Ελλάδα

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου μέσα από ιστορικά βίντεο

Η ελληνική τηλεόραση θυμάται το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου 1973 μέσω συνεντεύξεων και ντοκουμέντων.

Parallaxi
η-εξέγερση-του-πολυτεχνείου-μέσα-από-ι-1243364
Parallaxi

Πέρασαν 51 χρόνια από το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου 1973, που σηματοδότησε την κορύφωση του αντιδικτατορικού αγώνα για ελευθερία και δημοκρατία και σήμανε την αντίστροφη μέτρηση για την πτώση της χούντας.

Η ελληνική τηλεόραση θυμάται την εξέγερση του Πολυτεχνείου, μέσω συνεντεύξεων και ιστορικών βίντεο. Δείτε τα παρακάτω:

Η εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου μέσα από το πλούσιο αρχείο της ΕΡΤ

Στα κτίρια όπου μαρτύρησαν και βασανίστηκαν χιλιάδες αντιφρονούντες

Στην επέτειο των 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν αφιερωμένη η εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» που μεταδόθηκε το 2023, στο MEGA.

Δεκαέξι πρωταγωνιστές των γεγονότων μιλούν στη Νίκη Λυμπεράκη και με τις προσωπικές τους μαρτυρίες συνθέτουν μια ενιαία αφήγηση για όσα συνέβησαν πριν από μισό αιώνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θυμήσου…

Πρόσωπα που δίνουν τη μεγάλη εικόνα εκείνης της εποχής: από το 1967 και τα πρώτα αποτρόπαια χρόνια της χούντας ως τη γέννηση και τη μαζικοποίηση του φοιτητικού κινήματος με τις καταλήψεις της Νομικής και τελικά τη μεγάλη εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Το όραμα, ο παλμός των εξεγερμένων αλλά και οι διωγμοί, τα βασανιστήρια με τα οποία πλήρωσαν τον αγώνα για ελευθερία και δημοκρατία.

«ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ»: Η φοιτητική εξέγερση του 1973

Ο ιστορικός αγώνας που οδήγησε στην πτώση της χούντας το 1973. Η κατάληψη της Νομικής, ο ραδιοφωνικός και η αρχή του τέλους της χούντας.

Ο φωτορεπόρτερ της εισβολής του τανκ στο Πολυτεχνείο μιλά για τις στιγμές της εξέγερσης

Ο φωτορεπόρτερ, Αριστοτέλης Σαρρηκώστας, ο οποίος απαθανάτισε τις στιγμές της εξέγερσης του Πολυτεχνείου σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο «Στούντιο 4».

Τα τραγούδια που ταυτίστηκαν με την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Τραγούδια των Θεοδωράκη, Λοΐζου, Μαρκόπουλου που συνδέθηκαν με την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

“Το Γελαστό Παιδί”, “Το Ακορντεόν”, “Ο Δρόμος”, “Το Προσκύνημα” είναι μερικά μόνο από μια πληθώρα κομματιών που έχουμε χιλιοτραγουδήσει και ακούγονται διαχρονικά κάθε 17 Νοέμβρη.

Η «φωνή του Πολυτεχνείου»

Η «φωνή του Πολυτεχνείου» Τόνια Μοροπούλου διηγείται διάφορες ιστορίες από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Όταν πήγα εγώ στη συντονιστική για να συντονίσουμε τα συνθήματα και να εκφράσουμε τις θέσεις της κατάληψης, καλέσαμε τότε και άλλους. Ήρθε η Μαρία Δαμανάκη και το απόγευμα της Παρασκευής ο Μήτσος ο Παπαχρήστος, ο Γιώργος Παυλάκης, ο Λάμπρος Παππάδημητράκης και όταν μπήκε το τανκ, στις 3:15, είπαμε τον εθνικό ύμνο και ο αγώνας συνεχίζεται.

Καταλήξαμε σε ένα κείμενο ομόφωνα. Γιατί τα συνθήματα που τελικά μας ένωναν όλους ήταν Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία».

Σε άλλο σημείο η κ. Μοροπούλου δήλωσε:

«Δεν είναι ότι δεν φοβόμασταν, αλλά είναι ότι δε θέλαμε να βγούμε και να μας σκοτώσουν με το κεφάλι κάτω. Δε θέλαμε να πάει χαμένο, να ηττηθεί αυτό το αίσθημα, αυτό το πάθος της ελευθερίας με το οποίο αγωνιζόμασταν. Είπαμε «αν είναι να μας σκοτώσουν ας έρθουν να μας βγάλουν. Ας μας σκοτώσουν, αλλά με το κεφάλι ψηλά. Αυτό το μήνυμα ψωμί, παιδεία, ελευθερία το υποστηρίζαμε πλέον με τη ζωή μας και πολλοί πέθαναν γι αυτό».

50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου – Σπάνιο υλικό και ιστορικά ντοκουμέντα από το αρχείο της ΕΡΤ

Με αφορμή την περσινή επέτειο, το αρχείο της ΕΡΤ φέρνει στο «φως» σπάνια ιστορικά ντοκουμέντα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου 50 χρόνια πριν.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα