Ανασκόπηση 2023: Οι θάνατοι που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει
Άνθρωποι που διέπρεψαν στον τομέα τους, συζητήσαμε για εκείνους και φεύγοντας άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους.
Έφτασε στο τέλος της άλλη μία χρονιά, κατά τη διάρκεια της οποίας μετρήσαμε σημαντικές απώλειες.
Άνθρωποι που διέπρεψαν στον τομέα τους, συζητήσαμε για εκείνους και φεύγοντας άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους.
Δυστυχώς ανάμεσα στις δεκάδες απώλειες, βρίσκονται και οι 57 άνθρωποι που έχασαν άδικα τη ζωή τους στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Επίσης στη λίστα συμπεριλαμβάνονται και οι νεκροί από την κακοκαιρία Ντάνιελ.
Ακόμα φέτος από την ζωή «έφυγαν» και σπουδαίες προσωπικότητες, αφήνοντας πίσω τους σπουδαίο έργο.
Aυτά είναι τα σημαντικότερα πρόσωπα που έφυγαν από την ζωή το 2022, ανάμεσα τους ο Γιάννης Μαρκόπουλος, η Τζίνα Λολομπρίτζιτα, η Μαίρη Χρονοπούλου, ο Μάθιου Πέρι, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη κλπ.
Νότης Μαυρουδής
Ο Νότης (Παναγιώτης) Μαυρουδής ήταν Έλληνας συνθέτης, τραγουδοποιός, κιθαριστής και ραδιοφωνικός παραγωγός.
Τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του τα πέρασε στις Φυλακές Αβέρωφ με τη μητέρα του, η οποία ήταν πολιτική κρατούμενη.[5] Το 1958 ξεκίνησε μαθήματα κιθάρας στο Εθνικό Ωδείο με καθηγητή τον Δημήτρη Φάμπα και πήρε το δίπλωμα με άριστα το 1969. Το 1970 εγκαταστάθηκε στην Ιταλία, όπου του ανατέθηκε η έδρα κλασικής κιθάρας στη Civica Scuola di Musica Claudio Abbado του Μιλάνου,, στην οποία δίδαξε ως το 1975. Το 1970 επίσης παρακολούθησε τα μαθήματα της Ακαδημίας Σαντιάγο ντε Κομποστέλα στην Ισπανία με τον José Tomás. Το 1975 εγκαταστάθηκε οριστικά στην Αθήνα και από αυτή τη χρονιά δίδαξε κλασική κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο. Τα έτη 1975, 1977 και 1979 έδωσε ρεσιτάλ στο Φεστιβάλ Κλασικής Κιθάρας του Έστεργκομ της Ουγγαρίας. Το 1978 πήρε μέρος στο διεθνές Φεστιβάλ Πολιτικού Τραγουδιού στο Ανατολικό Βερολίνο και στο 11ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας στην Αβάνα της Κούβας. Ως συνθέτης και σολίστ έχει δώσει ρεσιτάλ σε πολλές χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Φινλανδία, Ελβετία, Γερμανία, Ουγγαρία, Αυστρία, Κούβα). Ως καθηγητής στο Εθνικό Ωδείο Αθήνας, είχε μαθητές αρκετούς δημοφιλείς καλλιτέχνες όπως οι Μανόλης Ανδρουλιδάκης, Σωκράτης Μάλαμας, Παναγιώτης Μάργαρης, Γιώργος Μελάς, Λάμπρος Ντούσικος, Δημήτρης Σωτηρόπουλος, κ.ά. Από το 1994 ανέλαβε καθήκοντα προέδρου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Υπουργείου Πολιτισμού και από το 1995 ανέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής στο διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας (από το 1999 τη θέση κατέχει ο Αλέξανδρος Μυράτ).
Ο Νότης Μαυρουδής τραυματίστηκε θανάσιμα στις 3 Ιανουαρίου 2023, έπειτα από πτώση από ύψος τριών μέτρων στο σπίτι του στην τοποθεσία Κουκουράβα, στη Μακρινίτσα Μαγνησίας.
Βασίλης Καρράς
Ο Βασίλης Καρράς γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου του 1953 στην Καβάλα και καταγόταν από το Κοκκινοχώρι του νομού Καβάλας. Το πραγματικό του όνομα ήταν Βασίλειος Κεσογλίδης. Είχε δυο αδέρφια, τον Δαμιανό και την Αναστασία. Όταν ήταν 10 χρόνων, ήρθε με την οικογένειά του στην Θεσσαλονίκη. Το 1969 και σε ηλικία 16 χρονών, έκανε την πρώτη του μουσική εμφάνιση στο νυχτερινό κέντρο “Πρόσφυγας” στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα εργαζόταν ως μηχανικός αυτοκινήτων, την δεύτερη μεγάλη του αγάπη μετά το τραγούδι.
Το 1980 κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο με τίτλο ‘παράγκες και παλάτια’, ο οποίος γνώρισε μεγάλη απήχηση στον κόσμο που τον αγάπησε και ακόμη και τώρα διασκεδάζει στα ακούσματα του. Επίσης, είχε εργασθεί στο μηχανοστάσιο του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που αποτυπώνεται στο τραγούδι του “Εγώ αγάπη μου, εγώ”. Μετέπειτα οι δίσκοι και τα τραγούδια του Βασίλη Καρρά έγιναν χρυσοί και πλατινένιοι και μέσα σε πολύ λίγα χρονιά εκείνος κατάφερε να αποτελεί για το κοινό του τον νούμερο ένα λαϊκό τραγουδιστή της Ελλάδας.
Του είχε αποδοθεί το παρατσούκλι “Ο Άρχοντας της καψούρας”. Κυκλοφόρησε πάνω από 40 δίσκους. Η πορεία του από το 1980, που κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο ήταν ανοδική και από το 1986 και μετά όλοι του οι δίσκοι έχουν γίνει χρυσοί και πολυπλατινένιοι, ενώ η μεγαλύτερη εμπορική του επιτυχία ήταν ο δίσκος “Μ’ έχεις κάνει αλήτη”, που σημείωσε πωλήσεις πάνω από 180.000 αντίτυπα, σε στίχους και σε μουσική του Μιχάλη Ρακιντζή.
Κάποιοι από τους χρυσούς και πλατινένιους δίσκους του Βασίλη Καρρά φέρουν τους τίτλους ‘αποκλειστικά για σένα’, ‘Λέγε ότι θες’, ‘Γιατί να χωριστούμε’, ‘Μη χαθείς’, ‘Πως τολμάς’, ‘Τηλεφώνησε μου’, ‘Γύρισε’, ‘Λόγια της νύχτας’, ‘Αλησμόνητες ώρες’ και ‘Με έχεις κάνει αλήτη’.
Την τελευταία του πνοή άφησε την παραμονή των Χριστουγέννων στο Διαβαλκανικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου και νοσηλευόταν με κορονοϊό, ο λαϊκός τραγουδιστής Βασίλης Καρράς σε ηλικία 70 ετών. Ο ίδιος μάλιστα έδινε μεγάλη μάχη για την υγεία του τον τελευταίο καιρό.
Τζίνα Λολομπρίτζιντα
Η ιταλίδα ηθοποιός Τζίνα Λολομπρίτζιντα πέθανε σε ηλικία 95 ετών στις 16 Ιανουαρίου. Με το παρατσούκλι “Λα Λόλλο”, ήταν μια από τις σημαντικότερες Ευρωπαίες ηθοποιούς και σεξ σύμβολο της δεκαετίας του 1950 και του 1960 διεθνώς. Ήταν μια από τις λίγες Ιταλίδες ηθοποιούς που έχουν πρωταγωνιστήσει σε πολλές αμερικανικές ταινίες που την έχουν κάνει διάσημη σε όλο τον κόσμο, κάνοντάς την αστέρα στο Χόλυγουντ.
Κατά τη διάρκεια της καριέρας της συνεργάστηκε με Ιταλούς σκηνοθέτες μεγάλου καλλιτεχνικού διαμετρήματος όπως οι Βιττόριο ντε Σίκα, Μάριο Μονιτσέλι, Πιέτρο Τζέρμι και Μάριο Σολντάτι. Στη Γαλλία συνεργάστηκε με σκηνοθέτες του διαμετρήματος των Ρενέ Κλαιρ και Κριστιάν-Ζακ.
Η Τζίνα Λολομπρίτζιτα γεννήθηκε στο Σουμπιάκο, στην επαρχία της Ρώμης, στις 4 Ιουλίου 1927, κόρη του Τζιοβάνι Λολομπρίτζιτα (1897-1977), ενός πλούσιου κατασκευαστή επίπλων που έχασε όλη την περιουσία του εξαιτίας ενός αγγλο-αμερικανικού βομβαρδισμού, και της Τζιουζεπίνα Μερκούρη (1900-1970). Όντας εγγονή της Kελιδόνια Μερόζι (1883-1995), υπεραιωνόβιας της Ιταλίας, η Τζίνα από νεαρή ηλικία, αποκαλύπτει έναν χαρακτήρα φιλόδοξο, αποφασιστικό και εριστικό, που δεν συμβιβάζεται.
Νίκος Ξανθόπουλος
Ο Νίκος Ξανθόπουλος ήταν Έλληνας ηθοποιός και τραγουδιστής. Έγινε ευρύτερα γνωστός την δεκαετία του 1960 ως πρωταγωνιστής δραματικών ταινιών, ερμηνεύοντας κυρίως το ρόλο του φτωχού και κατατρεγμένου λαϊκού παιδιού, που ζει μέσα στη δυστυχία αλλά τελικά λυτρώνεται.
Γεννήθηκε στην Νέα Ιωνία της Αθήνας στις 14 Μαρτίου 1934. Ήταν παιδί Πόντιων προσφύγων και μεγάλωσε φτωχικά μαζί με τη μητέρα του. Ο πατέρας του Παναγιώτης, με καταγωγή από την Κερασούντα και συγκεκριμένα την Πουλαντζάκη[1], ήταν τσαγκάρης, ψαράς και αντιστασιακός, μεταξύ άλλων. Η μητέρα του Μαρία, με καταγωγή από το Ακ Ντάγ Ματέν, τον μεγάλωσε μόνη της καθώς ο πατέρας του απουσίαζε για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Κατά τα εφηβικά του χρόνια υπήρξε αθλητής της ΑΕΚ. Εκτός από τον αθλητισμό, λάτρευε και το διάβασμα. Μεγαλώνοντας αποφάσισε να ασχοληθεί με το θέατρο, παρότι αρχικά τον γοήτευε η ιδέα να γίνει φιλόλογος. Ίνδαλμά του τότε υπήρξε ο Μάνος Κατράκης. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Αν και ηθοποιός του θεάτρου από το 1957 έως το 1963, αφοσιώθηκε τελικά στον κινηματογράφο.
Το 1970 ίδρυσε τον δικό του θίασο και περιόδευσε στην Ελλάδα. Η τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση, μετά από απουσία 24 ετών, ήταν το 1995 στην ταινία Με τον Ορφέα τον Αύγουστο του Γιώργου Ζερβουλάκου. Στα τέλη του 2005 εξέδωσε σε βιβλίο την αυτοβιογραφία του με τίτλο «Όσα θυμάμαι και όσα αγάπησα» και διοργάνωσε εμφανίσεις σε διάφορα μέρη ανά την Ελλάδα για την προώθηση του έργου του. Η ιδέα για το βιβλίο δημιουργήθηκε μετά από συνέντευξή του στο περιοδικό Εικόνες.
Παντρεύτηκε δύο φορές και απέκτησε τέσσερα παιδιά και πέντε εγγόνια. Απεβίωσε στις 22 Ιανουαρίου 2023 σε ηλικία 89 ετών.
Πάκο Ραμπάν
Ο Πάκο Ραμπάν ήταν διεθνούς φήμης Ισπανός σχεδιαστής μόδας. Γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1934 στο Σαν Σεμπαστιάν της Βασκωνίας στην Ισπανία. Με την έναρξη του Ισπανικού Εμφυλίου αυτός και η μητέρα του, η οποία εργαζόταν ως μοδίστρα, διέφυγαν Γαλλία. Εκεί, μεγαλώνοντας σπούδασε αρχιτεκτονική στην Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισίου, από την οποία αποφοίτησε το 1964, γρήγορα όμως προτίμησε να ασχοληθεί με το χώρο της μόδας.
Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του από οίκους μόδας όπως οι Givenchy, Dior και Balenciaga ενώ από το 1966 ξεκίνησε να παρουσιάζει τις δικές του δημιουργίες, οι οποίες σύντομα ξεχώρισαν τόσο όσον αφορά τον τομέα της ένδυσης όσο και στα κοσμήματα. Την ίδια δεκαετία, ο Ραμπάν από κοινού με τους Αντρέ Κουρέζ και Ρούντι Γκερνράιχ συνέβαλαν στη μεταστροφή της γυναικείας μόδας από το σοφιστικέ στιλ σε πιο λιτές και «κοριτσίστικες» προτιμήσεις. ενώ η τέχνη και η αρχιτεκτονική χρησίμευσαν ως πηγές έμπνευσής του. Το 1968, δημιούργησε το φόρεμα της Τζέιν Φόντα για την ταινία Μπαρμπαρέλα. ενώ κατά τη δεκαετία του 1970, ο Ραμπάν ήταν ο πρώτος σχεδιαστής μόδας που χρησιμοποίησε στις επιδείξεις του μαύρα μοντέλα, ενέργεια πρωτόγνωρη για την εποχή. Το 1989 έλαβε το βραβείο Golden Thimble στο πρώτο διεθνές φεστιβάλ μόδας ενώ κατά τη δεκαετία του 1990 προσανατολίστηκε στη χρήση πιο μαλακών υλικών για τις δημιουργίες του. Πέραν από τα φορέματα και τα κοσμήματα, ο Ραμπάν έχει προχωρήσει και στη δημιουργία σειρών αρωμάτων για άνδρες και γυναίκες.
Απεβίωσε στις 3 Φεβρουαρίου 2023 σε ηλικία 88 ετών.
Γιάννης Βογιατζής
Ο Γιάννης Βογιατζής ήταν Έλληνας τραγουδιστής, που δραστηριοποιήθηκε στο θέατρο, το κινηματογράφο και το ραδιόφωνο. Ξεκίνησε την ενασχόλησή του με το τραγούδι από τις βραδιές ταλέντων του Ζοζέφ Κορίνθιου στο Άλσος Παγκρατίου. Υπήρξε ένα από τα δημοφιλή ονόματα της δεκαετίας του 1960.
Από το 1958 έως το 1962 ήταν επίσημος τραγουδιστής των ανακτόρων. Το 1970 έκανε εγχείρηση για πολύποδες και μετά από τρία χρόνια σταμάτησε το τραγούδι. Από το 1978 συνέχισε να τραγουδά. Βραβεύτηκε δυο φορές με το 1ο βραβείο στο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης, το 1963 με το τραγούδι «Πέταξε ένα πουλί» (των Κώστα Κλάββα και Αλέξη Αλεξόπουλου) και το 1970 με το τραγούδι «Αδέρφια μου, αλήτες, πουλιά» (των Τόλη Βοσκόπουλου και Ηλία Λυμπερόπουλου). Το 1966 τραγούδησε την “Όμορφη Πόλη” στο Θέατρο Πάρκ της Λεωφόρου Αλεξάνδρας στην ομώνυμη παράσταση (στίχοι Άκος Δασκαλόπουλος, μουσική Μίκης Θεοδωράκης). Έπειτα από 25 χρόνια πολιτικού γάμου, παντρεύτηκε το 2007 τη γυναίκα του και με θρησκευτικό γάμο. Ήταν πρώτος εξάδελφος του ηθοποιού Γιάννη Βογιατζή. Ήταν φίλαθλος του Παναθηναϊκού και έχει τραγουδήσει τον ύμνο της ομάδας. Απεβίωσε στις 15 Μαΐου 2023 σε ηλικία 88 ετών.
Τίνα Τέρνερ
Η Τίνα Τέρνερ ήταν Ελβετή, γεννηθείσα στις ΗΠΑ, τραγουδίστρια, τραγουδοποιός, ηθοποιός, χορεύτρια και συγγραφέας. Απέκτησε φήμη με το συγκρότημα Kings of Rhythm του Άικ Τέρνερ, προτού ηχογραφήσει τα δικά της singles τόσο μαζί με τον Άικ Τέρνερ όσο και ως σόλο ερμηνεύτρια.
Ήταν μια από τις καλλιτέχνιδες με τις περισσότερες πωλήσεις δίσκων στον κόσμο, αναφέρεται ως η Βασίλισσα του Ροκ εντ ρολ και έχει πουλήσει πάνω από 200 εκατομμύρια δίσκους και singles παγκοσμίως. Ήταν γνωστή για την ενεργητικότητα που έβγαζε πάνω στην σκηνή, για τα δυναμικά της φωνητικά και για την μακρόχρονη καριέρα της. Σύμφωνα με το βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες, η Τέρνερ έχει πουλήσει τα περισσότερα εισιτήρια σε συναυλίες από οποιονδήποτε καλλιτέχνη στην ιστορία της μουσικής.
Γεννήθηκε το 1939 ως Άννα Μέι Μπούλοκ στο Μπράουνσβιλ του Τενεσί. Το 1960, ο σύντροφός της και συνεργάτης της, Άικ Τέρνερ, άλλαξε το όνομά της σε Τίνα Τέρνερ.
Το 1962 παντρεύτηκε τον Άικ Τέρνερ και ο γάμος τους έληξε το 1978. Σύμφωνα με όσα έγραψε η Τέρνερ στην αυτοβιογραφία της, ο σύζυγός της ήταν βίαιος και την κακοποιούσε συχνά. Το 1985 γνώρισε τον Έρβιν Μπαχ, τον οποίο παντρεύτηκε το 2013. Την ίδια χρονιά, απέκτησε την ελβετική υπηκοότητα και αποποιήθηκε την αμερικανική. Απεβίωσε στις 24 Μαΐου 2023, σε ηλικία 83 ετών.
Νόνικα Γαληνέα
Η Νόνικα (Αντιγόνη) Γαληνέα ήταν Ελληνίδα ηθοποιός, συγγραφέας, και μεταφράστρια. Πατέρας της ήταν ο Πέτρος Γαληνέας, δικηγόρος από την Καρδαμύλη. Μητέρα της ήταν η Dorette Καραϊωσηφόγλου. Τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές της σε ιδιωτικά σχολεία του εξωτερικού σε Φλωρεντία και Ζυρίχη. Ακολούθησαν σπουδές Δραματικής Τέχνης στο Λονδίνο στη Webber Douglas School of Singing and Dramatic Art. Παντρεύτηκε τον Νίκο Μουτούση, νευρολόγο στην Ελλάδα, και έζησαν στο Παρίσι για 5 χρόνια όπου έκαναν τρία παιδιά: τις δίδυμες Αλεξία και Αριέττα (1957) και την Μαρία-Αμαλία (1961). Η Αριέττα και η Αμαλία Μουτούση είναι σήμερα σημαντικές ελληνίδες ηθοποιοί.
Σύντροφός της για αρκετά χρόνια υπήρξε ο ηθοποιός Αλέκος Αλεξανδράκης, τον οποίο γνώρισε στο Θέατρο Μετροπόλιταν, όπου συμπρωταγωνιστούσαν. Με τον Αλεξανδράκη χώρισαν το 1990, μετά από 21 χρόνια σχέσης. Απεβίωσε στις 2 Ιουνίου 2023 σε ηλικία 84 ετών.
Γιάννης Φλωρινιώτης
Ο Γιάννης Φλωρινιώτης (πραγματικό όνομα: Γιάννης Αποστολίδης), ήταν Έλληνας λαϊκός τραγουδιστής και καλλιτέχνης.
Ξεκίνησε να τραγουδάει σε ηλικία 14 ετών και αργότερα βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου τραγούδησε δίπλα σε μεγάλους ρεμπέτες, όπως ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Γιάννης Παπαϊωάννου, ο Γιώργος Λαύκας, ο Πρόδρομος Τσαουσάκης, ο Θ. Πολυκανδριώτης και η Ρίτα Σακελλαρίου. Την περίοδο 1970-1971 επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Αθήνα. Δούλεψε σε διάφορα κέντρα, όπου τραγουδούσε και χόρευε, ντυμένος εκκεντρικά. Όπου εμφανιζόταν έκανε μεγάλη επιτυχία, αλλά δεχόταν και σκληρή κριτική.
Στη δισκογραφία έκανε την πρώτη του εμφάνιση με τον δίσκο «Τώρα Θέλω Τώρα», που αμέσως έγινε χρυσός.
Ήταν νυμφευμένος με τη Μάχη Φλωρινιώτη, με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά: τον Σάββα, την Άννα και τον Νίκο.
Απεβίωσε από πνευμονικό οίδημα στις 6 Ιουνίου 2023, έπειτα από νοσηλεία μίας εβδομάδας στο Νοσοκομείο Σωτηρία. Λίγους μήνες μετά στις 19 Δεκεμβρίου έφυγε από την ζωή και ο γιος του, Νίκος Φλωρινιώτης.
Γιάννης Μαρκόπουλος
Ο Γιάννης Μαρκόπουλος ήταν ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες μουσικοσυνθέτες.
Γεννήθηκε το 1939 στο Ηράκλειο. Πατέρας του ήταν ο Γεώργιος Μαρκόπουλος, πρώην νομάρχης Λασιθίου και μητέρα του η Ειρήνη Αεράκη από τη Σητεία. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Ιεράπετρα, τόπο καταγωγής του πατέρα του, στο ωδείο της οποίας παίρνει τα πρώτα του μουσικά μαθήματα στη θεωρία και στο βιολί. Οι πρώτες του επιδράσεις προέρχονται από την τοπική μουσική με τους γρήγορους χορούς και τα επαναλαμβανόμενα μικρά μοτίβα τους, από τη κλασική μουσική, καθώς και από τη μουσική της ευρύτερης ανατολικής Μεσογείου – και ιδιαίτερα της κοντινής Αιγύπτου.
Το 1956 συνεχίζει τις μουσικές σπουδές του στο Ωδείο Αθηνών, με τον συνθέτη Γεώργιο Σκλάβο και τον καθηγητή του βιολιού Joseph Bustidui. Την ίδια εποχή εισάγεται στο Πάντειο Πανεπιστήμιο για κοινωνικές και φιλοσοφικές σπουδές ενώ παράλληλα συνθέτει για το θέατρο, τον κινηματογράφο και το χορό. Το 1959 συνθέτει τα Τρία σκίτσα για χορό που ηχογραφούνται και μεταδίδονται από την τότε συμφωνική ορχήστρα της ΕΙΡ. Το 1963 βραβεύεται για την μουσική του στις Μικρές Αφροδίτες του Νίκου Κούνδουρου, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, και τον ίδιο χρόνο ανεβαίνουν από νέα χορευτικά σύνολα τα μουσικά του έργα Θησέας (χορόδραμα), Χιροσίμα (σουίτα μπαλέτου) και τα Τρία σκίτσα για χορό.
Απεβίωσε από καρκίνο στις 10 Ιουνίου του 2023 στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα. Η σορός του τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα για λίγες ώρες πριν τη κηδεία του στις 15 Ιουνίου στο παρεκκλήσι του Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών. Ενταφιάστηκε στο Νεκροταφείο Παπάγου.
Σίλβιο Μπερλουσκόνι
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι γεννήθηκε στο Μιλάνο με την Ιταλία όμως να βρίσκεται στην λάθος πλευρά της ιστορίας και να είναι βασικό στέλεχος του ναζιστικού άξονα. Σε ηλικία τεσσάρων ετών η οικογένεια του Μπερλουσκόνι θα αναγκαστεί να φύγει από το Μιλάνο σε ένα μικρό χωριό εκτός της μεγαλούπολης του ιταλικού Βορρά καθώς οι συμμαχικοί βομβαρδισμοί ήταν συνεχείς.
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μετά τον πόλεμο θα ολοκληρώσει όλες τις σχολικές βαθμίδες όντας ένας μέτριος μαθητής και θα αποφοιτήσει το 1961 από τη νομική. Ο νόμος δεν ήταν το στοιχείο του, τουλάχιστον ως υπερασπιστής του. Θα ξεκινήσει να εργάζεται ως πωλητής για σκούπες και θα «φτιάξει» όνομα ως τραγουδιστής κυρίως σε μικρά κέντρα και clubs του Μιλάνου αλλά και κρουαζιερόπλοια.
Δέκα χρόνια αργότερα όμως παρά το γεγονός πως έχει ήδη χτίσει «όνομα» ως ένας από τους σημαντικούς «παίχτες» στη μιλανέζικη αγορά ακινήτων ο Μπερλουσκόνι θα ασχοληθεί με αυτό που πραγματικά ήθελε. Λανσάρει τον πρώτο του τηλεοπτικό σταθμό στο Μιλάνο με όνομα Telemilano ο οποίος θα εξελιχθεί στον μεγαλύτερο μιντιακό όμιλο της χώρας, μία πραγματική αυτοκρατορία που σήμερα έχει υπό την ομπρέλα της μέσα όπως Mediaset και τρία από τα σημαντικότερα ιδιωτικά κανάλια της Ιταλίας.
Ο όμιλος μέσων του Μπερλουσκόνι η Fininvest του έδωσε πέρα από τα κεφάλαια και τον τρόπο να μπει και στον πολιτικό στίβο. Με την πολιτική ξεκίνησε ενεργά να ασχολείται την δεκαετία του 90 και εξελέγη για πρώτη φορά Πρωθυπουργός το 1994 με το κεντροδεξιό κόμμα που ο ίδιος ίδρυσε to 1993 το Forza Italia.
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα κατακτήσει την κορυφή της ιταλικής πολιτικής ακόμη τρεις φορές. Ο Μπερλουσκόνι έγινε και ευρωβουλευτής το 2019 σε ηλικία 82 ετών. Τα προβλήματα του Μπερλουσκόνι με τους πολιτικούς του αντιπάλους ήταν πάντοτε μεγάλης έντασης και σε όλη του την πολιτική καριέρα έχει δεχθεί οξύτατη κριτική από πολιτικούς αντιπάλους ακόμη και συνοδοιπόρους. Εναντίον κατατέθηκαν περισσότερες από 60 αγωγές, δύο από αυτές κατάφεραν να του κοστίσουν σε φήμη. Ο Μπερλουσκόνι καταδικάστηκε το 2013 για φορολογική απάτη και αποπέμφθηκε από την Βουλή ενώ ακόμη μία καταδίκη το 2015 φαίνεται πως θα έβαζε τέλος στην πολιτική του σταδιοδρομία.
Το 2019 η απαγόρευση ενασχόλησης με την πολιτική αλλά και η απαγόρευση να είναι Πρόεδρος κόμματος ήρθησαν και του έδωσαν το δικαίωμα να είναι μέχρι το τέλος του σε Κυβερνητικό συνασπισμό όχι όμως από την θέση του Πρωθυπουργού. Τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε από το 2016 δεν ήταν λίγα. Είχε υποστεί καρδιακή προσβολή πριν από επτά χρόνια ενώ είχε υποβληθεί και σε μία δύσκολη επέμβαση στην κοιλιακή χώρα το 2019.
Άκρως επεισοδιακή υπήρξε και η προσωπική του ζωή. Παντρεύτηκε δύο φορές, τη μία το 1965 την Κάρλα Λουτσία Νταλ Όλιο ένας γάμος που κράτησε μέχρι και το 1985 και την δεύτερη το 1990 με την Βερόνικα Λάριο με την οποία χώρισαν το 2014. Ο Μπερλουσκόνι έχει πέντε παιδιά την Marina, την Barbara, τον Pier Silvio, την Eleonora και τον Luigi στα οποία αφήνει την αυτοκρατορία των media και των επιχειρήσεών του που αποτιμήθηκε το 2023 από το Forbes σε πάνω από 7 δισεκατομμύρια ευρώ.
Πολλάκις ο σκανδαλοθηρικός τύπος της Ιταλίας και όχι μόνο ασχολήθηκε με τις προσωπικές του στιγμές. Τα ξέφρενα πάρτι στις βίλες του με νεαρά κορίτσια έμεινα γνωστά ως Bunga Bunga και τον έκαναν πρωτοσέλιδο εκατοντάδες φορές. Ο ίδιος κατηγορήθηκε πως πλήρωνε για σεξ -μία κατηγορία που κατέπεσε στις δικαστικές αίθουσες. Ο Μπερλουσκόνι υπήρξε εμβληματικός και για τους φίλους της Milan. Αγόρασε την ομάδα το 1986 όταν βρισκόταν σε περίοδο παρατεταμένης παρακμής την έφερε στην κορυφή της Ιταλίας και της Ευρώπης κατακτώντας τόσο εγχώριους τίτλους όσο και το Champions League. Επί ημερών του η ομάδα του Μιλάνου κατέκτησε το κορυφαίο ποδοσφαιρικό τρόπαιο πέντε φορές: το 1989, 1990, 1994, 2003 και το 2007. Το 2017 πούλησε την μεγάλη του αγάπη, όπως συνήθιζε να λέει, για περισσότερα από 700 εκατομμύρια ευρώ σε fund από την Κίνα.
Έχοντας νοσηλευτεί ξανά στις 9 Ιουνίου 2023, ο Μπερλουσκόνι Απεβίωσε από Λευχαιμία 12 Ιουνίου 2023 σε ηλικία 86 ετών νοσοκομείο Σαν Ραφαέλε του Μιλάνου
Γιώτα Γιάννα
Η Παναγιώτα Γιαννέλου, γνωστή με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Γιώτα Γιάννα, ήταν Ελληνίδα τραγουδίστρια και δεξιοτέχνης της φυσαρμόνικας. Είχε παρουσία στα ελληνικά μουσικά δρώμενα περισσότερο από εξήντα χρόνια.
Γεννήθηκε το 1928 στην Αθήνα, στους Αμπελόκηπους. Ο πατέρας της είχε καταγωγή από τα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Η μάνα της ήταν Μικρασιάτισσα και πέθανε σε νεαρή ηλικία και η Γιάννα μεγάλωσε με τον πατέρα της, ο οποίος ήταν αυτοκινητιστής.
Ο ένας από τους δύο αδελφούς της, ο Δημήτρης, σκοτώθηκε το 1974 κατά τη διάρκεια της εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο. Χρησιμοποιούσε για τις μετακινήσεις της, κυρίως το ποδήλατο, αλλά και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ δεν έτρωγε κρέας παρά μόνο σαλάτες, λαδερά και τυρί.
Απεβίωσε στις 5 Ιουλίου 2023
Μίλαν Κούντερα
Ο Μίλαν Κούντερα (Milan Kundera, 1 Απριλίου 1929 – 11 Ιουλίου 2023 ήταν Τσέχος συγγραφέας με γαλλική υπηκοότητα. Γεννήθηκε στο Μπρνο της πρώην Τσεχοσλοβακίας και ζούσε στη Γαλλία από το 1975. Έγινε ιδιαίτερα γνωστός με τα έργα του “Η Αβάσταχτη Ελαφρότητα του Είναι”, “Το Βιβλίο του Γέλιου και της Λήθης” και “Το Αστείο”.
Έχει συγγράψει τόσο στην τσέχικη όσο και στη γαλλική γλώσσα, ενώ επιμελείται προσωπικά όλες τις γαλλικές μεταφράσεις των βιβλίων του, προσδίδοντάς τους ισχύ πρωτοτύπου και όχι μεταφρασμένου έργου. Κατόπιν λογοκρισίας, η κυκλοφορία των έργων του ήταν απαγορευμένη στη γενέτειρά του έως και την πτώση της κομμουνιστικής κυβέρνησης κατά τη βελούδινη επανάσταση του 1989.
Ο Κούντερα γεννήθηκε την 1η Απριλίου του 1929 σε μία μεσοαστική και ιδιαίτερα καλλιεργημένη οικογένεια στο Μπρνο της Τσεχοσλοβακίας. Ο πατέρας του, Λούντβιχ Κούντερα (1891-1971), ήταν σημαντικός μουσικολόγος και πιανίστας, μαθητής του μεγάλου συνθέτη Λέος Γιάνατσεκ. Ο Μίλαν διδάχτηκε πιάνο από τον πατέρα του και αργότερα σπούδασε μουσικολογία και σύνθεση. Έτσι, μουσικολογικές επιρροές εμφανίζονται συχνά στο έργο του, όπως στο βιβλίο του Η Αβάσταχτη Ελαφρότητα του Είναι, στο οποίο ενθέτει πεντάγραμμα με μελωδίες του Μπετόβεν ως εκφραστικό μέσο μιας συγκεκριμένης ψυχολογικής κατάστασης.
Απεβίωσε στις 11 Ιουλίου 2023 σε ηλικία 94 ετών.
Τζέιν Μπίρκιν
Η Τζέιν Μπίρκιν ήταν Αγγλίδα ηθοποιός και γαλλόφωνη τραγουδίστρια, που ζούσε στη Γαλλία από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 και είχε πολιτογραφηθεί Γαλλίδα.
Κέρδισε διεθνή φήμη με την καλλιτεχνική συνεργασία και προσωπική της σχέση με τον Σερζ Γκενσμπούρ. Είχε επίσης μια παραγωγική καριέρα ως ηθοποιός στον βρετανικό και γαλλικό κινηματογράφο.
Το 2001 της απονεμήθηκε η διάκριση του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Στη Γαλλία, τιμήθηκε με τη διάκριση του μέλους του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων.
Συνολικά, η Τζέιν Μπίρκιν κυκλοφόρησε 14 άλμπουμ, πρωταγωνίστησε ή συμμετείχε σε 70 ταινίες μεγάλου μήκους, σε 9 θεατρικές παραστάσεις, σε 11 τηλεοπτικές παραγωγές, σκηνοθέτησε 2 ταινίες και έγραψε το σενάριο 3 ταινιών.
Απεβίωσε στις 16 Ιουλίου 2023 σε ηλικία 76 ετών.
Μαριάννα Βαρδινογιάννη
Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη ήταν Ελληνίδα ευεργέτης και δημόσιο πρόσωπο, που διακρίθηκε για το φιλανθρωπικό έργο της. Επίσης διετέλεσε πρόεδρος του ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» και του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO, καθώς και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των παιδιών και της οικογένειας και πρωτοστάτησε κατά της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών.
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Ερμιόνη, τόπο καταγωγής της μητέρας της Ευαγγελίας. Ο πατέρας της, Γιώργος Μπουρνάκης, καταγόταν από τη Σαμπατική Αρκαδίας. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Ντένβερ του Κολοράντο. Ήταν παντρεμένη με τον επιχειρηματία και εφοπλιστή Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη, πρόεδρο της Motor Oil, και απέκτησαν πέντε παιδιά.
Απεβίωσε στις 24 Ιουλίου 2023 σε ηλικία 86 ετών, νοσηλευόμενη σε ιδιωτικό νοσοκομείο με σοβαρά προβλήματα υγείας.[11] και κηδεύτηκε στις 26 Ιουλίου στο Α´ Νεκροταφείο Αθηνών.
Σινέντ Ο’ Κόνορ
Η Σινέντ Μαρί Μπερναντέτ Ο’ Κόνορ ήταν Ιρλανδή τραγουδίστρια και τραγουδοποιός. Ο πρώτος δίσκος της, The Lion and the Cobra, κυκλοφόρησε το 1987 και την έκανε παγκοσμίως γνωστή. Ο δεύτερος δίσκος της, I Do Not Want What I Haven’t Got (1990), έλαβε διθυραμβικές κριτικές με την κυκλοφορία του και έγινε η μεγαλύτερη επιτυχία της, πουλώντας πάνω από επτά εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Το πρώτο single, “Nothing Compares 2 U”, ανακηρύχθηκε το 1990 το νούμερο ένα single από το Billboard Music Awards.
Κυκλοφόρησε δέκα δίσκους : ο δίσκος Am I Not Your Girl? (1992) και ο δίσκος Universal Mother (1994) έγιναν και οι δύο χρυσοί στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο δίσκος Faith and Courage (2000) έγινε χρυσός στην Αυστραλία και ο δίσκος Throw Down Your Arms (2005) έγινε χρυσός στην Ιρλανδία. Το έργο της περιλάμβανε τραγούδια για ταινίες, συνεργασίες με πολλούς άλλους καλλιτέχνες και εμφανίσεις σε συναυλίες για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Τα απομνημονεύματά της, που κυκλοφόρησαν το 2021 με τίτλο Rememberings, έγιναν μπεστ-σέλλερ.
Σε όλη την μουσική της καριέρα ήταν ειλικρινής για το πνευματικό της ταξίδι, τις κοινωνικοπολιτικές της απόψεις, τον ακτιβισμό, τα τραύματά της και τους αγώνες της με την ψυχική υγεία.
Στις 26 Ιουλίου 2023, η οικογένεια της Ο’Κόνορ εξέδωσε ανακοίνωση ότι πέθανε σε ηλικία 56 ετών, χωρίς να αναφέρει την ημερομηνία ή την αιτία θανάτου.
Λιζέτα Νικολάου
Η Λιζέτα Νικολάου ήταν Ελληνίδα τραγουδίστρια που διακρίθηκε στο έντεχνο, το λαϊκό και το ποντιακό τραγούδι. Ερμήνευσε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ πρωτοπαρουσιάστηκε με σημαντικούς δημιουργούς και ερμηνευτές, όπως τον Γιάννη Μαρκόπουλο, τον Βασίλη Τσιτσάνη, τον Μιχάλη Γαργανουράκη, τη Βίκυ Μοσχολιού, την Δήμητρα Γαλάνη και άλλους.
Η καριέρα της άρχισε τη δεκαετία του 1970 μετά από πρόταση που της έγινε. Έκανε δεύτερες φωνές στο κέντρο «Δειλινά», όπου τη δεκαετία του 1970 εμφανίζονταν καταξιωμένοι καλλιτέχνες (Διονυσίου, Πάριος, Νταλάρας, Αλεξίου). Στα «Δειλινά» παρέμεινε πολλές σεζόν ως παρτενέρ του Στράτου Διονυσίου.
Απεβίωσε στις 11 Αυγούστου 2023, νοσηλευόμενη σε ιδιωτικό θεραπευτήριο του Πειραιά, μετά από πτώση σε σκάλες τουαλέτας που υπέστη λίγες ημέρες νωρίτερα και της προκάλεσε μοιραία κρανιοεγκεφαλική κάκωση και αιμάτωμα στον εγκέφαλο. Κηδεύθηκε στο κοιμητήριο Παλαιού Φαλήρου στις 14 Αυγούστου.
Φερνάντο Μποτέρο
Ο Φερνάντο Μποτέρο ήταν Κολομβιανός καλλιτέχνης και γλύπτης ιδιαιτέρως γνωστός για το προσωπικό του ύφος, που ονομάζεται Μποτερίσμο και το οποίο απεικοινίζει ανθρώπους και αντικείμενα σε παραμορφωμένες και ευμεγέθεις διαστάσεις. Θεωρείται ένας από τους πιο αναγνωρισμένους όσο ζούσε καλλιτέχνες της Λατινικής Αμερικής.
Ο Μποτέρο γεννήθηκε το 1932 στην πόλη Μεδεγίν της Κολομβίας, γνωστή για τις κακόφημες συνοικίες της. Ο πατέρας του ήταν έμπορος και πέθανε ενώ ο Φερνάντο ήταν δύο ετών. Η πρώτη του επαφή με τη ζωγραφική προήλθε εξ ολοκλήρου από βιβλία και αντίγραφα. Στην ηλικία των δώδεκα ετών, παράλληλα με τις σπουδές του, άρχισε να εκπαιδεύεται ως ταυρομάχος, κατόπιν προτροπής κάποιου θείου του, ωστόσο δεν έδειξε ποτέ ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην τέχνη της ταυρομαχίας. Οι σκηνές των ταυρομαχιών, αποτέλεσαν όμως ένα από τα θέματα που επιχείρησε να αποδώσει στα πρώιμα έργα του, παράλληλα με αρκετές τοπιογραφίες, τις οποίες ζωγράφιζε στην ύπαιθρο. Μέρος της θεματολογίας και έμπνευσής του προερχόταν ακόμα από τα βιβλία του πατέρα του, με θέμα τη γαλλική επανάσταση, τα οποία ήταν εικονογραφημένα με αρκετές προσωπογραφίες της εποχής.
Η πρώτη του ατομική έκθεση οργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία το 1952, στη γκαλερί του Leo Matiz, στην πόλη της Μπογκοτά όπου είχε εγκατασταθεί νωρίτερα. Τον ίδιο χρόνο, συμμετείχε στο 9ο Σαλόνι Κολομβιανών Καλλιτεχνών και απέσπασε το δεύτερο βραβείο, γεγονός που του εξασφάλισε φήμη στον κύκλο των καλλιτεχνών και διανοουμένων της Μπογκοτά, αλλά και αρκετά χρήματα ώστε να πραγματοποιήσει ένα ταξίδι στην Ευρώπη.
Απεβίωσε από πνευμονία στο Μόντε Κάρλο στις 15 Σεπτεμβρίου 2023, σε ηλικία 91 ετών.
Γιάννης Ιωαννίδης
Ο Γιάννης Ιωαννίδης ήταν Έλληνας καλαθοσφαιριστής, προπονητής και πολιτικός. Αναγνωρίζεται ως ένας από τους κορυφαίους προπονητές στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ: συνολικά κατέκτησε 12 Πρωταθλήματα και 6 Κύπελλα.
Παραμένει μέχρι σήμερα ο προπονητής που κρατάει το ρεκόρ των περισσότερων τίτλων πρωταθλητή Ελλάδας, αφού κέρδισε 12 (έναν παραπάνω από τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς), καθώς και των περισσότερων νικών σε αγώνες πρωταθλήματος (418 νίκες).
Στην πολιτική, υπήρξε βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας από το 2004 μέχρι το 2015 και διετέλεσε υφυπουργός Πολιτισμού στην δεύτερη κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή (2007-09) και υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού στην κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά.
Απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών, στις 4 Οκτωβρίου 2023, καθώς τα τελευταία χρόνια έπασχε από άνοια. Η σορός του τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο στις 6 Οκτωβρίου, ημέρα της κηδείας του, όπου πλήθος κόσμου προσήλθε για να τον αποχαιρετήσει. Ενταφιάστηκε στα Κοιμήτηρια Θέρμης στη Θεσσαλονίκη.
Βασίλης Βασιλικός
Ο Βασίλης Βασιλικός ήταν βραβευμένος Έλληνας συγγραφέας, από τους πιο γνωστούς παγκοσμίως, ένας από τους δέκα πιο μεταφρασμένους Έλληνες συγγραφείς. Το μη μυθοπλαστικό μυθιστόρημά του Ζ του 1966, που αναφέρεται στα γεγονότα της δολοφονίας του βουλευτή της Ε.Δ.Α. Γρηγόρη Λαμπράκη το 1963, μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1969 σε σκηνοθεσία Κώστα Γαβρά, αποσπώντας διεθνή βραβεία με τον ομώνυμο τίτλο.
Ο Βασίλης Βασιλικός τοποθετήθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας της εκλογικής συνεργασίας Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά στις βουλευτικές εκλογές του 2015 και στις βουλευτικές εκλογές του 2019, αυτή την φορά όμως με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, οπότε και εξελέγη. Ήταν βουλευτής Επικρατείας από τις 7 Ιουλίου 2019 μέχρι τις 22 Απριλίου 2023.
Απεβίωσε στις 30 Νοεμβρίου 2023 σε ηλικία 90 ετών. Η κηδεία και ταφή του έγινε στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών στις 4 Δεκεμβρίου.
Μαίρη Χρονοπούλου
Η Μαίρη Χρονοπούλου ήταν Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης και τραγουδίστρια. Τις δεκαετίες του 1960 και 1970 ήταν μια από τις πιο δημοφιλείς Ελληνίδες ηθοποιούς.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στο οποίο εμφανίστηκε στις ομάδες του χορού, σε αρχαία δράματα. Το 1957 άρχισε να συνεργάζεται με το ελεύθερο θέατρο, κάνοντας εμφανίσεις στο Ακροπόλ στα έργα των Αλέκου Σακελλάριου-Χρήστου Γιαννακόπουλου «Η Κυρία» και «Ρομάντζο μιας Καμαριέρας».
Τα τελευταία χρόνια της ζωής της η υγεία της ήταν κλονισμένη. Το 1999 ένα τροχαίο ατύχημα την καθήλωσε σε αναπηρικό αμαξίδιο, ενώ το 2009, από ένα κερί έπιασε φωτιά το φόρεμά της, προκαλώντας της σοβαρά εγκαύματα.
Απεβίωσε στις 6 Οκτωβρίου 2023, έπειτα από ολιγοήμερη νοσηλεία στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, ύστερα από πτώση που είχε στο σαλόνι του σπιτιού της, η οποία της προκάλεσε αιμάτωμα στο κεφάλι
Μάθιου Πέρι
Ο Μάθιου Λάνγκφορντ Πέρι ήταν Αμερικανός-Καναδός ηθοποιός της τηλεόρασης και του κινηματογράφου. Περισσότερο γνωστός είναι για τον ρόλο του στη δημοφιλέστατη σειρά NBC, Τα Φιλαράκια, ως Τσάντλερ Μπινγκ, η οποία διήρκεσε από το 1994 έως και το 2004. Ενώ το 2006, συμμετείχε στη γνωστή τηλεοπτική ταινία The Ron Clark Story. Παράλληλα και έως το 2007, πρωταγωνίστησε στη σειρά Studio 60 on the Sunset Strip.
Εκτός από την τηλεόραση έχει συμμετάσχει και σε αρκετές ταινίες όπως στο Fools Rush In (Και μετά ήρθε ο έρωτας, 1997), το The Whole Nine Yards (Ο μαφιόζος της διπλανής πόρτας, 2000) και το 17 Again (17 ξανά, 2009).Το 2010, συμμετείχε για πρώτη φορά ως ηθοποιός φωνής στο βιντεοπαιχνίδι Fallout: New Vegas. Το 2011, συνδημιούργησε και συνέγραψε το σενάριο της τηλεοπτικής σειράς Mr. Sunshine,το ίδιο (εκτός από το σενάριο), έκανε και στη σειρά The Odd Couple, στην οποία πρωταγωνιστούσε.
Στις 28 Οκτωβρίου 2023 ο Πέρι βρέθηκε να μην ανταποκρίνεται στο υδρομασάζ του από τον βοηθό του στο σπίτι του στο Πασίφικ Παλισέιντς του Λος Άντζελες και αργότερα διαπιστώθηκε ο θάνατος από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος του Λος Άντζελες Ήταν 54 ετών.
Γιώργος Μιχαλακόπουλος
Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος ήταν Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης. Γεννήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1938 στην Αθήνα και σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης. Στο θέατρο είχε εμφανιστεί σε παραστάσεις όπως Έγκλημα και Τιμωρία, Ο θάνατος του εμποράκου, Κάθε Πέμπτη κύριε Γκριν και Το τίμημα. Στον κινηματογράφο έπαιξε σε ταινίες όπως Ξύπνα Βασίλη, Η ωραία του κουρέα, Ένας ιππότης για τη Βασούλα και Το βλέμμα του Οδυσσέα. Στην τηλεόραση πρωταγωνίστησε τη δεκαετία του ’70 στην τηλεοπτική σειρά Εκείνος κι εκείνος.
Είχε κερδίσει το Α’ Βραβείο Ανδρικού ρόλου Καρόλου Κουν και το βραβείο «Αιμίλιος Βεάκης».Επίσης, είχε διατελέσει Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων (1974-1986) και αντιπρόεδρος του ΚΕΘΕΑ.
Ήταν παντρεμένος με την επίσης ηθοποιό Αθηνά Μιχαλακοπούλου, και μαζί της είχε αποκτήσει δύο κόρες, την Ιωάννα, που είναι σκηνοθέτρια, και την Ελένη, που είναι ζωγράφος. Είχε δηλώσει πως ήταν αριστερός, αλλά δεν πρόσκειται σε κάποιο κόμμα.
Απεβίωσε μετά από μακρά νοσηλεία, συνεπεία εγκεφαλικού επεισοδίου, στις 16 Δεκεμβρίου 2023 σε ηλικία 85 ετών.
Οτάρ Ιοσελιάνι
Ο Οτάρ Ιοσελιάνι ήταν Γεωργιανός σκηνοθέτης. Γεννήθηκε στην Τιφλίδα, όπου σπούδασε στο Κρατικό Ωδείο της Τιφλίδας και αποφοίτησε το 1952 με δίπλωμα στη μουσική σύνθεση, τη διεύθυνση ορχήστρας και το πιάνο.
Άρχισε τις σπουδές του στο Κρατικό Ωδείο της Τιφλίδας και αποφοίτησε το 1952 με δίπλωμα στη μουσική σύνθεση, τη διεύθυνση ορχήστρας και το πιάνο. Το 1953 πήγε στη Μόσχα για να σπουδάσει στη σχολή Μαθηματικών, αλλά σε δύο χρόνια εγκατέλειψε και φοίτησε στο Κρατικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου όπου δάσκαλοί του ήταν ο Αλεξάντερ Ντοβζένκο και ο Μιχαήλ Τσιαουρέλι. Ενώ ήταν ακόμη φοιτητής, άρχισε να εργάζεται στα στούντιο Gruziafilm στην Τιφλίδα, πρώτα ως βοηθός σκηνοθέτη και στη συνέχεια ως μοντέρ ντοκιμαντέρ.
Από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 είχε εγκατασταθεί στη Γαλλία. Τα βραβεία που έχουν κερδίσει οι ταινίες του σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ (Βερολίνο, Βενετία, Κάννες) αποτελούν επιβεβαίωση της σημαντικής παρουσίας του στον Ευρωπαϊκό κινηματογράφο.
Απεβίωσε στις 17 Δεκεμβρίου 2023 σε ηλικία 89 ετών
Ιανουάριος
-1 Gangsta Boo, 43 ετών, Αμερικανή ράπερ (Three 6 Mafia). Το πραγματικό της όνομα ήταν Lola Mitchell.
-1 Αριστοτέλης Διβάνης, 94 ετών, Έλληνας ιδρυτής του ξενοδοχειακού ομίλου Divani Caravel.
-1 Απόστολος Πίτσος, 104 ετών, Έλληνας βιομήχανος και επιχειρηματίας.
-2 Στέλιος Μπέλλος, Έλληνας τραγουδιστής του παραδοσιακού τραγουδιού.
-2 Κεν Μπλοκ, 55 ετών, Αμερικανός οδηγός ράλι, συνιδρυτής της εταιρείας αθλητικών υποδημάτων DC Shoes. Το 2005, όταν ξεκίνησε την καριέρα του στους αγώνες αυτοκινήτου, ο Block πήρε τον τίτλο του ρούκι της χρονιάς στο Πρωτάθλημα Ράλλυ Αμερικής.
-2 Γιώργος Σταυράκης, Έλληνας μουσικός στους Χαΐνηδες.
-2 Βασίλης Τόπαλος, 16, Έλληνας πυγμάχος, πρωταθλητής Ευρώπης (2022 στην κατηγορία των -60 κ παίδων). Ο πρωταθλητής είχε τραυματιστεί σοβαρά κατά τη διάρκεια αγώνων σπάρινγκ (προπόνηση με αντίπαλο σε προσομοίωση μάχης).
-3 Νικολάς Ρεντόντο, 95 ετών, Ισπανός συνδικαλιστής και πολιτικός, βουλευτής (1977-87), γενικός γραμματέας της Γενικής Ομοσπονδίας Εργατών Ισπανίας.
-3 Νίκος Σκυλακάκης, 99 ετών, Έλληνας καλαθοσφαιριστής, τελευταίος εν ζωή παίκτης της εθνικής Ελλάδας που κατέκτησε χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ 1949.
-5 Φώτης Κοντόπουλος, 48 ετών, Έλληνας δημοσιογράφος. Γεννήθηκε το 1975 στην Αθήνα. Μετά το πέρας των λυκειακών σπουδών του, σπούδασε δημοσιογραφία στο ΙΕΚ «Αθηναϊκό Ινστιτούτο Δημοσιογραφίας».
-5 Έλλη Λοΐζου, Ελληνίδα ηθοποιός (“I love Karditsa”, “Η λεωφόρος του μίσους”, “Ο τρελλός τάχει 400”).
-6 Τζιανλούκα Βιάλι, 58 ετών, Ιταλός ποδοσφαιριστής (Γιουβέντους 1992-96, Τσέλσι 1996-99, εθνική Ιταλίας 1985-92, Παγκόσμια Κύπελλα 1986, 1990), Κυπελλούχος Ευρώπης (1990, 1998), πρωταθλητής Ευρώπης (1996), 3ος στο Παγκόσμιο Κύπελλο (1990), 1ος σκόρερ του ιταλικού πρωταθλήματος (1991) και προπονητής (Τσέλσι 1999-2000).
-7 Ράσελ Μπανκς, 82 ετών, Αμερικανός συγγραφέας.
-7 Δημήτρης Πετυχάκης, 70 ετών, Έλληνας δημοσιογράφος (ΕΡΤ), βασικός οικονομικός συντάκτης της εφημερίδας “Το Βήμα” και ανταποκριτής στις Βρυξέλλες, από τους πρώτους Έλληνες δημοσιογράφους που ήταν διαπιστευμένος στο ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα.
-7 Άνταμ Ριτς, 54 ετών, Αμερικανός ηθοποιός (“Eight is Enough”).
-7 Απόστολος Τσιτσούλης, 60 ετών, Έλληνας σκηνοθέτης (ΕΡΤ3).
-8 Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, 73 ετών, Έλληνας διεθνολόγος και ακαδημαϊκός, καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, κοσμήτορας στην Σχολή Διεθνών Σπουδών, Επικοινωνίας και Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, διευθυντής του Κέντρου Ανατολικών Σπουδών.
-8 Παναγιώτης Τζένος, 46 ετών, Έλληνας δημοσιογράφος, διευθυντής του δημοσιογραφικού οργανισμού Παραπολιτικά, από ανακοπή καρδιάς.
-9 Αντόλφο Καμίνσκι, 97 ετών, Γάλλος φωτογράφος της αντίστασης και του αντιαποικιακού αγώνα γεννημένος στην Αργεντινή.
-10 Ειρηναίος Α’, 83 ετών, Πατριάρχης Ιεροσολύμων (2001-2005).
-10 Κωνσταντίνος Β΄, 83 ετών, τέως βασιλιάς της Ελλάδας (1964-73), χρυσός Ολυμπιονίκης (1960) στην ιστιοπλοΐα στην κατηγορία Ντράγκον.
-10 Χόρχε Μπαγιεστέρος, 39 ετών, Ισπανός σκοπευτής, παγκόσμιος πρωταθλητής στο πιστόλι χειρός (2017) και πρωταθλητής Ευρώπης (2013, 16, 19) στην κατηγορία όπεν, βρίσκεται νεκρός στο αυτοκίνητό του, από πυροβολισμούς.
-10 Γέλη Παπαγιαννοπούλου – Αγγελοπούλου, Ελληνίδα ιδρύτρια της οργάνωσης «Επιστροφή» για την απεξάρτηση τοξικομανών, σύζυγος του επιχειρηματία Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου.
-13 Κίμων Τρουπής, Έλληνας δημοσιογράφος.
-18 Μαρσέλ Ζανινί, 99, Γάλλος μουσικός της τζαζ.
-19 Καρυοφύλλης Δοΐτσίδης, Έλληνας μουσικός.
-20 Ελεάνα Απέργη, 90 ετών, Ελληνίδα ηθοποιός (“Μανταλένα”, “Ένα έξυπνο έξυπνο… μούτρο”).
-21 Ερρίκος Ανδρέου, 84 ετών, Έλληνας σκηνοθέτης (“Εφιάλτης”, “Παπαφλέσσας”, “Το αγκίστρι”).
-25 Κώστας Τζιδημόπουλος, 67 ετών, Έλληνας προπονητής τάε κβο ντο του Αλέξανδρου Νικολαΐδη.
-30 Ντέπυ Μαρτίνη, 86 ετών, Ελληνίδα ηθοποιός (“Εφιάλτης”) και μοντέλο (Β΄ Σταρ Ελλάς και 3η Μις Ευρώπη 1955).
-31 Γιάννης Σταματίου, 62 ετών, Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης.
Φεβρουάριος
-4 Άκης Δαούτης, 62 ετών, Έλληνας συνθέτης και μουσικός.
-8 Μπράνκα Βεσελίνοβιτς, 104 ετών, Σέρβα ηθοποιός, γηραιότερη εν ζωή ηθοποιός στη χώρα.
-8 Μπερτ Μπάκαρα, 94 ετών, Αμερικανός συνθέτης, βραβευμένος με 6 Γκράμι (1970, 87) και 3 Όσκαρ (1969, 81), με Πολικό Μουσικό Βραβείο (2001), με BAFTA (1970), Χρυσή Σφαίρα (1969, 81), συνδημιουργός της #1 επιτυχίας του 1968 “This Guy’s in Love with You”, των #1 επιτυχιών του 1970 “Raindrops Keep Fallin’ on My Head” και “(They Long to Be) Close to You”, του 1986 “That’s What Friends Are For” και “On My Own”, του 1981 “Arthur’s Theme”, του 2004 “Slow Jamz” μαζί με τους Twista, Τζέιμι Φοξ και Κάνιε Γουέστ.
-13 Νεκτάριος Σαντορινιός, 50 ετών, Έλληνας πολιτικός, βουλευτής Δωδεκανήσου με τον ΣΥΡΙΖΑ (από το 2015), από καρκίνο.
-14 Μάριο Βίττι, 96 ετών, Ιταλός νεοελληνιστής φιλόλογος.
-14 Ντενίζ Μπαλτσαβιά, 91 ετών, Ελληνίδα ηθοποιός.
-15 Ράκελ Γουέλς, 82 ετών, Αμερικανίδα ηθοποιός, με βολιβιανές ρίζες, βραβευμένη με Χρυσή Σφαίρα (1974, για την ταινία “Ο Ντ’ Αρτανιάν και οι Τρεις Σωματοφύλακες”).
-16 Νίκος Γιάννακας Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου (“Εμείς κι Εμείς”).
-16 Δέσποινα Νικολαΐδου, 89 ετών, Ελληνίδα ηθοποιός, τελευταία εν ζωή “συμμαθήτρια” της Αλίκης Βουγιουκλάκη (“Χτυποκάρδια στο θρανίο”, “Η γυνή να φοβήται τον άνδρα”).
-17 Μωυσής Ελισάφ, 68 ετών, Έλληνας πολιτικός, δήμαρχος Ιωαννίνων (από το 2019), ο πρώτος Εβραίος δήμαρχος στην Ελλάδα, από καρκίνο.
-19 Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας, 98 ετών, Έλληνας αρχιτέκτονας.
-20 Γιώργος Δερτιλής, 84 ετών, Έλληνας ιστορικός.
-21 Άμπι Τσόι, 28 ετών, μοντέλο από το Χονγκ Κονγκ, δολοφονείται.
-22 Δημήτρης Μαρούλης, 58 ετών, Έλληνας δημοσιογράφος.
-23 Τζον Μότσον, 77 ετών, Βρετανός σχολιαστής ποδοσφαίρου (BBC Sport, Talksport) .
-26 Τάσος Βουγιατζής, 60 ετών, Έλληνας τραγουδιστής και συνθέτης (“Μασέλες”, “Φιλάκι”)
Μάρτιος
-2 Ραφαέλ Βινιόλι, 78 ετών, Ουρουγουανός αρχιτέκτονας.
-3 Ζωή Παπαδοπούλου, Ελληνίδα ηθοποιός.
-6 Λευτέρης Λαμπαδάριος, Έλληνας ηθοποιός.
-7 Παναγιώτης Γκαραγκάνης, 40 ετών, Έλληνας δημοσιογράφος αθλητικών ιστοσελίδων και εφημερίδων.
-8 Λάκης Παπαστάθης, 79 ετών, Έλληνας σκηνοθέτης, παραγωγός και συγγραφέας και σύζυγος της Υβόννης Μαλτέζου.
-10 Αλέξης Πάρνης, 98 ετών, Έλληνας ποιητής, θεατρικός συγγραφέας και μυθιστοριογράφος (“Το Φως του Αυγερινού”).
-12 Καίτη Δημακοπούλου, 86 ετών Ελληνίδα αρχαιολόγος.
-12 Αιμιλία Καμβύση, 93 ετών, Ελληνίδα από τη Συκαμνιά Λέσβου, προταθείσα για Νόμπελ Ειρήνης (2016), τελευταία εν ζωή από τις τρεις γιαγιάδες της Συκαμνιάς των οποίων η φωτογραφία το καλοκαίρι του 2015 να περιποιούνται στην ακτή ένα βρέφος, παιδί μίας γυναίκας πρόσφυγα από τη Συρία που μόλις είχε αποβιβασθεί στην ακτή, έκανε το γύρο του κόσμου.
-12 Γιώργος Σιώπας, Έλληνας δημοσιογράφος.
-13 Γιώργος Ζωγράφος, 81 ετών, Έλληνας ηθοποιός.
-15 Μίμης Παπαϊωάννου, 80 ετών, Έλληνας ποδοσφαιριστής (ΑΕΚ 1962-79, εθνική Ελλάδας 1963-78) και προπονητής (Κέρκυρα 1988), κάτοχος του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ενόπλων (1962, 63), πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος (1964, 66) και καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής του 20ού αιώνα.
-18 Κώστας Γεωργιάδης, 66 ετών, Έλληνας δημοσιογράφος, δημιουργός της πρώτης αθλητικής ιστοσελίδας τον Νοέμβριο του 1996, όταν και παρουσίασε το sport.gr (sportline).
-18 Σπύρος Σημίτης, 88 ετών Ελληνογερμανός νομικός.
-22 Βασίλης Νικολόπουλος, Έλληνας δημοσιογράφος.
-23 Κώστας Πανουργιάς, Έλληνας ηθοποιός.
-26 Μαρία Κοντάμα, 86, Αργεντινή συγγραφέας.
-30 Νίκος Μηλιώτης , 62 ετών, Έλληνας αστυνομικός, πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Άφρας Κέρκυρας, πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου επί θητείας του περιφερειάρχη Σπύρου Σπύρου, αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Ιονίων Νήσων, από ανακοπή καρδιάς.
-31 Ξενοφών Μαυραγάνης,83 ετών, Έλληνας δημοσιογράφος, νομικός και συγγραφέας
Απρίλιος
-3 Ρένα Κουμιώτη, 81 ετών, Ελληνίδα τραγουδίστρια (“Η Άγια Κυριακή”, “Σταμάτησε του ρολογιού τους δείκτες”).
-3 Κωνσταντίνος Στάικος, 80, Έλληνας αρχιτέκτονας και ιστορικός του βιβλίου.
-4 Πέτρος Καλαφάτης, Έλληνας πρώην πρόεδρος του ΠΑΟΚ (1984-85, 2001-03).
-6 Ιωάννα Πρωίου, 112 ετών, Ελληνίδα υπεραιωνόβια, η Iκαριώτισσα κυρά του αργαλειού.
-7 Γιώργος Ζερβουλάκος, 90 ετών, Έλληνας σκηνοθέτης (“Υποβρύχιο Παπανικολής”, “Λυσιστράτη”) και παραγωγός ταινιών.
-10 Χρήστος Μπίρος, 73 ετών, Έλληνας ηθοποιός («Περί ανέμων και υδάτων»).
-11 Ηλίας Ασπρούδης, Έλληνας ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου.
–11 Γιώργος Μπόμπολας, 95 ετών Έλληνας εκδότης (Μέγκα Τσάνελ)
-13 Ντίνα Σταθάτου, 98 ετών, Ελληνίδα ηθοποιός.
-15 Κωστής Βέρρος, 76 ετών, Έλληνας δημοσιογράφος.
-15 Κατερίνα Χέλμη, 83 ετών, Ελληνίδα ηθοποιός (“Νόμος 4000”).
-16 Χρίστος Καράς, 92, Έλληνας ζωγράφος.
-18 Δέσποινα Γερουλάνου, 65 ετών, Ελληνίδα διευθύντρια μουσείου και καλλιτέχνις
-18 Θεόδωρος Χαραγκιώνης, 75 ετών, Έλληνας επιχειρηματίας.
-20 Μιχάλης Δημόπουλος, Έλληνας διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (1992-2004).
-20 Μυρσίνη Ζορμπά, 74 ετών, Ελληνίδα υπουργός Πολιτισμού (2018-19), ευρωβουλευτής (2000-04), πρώτη διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (1995-99) και εκδότρια.
-24 Βασίλειος Μαρκεζίνης, 78 ετών, Έλληνας νομικός και πανεπιστημιακός, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.
-25 Χάρι Μπελαφόντε, 96 ετών, Αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός, ηθοποιός και πολιτικός ακτιβιστής, βραβευμένος με Τόνι (1954), τραγουδιστής και τραγουδοποιός, ο πρώτος Αφροαμερικανός που τιμήθηκε με Γκράμι, τιμημένος με ειδικό Όσκαρ (2014), μέλος του Rock and Roll Hall of Fame (2022)
-27 Τζέρι Σπρίνγκερ, 79 ετών, Αμερικανός παρουσιαστής της τηλεόρασης, δήμαρχος του Σινσινάτι (1977-78).
-27 Νίκος Τσαρούχας, 89 ετών, Έλληνας επιχειρηματίας, πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ Άρης (1992, 2002-03).
-28 Παναγιώτης Δάκος, 96 ετών, Έλληνας αλευροβιομήχανος, ιδιοκτήτης της Αλευροβιομηχανίας Μύλοι Δάκου και της Βιομηχανίας Ζυμαρικών Ήλιος.
Μάϊος
-2 Παύλος Μυροφορίδης, 43 ετών, Έλληνας παράγοντας ποδοσφαίρου, τεχνικός διευθυντής της Αναγέννησης Καρδίτσας.
-2 Σούλη Σαμπάχ, 91 ετών, Ελληνίδα ηθοποιός.
-5 Σοφία Βάρη, 83 ετών, Ελληνίδα ζωγράφος.
-6 Αγλαΐα Αρχοντίδου, Ελληνίδα αρχαιολόγος.
-7 Αλέξανδρος Βαρυτιμιάδης, 28 ετών, Έλληνας μπασκετμπολίστας (ΠΑΟΚ, Τρίκαλα, Φίλιππος Βέροιας).
-8 Λάζαρος Λασκαρίδης, 55 ετών, Έλληνας δημοσιογράφος και αντιδήμαρχος πολιτισμού στον Δήμο Καλλιθέας.
-8 Ρίτα Λι, 75 ετών, Βραζιλιάνα τραγουδίστρια της ροκ (Os Mutantes)
-8 Ρένος Μάντης, 91 ετών, Έλληνας ηθοποιός.
-8 Κεμάλ Ντερβίς, 74 ετών, Τούρκος οικονομολόγος και πολιτικός, υπουργός Οικονομικών (2001-02), επικεφαλής του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) από το 2005 έως το 2009.
-8 Γιάννης Ρώτας, 80 ετών, Έλληνας ηθοποιός, αδερφός του Στάθη Ψάλτη.
-12 Μαίρη Αλεξοπούλου, 82 ετών, Ελληνίδα τραγουδίστρια η οποία ασπάστηκε τον μοναχισμό και μετονομάστηκε σε μοναχή Θεονύμφη.
-13 Θανάσης Τσούρας, 77 ετών, Έλληνας ιατρός και πολιτικός, βουλευτής Α΄ Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ (1989-2012), αναπληρωτής υπουργός (1985-86) και υφυπουργός Εσωτερικών (1986-87), υφυπουργός (1993-94) και υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (1994-95).
-18 Στηβ Κακέτσης, 73 ετών, Έλληνας επιχειρηματίας.
-18 Χέλμουτ Μπέργκερ, 78 ετών, Αυστριακός ηθοποιός (“Ο Νονός III”).
-20 Γιώργος Κολέμπας, 73 ετών, Έλληνας ακτιβιστής και συγγραφέας.
-21 Χρήστος Μάτης, 62 ετών, Έλληνας δημοσιογράφος.
-24 Τζίνα Πολίτη, 93 ετών, Ελληνίδα συγγραφέας.
-26 Δήμητρα Ακριτίδου, Ελληνίδα πρώην αντιδήμαρχος Παιδείας Θεσσαλονίκης, δημοτική σύμβουλος (από το 2019), από καρκίνο.
-27 Χρήστος Οικονόμου, 88 ετών, Έλληνας γιατρός και πολιτικός, βουλευτής Τρικάλων (1977-2000 με το ΠΑΣΟΚ), υφυπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (1988-89).
-31 Θεόδωρος Πάγκαλος, 84 ετών, Έλληνας πολιτικός, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης (2009-12), ευρωβουλευτής (1981), υπουργός Μεταφορών (1994), υπουργός Εξωτερικών (1996-99) και υπουργός Πολιτισμού (2000).
Ιούνιος
-5 Γιώργος Γεωργίου, 76 ετών, Έλληνας αθλητικός δημοσιογράφος.
-5 Άστρουντ Ζιλμπέρτο, 83 ετών, Βραζιλιάνα τραγουδίστρια και στιχουργός (“The Girl from Ipanema”), βραβευμένη με Grammy (1965).
-7 Θανάσης Σπυρόπουλος, 91 ετών, Έλληνας καραγκιοζοπαίκτης.
-9 Αλέν Τουρέν, 97 ετών, Γάλλος κοινωνιολόγος.
-10 Μαρία Γαρουφαλή, 66 ετών, Ελληνίδα δημοσιογράφος.
-10 Τεντ Καζίνσκι, 81 ετών, Αμερικανός μαθηματικός και εγχώριος τρομοκράτης, γνωστός ως Unabomber, πιθανή αυτοκτονία στη φυλακή.
-11 Παναγιώτης Χατζηνικολάου, 91 ετών, Έλληνας πολιτικός και οδοντίατρος, βουλευτής Έβρου (1963-64 με την ΕΡΕ, 1974-96 με τη ΝΔ), υπουργός Μακεδονίας και Θράκης (1989, 1991-93), πατέρας του Νίκου Χατζηνικολάου.
-12 Τριτ Ουίλιαμς, 71 ετών, Αμερικανός ηθοποιός (Hair, Prince of the City, Everwood),, σκοτώνεται σε τροχαίο δυστύχημα.
-13 Ήρα Φελουκατζή, 80 ετών, Ελληνίδα δημοσιογράφος.
-14 Άννα Θεοφυλάκτου, 99 ετών, η τελευταία Ελληνίδα Κυρία του Ποντιακού Ελληνισμού.
-15 Γκλέντα Τζάκσον, 87 ετών, Βρετανίδα ηθοποιός, βραβευμένη με Όσκαρ (1970 για την ταινία “Ερωτευμένες γυναίκες”, 1973 για την ταινία “Απιστία με αξιοπρέπεια”), τρία Έμμυ (1972, 2020) και ένα Τόνι (2018) και πολιτικός, μέλος του Κοινοβουλίου (1992-2015).
-17 Θέμης Ζεκερίδης, 70 ετών, Έλληνας γιατρός και δήμαρχος του Δοξάτου Δράμας (από το 2019), έπειτα από τροχαίο δυστύχημα.
-17 Μαρία Λαμπαδαρίδου-Πόθου, 89 ετών, Ελληνίδα ποιήτρια, πεζογράφος και θεατρική συγγραφέας, τιμημένη με Α΄ βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το μυθιστόρημα “Η Μαρούλα της Λήμνου” (1987) και με βραβείο πεζογραφίας του ιδρύματος Ουράνη της Ακαδημίας για το μυθιστόρημα “Με τη λάμπα θυέλλης” (1995).
-17 Γρηγόρης Μ. Σηφάκης, 88 ετών, Έλληνας πανεπιστημιακός και συγγραφέας.
-23 Βάσω Σταματίου, 97 ετών, η τελευταία Ελληνίδα επιζήσασα του Άουσβιτς.
-24 Μάκης Θεοφυλακτόπουλος, 84 ετών, Έλληνας ζωγράφος.
-24 Παναγιώτης Μελάς, 78 ετών, Έλληνας πολιτικός και γιατρός, βουλευτής Α΄ Πειραιά της ΝΔ (1994-2009 και 2010-12) και των Ανεξάρτητων Ελλήνων (2012-14).
-27 Κώστας Αγαπητός, 67 ετών, Έλληνας εφοπλιστής.
-29 Άλαν Άρκιν, 89 ετών, Αμερικανός ηθοποιός, σκηνοθέτης, μουσικός και τραγουδιστής, βραβευμένος με Τόνι (1963), Χρυσή Σφαίρα (1966), BAFTA και Όσκαρ β΄ ανδρικού ρόλου (2006).
-29 Σμαρώ Γαϊτανίδου, 83 ετών, Ελληνίδα ηθοποιός.
-29 Άντζελα Ζήλεια, 88 ετών, Ελληνίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια.
-30 Τόλης Μαστρόκαλος, 73 ετών, Έλληνας μπασίστας της θρυλικής μπάντας Σπυριδούλα.
Ιούλιος
-2 Τζόρτζε Μιχαήλοβιτς, 95 ετών, Ελληνοσέρβος φύλακας του Σερβικού Στρατιωτικού Νεκροταφείου στο Ζέιτενλικ, στη Θεσσαλονίκη.
-9 Λουίς Σουάρεθ, 88 ετών, Ισπανός ποδοσφαιριστής (Μπαρτσελόνα 1953-61, εθνική Ισπανίας 1957-72, Παγκόσμια Κύπελλα 1962, 66), Κυπελλούχος ΟΥΕΦΑ (1958,60), πρωταθλητής Ευρώπης (1964).
-10 Χρήστος Αυγερινός, 70, Έλληνας τραγουδιστής (“Για τα μάτια του κόσμου”).
-10 Ίσμα Τουλάτου, Ελληνίδα δημοσιογράφος.
-11 Υβόννη Μεταξάκη, Ελληνίδα ηθοποιός, σεναριογράφος (“Της Αγάπης Μαχαιριά”) και μεταγλωττίστρια (“Το Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι”).
-19 Άγγελος Μπόβαλης, 58 ετών, Έλληνας δημοσιογράφος.
-20 Μιχάλης Μπουρμπούλης, 84 ετών, Έλληνας στιχουργός (“Μην κλαις”, “Τα βεγγαλικά σου μάτια”, “Να παίζει το τρανζίστορ”).
-21 Τόνι Μπένετ, 96 ετών, Αμερικανός τραγουδιστής (“Because Of You” , “Cold, Cold Heart” αμφότερα #1 το 1951), επίσης #1 στις ΗΠΑ το 1953 με το “Rags To Riches”, βραβευμένος με 20 Grammy (1963, 93, 94, 95, 97, 98, 2000, 02, 03, 04, 06, 07, 12, 15, 16, 22).
-22 Χρήστος Παππάς, Έλληνας ηθοποιός.
-25 Ανδρέας Τσουκαλάς, 60 ετών, Έλληνας τραγουδιστής, συνθέτης και τραγουδοποιός (“Νόμιζα”).
-27 Γιώργος Αντωνακάκης, Έλληνας δημοσιογράφος και σκηνοθέτης.
-27 Κώστας Βιλανάκης, 47 ετών, Έλληνας φωτογράφος.
-29 Κώστας Μπιλίρης, 83 ετών, Έλληνας ηθοποιός.
Αύγουστος
-3 Γιάννης Γαβαλάς, 75 ετών, Έλληνας σκηνοθέτης, ιδρυτής του Θεάτρου Νεολαίας.
-6 Κατερίνα Ιωακείμ, 50 ετών, Ελληνίδα δημοσιογράφος.
-6 Δημήτρης Καλαντζής, 68 ετών Έλληνας δημοσιογράφος.
-7 Κωστής Γκιμοσούλης, 63 ετών, Έλληνας ποιητής και πεζογράφος.
-7 Γουίλιαμ Φρίντκιν, 87 ετών, Αμερικανός σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος, (Ο Άνθρωπος από τη Γαλλία, Ο Εξορκιστής), βραβευμένος με Όσκαρ Σκηνοθεσίας (1971), με Χρυσό Λιοντάρι (2013 για το σύνολο του έργου του) και με 4 Χρυσές Σφαίρες (1971, 73).
-8 Σίξτο Ροντρίγκες, 81 ετών, Αμερικανός τραγουδιστής-τραγουδοποιός (“Sugar Man”).
-10 Δημήτρης Βερώνης, Έλληνας ηθοποιός και χορευτής.
-13 Αντώνης Χρυσουλάκης, 37 ετών, Έλληνας δημοσιογράφος.
-16 Ρενάτα Σκότο, 89 ετών, Ιταλίδα σοπράνο και σκηνοθέτρια όπερας.
-18 Λίζα Έβερτ, Ελληνίδα συγγραφέας και φωτογράφος, σύζυγος του Μιλτιάδη Έβερτ.
-22 Κώστας Μαυρόπουλος, Έλληνας σχεδιαστής μόδας της υψηλής ραπτικής.
-26 Παύλος Δημητριάδης, Έλληνας δημοσιογράφος.
Σεπτέμβριος
-13 Μίλτος Κοντέας, 86 ετών, Έλληνας ηθοποιός.
-14 Ιουλιανός Καττίνης, 87 ετών, Έλληνας ζωγράφος.
-22 Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, 98 ετών, Ιταλός πολιτικός, πρόεδρος (2006-15), ο πρώτος επανεκλεγείς στο προεδρικό αξίωμα, υπουργός Εσωτερικών (1996-98) και πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων (1992-94).
-27 Σερ Μάικλ Γκάμπον, 82 ετών, Βρετανός ηθοποιός (Χάρι Πότερ), τιμημένος με βραβείο Λόρενς Ολίβιε (1986, 88, 90) και τηλεοπτικά BAFTA (1997, 2000, 01, 02) .
-28 Παναγιώτης Μποτίνης, 84 ετών, Έλληνας ηθοποιός.
Οκτώβριος
-1 Στέλλα Κυπραίου, Ελληνίδα κιθαρίστρια του Μάνου Χατζιδάκι.
-2 Γιώργος Ρωμανιάς, 86 ετών, Έλληνας εργατολόγος και δικηγόρος, πρώην Διευθυντής Ασφάλισης Προσωπικού της ΔΕΗ.
-3 Λευτέρης Χαψιάδης, 70, Έλληνας στιχουργός (“Μία είναι η ουσία”), ποιητής και συγγραφέας μυθιστορημάτων.
-4 Στέλιος Φαϊτάκης, 47, Έλληνας ζωγράφος.
-9 Ελένη Πόταρη, 41 ετών, Ελληνίδα χειροσφαιρίστρια (εθνική Ελλάδας, 10η στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004).
-12 Γιάννης Μιχαλίτσος ,66 ετών, Έλληνας ποδοσφαιριστής (Άρης Θεσσαλονίκης 1976-86, ΟΦΗ 1986-88) και προπονητής (Άρης Θεσσαλονίκης 2003, 04, 11, 12, 13)
-13 Λουίζ Γκλικ, 80 ετών, Αμερικανίδα ποιήτρια, βραβευμένη με Πούλιτζερ (1993) και Νόμπελ (2020).
-17 Αίας Μανθόπουλος, 61 ετών, Έλληνας ηθοποιός.
-21 Σερ Μπόμπι Τσάρλτον, 86 ετών, Άγγλος ποδοσφαιριστής (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1956-73, εθνική Αγγλίας 1958-70), παγκόσμιος πρωταθλητής (1966), νικητής του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (1968), τιμημένος με την Χρυσή Μπάλα (1966) και το βραβείο Laureus (2012), τελευταίος εν ζωή από τους επιζήσαντες της αεροπορικής τραγωδίας του Μονάχου (1958).
-23 Χρόνης Αηδονίδης, 95 ετών, Έλληνας μουσικός και τραγουδιστής της Θρακιώτικης παραδοσιακής μουσικής.
-25 Γιώργος Γραμματικάκης, 84 ετών, Έλληνας φυσικός, πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης (1990–96) και ευρωβουλευτής (2014–19)
-27 Πέτρος Θέμελης, 87 ετών, Έλληνας αρχαιολόγος, ο οποίος ανέσκαψε την αρχαία Μεσσήνη.
-28 Μαίρη Μαράντη, 72, Ελληνίδα λαϊκή τραγουδίστρια.
Νοέμβριος
-2 Κώστας Κέκης, 78 ετών, Έλληνας δημοσιογράφος.
-3 Βασίλης Γεωργίου, 86 ετών, Έλληνας αθλητής και δημοσιογράφος, η φωνή της ΑΕΚ όταν κατέκτησε το Κύπελλο Ευρώπης το 1968.
-3 Γιώργος Πεπόνης, 69 ετών, Έλληνας δημοσιογράφος.
-8 Κάτια Νικολαΐδου, 59 ετών, Ελληνίδα ηθοποιός (Μια στιγμή δυο ζωές)
-10 Σπύρος Φωκάς, 86 ετών, Έλληνας ηθοποιός (Ο Ρόκο και τ’ αδέλφια του, Το διαμάντι του Νείλου, Σόνια, Ο Φόβος, Στεφανία, Εγωισμός, Ντάμα Σπαθί, Ράμπο ΙΙΙ).
-11 Δημήτρης Γιαμλόγλου, 50 ετών, Έλληνας σκηνοθέτης.
-11 Γιάννης Στεφανάκος, 57 ετών, Έλληνας ραδιοφωνικός παραγωγός της ΕΡΤ.
-22 Εμμανυέλ Λε Ρουά Λαντυρί, 94 ετών, Γάλλος ιστορικός.
-29 Μιχάλης Μακρουλάκης, 83 ετών, Έλληνας ζωγράφος, σκηνογράφος και ενδυματολόγος.
-29 Ρένα Τσιτώτα, 79 ετών, Ελληνίδα ζωγράφος.
Δεκέμβριος
-5 Γιάννης Μαστρογεωργίου, Έλληνας ηθοποιός.
-8 Ράιαν Ο’Νιλ, 82 ετών, Αμερικανός ηθοποιός (“Love Story”, “Barry Lyndon”, “Paper Moon”) και πυγμάχος.
-11 Αντρέ Μπράουερ, 61 ετών, Αμερικανός ηθοποιός (Homicide: Life on the Street, Brooklyn Nine-Nine, Glory), βραβευμένος με Έμμυ (1998, 2006).
-12 Κώστας Νεστορίδης, 93 ετών, Έλληνας ποδοσφαιριστής (ΑΕΚ 1955-66, εθνική Ελλάδας 1950-62) και προπονητής (Πανηλειακός 1970-71, ΑΕΚ 1984), 1ος σκόρερ του πρωταθλήματος Α΄ Εθνικής (1959-63).
-17 Βαγγέλης Σερντάρης, 87 ετών, Έλληνας σκηνοθέτης (Ληστεία στην Αθήνα, Βασιλική)