα παρουσιάζει.

Μελίνα Λουκανίδου (Κινηματογραφίστρια)

Η Μελίνα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι τελειόφοιτη στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ζει και εργάζεται στον οπτικοακουστικό χώρο στην Αθήνα και είναι μέλος του σωματείου WIFT GR (Women in Film and Television Greece). Η πρώτη της ταινία, με τίτλο Χίμαιρα, έχει συμμετάσχει και βραβευτεί σε πολλά φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ η πτυχιακή της ταινία μικρού μήκους “Φωτοευαισθησία” (2022) έχει βραβευτεί στο 45ο Φεστιβάλ Μικρού Μήκους της Δράμας, όπως και στο 28ο Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας όπου βραβεύτηκε με την υποτροφία Σχολής Σεναρίου ANT1, καθώς ήταν υποψήφια για τα φετινά βραβεία “Ίρις” της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Αγαπά τη Θεσσαλονίκη και επιστρέφει συχνά σ’ αυτήν.

Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε στάδιο προετοιμασίας και ανάπτυξης σεναρίου για την επόμενη μικρού μήκους ταινία της. Εμείς πιστεύουμε πολύ στην Μελίνα και είμαστε σίγουροι πως και τα επόμενα βήματα της θα είναι προσεγμένα και άξια προσοχής. Σε κάθε περίπτωση είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό που νέοι άνθρωποι αγαπούν ακόμα τον κινηματογράφο και δίνουν ένα κομμάτι από τον εαυτό τους εκεί.

*Το θέμα “Το νέο αίμα” δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο τεύχος 278 του περιοδικού Parallaxi (τεύχος Νοεμβρίου 2023)

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα