Ημέρα με άρωμα γυναίκας
Πρόσωπα, άρθρα, ιστορίες γυναικών από το αρχείο της parallaxi με αφορμή τη σημερινή ημέρα
8 Μαρτίου και ο πλανήτης γιορτάζει την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας,ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών.
Ενώ η πρώτη τήρηση της Ημέρας της Γυναίκας πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στη Νέα Υόρκη, η 8η Μαρτίου προτάθηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών του 1910 ώστε να καθιερωθεί μια «Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας».
Αφού οι γυναίκες κέρδισαν το δικαίωμα ψήφου στη Σοβιετική Ρωσία το 1917, η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως εθνική αργία εκεί.
Την εποχή εκείνη εορταζόταν κατά κύριο λόγο από το σοσιαλιστικό κίνημα και τις κομμουνιστικές χώρες μέχρι την υιοθέτησή της το 1975 από τα Ηνωμένα Έθνη.
Με αφορμή τη σημερινή ημέρα θυμόμαστε άρθρα της parallaxi με… άρωμα γυναίκας.
«Ψωμί και Τριαντάφυλλο» γυναικεία υπόθεση
8 Μαρτίου 1857, εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, ζητούν καλύτερες συνθήκες εργασίας, “ψωμί και τριαντάφυλλο”, ο παλμός όλων των γυναικών παγκοσμίως ακούγεται εκεί διεκδικώντας την ισότητα, τον σεβασμό και την ελεύθερη έκφραση που δεν μπορούν να καταβάλουν. Η ημερομηνία αυτή καθιερώνεται ως ”Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας” λίγα χρόνια αργότερα. Μήπως όμως πλέον αυτές οι μέρες γιορτάζουν την ανισότητα και χρυσώνουν το χάπι για όλες τις υπόλοιπες;
10 ταινίες από γυναίκες δημιουργούς που αξίζει να δείτε σήμερα
Όταν ο κινηματογράφος γίνεται γυναικεία υπόθεση. Στο χώρο του κινηματογράφου η γυναικεία παρουσία γίνεται όλο και πιο δυναμική. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, προτείνουμε 10 ταινίες από γυναίκες δημιουργούς, που έχουν καταφέρει με το έργο τους να καθιερωθούν σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο, με το ταλέντο, την δημιουργικότητα και την ξεχωριστή τους ματιά.
Γιατί είμαι κατά της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας
Ολημερίς οι απανταχού φιλελεύθεροι και δημοκράτες γεμίζουν με αναρτήσεις αγάπης, οργής, φεμινισμού και λύπης τις προσωπικές τους σελίδες και μπλογκ. Περιγράφουν με στόμφο τους λόγους για τους οποίους είναι ένθερμοι υποστηρικτές της παγκόσμιας αυτής ημέρας. Άραγε εχτές αδίκησαν κάποια γυναίκα; Ή μήπως το άφησαν για αύριο; Και στον αντίποδα πόσες γυναίκες που νιώθουν φουσκωμένο το φρόνημα σήμερα, εχτές χρησιμοποίησαν την υποτιθέμενη γυναικεία αδυναμία τους για να περάσουν μπροστά σε μια σειρά ή αύριο θα βρίσουν έναν άντρα στο αυτοκίνητο, σκεπτόμενες ότι έλα μωρέ τι θα μου κάνει, άντρας είναι και εγώ είμαι γυναίκα.
10 σπουδαίες γυναίκες επιστήμονες που ίσως να μην γνώριζες
Aπό την Μαρί Κιουρή στην Υπατία, την Lise Meitner, την Vera Rubin, την Θεοδώρα Χατζηιωάννου και την Λίνα Ντόκου.
Women’s Talk: Όσα συζητάνε οι γυναίκες μεταξύ τους (και μάλλον δεν γνωρίζεις)
Από το φούσκωμα στην κοιλιά, τις κράμπες της περιόδου μέχρι την κυτταρίτιδα και τον πόνο στην μέση, από τα ανοιχτά μπλουζάκια που δεν φοράμε μέχρι την απαξίωση στις δουλειές λόγω φύλου.
Γυναίκες στην Αλβανία: Σύζυγοι, Μητέρες ή άνθρωποι χωρίς φωνή;
“Θέλω να ζήσω για τα παιδιά μου, μην με χτυπάς άλλο” – Οι βρισιές και τα χαστούκια είναι μια γλώσσα που οι γυναίκες δεν θέλουν να την μιλάνε, αλλά μαθαίνουν να την ακούει το σώμα και η ψυχή τους.
Η γυναίκα στη Θεσσαλονίκη που φωτογραφίζει την πρώτη σου ανάσα
Μία Θεσσαλονικιά φωτογραφίζει τοκετούς σε σπίτια! “Σκέφτομαι πως σε μερικά χρόνια, αυτές οι οικογένειες, θα ανοίξουν αυτό το άλμπουμ και θα εξηγήσουν στο παιδί ότι έτσι ήρθε στον κόσμο και κάποτε η Μαρία φωτογράφισε κυριολεκτικά την πρώτη σου ανάσα”.
Για τις δολοφονημένες κι εκείνες που μένουν εγκλωβισμένες – Μαρτυρίες στην parallaxi
Οι ψυχές μας είναι πάντα με τα θύματα, οι σκέψεις μας είναι πάντα στις δολοφονημένες, το μυαλό μας τρέχει στο δίπλα σπίτι που ακούμε φωνές, στα έφηβα κορίτσια που ερωτεύονται και εγκλωβίζονται σε κακοποιητικές καταστάσεις. Όλες ταυτιζόμαστε, γιατί όλες κάποια στιγμή στην ζωή μας κακοποιηθήκαμε είτε ψυχικά είτε σωματικά. Παύουμε να ρωτάμε πλέον το θύμα “γιατί άργησε να μιλήσει”, σωπαίνουμε γιατί πια γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι να ξεφύγεις, πόσο δύσκολο είναι να σε αποδεχτεί μία πατριαρχική κοινωνία, εάν είσαι κακοποιημένη. Κι αυτό γιατί οι κακοποιητές μας είναι “τα καλά παιδιά” κι αν δεν είναι τα καλά παιδιά, θα φταίμε εμείς που τους βγάλαμε εκτός εαυτού.
Γιατί οι επαγγελματικές κουζίνες παραμένουν ανδροκρατούμενες; – Γυναίκες σεφ απαντούν
Παρά το γεγονός ότι η παρουσία των γυναικών σεφ συνεχώς αυξάνεται στις επαγγελματικές κουζίνες και στον χώρο της γαστρονομίας, έρευνα δείχνει ότι μόλις το 6% των κορυφαίων εστιατορίων στον κόσμο ηγούνται κατά μέσο όρο από γυναίκες σεφ.
Πάρε ανάσα γυναίκα
Να είσαι όμορφη, να είσαι όμορφη και αδύνατη, μέχρι τα 30 να έχεις παντρευτεί. Παιδιά, ιδανικές ζωές. Πρωτεΐνη, ρετινόλη, πεπτίδια, πολλές άγνωστες λέξεις.
Γυναίκες Ρομά που κυνήγησαν τα όνειρά τους και έκαναν το ανέφικτο, εφικτό
Πάλεψαν ενάντια στις συνθήκες, αντιμετωπίζοντας πολλές προκλήσεις εντός και εκτός της κοινότητας τους και τα κατάφεραν. Αυτές είναι οι ιστορίες τους.
Η 8η του Μάρτη δεν είναι γιορτή, είναι υπενθύμιση
Η θυματοποίηση του γυναικείου φύλου σε έναν φαύλο κύκλο υποτιθέμενης αδυναμίας αποτελεί ένα ισχυρό πρόσχωμα της πατριαρχίας για περαιτέρω διαιώνιση των ανισοτήτων.
Μαζί στον αγώνα κατά της βίας
Ένας άνδρας γράφει για όλες τις γυναίκες που θέλουν να μιλήσουν αλλά είτε δεν μπορούν είτε δεν θέλουν και σωπαίνουν.
4 εντελώς διαφορετικές γυναίκες διεκδικούν με στιλ την ισότητα
Φτιάξανε ρούχα που μιλούν, που εξηγούν πραγματικά βήμα-βήμα, φράση-φράση όλα εκείνα που βιώνει μία γυναίκα στην διάρκεια της ζωής της.
Από το ημερολόγιο της Αγνοδίκης
Μία μαθήτρια Γυμνασίου γράφει για την ιστορία της Αγνοδίκης, της γυναίκας που υποδύθηκε τον ρόλο άντρα προκειμένου να ασκήσει το ιατρικό επάγγελμα.
Η ιστορία μάθημα ζωής της Βασιλικής Μεϊντάνη
«Έβγαλα τα χάπια που έπρεπε να πάρω. Ήταν 12 ή 14. Τότε αποφάσισα ότι δε θέλω να είμαι αυτός ο άνθρωπος» – Μία από τις λιγοστές γυναίκες που ασχολούνται με το τρίαθλο στην Ελλάδα ανοίγει την καρδιά της στην Parallaxi.
Οι Γαλλίδες στη Θεσσαλονίκη
Με αφορμή την ημέρα της γυναίκας μια αναδρομή στο ρόλο που έπαιξαν Γαλλίδες στην πόλη
Συναντήσαμε στη Θεσσαλονίκη εκείνες που έδωσαν φωνή στις «Αόρατες Γυναίκες»
Οι μεταφράστριες ενός βιβλίου που μπορεί να σου αλλάξει τη σκέψη για τα πράγματα
10 ταινίες για σπουδαίες γυναίκες που έγραψαν Ιστορία
Βιογραφικές ταινίες που υμνούν γυναίκες που μεγαλούργησαν
Ο Πάνος Μιχαλόπουλος άκουσε πρώτη φορά για την Ημέρα της Γυναίκας το ’80
«Σήμερα είναι η μέρα της γυναίκας. Προφανώς το καταλάβατε, αφού από το πρωί παντού ακούτε και διαβάζετε γι αυτό. Έτσι το έμαθα και εγώ…»
Το ’85-’95 στη Θεσσαλονίκη οι Κατίνες σήκωναν το ανάστημά τους
Οι Κατίνες, οι 15 γυναίκες που απάρτιζαν τον κεντρικό πυρήνα της ομώνυμης ομάδας και οι εκατοντάδες που τις ακολούθησαν, έκαναν την εμφάνισή τους το 1985 και έδρασαν για μία γεμάτη δεκαετία στη Θεσσαλονίκη με ορμητήριό τους ένα γραφείο 8 τ.μ. στη Βασιλέως Ηρακλείου. Αποτέλεσαν την Αυτόνομη Ομάδα Γυναικών Θεσσαλονίκης και ταυτόχρονα το περιοδικό Κατίνα, ως μέρος του γυναικείου κινήματος στην Ελλάδα την δεκαετία του ’80.
Γυναικείες φωνές της Θεσσαλονίκης που αγαπάμε να ακούμε δυνατά
Φωνές σαν αηδόνια που γαληνεύουν τα στενά της πόλης.
Κάποιες γυναίκες δίπλα μας δε θα γιορτάσουν σήμερα
Ένα άρθρο του Κωνσταντίνου Ζέρβα το 2018 με αφορμή την επίσκεψή του στη γυναικεία πτέρυγα των Φυλακών.