Ελλάδα

Τα γεγονότα που μας συγκλόνισαν στην Ελλάδα τη χρονιά που φεύγει

Οι στιγμές που μας εξόργισαν, μας θύμωσαν, μας πίκραναν αλλά και εκείνες που μας έδωσαν χαρά τη χρονιά που φεύγει

Μυρτώ Τούλα
τα-γεγονότα-που-μας-συγκλόνισαν-στην-ε-1097391
Μυρτώ Τούλα

(Και) το 2023 ήταν μια χρονιά γεμάτη ειδήσεις. Το δυστύχημα των Τεμπών που μας λύγισε, το πολύνεκρο ναύαγιο στην Πύλο, οι φωτιές που κατέκαψαν τα πιο όμορφα δάση στην χώρα, αλλά και δεκάδες περιουσίες, οι πλημμύρες και τα έρημα χωριά της Θεσσαλίας που ακόμη μένουν στο έλεος των καταστροφών, οι διπλές εκλογές, η δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφια και η ανικανότητα των αστυνομικών αρχών της χώρας να περιορίσουν hooligans μίας άλλης χώρας, η δολοφονία του 36χρονου Αντώνη Καρυώτη στον Πειραιά.

Είναι μερικά από τα γεγονότα που μας σόκαραν και μας επηρέασαν βαθύτατα.

Ταυτόχρονα, αυτή την χρονιά η μαύρη λίστα με τις γυναικοκτονίες μεγάλωσε, ενώ τα περιστατικά βίας ανάμεσα σε ανηλίκους αυξήθηκαν δραματικά.

Από την άλλη όμως, υπήρξαν και στιγμές που χαμογελάσαμε ή μπορεί να νιώσαμε και μία (χαμένη) υπερηφάνεια για άλλες περιπτώσεις, όπως αυτή της μεγάλης επιτυχίας του Γιώργου Λάνθιμου.

Παρακάτω προσπαθούμε να χωρέσουμε όσα συνέβησαν αυτή την χρονιά σε μία λίστα

Δυστύχημα στα Τέμπη (κρατική δολοφονία)

Σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη έξω από την Λάρισα, σύγκρουση εμπορικής και επιβατικής αμαξοστοιχίας, Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023 (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ /EUROKINISSI)

Ήταν 28 Φεβρουαρίου του 2023, 23:22, όταν κοντά στον του Ευαγγελισμού Λάρισας, η επιβατική αμαξοστοιχία της Hellenic Train Intercity 62, που μετέφερε περισσότερους από 350 επιβάτες και εκτελούσε τη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη, συγκρούστηκε μετωπικά με την εμπορική αμαξοστοιχεία, 63503 η οπποία εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα. Η σφοδρή μετωπική σύγκρουση, ο εκτροχιασμός και η ανάφλεξη των συρμών προκάλεσε τον θάνατο 57 ανθρώπων, τα περισσότερα θύματα ήταν φοιτητές, νέα παιδιά, ενώ τραυματίστηκαν τουλάχιστον 85 άτομα. Πρόκειται για το πιο θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα. Πριν από το δυστύχημα είχαν γίνει έγγραφες προειδοποιήσεις, κινητοποιήσεις και νομικές ενέργειες των εργαζομένων στο σιδηροδρομικό δίκτυο, όσον αφορά στην υποστελέχωση, την ανεπαρκή συντήρηση και την έλλειψη ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας στους σιδηροδρόμου. Λίγες ημέρες πριν την κρατική δολοφονία ο τέως υπουργός Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής, έκανε λόγω για θέματα ασφαλείας στους σιδηρόδρομους. Μετά το δυστύχημα των Τεμπών, διοργανώθηκαν μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και απεργίες σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, ο κόσμος ήταν έξω για μέρες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στο δυστύχημα σκοτώθηκαν 57 άνθρωποι, εκ των οποίων 56 ταυτοποιήθηκαν από βιολογικό υλικό, ενώ σε μία περίπτωση αγνοούμενης δεν βρέθηκε δείγμα. Η ταυτοποίηση ορισμένων θυμάτων υπήρξε ιδιαίτερα δύσκολη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύχθηκαν κατά την πυρκαγιά κι έφτασαν τους 1.300 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό του πρώτου βαγονιού. Τουλάχιστον 85 άνθρωποι τραυματίστηκαν, από τους οποίους 25 πολύ σοβαρά. Από τους τραυματίες, οι 66 νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία της Λάρισας και της Θεσσαλονίκης, ενώ 6 νοσηλεύτηκαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Σύμφωνα με τον επιθεωρητή του ΟΣΕ, τα αίτια του δυστυχήματος συνοψίζονται στην άκαιρη διέλευση της επιβατικής αμαξοστοιχίας λόγω καθυστέρησης, την απουσία επικοινωνίας μεταξύ του μηχανοδηγού της εμπορικής αμαξοστοιχίας και του σταθμάρχη, την εγκατάλειψη των πόστων εν ώρα υπηρεσίας από δύο σταθμάρχες, και την ολιγωρία ως προς την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του συστήματος τηλεδιοίκησης και των έργων σηματοδότησης.

Ο σταθμάρχης Λάρισας συνελήφθη και προσήχθη στον εισαγγελέα. Στην πρώτη του κατάθεση αναγνώρισε ότι δρομολόγησε το επιβατικό τρένο σε λάθος ράγες, κατανοώντας το σφάλμα του όταν, αργότερα, ενημερώθηκε για το δυστύχημα μια κατάθεση κλήθηκε επίσης ο εκπρόσωπος της εταιρείας Hellenic train.Στις 5 Μαρτίου ο σταθμάρχης, μετά την απολογία του, κρίθηκε ομόφωνα ως προφυλακιστέος. Αντιμετωπίζει κατηγορίες όπως για κακουργηματική πράξη διατάραξης της ασφαλείας των συγκοινωνιών και πλημμεληματικό αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή και της σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροή.

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο διοικητικό συμβούλιο της Hellenic Train κατήγγειλε ότι, στη συγκεκριμένη διαδρομή, δεν λειτουργούσαν τα συστήματα σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν δράσει ως δικλείδες ασφαλείας για την αποφυγή της σύγκρουσης  Στις 7 Φεβρουαρίου 2023, συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση όπου αναφερόταν το ενδεχόμενο δυστυχήματος ως απόρροια των παραλείψεων στο σιδηροδρομικό δίκτυο, ενώ το Νοέμβριο 2022 είχαν στείλει εξώδικο προς το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, τον ΟΣΕ, τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων και την Hellenic Train. Στις 9 Μαρτίου, από τον εισαγγελέα Λάρισας ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βάρος τριών επιπλέον προσώπων (επιθεωρητής του ΟΣΕ και δύο σταθμάρχες), ως αποτέλεσμα της ανακριτικής διαδικασίας στη Λάρισα.

Ναυάγιο στην Πύλο

Φωτογραφία που δόθηκε στην δημοσιότητα από το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή και απεικονίζει το αλιευτικό σκάφος με μεγάλο αριθμό μεταναστών να πλέει στα διεθνή ύδατα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023. (ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ/EUROKINISSI)

Τα μεσάνυχτα της 14ης Ιουνίου, αλιευτικό σκάφος που μετέφερε περίπου 750 μετανάστες ναυάγισε σε διεθνή ύδατα ανοικτά της Πύλου. Κατά την επιχείρηση διάσωσης από τις ελληνικές αρχές διασώθηκαν 104 άτομα, μεταξύ των οποίων Αιγύπτιοι, Σύροι, Πακιστανοί, Αφγανοί και Παλαιστίνιοι, ενώ ανασύρθηκαν 82 νεκροί. Εκατοντάδες άλλοι αγνοούνται.  Το σκάφος, που ονομαζόταν Andrianna, είχε αναχωρήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης στις 10 Ιουνίου 2023,  μεταφέροντας πολύ περισσότερους ανθρώπους από τη χωρητικότητά του.Το σκάφος ήταν αλιευτικό, εκτιμήθηκε ότι ήταν μήκους περίπου 20 έως 30 μέτρων και είχε προορισμό την Ιταλία.

Στις 13 Ιουνίου, η Ιταλική Ακτοφυλακή ειδοποίησε τις ελληνικές αρχές και την υπηρεσία προστασίας των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Frontex, για ένα επερχόμενο σκάφος σε κίνδυνο.   Το Λιμενικό Σώμα − Ελληνική Ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι αεροσκάφη της Frontex και δύο εμπορικά πλοία εντόπισαν το σκάφος να πλησιάζει βόρεια με υψηλές ταχύτητες, προκαλώντας την αποστολή περισσότερων αεροσκαφών και θαλασσίων σκαφών. Προσφορές για βοήθεια έγιναν στο πλοίο, αλλά απορρίφθηκαν, σύμφωνα με το Λιμενικό. To Λιμενικό έδωσε στη δημοσιότητα αεροφωτογραφίες που δείχνουν τα υπερφορτωμένα καταστρώματα του σκάφους ώρες πριν βυθιστεί. Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος τύπου υποστήριξε ότι το σκάφος και οι επιβάτες του είχαν αρνηθεί τη βοήθεια επειδή ο προορισμός τους ήταν η Ιταλία και έτσι τα λιμενικά σκάφη έμειναν πίσω, σε περίπτωση που χρειαζόταν βοήθεια.

Γύρω στη 1:40 π.μ.(EEST) στις 14 Ιουνίου, το Λιμενικό ενημερώθηκε ότι η μηχανή του Andrianna είχε υποστεί βλάβη. Στη συνέχεια και αφού έλαβαν έκκληση για βοήθεια, αξιωματικοί του Λιμενικού πλησίασαν το πλοίο και δήλωσαν ότι ακολούθως «είδαν τη βάρκα να στρίβει δεξιά, μετά μια απότομη αριστερή στροφή και μετά μια άλλη δεξιά τόσο μεγάλη που προκάλεσε την ανατροπή του σκάφους». Περίπου 10 με 15 λεπτά αργότερα, το Andrianna βυθίστηκε  περίπου 50 μίλια (80 χλμ) από τις ακτές της Πύλου, σε μια περιοχή βάθους 4.000 έως 5.200 μέτρων). Το Alarm Phone επικοινώνησε με άτομα που βρίσκονταν στο πλοίο αργά τη νύχτα, που του έλεγαν ότι ο καπετάνιος είχε εγκαταλείψει το πλοίο. Το Λιμενικό ανέφερε ότι κανείς από τους επιβαίνοντες δεν φορούσε σωσίβιο

Στοιχεία, που έφερε στη δημοσιότητα το BBC, αμφισβήτησαν την εκδοχή του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. που υποστήριξε επανειλημμένα ότι το αλιευτικό έπλεε προς την Ιταλία χωρίς πρόβλημα και έτσι δεν χρειάστηκε επιχείρηση διάσωσης. Επιζώντες του ναυαγίου κατέθεσαν ότι το σκάφος του Λιμενικού Σώματος επιχείρησε να ρυμουλκήσει το σκάφος και λίγα λεπτά αργότερα το αλιευτικό πήρε επικίνδυνη κλίση και ανατράπηκε.  Τη θέση αυτή διατύπωσε και ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Μεσόγειο, Βίνσετ Κότσετελ, δηλώνοντας στο CNN ότι υπάρχουν μαρτυρίες για «ελιγμό από σκάφος της ακτοφυλακής ώστε να απομακρύνει το πλοίο από την ελληνική περιοχή έρευνας και διάσωσης ώστε να κατευθυνθεί σε άλλη χώρα» Ακολούθησαν σειρά δημοσιευμάτων και άλλων διεθνών ΜΜΕ στο ίδιο πλαίσιο, όπως των The New York Times, Le Monde, Al Jazeera κ.ά.

Φωτογραφία: EUROKINISSI

Ωστόσο, πέντε διασωθέντες κατέθεσαν, τόσο στο Λιμενικό Σώμα, όσο και στην ανακρίτρια Καλαμάτας ότι το αλιευτικό σκάφος βυθίστηκε κατά τη διάρκεια ρυμούλκησης με σχοινί από ελληνικό σκάφος. Το Λιμενικό Σώμα είχε δηλώσει ότι δεν υπήρξε βιντεοληπτικό υλικό από το συμβάν, κάτι που διαψεύδεται από έγγραφο της σχηματισθείσας δικογραφίας, σύμφωνα με το οποίο, ο κυβερνήτης σκάφους του Λιμενικού έδωσε στην εισαγγελία CD με οπτικοακουστικό υλικό από τις κάμερες του σκάφους.  Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, έχει ζητήσει από τις αρχές που διερευνούν τα αίτια του δυστυχήματος να τηρηθεί απολύτως η μυστικότητα των ερευνών. Από την πλευρά του, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Μεσόγειο, ζήτησε τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνα .Τη στάση των ελληνικών αρχών στηλίτευσε σε δημοσίευμά της και η ισπανική εφημερίδα El País.

Το «χρυσό» παιδί της Ελλάδας

Ο Μίλτος Τεντόγλου χάρισε μοναδικές στιγμές με τις επιδόσεις του τη φετινή χρονιά.

«Χρυσός» στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του κλειστού στίβου, «χρυσός» και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου στη Βουδαπέστη!

Στις 8 Φεβρουαρίου 2023, στη διοργάνωση κλειστού στίβου «Copernicus Cup» στο Τόρουν της Πολωνίας, ο Τεντόγλου πέτυχε την καλύτερη επίδοση, με άλμα στα 8,40 μ., προηγούμενος κατά 23 εκ. του δεύτερου σε επίδοση άλτη.

Ωστόσο, μερικές ημέρες αργότερα η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου ανακοίνωσε την ακύρωση της επίδοσης του Τεντόγλου, εξαιτίας του ακατάλληλου των υποδημάτων του αθλητή, παρότι δεν είχε προβεί εξαρχής σε σχετικό έλεγχο, προ των προσπαθειών του στο Τόρουν.

Την ίδια ημέρα της ανακοίνωσης, στις 15 Φεβρουαρίου 2023, ο Τεντόγλου συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στο Λέβεν, όπου πέτυχε την καλύτερη επίδοση στον κόσμο ως εκείνη τη χρονική στιγμή, με άλμα 8,41 μ. στην τέταρτη προσπάθεια.

Δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια 
ΕΠΕΙΣΟΔΕΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ ΜΕ ΕΝΑΝ ΝΕΚΡΟ ΟΠΑΔΟ ΤΗΣ ΑΕΚ ΑΠΟ ΚΡΟΑΤΕΣ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΟ ΖΑΓΚΡΕΜΠ (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Ήταν 7 Αυγούστου, όταν οι hooligangs των Bad Blue Boys της Ντιναμό Ζάγκρεμπ αλλά και οι οπαδοί της Θύρας 13 του Παναθηναϊκού συγκρούστηκαν με οπαδούς της ΑΕΚ Αθηνών, έξω από το νέο γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, πάνω στις ταραχές δολοφονείται ο Μιχάλης Κατσούρης. Σε έναν χώρο που υπάρχουν ακόμα και μητέρες με τα μωρά τους στο καρότσι ξεκινούν επεισόδια. Στο χώρο αρχίζουν να εμφανίζονται οπαδοί της ΑΕΚ. Ο Μιχάλης, φορώντας κράνος και γάντια, κινείται στο σημείο που έχουν κάνει την εμφάνισή τους οι χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Αμέσως αρχίζουν να πέφτουν μολότοφ, λίγο μετά, οι οπαδοί της ΑΕΚ αρχίζουν να υποχωρούν. Μπροστά στην είσοδο της κερκίδας των επισήμων του γηπέδου της ΑΕΚ, οι οπαδοί της Ντιναμό απομονώνουν ένα από αυτούς. Χτυπούν τον οπαδό αλλεπάλληλες φορές με στειλιάρια μέχρι που πέφτει στο έδαφος, τον κλωτσούν στο κεφάλι, κάποιος του φωνάζει να σταματήσουν, ο άνδρας κατορθώνει να απομακρυνθεί.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΑΠΟ ΚΡΟΑΤΕΣ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΟ ΖΑΓΚΡΕΜΠ ΣΤΗ ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ ΜΕ ΕΝΑΝ ΝΕΚΡΟ ΟΠΑΔΟ ΤΗΣ ΑΕΚ. (ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ / EUROKINISSI)
Απολογίες στους ανακριτές των πρώτων κατηγορουμένων για την επίθεση έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ και τη δολοφονία του 29χρονου στη Νέα Φιλαδέλφεια, Κυριακή 13 Αυγούστου 2023. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Το πόρισμα της ΕΔΕ επικύρωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και στο πόρισμά του ο αντιστράτηγος που διενήργησε την ΕΔΕ διαπίστωσε λάθη και παραλείψεις για αστυνομικούς στο βαθμό του υποστρατήγου και στο βαθμό των ταξιαρχών, ενός προϊσταμένου υπηρεσίας του Αρχηγείου, ενώ απάλλαξε από οποιαδήποτε ευθύνη τον προϊστάμενο της αθλητικής βίας, ο οποίος όπως φάνηκε λειτούργησε μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του.

Παρόλα αυτά, οι ποινές είναι μόνον επίπληξη και χρηματικά ποσά που φτάνουν μέχρι τους δύο μισθούς. Συγκεκριμένα, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Αττικής τιμωρήθηκε μόνο με επίπληξη για τις παραλείψεις και τα λάθη που έγιναν, ενώ οι δύο βοηθοί του τιμωρήθηκαν με τη χρηματική ποινή δύο μισθών.

Παρά την απαγόρευση περί μετακίνησης οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, οι Κροάτες διέσχισαν τη μισή Ελλάδα και έφτασαν ανενόχλητοι στην Αθήνα.

Υπάλληλοι της Blue Star Ferries έσπρωξαν επιβάτη στον θάνατο

Ήταν βράδυ 5 Σεπτέμβρη, όταν μέλη του πληρώματος σκάφους Blue Star Ferries με προορισμό το λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης σπρώχνουν τον Αντώνη Καρυώτη στον θάνατο από τον καταπέλτη του πλοίου ενώ ήδη έχει ξεκινήσει ο απόπλους.  Παρά τις κραυγές των επιβατών τα μέλη του πληρώματος  αντί να αφήσουν τον Αντώνη Καρυώτη να επιβιβαστεί βάζοντας προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή, σπρώχνουν πολλές φορές τον άτυχο άνδρα στον καταπέλτη όπου βρίσκει φριχτό θάνατο. Μάλιστα το πλοίο αναχωρεί ενώ ο Aντώνης πνίγεται και κανένα μέλος του πληρώματος δεν επιχειρεί να διασώσει τον άτυχο άντρα ή έστω να ρίξει ένα σωσίβιο βλέποντας τον να πνίγεται έχοντας χάσει τις αισθήσεις του.  Το λιμενικό που έχει ευθύνη για την ασφαλή αναχώρηση των πλοίων είναι εξαφανισμένο, οι επιβάτες χτυπάνε την πόρτα του κυβερνήτη ζητώντας εξηγήσεις, και το πλοίο δέχεται εντολή επιστροφής μόνο αφού έχει φτάσει στην Αίγινα. Πέρασαν πάνω από 15 λεπτά μέχρι να ανασυρθεί νεκρός ο Αντώνης Καρυώτης.

Οι κατηγορίες για τον καπετάνιο, τον ύπαρχο, τον λοστρόμο και τον αξιωματικό καταστρώματος του Blue Horizon είναι ανθρωποκτονία από κοινού και παραβίαση σχετικών άρθρων του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου. Τα τέσσερα μέλη του πληρώματος συνελήφθησαν. Κύμα οργής έχει ξεσπάσει σε όλη την Ελλάδα ενώ φέρεται ο Αντώνης να ήταν Άτομο με Ειδικές ανάγκες. Η Κρήτη βυθίζεται στο πένθος. Η νεκροψία δείχνει ως αίτια θανάτου τον  πνιγμό και τα τραύματα στο κεφάλι τον πέταξαν από τον καταπέλτη, αφού πρώτα τον είχαν χτυπήσει. Την διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης για τις ενέργειες του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, που αφορά τη διαχείριση του τραγικού περιστατικού χθες βράδυ στο λιμάνι του Πειραιά, όπου ένας 36χρονος επιβάτης του πλοίου “Blue Horizon” βρήκε τραγικό θάνατο, διέταξε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Φωτιές ενός ολόκληρου καλοκαιριού

Οι δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα το 2023 έλαβαν χώρα στην μέση της θερινής σεζόν από τον Ιούλιο και για έναν μήνα.  Μεταξύ άλλων φωτιές ξέσπασαν στην ανατολική και δυτική Αττική, το Λουτράκι, τη Ρόδο, τη Κέρκυρα, τη Μαγνησία, τη Φθιώτιδα, την Μαγνησία, την Εύβοια, τον Νομό Έβρου και σε άλλες περιοχές. Οι φωτιές μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου 2023 είχαν κάψει πάνω από 1.800.000 στρέμματα και οδήγησαν στην εκκένωση χιλιάδων κατοίκων και επισκεπτών. Εξαιτίας των δασικών πυρκαγιών 28 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει αποδώσει μεγάλο μέρος των δασικών πυρκαγιών στην αμέλεια και σε εμπρησμό από πρόθεση.

Ρόδος

Στη Ρόδο, στις 18 Ιουλίου, ξέσπασε δασική πυρκαγιά σε πευκοδάση στα βουνά του νησιού και κάτοικοι των χωριών Ελεούσα, Σαλακάνος και Δημηλιά κλήθηκαν να απομακρυνθούν.  Στις 22 Ιουλίου, περίπου 30.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν μετά την εξάπλωση της δασικής πυρκαγιάς από τα βουνά προς την ανατολική ακτή νότια της Λίνδου. Περίπου 2.000 άνθρωποι -κυρίως παραθεριστές- μεταφέρθηκαν σε ασφάλεια από τις παραλίες με βάρκες. Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν περισσότεροι από 250 πυροσβέστες. Δεν είχε βρέξει στο νησί για πολύ καιρό.

Στις 23 Ιουλίου ανακοινώθηκε ότι 1.200 επιπλέον άτομα θα απομακρύνθηκαν από τα χωριά Πεύκη, Λίνδος και Κάλαθος. Οι πτήσεις της βρετανικής εταιρείας πακέτων διακοπών Jet2.com προς τη Ρόδο ακυρώθηκαν έως τις 30 Ιουλίου ενώ το ίδιο συνέβει και για την TUI έως τις 26 Ιουλίου. Η EasyJet ακύρωσε πακέτα διακοπών προς το νησί αλλά συνέχισε τις πτήσεις από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Στις 2 Αυγούστου, το Υπουργείο Τουρισμού ήρε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Ρόδο και πρόσφερε δωρεάν ταξιδιωτικά καταλύματα σε τουρίστες που είχαν εκκενωθεί από το νησί τον προηγούμενο μήνα.

Έβρος

Η πυρκαγιά στον Νομό Έβρου ξεκίνησε τα ξημερώματα του Σαββάτου 19 Αυγούστου στις 04:40 κοντά στην περιοχή της Μελίας. Το μέγεθος της πυρκαγιάς ήταν πολύ μεγάλο έχοντας κάψει 962.016 στρέμματα αγροτοδασικής γης και είναι η μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2000, όταν ξεκίνησε η καταγραφή σχετικών δεδομένων. Οι περιοχές που επηρεάστηκαν ήταν ο Δρυμός της Νίψας σε πρώτο βαθμό, μετά οι βιότοποι της Κίρκης και τέλος συμπτύχθηκε με το νέο πύρινο μέτωπο που αναφλέχθηκε στο δάσος της Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου καίγοντας και τις επιζησαντες εκτάσεις απο την περσινή πυρκαγιά. Οδήγησε στην εκκένωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρουπόλεως προς στο Νοσοκομείο της Καβάλας, στην εκκένωση δεκάδων οικισμών ενώ παρατηρήθηκαν και περιπτώσεις αυτοδικίας από μεριάς κατοίκων, συλλαμβάνοντας λαθρομετανάστες θεωρώντας τους ως εμπρηστές. Το Δάσος της Δαδιάς υπέστη ανεπανόρθωτη καταστροφή. Σημαντικό τμήμα των ζωνών προστασίας του εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου καταστράφηκε, όπως και μεγάλος αριθμός φωλιών του Μαυρόγυπα. Η ζωή της πανίδας στα βορειοδυτικά επηρεάστηκε αναγκάζοντας τα ζώα να κατέβουν σχεδόν στα πεδινά της Μάκρης Έβρου.

Το αξιοσημείωτο της όλης υπόθεσης ήταν η συμβολή των πολιτών στην προσπάθεια της αντιμετώπισης της πυρκαγιάς καθώς σε συνεργασία με προσωπικό του Δασαρχείου κατάφεραν να διασώσουν μια δασική έκταση 100.000 στρεμμάτων στα βορειοδυτικά του Νομού.

Μαγνησία 

Μεγάλη αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου Μαγνησίας το απόγευμα της Πέμπτης 27 Ιουλίου 2023. Στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς συμμετέχουν 5 πυροσβεστικά αεροσκάφη, 85 πυροσβεστικά οχήματα, 8 πεζοπόρα τμήματα, δεκάδες υδροφόρες του Δήμου Βόλου, αλλά και πολλές ιδιωτικές, καθώς και εκατοντάδες εθελοντές. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Στις 27 Ιουλίου ξέσπασαν πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές της Μαγνησίας οι οποίες κατακαίει κυρίως αγροτοδασικές εκτάσεις στο Βελεστίνο, τον Άγιο Γεώργιο Φερών και το Σέσκλο, ενώ ταυτόχρονα έκλεισε η Παλαιά Εθνική Οδός Βόλου – Λάρισας. Επίσης, σημειώθηκαν ισχυρές εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας στη Νέα Αγχίαλο,[23] και στάλθηκε μήνυμα εκκένωσης σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων γύρω από το σημείο των εκρήξεων. Μαχητικά F-16 απομακρύνθηκαν προληπτικά από την κοντινή 111η Πτέρυγα Μάχης.

Εύβοια

Στις 23 Ιουλίου τρία ενεργά μέτωπα υπήρχαν γύρω απο την περιοχή του Πλατανιστού. Κατά τη διάρκεια κατάσβεσης στην Κάρυστο, κατέπεσε πυροσβεστικό αεροπλάνο Canadair και δύο ιπτάμενοι της πολεμικής αεροπορίας εντοπίστηκαν νεκροί. Στις 11 Αυγούστου, φωτιά εκδηλώθηκε σε δύσβατη καταπράσινη έκταση μέσα σε χαράδρα στη θέση Ρούκλια προς την περιοχή Άγιος Δημήτριος του Δήμου Καρύστου.Στις 21 Αυγούστου εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε χορτολιβαδική περιοχή του Προφήτη Ηλία, στα Ψαχνά. Εκείνη την ημέρα, έπνεαν ισχυροί άνεμοι οι οποίοι είχαν δυναμώσει την φωτιά, με αποτελεσμα να δεχτούν ειδοποιήση η νότια πλευρά των Ψαχνών και τα βόρεια της Νέας Αρτάκης. Η πυρκαγιά κατέκαψε περίπου 6.000 στρέμματα.

Πλημμύρες Θεσσαλία

Πλημμύρες από την έντονη βροχόπτωση στην πόλη της Πάτρας, Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023. (THEBEST.GR/EUROKINISSI)

Η κακοκαιρία Ντάνιελ ήταν ακραίο καιρικό φαινόμενο με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που έπληξε αρχικά την Ελλάδα. Η κακοκαιρία ξεκίνησε στις 4 Σεπτεμβρίου 2023 από το Ιόνιο πέλαγος, με επίκεντρο την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές και απολογισμό -μέχρι στιγμής- 17 νεκρούς. Άλλες περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία στην Ελλάδα είναι ο Δομοκός στην Φθιώτιδα, όπου εντοπίστηκε νεκρός και ένας αγνοούμενος κτηνοτρόφος και η Εύβοια. Σύμφωνα με την υπηρεσία FloodHub του Κέντρου Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND, μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας, οι πλημμυρισμένες εκτάσεις ανέρχονται σε 870.000 στρέμματα, η πλειοψηφία των οποίων να είναι αγροτικές εκτάσεις (περίπου 90%). Από την έναρξη της κακοκαιρίας το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε περισσότερες από 4.870 κλήσεις, οι οποίες αφορούσαν κυρίως αντλήσεις υδάτων, κόψιμο δέντρων και απομακρύνσεις ανθρώπων προς πιο ασφαλή σημεία.

Στις 5 Σεπτεμβρίου, οι πλημμύρες στη Θεσσαλία, είχαν σαν αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον ενός ατόμου. Την ίδια μέρα, η Ζαγορά δέχθηκε 1.092 χιλιοστά βροχής, 55 φορές περισσότερες από τις μέσες βροχοπτώσεις της χώρας για τον ίδιο μήνα. Η Πορταριά κατέγραψε επίσης νέο ρεκόρ βροχόπτωσης με 884 χιλιοστά. Δεν ήταν δυνατή η μέτρηση περαιτέρω χιλιοστών βροχοπτώσεων επειδή ο μετεωρολογικός σταθμός στη συνέχεια απέτυχε να δώσει στοιχεία. Στις 6 Σεπτεμβρίου, ο χείμαρρος Κραυσίδωνας, που πηγάζει από το Πήλιο, ξεχείλισε στις όχθες του στο Βόλο και κατέστρεψε μια γέφυρα και ένα γηροκομείο,  ενώ παρέσυρε αυτοκίνητα, λεωφορεία,  δέντρα και άλλα βαριά αντικείμενα στο πέρασμά του.

Στις 7 Σεπτεμβρίου, ο βασικός αυτοκινητόδρομος μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης έκλεισε και τα δρομολόγια των τρένων μεταξύ των δύο πόλεων ανεστάλησαν. Επίσης περισσότεροι από 800 άνθρωποι χρειάστηκε να διασωθούν από την ΕΜΑΚ μέσα από κτίρια και γέφυρες που κατέρρευσαν και βυθισμένα χωριά. Στη Λάρισα, μετά το τέλος των βροχοπτώσεων στις 8 Σεπτεμβρίου, το νερό συνέχισε να ανεβαίνει, καθώς ο Πηνειός ποταμός υπερχείλισε στις όχθες του, φτάνοντας σε στάθμη 9,5 μέτρων, σε σύγκριση με την κανονική στάθμη των 4 μέτρων. Την ίδια μέρα, η συνεχόμενη έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα κατά τις πρωινές ώρες είχε σαν αποτέλεσμα την υπερχείλιση των ποταμών, με πολλά χωριά (όπως ο Βλοχός και η Μεταμόρφωση) να βυθιστούν κάτω από τα νερά και δεκάδες κατοίκους να εγκλωβιστούν. Κατά την επιχείρηση διάσωσης της ΕΜΑΚ στο χωριό Αστρίτσα Καρδίτσας, εντοπίστηκαν νεκρές, δύο ηλικιωμένες γυναίκες.Στο Μορφοβούνι Καρδίτσας αρκετά σπίτια κατέρρευσαν, ενώ οι κάτοικοι στον Παλαμά ανέβηκαν στις στέγες των σπιτιών τους ή σε ψηλότερα σημεία προκειμένου να προστατευθούν.

Στη πόλη των Τρικάλων, ο Ληθαίος ποταμός υπερχείλισε σε διάφορα σημεία, με αποτέλεσμα ολόκληρες γειτονιές να μετατράπηκαν σε λιμνοθάλασσα. Επίσης κατοικίες, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα νερά του ποταμού. Στο Δήμο Φαρκαδόνας οι καταστροφές ήταν τεράστιες με πολλά χώρια να βρίσκονται κάτω από το νερό όπως στο Κεραμίδι και στον Κλοκοτό, αλλά και στην έδρα του Δήμου, στην Φαρκαδόνα, η ζημιά ήταν επίσης μεγάλη με όλη την κωμόπολη να λαμβάνει εντολή εκκένωσης προς το υψηλότερο σημείο της περιοχής στο δημαρχείο, αφού σε πολλά σημεία η στάθμη του νερού έφτασε και τα τέσσερα μέτρα λόγω της πτώσης τοπικών αναχωμάτων που προστάτευαν τον Δήμο. Στην Κοιλάδα των Τεμπών το ύψος των νερών του Πηνειού ποταμού έφτασε τα 18 μέτρα. Ο απολογισμός, μέχρι στιγμής, για την Ελλάδα είναι 17 άνθρωποι νεκροί και 229.192 πνιγμένα ζώα

Μια χρονιά στις κάλπες

Οι ελληνικές βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2023 πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα την Κυριακή 21 Μαΐου.

Διεξήχθησαν λίγες εβδομάδες πριν τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Ήταν οι πρώτες εκλογές από το 1990 στις οποίες δεν ίσχυσε το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, που καταργήθηκε με τον νόμο 4406/2016, αλλά εκείνο της απλής αναλογικής. Δεδομένου αυτού του παράγοντα, ο οποίος καθιστά δυσκολότερο τον σχηματισμό μιας αυτοδύναμης μονοκομματικής κυβέρνησης και σε συνδυασμό με την ανυπαρξία κουλτούρας πολιτικών συναινέσεων, αρκετοί πολιτικοί αναλυτές θεωρούσαν την πιθανότητα διεξαγωγής δεύτερων εκλογών μεγάλη.

Πηγή: Eurokinissi

Πρώτο κόμμα ανεδείχθη η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 40,79% και 146 έδρες, δεύτερο κόμμα ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς – Προοδευτική Συμμαχία με 20,07% και 71 έδρες, τρίτο κόμμα το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα – Κίνημα Αλλαγής με 11,46% και 41 έδρες, τέταρτο κόμμα το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με 7,23% και 26 έδρες και πέμπτο η Ελληνική Λύση με 4,45% και 16 έδρες.

Κανένα κόμμα δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Στις 25 Ιουνίου οι κάλπες στήθηκαν ξανά. Στις εκλογές αυτές ίσχυσε το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής με βάση σχετικό νόμο του 2020.

Ήταν οι βουλευτικές εκλογές με το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής στη μεταπολίτευση, το οποίο ανήλθε σε 46,26%.

Η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να εκλέξει 158 βουλευτές και σχημάτισε κυβέρνηση.

Κόμμα Επικεφαλής Ψήφοι Έδρες
Αριθμός % % ± Αριθμός ±
Νέα Δημοκρατία Κυριάκος Μητσοτάκης 2.115.322 40,56 -0,23 158 +12
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας 930.013 17,83 -2,24 47 -24
Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα – Κίνημα Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης 617.487 11,84 +0,38 32 -9
Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας Δημήτρης Κουτσούμπας 401.224 7,69 +0,46 21 -5
Σπαρτιάτες Βασίλης Στίγκας 243.922 4,68 12 +12
Ελληνική Λύση Κυριάκος Βελόπουλος 231.491 4,44 -0,01 12 -4
Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα – Νίκη Δημήτρης Νατσιός 193.124 3,70 +0,77 10 +10
Πλεύση Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου 165.523 3,17 +0,28 8 +8

Οι ελληνικές αυτοδιοικητικές εκλογές 2023 έλαβαν χώρα στις 8 Οκτωβρίου 2023, ενώ διεξήχθησαν και επαναληπτικές εκλογές στις 15 Οκτωβρίου σε ογδόντα τέσσερεις δήμους και έξι περιφέρειες

Η συμμετοχή στον πρώτο γύρο των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών ανήλθε στο 52,53% και 52,50% αντίστοιχα, ενώ στο δεύτερο γύρο στο 35,16% και 40,71% αντίστοιχα. Το σύνολο των υποψηφίων ανήλθε στους 151.766, 63.906 υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, 7.395 υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι και 80.465 υποψήφιοι κοινοτήτων. Οι νέοι εκλογείς, στους 465.218.

Στο Δήμο Αθηναίων ο Χάρης Δούκας κατάφερε να κερδίσει τον Κώστα Μπακογιάννη, ενώ στη Θεσσαλονίκη ο Στέλιος Αγγελούδης παίρνει τα ηνία από τον Κωνσταντίνο Ζέρβα του οποίου επικράτησε στο δεύτερο γύρο.

Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Στις 29 Αυγούστου 2023 ο Στέφανος Κασσελάκης ανήγγειλε την υποψηφιότητά του για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.[35] Στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του κόμματος στις 17 Σεπτεμβρίου, ήρθε πρώτος μεταξύ πέντε υποψηφίων, με ποσοστό 44,91% και περί τις 66.000 ψήφους. Στο δεύτερο γύρο, στις 24 Σεπτεμβρίου, επικράτησε της Έφης Αχτσιόγλου, που είχε συγκεντρώσει 36,18% στον πρώτο γύρο και εξελέγη νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαδεχόμενος τον Αλέξη Τσίπρα μετά από 15 χρόνια στην ηγεσία του κόμματος.

Με απόφαση του Κασσελάκη, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας παρέμεινε ο Σωκράτης Φάμελλος. Ο Κασσελάκης είχε δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να παραιτηθούν όσοι προηγούνται στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, κάτι που θα τον καθιστούσε βουλευτή και συνακόλουθα αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, είναι ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του δεύτερου σε έδρες κόμματος.

Η διάσπαση που ξεκίνησε  με την αποχώρηση των 47 στελεχών την Ομπρέλας, ολοκληρώθηκε με τους 57 των 6+6, που αποφάσισαν να «κλείσουν την πόρτα» λίγο πριν την έναρξη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Αυστηρά ιδεολογικοί» είναι οι λόγοι. Τα κείμενα των αποχωρησάντων κάνουν σαφές πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει απωλέσει την αριστερή του ταυτότητα και κινείται σε άλλα ύδατα.

Ήδη από την βραδιά της εκλογής του Στέφανου Κασσελάκη, ο Νίκος Παππάς έθεσε ζήτημα αλλαγής ονόματος. Πιο πριν, είχε δηλώσει ότι ο «ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να φύγει από την αγκαλιά της ριζοσπαστικής Αριστεράς».

Στον απόηχο της διάσπασης συγκροτήθηκε η Νέα Αριστερά.

Κοινοβουλευτική ομάδα της Βουλής των Ελλήνων. Ιδρύθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2023 από 11 βουλευτές, που αποχώρησαν από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας είναι ο Αλέξης Χαρίτσης. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκπροσωπείται από έναν ευρωβουλευτή, τον Δημήτρη Παπαδημούλη.

Μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την προεδρία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ., και την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, προκλήθηκε εσωκομματική κρίση. Οι ομάδες «Ομπρέλα» και «6+6» άσκησαν κριτική στη στρατηγική του νέου προέδρου. Η διαμάχη κορυφώθηκε με την αποχώρηση, αρχικά, της «Ομπρέλας» και τη διαγραφή δύο βουλευτών (Πέρκα, Τσακαλώτος) που πρόσκειντο σε αυτήν, ενώ λίγες ημέρες αργότερα, αποχώρησε και η ομάδα «6+6» με την ανεξαρτητοποίηση εννιά βουλευτών (Αναγνωστοπούλου, Αχτσιόγλου, Ζεϊμπέκ, Ηλιόπουλος, Τζανακόπουλος, Τζούφη, Φερχάτ, Φωτίου, Χαρίτσης).

Στις 4 Δεκεμβρίου 2023 παρουσιάστηκε το όνομα και το λογότυπο της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας που επρόκειτο να συγκροτήσουν οι 11 ανεξάρτητοι βουλευτές. Την επόμενη ημέρα, η κοινοβουλευτική ομάδα ανακοινώθηκε και επίσημα στη Βουλή των Ελλήνων. Παράλληλα, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Νέα Αριστερά εκπροσωπείται από τον Δημήτρη Παπαδημούλη.

Καταλήψεις δραματικών σχολών

Κύμα αντιδράσεων προκάλεσε το ΠτΔ 58 σε καλλιτέχνες και σπουδαστές, δραματικών σχολών, καλών τεχνών και ωδείων το οποίο υποβάθμίζει τα πτυχία τους σε απολυτήριο Λυκείου. Τον Φεβρουάριο, οι σπουδαστές προχώρησαν σε καταλήψεις δραματικών σχολών σε όλη την χώρα, ενώ οι καθηγητές σε όλα τα δημόσια εκπαιδευτικά υδρήματα της χώρας παραιτήθηκαν ως ένδειξη συμπαρπάστασης στους σπουδαστές. Συναυλίες διαμαρτυρίας διοργανώθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με σπουδαίους καλλιτέχνες.Video και post διασήμων καλλιτεχνών κυκλοφορούσαν στα social media για μέρες με περιγραφές του στιλ “απολυτήριο λυκείου”.

Στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, διοργανώθηκε μυστική συναυλία, από τους Γιάννη Αγγελάκα, ΛΕΞ και Δημήτρη Ζερβουδάκη, λίγες ημέρες μετά οι σπουδαστές της σχολής, οργάνωσαν ανοιχτή συναυλία στα Γρασίδια του Βασιλικού με τους, Γιάννη Χαρούλη, Ματούλα Ζαμάνη και Υπόγεια Ρεύματα, ενώ διοργανώθηκε μία συζήτηση με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη. Πορείες με πλήθος κόσμου γινόντουσαν για περίπου έναν μήνα. Τον Μάρτιο,  ΠτΔ υπερψιηφίστηκε, οι καταλήψεις σταμάτησαν, η οργή και η συλλογικότητα έμεινε.

Επενδυτική βαθμίδα

H απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τους οίκους αξιολόγησης αποτέλεσε ένα ιδιαίτερο σημαντικό γεγονός για την ελληνική οικονομία.

Η επενδυτική βαθμίδα είναι το επίπεδο της πιστοληπτικής αξιολόγησης μιας χώρας πάνω από το οποίο υπάρχει σχετικά χαμηλός κίνδυνος χρεοκοπίας για την κρατική της οντότητα.

Οι διαβαθμίσεις λοιπόν της επενδυτικής βαθμίδας πάνω από το επίπεδο αυτό καθιστούν τη χώρα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, ενώ κάτω από αυτό αντανακλούν χαμηλή πιστοληπτική επιφάνεια.

Κάθε βαθμίδα πιστοληπτικής ικανότητας ουσιαστικά σηματοδοτεί σε ένα δανειστή ή επενδυτή την πιθανότητα να μπορέσει η χώρα που εκδίδει ένα ομόλογο να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις χωρίς τον κίνδυνο στάσης πληρωμών.

Οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης χρησιμοποιούνται επίσης για τον προσδιορισμό των επασφαλίστρων κινδύνου, των γνωστών πλέον σε όλους spreads, και κατά συνέπεια των επιτοκίων των τίτλων που εκδίδονται, καθώς ακόμη και του ύψους των εγγυήσεων που μπορεί ζητηθούν για τη χορήγηση ενός δανείου.

pexels

Ποιος καθορίζει την επενδυτική βαθμίδα

Η πιστοληπτική αξιολόγηση του αξιόχρεου μιας οικονομίας πραγματοποιείται από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, όπως η Moody’s, η Standard and Poor’s και η Fitch, σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Οι διαβαθμίσεις πιστοληπτικής ικανότητας κωδικοποιούνται με γράμματα της αλφαβήτου (π.χ. το Αaa αντιστοιχεί στην καλύτερη διαβάθμιση στο σύστημα κατάταξης του οίκου Moody’s) και κάθε μία από αυτές συνήθως συνδέεται υπολογιστικά με ένα εύρος πιθανοτήτων αθέτησης πληρωμών.

Ποιοι παράγοντες αξιολογούνται;

  • πολιτική σταθερότητα
  • μακροοικονομική κατάσταση (ανεργία, πληθωρισμός, μεταβλητότητα εξαγωγών ή εξάρτησή τους από ένα προϊόν κ.λπ.)
  •  αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας,
  • αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, τις επιδόσεις των δημόσιων οικονομικών (φορολογικά έσοδα και κρατικές δαπάνες)
  • βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους,
  • εξωτερικό ισοζύγιο
  • ποιότητα των θεσμών (π.χ. υγεία, εκπαίδευση, δικαστικό σύστημα).

Γιώργος Λάνθιμος,«Poor Things», Χρυσός Λέοντας

Μια ακόμη σπουδαία επιτυχία πέτυχε ο Έλληνας σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος, καθώς αυτή τη χρονιά η ταινία του «Poor Things», στην οποία πρωταγωνιστεί η Έμμα Στόουν, κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στο φετινό κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας, ενώ φαίνεται να “σαρώσει” και στα επόμενα οσκαρ καθώς περιλαμβάνεται ήδη σε πολλές κατηγορίες της Ακαδημίας, στην short list που ανακοινώθηκε.

Βασισμένος στο ομότιτλο βιβλίο του ‘Αλισντερ Γκρέι και σε σενάριο του Τόνι ΜακΝαμάρα, ο Έλληνας σκηνοθέτης αντιστρέφει το μύθο του Φρανκενστάιν και καταθέτει ένα καυστικό δοκίμιο για την ελευθερία και τη χαρά του έρωτα, τις ταξικές ανισότητες, την ατομική και κοινωνική αυτοδιάθεση, την επιθυμία και την αγάπη.

H ιταλική εφημερίδα La Repubblica αναφέρεται με άκρως επαινετικό σχόλιο στην βράβευση της ταινίας «Poor Things» του Έλληνα δημιουργού με τον Χρυσό Λέοντα της Μπιενάλε Βενετίας, γράφοντας «Το ωραιότατο έργο του Λάνθιμου κέρδισε τη διεθνή έκθεση κινηματογράφου της Μπιενάλε. Η ταινία πλέον μπαίνει στην μάχη για την κατάκτηση Όσκαρ», γράφει η εφημερίδα της Ρώμης, στην ηλεκτρονική της έκδοση. Παράλληλα, παραθέτει δήλωση του σκηνοθέτη, ο οποίος, παραλαμβάνοντας το βραβείο τόνισε ότι «το έργο αυτό παρουσιάζει την ιστορία ενός φανταστικού πλάσματος και δεν θα υπήρχε χωρίς την Έμα Στόουν, η οποία είναι ένα άλλο φανταστικό πλάσμα. Το φιλμ αυτό είναι δικό της, χωρίς εκείνη δεν θα υπήρχε».

Ειδικές αναφορές στην επιτυχία του Έλληνα σκηνοθέτη και στην ταινία «Poor Things» για την γυναικεία ενδυνάμωση και αυτοδιάθεση έγιναν και από New York Times, Euronews, Associated Press. To France 24 εκφράστηκε με διθυραμβικά σχόλια. «Ο Έλληνας μάγος του παράδοξου Γιώργος Λάνθιμος κερδίζει το κορυφαίο βραβείο της Βενετίας». Το Reuters έγραψε:  «Το ‘’Poor Things’’, μια γοτθική, σεξουαλική κωμωδία σε σκηνοθεσία του Έλληνα Γιώργου Λάνθιμου, κέρδισε το διάσημο βραβείο Χρυσού Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας το Σάββατο».

Όπως όλα δείχνουν, η έβδομη ταινία του Έλληνα σκηνοθέτη θα του φέρει μεγάλες στιγμές και στο μέλλον, ωστόσο το 2023 ήταν σίγουρα η χρονιά του!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα