Ελλάδα

Ανασκόπηση: Οι θάνατοι που στιγμάτισαν το 2024

Διακεκριμένες στους χώρους τους προσωπικότητες που έφυγαν από τη ζωή την χρονιά που εκπνέει

Αλέξανδρος Βασιλείου
ανασκόπηση-οι-θάνατοι-που-στιγμάτισα-1261437
Αλέξανδρος Βασιλείου

Το 2024 ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά. Πόλεμοι, εκλογές, φυσικές καταστροφές. Και, δυστυχώς, πολλές και σημαντικές απώλειες.

Τόσο εγχώρια όσο και διεθνώς, ο κόσμος θρήνησε πολλούς και σημαντικούς ανθρώπους που διέπρεπαν στους τομείς τους. Πλήγματα στον πολιτισμό, πολιτικές απώλειες.

Θρηνήσαμε και πολλούς πολλούς πολίτες. Οι κακοκαιρίες, σαν αυτή που έπληξε τη Βαλένθια με 219 νεκρούς, τυφώνες στις ΗΠΑ, με την κακοκαιρία «Helene» να στερεί τη ζωή σε τουλάχιστον 200 ανθρώπους.

Ακόμη, οι καταστροφές που προξενούμε εμείς οι άνθρωποι, όπως οι πόλεμοι, οδήγησαν σε δολοφονίες πολιτικών προσώπων, όπως ο Ισμαήλ Χανίγια, ο Εμπραχίμ Ραϊσί, κ.ά.

Τέλος, «έφυγαν» άνθρωποι που αποτέλεσαν σημαντικές προσωπικότητες για τον χώρο της τέχνης. Ο σπουδαίος Μίμης Πλέσσας, ο Μανούσος Μανουσάκης, η Άννα Παναγιωτοπούλου.

Από τη ζωή έφυγε και ο κυρ – Γιάννης, ο ωραίος κοσμοπολίτης που έδωσε νέα πνοή στην Θεσσαλονίκη.

Από τον Μίμη Πλέσσα στον Κώστα Χαρδαβέλλα και από την Βέφα Αλεξιάδου στην Βάσω Παπανδρέου, αυτοί είναι οι θάνατοι που σημάδεψαν το 2024.

Μίμης Πλέσσας

Ο σπουδαίος Έλληνας συνθέτης και πιανίστας με διεθνείς διακρίσεις, Μίμης Πλέσσας, στις 12 Οκτωβρίου θα συμπλήρωνε 100 χρόνια ζωής. Ωστόσο, στις 5 Οκτώβρη του 2024 άφησε την τελευταία πνοή και ένα τεράστιο κενό στον καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας μας. Τη θλιβερή είδηση έκανε γνωστή η σύζυγός του, Λουκίλα Καρρέρ Πλέσσα, με μία συγκινητική ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα.

Η καλλιτεχνική δραστηριότητα του Μίμη Πλέσσα κάλυπτε όλους τους τομείς της μουσικής στο θέατρο, τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Είχε συνεργαστεί με πληθώρα κορυφαίων τραγουδιστών, πολλούς από τους οποίους ανέδειξε με τα τραγούδια του. Ασχολήθηκε επίσης με τη σύνθεση μουσικής για ταινίες και θεατρικές παραστάσεις, έχοντας στο ενεργητικό του 104 ταινίες και 70 παραστάσεις.

Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Μίμης Πλέσσας γεννήθηκε στην Αθήνα. Φοίτησε στο Λεόντειο Λύκειο και στη συνέχεια σπούδασε Χημεία στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πήγε στις ΗΠΑ για συνέχιση των σπουδών του. Σε μικρή ηλικία έγινε ο πρώτος σολίστ πιάνου στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας. Το 1952, σε ηλικία 28 ετών, τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο μουσικής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και την επόμενη χρονιά κατετάγη πέμπτος πιανίστας στις ΗΠΑ. Το 1952 άρχισε την ενασχόληση του με τη σύνθεση και από το 1956 ως μαέστρος και συνθέτης. Ασχολήθηκε επίσης με τη σύνθεση μουσικής για ταινίες και θεατρικές παραστάσεις, έχοντας στο ενεργητικό του 104 ταινίες και 70 παραστάσεις.

Έγραψε επίσης τη μουσική και τα τραγούδια για την τηλεοπτική σειρά «Τα παιδιά της Νιόβης». Κατά τη διάρκεια της τεράστιας καριέρας του διηύθυνε πολλές από τις μεγαλύτερες ορχήστρες στον κόσμο, σε έργα του και διακρίθηκε αφενός για τη θεατρική του προσφορά στο Παρίσι το 1958 και για την κινηματογραφική του στο Εδιμβούργο και τις ΗΠΑ το 1964 και 1965 αντίστοιχα. Αυτών ακολούθησαν πάμπολλες διακρίσεις ελληνικές και ξένες. Ο Μίμης Πλέσσας υπήρξε ο παραγωγός της ιστορικής ραδιοφωνικής εκπομπής «Σε 30 δευτερόλεπτα» που ήταν μια εκπομπή βράβευσης γνώσεων με διάφορα δώρα (ραδιόφωνα και βιβλία), στη δεκαετία του 1960 – 1970. Συμμετείχε σε πλείστες διεθνείς και ελληνικές επιτροπές κρίσης καλλιτεχνικών γεγονότων.

Ήταν μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Θεατρικών Συγγραφέων, της Εταιρίας Μουσικοσυνθετών Στιχουργών Ελλάδος, της ΕΡΓΗΜ (σύγχρονης μουσικής) και πολλών άλλων καλλιτεχνικών συλλόγων. Επίσης, ομιλεί αγγλικά και γαλλικά και είναι μόνιμος κάτοικος της Αθήνας. Από τις 4 Ιανουαρίου 1986 έως τις 20 Ιουλίου 1988 ήταν συμπαρουσιαστής μαζί με τον Κώστα Φέρρη και τον Βασίλη Τσιβιλίκα της εκπομπής της ΕΡΤ Καλλιτεχνικό καφενείο, όπου καλούνταν διάφορες προσωπικότητες του καλλιτεχνικού και κοινωνικού χώρου και μοιράζονταν ιστορίες από το πώς ξεκίνησαν και τη ζωή τους γενικότερα. Ο Μίμης Πλέσσας με το άριστο παίξιμο του πιάνου συνόδευε συνήθως τους τραγουδιστές που ψυχαγωγούσαν τον καφενέ. Αυτή η εκπομπή είχε ιδιαίτερη επιτυχία.

Το 2010 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών ενώ ήταν διδάκτωρ Χημείας του Πανεπιστημίου Κορνέλ των ΗΠΑ. Το 2016 ο Μίμης Πλέσσας, με αφορμή την επέτειο 50 χρόνων από την εμφάνισή του στη δισκογραφία με τον δίσκο Ραντεβού στον αέρα για την ομώνυμη ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη, παρουσίασε το τελευταίο πλήρες έργο του Διάφανος σταυρός με ερμηνευτή τον Θάνο Ολύμπιο. Ο δίσκος τους έγινε πλατινένιος. Ήταν παντρεμένος με τη Λουκίλα Καρρέρ, με την οποία απέκτησε μια κόρη το 1998. Είχε αποκτήσει κι έναν γιο από προηγούμενο γάμο του, τον μουσικοσυνθέτη Αντώνη Πλέσσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μίμης Πλέσσας: Ο θρύλος

Γιάννης Μπουτάρης

Ο κυρ – Γιάννης, ένας αληθινός κοσμοπολίτης. Ο πρώην δήμαρχος της Θεσσαλονίκης έφυγε από τη ζωή στις 9 Νομεβρίου του 2024. Υπήρξε ο 60ός δήμαρχος Θεσσαλονίκης, διατελώντας τα καθήκοντά του από την 1η Ιανουαρίου του 2011 έως τις 31 Αυγούστου του 2019, αφού κέρδισε δύο διαδοχικές δημοτικές εκλογικές αναμετρήσεις, ενώ από το 2018 είχε αποφασίσει να μην κατέλθει υποψήφιος στις επόμενες αυτοδιοικητικές. Από τον Ιανουάριο ήταν δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με την παράταξη του Σπύρου Πέγκα.

Γεννημένος στις 13 Ιουνίου 1942 στη Θεσσαλονίκη, ήταν επιχειρηματίας, πολιτικός, οινολόγος και κατείχε πτυχίο Χημείας. Η καταγωγή του ήταν βλάχικη, από το Κρούσοβο της Βόρειας Μακεδονίας, το Νυμφαίο της Φλώρινας και τη Μοσχόπολη της Αλβανίας. Παππούς του ήταν ο συνονόματός του Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος ίδρυσε το πρώτο οινοποιείο της οικογένειας στη Νάουσα. Σπούδασε Χημεία στο ΑΠΘ.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 απέκτησε ιδιόκτητο αμπελώνα στο Γιαννακοχώρι Ημαθίας, όπου φύτεψε αμιγή ποικιλία ξινόμαυρου, εφαρμόζοντας πρωτοποριακές, για την περιοχή, τεχνικές. Ήταν γνωστός και για την πλούσια οικολογική του δράση, με έμφαση την άγρια ζωή, καθώς ίδρυσε την οργάνωση «Αρκτούρος» για την προστασία της αρκούδας, των άγριων ζώων και της φύσης των ελληνικών δασών. Είχε διατελέσει πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, καθώς και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, ενώ κατά τη δεκαετία του 1980 και του 1990 είχε εμπλακεί με επιτυχία στη διοίκηση του μπασκετικού Άρη, τον σύλλογο που υποστήριζε από μικρός. Το 2020 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πατάκη, σε συνεργασία με τη Μαρία Μαυρικάκη, η αυτοβιογραφία του «Εξήντα χρόνια τρύγος», όπου ανιστορείται η ταραχώδης ζωή του και κυρίως η ενασχόλησή του οινοποιού κυρ Γιάννη με το αμπέλι και το κρασί.

Ο αληθινά αντισυμβατικός, ένας από τους σημαντικότερους οινολόγους και οινοποιούς της Ελλάδας.

Μανούσος Μανουσάκης

Σε ηλικία 74 ετών έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης, ένας από τους πιο εμβληματικούς δημιουργούς της ελληνικής τηλεόρασης και κινηματογράφου, στις 20 Νοεμβρίου του 2024. Το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο νοσοκομείο, ενώ η είδηση του θανάτου του έχει προκαλέσει θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο και το κοινό. Ο Μανούσος Μανουσάκης γεννήθηκε το 1950 στην Αθήνα και σπούδασε σκηνοθεσία στη Σχολή Κινηματογράφου του Λονδίνου (London Film School). Με την επιστροφή του στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία στον κινηματογράφο.

Η πρώτη του ταινία, Βαρθολομαίος (1973), τον καθιέρωσε ως έναν τολμηρό δημιουργό. Στην ταινία αυτή, που είχε τριπλό ρόλο ως σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός, η κριτική αναγνώριση δεν άργησε να έρθει. Απέσπασε ειδική μνεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαν Ρέμο το 1973, ενώ στην Ελλάδα απαγορεύτηκε από τη χούντα. Ακολούθησαν ταινίες όπως Άρχοντες (1978) και Η σκιάχτρα (1985), ενώ συμμετείχε ως ηθοποιός σε ταινίες όπως Σουβλίστε τους! Παρότι το όνομά του συνδέθηκε κυρίως με την τηλεόραση, ο Μανουσάκης διατήρησε δυναμική παρουσία στον κινηματογράφο, σκηνοθετώντας και παραγωγές όπως το Παραλάβατε διορισμόν (1996), τον Κόκκινο δράκο (1998) και το ιστορικό δράμα Ουζερί Τσιτσάνης (2015).

Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, ο Μανούσος Μανουσάκης ξεκίνησε τη δραστηριότητά του στην τηλεόραση. Οι πρώτες του σκηνοθετικές προσπάθειες περιλαμβάνουν τις σειρές Καλλικαντζαροδουλειές (1985-1986), Μικρογραφίες (1986-1987) και Τα καλύτερά τους χρόνια (1989). Ωστόσο, η μεγάλη αναγνώριση ήρθε από τη δεκαετία του 1990 και έπειτα, όταν ανέλαβε τη σκηνοθεσία και την παραγωγή δραματικών σειρών για την ιδιωτική τηλεόραση. Οι σειρές που σκηνοθέτησε, όπως οι Ψίθυροι καρδιάς, Άγγιγμα ψυχής, Μη μου λες αντίο και Η αγάπη ήρθε από μακριά, θεωρούνται από τις κορυφαίες στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης.

Με θεματολογία που περιστρεφόταν γύρω από απαγορευμένους έρωτες και κοινωνικά ζητήματα, οι σειρές αυτές κατάφεραν να συγκινήσουν το κοινό και να καταγράψουν υψηλά νούμερα τηλεθέασης. Ο Μανουσάκης κατόρθωσε να παντρέψει την καλλιτεχνική ευαισθησία με την εμπορική επιτυχία, δημιουργώντας παραγωγές που παραμένουν διαχρονικές.

Ο Μανούσος Μανουσάκης αφήνει πίσω του μια πλούσια παρακαταθήκη στον χώρο της τέχνης.

Άννα Παναγιωτοπούλου

Έφυγε από τη ζωή στις 4 Μαΐου 2024 η η αγαπημένη ηθοποιός, Άννα Παναγιωτοπούλου, σε ηλικία 76 ετών. Την είδηση γνωστοποίησε ο Σταμάτης Κραουνάκης, σε ανάρτηση που ανέγραφε «Έφυγε η Άννα» και στα σχόλια ανέβασε ένα βίντεο με την ηθοποιό από το Ηρώδειο.

Η Ελληνίδα ηθοποιός και σεναριογράφος γεννήθηκε στην Κυψέλη, στις 30 Ιουλίου 1947. Από τα παιδικά της χρόνια ήθελε να γίνει ηθοποιός. Μεγάλωσε σε μεγαλοαστικό περιβάλλον, το οποίο δεν είχε καμία σχέση με το θέατρο, ενώ και οι γονείς της δεν ήθελαν να ασχοληθεί με κάτι τέτοιο. Όταν την έστειλαν στην Ελβετία για σπουδές, γύρισε κρυφά και έδωσε εξετάσεις στο Εθνικό. Εκεί πρωτοσυνάντησε και τον Σταμάτη Φασουλή, με τον οποίο ήταν στην ίδια τάξη.

Μαζί με τον Σταμάτη Φασουλή υπήρξαν βασικά μέλη στο Ελεύθερο Θέατρο -σχεδόν από τις απαρχές του- και πρωταγωνίστησαν στην πρώτη του μεγάλη επιτυχία Και συ χτενίζεσαι, που το έκανε γνωστό και αγαπητό στο ευρύ κοινό. Ανέβαζαν παραστάσεις ποικίλου ρεπερτορίου, από Μπρεχτ μέχρι Χουρμούζη. Μόνιμη «στέγη» απέκτησαν όταν πήγαν στο Άλσος Παγκρατίου.

Η Άννα Παναγιωτοπούλου παντρεύτηκε σε ηλικία 20 ετών με τον σύζυγό της, όμως όπως παραδέχτηκε κάποτε, ο έρωτας της ζωής της ήταν ο Μάνος Κατράκης. Τεράστια επιτυχία σημείωσαν οι σειρές στην τηλεόραση «Οι τρεις Χάριτες» (στο πλευρό των Μίνας Αδαμάκη, Νένας Μεντή, Άννας Κυριακού) και «Ντόλτσε Βίτα». Μια από τις πιο ταλαντούχες κωμικούς του σύγχρονου θεάτρου.

Βάσω Παπανδρέου

Eurokinissi

Έφυγε από τη ζωή στις 17 Οκτώβρη 2024 και σε ηλικία 80 ετών η Βάσω Παπανδρέου, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και ιστορικό στέλεχος του κόμματος. Η Βάσω Παπανδρέου τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Γεννήθηκε στα Βαλιμίτικα Αιγίου στις 9 Δεκεμβρίου 1944. Σπούδασε Οικονομικά στην τότε ΑΣΟΕΕ και συνέχισε στην Αγγλία όπου έλαβε μεταπτυχιακό από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου και διδακτορικό από το πανεπιστήμιο του Reading, ενώ δίδαξε στην Οξφόρδη. Είχε διατελέσει βουλευτής και υπουργός του ΠαΣοΚ του οποίου ήταν κορυφαίο στέλεχος επί σειρά ετών, καθώς και επίτροπος της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ, η πρώτη μάλιστα γυναίκα επίτροπος.  Ως επίτροπος στην ΕΟΚ, η Βάσω Παπανδρέου συγκρούστηκε με διάφορους συντηρητικούς ηγέτες και κυρίως τη Μάργκαρετ Θάτσερ.

Η Βάσω Παπανδρέου έδωσε νέες ευκαιρίες εκπαίδευσης, προώθησε την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, προστάτευσε τη μητρότητα, εμπέδωσε στην ισότητα των δύο φύλων και έδειξε ιδιαίτερη μέριμνα για τους απόμαχους της εργασίας και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Προώθησε την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Χάρτα και κατοχύρωσε τον Κοινωνικό Διάλογο σε ολόκληρη την Ευρώπη ενώ πήρε μεγάλη έκταση στον διεθνή τύπο, ο οποίος την αποκαλεί «Καρυάτιδα της Δημοκρατίας» και «Σιδηρά Κυρία». Έπαιξε ενεργό ρόλο στις κινήσεις του ΠΑΣΟΚ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πέθανε η Βάσω Παπανδρέου

Πάολο Ταβιάνι

Στις 29 Φεβρουαρίου του 2024 άφησε την τελευταία του πνοή στη Ρώμη και σε ηλικία 92 ετών ο σκηνοθέτης Πάολο Ταβιάνι ο οποίος, μαζί με τον αδελφό του Βιτόριο, ήταν ένα από τα ισχυρότερα ονόματα του ιταλικού κινηματογράφου. Στον μακροχρόνιο βίο του, ο Πάολο Ταβιάνι δούλεψε ως σκηνοθέτης, σεναριογράφος, ηθοποιός και συγγραφέας. Στα γνωστότερα έργα των αδελφών Ταβιάνι (ο Πάολο απεβίωσε το 2018) συμπεριλαμβάνονται το «Ο Σαν Μικέλε είχε έναν κόκορα», του 1972, το «Αλοζανφάν», το οποίο γυρίστηκε δυο χρόνια αργότερα με τους Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, Λάουρα Μπέτι και Λέα Μασάρι, και το «Πατέρας Αφέντης,» του 1977, το οποίο βραβεύθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ των Καννών. Το 2012 οι αδελφοί Ταβιάνι βραβεύθηκαν με τη Χρυσή Άρκτο του Φεστιβάλ του Βερολίνου για το έργο τους «Ο Καίσαρας πρέπει να πεθάνει» στο οποίο έπαιζαν κρατούμενοι των φυλακών της Ρώμης.

Γιάννης Φέρτης

Την τελευταία του πνοή άφησε στις 14 Απριλίου του 2024 ο σπουδαίος ηθοποιός, Γιάννης Φέρτης, σε ηλικία 86 ετών. Ο μεγάλος πρωταγωνιστής του θεάτρου και του κινηματογράφου γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1938 και αποφοίτησε από τη σχολή Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν το 1958. Η πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο ήταν το 1959 στο έργο: “Η ηλικία της νύχτας” του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Ακολούθησαν έργα όπως Όρνιθες του Αριστοφάνη, Ευρυδίκη του Ζαν Ανούιγ, Γλυκό πουλί της νιότης του Τενεσί Ουίλιαμς, Επικίνδυνη στροφή του Τζον Πρίσλεϊ, Άσκηση πέντε δακτύλων του Πίτερ Σάφερ, Ο δικέφαλος αετός του Ζαν Κοκτώ. Έγινε συνιδρυτής του Λαϊκού Πειραματικού Θεάτρου και εμφανίστηκε στα έργα Καπιταίν Σελ Καπιταίν Εσό του Σερζ Ρεζβάνι και Η μάνα του Μπέρτολτ Μπρεχτ. Από το 1967 και για μια δεκαετία, ως θιασάρχης μαζί με την Ξένια Καλογεροπούλου ανέβασε σημαντικά θεατρικά έργα όπως: Ο γλάρος του Αντόν Τσέχοφ, Αφροδίτη και ντέτεκτιβ του Πίτερ Σάφερ, Καημένε μου Μάρικ του Αλεξέι Αρμπούζοφ, Ο σοβαρός κύριος Ερνέστος του Όσκαρ Ουάιλντ, Η ηδονή της τιμιότητας του Λουίτζι Πιραντέλο, Οι πεταλούδες είναι ελεύθερες του Λέοναρντ Γκερς, Ο επιθεωρητής του Νικολάι Γκόγκολ, Το αυγουστιάτικο φεγγάρι του Τζον Πάτρικ, Λουβ του Μάρεϊ Σίσγκαλ, Φτωχέ φονιά του Πάβελ Κόχουτ, Ο άνθρωπος, το κτήνος και η αρετή του Λουίτζι Πιραντέλο, Ο δάσκαλος του Μπέρτολτ Μπρεχτ και Βρικόλακες του Ερρίκου Ίψεν.

Σημαντική ήταν η συνεισφορά του στο Αρχαίο Θέατρο, τον ελληνικό κινηματογράφο και την τηλεόραση. Ενώ με την χαρακτηριστική φωνή του έχει ντύσει πληθώρα διαφημίσεων στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Μεταξύ άλλων, το 1972 συμμετείχε ως αφηγητής στο τραγούδι “Τι να θυμηθώ τι να ξεχάσω” του Γιώργου Νταλάρα. Το 2001, συμμετείχε ως αφηγητής με τη Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης στην παρουσίαση του Άξιον Εστί – Πνευματικό Εμβατήριο στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού και σε λοιπές συναυλίες ανά την Ελλάδα καθώς και στο αφιέρωμα στον ποιητή Γιάννη Ρίτσο που παρουσιάστηκε στη Μακρόνησο.

Τέτη Σχοινάκη

Στις 4 Μαρτίου 2024 έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Τέτη Σχοινάκη σε ηλικία 68 ετών μετά από σκληρή μάχη που έδωσε με τον καρκίνο. Όπως αποκάλυψε η Άννα Φόνσου στο Πρωινό, η Τέτη Σχοινάκη πάλευε με την ασθένεια τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Τις προηγούμενες μέρες είχε νοσηλευτεί στο νοσοκομείο Σωτηρία, ενώ άφησε την τελευταία της πνοή το πρωί της Δευτέρας, στο σπίτι της. Η Τέτη Σχοινάκη γεννήθηκε στις 24 Απριλίου και ήταν Ελληνίδα ηθοποιός με πολλές συμμετοχές σε βιντεοταινίες του 1980 αλλά και σε θεατρικές παραστάσεις έπειτα.

Δάνης Κατρανίδης

Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Δάνης Κατρανίδης, σε ηλικία 75 ετών, την 1η Σεπτεμβρίου του 2024. Ο ηθοποιός τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας κι έδινε τη δική του μάχη. Την είδηση γνωστοποίησε μέσα από ανάρτηση στο Facebook, ο Σπύρος Μπιμπίλας, γράφοντας χαρακτηριστικά: “Μέσα στην αλλαγή του μήνα έφυγε ο αγαπημένος μας πολυτάλαντος συνάδελφος, φίλος, γελαστό παιδί του θεάτρου, άνθρωπος πνευματικός που με κάθε του κίνηση παρήγαγε πολιτισμό! Αγαπημένε μας Δανή Κατρανίδη το θλιβερό αυτό νέο συγκλονίζει όλη την καλλιτεχνική μας οικογένεια….Το κενό είναι μεγάλο….”.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αιγάλεω. Το 1971 αποφοίτησε από τη δραματική σχολή του Γεωργίου Θεοδοσιάδη. Έχει παίξει όλα τα είδη θεάτρου, από τραγωδία μέχρι επιθεώρηση και μιούζικαλ. Δίδασκε στην ανωτέρα δραματική Σχολή “Θεατρικά δρώμενα Ίασμος” του Βασίλη Διαμαντόπουλου και στο Θεατρικό εργαστήρι Βασίλης Διαμαντόπουλος. Το 1971, παντρεύτηκε με την επίσης ηθοποιό (και συμμαθήτρια του στη Σχολή του Γ. Θεοδοσιάδη) Μίρκα Παπακωνσταντίνου. Χώρισαν το 1977.

Δημήτρης Ήμελλος

Ένας από τους πιο ταλαντούχους και πολυδιάστατους καλλιτέχνες της ελληνικής θεατρικής και τηλεοπτικής σκηνής, ο Δημήτρης Ήμελλος, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 57 ετών στις16 Δεκεβρίου 2024, βυθίζοντας τον καλλιτεχνικό κόσμο στη θλίψη. Παρά το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε, δεν σταμάτησε να «υπηρετεί» τη μεγάλη του αγάπη, ερμηνεύοντας δύο μήνες πριν στο θέατρο τον ρόλο του αστυνόμου Πορφύρη στην παράσταση «Έγκλημα και Τιμωρία» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου.

Τηλεοπτικά, το ευρύ κοινό τον ξεχώρισε ως «Αντώνη Φραγκιαδάκη» μέσα από την τηλεοπτική σειρά «Σασμός». Γεννημένος στις 12 Ιουνίου 1967 στην Κυψέλη της Αθήνας, ο Δημήτρης Ήμελλος καταγόταν από τη Νάξο, από τα χωριά Φιλώτι και Απείρανθο. Μεγάλωσε σε μια πολυμελή οικογένεια με τέσσερα παιδιά και είχε έναν γιο, τον οποίο πάντα περιέγραφε ως το μεγαλύτερο δώρο της ζωής του. Αν και ξεκίνησε σπουδές στη Νομική Σχολή Αθηνών, ο Δημήτρης Ήμελλος σύντομα ακολούθησε το πάθος του για την υποκριτική. Φοίτησε στο Θεατρικό Εργαστήρι του Βασίλη Διαμαντόπουλου και αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Διομήδη Φωτιάδη.

Η καλλιτεχνική του αναζήτηση τον οδήγησε στη Μόσχα, όπου σπούδασε σκηνοθεσία στην Ακαδημία Θεατρικής Τέχνης της Μόσχας (ΓΚΙΤΙΣ). Η καριέρα του στο θέατρο περιλάμβανε συνεργασίες με κορυφαίους σκηνοθέτες και συμμετοχές σε παραστάσεις όπως: «Οιδίπους επί Κολωνώ», «Μήδεια», «Πέρσες», «Ερωτόκριτος», και «Ταρτούφος». Από το 2001 έως το 2007, υπήρξε μέλος της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, υπό τη διεύθυνση του Στάθη Λιβαθινού. Το 2001 έγινε ο πρώτος νέος ηθοποιός που τιμήθηκε με το Βραβείο Χορν για την ερμηνεία του στη «Φρεναπάτη», ενώ το 2005 απέσπασε το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας του περιοδικού Αθηνόραμα για τον ρόλο του στο έργο «Μολιέρος». Ο Δημήτρης Ήμελλος άφησε το στίγμα του και στην τηλεόραση, με σημαντικές εμφανίσεις στις σειρές «Το 10», «Σασμός», «Καρυωτάκης», «Άγιος Παΐσιος» και πολλές άλλες. Στον κινηματογράφο, ξεχώρισε για τις ερμηνείες του σε ταινίες όπως το «Bank Bang», «Delivery», και «Ράφτης».

Λίαμ Πέιν

Ο Λίαμ Πέιν, πρώην μέλος των One Direction, έχασε τη ζωή του μετά από πτώση από τον τρίτο όροφο ενός ξενοδοχείου στο Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή, στις 17 Οκτωβρίου 2024. Ο 31χρονος τραγουδιστής ήταν περισσότερο γνωστός ως μέλος του διάσημου βρετανικού boyband One Direction. Το συγκρότημα, στο οποίο συμμετείχαν επίσης ο Χάρι Στάιλς, ο Ζέιν Μάλικ, ο Λούις Τόμλινσον και ο Νιαλ Χόραν, σχηματίστηκε για πρώτη φορά το 2010 αφού κάθε μέλος του εμφανίστηκε στη βρετανική εκδοχή του ριάλιτι διαγωνισμού «The X Factor».

Ο τραγουδιστής του συγκροτήματος One Direction Λίαμ Πέιν πέθανε από πολλαπλές κακώσεις και εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία, την οποία προκάλεσε μια πτώση, γνωστοποίησε το γραφείο του εισαγγελέα της Αργεντινής, ο οποίος αποκάλυψε τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα της νεκροψίας νεκροτομής που διενεργήθηκε στον τραγουδιστή. Σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα, η έκθεση της νεκροψίας νεκροτομής κάνει λόγο για τραύματα που είναι συμβατά με εκείνα τα οποία προκαλεί μια πτώση από ύψος. Τα τραύματα στο κεφάλι επαρκούσαν για να προκαλέσουν θάνατο. Ο Πέιν φαίνεται πως προσπαθούσε να διαφύγει από το δωμάτιο του ξενοδοχείου που διέμενε. Ωστόσο, το σχέδιο του τραγουδιστή φάνηκε να απέτυχε, καθώς έχασε τις αισθήσεις του και έπεσε στο κενό από τον τρίτο όροφο.

Κάρλ Γουέδερς

Ο Καρλ Γουέδερς, διάσημος ηθοποιός, πέθανε σε ηλικία 76 ετών στις 2 Φεβρουαρίου του 2024. Ο ηθοποιός έγινε ευρέως γνωστός μέσω του ρόλου του Απόλλο Κριντ, από τις ταινίες Ρόκι. Ο Γουέδερς γεννήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1948 στη Νέα Ορλεάνη της Λουιζιάνα. Ο πατέρας του ήταν εργάτης. Κατά την οντισιόν για το ρόλο του Απόλλο Κριντ στο πλευρό του Σιλβέστερ Σταλόνε στην ταινία Ρόκι, ο Γουέδερς επέκρινε την υποκριτική του Σταλόνε, με αποτέλεσμα να πάρει το ρόλο. Επανέλαβε το ρόλο του Απόλλο Κριντ στις επόμενες τρεις ταινίες Ρόκι: Ρόκι II (1979), Ρόκι III (1982) και Ρόκι IV (1985).

Δέσποινα Στυλιανοπούλου

Από τη ζωή έφυγε σε ηλικία 91 ετών και η ηθοποιός Δέσποινα Στυλιανοπούλου, στις 7 Ιουνίου του 2024, που έπαιξε σε εκατοντάδες ταινίες της «χρυσής εποχής» του Ελληνικού κινηματογράφου. Η ηθοποιός της «χρυσής εποχής» του Ελληνικού κινηματογράφου, Δέσποινα Στυλιανοπούλου αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας τον τελευταίο καιρό με την θλιβερή είδηση του θανάτου της να κάνει γνωστή η ανιψιά της, Αννα Στυλιανοπούλου. «Με βαθιά θλίψη ανακοινώνουμε ότι έφυγε γαλήνια από τη ζωή η πολυαγαπημένη μας αδελφή, θεία και γιαγιά Δέσποινα Στυλιανοπούπου, περιτριγυρισμένη από την οικογένειά της, που ήταν στο πλευρό της. Καλό ταξίδι αγαπημένη μας, θα μας λείψεις πολύ», έγραψε στο instagram.

Σπούδασε φωνητική στο Ελληνικό Ωδείο και θέατρο στη Δραματική Σχολή Δημήτρη Ροντήρη το 1959. Πρωτοεμφανίστηκε με το Πειραϊκό Θέατρο του Δημήτρη Ροντήνη στην τραγωδία «Ηλέκτρα» το 1959, ενώ παράλληλα φοιτούσε στη Νομική Σχολή Αθηνών. Το 1960 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο στην ταινία της Έλλης Νεζερίτη «Ο ξένος της νύχτας» και έκτοτε καθιερώθηκε σε κωμικούς ρόλους. Για πολλά χρόνια υπήρξε θιασάρχης στο θέατρο Αυλαία του Πειραιά.

Το έτος 1967, σε πολλούς καλλιτεχνικούς κύκλους θεωρήθηκε «Έτος Στυλιανοπούλου», επειδή είχε συμμετάσχει σε 12 διαφορετικές ταινίες μέσα στον ίδιο χρόνο. Έπαιξε, δίπλα στους σπουδαιότερους πρωταγωνιστές του κινηματογράφου, σε περισσότερες από 100 ταινίες, κάτι, που όπωςέλεγε η ίδια, αποτέλεσε μεγάλο σχολείο.

Έχει εκδοθεί η αυτοβιογραφία της με τον τίτλο “Ηθοποιός Αμέσου Δράσεως” από τις εκδόσεις Τετράγωνο.

Αλεξέι Ναβάλνι

Πρώην εθνικιστής πολιτικός, ο Αλεξέι Ναβάλνι συνέβαλε στο ξέσπασμα των διαδηλώσεων του 2011-12 στη Ρωσία κάνοντας εκστρατεία κατά της εκλογικής νοθείας και της κυβερνητικής διαφθοράς, στρέφοντας την έρευνά του μαζί τους συνεργάτες του στον στενό κύκλο του Πούτιν και παρουσιάζοντας τα ευρήματα σε βίντεο που συγκέντρωσαν εκατοντάδες εκατομμύρια προβολές.

Το απόγειο της πολιτικής του καριέρας γνώρισε ο Ναβάλνι το 2013, όταν εξασφάλισε το 27% των ψήφων σε εκλογές για το δημαρχιακό θώκο της Μόσχας, που ελάχιστοι πίστευαν ότι ήταν ελεύθερες ή δίκαιες. Ο Ναβάλνι παρέμεινε επί χρόνια αγκάθι στα πλευρά του Πούτιν, αποκαλύπτοντας ένα παλάτι που χτίστηκε στη Μαύρη Θάλασσα για προσωπική χρήση του Ρώσου προέδρου, επαύλεις και γιοτ που χρησιμοποιούσε ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ και μια πόρνη που συνέδεε έναν κορυφαίο αξιωματούχο της εξωτερικής πολιτικής με έναν γνωστό ολιγάρχη. Το 2020, ο Ναβάλνι έπεσε σε κώμα μετά από ύποπτη δηλητηρίαση με novichok από την διάχοχο της ΚGB υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας, την FSB και μεταφέρθηκε στη Γερμανία για θεραπεία.

Ανάρρωσε και επέστρεψε στη Ρωσία τον Ιανουάριο του 2021, όπου συνελήφθη με την κατηγορία της παραβίασης της αποφυλάκισης και του επιβλήθηκε η πρώτη από τις πολλές ποινές κάθειρξής του διάρκειας άνω των 30 ετών που συνολικά θα ήταν πάνω από 30 χρόνια πίσω από τα κάγκελα. Ο Ναβάλνι είχε καταδικαστεί να παραμείνει στη φυλακή έως την ηλικία των 74 ετών για κατηγορίες που όπως έλεγε είναι κατασκευασμένες και είχαν στόχο να τον κρατήσουν μακριά από τα πολιτικά δρώμενα. Ο Πούτιν ξεκίνησε πρόσφατα προεκλογική εκστρατεία για μια πέμπτη θητεία στην προεδρία. Είναι ήδη ο μακροβιότερος Ρώσος ηγέτης μετά τον Ιωσήφ Στάλιν και ίσως τον ξεπεράσει εάν διεκδικήσει ξανά το ύπατο αξίωμα της χώρας το 2030, ενδεχόμενο που παραμένει ανοικτό μετά την τροποποίηση των κανόνων του Συντάγματος το 2020 για τα όρια προεδρικής θητείας.

Ο Ναβάλνι άφησε την τελευταία του πνοή στις 16 Φεβρουαρίου του 2024, σε ηλικία 48 ετών.

Κώστας Γεωργουσόπουλος

(EUROKINISSI)

Το 2024 έφυγε σε ηλικία 87 ετών ο κριτικός θεάτρου, μεταφραστής και συγγραφέας Κώστας Γεωργουσόπουλος. Την είδηση του θανάτου έκανε γνωστή με ανάρτησή του ο αδελφός του, Βασίλης Γεωργουσόπουλος, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος γεννήθηκε στη Λαμία το 1937. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας) και θέατρο στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών με δασκάλους του τους Δημήτρη Ροντήρη και Γιάννη Σιδέρη. Εργάστηκε στην ιδιωτική εκπαίδευση. Το 1978 ανέλαβε, κατόπιν ανάθεσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, την επιμέλεια του βιβλίου Δραματική ποίηση, που αποτέλεσε επί είκοσι πέντε χρόνια διδακτέα ύλη στα ελληνικά Γυμνάσια. Από το 2003 είναι πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου – Θεατρικού Μουσείου.

Το 2008, βραβεύτηκε με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του. Επίσης το Πανεπιστήμιο Αθηνών, μετά από πρωτοβουλία του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, τον αναγόρευσε το 2006 σε επίτιμο διδάκτορά του. Επίσης για τα έργα του «Τα μετά το θέατρο», 1985, έλαβε το πρώτο Κρατικό βραβείο δοκιμίου,και για το «Από τον Στρίντμπεργκ και τον Αντόν Τσέχωφ στον Λουίτζι Πιραντέλλο και τον Μπέρτολτ Μπρεχτ» και το 1999 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Για το σύνολο του έργου του έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών (2000). UnmuteRemaining Time -0:00 Fullscreen Μπήκε στο στίβο της θεατρικής κριτικής το 1971 από τις στήλες της εφημερίδας «Το Βήμα» και συνέχισε στην εφημερίδα «Τα Νέα» επί σειρά ετών ως κριτικός και επιφυλλιδογράφος.

Κριτικά δοκίμια, επιφυλλίδες και σχόλιά του έχουν κυκλοφορήσει στους εξής τόμους: Κλειδιά και κώδικες θεάτρου, Ι, Αρχαίο δράμα, 1982, ΙΙ, Ελληνικό Θέατρο, 1984, Οι πλάγιες ερωτήσεις του Πορφύριου, 1984, Τα μετά το θέατρο, 1985, Προσωπολατρεία, 1992, Θίασος Ποικιλιών, 1993, Νήμα της στάθμης, 1996, Παγκόσμιο θέατρο 1, 2 – Από τον Μένανδρο στον Ίψεν, 1998, Από τον Στρίντμπεργκ και τον Τσέχωφ στον Πιραντέλλο και τον Μπρεχτ, 1999, Παγκόσμιο θέατρο 3 – Από τον Μίλλερ στον Μύλλερ, 2000. Με το ψευδώνυμο Κ.Χ. Μύρης έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή Αμήχανον Τέχνημα, 1971, 1980 (μαζί με την Παράβαση), τα διηγήματα Η Καμπάνα και Οδάξ, 1985 και κύκλους τραγουδιών (Χρονικό, Η μεγάλη αγρυπνία, Ιθαγένεια, Ανεξάρτητα τραγούδια, 1980) τους οποίους έχουν μελοποιήσει γνωστοί συνθέτες (Γιάννης Μαρκόπουλος, Ελένη Καραίνδρου κ.α.). Επίσης με το ίδιο ψευδώνυμο υπογράφει το μεταφραστικό έργο του, που έχει ως άξονα το αρχαίο δράμα.

Μιχάλης Γκανάς

Έφυγε από τη ζωή στα 80 του χρόνια, στις 12 Νοεμβρίου του 2024, ένας από τους σημαντικότερους ποιητές των τελευταίων ετών, ο Μιχάλης Γκανάς. Γεννήθηκε στον Τσαμαντά Θεσπρωτίας το 1944 και έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε ως βιβλιοπώλης, ως επιμελητής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών και ως κειμενογράφος. Πολλά ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί από σημαντικούς Έλληνες και ξένους μουσικοσυνθέτες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο Νίκος Ξυδάκης, o Ara Dinkjian, κ.ά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αντίο Μιχάλη Γκανά

Αλέν Ντελόν

Στις 18 Αυγούστου έφυγε από τη ζωή ο εμβληματικός Γάλλος ηθοποιός, Αλέν Ντελόν, σε ηλικία 88 ετών. Με τη γοητεία και τις αξέχαστες ερμηνείες του σε ταινίες όπως «Ο Σαμουράι» και «Το Ρόδο του Καΐρου», ο Ντελόν άφησε τη δική του σφραγίδα στον κινηματογράφο και καθιερώθηκε ως ένας από τους μεγαλύτερους σταρ του παγκόσμιου σινεμά.

Η απώλειά του σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής.

Ένα πρόσωπο αμφιλεγόμενο ως προς τις απόψεις του, υποστήριξε ακραίες θέσεις και αποδείχθηκε ακροδεξιός, σεξιστής, ομοφοβικός, δίνοντας όμως μάχη για τα ζώα.

Ο Ντελόν ήταν γνωστός ως ένας από τους πιο εξέχοντες ηθοποιούς και σύμβολα του σεξ της Ευρώπης από τις δεκαετίες του 1960 και του 1970. Κέρδισε την κριτική έπαινο για τους ρόλους του σε ταινίες όπως: Γυμνοί στον ήλιο (1960), Ο Ρόκο και τ’ αδέλφια του (1960), Η έκλειψη (1962), Ο γατόπαρδος (1963), Ο δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο (1967), Η πισίνα (1969), Ο κόκκινος κύκλος (1970), Ο μπάτσος (1972) και ο Κύριος Κλάιν (1976). Συνεργάστηκε με πολλούς γνωστούς σκηνοθέτες, συμπεριλαμβανομένων των Λουκίνο Βισκόντι, Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, Ζαν-Πιέρ Μελβίλ, Μικελάντζελο Αντονιόνι και Λουί Μαλ.

Το 1985 κέρδισε το Βραβείο Σεζάρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στο Η ιστορία μας (1984). Το 1991, έλαβε το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλίας. Στο 45ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου του απονεμήθηκε η τιμητική Χρυσή Άρκτος. Επίσης το 2019 στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών, έλαβε τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα για την συνολική προσφορά του στην έβδομη τέχνη. Το 1997 ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ηθοποιία, σε ηλικία 62 ετών.

Quincy Jones

Μichael Jackson, Quincy Jones

Ο θρυλικός μουσικός παραγωγός Κουίνσι Τζόουνς απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 91 ετών στις 4 Νοεμβρίου του 2024. Ο Τζόουνς ήταν γνωστός για το έργο του με μερικούς από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών, συμπεριλαμβανομένων του Μάικλ Τζάκσον, του Φρανκ Σινάτρα, του Ρέι Τσαρλς, της Ντόνα Σάμερ, καθώς και πολλών άλλων.

Ο εκπρόσωπος του Τζόουνς, Arnold Robinson, ανακοίνωσε ότι ο εμβληματικός παραγωγός απεβίωσε την Κυριακή το βράδυ, στο σπίτι του στο Bel Air του Λος Άντζελες, περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του, αναφέρει το Associated Press. «Απόψε, με γεμάτες αλλά ραγισμένες καρδιές, πρέπει να μοιραστούμε τα νέα για τον θάνατο του πατέρα και του αδελφού μας Κουίνσι Τζόουνς» ανέφερε η οικογένειά του σε δήλωση. «Και παρόλο που αυτή είναι μια απίστευτη απώλεια για την οικογένειά μας, γιορτάζουμε τη μεγάλη ζωή που έζησε και γνωρίζουμε ότι δεν θα υπάρξει ποτέ άλλος σαν αυτόν».

Ο Τζόουνς ήταν αναμφισβήτητα η πιο ευέλικτη πολιτιστική φιγούρα του 20ου αιώνα, ίσως περισσότερο γνωστή για την παραγωγή των άλμπουμ Off the Wall, Thriller και Bad για τον Μάικλ Τζάκσον τη δεκαετία του 1980, τα οποία κατέστησαν τον τραγουδιστή τον μεγαλύτερο ποπ σταρ όλων των εποχών.

Η καριέρα του στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας είχε διάρκεια πάνω από 60 χρόνια με τον ίδιο να κατέχει το ρεκόρ των 80 υποψηφιοτήτων στα βραβεία Grammy, 28 βραβεία Grammy, και το βραβείο Grammy Legend που του απονεμήθηκε το 1992. Ο Τζόουνς έγινε γνωστός στη δεκαετία του 1950 ως ενορχηστρωτής και διευθυντής ορχήστρας τζαζ μουσικής, προτού προχωρήσει στην ποπ μουσική και τη σύνθεση μουσικής για κινηματογραφικές ταινίες.

Το 1969, ο Τζόουνς και ο συνεργάτης του τραγουδοποιός Μπομπ Ράσελ έγιναν οι πρώτοι αφροαμερικανοί που προτάθηκαν ποτέ για Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού, για το “The Eyes of Love” από την ταινία Απαγόρευση (Banning). Ο Τζόουνς ήταν επίσης υποψήφιος για το Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής για τη δουλειά του στην ταινία του 1967 Εν Ψυχρώ (In Cold Blood), όντας έτσι ο πρώτος αφροαμερικανός δις υποψήφιος την ίδια χρονιά. Το 1971 έγινε ο πρώτος αφροαμερικανός που ανέλαβε χρέη μουσικού διευθυντή και διευθυντή ορχήστρας στην τελετή απονομής των βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών. Το 1995 ήταν ο πρώτος αφροαμερικανός που έλαβε το ανθρωπιστκό βραβείο Jean Hersholt της Ακαδημίας.

Ηλίας Λογοθέτης

Σε ηλικία 85 ετών, εφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης. Τη είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή πριν από λίγο, με ανάρτησή του ο γιος του επίσης ηθοποιός Αλέξανδρος Λογοθέτης, ο οποίος σε ένα instastory έγραψε σε μία μαύρη σελίδα «Αντίο γαλάζια μάτια».

Ο Ηλίας Λογοθέτης γεννήθηκε στη Λευκάδα στις 15 Απριλίου 1939. Δεν σκεφτόταν να ακολουθήσει την υποκριτική, καθώς ελκυόταν περισσότερο από την όπερα. Ήταν απόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών της Παντείου. Με το θέατρο ήρθε σε επαφή μέσω του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν, απ’ όπου αποφοίτησε το 1967, και πήρε μέρος σε πολλές θεατρικές παραστάσεις. Πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο το 1970, στο έργο «Βαβυλωνία». Έγινε γνωστός κυρίως σε κωμικούς ρόλους από συμμετοχές στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Είχε συνεργαστεί με τους θιάσους Γιάννη Φέρτη-Ξένιας Καλογεροπούλου, Κάκιας Αναλυτή-Κώστα Ρηγόπουλου, Νίκου Ξανθόπουλου, Θανάση Βέγγου, Άγγελου Αντωνόπουλου-Μιράντας Κουνελάκη, με το «Αμφιθέατρο» του Σπύρου Ευαγγελάτου κ.ά.

Συμμετείχε σε πολλά θεατρικά έργα στην τηλεόραση στο γνωστό «Θέατρο της Δευτέρας» στην ΕΡΤ1 και είχε λάβει μέρος, επίσης, σε μουσικές παραστάσεις, όπως το αφιέρωμα στον Μιχάλη Σουγιούλ. Σύζυγός του ήταν η ηθοποιός Μαρία Ζαχαρή και γιος του ο Αλέξανδρος Λογοθέτης, ο οποίος ακολούθησε και αυτός την υποκριτική.

Ντίνος Καρύδης

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ “ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ” ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΙΚΡΟ ΠΑΛΛΑΣ.ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Η ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΚΑΡΥΔΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΗΣ (ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ/EUROKINISSI)

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 85 χρονών, ο ηθοποιός Ντίνος Καρύδης στις 15 Σεπτεμβρίου 2024. Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή σήμερα, Κυριακή (15/09), μέσω ανάρτησής του στα social media ο Σπύρος Μπιμπίλας.

Ο Ντίνος Καρύδης ήταν ένας ηθοποιός με μακρά πορεία τόσο στο χώρο του θεάτρου, όσο και της τηλεόρασης και του κινηματογράφου. Είχε συμμετάσχει σε πολλές θεατρικές παραστάσεις, τηλεοπτικές σειρές και ταινίες, κερδίζοντας αναγνώριση για τις υποκριτικές του ικανότητες. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 27 Οκτωβρίου του 1938 και ξεκίνησε την καριέρα του στο θέατρο. Στη συνέχεια, ο ίδιος έγινε γνωστός από τις συμμετοχές του σε δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές, καθώς και από τους ρόλους του σε διάφορες κινηματογραφικές ταινίες. Ο Ντίνος Καρύδης ήταν πατέρας της επίσης ηθοποιού Σμαράγδας Καρύδη και σύζυγος της Τζούλιας Αργυροπούλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πέθανε ο Ντίνος Καρύδης

Βαρδής Βαρδινογιάννης

Eurokinissi 

O μεγιστάνας Βαρδής Βαρδινογιάννης έφυγε σε ηλικία 90 ετών. Η οικογένεια Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη ανακοίνωσε ότι Βαρδής Ι. Βαρδινογιάννης, έφυγε από τη ζωή στις 12 Νοεμβρίου 2024.

Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ήταν Έλληνας μεγιστάνας των πετρελαίων και εφοπλιστής. Ήταν επικεφαλής του Ομίλου Βαρδινογιάννη και θεωρείται από τους ισχυρότερους παράγοντες της ελληνικής οικονομίας με την περιουσία του να αποτιμάται στα 2,7 δις δολάρια (το 2024). Σύμφωνα με την Lloyd’s συμπεριλαμβανόταν στον κατάλογο των ισχυρών παραγόντων της παγκόσμιας ναυτιλίας. Γεννήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 1933 στην Επισκοπή Ρεθύμνου και είναι γιος του Ιωάννη Βαρδινογιάννη και της Χρυσής Θεοδωρουλάκη. Είναι το πέμπτο από τα οκτώ παιδιά της οικογένειας, καθώς προηγούνται τα τέσσερα αδέλφια του, Παύλος (1925-1984), Αμαλία (1927-2016), Σήφης (1929-2002), Νίκος (1931-1973) και έπονται άλλα τρία οι Γιώργος (1936), Θεόδωρος (1942-1996) και Ελένη (1946). Αποφοίτησε το 1955 από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και ακολούθησε καριέρα αξιωματικού στο Πολεμικό ναυτικό (τότε Βασιλικό Ναυτικό), όπως ο αδελφός του, Νίκος. Αποστρατεύθηκε αναγκαστικά τον Ιούλιο του 1967 από το δικτατορικό καθεστώς της 21ης Απριλίου με τον βαθμό του πλωτάρχη, λόγω της αντιστασιακής του δράσης, και εξορίστηκε στην Αμοργό.

Ο Βαρδινογιάννης και η σύζυγός του, Μαριάννα, υπήρξε μεταξύ των ιδρυτών του συμβουλίου ηγετών του Ρόμπερτ Κένεντι μαζί με τον Μπιλ Κλίντον και άλλους παγκόσμιους ηγέτες.

Κώστας Χαρδαβέλλας

Στις 17 Δεκεμβρίου 2024 πέθανε σε ηλικία 79 ετών ο Κώστας Χαρδαβέλλας. Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή η σύζυγός του Μαρία Παναγοπούλου.

Εργάστηκε για δεκαετίες στις εφημερίδες, κυρίως στα «Νέα», αλλά και την τηλεόραση, στην ιστορική εκπομπή «Οι Ρεπόρτερς» στην ΕΡΤ τη δεκαετία του 1980, την οποία παρουσίαζε με τον Γιώργο Λιάνη και τον Γιάννη Δημαρά. Επίσης, τη δική τους ιστορία έγραψαν οι εκπομπές «Ρεπορτάζ στην Ομίχλη» στον ΑΝΤ1, καθώς και «Ο Αθέατος Κόσμος», «Οι Πύλες του Ανεξήγητου» στο Alter.

Σπούδασε δημοσιογραφία στην Αθήνα. Πρωτοεμφανίστηκε στη δημοσιογραφία κατά την περίοδο της Χούντας, όταν προσλήφθηκε ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Έθνος. Η πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση έγινε το 1977, με την παρουσίαση της εκπομπής Πρόσκληση στο στούντιο στην ΕΡΤ. Από τότε απέκτησε μεγάλη δημοφιλία, λόγω της πρωτοτυπίας που είχαν οι εκπομπές του. Συμμετείχε στην ψυχαγωγική εκπομπή Σάββατο πρωί, Κυριακή βράδυ το 1978, ενώ μαζί με τους δημοσιογράφους Γιάννη Δημαρά και Γιώργο Λιάνη παρουσίαζε την πετυχημένη και πολυσυζητημένη εκπομπή της εποχής εκείνης Ρεπόρτερς, στην ΥΕΝΕΔ το 1982 και μετέπειτα στην ΕΡΤ2.

Το 1993 μετά το άνοιγμα της ιδιωτικής τηλεόρασης, έφυγε από την κρατική και πήγε στο Mega, όπου παρουσίαζε δύο τηλεοπτικές εκπομπές: το 60 λεπτά χωρίς μοντάζ και το Ρεπορτάζ στην ομίχλη η οποία μετετέθη το 1994 στον τότε ΣΚΑΪ και το 1995 στο Star, όπου παρέμεινε μέχρι το 1999.

Το 2009, ο Κώστας Χαρδαβέλλας, αποκάλυψε ότι έπασχε από καρκίνο. Ήταν παντρεμένος με την επίσης δημοσιογράφο, Μαρία Παναγοπούλου και έχουν ένα γιο.

Βέφα Αλεξιάδου

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών η Βέφα Αλεξιάδου. H γνωστή τηλεοπτική μαγείρισσα, τον τελευταίο καιρό νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης και στις 25 Νοεμβρίου του 2024 άφησε την τελευταία της πνοή,

Η «εθνική μας μαγείρισσα» είχε εγκατασταθεί μόνιμα στη Χαλκιδική. Μάλιστα, είχε αποκαλύψει σε παλιότερη συνέντευξή της πως το σπίτι που κατοικούσε τα τελευταία χρόνια είναι ό,τι απέμεινε από όλη την περιουσία της, την οποία ξόδεψε στα νοσοκομεία με τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.

Γεννήθηκε στο Βόλο στις 13 Μαρτίου 1933. Ήταν σύζυγος του καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Αλεξιάδη, με τον οποίο απέκτησε δύο κόρες, την Αλεξία, η οποία έφυγε από τη ζωή από ανακοπή καρδιάς στις 29 Οκτωβρίου 2014, και την Άντζελα, η οποία πέθανε στις 10 Φεβρουαρίου 2015. Σπούδασε χημικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και συνέχισε με ιδιαίτερες σπουδές στο Berkeley University των ΗΠΑ επάνω στην υγιεινή των τροφών, τη διακόσμηση του τραπεζιού και τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη. Τα βιβλία της για τη μαγειρική έχουνε μεταφραστεί και μάλιστα δύο από αυτά τιμήθηκαν με βραβεία το 1998 και το 2000 στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μαγειρικής στο Perigueux της Γαλλίας. Στην ίδια έκθεση, το έτος 2000 της απενεμήθη το ιδιαίτερα τιμητικό βραβείο “Best Culinary Business Professional”. Την τηλεοπτική της καριέρα την ξεκίνησε στα πρώτα χρόνια προβολής της εκπομπής Πρωινός καφές του ΑΝΤ1. Μαγείρεψε σχεδόν με όλες τις παρουσιάστριες της εκπομπής όπως η Ρούλα Κορομηλά, η Πόπη Χατζηδημητρίου και η Ελένη Μενεγάκη. Όπως είχε αποκαλύψει, στον Πρωινό Καφέ δούλευε χωρίς να πληρώνεται μιας και η συμφωνία με τον σταθμό ήταν να παρουσιάζονται τα βιβλία μαγειρικής της. Το 2003, παρουσίασε στο Mega, την εκπομπή με τίτλο Τα Μυστικά Της Βέφας και το 2009 την εκπομπή Στην κουζίνα με τη Βέφα στο κανάλι Alter. Στις ευρωεκλογές του 2024 ήταν υποψήφια με τον ΛΑΟΣ.

Μάγκι Σμιθ

Έφυγε από την ζωή η μεγάλη ηθοποιός Maggie Smith σε ηλικία 89 ετών στις 27 Σεπτεμβρίου 2024. Την είδηση του θανάτου της Maggie Smith ανακοίνωσαν οι γιοί της. Η Maggie Smith γεννήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου του 1934 και είχε πρωταγωνιστήσει σε δεκάδες ταινίες και θεατρικές παραστάσεις. Για πάνω από 70 χρόνια μεσουράνησε τόσο στον Βρετανικό όσο και στον παγκόσμιο κινηματογράφο. Η Smith ξεκίνησε τη σκηνική της καριέρα ως φοιτήτρια, παίζοντας στο Oxford Playhouse το 1952, και έκανε το επαγγελματικό της ντεμπούτο στο Broadway στο New Faces του ’56. Τις επόμενες δεκαετίες, η Σμιθ καθιερώθηκε δίπλα στην Τζούντι Ντεντς ως μία από τις σημαντικότερες Βρετανίδες θεατρικές ερμηνεύτριες, δουλεύοντας για το Εθνικό Θέατρο και τη Βασιλική Εταιρεία Σαίξπηρ.

Στο Broadway, έλαβε υποψηφιότητες για το βραβείο Tony για τις Ιδιωτικές Ζωές του Noël Coward (1975) και το Night and Day (1979) του Tom Stoppard και κέρδισε το βραβείο Tony για την καλύτερη ηθοποιό σε έργο για το Lettice and Lovage (1990). Κέρδισε Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για το The Prime of Miss Jean Brodie (1969) και Β’ Γυναικείου Ρόλου για το California Suite (1978). Ήταν υποψήφια για Όσκαρ για τις ταινίες Othello (1965), Travels with My Aunt (1972), A Room with a View (1985) και Gosford Park (2001). Υποδύθηκε την καθηγήτρια Minerva McGonagall στη σειρά ταινιών Χάρι Πότερ (2001–2011). Έπαιξε επίσης στις ταινίες Death on the Nile (1978), Hook (1991), Sister Act (1992), The Secret Garden (1993), The Best Exotic Marigold Hotel (2012), Quartet (2012) και The Lady in the Van (2015).

Η Smith έλαβε νέα προσοχή και διεθνή φήμη για τον ρόλο της ως Violet Crawley στο βρετανικό δράμα εποχής Downton Abbey (2010–2015). Ο ρόλος της κέρδισε τρία βραβεία Primetime Emmy.

Τζορτζ Μπάλντοκ

ΦΙΛΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ / ΕΛΛΑΔΑ – ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ / ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΔΡΩΝ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ / EUROKINISSI)

Ο διεθνής με την Εθνική Ελλάδας ελληνοβρετανός ποδοσφαιριστής Τζόρτζ Μπάλντοκ βρέθηκε νεκρός στη πισίνα του σπιτιού του στη Γλυφάδα στις 9 Οκτωβρίου 2024, σε ηλικία 31 ετών. Η αιτία θανάτου του ήταν πνιγμός εντός του νερού, σύμφωνα με τη νεκροτομή που πραγματοποιήθηκε. Την επομένη του θανάτου του, η Εθνική Ελλάδας αγωνίστηκε στο Στάδιο Γουέμπλεϊ εναντίον της Αγγλίας, για το Πρωτάθλημα Εθνών ΟΥΕΦΑ. Στον αγώνα, οι παίκτες και των δύο ομάδων αγωνίστηκαν με μαύρα περιβραχιόνια και τήρησαν ενός λεπτού σιγή εις μνήμην του. Η Ελλάδα πέτυχε μία ιστορική νίκη με 1-2, την οποία αφιέρωσε στον Μπάλντοκ. Ο θάνατος του Μπάλντοκ σόκαρε τόσο τον αθλητικό κόσμο όσο και την κοινωνία γενικότερα, ενώ απασχόλησε πολύ ο τρόπος που τα εγχώρια ΜΜΕ κάλυψαν την είδηση του θανάτου του, με ρεπορτάζ που σίγουρα δεν τιμούν εκείνους που τα έκαναν.

Ήταν παντρεμένος και πατέρας ενός ανήλικου τέκνου. Στις 29 Μαΐου του 2024, ανακοινώθηκε επίσημα από τον Παναθηναϊκό με τριετές συμβόλαιο.

Τζορτζίνα Κούπερ

Κούπερ

Στην Ελλάδα έμελλε να αφήσει την τελευταία της πνοή το σούπερμοντελ των ’90s, Τζορτζίνα Κούπερ. Το σούπερ μόντελ που έλαμψε στη δεκαετία του ’90, έχασε τη ζωή της σε ηλικία 46 ετών στις 21 Οκτωβρίου, ενώ βρισκόταν στην Κω. Η Daily Mail αποκαλύπτει ότι η αιτία θανάτου της ήταν κίρρωση του ήπατος και εσωτερική αιμορραγία, που προκλήθηκε από πολυοργανική ανεπάρκεια. Η Κούπερ είχε επισκεφθεί την Κω για πρώτη φορά πριν από 20 χρόνια και τα τελευταία χρόνια διέμενε μόνιμα στο νησί με τον σύζυγό της. Η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε ξαφνικά, και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο τοπικό νοσοκομείο. Στη συνέχεια, εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσοκομείου στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου κατέληξε πέντε ημέρες αργότερα.

Ιανουάριος

Κώστας Παπαϊωάννου, 78,  ποδοσφαιριστής | 15/1

Αιμιλία Γερουλάνου-Καλλιγά, 90,  αρχαιολόγος και βυζαντινολόγος, πρόεδρος της διοικητικής επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη |  23/1

Φεβρουάριος

Νίκος Βανδώρος, 99, Έλληνας ηθοποιός και απόστρατος της Πυροσβεστικής | 1/2

Aπόστολος Παπαγιαννόπουλος, 85, ιστορικός συγγραφέας και διευθυντής στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης | 6/2

Λεωνίδας Γρηγοράκος, 70, πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ | 9/2

Γιώργος Μπλάνας, 65, Έλληνας ποιητής και μεταφραστής | 18/2

Γιώργος Στιβακτάκης, 66, λυράρης | 23/2

Ντίνος Μαυροειδής, 82, σκηνοθέτης | 28/2

Μάρτιος

Σταύρος Ντουφεξής, 91, σκηνοθέτης | 6/3

Δήμος Μούτσης, 85, Έλληνας τραγουδιστής, συνθέτης, τραγουδοποιός και πιανίστας | 6/3

Καλή Καλό, 97, θεατρική ηθοποιός | 8/3

Αλέκος Πετρίδης, 80, ηθοποιός | 12/3

Robyn Bernard, 64, ηθοποιός | 14/3

Νίκος Ζαχαριάς, 58, Καθηγητής αρχαιομετρίας  | 20/3

Δημήτρης Λινός, 85, δικαστής και πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου | 22/3

Θόδωρος Κατσαδράμης, 94, Έλληνας ηθοποιός και σεναριογράφος | 22/3

Βαρβάρα Μερτύρη, ηθοποιός | 22/3

Μαρία Νεοφωτίστου – Ζήκα, δημοσιογράφος | 26/3

Μιχάλης Χαραλαμπίδης, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο «Ιταλός» | 27/3

Όλγα Κολιάτσου, δημοσιογράφος  | 28/3

Λούις Γκόσετ Τζούνιορ, ηθοποιός | 29/3

Μπάρμπαρα Ρας, 97, Αμερικανίδα ηθοποιός | 31/3

Απρίλιος

Κρις Κρος, 71, μπασίστας των Ultravox | 2/4

Δημήτρης Σάββα, 91, Κύπριος ηθοποιός | 2/4

Μανώλης Γεωργιάδης, ηθοποιός | 9/4

Ο. Τζ. Σίμπσον, 76, Αμερικανός παίκτης του NFL, ραδιοτηλεοπτικός παραγωγός και ηθοποιός | 11/4

Ρομπέρτο Καβάλι, 83, Ιταλός σχεδιαστής μόδας | 12/4

Άγγελος Κουτσούκης, 65, Έλληνας ραδιοφωνικός παραγωγός | 19/4

Ράσελ Μπέντλεϊ, Φιλορώσος Αμερικανός δημοσιογράφος | 19/4

Κώστας Στεφανάκης, 76, Έλληνας ηθοποιός Πέθανε ο ηθοποιός Κώστας Στεφανάκης | 24/4

Χρήστος Μπαντούνας, 67, Έλληνας φωτορεπόρτερ | 26/4

Brian McCardie, 59, ηθοποιός  | 30/4

Μάιος

Αντώνης Τουρκογιώργης, 73, Έλληνας ροκ μουσικός, περφόρμερ, τραγουδιστής, συνθέτης και στιχουργός | 5/5

Μπερνάρ Πιβό, 89, Γάλλος δημοσιογράφος και παρουσιαστής τοκ σόου, πρόεδρος της Ακαδημίας Γκονκούρ  | 7/5

Κώστας Ματσακάς, 95, ηθοποιός του Κρατικού Θεάτρου | 7/5

Ρότζερ Κόρμαν, 98, Αμερικανός σκηνοθέτης | 9/5

Σπύρος Βλασσόπουλος, 78, συνθέτης  | 11/5

Ντέιβιντ Σάνμπορν, 78, Αμερικανός άλτο σαξοφωνίστας και τηλεοπτικός παρουσιαστής | 14/5

Άλις Μανρό, 92, Καναδή διηγηματογράφος, βραβευμένη με Νομπέλ Λογοτεχνίας  | 14/5

Δήμητρα Ζέρβα, ηθοποιός και τραγουδίστρια  | 16/5

Φράνκο ντι Μάρε, 68, Ιταλός δημοσιογράφος  | 17/5

Εμπραχίμ Ραϊσί, 63, Ιρανός κληρικός, ανώτατος δικαστικός και πολιτικός, πρόεδρος (από το 2021), ανώτατος δικαστής (2019–21) και γενικός εισαγγελέας 19/5

Νάσος Πατέτσος, 101, Έλληνας ηθοποιός και τραγουδιστής | 22/5

Τζον Μπόρντμαν, 96, Βρετανός πανεπιστημιακός, αρχαιολόγος και ιστορικός τέχνης  | 25/5

Γιώργος Προβόπουλος, 74, Έλληνας οικονομολόγος, πανεπιστημιακός και τραπεζίτης, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος | 28/5

Θόδωρος Καρατζάς, 71, Έλληνας αθλητικός παράγοντας, πρώτος πρόεδρος του ΕΣΑΚ | 30/5

Ιούνιος

Άννα Φωτοπούλου, 76, εικαστικός | 1/6

Τάσος Μπιρσίμ, 84, Έλληνας σκηνοθέτης και διευθυντής τηλεόρασης στην ΕΡΤ | 5/6

Enchanting, 26, ράπερ | 12/6

Αλέξανδρος Τσακίρης, ηθοποιός | 15/6

Γιώργος Σμπυράκης, 55, Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης | 19/6

Ντόναλντ Σάδερλαντ, 88, Καναδός ηθοποιός και αντιπολεμικός ακτιβιστής | 20/6

Θεόδωρος Χατζηαναστασίου, 77, Έλληνας συγγραφέας | 22/6

Shifty Shellshock, 49, τραγουδιστής των Crazy Town | 24/6

Γεωργία Λόγγου, τραγουδίστρια | 28/6

Ιωάννα Μπουρδάκη, εικαστικός | 28/6

Ιούλιος

Βασίλης Κουτουζής, 84, Έλληνας δημοσιογράφος και συγγραφέας | 2/7

Κώστας Παπαθεοδώρου, πρώην δημοτικός σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης |  6/7

Τζον Λαντάου, 63, παραγωγός ταινιών (όπως των Avatar και Τιτανικού) |  7/7

Γιάννης Κατσάμπας, 82, Έλληνας τραγουδιστής, συνθέτης και σολίστ | 10/7

Σέλι Ντουβάλ, 75, Αμερικανίδα ηθοποιός, παραγωγός, συγγραφέας και τραγουδίστρια | 11/7

Γωγώ Θεοδώρου, 77, Ελληνίδα τραγουδίστρια | 12/7

Σάνεν Ντόχερτι, 53, Αμερικανίδα ηθοποιός | 13/7

Τάκης Θεοδωρακόπουλος, 69, Έλληνας δημοσιογράφος | 20/7

Άκης Σταματιάδης, 68, Έλληνας σκηνοθέτης | 20/7

Σπύρος Πολέμης, 86, Έλληνας εφοπλιστής | 21/2

Γιώργος Σιούνας, η “ψυχή” του θρυλικού περιοδικού «ΒΑΒΕΛ» | 23/7

Μανώλης Παπαδάκης, 65, Έλληνας σκηνοθέτης | 24/7

Μίσια, 69, τραγουδίστρια του φάντο από την Πορτογαλία | 27/7

Τζένη Μαστοράκη, 75, Ελληνίδα ποιήτρια και μεταφράστρια | 30/7

Αθηνά Ζύμαρη, 57, Ελληνίδα δημοσιογράφος | 31/7

Ισμαήλ Χανίγια, 62, Παλαιστίνιος ανώτατος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς | 31/7

Αύγουστος

Δημήτρης Θεοφάνης, 91, Έλληνας ποδοσφαιριστής | 3/8

Αντώνης Αντύπας, 83, Έλληνας σκηνοθέτης και ηθοποιός | 3/8

Άννα Κεσίσογλου, 85, Ελληνίδα σκηνοθέτρια | 7/8

Θεόδωρος Μπεχράκης, 81, Έλληνας πολιτικός μηχανικός, πολιτικός και αυτοδιοικητικός, δήμαρχος Αθηναίων | 10/8

Δημήτρης Μπρούχος, 68, Έλληνας ποιητής, στιχουργός, συγγραφέας και σύμβουλος επικοινωνίας | 14/8

Τζακ Ράσελ, 63, τραγουδιστής των Great White | 16/8

Φιλ Ντόναχιου, 88, Αμερικανός παρουσιαστής | 19/8

Γιώργος Χριστόπουλος, 56, πολιτιστικός δημοσιογράφος | 22/8

Χρήστος Γιανναράς, 89, Έλληνας φιλόσοφος, θεολόγος, συγγραφέας, πανεπιστημιακός και αρθρογράφος | 24/8

Τζούλια Δημακοπούλου, 92, γκαλερίστα και ιδρύτρια του ΙΣΕΤ | 24/8

Κριστόφ Ντάουμ, 70, Γερμανός ποδοσφαιριστής και προπονητής | 24/8

Κατερίνα Θανοπούλου, ποιήτρια | 31/8

Fatman Scoop, 53, ράπερ| 31/8

Σεπτέμβριος

Παύλος Γερακάρης, 75, Έλληνας δημοσιογράφος | 4/9

Σέρζιο Μέντες, 83, Βραζιλιάνος μουσικός της μπόσα νόβα | 6/9

Λευτέρης Γιαννακόπουλος, 67, Έλληνας δημοσιογράφος | 13/9

Αντώνης Δημητρίου, 57, κιθαρίστας και ραδιοφωνικός παραγωγός | 14/11

Κώστας Καρουσάκης, 80, τραγουδιστής | 15/9

Αλέξης Παπαδημητρίου, 80, συνθέτης | 16/9

Αλέκος Παπαδόπουλος, 67, Έλληνας δημοσιογράφος| 18/9

Γιάννης Μόρτζος, 83, ηθοποιός και σκηνοθέτης | 25/9

Νίκος Ηλιόπουλος, ηθοποιός | 27/9

Χασάν Νασράλα, 64, Λιβανέζος σιίτης κληρικός και πολιτικός, Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ | 27/9

Στέλιος Μπουφίδης, 72, δημοσιογράφος | 29/9

Οκτώβριος

Μισέλ Μπλαν, 72, ηθοποιός | 3/10

Πιερ Κριστέν, σεναριογράφος κόμικ | 5/10

Παύλος Βουτσίνος, ηθοποιός | 5/10

Γιαχία Σινουάρ, 61, Παλαιστίνιος πολιτικός, πολιτικός ηγέτης της Χαμάς | 16/10

Αλέκα Τουμαζάτου, 81, ηθοποιός | 18/10

Αλέκα Φραγκούλη, 72, τραγουδίστρια | 19/10

Ρον Έλι, 86, ηθοποιός | 24/10

Φίλιππος Ρούσσος, 28, μουσικός | 29/10

Θανάσης Βαλτινός, 92, Έλληνας πεζογράφος, διηγηματογράφος και σεναριογράφος | 30/10

Νοέμβριος

Νίκος Ψιλάκης, 69, Έλληνας δημοσιογράφος και συγγραφέας | 2/11

Κώστας Χατζόγλου, 85, ηθοποιός | 5/11

Τόνι Τοντ, 69, ηθοποιός | 6/11

Πίτερ Σίνφιλντ, συνιδρυτής των King Crimson | 14/11

Βασίλης Μαντζουράνης, μουσικός | 16/11

«Easy Purple», YouTuber | 21/11

Αντώνης Λυμπέρης, 70, Έλληνας εκδότης | 24/11

Νίκος Μπιλιλής, κινηματογραφιστής | 22/11

Γρηγόρης Καλοκαιρινός, 74, δημοσιογράφος | 26/11

Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος, 94, Έλληνας συγγραφέας και στρατιωτικός ιατρός | 29/11

Δεκέμβριος

Νίκος Σαργκάνης, 70,τερματοφύλακας | 8/12

Κώστας Μπαντουβάς, 90, Έλληνας πολιτικός | 11/12

Μαρίσα Παρέδες, 78, Ισπανίδα ηθοποιός | 17/12

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα