BEST OF Parallaxi: Τα 20 κείμενα που διαβάσατε περισσότερο το 2020

Πολλά είναι αυτά που συνθέτουν το μωσαϊκό των πιο δημοφιλών posts. 

Parallaxi
best-of-parallaxi-τα-20-κείμενα-που-διαβάσατε-περισσότ-617988
Parallaxi
Εικόνα: Όλγα Δέικου

Μία ακόμη χρονιά (αρκετά φορτισμένη συναισθηματικά) φτάνει στο τέλος της και ήρθε η ώρα να ρίξουμε μια ματιά στα είκοσι πιο διαβασμένα κείμενα της Parallaxi για το 2020. Άνθρωποι που έφυγαν από κοντά μας, άνθρωποι που ξεχώρισαν , διαφορετικές οπτικές από πλατείες, απόψεις για το ”σήμερα”, πανδημία, ιστορικές περιηγήσεις, εκδρομές, στέκια αιώνων, επίλογοι και πολλά άλλα συνθέτουν το μωσαϊκό των πιο δημοφιλών posts.

2021 ελπίζουμε να είσαι καλύτερο!

Ξεκινούμε λοιπόν την ανάγνωση από το τέλος προς την αρχή.

#20 Γρηγόρης Γεροτζιάφας: Αν περιμένουμε να φύγει η επιδημία από το εμβόλιο θα χάσουμε

Ο γνωστός καθηγητής αιματολογίας  του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, και διευθυντής του τομέα Θρόμβωσης – Αιμόστασης του Service d’Hématologie Biologique του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Tenon, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, σε μια κουβέντα αποκαλυπτική για τα λάθη, για το πώς προχωράμε από δω και μπρος και για τους κινδύνους που δεν πρέπει να υποτιμούμε.

Δείτε όλη την συνέντευξη εδώ.

#19 Εύοσμος ― To νέο κέντρο στα δυτικά της Θεσσαλονίκης!

Τίποτα δεν υπάρχει πια στον Εύοσμο που να θυμίζει το παλιό Χαρμάνκιοϊ ή τον Νέο Κουκλουτζά. Τίποτα «εκτός ίσως από το τενεκεδένιο γλαστράκι με τον βασιλικό στο ξεχασμένο προσφυγόσπιτο που ξέφυγε από τη φαγάνα, τους δυο-τρεις παρατημένους στάβλους και την ιστορική εκκλησία του Αγίου Αθανασίου». Ο σημερινός, λοιπόν, Εύοσμος έχει σίγουρα γνωρίσει κοσμογονικές αλλαγές, με όλα τα θετικά και αρνητικά που αυτό συνεπάγεται.

Διαβάστε την συνέχεια εδώ.

#18 Ονόματα γειτονιών και συνοικιών της Θεσσαλονίκης που χάθηκαν στο χρόνο

Εικόνα: Σωκράτης Ιορδανίδης, Στην Παλιά Παραλία, π. 1950-1968 © Σωκράτης Ιορδανίδης / Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Γειτονιές, συνοικίες, με αρώματα, ιστορίες χαμένες στο χρόνο και ονόματα που σε άλλους είναι γνωστά μέχρι σήμερα, ενώ άλλοι μπορεί να τα διαβάσουν για πρώτη φορά στο παρακάτω αφιέρωμα. Από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, τις συνοικίες της πόλης, αλλά και τις υπόλοιπες περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος, το «ταξίδι» ξεκινάει.

Συνεχίστε το ταξίδι εδώ. 

#17. Το ιστορικό μπαρ Φλου μας αποχαιρετά μετά από 40 χρόνια

Ήταν γνωστό από μέρες ότι η μετατροπή της πολυκατοικίας που στεγάζει το Φλου σε ξενοδοχείο από τους νέους Ισραηλινούς ιδιοκτήτες έφερε την έξωση του ιστορικού μπαρ. Toν Μαϊό ο Μιχάλης Καρδαχάκης, που μαζί με τον Φλόκα δημιούργησαν πριν 40 χρόνια το μπαρ της πόλης ανακοίνωσε το τέλος.

Διαβάστε σχετικά εδώ. 

#16. 4 απολαυστικές εκδρομές κοντά στη Θεσσαλονίκη για το Σαββατοκύριακο

Επιχειρώντας να παραφράσουμε το γνωστό ρητό, έχουμε να σου ψιθυρίσουμε ότι ο χρόνος είναι χρώμα. Είναι το πράσινο του δάσους, το ροζ των φύλλων την άνοιξη, το μπλε των τρεχούμενων νερών και του ανέφελου ουρανού. Μην αφήνεις την καθημερινότητα να σε καταπίνει στη δίνη της. Αξιοποίησε ένα ελεύθερο Σαββατοκύριακο και φύγε (όχι και τόσο) μακριά, σε προορισμούς που διαθέτουν πάντα καινούργιες εμπειρίες να σου δωρίσουν. Πάτα pause στο άγχος και τις υποχρεώσεις, πάρε αγκαζέ τους αγαπημένους σου ανθρώπους και ταξίδεψε!

Δες εδώ που θα πας μόλις τελειώσει η καραντίνα!

#15. Ο επίλογος της Τετάρτης: Ας μην κοροϊδευόμαστε, αυτό δεν είναι Lockdown

Ένα άρθρο γνώμης από μία καθημερινή στήλη του Άκη Σακισλόγλου στην Parallaxi. Aκολουθεί ένα απόσπασμα: Οταν την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου η Θεσσαλονίκη έμπαινε σε ειδικό καθεστώς με κλειστή την εστίαση και υποχρεωτική χρήση μάσκας, οι μολύνσεις στην πόλη ήταν σοκαριστικές: 450 την ημέρα!

Δείτε τη συνέχεια εδώ.

#14. Ο μνημειώδης τάφος στο «κρυφό» νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης που κινδυνεύει να χαθεί

Πολλοί Θεσσαλονικείς αγνοούν ότι στην δυτική πλευρά της πόλης, κρυμμένο πίσω ακριβώς από τα συμμαχικά κοιμητήρια του Ζέιτενλικ, βρίσκεται το καθολικό νεκροταφείο του Αγίου Βικεντίου του Παύλου, ένας τόπος αλλοτινός και απόκοσμος, με ένα όλοδικό του γοτθικό, μελαγχολικό σύμπαν, με πρόσωπα που κάποτε έγραψαν σελίδες στην ιστορία της Θεσσαλονίκης να κοιμούνται για πάντα στην σιωπηλή του ατμόσφαιρα.

Δείτε όλο το ρεπορτάζ εδώ. 

#13. Από τη δημοσιογραφία στο ντελίβερι

Ο Σάκης Αποστολάκης γράφει: Δεν ξέρω τι ήταν για σάς χθες, αλλά για μένα σήμερα είναι ιδιαίτερη μέρα και γιορτινή. Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που δοκίμασα να κάνω το βήμα στο άγνωστο. Με πολύ φόβο είναι η αλήθεια. Αν θα μπορέσω. Αν θα τα καταφέρω. Αν θ’αντέξω. Πού να’ ξερα!

Διαβάστε το κείμενο εδώ.

#12. Η Γεωργία δημιουργεί χειροποίητα παπούτσια στη Θεσσαλονίκη για όλους τους Shoe Lovers

Εικόνα Επαμεινώνδας Στυλιανίδης

Τι γίνεται όταν έχεις τελειώσει το Τμήμα Λογιστικής, όμως έχεις μεγαλώσει μέσα σε μια οικογένεια υποδηματοποιίας; Την απάντηση μας την δίνει η Γεωργία Βλαχάκη, καθημερινά στην Θεσσαλονίκη, μέσω των χειροποίητων δημιουργιών της στην επιχείρηση της Fabrica Fabrica. Η Γεωργία είναι από εκείνους τους ανθρώπους που στην δουλειά τους βάζουν όλο το μεράκι, όλη την καρδιά τους κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Διαβάστε την συνέντευξη εδώ. 

#11. Το κορίτσι που τα βράδια μαγεύει στην παραλία

εικόνα: Γιάννης Τριανταφυλλίδης

Πόσες φορές έχεις περάσει από την παραλία και σταμάτησες για να ακούσεις και να χαζέψεις καλλιτέχνες, για να πάρεις αυτό που λέμε μιαν ανάσα από την τέχνη. Ανθρώπους που έχουν να σου πουν κάτι μέσα από τον δικό τους κόσμο. Μία αυτοδίδακτη κοπέλα που διοργανώνει σε καθημερινή βάση τα δικά της ανοιχτά live στην πόλη σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης.

Δες την εδώ.

#10. Ανταπόκριση από το Πεκίνο: Έτσι ζούμε εδώ την καραντίνα

Πεκίνο 22 Νοεμβρίου 2020, ένας κάτοικους του Πεκίνου περιγράφει την καραντίνα εκεί.

“Έχουμε κλείσει ήδη την πρώτη εβδομάδα της καραντίνας μας στην Κίνα. Όχι και η πιο εύκολη εβδομάδα για μια οικογένεια σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Ο χρόνος εντός δωματιου δεν κυλάει και ταυτόχρονα εκτός αυτού όλες οι υποχρεώσεις μας έχουν μείνει πίσω. Η εμπειρία τουλάχιστον δύσκολη. Θα μπορούσε να συγκριθεί με ιστορίες από άλλες εποχές. Το θέμα είναι όμως στο αποτέλεσμα και αν μη τι άλλο η Κίνα μας γεμίζει ασφάλεια με την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής των μέτρων που παίρνει όταν χρειάζεται.”

Δείτε το υπόλοιπο κείμενο εδώ.

#9. Οι 10 χειρότερες στιγμές της ελληνικής τηλεόρασης για το 2020

Εικόνα Unsplash

Χρειάζονται καταλήγω αμέτρητες ώρες προκειμένου να καταφέρει κανείς να αποτυπώσει όλα εκείνα τα μικρά, αλλά πολύτιμα «διαμάντια» που είδαν τα μάτια μας (και) φέτος στην ελληνική τηλεόραση. Όχι γιατί αυτά είναι δύσκολο να εντοπιστούν, όσο γιατί είναι τόσα πολλά που η εσωτερική μάχη για απόρριψη ορισμένων εξ αυτών δίνει και παίρνει.

Απολαύστε εδώ.

#8. Πώς δύο Θεσσαλονικείς κατασκευάζουν το δικό τους επιτραπέζιο παιχνίδι!

Πόσες ώρες έχεις περάσει γύρω από ένα τραπέζι, παίζοντας επιτραπέζια με την παρέα σου; Πόσα ήταν τα βράδια που προσπάθησες να τελειώσεις μία παρτίδα Monopoli; Πόσα σαββατοκύριακα “έλιωνες” με τα κολλητάρια σου για να κάνετε τον περίφημο μαραθώνιο Τίτσου; Aυτό το δίδυμο καταφέρε να δημιουργήσει το δικό του επιτραπέζιο παιχνίδι στην Θεσσαλονίκη.

Δείτε την συνέντευξη εδώ. 

#7. Πέθανε ο σπουδαίος ο Δημήτρης Φατούρος

Δημήτρης Φατούρος 2

Την τελευταία του πνοή, μετά βραχεία νοσηλεία στο Ιατρικό Διαβαλκανικό άφησε στις 8 Ιανουαρίο στη Θεσσαλονίκη ο Δημήτρης Φατούρος.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα.

#6. Τι τρέχει με την Κρήτη; Γιατί κανείς δεν μιλά για όλα αυτά;

Την Κρήτη την αγαπάμε όλοι. Ξέρουμε τα θετικά της και τα έχουμε γράψει δεκάδες φορές. Στην Κρήτη όμως τα πράγματα δεν πάνε καλά. Η υποκρισία των Ελλήνων με όσα συμβαίνουν εδώ και δεκαετίες στην Κρήτη, δείχνει περίτρανα μια πρωτόγνωρη εθελοτυφλία αρκετών ανθρώπων απέναντι στην αλήθεια, τα στοιχεία και τα δεδομένα και κυρίως την αλήθεια. Φέτος με αφορμή τον λεβέντη από το Big Brother, με έχει πειράξει πολύ που έχει βγει κάθε φύσεως διπλωμάτης και υποκριτής να βγάλει τρελούς όσους τολμάμε να καταθέτουμε στοιχεία και αλήθειες για την παράλογη πραγματικότητα στη ζωή της Κρήτης. Ας δούμε αναλυτικά κάποια στοιχεία εδώ.

#5. Παλιά Θεσσαλονίκη: Οι κινηματογράφοι του τότε στο σήμερα

Στιγμιότυπο Βίντεο

Θεσσαλονίκη. Μια πόλη αθεράπευτα κινηματογραφική. Μια πόλη βγαλμένη από ταινία. Ιστορίες από αίθουσες κινηματογράφων, θερινές προβολές, από την πόλη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, οι οποίες έχουν γράψει την δικό τους κομμάτι στον πολιτιστικό κόσμο και πια αποτελούν θρύλους της Παλιάς Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε αναλυτικά το υπόλοιπο ιστορικό ταξίδι εδώ.

#4. Στο κρυμμένο Καθολικό Νεκροταφείο της πόλης «κοιμούνται» δύο κορυφαίοι της αρχιτέκτονες

Η Θεσσαλονίκη υπήρξε για αιώνες μια πόλη-σταυροδρόμι πολιτισμών, με άπειρους λαούς της Δύσης και της Ανατολής να περνούν και να αφήνουν το σημάδι τους στο πρόσωπό της. Έμποροι, επιχειρηματίες, στρατιώτες, διπλωμάτες και άνθρωποι της τέχνης, κάθε εθνικότητας και θρησκευτικής πεποίθησης, έζησαν στην καρδιά της πόλης και έγραψαν ένα μικρό κομμάτι της ιστορίας της, ενώ με τον θάνατό τους δεν την άφησαν πίσω, αλλά εναποτέθηκαν για πάντα στο έδαφός της.

Δείτε όλο το ρεπορτάζ εδώ.

#3. Ημερολόγια Καραντίνας 12: Υπάρχει κάτι ακόμα χειρότερο κι από τον θάνατο. Να πεθαίνεις μόνος.

Μία στήλη που έγινε βιβλίο, ραδιοφωνική εκπομπή και προσεχώς παράσταση. 25 διαφορετικοί άνθρωποι μας περιέγραψαν μία μέρα του εγκλεισμού. Και ο Βασίλης Μπαμπούλας μίλησε για το επάγγελμα του. Ένα απόσπασμα: ”Κάνω αυτό το επάγγελμα 13 χρόνια. Ο πατέρας μου δεκαετίες ολόκληρες. Μεγάλωσα στον χώρο αυτό, άκουγα, μάθαινα, έβλεπα. Ιστορίες που γεμίζουν βιβλία και διδακτορικά. Για το πώς τα φέρνει η μοίρα, πώς ανατρέπει τα δεδομένα. Από τη μία στιγμή στην άλλη, αλλάζει η ζωή σου.”

Δείτε εδώ την συνέχεια.

#2. Η Θεσσαλονίκη αργοπεθαίνει

εικόνα: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΝΤΡΟΣ

Ένα κείμενο με αφορμή την ακύρωση της ΔΕΘ και όλα όσα σκοτείνιασαν την πόλη. Η ανακοίνωση της ακύρωσης της ΔΕΘ, για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο, αναμενόμενη μεν, αφού ακυρώνονται παρόμοια γεγονότα και εκθέσεις σε όλο τον κόσμο, ήταν η χαριστική βολή σε μια πόλη που πνέει τα λοίσθια εδώ και τριάντα σχεδόν χρόνια.

Δείτε την συνέχεια εδώ.

#1. Αριστοτέλους ώρα μηδέν

Οι εικόνες είναι σοκαριστικές αλλά δεν εκπλήσσουν, είναι πλέον συνηθισμένες για τους Θεσσαλονικείς.  Δύο νέα παιδιά έχουν μόλις κάνει χρήση και αφήνονται στην κατάρρευση της ηρωίνης, σε ένα από τα παγκάκια της πιο κεντρικής πλατείας της Θεσσαλονίκης. Και είναι μόλις 8 το πρωί.

Διαβάστε εδώ το υπόλοιπο ρεπορτάζ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα